My
01.11.2007 08:59
Selline küsimus ongi. Eriti just väikestel, sellistel 2-5-aastastel. Kommentaarid hiljem. Üsna kiiresti oleks vastuseid vaja, suur tänu, kui keegi saab aidata!
Kersti
RE: Kuidas teie lastel suhkruhaigus algas (avastati või avastasite)?
01.11.2007 09:20
Minu piiga 1,3a
Kõige pealt hakkas palju jooma, ikka jõi tassitäie ära ja küsis kohe uue, aga ise arvanud sellest veel miskit, sest alles oli võõrutus olnud rinnast ja arvasin, et nokaga tass on imemise vajadus....
Siis hakkas ka pissima, aga ikka ei arvanud, et miskit valesti oleks,sest, kui jood ju palju, siis vaja ka pissida...
Siis veel mõne nädala pärast hakkas öösel voodi märjaks saama, ma pole elus ööse mähkemid vahetanud, aga siis pidin juba 2 korda küll vahetama, sest muiud oli voodi ja laps ise üleni märjad.
Magama hakkas hirmus hästi, päeval tegi 4 tunniseid uinakuid, öösel kui mähet vahetasin, piiga üles ei ärganudki...
Ja kõige viimaseks tekkis pepu peale seen, mis kuidgai paraneda ei tahtnud... haiglas olles saime õiget seenekreemi ja siis ka pepu paranes.
Ühesõnaga tihe joomine, pissimine, väsimus... need olid siis minu piiga sümtomid.
Kui sa oma laste pärast kardad, siis saad ju oma glükomeetriga neil mõõta suhkrut...
Tean, et veel võib olla istus, kaalulangus atsetoni lõhn suus, piss selline kleepuv
paula
01.11.2007 14:09
tere
täpselt samad sümptomid, mis kerstil. väsimus, meeletu janu, palju pissi.
timpsnarmik
01.11.2007 16:10
joogijanu, palju pissimist, meeleolu muutus- närvilisus, väsimus , kõhnumine, suu limaskesta põletik.( Piss , oli sel hetkel 3,5)
timpsnarmik
01.11.2007 16:10
vabandust , poiss oli sel hetkel 3,5 aastane
magidon
01.11.2007 21:23
Mina lisan siinloetletutele veel juurde, et kõhuvalu on samuti üks sümptom. Väiksemad lapsed seda ilmselt ei oska kurta, aga minu viieaastane kaebas väga tugevat kõhuvalu iga päev.. Samuti muutus muidu kehva isuga laps lausa õgardiks, ise samal ajal kõhnudes. Söögiisuga võib olla nii ja naa - see, kas langeb või tõuseb. Nahk oli kuiv, kaebas, et suu kuivab. Hingeõhk haises atsetooni järgi. Lisaks muidugi veel need teised sümptomid.
Mäletan veel, et kui pissiproovi läksin viima, siis läbi klaaspurgi paistis piss küll selge (st. polnud hägune), samas nägi see välja nagu siirup - suhkur hõljus sees. Pissi lõhn oli imelik.
Kats
01.11.2007 23:52
Minu 2 a. pojal avastati suht vara haigus- just läbi plaanilise vereproovi. Haigustunnused olid veel väga algelised- aga siiski. Vett enam ei joonud- tahtis ainult magusat mahla. Sage pissimine ka öösiti. Ja kergelt juba kaalulangust. Und natuke rohkem, kui tavaliselt.
Kui süstid peale sai oli kohe voodi kuiv ja pampersitest saime nö. üleöö lahti. vesi hakkas jälle meeldima jne. Ega need sümptomid ju ei erine- täiskasvanutel samad. Ainult väikelaps ei oska Sulle seda selgitada. Tänapäeval on ka perearstidel (enamusel) võimalik 3kuu keskmist veresuhkrut teha. Last muidugi üleliia traumeerida ei tohi, aga kui see annab ikka emale enesekindluse ja hingerahu tagasi võib ju väikse vereproovi näpuotsast teha. palju hullem, kui laps koomasse peaks langema.
Ma tahaks veel küsida mõne saatusekaaslase käest, kas Teil lapsed ka natuke närvilisemad kui varem . Ma ei tunne oma poissi mõnikord äragi. Sellest saan aru, et kui suhkur kõrge on siis vingub ja viriseb. aga on muidu kah trotslik - ei harju nende süstidega kuidagi ära. öine veresuhkru mõõtmine täielik põrgu- alati ärkab üles ja kisab. Siis kulub kole palju aega jälle maharahustamiseks. Kui on nn. sunniviisiline söömine, siis kohe ajab vastu. Paar korda ongi päeval olnud nii, et keeldub söömast.-võimuvõitlus. Loodan küll hingest, et ealised iseärasused. Hetkel 2,10 kuud.
Kersti
02.11.2007 00:08
Kats, mul üldiselt hea isuga laps, aga just peale haiguseid ja haiguse ajal süüa üldse ei taha, siis olengi talle meelepäraseid asju andnud, mahl läheb alati peale, samuti keefir, kui haige oli, sai ka kohukesi sest need olid asjad, mis alla läksid...
Lapsed ikka nii erinevad, mul laps 1,8 a ja kui v/s mõõdame, päeval või öösel ei tee ta teist nägugi... süstidega sama lugu, piiga istub ilusti sülles ja on paigal, nuttu ei kostu meie maja nende pärast...Samas on ka päevi, kus piiga pole nõus sööma... ju siis pole isu... see kah üks põhjustest, mis pumpa kangesti lapsele tahan, jääb see sundimine ära.
Mu piiga närviline pole... pigem selline kangus ise, kui ikka midgai tahab siis tuleb see saada...aga see vist juba iseloom :)
Nuh suhkrudega nõnd,a et kui piiga nats virilam ( loe, tahab palju sülles olla ), siis tavaliselt madala suhkruga tegu, kõrge suhkruga pole mingeid meeleolu muutusi. Ja kui varem sõi kõike, siis nüüd on ikka hakanud valima oma toitu... see ajab küll tigedaks :) Teed suure vaevaga miski heatoidu ja piiga vaatab vastu sellise näoga nagu oleks mingi jubedus, oleks tavaline laps, siis jätaks söömata kah ja kui kõht tühi küll, siis sööb, aga näe nii teha ei saa... siis tulebki kiiruga miskti uut valmistada, sest kell tiksub peale.
Mul laps juba sellest ajast saadik ei nuta v/s mõõtmisel ja süste tehes, kui haiglas neid mina tegema hakkasin... Samas süstlal vahetan iga kord enne süstimist nõela ( päevas läheb siis 3 nõela), kasutame neid 5 mm ja samuti torkevahendil vahetan iga päev nõelda, ise arvan, et nõnda vähem valusam ja nõelad max teravusega
Kats
02.11.2007 00:37
No see toidu valimine meil ka suur probleem. Külmkapp peab pidevalt "Head ja Paremat" täis olema. Nagu mingi supermarket. Äkki ikka sööb seda või võtab toda. Peaasi, et suhkur korras oleks. Selle 10 kuuga on toidupoe arved ikka kohutavalt tõusnud. Aga see pole ju ka õige. Mõtlen ise kah viimasel ajal pidevalt pumbale. See mixinsuliin on ikka kopa ette visanud. nii rikud ju lapse täielikult ära.
Rutt
02.11.2007 09:15
Meil olid poisil samad sümptomid: pidev janu, pidev nälg, palju pissimist, väsimus, ka nahk sügeles. Kõigepealt enne teisi sümptomeid oli sage kõhuvalu, millega käisime ka arsti juures, küll mitte kahjuks oma perearsti juures. Arst pole mingeid analüüse teinud, diagnoosis vaid parajasti levinud kõhuviirust. Laps oli pidevalt väsinud ja tahtis kogu aeg magada, läksime siis perearsti juurde. Perearst ei hakanud üldse midagi vaatamagi, mõõtis ainult veresuhkrut ja küsis on meil omal auto haiglasse minekuks või viib ta meid ise.
Kõhuvalu üle kaebab ta muide siiani sageli. Tihti on siis veresuhkur veidi madalam, siis aitab valu vastu mõni söögiamps. Iga kord ei ole põhjus madalamas suhkrus, siis on võtnud ka No- spa´d. Raviarst ei ole osanud kõhuvalust midagi arvata, aga enne diabeeti seda probleemi ei olnud.
deysy
02.11.2007 10:44
Poiss oli saanud just 3-aastaseks kui haigus välja lõi. Jõi palju ja pissis palju, mingi nädal aega kindlasti aga kuna suguvõsas pole seda tõbe olnud, siis ei osanud midagi tõsist karta ja tol ajal polnud ka nii palju infot, see oli 12 aastat tagasi. Siis jäi loiuks, magas palju, kaebas kõhuvalu, paari päevaga sai trullakast väikemehest lotendava nahaga väike vanainimene, oksendas välja iga joogi suutäie. Kodus käis mitmel korral perearst, 2 X kiirabi, kuid diagnoosi panna ei osatud.Siis muidugi haigla, kus pandi ta glükoositilkade alla, kuna ta oli nii nõrk, diagnoosi ikka polnud.Lõpuks lahenes kõik, poja jaoks üsna viimasel tunnil leidus üks traumatoloog, kes juhuslikult haiglasse tuli ja tema suust tulevat atsetooni lõhna tundis-- 2päeva koomas aga välja vedas.
Kõhuvalu kaebab ikka ka siiani mõni kord aga kindlalt on temal see seotud kõrge suhkruga - siis aitab vahel pool tabletti valuvaigistit, Värska ja loomulikult suhkur normi. Väga tahaksin teada, kas on Teie lastel ka nii, et kui suhkur normist kõrgem, siis söögiisu pole ja süda on tal paha. Peale süsti, nii poole tunni pärast, kui suhkur normis, tuleb söögiisu ka tagasi. Temal on see kogu aeg nii olnud aga arst vaatab teda kui simulanti, kui ta sellest on juttu teinud- ütleb, et see ei saa nii olla, et asi on psühholoogiline. ja ometi on see nii,sest ega ta iga kord enne sööki ei mõõda vs aga kui ütleb, et isu pole,siis kohe kindlalt alati on suhkur üle 15. Kuidas teistel kõrgete suhkrutega söögiisuga lood on ?
Rutt
02.11.2007 12:18
Jah, meie poisil on ka nii, et kui suhkur on ikka liiast, siis söögiisu pole ja enesetunne kehv. Kõhuvalu on, aga nagu ma enne mainisin, meil pigem seotud madalate näitudega.
Merit
02.11.2007 12:42
on jah tihti nii, et kui suhkUR kõrge, siis organismile hakkab söök vastu ja süda paha...
lihtsalt maria
02.11.2007 22:12
Meie poiss haigestus kuueselt, kõhnus, jõi ja pissis palju. Lugedes siin teiepoolseid sümptomeid, meenub ka ta magamine. Öösel 3-4-5 korda küsis pissile, mis kurnas mu nii ära ja mina kohe ütlesin, et tegu suhkruhaigusega. Kõik lähedased vaidlesid vastu, kohe peale mõnda ööd läksime arstile ja diagnoos oligi käes. Hommikul söömata oli suhkur 8. Peale mõnda küpsist oli haiglasse jõudes vs 14. Mulle öeldi, et diagnoosisime küllalt vara haiguse. Mina ei märka mingit vahet ta isul seotuna vs näiduga. Vihkan, kuidas ta toitu kugistab- kogu aeg on ju kiire, sõbrad ootavad!
My
03.11.2007 15:47
Tänan teid väga rääkimast. Üleeile oli tõesti sellises mures, sest tahtsin nagu põhjendust, et asjad ei ole nii, nagu nad väga paistsid. Tegelikult väga konkreetselt paistsid. Ja eile oli diagnoos käes. Meie vanem laps, 4a9k, on ka diabeetik. Ma pean väga palju oma arvamistes ümber muutma, ega hakka vist kunagi enam mingit arvamust pärilikkuse kohta esitama. Tegime omalt poolt KÕIK, mis oli n-ö meie võimuses (näiteks kaua rinnaga toitnud, mis on ju igal juhul hea...), oli tehtud geeniuuring, mis oli n-ö negatiivne - ja selline asi siis. Saime kiiresti jaole, glükohemo oli 6,6 ja ketoatsidoosi polnud, selles mõttes nagu hea, aga hea pole see, mis diagnoosiga tegemist. Oleme haiglast kodus käimas, lapsel VÄGA raske harjuda pideva torkimisega. On nii palju küsida, aga praegu ei jõua. Ja mis tunne mul endal on, seda ei taha mitte kirjeldadagi. Tõsi ta on, et ma arvasin, et meie pere haigused korjan ikka mina külge ja teised pääsevad...
timpsnarmik
03.11.2007 17:21
Kalli Teile! Ja olge tublid, loodan, et kodus läheb paremini, ikkagi turvalisem keskkond.
kuukulgur
03.11.2007 21:18
My, ole tugev (ma tean, et oledki)! Ma kujutan ette, mis tundeid see Sinus tekkitab...
Vaata asja positiivsest küljest - tänu Sinu kogemustele oskad juba eos probleeme ette näha ja lahendada.
endine Klaabu.
Kersti
03.11.2007 22:04
My,
Tegellikult hirmus kuulda sellisest asjast, olge tugevad, eks oma lapse haigused ole ikka see kõige hullem, mis juhtuda võib... Aga elu läheb edasi, sina oled talle eeskujuks, teed ju sinagi süsti endale ja saate sellest koos üle. Tegelikult eks see teada saamise aeg olegi kõige hullem... varsti tuleb tugevus oma lapse eest võidelda ja varsti õpib ka tema võitlema, et oma terveise eest hoolt kanda. Palju jõudu teie perele.
Kats
05.11.2007 00:18
Väga kurb uudis My poolt.
Lohutuseks ei oskagi midagi väga tarka öelda. Alles need emotsioonid tuli endal kõik läbi elada. Ainuke asi jah- sina oled ju tark ja oskad asju hinnata paremini, kui mõni uustulnuk sellel alal. Haiglas mäletan seda, et suurest ehmatusest ei osanud ma enam LÜ ka kokku arvestada, kui "diagnoosiga" lapsega söögilaua taha istuma pandi. Arst vaatas mind kui lollakat, kuigi mul endal staazi 22 a. Aga küll kõik loksub paika. Pärast pidin ise teisi õpetama hakkama.
hea veel seegi, et laps juba oskab rääkida- saab selgeks tehtud, kui paha olla on. Iga algus on raske. Aga küll ta harjub- kui sina ka süstid ja mõõdad VS. väärtusi on temal ka natuke kergem, et keegi veel peab süsti saama. Mõnikord, kui meil poiss väga tõrges on, siis teemegi minul kõigepealt vs ära ja süsti. Siis ununeb temal oma trots juba ära. Väga tähtis last kiita ja asja algul natuke mängulisemalt teha.Haiglas öeldi mulle, et lapsed on väga kohanemisvõimelised ja tublid-lepivad ja õpivad kiiresti. Uskumatu, et seda ütlen, aga nii see tõesti on.
Ära ennast käest lase selle suure murega !!
Jaksu kogu perele
magidon
05.11.2007 07:24
Väga kurb uudis:(! Mõtlesin tükk aega, mida öelda, aga ei oskagi muud lohutuseks öelda kui seda, mida sina My vist isegi teistele oled lohutuseks öelnud: aeg on muutunud, väljavaated on palju paremad kui 15-20 aastat tagasi, enesekontrollivõimalus, ravimid ja rohu manustamise riistapuud on palju paremad ning küllap ükskord koidab ka see päev, kui see haigus on ravitav. Seda loodame ja sellesse usume ju vist kõik?!
Ma ei väsi kordamast seda, et kui minu laps haigestus, siis kõige suuremat tuge sain just sinu kommentaaridest, My. Sa oled üks positiivsemaid näiteid sellest, et selle haigusega annab elada normaalset elu. Ole sama tubli edasi!
Änn
05.11.2007 17:39
Kulla My! Palun ära Sina küll ennast kuidagimoodi süüdi tunne. See kõik on lihtsalt juhus ja mõistlik on tuleviku peale mõelda. Minevik on minevik ja seal ei saa midagi muuta. Usun Sinu tugevusse ja suutlikusse hoolitseda oma lähedaste eest parimal moel. Katsu naeratada ja kõike-kõike paremat Sulle.
Änn.
My
06.11.2007 17:37
Aitäh Änn ja kõik teised, head sõnade ja toetuse eest! Seda läheb tõesti vaja. Mitte kellelegi ei ole selline asi lihtne, aga mina tunnen end kohe ekstra ebaõnnestununa. Eks mõistate ju, et iga meditsiinitöötaja, kes juhtub küsima, kas peres veel diabeeti on, teeb selle koha peal mõtteid täis pausi, kui vastuse saab... Noh, see pole nii tähtiski kui see, mida ise mõtlen. Aga samas olen endale selgeks teinud, et meelt heita pole mõtet, ega see ju midagi muuda. Kuid ikka tuleb meelde, et ma olen alati mõelnud, kuidas küll suhkruhaigete laste emad hakkama saavad, ja nüüd siis saan teada....
Oleme endiselt haiglas, päeval saame vabadel hetkedel koju käima. Suhkrud on normi piires, laps on hakanud rahulikult laskma vereproovi ja süsti teha ning vahepeal teeb ka ise auku sõrme (kui proovitegemise aeg on muidugi) või ütleb, et nüüd võiks vereproovi teha, millele ma ka vastu ei vaidle. Oleme ka palju arsti mänginud ja kõiki kaasasolevaid väikseid mänguloomi süstinud-torkinud, sellest tegelikult alustasimegi, kui see torkimine ikka väga kole oli ja ma mõtlesin, et kuidas küll seda lahendada. Üks küsimus ka: kui teie haiglas olite, siis kui tihti arst teid vaatamas käis? Meie oleme haiglas viibitud aja jooksul kohanud teda ainult kaks korda ja on VÕIMATU teda kätte saada. Täna käisin ja undasin kogu aeg ja mitmele kompetentsele isikule, et kas ikka tuleb ja millal tuleb ja - ootama ma seda arsti jäingi, ei tulnud teda mitte. See on arusaamatu, sest laps on põhimõtteliselt 6 päeva diabeedi diagnoosiga olnud ja tundub, et tema jaoks enam aega ei jätkugi või... Ei tea neid kombeid ka muidugi, aga mu oma arst näiteks on palju kättesaadavam ja lapse puhul ma eeldaks, et hoolitsust on rohkem ka arsti poolt.
See, et ma ise diabeetik olen, ei aita palju teadmaks, kuidas 4-aastase organism funktsioneerib. Õnneks tean ma vähemalt, kuidas erinevad toiduained mõjuvad, ja meie poiss on nii liikuv, et süüa võib päris palju. Hüposid kardan, see on põhiline, milles suhtes ma ei tea, kuidas see TEISTEL välja näeb. Seni on üks olnud, see väljendus nutuga. See, et mina süsti teen või midagi, temale küll mingit muljet ei avalda või eeskuju ei näita ;).
Aitäh veelkord, teie toetus on väga suureks abiks! Eks me oleme juba üsna vaprad ka, mis seal ikka muud teha.
Tervitades
My
Ake
06.11.2007 18:08
Eks me oleme juba üsna vaprad ka, mis seal ikka muud teha.
My, sa oled super! Ainus, mis hetkel teha saan, on see, et olen mõtetes sulle toeks...seda on vähe, ma tean...
timpsnarmik
06.11.2007 19:25
Tere My!
Kui olete Mustamäe haiglas ja ootate dr. Einbergi, siis teda on tõesti väga raske tabada. Ise lapsega haiglas olles eelmine sügis nägime teda 2-l korral ja siis oli ka üsna kiire tal, tormas kohe edasi. Kindlasti enne väljakirjutamist saad temaga pikemalt ja põhjlikumalt vestelda.
Tore on kuulda, et vereproovide ja süstide osas on laps rahunenud. Meil võttis see ikka koduski veel tükk aega. Hüpodest niipalju, et näiteks minu poisil läheb enne hüpot kõht hirmus tühjaks, ja tahab just soolast toitu, siis muutub kahvatuks ja virilaks, nüüd muidugi ütleb ilusti, et tal süda paha või hakkab hüpo tulema.
Usun, et saate koos lapsega selle uue olukorraga superhästi hakkama. Tänu oma kogemusele, ei satu sa ilmselt toidukoguste ja insuliiniühikutega segadusse ja saad lapsele paremini keskenduda. Soovin teile edu!
My
08.11.2007 18:08
Ake, ei ole vähe. Aitäh!
Ja timpsnarmik, aitäh info eest!
Me oleme nüüd kodus, eilsest õhtust peale. Tagantjärgi võib öelda, et haiglas oldud aeg oli kasulik. Sai suhteliselt rahulikus ja korrapärases keskkonnas olukorraga harjuda ja seda tõena võtma hakata (eks alguses ju ei tahaks nagu...), laps keeldus lõpuks ära tulemast, sest äkki tekkisid mängukaaslased ja muidu meeldis talle?!. Tänagi veel ütles, et ta tegelt tahaks "arsti juurde tagasi", et ta ei ole veel valmis kodus olema. See oli kuidagi väga täiskasvanulik ütlemine...
Ma ise arvan, et õed ja muud olid tõesti kenad ja hoolivad, isegi arsti nägin ja sain kõik vastused mis vaja, otsustasime tema juurde ka edaspidi käima hakata. Veidi õõnes tunne oli eile, nagu oleks karussellil, kust maha ei saa. Alles see juhtus, ja juba on uus neljapäev ja uus elu. On olnud rahulik olemine, suhkrud loogilised ja söögiga katsetused üldiselt vastanud mu ettekujutustele. Tunnen end ikka NII RUMALANA, hoolimata omaenda 25-st aastast diabeetikuna. Öösel ka ärkasin vahepeal üles ja kuulatasin, kas kõik on ikka korras.
Üks küsimus jälle: kas teie pisikestel põnnidel (noh, üle 2-aastastel või nii) on mingi diabeetiku tunnus, käe- või kaelakett v midagi? Mul endal on ja üldiselt pean seda vajalikuks, kuid lapsel ei kujuta hästi ette, äkki jääb n-ö ehtega ronides kuskile kinni või muud sellist...
kuukulgur
08.11.2007 18:34
Edu teile, My!
Mul tuttaval lapsdiabeetikul on küll kett diabeedimärgiga kaelas. Eks see vajadus individuaalne - kui laps on kogu aeg täiskasvanuga (saatjaga) koos, siis pole vist suurt mõtet aga koolilapse puhul (laps kes liigub palju üksi ringi) , oleks see vägagi vajalik.
SIRTS
08.11.2007 23:19
Olen ka mõelnud selle käe-või kaelaketi peale.Kas see märk tuleb siis teha lasta või on neid kusagilt saada?Pole ühtegi näinud,aga ma kujutan ette,et ta on selline,et igaüks saab aru millega tegu,muidu poleks asjal ju mõtet.
beti
09.11.2007 00:22
Tere!
Olen siin täita uus ja kirjutan esimest korda.Minu pojal avastati diabeet 2,5 nädalat tagasi-jõi palju ,pissis palju jne. nagu need põhilied tunnused ikka on.Poja ise saab paari nädala pärast 2 aastaseks.Kas keegi oskab öelda, kui kaua need veresuhkrud alguses kõikuda võivad.Jälgin lapse igat ampsu ja mõõdan iga söögi korra eel ja kui tekib mingi kahtlus ka siis saab mõõdetud.Kui nüüd oma tabelit vaatan siis enamus kordasid on ikka vs uhkelt üle 10,aru ma ei saa,kas tegu on minu
saamatusega või nii ongi?Tänud ette kõigile vastajatele.
Ahsoo,veel üks küsimus,nimelt ,kui kõrge või madala näiduga panete laped magama ööund.
Tänud veelkord .
paula
09.11.2007 00:44
Tere!
mina siin ka veel uus, kogemusi vaid paari kuu jagu, kuid olen aru saanud, et läheb tükk aega enne kui suhkrud enam vähem paika lähevad. kui sinul üle kümne, siis küll hästi, ma arvan. meil ikka alguses üle 20 ja 30 viskas ikka ka sisse.
magama on läinud minu tütar selle näiduga mis mõõdetud sai, meie tohter ei lubanud õhtul küll juurde süstida, küllap kartis hüpot. ka siis kui suhkur 30. küll olen ma öösel ise mitu korda mõõtnud kui on magama läinud ja suhkur 12 ja alla selle. vaat siis pelgan mina hüpot. minu tütar saab ühe kuu pärast 2 aastaseks.
mis ometi toimub, et nii väikesed järjest haigeks jäävad!!!?
sulle jõudu, kannatlikust ja lootust!
SIRTS
09.11.2007 11:06
Minu lapsel avastati dib.4a.tagasi.Kuna ta veel siis mingi hinna eest ei olnud nõus oma lutipudelist loobuma,siis ta jõi palju ja ka pissis palju.Ma ei osanud sellest midagi halba arvata.Aga aastavahetusel hakkas köhima.Arst kuulas,ei midagi.Mõne päeva pärast hakkas hingeldama.Läksime siis kiirabisse.Meid pandi uuringuteks haiglasse.Mõne tunni pärast sõitsime juba Tartu,veres.oli30.Pidevalt kaebas ka kõhuvalu,aga arst ütles,et see mõnel lapsel lihtsalt on koos kasvamisega.Haigus on nüüd olnud 4a. ,aga veres.on ikka seinast-seina.Otsustasin nüüd proovida pumpa,kuna olen siit lugenud palju head selle kohta.Ma arvan samuti,kui veres.on ikka 10.piires,siis on väga tubli alguseks.Mina mõõdan oma preilil viimast korda k.21,kui on alla5,siis annan paar ühikut juurde.Kui aga on üle18,siis süstin2üh.Novor.ja läheb magama.Et ma siin kirjutasin,et pole veres.korda saanud,ei tähenda et sina ei saa.Kõik lapsed on erinevad ja haigus käitub iga lapse puhul erinevalt.Jõudu ja jaksu!
luik
10.11.2007 17:09
Sirtsu´le
ostsin oma lapsele kaelaketi ja valisin sinna külge ühe lameda kaunistuse rippuma. Ühel küljel oli mingi muster peal, teisele, siledale poolele, lasin graveerida peale lapse nime ja Diabetes I. Sellest tekstist saavad enam-vähem kõik aru. Neid lamedaid kaunistusi on kindlasti koos nende tähtkuju märkidega. Kui otsida, leiab ka selliseid, kus mingi abstraktne graafika on peale tehtud. Kett aga vali natuke tugevamat sorti, peab kauem vastu. Laps on sellega juba aastaid iga päev ringi käinud ja peab vastu. (Ei võta seda ka kehalises kasvatuses ära.)
beti
11.11.2007 00:43
Aga kas alati kaaskodanikud kellel ei ole olnud diabeediga kokkupuudet oskavad vaadatagi kaelaketil oleva ripatsi teist poolt.Kas ei ole sellist rahvusvaheliselt kokkulepitud diabeetikute nn.ehet,millega teaks kohe kindlasti seostada "ehet" kandvat inimest ja diabeeti?Vabandan väga lollide küsimuste eest,kuna olen veel selles osas väga roheline.
Samas ,kui on tütarlapsel mõni kaunis ehe,ega siis teagi kohe arvata et tegu on diabeetiku "ehtega".
Päikest.
Ake
11.11.2007 20:03
Rahvusvaheline diabeeti tähistav märk peaks olema olemas, kuid Eestis on kindlam, märgi asemel, siiski kiri, siis jääb lootus, et vähemalt meedik märkab ja abi on kiirem. Kaaskodanikega on asi nii, et parim, mis nad teadvusetu diabeetiku jaoks teha saavad, on kutsuda kiirabi. Loota, et inimene tänavalt annaks diabeetikule esmaabi, on üsna utoopiline, veidi eluohtliki. Arvestades isiklikku kogemust, on inimeste teadmised diabeedist ikka väga "eluvõõrad" ja mina eelistaks meedikut mõnele isetegevuslsele.
My
12.11.2007 07:31
Mul endal on plaadiga käekett, plaadi pealmisel poolel Diabetes mellitus I, alumisel poolel nimi ja veregrupp. Üsna informatiivne vist. Põhikoolilapsena oli mul Rootsist saadetud medaljon, mis oligi sellisteks puhkudeks mõeldud. Peal oli kirjas SOS, sees aga igavene pikk peenike pabeririba, kuhu mahtus enam-vähem kogu haiguslugu ära...noh, mitte päris nii, küll aga kõik vajalik ning mitte lühendatult. Selline voldik siis. Ma ei tea, kas taolisi ka tänapäeval tehakse, samuti ei ostnud me seda ise.
lihtsalt maria
13.11.2007 23:00
Meil oli kodus arvuti vahepeal katki, nüüd siin foorumis huvi tundes, mis ka vahepeal juhtunud, märkan suure kurvastusega kahe diabeetikust tibu tekkimist. Väga kurb, lihtsalt enda kaheksa aastat tagasi juhtunu tuleb meelde. Mäletan kui Henri haigestus kuueselt veebruarikuus, siis järgmine tibu lisandus Pärnusse suvekuul. Haiglas öeldi kohe, et igal aastal haigestub Pärnus diabeeti kolm-neli last. Kui suur see arv siis kogu Eesti peale aastas on? Kordan siinkohal Paula küsimust, et mis küll juhtunud on, et nii väiksed haigestuvad? Mul on neist nii kahju.
magidon
13.11.2007 23:20
Ühe diabeediõe jutu järgi olevat diabeeti haigestunute laste arv viimaste aastatega plahvatuslikult kasvanud. Eriti ohtralt pidi neid lisanduma Ida-Virumaa kandist.
Mäletan, et kunagi kuskilt olen kuulnud või lugenud, et igal aastal haigestub eestis tervelt 1 klassitäis lapsi. Nüüd vist see number juba suurem.
paula
13.11.2007 23:27
tere lihtsalt maria
Üks kiri läks vist kaduma. Oled sa Pärnust?
lihtsalt maria
14.11.2007 20:14
Olen küll.
Kats
18.11.2007 02:00
MY
Kuidas poisil läheb uue elukorraldusega harjumine?
My
18.11.2007 08:36
Rahulikult. Ta teeb põhimõtteliselt ise vereproovi, natuke ainult läheb abi vaja, kui verd välja ei tule või ribale õigesti ei jõua. Ise on huvitatud ise tegemisest. Süsti jaoks on rohkem rituaale, aga ka need saavad tehtud ja suhteliselt rahulikult. Suhkur tahab jälgimist, ma ei ole selle loogikat veel alati tabanud (süsteskeemiga seoses). Nüüd on ka trennis käidud (jäähoki, tema suur huvi, teist aastat), see läks kohapeal hästi, pärast ronis suhkur öö peale lakke ja oli tükk vaeva, et seda alla saada. Selle koha peal peab mõtlema, kuidas käituda. Lasteaias ei ole veel olnud, see on ees. On räägitu kasvatajatega ja nemad suhtusid väga normaalselt.
Mind päris väga häirib see kahe süste skeem koos oma kindlate kellaaegadega. Tänapäeval siiski suhteliselt ahistav. Mitte et ma tahaks nüüd panna last lõunani magama ja südaööni üleval olema, ei. Aga see kellaaegadest suhteline kinnipidamine on teinekord raske. Arusaadav, et kui peab siis peab, mis seal ikka, kuid tegelikult on ju ka inimlikumaid meetodeid...ah, mis ma ikka virisen, küll me nendeni ka ükskord jõuame. Pealegi ei tea ju laste diabeediravist midagi