Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Tahaks teiega jagada oma kogemust. Kevadel sai minu diabeetikust poeg 16 ja nagu teate, siis laps pole enam laps ja tuleb pensioni taotleda. Muidugi uut puuet ka, sest see oli ka otsas. Tegin kõik nii nagu ette nähtud. Varem oli pojal raske puue (selle saavutasin läbi vaidluskomisjoni, peapõhjuseks asjaolu, et tarvis on öösiti verseuhkrut mõõta), nüüd tuli otsus, et määrati keskmine. OK, kui ma oleks meedik, ma nõustuks sellega. Aga ma pole, olen jurist ja lähtun sellistel juhtudel õigusaktides kirjas olevast. Kuna puude raskusaste seisneb juhendamise, kõrvalabi ja järelevalve vajaduses (et kas vajab ööpäevaringselt-sügav; vajab igal ööpäeval- raske; vajab korra nädalas- keskmine) leian, et kui ma ikka peaaegu igal ööl teen lapsele vereproovi, sest muidu lihtsalt ei saa, on tegemist kõrvalabi vajadusega igal ööpäeval. Mitte mingil juhul ei ole tegu abiga korra nädalas ja no seal on veel muud juttu ka aga see pole hetkel oluline. No ja nii ma siis jälle saatsingi vaide vaidluskomisjonile, sest ma polnud otsuses kirja panduga nõus. Otsuses oli kirjas, et keskmine puue põhjustab lisakulutusi ja et EI TULE ISESEISVALT TOIME HÜGIEENITOIMINGUTEGA. Tule taevas appi, mis hügieenitoimingutega? Tuleb ju! Aga vaat vereproovi tegemisel tuleb öösel aidata. Arvan, et seda ka ikka ainult ea tõttu. Ilmselt 19-aastaselt juba tuleks ise vajadusel öösel proovi tegema või on siis organism ka rahulikum ja polegi vajadust... Seekord sain aga vastuse vaidluskomisjonilt, mis jättis varasema otsuse muutmata. Kuigi tegelikult pole ma nõus sellega, et minu poeg ei vaja kõrvalabi ja juhendamist rohkem kui korra nädalas jätaks ma selle asja sinnapaika, sest kohtutee lihtsalt ei tasu ennast ära. Aga nii kohutavalt häirib mind hoopis lause vaidluskomisjonilt saadud vastuskirjas-otsuses. Tsiteerin: "... Tuginedes terviseseisundi kirjelduses toodud uuringutele, PUUDUB VAJADUS VERESUHKRU NÄITAJATE MÕÕTMISEKS IGAL ÖÖPÄEVAL... " Vot nii ongi kirjas. Palju muud ka, aga see on lause, mis mind nii meeletult häirib. Oleks ilmselt mõttetu hakata kohtuteed käima, sest saavutada ju tegelikult midagi eriti pole. Ja eks seegi, et püüame ikka öösiti proovi teha on meie endi soov saada paremat kompensatsiooni. Ükski arst ei käsi ju seda otseselt teha,a me leiame, et teisiti ei saa. Lisaks mängivad rolli ka ealised iseärasused. Öösel on ka tugevaid hüposid olnud, ja vahel läheb hoopis mega kõrgeks. Seepärast püüamegi öösiti jälgida, eks näis kaua tarvis. Aga arvan, et täna on see veel vajalik. Aga see pole praegu minu suurem mure. Et aga ekspertarsid arvavad, et polegi tarvis iga päev veresuhkrut mõõta.... Paluks kommentaare! Sellele ekspertarstide suurepärasele arvamusele.... -M-
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2534/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Minu pojale on määratudki pidevalt keskmine puudeaste. Siit foorumist lugedes oligi mu hämming suur, saades teada teiste laste puudeastmed ja ka rehabilitatsiooniks määratud rahasummad. Kas olete Pärnust, sest olen täheldanud, et just Pärnu komisjon määrab erinevalt teistest diabeediga erineva raskusastme puudeastme. See selleks. Rohkem huvitab mind veresuhkru määramiseks soodushinnal testribade ostuhulk. Seda suurendati ju vaid lapsdiabeetikutele. Kas nüüd 16 aastasena on teil ka selles osas muutusi. Kust maalt saab temast täiskasvanu komisjoni arvates. Mis muutused veel teid tabasid 16 aastaseks saamisega seonduvalt? Minu poeg haigestus 6 aastaselt ja oktoobris saab 15. Eks kõik teiega toimuv ðokeerib varsti ka meid. Lihtsalt tahaks ette teada, millega nad meid lapse kasvades veel suudavad üllatada.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2536/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Juba lugesin eelnevast, et soodusribade hulk kehtib kuni 19 vanuseni. Ehk see tõuseb paralleelselt meie laste kasvamisega. Täheldan, et see oli esimene märkimisväärne samm diabeedi ravis paremuse poole.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2537/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
"... Tuginedes terviseseisundi kirjelduses toodud uuringutele, PUUDUB VAJADUS VERESUHKRU NÄITAJATE MÕÕTMISEKS IGAL ÖÖPÄEVAL... " Täitsa hull lause. Tegemist on ju I tüüpi diabeetikuga. Võibolla on üks sõna vahepealt ära kadunud: ...puudub vajadus kõikide veresuhkru näitajate mõõtmiseks igal ööpäeval...HbA1C näitajat ei ole ju iga päev tarvis mõõta. Aga mida tihedamini mõõta vs mmol/l kohta, seda parem. Mina küll õiendaks edasi, kasvõi huvi pärast, kuidas saab nii lollilt argumenteerida. Võibolla olid teiste erialade arstid komisjonis? Kui ma mõnele arstile ütlen, et olen diabeetik, siis on alati kohe küsitud, et palju keskmine vs on. Ma ei oskagi vastata, pole kunagi arvutanud, sest see pole tähtis. Keskmine vs? Näiteks öösel hüpo 2.6, hommikul reaktsioonina 14.4, öine keskmine seega (2.6 + 14.4) / 2 = 8.5, enamvähem normaalne?
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2538/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Tere! Minu arvamus on, et vaidluskomisjoni põhjendus on lausa ebaprofessionaalne. Kas terviseseisundi kirjelduses toodud näitajad (normilähedane glükohgb, normis jääkainete näitajad ja mikroalbuminuuria puudumine näiteks) pole siis saavutatud tänu heale enesekontrollile , mõõtes veresuhkruid mitu korda päevas ja vajadusel ka öösiti. Huvitav, miks inimene, kes end ei kontrolli, dieedist kinni ei pea ja üldse arstide poolt antud soovitusi ignoreerides ja seetõttu kiiresti raskeid tüsistusi saades on rohkem väärt rahalist toetust suurema puuderaskuse astme ja tvk % näol. Seda otsust tuleks kindlasti näidata endokrinoloogide seltsile , nende hääl vist ikka midagi loeb.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2540/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Eks me lapsega rehap.komisjonis käies räägime ikka nii nagu on, et oleme püüdlikud ja teeme sporti, mitte aga ei noki kodus nurgas nina. Mina olen ka olnud mures ta edaspidise osas, et ikka kõik teed ja võimalused oleksid talle avatud ja kättesaadavad, pole ka seepärast kurtmisega vinti üle keeranud. Tahaks ta ikka autokooli kohe 16-selt saata. Mida edasi, seda viletsam äkki tervisega. Mul õde töötab perearstikeskuses ja ütles, et arstliku komisjoni läbimine on muudetud sellistele keerukamaks. Ma küll ise veel kogemust selles osas ei oma, kuid ega see ka võib nii ollagi. Oluline on esimest korda need paberid kätte saada, praegu tüsistusi ka pole. Ja minnes tagasi komisjoni töö juurde, nemad kõik ju terved inimesed, tundub et vaid meie saame aru, mis on 1 tüübi diabeet, nende meelest trillalla-trullalla, võtke, siin on süstlad ja insuliin, korrigeerige vastavalt oma vaimsetele võimetele. Sorry, et olen kibestunud pisut. Soovin teile kõigile tervet vaimsust diabeedi kompenseerimisel.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2543/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Tere, Piibelehele:kõik inimesed pole siiski ise oma tüsistustes süüdi (vähemalt mitte täies ulatuses). Kui ise 70-ndate lõpus haigestusin mõõdeti veresuhkrut vaid kord kuus ja kodustest isemõõtmistest jvõis vaid und näha. Insuliinidki polnud need mis praegu ja vs sai kontrolli all hoida (kui ikka püsis) vaid toitumise abil. Aga eks laps tahab vahel ikka maiustada ka...Kuid seda kõike on siin foorumis eelnevalt juba räägitud Lihtsalt halb tunne on lugeda, kui oleksin justkui nüüd, kus mul tüsistused on, see paha inimene, kelle peale riigi raha justkui raisatakse. Tuleks ikka meeles pidada, et eri aegadel on erinevad võimalused kasutada. Paluks minu juttu siiski mitte võtta isikliku solvanguna. Aga arstide poolt väita, et veresuhkrut polegi justkui vaja iga päev mõõta, on loomulikult absurdne.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2552/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Lihtsalt Maria, Lubade koha pealt muretsema küll ei peaks, mul õde sai just aasta tagasi lubade omanikuks ja ei olnud seal rasket midagi, täpselt samaoodi nagu minulgi ( tervel inimesel) käis ka temal asja ajamine Tal 10 aastat haigus sõbraks olnud, tüstusi küll veel pole, loodetavasti ei tulegi :)
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2553/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Lihtsalt infoks, et ka minu poeg (sama, kellel arstid soovitasid siis igal ööpäeval veresuhkruid mitte mõõta) taotles just med tõendid lubade tarvis. Sai, muidugi läbi komisjoni nagu nüüd kord ette näeb. -M- to Pandiit. Ma õiendaks, aga edasi saab minna ainult kohtusse. Ma ei viitsi...
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2555/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
vabandust vigisemise pärast aga kas on mõistlik anda lube inimesele kes ei saa iseseisvalt öösiti veresuhkru määramisega hakkama ?
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2570/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Vastuseks "vigisemise pärast või mitte", eks olukorda võib mõista mitmeti. Tundub, et elukohast-asukohast sõltuvalt toimub nii puudeastme määramine kui ka juhilubade puhul arstliku komisjoni läbimine erinevalt, kuigi diagnoos sama. Minu küsimisele on vastatud, et vs keskmised peavad olema normaalsed ehk diabeet kontrolli all ehk tasakaalustatud. Kindlasti määrav on vs keskmine näit. Norrast peretoetust taotledes, abikaasa sots maks laekub sinna Norras töötamise tõttu, lahutati saadavast summast maha eestis makstavad puudeastme toetused, mille võrra saame sealt vähem peretoetuse raames makstavat lapsetoetust, kuna seal ei peeta diabeeti invaliidsuseks ega puudeks. Kuigi Eestis on sots toetus, mille alla kuulub rehapilitatsiooniks mõeldud puudeastmetoetus, eraldiseisev igakuisest lapsetoetusest, näitab Eesti pool ära dokumentides Norrasse kõik makstud toetuseliigid, mida Norras loetakse kõiki peretoetuste alla kuuluvaks. Seega , varsti kindlasti tehakse ka meil ära see trikk, et dibeeti ei loetagi puudeks. Insuliin ju sul on ja süstal ka, mis te enam virisete! Olen kõik need pettumused üle elanud, mõistan nüüd kuivõrd vähe Eestis meid toetatakse, samas kui näiteks Soomes pidavat antama ribasid vs kontrolliks tasuta, vanasti alko poes töötades soomlased tõid mulle vähehaavad tuttavate arvelt ribasid, kelledel olid sarnased glükomeetrid kui mul. Toodi haiglast ka aegunud, kui veel töötavaid glükomeetreid ja ribasid, mis neil lihtsalt uuemate ja kaasaegsemate vastu välja vahetati. Mul oli laps ju siis väike, kui haigestus. Ja teades nüüd palkade suurusi, mida teenivad inimesed kes määravad meile abirahasid...
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2571/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
No sellega, et üldse puuet ei määratagi oleks ma tunduvalt rohkem nõus kui sellega, et iga päev veresuhkruid mõõtma ei pea..... -M-
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2577/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Diabeeti ei loeta ka Eestis puudeks. Kui on, diabeedi tagajärjel, inimesel tekkinud tüsistused, siis nende alusel saab taotleda töövõimetuspensioni või raskematel juhtudel puuet. Laste puhul on see kõrvalise abi vajamine põhjendatud ja selle põhjal on ka võimalik puuet taotleda, kuid täiskasvanu peab ise hakkama saama ja mida tublim ta on, seda väiksem on tõenäosus riigilt toetust saada.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2579/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
No vot, terved inimesed siin kõik, mis te virisete! Marss tööle, kuigi igale tööle diabeetikut ka ei võeta just diagnoosi tõttu. Eks ta vist normaalne ole, et beeta rakud insuliini ei tooda. Loomulik osa elust.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2580/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Aga millised tööd siis diabeetikutele ei sobi ? Ma võib olla loll paistan, aga ise ei näe küll miskit põhjust ( kui tüsistused pole suured ) Ja kas mitte pole nii, et ega su tööandja peagi teadma, et sa haige oled, see ju isiklik asi....
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2581/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Tüdrukute puhul töövariante ehk rohkem, kuid meeste erialadel tihti arstliku komisjoni nõue, mis ka diagnoosi ilmsiks toob. Eks õigem ole, kui töökaaslased teadlikud sinu probleemist. Haige lapse emagi ei taheta tööle võtta, mis siis haigest endast veel rääkida. Nüüd aasta eest tööd otsides, pärast eelmise töökoha likvideerimist ja koondamist, hoidsin kiivalt enda teada poja diagnoosi ja veel sellegi, et kodus isa hooldada.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2582/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Ei ütleks, et poisil midagi diabeedi tõttu tegemata-saamata on jäänud... või kusagil käimata. Ka meie, vanemad, pole tundnud, et meid diabeetikust lapse pärast oleks diskrimineeritud, pigem vastupidi. Eks see ole ikka veidi lapses ja vanemas endas ka kinni, kui karda seda siis ka välditakse, oled ise aktiivne ja alati pea püsti siis ei tule kellelgi pähe sind diskrimineerida. Aga oma jutu rääkisin seepärast, et kuulda teie arvamust ekspertarstide poolt kirja pandud lause kohta. Muidugi ei tähenda see ka, et poiss nüüd enam suhkrid ei mõõda. Ta teeb seda ikka ning me ei lase seepärast tujul langeda. Häirib lihtsalt, et on inimesi, kes teevad sedamoodi oma tööd ja saavad palka andes selliseid vastuseid... Teeb murelikuks... hea, et nad on ekspertarstid mitte inimesi igapäevaselt ravivad arstid (ma ei teagi, kas nad ka tegevarstid üldse on). See on kurb ju, et arst annab sulle sellise vastuse. Või pole? Et ongi lahe ja asjalik vastus või? -M-
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2584/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
tervist! kui siin juba ebapädevusest juttu tuli siis mõtlesin et jagaks kah ühte oma pisikest kogemust inimestest kes nimetavad ennast arstideks. nimelt mõni aeg tagasi oli mul probleeme madalate veresuhkrutega.....kippusid teised pidevalt 2 ja alla selle olema....isegi insuliini koguste vähendamine pea poole võrra ei muutnud midagi.....ikka olid suhkrud põhjendamatult madalad. kuna selline olukord kestis juba nädala siis pidasin targemaks mõne spetsialistiga nõu pidada. panin aja kirja ja läksin kokku lepitud ajaks kohale....mees kuulas siis mu mure ära ja vastus oli selline "kopterlain kukkus kah alla .....keegi ei tea miks....et ma kah ei tea mis sul viga on....et mine nüüd ära"....jutu iva siis selles et põhimõtteliselt sellist tõmba n.....i mul on p.......i suhtumist kohtab igal pool.....kahjuks. taav
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2585/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Ega neid nn ekspertarstide öeldud lauseid ei maksa nüüd jäädagi siin purema, teie väljatoodu on lihtsalt üks eredam näide paljude variantide seast. Omalt poolt võin tuua variandi, kui reha plaani koostamisel kooli esindajaga vesteldes, et pole spetstoitu ja toiduühikute määramine raske lapsel, näiteks jook on koolis ju majand juhataja isetehtud mahl ja magustatud suhkruga, viidi see jutt nii kenasti valesti valitud süstimiskohale koolis, et tegelik teema jäigi nii õhku rippuma. Poiss ei hakka ju iga päev med.kabinetis end süstimas käima enne koolisööki. Nad on kuidagi väga eluvõõrad, soomlane süstib otse restorani laua taga ja keegi ei imesta. Ja no ega meilgi pole poisil miski tegemata jäänud, kuid vanema venna eeskujul ta spordis nii kaugele ei jõua just diabeedi tõttu. On ju piirid ees. Turniiridel käib kaasas, just tänu treenerite julgusele. Aga temaga siiski peab arvestama, mitte nagu teiste tervete puhul. Ja töövestlustel pole te vist ka kaua käinud. Milliseid küsimusi seal esitatakse, isegi abikaasa elukutse pakub neile huvi. Millega teie täiskasvanud lapsed tegelevad, jne. jne. Kombatakse kaudselt silmaringi avatust. Suhkrute mõõtmine paraku kahanebki süstegraafiku paikasaamisel kahele korrale päevas, hommik ja õhtu, siis kui poisi kätte saad. Ja käe ja reielihaseid säästes enda kohaloleku juhul süstin teda tuharasse, mitte see ei tähenda tema enda saamatust süstimisel.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2587/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Ja kuidas teil nende madalate suhkrutega siis asi lõppes? Meil oli ka üks periood selline, kui aina vähendasin nii pikka kui lühikest insuliini ja just samaaegselt avaldati Postimehes artikkel, kus oli ka - näiteks diabeetikutel alaneb insuliini vajadus vastavate sümptomite korral, vist oli seos neerudega. Ja minnes siis arstile, minu vihjele ajaleheartiklile tehti koheselt neeruuuring, mis näitas ideaalset korrasolekut. Ma ei mäleta, kuidas meil see lugu lõppes, kuid õige pea olime vanade annuste juures tagasi.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2588/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Lihtsalt Maria poolt kirjutatud "valesti valitud süstimiskoha" jutt on ka üsna huvitav teada. Mille peale küll inimesed kõik ei tule. Aga, mis ma siis ette olen võtnud... Ma lihtsalt olen inimene, kes ei suuda jääda lihtsalt väikses seltskonnas nõmeda vastuse kritiseerijaks. Kirjutasin täna valmis pisikese vastuskirja sots.kindlustusameti vaidluskomisjonile, kes mulle kirja saatis, milles kritiseerin eelpool toodud lauset. Süda saab rahu, kui mõni hooletu tüüp "vastu pead" sellise jutu eest saaks. -M-
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2590/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Suhkrupeet, aga, mis sel arstil siis teha oleks olnud? eks ta vastas muidugi äärmiselt kohatult ja ebaprofessionaalselt, samas iga staaźikas diabeetik on oma haiguse koha pealt arstist targem. Seega, sellises olukorras polegi muud teha, kui lihtsalt rohu kogust vähendada, rohkem süüa - ise reguleerida nii kaua, kuni asi balanssi tagasi saab. Ega arstil vist polekski mingit targemat näpunäidet anda, seda enam, et selline veresuhkru kõikumine siiski oli vist lühiajaline, ma saan aru. Nii, et rohtu vahetama hakata ka polnud mõtet.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2591/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
no krt 50 krooni eest oleks tahtnud mingit asjalikumat seletust küll saada :)
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2593/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Vabandan uudishimu pärast, kuid oleks huvitav teada saada ka vastuse sisu. Kas just keegi "vastu pead" saab, aga "tülika diabeetiku ema" tiitli omandate kindlasti. Milleks jah suurendati küll soodusribade hulka lastele, kui pole vaja nende arvestuste järgi nii tihti vs mõõtagi.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2597/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Tülika diabeetiku ema tiitel on mul juba nagunii olemas... Aga olles ise samuti riigiametnik leian, et tülikad kliendi on edasiviiv jõud. Aga ma ei saa päris täpselt aru, millise vastuse sisu lihtsalt mariat huvitab? Täpsusta kui viitsid.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2598/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Eks ikka teie poolt kirjutatud "pisikesele vastuskirjale sots.kindlustusameti vaidluskomisjonile" vastuseks tuleva kirja sisu. Kuidas nad end välja vabandavad, või saate identse vastuse eelnevaga, mis pole ka võimatu. See, millest te oma kirjas ise kirjutate, seda aimab vist meist igaüks ise. Aga just see vastuste mitmekesisus, millega nemad diabeetikuid üllatavad, seda oleks huvitav teada saada. Väheke nalja meie kurba maailma! Teie poolt koostatud kiri oma ametlikkusele toetudes on ehk väheke teravama oraga, et neid torgata!
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2600/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Loen siit probleeme tööle saamisel ja muidu, päris jube. Önneks seal, kus mina elan selliseid probleeme pole. Tööjõupuudus on lihtsalt nii suur, töötan toitlustuse vallas. Viimasel töövestlusel käisin küll enne lapse haigestumist, aga kindlasti poleks lapse haigus takistuseks saanud. Lapse haigestumisel oli kooli juhtkond väga toetav ja soovitas kindlasti lapsele sama kooli, kus ise töötan, et oleks kergem tal silma peal hoida. Tegelikult tahtsin hoopis küsida: kas on keegi ka kasutanud võimalust saada iga kuu üks lisa vaba päev koos keskmise palga säilitamisega, töö- ja puhkeajaseaduse § 23 alusel puudega lapse kasvatamiseks? Ma ennem ei teadnudki seda §, alles kevadel kui kolledþis olid õiguste aluste loengud sain teada. On kellelgi ehk kogemusi?
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2602/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Mina olen seda soodustust juba aastaid kasutanud. Igas kuus saab 1 vaba päeva ja see päev on 100% tasustatud. Neid päevi on võimalik ka korraga välja võtta, nii, et terve aasta 12 päeva saad korraga puhkuseks võtta, seda siis muidugi kokkuleppel tööandjaga. Ega sellest soodustusest ei teata tõesti. Ma ise avastasin selle ka puhtjuhuslikult. Mina ise olin paar aastat lapse haigestumisest nii tööl käinud, et ei teadnud sellest midagi ega polnud seda võimalust kasutanud. Kahjuks tagantjärgi, eelmiste aastate võtmata jäänud päevi enam kätte ei saa. Kui oled jätnud võtmata, siis oledki ilma. Aga, mis tööle saamisesse puutub, siis see jutt paneb mind küll imestama, et diabeetikute laste vanemaid tööle ei taheta võtta. Kas sellist asja on üldse vajalik töövestlusel mainida? Ma ise olen lapse haige olemise ajal vaid korra töövestlusel käinud, aga mulle ei tulnud meeldegi, et peaks sellist asja neile mainima. Ja küsida, reeglina nad sellist asja ei oska. Mina isiklikult pole lapse haiguse tõttu mitte üht ainsat vaba päeva töölt võtnud. Isegi selle nädala, kui haiguse avastades haiglas sees olime, tegin hiljem järgi. Isegi varem töölt ära pole pidanud tema haiguse pärast minema. Tänapäeval on ju kõigil telefonid olemas. Ma ei näe küll mitte üht ainsatki põhjust, kuidas lapse diabeet saaks segada emal tööl käimast.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2603/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Suured tänud Magidon ja Rutt info eest! Tõesti, selle puhkuse soodustuse teadustamise eest. Olen hämmingus taas, et mitte keegi kuskil seda soodustuse liiki emale ei teadusta. Kas on veel miskit, mida ma ei tea, kuid peaksin teadma? Palun informeerige. Kuigi on pojal diabeetiku staaþi 9 aastat, sellest soodustusest poleks mul "õnneks" varem kasu olnud, sest eelmises töökohas poleks keegi mulle neid päevi nagunii võimaldanud. Kaotsi läks nüüd vaid eelmise aasta puhkus. Hea et nüüdki teada sain ja et ka neid päevi saab korraga välja võtta, tagantjärgi jooksva aasta jooksul. Kas ainult siin ei mängi mingit rolli taas lapse vanus? Nüüd alles öeldi mulle, viimati väga haige olles(diabeetik), et antakse hooldusleht
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2604/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Ma ei ole siin väitnudki, et diabeetiku vanemaid ei taheta tööle võtta. Töökoht, kuhu on kandideerijaid rohkem ja läbima pead mitu vestlust, nii vahendaja kui ka tööandjaga, eelistatakse ikkagi probleemideta kandidaati töökohale. Eks kõik oleneb töökoha nõudlusest, töötasust ja nii mõnestki muust tegurist. Natuke valid ju isegi, kui uut tööd otsid. Kuid ega ma ole ka tajunud, et kellelgi töökaaslasel oleks kodus mõni vana inimene hooldada või puudega laps. Eks pärast diabeediga sinasõbraks saamist ole minu pereelus palju muutunud. Just toidukordade reeglipärasus. Ma ei saa ennastunustavalt kuskil viibida, pidev sooja toidu valmistamine, öised suhkrute mõõtmised, vahel isegi mitmeid kordi öö jooksul nagu siin me kõik teame. Mingis mõttes see kõik väsitab. Pidev mõtlemine toiduühikutest, et mida poiss minu tööl olles ja kui palju sööb jne. Ja loomulikult muretsemine lapse pärast. Ei saa küll väita, et oma tervete laste pärast ma ei muretsenud, kuid neid kahte olukorda omavahel kuidagi võrrelda ei saa. Ja kui korra oled kiirabi ja haiglaga hüpo üle elanud, siis tekib topelthirm. Hüponi olime julgemad mängimaks suhkrute alumise piiri peal. Ah, mis ma siin kudrutan, tänud ikkagi info eest, homme kohe tööl informeerin ülemust.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2605/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Igas kuus saab 1 vaba päeva ja see päev on 100% tasustatud. Neid päevi on võimalik ka korraga välja võtta, nii, et terve aasta 12 päeva saad korraga puhkuseks võtta, seda siis muidugi kokkuleppel tööandjaga. Ei, ei. Korraga ei ole neid päevi seaduse järgi võimalik välja võtta. Ma ei räägi siin tööandjaga kokkuleppest vaid seaduslikkusest. Tööandjaga kokkuleppel võid kõike teha, kui saad kokkuleppele ära käi üldse tööla ja saad niisama palka. Ok, nali naljaks. Need päevad on mõeldud ikkagi puudega lapse hooldamiseks ja tema erivajaduste tarbeks nt arsti juures käimiseks. Mida sa neil päevil täpsemalt teed ei puutu aga tööandjasse ega kellessegi tegelikult. Oluline on, et neid päevi ei maksa kinni tööandja oma rahakotist, seepärast ei saa ma ka aru, miks tööandjad neid päevi ei taha inimestele anda. Need päevad makstakse tööandjale sots kindl ameti poolt kinni, tööandja esitab ainult väikse aruande/taotluse. Ja tasustatakse seda nagu tavalisi puhkusepäevigi. Olen veel ka kuulnud, et inimesed saavad miinimumpalka neil päevil... siis aga selgus, ert ettevõte deklareerib riigile nagu tööline oleks tal miinimumpalga eest tööl... Aga jah, seda ei saa tööandjalt seadulikult nõuda, et need päevad korraga kätte saaks. -M-
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2606/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Mai! Kui olin kommentaari valmis kirjutanud ja ära saatnud, siis jäin isegi mõtlema, et kas ikka oli nii, et sai neid päevi korraga võtta... Olen 3 aastat väiksema lapsega kodune olnud ja enam täpselt ei mäleta, kuidas need asjad käisid. Lihtsalt meenub kuidagi, et sain kõik raha korraga sots.ametist, mitte igakuiselt 1 päeva kaupa. Sellega seoses arvasin, et ju ma siis sain need päevad ka korraga kätte. Aga ilmselt siis on ka nii võimalik, et igas kuus võtsin selle ühe päeva välja ja aasta lõpus sain sots.ametist nende 12 päeva eest raha korraga kätte... Ilmselt pole asi üldsegi selles, et tööandja ei raatsi neid päevi anda. Tööandjad lihtsalt ei tea sellest asjast midagi. Minu tööandja ei teadnud ka midagi enne, kui mina talle rääkisin. Samas on see natuke naljakas, sest töötan suures asutuses ja tean, et meil on ka teisi emasid, kes kasvatavad puudega last (mitte küll diabeet). Sellest järeldan, et ka need naised ei tea, et neil on tegelikult õigus sellistele puhkepäevadele. Ja sots.amet maksab 100% töötasu nende puhkepäevade eest. Loomulikult võetakse aluseks palk, mida töökoht ametlikuna näitab ja mille pealt makse maksab. (Jälle üks põhjus, miks on hea töötada asutuses, kus ei maksta ümbrikupalka). Lihtsalt Maria! Minu jaoks on ka see natuke naljakas, et inimesi piisavalt ei valgustata, millised õigused ja soodustused neil puudega lapse kasvatamisel on. Kui ma õigesti mäletan, siis Õunakeses peaks lausa olema loeng sellel teemal. Aga need korrad, kui meie oleme seal käinud, siis esimesel korral mingil põhjusel jäi see loeng ära ja teisel korral räägiti mingitest muudest asjadest. Kui ma küsisin konkreetse küsimuse, et kas Tallinna ühistranspordis on lapsele ja tema saatjale sõit tasuta, siis sellele vastata ei osatud. Samuti ei räägitud nendest puhkepäevade asjast ja sellest, et mittetöötaval vanemal, kes kasvatab puudega last on õigus saada sots.ametist igakuist toetust, mis on 300.- krooni kuus. Nii, et töötu lapsevanem võib seda sots.osakonnast taotleda. Samuti kehtib see õigus ka neile emadele (või isadele), kes on lihtsalt kodused või, kes on lapsehoolduspuhkusel (emapalga saamise aeg välja arvatud). Näiteks mina olen alla 3-aastase lapsega hetkel lapsehoolduspuhkusel ning mina saan seda raha täpselt selle hetkeni kuni tööle asun.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2607/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
magidonile: kas sots.amet maksis siis Sulle kätte selle raha??? kui ma riigiametis tööl olin, siis tööandja maksis mulle selle päeva eest nagu tavalise puhkusepäeva eest keskmist palka ja pärast said nad ise sots.ametilt selle raha tagasi...nüüd olen eraettevõttes ja lihtsalt pole seda võimalust enam kasutanud (kuigi ilmselt saaksin)
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2608/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Ei mitte selles mõttes, et otse kätte, vaid ikka arvele tuli ilusti:))) Ma ütlen, et ma pole 3 aastat tööl käinud, seega mõned nüansid on ununenud - kas ülekanne tuli tööandjalt või otse sots.ametilt. Mäletan vaid seda, et ma ei tilgutanud neid summasid kuukaupa, vaid sain kõigi 12 päeva eest raha korraga kontole. Võimalik, et maksjaks oli ka tööandja (ei saa järgi ka vaadata enam, hanza.net ei näita kolmeaasta tagust asja), aga see polegi tähtis. Oluline on ikka see, et tööandja ei maksa seda raha omast taskust vaid seda tasustab riik. Tööandja peab vaid mingid paberid saatma sots.ametisse. Aga mis ma tahan öelda on see, et kasutage ikka julgelt oma soodustusi! Ärge loobuge neist seadusega ettenähtud puhkepäevadest!
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2610/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Reha.plaani täitmisel võiks nad mainida lapsevanemale sellistest õigustest vabadele päevadele lapsega arstil käiguks. Aga ei sõnagi, kuigi ka sots. töötaja on kohal lisaks igasugustele muudele "kasulikele" putukatele. Mitte aga ei soovitata poisile hügieenilisemat süsteruumi või veresuhkru kontrollist loobumist. Ma täna juba tööl rääkisin ülemusega sel puhkuse teemal, asi hakkab susisema. Eelmine aasta sain esimest korda Henri pealt 3 vaba lapse puhkepäeva, tasuta. See võimalus vist 14 aastaste puhul enam ei toimi. Või olid need tasustavad puhkepäevad? Elu nii kiire, et ei mäletagi enam. No nüüd olen ka suures asutuses tööl ja kõik maksud ausalt makstud, õnneks. Tänud ikkagi, paluks veel tarkuseterasid avaldada!
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2611/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
No see 3 lapse päeva on ikka midagi muud. Seda saavad kõik alla 14-aastaste laste vanemad, olenemata sellest, kas tegemist on puudega või terve lapsega. Ja see päev on ka osaliselt tasustatud (kui ma ei eksi, siis miinimumpalga järgi kuidagi). Puudega lapse eest on eraldi toetuse liik - 1 vaba päeva kuus. Ja neid päevi saad võtta ka tagantjärgi kogu kalendriaasta ulatuses. See tähendab, et kui praegu on september, siis sul on õigus veel võtta ka jaanuarist kuni augustini saamata jäänud päevad. Eelmiste aastate välja võtmata jäänud päevi tagant järgi loomulikult enam ei saa.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2624/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Mingid sandisendid ikka maksti jah nende kolme lastepäeva eest. Nüüd enam neid ei ka ei saa, sest 14 aastastele see seadus ei toimi. Ja väga hea, et saan nüüd veel jaanuarist augustini need päevad tagantjärgi kätte. Kaadri töötaja tuleb nädala keskel puhkuselt ja siis asi selgub. Mul niigi 17-ndast nädal puhkust saada, äkki ehk võtan siis korraga. Poiss tuli koolist täna haigena ka, 38,6 palavik. Muret piisavalt.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2628/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Tere.Minu töö juurest (raamatupidaja)vaidles vastu et tagantjärgi ei pidavat saama neid päevi.Palun kas keegi teaks seda seaduse paragraafi nr. et saaks ette näidata et meil on õigus seda nõuda.Olen samuti hädas nende päevade kätte saamisega.Tänud ette.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2660/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
§ nr. oli 23 töö- ja puhkeajaseadusest, aga see võib küll õige olla, et tagantjärgi ei pea neid päevi võimaldama, küll aga tohib.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2661/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Mul "asi" susiseb. Lahtine on vaid saadaolevate päevade arv. Personalijuht võtab minu probleemi päris normaalselt, kuid probleem pidavat olema kvartalite kaupa rahade ülekannetes ehk tagasimaksetes. Kui see ka nii on, arvan olema saada kolmanda kvartali kolm päeva, kui asi on vaid ülekantavates summades. Siinkohal Magidonile küsimus. Kas ta tegi selle avalduse saamaks neid päevi üks kord aastas ja kas oli see aasta lõpus? Siiski usun totralt, et kogu aasta eest nüüd need 12 päeva kätte saada seisab suuresti ka asutusesiseses vastutulelikkuses. Sest eks igat õlekõrt annab veelkord pooleks ajada. Võimalik, et nüüd tunnevad huvi nad ka diabeedi foorumi selle teema vastu.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2665/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Vot seda ma kohe üldse ei mäleta, kuidas ma neid päevi sain. Minu arust oli ikka nii, et sain kõik korraga aasta lõpus kätte. Vähemalt rahad sain ma (omal soovil aasta lõpus korraga). peaaegu 3 aastat tagasi olin viimati tööl nii, et väga täpselt seda päevade välja võtmist ei mäleta. Igal juhul selles olen kindel, et kui ma poole aasta pealt avastasin, et selline soodustus on ette nähtud, siis sain eelmiste kuude eest need päevad kindlalt kätte, aga muidugi ainult käesoleva aasta eest, mitte eelmiste aastate eest tagantjärgi. Aga eks palju oleneb asutusest ka, mis ja kuidas. Meil on selline hästi suur ja hästi töötajasõbralik asutus, mis täidab seaduseid väga korralikult ning tuleb töötajale rohkemgi vastu, kui seadus ette näeb.
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2667/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest
RE: Kogemus diabeetikule puude taotlemisest.
Tere! Lubasin teada anda, milline on vaidluskomisjoni vastus mulle. Juhtum on lahti kirjutatud selle teema esimeses postituses. Saatsin siis Vaidluskomisjonile järelepärimise, miks nad on seisukohal, et "Tuginedes terviseseisundi kirjelduses toodud uuringutele, PUUDUB VAJADUS VERESUHKRU NÄITAJATE MÕÕTMISEKS IGAL ÖÖPÄEVAL..." Avaldasin lihtsalt oma nördimust, et vabariigi ekspertarstid on sellisel seisukohal. Sain vastuse: "Peame kahtlusega tõdema, et vaidluskomisjoni otsuste vormistamisel on tekkinud eksitav viga. Meie xx.xx.2007 otsuse nr xxx on kirjas: "puudub vajadus veresuhkru näitajate mõõtmiseks igal ööpäeval". Õige on: "puudub KÕRVALABI vajadus veresuhkru näitajate mõõtmiseks igal ööpäeval". Mõistame, et see eskitav viga võis riivata teie tõekspidamisi Teil esineva haiguse osas." Vot nii... Et pidage siis ka oma vastuseid ja sellelaadseid otsuseid hoolega silmas, VÕIB ESINEDA VIGU !!! -M-
http://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2846/kogemus-diabeetikule-puude-taotlemisest

Viited