« Avalehele »

 Eesti Diabeediliit
 Uus materjal
 EDA tegevus
 Seltside tegevus
 Mis on diabeet
 Kasulik info
 Ajakiri "Diabetes"
 Pildialbum
 Kontaktid

Kasutusstatistika
 

© 2001-2014
www toimetaja
info[ät]diabetes.ee
www.worlddiabetesday.org » maailma diabeedipäev  14. november » Avaneb uues aknas.
International Diabetes Federation | IDF » www.idf.org » Avaneb uues aknas.
MAGUSTUSAINED
Riina Shor
Diabetes 2. 1995
2. 1995

MAGUSTUSAINED, Diabetes 2. 1995Olete oma arstilt teada saanud, et teil on diabeet. Kas nüüd on igavesti lõpp maiustamisel? Kas kõik kommid - jäätised tuleb nüüdsest asendada vaid kapsa ja kaalikaga?

Diabeetikute toit ei tohi sisaldada kiiresti imenduvaid suhkruid, mille söömise järel veresuhkru tase järsult tõuseb. Aga suhkruid on erinevaid:

SAHHAROOS - tavaline toidusuhkur;

GLÜKOOS - viinamarjasuhkur (puuviljades, mees);

FRUKTOOS - puuviljasuhkur (puuviljades, mees);

LAKTOOS - piimasuhkur;

MALTOOS - linnasesuhkur (idanevates seemnetes).

Tavalist toidusuhkrut võib kasutada 5-10 g päevas, kuid see oleneb tervislikust seisundist ja tuleb kooskõlastada raviarstiga. Glükoos imendub väga kiiresti ja seetõttu ei sobi diabeetikule. Kõik piimatooted sisaldavad laktoosi, näiteks klaasis piimas on seda rohkem kui tavaliselt tee sisse pannakse. Fruktoosi on puuviljades ja mees, see on kaks korda suhkrust magusam. Tööstuslikult toodetakse seda sahharoosist. Fruktoosi eelis: imendub suhteliselt aeglaselt ja peetakse suures osas kinni maksas. Väike kogus fruktoosi ei tõsta oluliselt veresuhkrut. Kuumutamist ei talu; 1 g fruktoosi annab 4 kcal energiat.

Tänapäeval on õpitud valmistama mitmesuguseid suhkruasendajaid, mis jaotatakse kahte gruppi: energiat sisaldavad ja energiavabad. Energiat sisaldavad suhkruasendajad tõstavad veresuhkrut ning nende tarvitamisel tuleb arvestada kaloreid ja süsivesikuid.


MAGUSTUSAINED, Diabetes 2. 1995

ENERGIAVABAD SUHKRUASENDAJAD

SAHHARIIN (Hermesetas Soletter-E 954*) on kasutusel juba iile 100 aasta. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmeil võib seda ohutult tarvitada 2,5 mg 1 kg kehakaalu kohta päevas. 1 gramm sahhariini on niisama magus kui 400 g suhkrut. Suur kogus sahhariini toidus annab aga ebameeldiva plekise kõrvalmaitse. On ka avastatud, et see tekitab katseloomadel vähki. Kasutamisse suhtutakse erinevalt, kuid enamikus Euroopa riikides on lubatud.

Täiskasvanu võib päevas maksimaalselt kasutada 150 mg (12 tabletti sinist Hermesetast või 13 tk. Soletterit) ja 20 kg kaaluv laps 50 mg (4 tabletti sinist Hermesetast või 4 tk. Soletterit)

TSÜKLAMAAT (Suketter - E 952*) Arvestagem, et 2 g tsüklamaati vastab 100 g suhkrule. Võib tarvitada maksimaalselt 4 mg 1 kg kehakaalu kohta päevas - täiskasvanu 6 tükki punast Hermesetast või Naternat ja 20 kg kaaluv laps 2 tükki punast Hermesetast või 3 tükki Naternat.

ASPARTAAM (Canderel, Result, Nutra-Sweet, Equaltm, Sladex, Slastilliin -E951 *) meenutab maitselt suhkrut, kuid on 200 korda magusam. 1 tablett Candereli vastab 1 tl suhkrule. Kasutatakse laialdaselt karastusjookides ja kondiitritoodetes. Puuduvad suhkru konserveerivad omadused, mistõttu hoidiste valmistamisel peab lisama konservante. Aspartaam talub lühiajalist kuumutamist (200" C kuni 15 min.), pikaldasel kuumutamisel aga laguneb. Vastunäidustatud fenüülketonuuriaga inimestele, ei soovitata kasutada üle 50 mg päevas.

ASESULFAAM-K, SUKLAROOS ja ALITAAM on energiavabad suhkruasendajad, mille magus maitse säilib ka kuumutamisel.


ENERGIAT SISALDAVAD SUHKRUASENDAJAD

SORBITOOL (E 240*) on polüalkaloid, mida saadakse taimsest toorainest; 1 gramm annab 4 kcal energiat. Kuumutamisel magus maitse säilib. Lubatud kasutada vaid kompenseeritud diabeedi puhul, rohkel kasutamisel võib põhjustada iiveldust ja kõhulahtisust.

KSÜLITOOL (XYLITOL - E 967*) on tuntud suhkruasendaja, mille 1 gramm annab 4 kcal energiat; on suhkrust 1,5 korda magusam. Võib põhjustada kõhulahtisust. Kuumutamisel magus maitse kaob. Ksülitoolil on hambakaariest vältiv toime.


MÕNED NÄITED ARVESTUSEKS

• 10 grammi karamellkommi (sorbitooli üle 90%) sisaldab süsivesikuid niisama palju kui üks keskmine puuvili.

• 1 spl moosi või marmelaadi sisaldab 50-60 % sorbitooli või fruktoosi ja see vastab ühele puuviljale.

• 0,3-liitrises karastusjoogis on keskmiselt 130 mg tsüklamaati või 20 mg sahhariini (päevane annus tsüklamaati on 250 mg ja sahhariini 150 mg).

Energiavabad suhkruasendajad on mujal maailmas üsna laialt kasutusel, sest nendega maiustamisel ei lisandu liigseid kilogramme. On üsna tavaline, et avalikes söögikohtades saab valida suhkru ja suhkruasendaja vahel. Diabeetikul on soovitav aga kõiki magustusaineid kasutada kokkuhoidlikult, nii tulevad ka toitude loomulik maitse ja aroomid paremini esile.