diabeet ja tsöliaakia

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Kas kellegil siinolijaist on sellega pistmist? Käisime pojaga reedel arsti juures ja arst arvas, et mu pojal vereproovi põhjal see just ongi.... Olen kokku puutunud niipalju, et mu ülemusel on too haigus. Aga tema pole diabeetik. Ja mis jääb menüüsse järgi, kui niipaljusid asju enam süüa ei tohi? Ja kus müüakse gluteenivabasid tooteid???
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5873/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Vabandust, et ma nüüd päriselt kogemusi ei oma, aga küsiksin ikkagi: kas arst ARVAS, et tal on tsöliaakia, või PANI DIAGNOOSI? Selles on suur vahe, sest lihtsalt arvamuse järgi ei peaks küll hakkama toidusedelit muutma, seda enam, et see muutus oleks üsna oluline.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5874/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Tsöliaakiat vereproovi põhjal ei diagnoosita. Vereproov näitab vaid kalduvust sellele, diagnoosi kinnitab ikka ainult "mõõga neelamisel" proovitüki võtmine peensoolest. Tõsi on see, et diabeetikutel esineb seda haigust sagedamini. Uuri, poja emme, netist. Ka tsöliaakiahaigetel on oma foorum www.tsoliaakia.ee, saad sealt ammendavamaid vastuseid kõigile oma küsimustele. Jõudu ja jaksu, ei ole ka see haigus nii hull midag. Kõik tsöliaakiahaiged tulevad oma eluga ilusasti toime, erinevus vaid selles, et kui diabeediga saab ikka aeg-ajalt "patustada", siis tsöliaakia puhul on dieedist kinnipidamine ülioluline. PS Mina olen just see juhtum, kus vereproov näitas kalduvust sellele, aga biopsia ei kinnitanud diagnoosi- ehk läheb teil sama hästi. Hoian igatahes pöialt!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5875/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tsiteerin My-d Vabandust, et ma nüüd päriselt kogemusi ei oma, aga küsiksin ikkagi: MisASI on tsöliaakia???
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5876/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Tsöliaakia on teraviljavalgu talumatus.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5878/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Meil oli see kahtlus juba 4 a tagasi ja mõõka neelasime kah. Aga siis oli kõik korras. Nyyd arst ytles, et näitajad veres on paljudes kordades hullem. Ma muidugi loodan, et pole seda teraviljatalumatust, aga mõtlema ikka võtab. Ja mõõka peame uuesti neelama.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5880/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Tsöliaakiat küll seostatakse diabeediga. Aga ma olen siin mõelnud,et talumatuseid saab olla ju igasugust sorti, nii valgu, süsivesikute, laktoosi,gluteeni jne. Mis saab huvitav siis, kui dibeetikul on süsiveskute talumatus. Jestas!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6075/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Vastus siis käes. Ongi tsöliaakia. Aga kuipalju ja millist dieeti pidama hakkab - saame teada täna. Raske see elu:( mõtlen oma pojat...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6077/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Küll on kurb:((( Aga usun, et tulete ka selle haigusega toime. Minu poja 10-aastasel sõbral on ka mõlemad haigused (diabeet ja tsöliaakia) korraga. Tema on küll väga rõõmsameelne poiss, kes, kasvades lasterikkas peres, tuleb ise endaga väga toredasti toime. Kollektiiviga reisides (poisid käivad koos kooris) käib ta inglisekeelne nimekiri näpus ja annab selle siis restorani, söögikohta ning saab alati endale sobiva toidu. Kui ta meile külla tuleb, siis ma sünnipäevaks kooki ja pizat ei paku, ostan suure portsu jäätist ning teen salatit ja kõik külalised on megarahul. Lihtsalt tuleb arvestada tema vajadusi ja soove, aga midagi üleloomilikult rasket selles pole. Loodetavasti õnnestus veidi lohutada? Jõudu ja jaksu ning ilusat jõuluaega!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6108/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Lohutas küll, aitäh!:) Aga paraku on selline pinge sees, et peavalu ei lase magada:( Ma tean, et saan sellega hakkama, aga harjumine võtab aega. Ja saab hakkama ka poja. Kuigi... siin kolkas pole ju poest midagi võtta. Õnneks on homme Tallinna reis - siis saab saia ja leiba. Puudus on retseptidest - mida saab lubatud ainetest valmistada. Iga tähelepanek ja märkus ja kogemus oleks teretulnud ja tänu pälviv!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6116/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
kus kolkas te elate, poja emme? siinkohal on põhjust nõustuda Ake ja My kirjutatuga, et diabeet on köki-möki ja diabeediga elu on elamist väärt ja ... inimene on oma võimetelt ja oskuselt igasugustes tingimustes elama jääda üks erakordne olend. algul, poja diabeeti haigestudes, tundus mullegi võimatu toitu süsivesikute osas hinnata ja ka kinni pidamine toiduaegadest tundus olema võimatu. nüüd aga käibki elu diabeetiku kella järgi ja see mõjub hästi ka mu isale, sest samast katlast ja värsket toitu saab ka tema regulaarselt ja korrapäraselt. nagunii harjute teiegi uue toiduvalmistamisega. küll aga kulub lapse ema. vaatan ennastki peeglist ja vahel ei tunne end ära.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6118/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
õnneks olen ma juba nii vana, et ei pööra kulumisele tähelepanu:) ja suhtlust saan tööl piisavalt! kuigi jah, elu keerleb toidu-spordi-kellaaegade järgi. olen ka reisinud ja ka laps, pole hullu. elan aga haapsalus ja siinses kaubanduses on saada kyll minimaalselt kaupa tsöliaagi haigele. kange naisena:) saan sellest ka üle, on hullemaid asju. aga suhtlus mõne lapsevanemaga,kelle laps ses tõves, kuluks kyll ära. et kasvõi retsepte vahetada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6119/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Eestis on olemas ka Eesti Tsöliaakia Selts, ehk saate sealt abi.. http://www.tsoliaakia.ee/
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6120/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Tänan. Olen leheküljel nüüd juba korduvalt käinud ja seda enda kasuks talletanud:) Aga on palju-palju asju, mida ei tea ja arvan,et peale arstide ja dieetõdede on väga olulisel kohal teiste peredega suhtlemine kes samas olukorras.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6124/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
meie pojal ka need mõlemad haigused.Marcus on 4,5a.diabeeti põdenud 3a ja tsöliaakiat 0,5a.ega minagi veel teab mis tark ole ja vahel otsin isegi abi aga küsimustele olen nõus meeleldi vastama kui oskan :).jõudu teile!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6127/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Marcuse emme! Kas on Teile ka seda lahti seletatud - millest tsöliaakia tekib? Me lähme homme dieediõe juurde siis dieeti määrama. Kaks dieeti - tundub küll hetkel liialt karm olevat.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6128/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tegelikult ei ole seda seletatud ja ise ei ole ka küsinud,lihtsalt öeldi et diabeetikutel esineb seda umbes 10%-l.esialgu võin öelda et ei olegi see nii hull midagi.kui vajaliku toidukraami poeast saad(ei väsi kordamast kui kallis "lõbu" see on)saab lapsele kõike teha.mina olen oma pojale kooke ,küpsiseid,pipargooke,pannkooke ja mida kõike veel teinud.kõike saab kui on vaid tahtmist.lisaks muretsesime me endale ka leivaküpsetaja.nii tuleb tunduvalt odavam(esialgu nagu mitte kuna odavam sai peab esmalt tasa teenima masina maksumuse). kuidsas meil on läinud saan ma öelda hiljemalt jaanuari keskpaigas kui saame vereproovi vastuse(meil ju 0,5a juba möödas).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6129/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
olen ka ise mõelnud leivaküpsetajale. küpsetava inimesena arvan ka, et kyll hakkama saab. juba üritasin teha pannkooke maisijahust - soojana head, külmana kibedad. aga meil siin haapsalus pole ju midagi võtta. homme siis reis tallinna, saab ehk leiba-saia-jahu ja ehk veel üht-teist. külastame Järve selverit. sest rohkemaid kohti suurt ei tea
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6130/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tallinna kohta ei oska midagi öelda meie ostame oma kaubad tartust.parim koht mu meelest anne selver ja siit sealt saab ka muud.pannkookide tegemiseks soovitaks mina selveris müüdavat Mix-B jahu(kollane pakend peal saia pilt).väga head koogid tulevad.enamus asju teengi mina selle jahuga.saia tegemisel lisan 1/5 ka maisijahu("gluteenivaba maisileva segu" .teeb vändra leib ja ka müügil selveris).minul see saia küpsetamine ahjus ei tulnud kohe üldse välja ja küpsetajaga ka väga mugav.vahel kui tuleb küpsetamise isu kütsan kohe mitu saia valmis ja panen nad siis sügavkülma.kasteid teen ma veskimati riisijahuga(kuigi selle kohta pole puhtusegarantiid).lihtsalt sellepärast et teistega ei tule kaste pooltki nii hea.seal spets toodete riiulis on müügil ka makronid.lisan nüüd siia et viska pilk peale ka tavalise makaroni riiulile seal on müügil sinises pakis riisimakaronid kus peal ilusti kirjas et gluteenivabad(spagetid,spiraalid,sarvekesed).samad makaronid on lisaks selverile müügil ka maxima kauplustes seal hinnaga 29.- kui õieti mäletan,selveris olid vist 32.-.saab vaheldust ja parema lõhnaga ka pärast keetmist kui need kollased,kuigi meie pojal pole vahet.ökopoodideski on mitmesuguseid tooteid aga olgem ausad et meeletult kallid ja mina eelistan selveris müüdavaid.tartu inimestele teadmiseks kes ei tea siis soodusmarketis ringteel on sokolaadi tükkidega gluteenivabad helbed mis meie poja lemmikud.puuvilja tükkidega helbed aleksandri tn. looduspere poes ka meeldivad(selles poes ka päris leib müügil mida mujal pole näinud-ise aga ostnud ei ole ja kommenteerida maitset ei oska).kõige vähem meeldivad talle selveri omad aga sööb ka neid kui muud ei ole :). aga kust tallinas parimad valikud on selleks peab tallinna inimesi appi paluma. minu esimene mure oli et kena teen spets asjadest ise lapsele söögid aga kuidas tean süsivesikute sisaldust toidus,mis diabeedi seisukohalt vajalik.sellele murele leidsin aga kiire lahenduse.kaalun kõik toorained ära ja kirjutan ülesse kui palju milleski süsivesikuid.lõpusk kui toode valmis kaalun valmistoote ja siis arvutan ära kui palju kaalub 1Lü.kaste puhul ma seda aga tavaliselt ei tee,kuna seal kogu portsu peale(teen kaste kogu perele riisijahuga) suht vähe süsivesikuid ja ega ta teab mis palju seda kastet soo. hetkel muud meelde ei tule :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6131/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
aitäh!!!! homme siis teen suurema šoppamise. oh oleks meil siin ka miskitki...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6132/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Infoks kõigile - tsöliaakia ei olegi nii hull, kui arvata. Ainult... kallis ja röövib palju eelarvest, liiastki. Ja palju tänu Mustamäele diabeediõele Evele - ma pole ennast ammu nii hästi tundnud peale visiiti.Soovitan veelkord - kõik emmed-issid, kellel sama mure - võtame kokku ja peame ühendust! Koos on ju kergem. Ja ootan kindlasti vastukaja!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6148/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tore et te ennast juba paremini tunnete.tõsi ta on et selle haiguse puhul on kõik raha ja kauba kättesaadavuse taga ja muidugi on küpsetamisoskus ainult kasuks,sest nii saab laps ka kooke,küpsiseid ja kõike muud mida teisedki endale lubada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6152/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
poja sõi õhtul ära paki küpsiseid - see on see väike pakike, soolane. magusaid me pole veel proovinud, kõik ju süsivesikutega seoses ja peab aina jälgima. tegin ka õhtul sellest jahust üheks sünnipäevaks rullbiskviiti. küll oli hea! aga kallis on kaup küll. saia küpsetamine tuleb palju odavam, kui ostmine. aga jah, pole väljapääsmatuid olukordi, kuidagi ikka saab.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6154/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
too -- poja emme. meie ka Haapsalust. kui vana on laps? kaua diabeeti põdenud? milles väljendub tsöliaakia, kuidas ise aru said? kui viitsid räägime qete@hot.ee
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6158/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
ise pole poes soolaseid küpsiseid näinud ainult magusaid.aga need magusadki mu meelest nii kallid ja ei ole kordagi ostnud vaid teen lapsele ise. to laura-liis: tsöliaakia pidi väljenduma kaalu languses(kuna toitainete imendumine on tugevalt häiritud),pidevad kõhuvalud jne(ei mäletagi enam mis). meie ise ei saanud midagi aru.meie lapsel oli lihtsalt plaaniline veenivere kontroll ja ilmselt nad siis ka seda vaatasid ning pandi selline kahtlus.käisime siis biopsiat tegemas ja kahtlus sai kinnitust.mingeid märke näha küll ei olnud.laps ei kurtnud ei kõhuvalu ega olnud tal ka kaaluprobleeme.ilmselt ei olnud see tal veel kaua olnud lihtsalt.peiteperjood võib olla ikka väga pikk ilma et inimene ise aru saab et tal see haigus on.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6161/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
laura-liis, saatsin kirja hot.ee-sse!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6163/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
poja emme kuidas teil läheb? me saima küll õigupoolest juba möödund aastal rõõmusõnumi.meie tsöliaakiaproov veeniverest oli negatiivne.seega dieet toimib ja kõik on kenasti. kes veel vahetab lapsel kanüüle kahe päeva tagant,kas on tulemuslik?meie kolme kuu keskmised olnud 8-9 isegi kümnesid on sekka tulnud ja arst arvaski et oleks hea kui saaks tihemini vahetada e. siis kahe päeva tagant.sellest aastast oleme siis seda ka praktiseerinud ja tundub et eks see annab tulemust. kas olete lisa kanüülide kompenseerimiseks ka abi saanud.ise käisin vallast küsimas ja öeldi et märtsiks annavad teada ja et mingi osa kindlasti saab aga mitte täies mahus.minu meelest võiks meile haigekassa poole vähem reservaare määrata ja selle eest kaks karpi kanüüle juurde anda.jääb ju neid reservaare nii palju üle.unistamine on ju tasuta :) .
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6471/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
meie saime siiani omavalitsuselt abi,aga viimati haiglas olles öeldi,et ka arst saab haigekassalt lisa kanüüle taotleda väikelastele [laps praegu 6aastane]
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6472/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tänan kysimast, Marcus´e emme. läheb ka kuidagi. peame dieeti, juba varsti kuu aega. tagasilöök on see, et nyyd tahaks tavalist leiba süüa... Rustico leib kõlbab süüa kyll, aga ta pole tavaline leib:( õnneks ei kipu poja patustama. isegi tavalised kommid jätab ta rahule. aga kõigele vaatamata kõiguvad veresuhkrud mis hullu. nt täna hommikul oli 18! ja ma ei saa aru, miks, sõi õhtul tavapäraselt oma portsu, ei patustanud ka... murdeiga, vast sellepärast? uut proovi peame minema tegema kuskil juuni algul - siis näeme, kas saame hakkama. ja veel. need gluteenivabad tooted on hirmkallid - jahu, leib, müsli... meil siin provintsis tervisepoes on nad veel tunduvalt kallimad, kui tallinnas selverites.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6478/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
poja emme meil seda tavalise leiva saia jama ei ole.ei tea kas seepärast et poiss alles väike või mis aga selle nüüd juba natuke rohkem kui poole aasta jooksul ei ole ta kordagi leiba saia küsinud.pigem kiidab pakkujale kes ei tea et ei tohi et see on nisujahuga ja et ei või seda süüa.kooke küll vahel küsib aga kui selgitada et nisujahuga siis pole mingit probleemi.kiidab ainult et emme teeb mulle minu jahuga. minule on juba ammu selgeks saanud et lapse suhkrud on keerulise loogikaga,hullem kui seebiooper.tundub et asi hakkab minema ja siis jälle kuskilt asi mäda.meiegi viimasel ajal hommikuste kõrgetega hädas.nüüd peamegi mehega vahti ja mõõdame kell1,3 ja 7 öösel suhkruid et jälile saada kus siis see jama täpsemalt on.samuti lasteaia ja kodu päevade vahel suur erinevus ja sama basaali kasutada ei saa ning möödund reedel arsti juures me need nüüd lahku lõimegi.nüüd vaid vaja meeles pidada et õige sisse saaks lülitatud.kuis teil kooli ja kodusoleku päevadega on,saate ühe basaaliga hakkama? jah 100%nõus hindade osas.meil lõi see ikka pere toidueelarvesse paraja augu.olen juba päris palju pojale neid asju ostnud ja tean kui palju tal umbes kulub.nii katsungi kuu algul talle kogu vajaliku kraami korraga linnast ära osta.meie paemine allikas on ikka selver. edu,jõudu ja jaksu teie perele!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6558/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
kas olete juba kuulnud et firma Schär tõstis oma kaupade hindasi 20-25%.meie jahu mida siiani 60 ja natuke peale selverist ostsime maksab nüüd seal 89.- 1kg. masendav!!!!. ja kõik teised selle firma kaubad ka nii kallid sellest aastast.tahavad vist ära nällutada inimesi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6989/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
ei ole kuulnud-vaadanud. see küll kole uudis, naljata.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6990/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Me käisime ka Tallinnas Järve Selverist toitu pojale hankimas - kõik on tunduvalt kallim. Igatahes fakt on see, et liiga tehakse ikka kõige nõrgematele...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6995/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Ega siin muu ei aita, kui tuleb teha kõva häält. Tsöliaakiahaigetel on ju ka oma organisatsioon, mis nemad ütlevad? Isiklikult helistaks maaletoojale ja nõuaks selgitust ja konkreetset põhjendust, miks nii. Mõnel ajakirjanikul võiks ka kuuesabast kinni võtta, kes teab äkki on trükimusta väärt teema. Diabeetikud on ikka aeg-ajalt ajakirjandust kasutanud, et endast ka teistele kodanikele teada anda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6998/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
kirjutasin tsöliaakia kodulehe foorumis lapse koolilõunast ja sellega seoses olevast probleemist, aga kas on tühine teema või kasutatakse seda foorumit vähe, igatahes vastuseid ei tulnud. laps peaks olema dieedil, aga söökla pole huvitatud "sellise" lapse toitlustamisest. tervisekaitseseadus justkui kaitseks meid, aga... eks ta nii olegi, et kui ise ei tee kõva häält ja jätkuvalt (nii et kõik ümberringi on pahased ja solvunud).... , siis on ikka tükk tegemist, et lapsele saada seda, mis tema eluks vajalik. Schär (gluteenivabade toodete tootja) tõstis hindu ja ega siin vist midagi teha anna. küpsetan aga riisijahust ja tärklisest küpsiseid (puuviljasuhkur ka hirmkallis) ja ostan poest kallist leiba. peab ju hakkama saama. ja eks saabki. provintsielanikuna vaid see mure, et gluteenivabu tooteid saame vaid Tallinnast...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7002/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Mõtlesin tsöliaakiat põdevate haigete ühendust ennast nagu meil EDA, mitte foorumit. Pöördu nende eestvedaja poole, ei usu, et oled ainus oma murega, ehk õnnestub koos midagi korda saata, kui ei muud, siis "vilet" välja lasta ikka saab.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7003/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Ma praegu veel kohanen uue olukorraga. Üksi kaupluses toote infosid uurides läheb tohutu aeg. Ja mis ma ennem appi hüüdma hakkan, kui pole endalegi selgeks teinud lõpuni, mis ja kuidas edasi. Aga ma üritan ikka infi hankida ja targemaks saada- ainult teadlikul inimesel on mõtet tegutseda. Niisama pole aegagi.... Aga tänud soovituse eest - foorum pole jah koht, kus sellist infi saada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7009/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
kui nüüd hulka aega selle toitumise probleemi küüsis olete olnud, peaks nüüd umbestäpselt juba teada olema vajalike ja ärakasutatavate toiduaine kogused. äkki annaks teha kuidagi otse Tallinnast selline vajalike toiduainete nimistu, mis teile igakuiselt kuidagi otse firmast või kauplusest koju saadetakse. ja äkki annaks saatekulu või siis veelparem kogu selle toidutseki alusel mingit kompensatsiooni kuskilt nõuda. aga ma ei tea. no "kella" peate ikka kõvasti lööma, et kuulmatud kuuljateks saaks!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7011/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
ja minu soovitatu õnnestumise korral nõudke, et saadetav toit oleks värske!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7012/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Kas kulude kompenseerimise kohta olete kohalikust omavalitsusest uurinud? Mul küll tsöliaakia-kogemus puudub, aga käisin oma diabeetiku kohta vallast küsimas, kas nad mingeid kulusid ka kompenseeriksid. Meil siin vist vähe diabeetikuid ja vallal kogemus puudub, mistõttu arvati, et oi, aga teil läheb ju palju raha eritoidu peale - jätke aga kõik tsekid alles ja kord poolaastas tulge esitage avaldus. Võib-olla on suhtumine eri paigus väga erinev, aga küsida tasuks ikka.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7013/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
siis kui meie elasime eelmise kohas siis käisin vallalt abi küsimas ja nad pakkusid et avalduse ja tsekkide alusel hüvitavad nad meile kõik kulud mis ületavad puude toetuse 1260.- meie lapsele.ja nii saigi umb 1,5 aastat.siis oli lapsel ainult diabeet.kui aga ostsime korteri kolisime sealt ära ja algul ma siin valas raha ei küsinud.ületasime summat tavaliselt 200-300 krooni ja saime hakkama.suve algul aga lisandus ka tsöliaakia ja no siis ei olnud enam võimalustki etselle 1260 hakkama saaks.kuni sügiseni saime ikka ise hakkama aga siis ikka otsustasin vallast küsida.no siin nad nii vastutulelikud ei ole.ütlevad et nii palju on inimesi kes seda raha vajavad.ma ei ütle et ei ole saanud.olen aga tundub jube kerjamine.kohe mitte ei taha.eelmises kohas esitasin iga kuu koos tsekkidega avalduse ja valmis.siin käivad asjad teisiti.muidugi ütles siin sots töötaja et äkki õnnestub mingi suurem raha igakuiselt saada siis kui märtsist hooldajatoetused valda üle tulevad.nemad võivat ka suuremat summat maksta kui see 300.nagu vastavalt vajadusele või nii.no vaatame äkki siis läheb kergemaks. uuest aastast on aga asi ikka palju hullem.rahasi võetakse ära.hindu tõstetakse ja meie peame ikka hakkama saama :( .
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7014/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
mis ma oskan kosta. ma ju saan tegelt hakkama. täpselt nii, et toit on laual ja tuba soe. endale küll midagi lubada ei saa, vaid hädapärast. minna valda.... kus minu laste isa on suur ülemus.... vaat olen selline uhke ja ei lähe. või mis, sots töötajaga rääkisin - raha on , aga vaid selleks lapsehoiuks. kentsakas - raha on, kasutada ei saa. ümber kantida ka mitte. mina sooviks nt lapsele jalamassaaživanni ja nüüd ka leivaküpsetajat eriprogrammiga.... aga ei saa, pole ette nähtud. ehtne bürokraatia.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7015/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
meil oli leivaküpsetaja ostetud enne kui vallas käisin aga huvipärast võiks ju küsida.on neil ju riigilt mingid rahad abivahendite jaoks ja leivaküpsetaja kahtlematta abivahend.mulle ütles sots töötaja et kui oleks vaja eri jalanõusi või pumpa näiteks siis seda saaks.ilmselt kui küsida peaks saama ka küpsetaja.vot sellisteks asjadeks on riigi poolt neile rahad määratud aga mujale nt. toetusteks neid kasutada ei tohi. kui ma esimest korda siin vallas abi küsima läksin jäi mulle umbes selline tunne nagu ise oleks need hädad omale valinud ja nüüd saage ka ise hakkama :(
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7021/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
ma ei tea, aga ma rääkisin meie valla sots töötajaga ja tema ütles, et ma ei saa nende asjade ostmiseks midagi. mingu ma Invausse ja küsigu sealt või midagi taolist ta kõneles. ma tunnen seda sots töötajat suht hästi - ju sealt vallast lihtsalt ei saa ja kõik. praegu ikkagi suurem probleem see, et kooli sööklas annavad lapsele süüa, mis juhtub. teavad küll, et ei tohi, aga pärast laiutavad käsi - neil palju tööd ja seisa meeles. õnnetuks võtab. viisin neile pika nimekirja, mida tohib - mida mitte. ikka kõik lonkab...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7022/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
aga küsige eandale nädala menüü.vaadake see üle ja kirjutege iga päeva juurde mida ei tohi taldrikule panna.kui aga on selline päev kus pea kõik keelatud pange ise midagi kaasa. meil praegu nii et poja sööb hommikul kodus ja lõunasöögiks toon ta ära koju.järgmisest aastast aga tahaks kindlasti et ta juba pikemalt kohal oleks.siis plaanin ise küll nii teha.meil lasteaias ilusti nädalamenüü olemas ja päevade kaupa üksipulgi kõik lahti kirjutatud mida antakse.aga kas poja teil ise ei tea mida ta süüa ei või?no kasvõi üldiselt.meil kui lapsele keegi midagi keelatut pakub ütleb laps ise et ei või või et peab küsima.hästi tubli ses suhtes ise, kuigi ega ta ka kõike ei tea.isegi ju mõnda asja enne tootetutvustuse lugemist ei tea. eks nende koolide ja lasteaedadega ongi üks suur jama.ei taha nad meile vastu tulla ja abistad.pole nende kohus ja nii ongi.veab neil vanematel kellel lastega päevajooksul tegelevad kasvatajad,õpetajad,kokad jne kes viitsivad ja tahavad süveneda. meil poja 8-12.30 ajas ja selle ajajooksul käin ma ise teda ka korra 11 ajal mõõtmas.mis sa ikka teed.kui ise ei tee on tegemata kõik.meil siin terve selle aasta med.töötaja sinisel lehel olnud.nüüd ei teagi kas on tööl tagasi.ma olen terve igaviku juba pärinud ja oodanud.lihtsalt ei viitsi enam.vahel kui lastekõrvalt tekkib vaikset aega enda jaoks siis ikka mõtlen vahel kui vaprad kõik need emmed-issid ikka on kes iga päev selliste asjadega silmitsi peavad seisma.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7023/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
oeh, jumal minu jaoks ikka olemas, sest henril vaid diabeet. lausa murede kuhilad teil.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7024/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
leidsin e-poe eestis.nende pood on tartus.olen sellest kuulnud aga kuna ta on lahti ainult töö päevadel ja sellel ajal kui abikaasa tööl siis ei ole me sinna sattunud.nüüd aga e-poodi silmates vaatan et peaks ikkagi leidma selle aja.makaronid tunduvalt odavamad ja ka jahu natuke odavam.tellimine aga jube kallis. Via Naturale OÜ Lembitu 8, Tartu Telefonid: 744 1340 / 501 1912 info@vianaturale.ee http://www.vianaturale.ee/epood/?p=productsList
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7025/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tere tere kirjutan kuna ei suuda oma suurt õnne varjata.kui seda muidugi õnneks nimetada saab.pärast seda kui siinsed toidukaubad hinnahüppe tegid palusin ma oma õde kes soome läks et seal neile jahude hindadele pilgu peale viskaks ja oh minu õnne.hinnad nii soodsad.seda muidugi meie mõistes :D .loomulikult oli seal ka väga kalleid.aga kui nüüd arvutada siis kõige odavama kilo hind tuli 54 .- krooni. ühe jahu proovisin juba ära ka ja tegin pojale mufineid.ime maitsvad said. siin ka pildid: [url=http://www.hot.ee/karjed//4.jpg]mufinid[/url] [url=http://www.hot.ee/karjed//4.jpg]mufinid[/url]
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7136/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Meie siin oleme pojaga jubedas viiruses - köha, nohu, kõrge palavik ja kiuks kopsus. Meil selliseid praegu omajagu:( Aga kõige kiuste paraneme:) Uudistest vast niipalju, et Tallinnas leidub isegi kohti, kus müüakse (just nimelt) leivajahu ja näkileibasid. Ongi plaan sinna poodi minna. Ma täpset nime ei tea, aga varem oli see Kadaka hulgiladu. Muidugi peab seal olema klient. Meile toodi ikka igatsuguseid küpsiseid, vahvleid, jahu, Rustico saia ja seda näkileiba (millest suurt puudust poja tundis). Saab ehk ühest poest kogu kraami kätte, muidu kappa pool linna läbi:) Hindu ainult veel ei tea, aga küll need ka teada saab. Kõigile saatusekaaslastele ja kaasaelajatele aga kõike head!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7167/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Minu pojal ka vist tsöliaakia (homme on gastroskoopia). Kõige suuremad mured on seoses koolitoidu ja külas käimisega. Kas lapsed peavad dieedist ise kinni?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7318/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Minu tütrel samuti diabeet+tsöliaakia. Tütar on 4,5 aastane, 3 aastat põdenud diabeeti ja u pool sellest ka tsöliaakiat. Jube raske on minu meelest see, et paljudes toodetes on nö varjatud teravilju. Nt maisihelvestes on odralinnaseekstrakt. Toodet vaadates nagu ei oskaks kartagi sellist asja.. samuti enamus jäätistes - toode võib sisaldada gluteeni/nisu jnejne. Ja jube kurb on ikka see, et gluteenivabad tooted kallinesid.. ikkagi 15 krooni üks sai nüüd kallim :S Ise olen ikka teinud pannkooke ja kooke ja piparkooke.. enamasti päris maitsvad :) Ja Soomes käies sai isegi pitsat süüa :) ja McDonaldsis on isegi gluteenivaba burger Soomes :) See oli küll tore uudis, pole see burger küll teab mis toit, kuid korra mõne aasta jooksul ikagi tore süüa :) Aga kas tartus Selveris siis ka pole gluteenivabu tooteid? Tallinnas on minu arust suurim kaubavalik Prismas.. Saiad, jahud, küpsised, vahvlid... Aga ka Selveris on neid tooteid.. nö hot-dogi saiakesi olen ka seal näinud.. Ja samuti Stockmannis pidavat olema päris suur valik gluteenivabu tooteid.. ise küll sinna palju sattunud pole.. aga jah, eks kaks ranget dieeti vajavad harjumist.. kõige raskem just üritustel, kus igakord ei osata arvestada toidu valikuga, siis võtan ise kaasa tütrele toidu.. ja noh, kui teised lapsed kooki söövad, eks laps ikka jonnib,et tahab ka, ja et ei taha haige enam olla.. aga muidu on ta väga tubli ja üldiselt saab ikka aru, et ei tohi teraviljatooteid :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7320/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Mind väga huvitab, millises Tallinna Prismas on nii suur valik gluteenivabasid tooteid? Ise käime (Haapsalust tulles) Järve Selveris. Saia seal on ja ühte sorti küpsiseid kah ja muidugi jahu ühte sorti. Ei ole näkileibasid ega vahvleid:( Ja koguaeg ise ka küpsetada ei jõua. Muidugi pizzapõhja teen küll ise ja saab väga hea:))) Ka vastlakuklid tulid päris hästi välja. Ja dieeti peab mu 13 a super-hästi. Kui ikka see kõhuke valutab on lihtsam dieeti pidada kui valu kannatada:( Üritustele peab muidugi eritoidu kaasa võtma, tegin isegi kringlit ja polnudki viga, laps igatahes ei nurisenud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7327/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
kuulge, öelge mulle vahepeal: kui tsöliaakiahaige sööb gluteeni sisaldavat toitu, siis kui ruttu peaks ta kõhust lahti minema? st mitme tunni pärast?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7387/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
olen oma poja puhul täheldanud, et kui ta juhtub sööma toitu, kus gluteen sees, hakkab kõht lihtsalt valutama. kõht justkui lahti ei lähegi. ta mul muidugi ka närb sööja, ju saab gluteeni väheses koguses kah. aga olen kuulnud, et põhiline ongi suur kõhuvalu. muidugi, kõik on individuaalne. aga valutama hakkab peale nö "patustamist" umbes 30 min - 1 tunni pärast
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7389/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
njah.. läheme täna arstile, siis kuuleb täpsemalt. minu pojal ilmselt kõht ei valuta, aasta ja 8-kuune peaks selle peale üsna selgesti reageerima, aga kõhulahtisus tekib pärast nisuga toitude söömist. Diabeeti õnneks ei ole.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7392/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
ja õnneks on arstid lootust andnud, et lapsed võivad tsöliaakiast lihtsalt välja kasvada!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7393/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
teretere meie pojal 5 sünna nüüd kaks päeva tagasi ja täna ka külalised käisid.poja ise aga kahjuks nii tähtsal päeval puhta haige.tore et jutustajaid siin juba teisigi.meil selle toidumajandusega nii et kui ikka ütled lapsele et nisujahuga on see või see asi ei tule mingit jonni kohe saab aru et ei saa.saigi nüüd sünnaks nii et ise tegin pojale jäätise tordi ja ämm lasi selle brot-mix´iga tordi teha mõlemad super head ja jahuga tordi puhul ei saanud keegi sööjatest aru et teine jahu.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7399/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Mina proovisin täna esimest korda küpsetada MixB jahust saia. Vormi mul polnud ja siis tegin kuklid. Tainas kleepus igale poole. Panin jahu peale, et plaadi külge kinni ei jääks. Kerkis väga hästi, aga küpsedes jäi koorik hirmus kõva. Mida ma valesti tegin? Ja üldse, mis kujuga küpsetised kõige paremini õnnestuvad?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7401/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Meie käime Lasnamäe Prismas.. kui soovi on, võin täpselt vaadata, mis seal on.. meelde on jäänud igatahes aprikoosiküpsised, shokolaadiküpsised ja nö võileivaküpsised(soolased), mis minu tütrele kõige rohkem maitsevad.. siis on seal ka päris korralik valik riisileibu, ka shokolaadiga. ja Schneekoppe maisihelbeid oleme ka ostnud sealt, need diabeetikutele ja ka gluteenivabad.. 2-ühes :) aa, ja müli oli ka kindlasti.. rohkem kahjuks peast ei mäleta.. :(
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7402/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Lasnamäe Prisma ei jää küll meie sõiduteele, aga huvitav - äkki prismade kaubavalik kattub? Et ma uuriks - kas nt Mustamäele ka mõni prisma on mahutatud
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7405/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
sai kohta nii palju et kui mina selle jahuga(brot-mix) paki peal tehtava õpetuse järgi tegin ei tulnud küll mitte midagi välja.ei siis kui vormiga tavalises ahjus tegin ega ka küpsetusmasinaga(kerkis nii hullult et küpsetusmasinast kerkis kahekordseks koguseks.ehk pidin taihent pealt ära võtma et see üle ääre ei tuleks.siis hakkasin panema tulbi 1/4 vast etteantud pärmi kohusest ja kohe teine asi.sai missugune:).see võib muidugi ka erineda aga minul nii.liiga kõva koorikuga aga ei ole muret olnud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7412/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
meil Tallinna-tuur tehtud. ja uskumatu - näkleibasid, küpsiseid, cellogseid, jahusid jne oli küll ja küll. ka valgeit saia ja teraleiba. ainult nii kallis on kõik:( brot-mix jahust teen ma saiakesi nagu tavalisest jahutki. ja igatahes vastlakuklid olid väga head. vast taianas siiski on natuke paksem kui tavalise jahuga. vormimiseks on käed alati õlised - aitab ka.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7483/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
tere jälle üle pika aja. vahepeal midagi suurt uut ei olegi olnud.ootame oma teist veenivere vastust et kuulda kuidas järjekordsed kuus kuud dieeti möödunud on. aga siis asjast.uudis on see et siin minu poolt juba varem räägitud pood tartus lembitu tänaval kolis nüüd oma pisikesest pesast lembitu konsumisse ja on nüüd avatud palju sõbralikemal aegadel.seal saime täna ka 500g makarone(erinevad kujud) vaid 17.50 krooni pakk.see ju lausa super.hiljem läks abikaasa selverisse ka jahu otsima mida ta ei saanudki aga leidis et selverisse on eesti tootja saiad müügile tulnud ja seda suht meeldiva hinnaga ,vähemalt võrreldes selle saksa omaga mida varemalt selverist sai.meie ostsime tavalist saia mis siis vastavalt 250g maksis 27,50.abikaasa rääkis ka et oli mingi seemnesai mis oli mõnevõrra kallim.ma nüüd peast ei mäleta aga see sai oli 110 kr/kg aga see seemne oma oli ~130ga midagi kilo.eelmainitud sootsad makaronid olid ka sinna jõudnud aga seal neei19 millegika olid nii et nõks kallimad.vot sellised uudised siis minul. aga siis veel selle saia tootja veebileht mis esialgu veel suht kesine ,vast ikka laieneb www.glutago.com .mind veel ainult huvitab et kas neil seal paides ka pood on ja mis hinnad seal on nii et sealtkandi inimesed uurige ;)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7994/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Aga meie oleme vahepeal avastanud uue super-hea toote. See on FRIA sügavkülmutatud leib. Müüakse Tallinnas Prismades. No tõeliselt hea leib, kohe nii hea, et tahaks ise ka sedasama süüa. Hind 500 gr pakil on u 56 krooni. Tasub proovida! Ahjaa, 100 gr kohta annab sv 50, pakis on 16 viilu. Tundub, et täiesti norm kaup.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/9897/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Mul on mure: Tartus ei ole head jahu saada. Mis jahudest teie küpsetate? Olen muidu käinud Tallinnast Sunnuntai gluteenivaba jahu toomas, aga seda on ainult Prismas ja viimane kord oli otsas.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/9946/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Mulle meeldib Schäri jahu. Aga altenatiivina kasutan omatehtud segusid (kui Schäri momendil pole)- riisi-, maisi-, kartuli-, ja sojajahu. Kõike võrdsetes osades. Aga oluline on siiski küpsetamisel taignaparandaja. Seda mul praegu pole ja ei oska kuskilt Eestis otsida ka. Viimati sain tuttava käest otse Hollandist ja tainas oli super!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/9953/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
Tere! Minu meelest on ka hea see Schäri jahu. Seda saab selverist(mida ma viimasel ajal näinud ei ole) ja siis veel raudtee viadukti juurest komsumist(seal on tervisetoodete pood...samas pole seal ammu käinud). Ise olen viimasel ajal ostnud hoopis selverist leivajahu mille kilo oli natuke alla 80. Sellel kuul aga õnnestus pojale saada kahe kuu jagu varuks saiajahu sunnutai mis toodi meile soomest. Seal selle koli peaks tulema kuskil 62.- peale ja veel saime kilo jahu mille hinnaks ~54.- (see viimane saja küpsetamiseks minu meelest ei sobi kuna sai tuleb nagu läbipaistev aga pannkoogid tulevad väga maitsvad).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/9976/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
koli peaks olena ...kilo ja saja ...sai vabandan vigade pärast
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/9977/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
kasutan tainaparandajana ksantaani, mida mulle saatis sugulane Inglismaalt, aga nägin Via Naturales guarkummi, mis on põhimõtteliselt sama asi. Üks pakk maksis seal 38 EEK.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/9979/diabeet-ja-tsoeliaakia
RE: diabeet ja tsöliaakia
27.aprillist kuni 3.maini ( või kuni kapa jätkub) on MAXIMA poodides müügil gluteenivabad maisimakaronid (teokarbid, torukesed, sarvekesed, spiraalid). 454g, 16.90 eek.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/10850/diabeet-ja-tsoeliaakia

Viited