alkohol ja hüpo

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Tere! Head uut aastat! Kas keegi oleks nõus kirjeldama oma kogemusi hüpodest, mis on aset leidnud alkoholi moõju all olles? Kuidas tunnetate hüpot sel ajal ja kas üldse tunnetate? Kas on ka midagi väga hullusti juhtunud...et näit haiglasse viidud või lausa kooma langenud?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6345/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
kõige kurvem, kui Su kaaslased ei saa aru, kas viskad segast alkoholi või hüpo tõttu. Väldi sellist olukorda. Kui Sa ei saa suurema koguse alkoholita, siis pigem söö üle. Mis tähtsus on kellegagi juhtunul? Hoiatus on esimeses lauses, õpetus teises. Väike ja suhkruvaba (kuiv vein. viski, brändi,viin)kogus ei ole mulle mõjunud. H
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6376/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Hüpo ja alkohol koos on õudus kuubis, vähemalt minu jaoks, mistõttu ei tohigi nii palju tarbida, et enam aru ei saa, mis midagi põhjustab. Mis ei tähenda, et üldse ei peaks - aga siis enne kontrollida, palju suhkur on ja vastavalt mitte ainult juua, vaid ka süüa. Konjak jm suhkruvabad joogid alandavad tihtipeale suhkrut ja seetõttu veel eriti. Mis puudutab seda teiste informeerimist... Loomulikult nad võivad ju teada, aga ikka esmajoones tuleb iseendale loota ja see pole üldse võimatu.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6380/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Vilma Ma pakuks, et selle küsimuse jaoks pole see foorum õige koht. Usun, et inimesed, kellel sarnane kogemus, ei huvitu enda haigusest ja seega ei osale siinsetes aruteludes. Küsi kiirabiarstide käest, neil kindlasti üht-teist pajatada. Diabeeti võib ju haigestuda ka ohtra alkoholi pruukimise tagajärjel. Saan aru, et sul mure, kuid arvan, et reageerid hetkel üle. Võib-olla olen sinisilmne, kuid usun, et sarnased olukorrad saavad tekkida ikkagi ainult alkaritel.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6402/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Akekene. olen aru saanud, et siin foorumis käib hetkel vaid mõned teismeliste diabeetikute vanemaist. väikelaste emadele ja täiskasvanud diabeetikutele on see algatatud teema suht mõttetu jah, sest teil on ununenud oma teismeliseiga ja teistel veel tulemata. kuivõrd nõme on üks 16 aastane diabeetik oma tegudes, seda näen vaid mina omas kodus, mõni teine ka, kirjutan vaid enda nimel. varem hea poiss olnust võib saada selline kummaline olend, kuid selliseks ei jää nad kahekümnestena, kui saabub kahetsuseaeg tehtud tegude eest, mida siis enam muuta ei saa.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6408/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
... ja see üleliigselt joodud siider, õlu või muu jook, ei saa liigitada ühtse kuid konkreetse nimetuse alla -alkar.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6410/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Oi,oi, nüüd panin küll puusse! See, mida öelda üritasin, on, et selleks, et sellist staadiumit saavutada (nagu esimeses kirjas kirjeldasid), on ikka hullult alkohooli vaja, arvan. Siidrid, õlled...no jah, neis on palju süsikaid, aga vähe alkoholi, nii et sinu taibukas teismeline mõõdab oma vs'i ja süstib vastavalt. Kui ei, siis saad seda sina tema eest teha hommikul, kui ta laekub ja kõik, mis temast arvad, talle näkku öelda...:))
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6413/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Minu meelest ei erine alkoholijoobes hüpo tavalisest hüpost mitte millegi poolest. Alkoholijoobes olles on hüpot lihtsam saavutada, sest siis võib hõlpsalt üle reageerida ja liiga palju süstida. Alkoholi mõjul algul vs tase tõuseb ja hiljem langeb, kuna alkohol pidurdab maksas oleva depoosuhkru eraldumise verre.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6416/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Aitähh, Pandiit. Saadan Su kommentaari vastavale isikule meili peale...iseasi muidugi, kas sellest tolku on
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6420/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
küsimuse mõte oligi see, et kuivõrd inimene alkoholijoobes olles aru saab, et tal veresuhkur madal on?...palun väga vabandust, kui kedagi oma kohatu küsimusega häirisin
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6421/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Kuigi mulle jääb ikkagi arusaamatuks, mille poolest mu teema kohatu on? 1. ma ei ropendanud; 2. ma ei sõimanud; 3. ma ei õhutanud vaenu 4. teema on otseselt seotud diabeediga, sest mitte-diabeetikutel hüposid pole Küsin sellepärast, et oskaksin edapidi vältida ebasobivate teemade algatamist. Aitähh!!!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6422/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Tere Vilma, pole see teema kohatu midagi, ka diabeetik tarbib alkoholi. Mul on oma eelmises elus olnud võimalus neid pisut liiga joogiseid diabeetikuid käia koomast äratamas ja reegel on olnud alati selline, et sõprade arvates on diabeetik lihtsalt joobe tõttu magama jäänud. Enamus juhtudel ei õnnestunud neil aga hommikul venda üles ajada ja siis meenus 03. Teistel juhtudel olid tekkinud aga õnnetukesel krambid, mis ehmatas joobes sõbrad kaineks ja jällegi kutsuti 03. Diabeetikud ise reeglina ei mäletanud koomasse kukkumsiest mitte sottigi. Aga lihtne reegel on, et kui jood, siis pead ka sööma. Või ära süsti.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6423/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Täitsa nõus. Vilma, ära väldi edaspidi mingeid vajalikke teemasid. Lugesin seda teemat suure huviga. Poiss küll praegu 11, kuid ega ole see lolluste aegki väga kaugel ja sõpradega koos olles tehakse asju, mida üksi ei tehtaks. Olgu siis põhjuseks soov teistele näidata, et ma võin kõike endale lubada ja enamgi veel või lihtsalt lõbusas seltskonnas ajataju kadumine.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6424/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Jah, kõige hullem ongi see, et kui püüad õpetada või nõu anda, siis vastatakse, et midagi pole ju juhtunud...sellest, et ühel hetkel võib juhtuda, ei taheta iseenese tarkuses aru saada...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6425/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
samas...kui tekib hüpo ja käitud sellega seoses imelikult või kukud lausa kokku, kutsutakse kiirabi (paremal juhul) või politsei ja lõhnad on juures, viib politsei ju tõenäoliselt kainerisse ja keegi ei tule selle pealegi, et inimene hoopis hüpo tõttu teadvusetu on???...see hirm on just
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6426/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Selliseks puhuks ongi mõeldud need ketid ja käevõrud vastava teabega. Samas kahtlen, kas keegi hakkab üldse mingit ketti tähelepanelikumalt uurima, et sealt ka kirja üles leida.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6427/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Kuigi mulle jääb ikkagi arusaamatuks, mille poolest mu teema kohatu on? Oletan, et küsimus ajendatud minu kirjast. Pole öelnud, et kohatu. Kas keegi oleks nõus kirjeldama oma kogemusi hüpodest, mis on aset leidnud alkoholi moõju all ollesMõtlesin, kui ütlesin, et meie foorum pole koht selle küsimuse jaoks, et siin pole vastajaid sinu küsimusele, sest inimestel puuduvad sarnased isiklikud kogemused. Kordan veel kord, et ainus mõte oli, et siin jääb su küsimus vastuseta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6428/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Teema minu meelest igati ok, ( kuigi minu diabeetik on alles 5-ne, on hea teada, mis ohud aastate pärast võivad tekkida). Mis puutub politseisse, siis kainerisse päris teadvusetut inimest reeglina ei topita, kiirabile näidatakse ikka enne ette. Samas kiirabiga paljudel ka igasuguseid kogemusi. Teema algatamine igati kohane- siin nii mõnigi lapsevanem, kes antud probleemiga varsti silmitsi seisab või on juba seismas. Mina pole küll diabeetik, kuid teismelise iga veel meeles. Terve lapsena suutsin vanemad halliks ajada, mis siis veel diabeetikust rääkida- tahab ju temagi ennast kehtestada ja igati tavalisena tunda- vaat, et teistest rohkemgi. Tubli Vilma, et erinevalt vanematest, kes võib-olla röökima algatuseks pistavad, viid Sina ennast ka tagamaadega kurssi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6433/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Mul oli koolivaheaja ühel õhtul kodus täielik paanika. Tulime mehega õhtul koju, poissi pole ja telefon koju jäetud. Vaatan glükomeetrit: lõuna ajal viimati mõõdetud, näit normis, aga söödud pole ja selle peale mindud metsa suusamäele. Väljas juba pime. Mina siis helistan sõpru läbi, ühega oli koos mäel oldud, aga sõber läind varem koju. Metsas ja mäel mütates on ju suhkur jube kerge alla kukkuma, glüloos ka kodus olevate pükste taskus, paanika missugune. Mees läks nende sõprade juurest otsime, keda telefoniga kätte ei saanud. Tegelikult oli kõik kõige paremas korras, poistel oli külm hakanud ja nad olid läinud lähedal elava sõbra juurde kuuma teed jooma. See pani mind mõtlema, kuidas ma siis veel pabistan kui vanemana kaotakse sõpradega pikemaka ajaks ei tea kuhu ja eks võib ka alkohol ju mingil ajal mängu tulla.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6434/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
jah, seda ma räägin...ütleb küll telefonis, et kõik OK...aga poole tunni pärast võib-olla pole enam OK...kui oled ikka lapse 2-aastasest saadik harjunud tema veresuhkrute pärast muretsema, siis võtab ikka hullult närvitsema, kui asi päris kontrolli alt väljuma hakkab...eriti , kui näed, et asjaosalisel endal see mõtlemisevärk eriti heal järjel parajasti pole
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6435/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
tegelikult algatasingi teema selle mõttega, et ehk kellegil on mõni näide, kus alko+hüpo koosmõjul on asjad ikka päris halvaks läinud, et ma oleks siis oma isiklikule diabeetikule osanud näite tuua...noh nii mõistuse selgeks ehmatamiseks või nii
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6436/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Minul pole kunagi alkoholi tarbimisel hüpot tekkinud,sellepäras,et kuskil mäepeal niisama õlut juues või viina võttes olen alati miskit kaasa võtnud - söödavat. Puberteedi eas sai alkoholi ikka pruugitud ja mitte küll nüüd silmini(kurja..valetan,ikka silmini sai ka-korduvalt),aga nii mõnedki peod said maha peetud ja glükomeetrit ma endaga kaasa ei tarinud. Kotis ta küll oli vahest,aga egas peohoos saa seda hakata lehvitama(minu mõistus oli tol ajal selline). Ja Vilma saab siit kindlasti oma vastuse. Ma ütlen ausalt, et kui joobes ollakse,siis ei tunta oma hüpot. Pean silmas ikka PURJUS PURJUS olles. Mul on olnud äge hüpo pärast alkoholi tarvitamist , järgmisel hommikul ja siis ma roomasin shkruni,mis oli teises toaotsas. Kätte seda paraku esmalt ei saanud, see oli kapi peal ja jalad olid süldid. Rohkem midagi sellist jubedat ei mäleta. Ja eelneval õhtul mõõtsin korduvalt suhkrut, see oli kuni 8. Terve õhtu ja enne uinumist 6. Niiet..ma ei tea.. kaks kokteili Maryt jõin. Ei tea,mis nii pildi ära viskas. Aga eks ma üks imeloom olegi oma suhkrute ja muude asjadega. Aga omast kogemusest ütlen(olen veel väga noor - 20), siis alaealiselt kontrollida lapsi,mina jõin juba 15 aastaselt alkoholi.Aga koolis on olnud alati puha viied ja kriitilisi olukordi ette ei tulnud. Vb miski hoiab mind.Aga ega sellele lootma saa jääda. Ja loodame,et kuskil seal 18-20 tuleb neil mõistus koju, kui tahavad viina visata,siis teevad seda mõistlikult. Mitte nagu mina. Õlu oli mu parim sõber(vs oli nagu EKG pilt). Enam pole seda puutunud juba aasta aega. :) Tüsistusi mul pole ja loodan,et ma selle 4 aastaga,mis pidu sai peetud end ära pole hävitanud. Hektel olen sõber spordi ja glükomeetriga ja huvitun tervislikus toitumisest. Minu mõistus jõudis koju 1,5 aastat tagasi...nii kurb kui see ka pole. Kole tsenaarium on mu sõbrast,kes samuti suhkruhaige. 10 aastat ja natukene peale. Silmad on halvad, suitsu meeldib meeletustes kogustes teha ja pidu meeldib panna endiselt väga suure hoolega. Millegi ees risti ette ei löö. Ema on võimetu miskit ette võtma,tegemist juba 22 aastase noormehega, kelle peod hakkasid samuti 14-15 aastaselt... Mina isiklikut eelistan õppida teiste vigadest.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6439/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Ja ma mainin veel,et mu ema on karm, aga mu puberteet osutus karmimaks natukene. Ainus asi,mis kahtsen kui ma ei uskunud lauset: "emad on kõige targemad" :)Hetkel vaatab ta mind suure uhkusega ja on õnnelik,et suutsin omale asjad selgeks teha. Saame väga hästi läbi ja ma olen õnnelik. Sellepärast tahakski mõnele 20 aastasele kulbiga pähe toppida,miks on tähtis oma vs jälgida, mitte elada EKG-s. (no..piltlikultöeldes)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6440/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Aitähh, Levdokia!!! Parimat Sulle.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6453/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Alkoholi kasutamisel võivad tõepoolest tagajärjed olla väga tõsised. Viimane kurb juhtum oli 28 aastase naisdiabeetikuga umbes aasta tagasi. Peale õhtust veini joomist kahjuks ta enam ei ärganud, kiirabi kutsusid omaksed hommikul, aga kahjuks ei suudetud teda enam 1 nädala jagu kestnud koomaseisundit (haiglas) elule tagasi tuua. Selliseid kurbi juhtumeid on ridamisi veel. Tavaline soovitus on diabeetikule: alkoholi kasutades mõõda veresuhkrut; söö enne uinumist lisavõileib ( isegi siis kui veresuhkur 10 ringis), samuti võib vähendada pikatoimelist insuliini 2- 4 ühikut. Meeles tuleb pidada, et alkoholi mõjul võib veresuhkur minna madalaks ka 24 tundi hiljem
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6455/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Lgp. Ulvi Tammer. Aitähh kommentaari eest.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6456/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
Mina haigestusin diabeeti kui olin 16, nüüd olen 25. Ei saa ütelda, et ülikooli aastatel väga eeskujulik diabeetik oleks olnud - alkoholi sai ilmselt ikka liiga tihti tarbitud. Tuli ette ka olukordi kus eelmisest õhtust enam pilti kokku ei vedanud. Ei tea ütelda kas nö mälukad tulid liigsest alkoholist või madalast veresuhkrust aga olulist vahet ei olegi, sest see teadmine hommikuid paremaks poleks teinud. Siiski võib arvata, et pigem oli see alkoholist, sest vintis peaga kippus süstide tegemine ununema ja see võis isegi mõnes mõttes hea olla....siiani olen elus. Minu jaoks oli kõige suurem probleem alkoholi liigtarbimise juures see, et hommikuti oli üsnagi kehva olla ja süda läikis nagu Kiirel. Sealt tuligi probleem - oli vaja midagi süüa aga sees ei püsinud midagi, isegi mitte magusad vedelikud. Ja see oli halb. Kõige ekstreemsem juhtum mida ise mäletan oli see kui ükskord mingil väliüritusel tundsin, et veresuhkur on madal. Ja millegi pärast arvasin, et kõige targem tegu on telki magama minna. Õnneks mul hea sõber hakkas muretsema ja tuli ning ajas mu üles. Siis võtsime natuke süüa ning ilmselt ka juua ja sellega see "hüpo" lõppes. Üldiselt ma arvan, et väga kole see lugu ei olnud, sest 3 kuu keskmised vereproovid olid sellel perioodil alati 5 ja 7,5 vahel. Ühesõnaga ma tahtsin ütelda, et kui võimalik siis peaks joomist vältima. Kui see aga pole võimalik siis tuleks seda mõistuse piires teha ja kui see ka ei õnnestu siis peab järgmisel päeval pohmakaga tõdema, et küll see oli rumal tegu eile nii palju juua :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6460/alkohol-ja-huepo
RE: alkohol ja hüpo
olen täheldanud, et kui poeg on kuskil üritusel või sünnipäeval koos ööbimisega, neid on meil üliharva minu muretsemise tõttu, siis helistades ja nõudes vs kontrolli näitu, isegi ta sõpradele helistamine aitab teine kord ja valitakse tagasi öeldes näit(näiteks viimne kord oli 4,4 mispeale käskisin sööta talle banaani), siis hommikul koju jõudes on tavaliselt näit ilus. hiljem aga tõuseb reeglina iga kord vs näit kõrgeks. mis on alkoholi tarbimine? alkohol põletavat rasvu, kas siis joomisele järgnevalt toimubki väljuvate rasvade kompenseerimine, mille jaoks pole tavaolukorra insuliinihulk piisav ja toimubki vs näidu tõus.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/6461/alkohol-ja-huepo

Viited