beti
24.11.2007 23:03
Tere,
nii-siis,meie pisikesel täna hakkas kõhuviirus kummitama.Süüa ei taha ja suhkur see sinder muidugi ka madal.Mis nippe te kasutate oma laste puhul ,et nad sööksid haiguse ajal.Olen siin pidanud aru meie diabeediõega ja tema ütles,et andku ma midagi magusat(mahla,jogurit jne.),aga need ju püsivad nii natuke aega,et iga natsa aja tagant on vaja jälle hakata kavaldama ,et laps saaks söödud.Andsin nüüd vatu ööd ühe tavalise jogurti(150gr.),millest siis peaks kätte saama kohustuslikud 20g.süsivesikuid ja nats isegi peale,eks näis mis öö toob.Veel nii palju,et ee viirus on olnud ainult ühe oksendamisega ja muidu on laps suht heatujuline.
Päikest
Kersti
RE: Kõhuviirus ja söök
24.11.2007 23:21
Piimatooted unusta kohe heaga ära, kui okseviirus on... need panevad lapse uuesti oksendama, piimatoodetes hea bakteritel paljuneda... Kõhuviirusega hea süüa... kuivikud, barankad, banaan, röstitud sai, riisipuder... kerged asjad ühesõnaga, enda piigal olnud okseviirus nüüd 2 korda diabeedi ajal, ja mõlemal korral hoian suhkrut kommide ja mahlaga üleval ( pole küll kasulik, aga miskit pole teha...)
Ntx rösti sai ära ja pane sinna moosi peale, sai 10 süsivesikut moos kah 10 saadki 20 süssi ja seda ei tohiks välja oksendada, barankades, kui nõus närima, ka seal süsivesikuid piisavalt... kui liiga alla läheb siis mahalaga üles
Nõnda olen ise toiminud... viimane kord olid abiks ka mandariinid ja need välja ei tulnud...
beti
24.11.2007 23:37
Mulle just diabeediõde ütles ,et jogurtit võib anda,aga et just otseselt piima ei tohi.Kuigi saan ise ka väga hästi aru,et va jogurt ju ka piimatoode.Aga ,kas siis öösel on ka mahla joomine ja kommi söömine või viimase oote nn.kommisöömine katab öise insuliini ära?
Kersti
24.11.2007 23:57
Nu täitsa oleneb, nu ma alati öösel ka mõõtnud, ka siis kui terve... ja kui madalaks läinud olen mahla öösel juurde andud, tervena olen jogurdit andud ( mul laps 1,9 a , kõrrest joob nagu nihuti )
Mahl kaob tõesti kiiresti organimist ära... aga sa võid siiski proovida enne magama minekut leiba anda, mul piiga isegi paar korda võttis. Nuh jogurdiga nõnda, et eks sa katseta, mu piiga oksendas jogurdi peale tublisti... Viirus üldjuhul lühiajaline nu paar päeva ja eks sa peadk tihemini mõõtma sel ajal ja vastavalt olukorrale siis juurde andma... meil oli esimese viiruse ajal 3 süsti päevas siis jätsin lõunase ära... nüüd on pump peal ja keerasin inuliini annuse hästi väikseks, et anult basaal jooksis taga...
beti
25.11.2007 00:04
ok,tänud.Mul poiss saab esmaspäeval kaheseks.Süstidest saame hommikul pikatoimelist Protaphanet ja söögikordade alla Novorapidi,vastu ööd ei tee ma midagi .Oksendamine oli meil päeval kuskil 12 paiku ja peale seda õnneks rohkem pole olnud.
Kersti
25.11.2007 00:31
Ma loodan, et te siis ka rohkem ei oksendagi... meil muidu oli süste tehes, hommikul ja õhtul seguinsuliin ja päeval lühiajaline insuliin... nii et hoopis teistsugune raviskeem... ei oksagi nõu anda, mismoodi teie skeemi järgi toimida...
Ja egas ma mingi tark polegi :)
Kats
25.11.2007 02:58
Kahe erineva toimeainega insuliini süstides palju lihtsam selliseid haigushooge üle elada. Pikatoimelise ehk Prot.... pead igal juhul ära tegema. See kindlustab tagala. Teete tihedamini vs. määramisi ja lühitoimelist süstid ju alles siis kui midagi sõi. Ja vastavalt sellele palju sõi!!!! Või kui ongi kõrgem, siis teed lühitoimelist 0,5 üh kaupa juurde. Tähtis palju juua vett ja apteegis saadaval pulbrid, mis aitavad taastada organismi soolade ja min.ainete tasakaalu. Seda muidugi pikema haigusperioodil vaja. öösiti tuleb ka mitu korda mõõta!!!-seda kas veab välja või ei - ei oska ja saagi keegi kirja teel sulle öelda.
Vot seguinsuliiniga, millel peal Kersti laps varem oli (minu oma praegugi) palju raskem haiguste ajal. Sellisel juhul tuleb kommi ja mahla ja mida iganes sisse toppida, et vs. püsiks. Kuigi paari ühiku võrra (mitte rohkem) Võib ka siis insuliini kogust vähendada. Ja lühitoimelist vajadusel juurde süstida. eks see üks mängimine ja laveerimine ole. Meil kapis kartulikrõpsud peidus eriolukordadeks. Huvitav küll on nii haige kui tahes, aga need lähevad peale ja nendega oleme hakkama saanud. Kommi ei tahagi- pigem soolast.
Loodan, et haigust ei tulnudki! Õppehäire ,et süveneksid
kaie
beti
25.11.2007 10:43
Öösel mõõdan nii või naa,aga no hommikul haigest peast süüa 40g süs.ves. vot see oleks minu jaok ka katsumus.Loll küsimus,aga kui need süs.ves. ei saa söödud ja süsti ei tee,mi siis saab?-Kas kindel Hypo? Roheline olen veel.
Kersti
25.11.2007 11:11
Tegelikult on vist nõnda, et kui ei söö, siis pole ka seda kiiretoimelist vaja, teil ju pikatoimeline basaaliks taga, see peaks päevase vajaduse siis katma, kui tõesti miskit ei söö... aga sa ei pea nu 40 süsi sisse söötma, annad ntx 10, 20 ja vastavalt sellele siis teed natuke vähem süsti... ma enda piiga puhul lasen 10 süsivesiku puhul 1 ühku... aga eks see individuaalne...
Ake
25.11.2007 13:40
beti
Pikk süst tee kindlasti ära. Novorapidiga võid mängida. Üldse söömata olemine võib suhkru üles tõsta (organism hakkab ise toimetama), kuid katsuge veidigi süüa ja siis vastavalt kiiret juurde süstida. Kui enne sööki suhkur väga madal ja söödud süsikaid vähe, siis võid süsti tegematta jätta.
Kats
25.11.2007 17:56
See, kui palju vs väärtust kellegil 1ühik kiiretoimelist maha võtab on ikka VÄGA individuaalne. Soovitan last haiguse ajal tundma õppides ikka 0,5 kaupa alustada. Lapsed na pisikesed veel. Nendel kulub seda kraami vähem.
Meie poisil võtab näiteks
0,5 üh novo... 5 mmol veresuhkru väärtust maha
1 üh novot. hoobilt 10 mmol alla
jne.
Kui palju Lü Teie umbes 2 aastased ööpäevas tarbivad?
Kaie
beti
25.11.2007 18:49
Lü-leivaühikud jah?Minu pojal on vaja päevas tarbida 150g.süsivesikuid ,ehk siis umbes 13,5-15 lü.
Päeval läks meil asi ikka nii käest ära ,et pakkisin asjad igaks juhuks kaasa ja sõitsime latehaiglasse.Õnneks kodus tagasi ja ega ta midagi eriti söönud ikkagist ei ole.Andsin lapsele suhkrutoosi ette ,et söögu, kuid ei midagi..,limpsis sealt paar korda ja kõik,mett ei võta suu sisse,kommi lutsutab paar korda ja sülitab välja ning mahl on saanud täielikuks rahvavaenlaeks.Rääkimata leivast vm.sellisest,aga just kümme mintsa tagasi oli ta nõus sööma jänesele kuivatatud saia ja mina kasutasin seda loomulikult ära,nii,et praeguseks sai söödud 2spl.riisi kanakastega.Ehk hakkab looma.
Kersti
25.11.2007 19:04
Meil siis nõnda, et hommikul 30g ( viimasel ajal kahjuks ainult nõus 10- 15g ära sööma ) ooteajal 20g ( selle sööb kindlasti ära ) lõunajal 30g ( viimasel ajal sööb aga u 40g ) õhtuoode 10-20g, kuidas kunagi...õhtsöök 30g ja ennem magamaminekut 20 g
Siis umbes 140- 170g süsivesikuid, oleneb siis päevast, mul tüdruk väga hea isuga :) Aga kuna meill pump siis meil väga piiratud need söömised pole, st kui üks päev sööb ka vähem, siis ei juhtu miskit....
beti
25.11.2007 19:20
Me ikka iga päev muidu oleme saanud selle normi ilusti täis.Täna lastehaiglas käies oli õnneks valves just dr.Einberg ,küimusele kas juhtub midagi hirmsat kui me neid sv. haigusega ära ei jõua tarbida kui veresuhkur on normis või isegi kõrgem vastas tema et:ei ole vaja punnitada kui ta ikka laps ei taha süüa.
Pole käinud umbes paar kuud kusagil kohvikus või kodu söögitoast kaugemal söömas,võtsime siis päeval peale arsti juures käimist tite kaenlasse ja läksime Osmanni kebabi sööma ja arvake kas ta sõi? Loomulikult mitte,tekitas ainult ühe paraja kaose. :)