külmetushaigused ja veresuhkur

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Igasugune lisahaigus (viirus, põletik jne.) põhjustab veresuhkru tõusu. Tavaliselt on vajalik insuliinidooside tõstmine, seda ka juhul kui ei sööda tavapärast sööki. Kui isu ei ole on soovitav kasutada mahlu, puuvilju, ka näiteks jäätist jne. , oluline et süsivesikud oleks tagatud ja insuliin süstitud. Viirused ja põletikud võivad tingida ketoonide tekke organismi , aga ka liiga vähesest süsivesikute söömist võib tekkida ketoatsidoos. Haiguse ajal tuleb arvestada, et insuliini vajadus võib kasvada ka ligi kahekordseks. Korrigeerige oma kiiret insuliini ja ka pikatoimelist. Soovitavalt mõõtke ketoonide sisaldust, korduva oksendamisega kutsuge kiirabi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1463/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
minul küll mingit veresuhkru tõusu ei kaasne grippi või mõne muu külmetusega. ja nohu korral kasutan tavalisi nohurohtusid, nt otrivini ja selliseid asju.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1468/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Müstika on see et haiguse ajal jääb mulje, et lühitoimelise asemel süstin paljast vett, praktiliselt VS alandav toime puudub.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/19992/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Suhkur, selle asja nimi on baasinsuliinipuudus. Kui teed lühikest topeltkoguse võrreldes tavalisega, hakkab ehk mõikama ka mõneks tunniks. Baasi rohkem süstides võid järgmine hetk hüpode käes vaevelda ning arvestades süstitava baasi toimeaega, siis seda ei julge soovitada. Lapsel on pumbaga sageli haiguste ajal baas 2x tavalist ning järgmine hetk on jälle täiesti nullis, pikatoimelise süstiga nii kahjuks mängida ei saa.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/19993/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Ka täiskasvanutel võib ägeda haiguse ajal insuliinivajadus tõusta isegi kahekordseks. Seetõttu ongi haiguse ajal vajalik insuliinidoose korrigeerida vastavalt veresuhkru näitudele.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20002/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Ja ma olengi pikka mingi 2 ühiku kaupa tõstnud aga suht vähe kasu. Samas kohe topelt ei julgeks laksata. Mõõdan niikuinii tihedamini ja korrigeerin lühikesega.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20013/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Kogenumad tegijad ärge hoidke tagasi :) jagage kogemust kuidas haiguse ajal suhkruid stabiliseerite. Endal hetkel Levemir 15/35 kasvas 10/31 pealt siia. Aga tundub et veel vähe.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20017/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
ei oskagi stabiliseerida, kuna üsna võimatu on ette arvata kuna olukord stabiliseerub. teen samamoodi väikeste juppidena juurde ja mõõdan rohkem. üsna raske kui mitte võimatu on asju hästi paika saada kui parasjagu kõva nohu vms.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20032/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
minu enam-vähem kontrolli all olnud VS on tänu haigisele nüüd päris metsas. Ei saa aru mida tegema peaks. Soovitavalt, et terveks saama seda nüüd kindlasti.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20033/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Kusjuures huvitav on see, et haigussümptomeid nagu pole veel aga VS kipub rallima. Kuipalju keegi basaali tavaliselt muudab haiguse ajal, või ajate ainult lühikesega läbi?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21072/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Mina (süstin hommikuni lantust) panin baasinsuliini iga päevaga 1-2 tü rohkem kuniks sain normaalse veresuhkru hommikul. Ja lisaks suurendasin lühikese doose peaaegu poolevõrra. Tervenemise puhul tuleb doose koheselt vähendama hakata. Nii kummaline on inimese oranism ja samas nii imeliselt tark :) Minul endal tekib küsimus kas erinevad haigused nõuavad ka erinevat insuliinikogust, vist ikka nõuavad ............................. (?) Ja kas diabeedistaaziga inemene mingi hetk enam ei tunneta hüposid hästi. Näiteks kui mul öösel veresuhkur langeb, läheb mul uni ära, end püsti ajades tunnen et vs on madal, kontrollin ja ongi. Mul on see (I tüüp) praeguseks olnud 2 aastat. Kas aastate möödudes see olukord võib muutuda?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21073/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
muude asjadega saab hakkama,aga kõhugipi korral on asi puhta metsas,kuna viimane kord vajasin madala veresuhkru pärast kõrvalist abi,siis ei julge enam üldse midagi süstida,sest mul ei kipu üldse midagi sees seisma,ka vedelik mitte... juba ootan hirmuga,millal jälle jään,kuna äsja oli kokkupuude kõhugripi haigega:( kiirabi... mnjah... sellised kogemused siinse kiirabi ja kohaliku haiglaga,et ime üldse,kuidas ma elus olen :) sinna ma küll ei helista...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21076/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
XY
13.02.2015 02:34
Ja kas diabeedistaaziga inemene mingi hetk enam ei tunneta hüposid hästi. Näiteks kui mul öösel veresuhkur langeb, läheb mul uni ära, end püsti ajades tunnen et vs on madal, kontrollin ja ongi. Mul on see (I tüüp) praeguseks olnud 2 aastat. Kas aastate möödudes see olukord võib muutuda?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21073/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
Jah, see vastab tõele. Inimene harjub selle hüpo tundega (enda kogemuse põhjal), kuid meditsiinis nimetatakse seda (vist) närvikahjustuseks. Kui vanasti ärkasin ka ülesse madala vs. peale (3-4mmol/l vahel), siis nüüd seda enam 100%liselt ei juhtu. On olnud hetki, kus kõnnin rahulikult ja siis ei suuda enam normaalselt kõndida; lihaseid ja nende tööd on raskem kontrollida (siis on selge,et sv. on vaja kiirelt). Kõhuviirus on diabeediga olnud ühel korral ja siis ei püsinud ei söök,ega jook sees - aga siis ei tarbinudki midagi ning ei süstinud ka insuliini.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21080/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
mina olen ka nii teinud,et pole insuliini süstida julgenud,aga siis püsib versuhkur kuskil 18 peal....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21082/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Kui olen haige ja on kõrge siis 2-3-ste lühikese annustega toon alla tihedalt mõõtes.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21084/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Hüpo tunnetuse kohta: mul I tüüp diabeet 11 aastat ja öösel julgen loota alati selle peale, et ärkan üles, kui suhkur kuskil 2,7 vms (muidugi ideaalis võiks varem ärgata, aga seda harilikult ei juhtu). Esimestel diabeetiku aastatel aga nii hästi ei ärganud, pigem hommikul ja siis juba väga segaselt (siis oli neid hüposid palju rohkem ka, seguinsuliinid ja muud värgid, mis mu jaoks keeruline oli ja kogemuse puudumine ka). Nii et arvaksin, et vähemalt väga kiiresti see tunnetus ära ei kao :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21085/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Ja seda veel ka tahtsin lisada, et ma pigem riskin madala suhkruga kui kõrgega, st kindlasti ei oleks ilma insuliinita, kui suhkur kõrge. hüposid pole kunagi kartnud ja mõne arvates kindlasti ka liiga palju neid kogenud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21086/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
no ja mida ma teen,maal metsas,kui mul lonks vettki sees ei seisa( ägeda kõhuviirusega)madala veresuhkruga? mina kardan küll madalaid veresuhkruid,mul staazi aastast 88 ja selle aja jooksul on ikka ühte koma teist juhtunud,olen ka täitsa teadvusetuna haiglasse sattunud,tänaval kokku kukkunud,metsavahel,talvel,pildituna koju jõudnud jne...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21100/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Kõhuviirus huhh päris jube, VS 2,8 kõik jookseb välja. Lõpuks sain glükoosi ja apelsinimahlaga pidama.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21291/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
mul kulgeb see haigus tavaliselt nii,et mul ei seisa isegi mitte lonks vett sees...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21292/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Külmetuse-, viirushaiguste ja suhkuruga on väga keerulised asjad küll. Ikka pane kohe julget mitu ühikut nii kiiret kui pikka juurde. Just kogesin. Õnneks ma täna juba enamvähem normis olemisega, väike ´´vinn´´ on ikka veel sees. Suhkur, aga ei taha mitte normis püsida. Homme ehk parem
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21303/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Minul hetkel see mure. Haigestusin kõrge palavikuga grippi,hetkel palavik kadunud aga enesetunne veel kehv. Suhkrud laes. Olen süstinud juurde lühitoimelist iga paar h tagant, mõõdan pea iga tund aga tee mis tahad,suhkurd nagu elaks oma elu ja ei allu lihtsalt insuliiniravile. Proovin täna suurendada topelt ka baasinsuliini, ehk annab mingi tulemuse...õnneks ketoose veres tekkinud pole - sai arsti poolt kontrollitud
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/27419/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
topelt ära küll pane, tõsta 2 ühiku kaupa baasi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/27421/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Proovi natuke liigutada ka, aitab ehk vereringlusele ja insulini mõjule kaasa. Eks haige oleku juures teeb tavaliselt suhkrud halvemaks ka vähem energiline elustiil sel hetkel kui tavaliselt.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/27423/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur
RE: külmetushaigused ja veresuhkur
Organismid on tõesti erinevad :D Minul haigusega üldse nii,et söök sisse ei lähe.Vahest on nii et terve päev lühitoimelist ei süsti ja öist baasi tõmban ka poole peale.Haiguse ajal püsivad suhkrud madalad,kui tervis juba paremaks hakkab minema siis väike söök ja vastavalt sellele hakkan korrigeerima annuseid :) Mina pigem hoiaks ka haiguse ajal suhkrud natsa kõrgemad,hüpost välja tulla on ikka suht keeruline.Ja kui oled üksi kodus,äkki ei tulegi välja!Seega need mõned päevad natuke kõrgemad ei tee paha ma usun :) Küll löövad keskmise sassi :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/27425/kuelmetushaigused-ja-veresuhkur

Viited