Lyzka
26.10.2010 15:34
Tere, oskab keegi mul aidata aru saada bolus wizardi seadistamisest?
Anneli
RE: Palun abi
26.10.2010 15:47
Mul ei ole pumpa küll hetkel käepärast aga mälu järgi tuli bolus wizardi jaoks öelda, kui mitu grammi sv 1 ühik insuliini katab. See võib erinevatel kellaaegadel olla erinev. Meil näiteks hommikul katab 1 ühik insuliini 15 grammi sv aga pärastlõunal juba 25 grammi sv.
Lisaks on vaja seadistada insuliinitundlikkus korrigeerimise jaoks- kui palju langetab 1 ühik insuliini. Meil on see 10 mmol- st 0,1 ühikut langetab 1 mmol. Ka insuliinitundlikkus võib erinevatel aegadel olla erinev.
ja kolmandaks tuli paika panna sihtmärk, et kuhu bolus wizard insuliini annustades sihib. Meil on see 5-6.
Vist oligi kõik- kui sul pump midagi veel küsib siis anna teada.
poisiga
26.10.2010 15:53
Milline küsimus on, siis oskan täpsemalt seletada? Seal päris mitu etappi, mis tuleb teha ;)
ratastega tigu
26.10.2010 15:56
Lisaks Anneli öeldule tuleb veel panna paika insuliini toimeaeg tundides.
Lyzka
26.10.2010 15:59
Süsivesikuite ühikud, süsivesikute suhe, ühikud, insuliini tundlikus, veresuhkru normtase, aktiivse insuliini kehtivusaeg????Ma ei saa nendest asjadest aru !!
Lyzka
26.10.2010 16:06
Ühikuteks on meil grammid, 10g süsivesikuid katab o,5 ühikut insuliini, veresuhkru ühikuteks on meil mml l. Ma ei saa sellest insuliini tundlikusest aru ja aktiivse insuliini kehtivusaeg, meie arst ei oska meid aidata, kuna teab pumpadest vähe ?????
Anneli
26.10.2010 16:10
aktiivse insuliini toimeaeg on meil Apidra puhul pandud 2 tundi. Tegelikkuses on see küll pikem aga enamus on 2 tunni jooksul meil ära kasutatud ning 3 tundi oli liiga pikk
Anneli
26.10.2010 16:12
Kui 10 grammi sv peale teed sa 0,5 ühikut insuliini siis süsivesikute suhe on tei 1 ühik insuliini: 20 grammi sv.
Kui palju sa 1 mmol langetamiseks insuliini teed ja millise taseme peale sa sihid? st kui vs on 12 siis kui palju sa teed ja millist näitu sa saavutada tahad?
poisiga
26.10.2010 16:19
Kui sul on 10g/0,5üh, siis pumpa paned 1üh=20g. Kui on päeva peale erinevad kogused, siis saad kellaaegadega erinevad vahemikud ja kogused kehtestada.
Veresuhkru tase on vajalik korrigeerimiseks. Mul on sellised seaded: päevasel ajal on 4-7mmol/l ja öösel on 5-6,5mmol/l, öösel reaalselt hakkan korrigeerima, kui on 9,8vms.
Insuliinitundilkkus on korrigeerimiseks st kui mitu mmol/l kohta langetab 1 ühik insuliini veresuhkrut. Minul pumbas on see 12mmol/l=1üh. Pump hakkas selle peale üle küsima, kas ikka tõesti. Vastasin tõesti tõesti.
Aktiivne insuliin tähendab insuliini toime kestust, st mitu tundi imendub pumbas kasutatav insuliin (minul on NovoRapid ja see aeg on 5h). Olenevalt kõhutundest (mida ja kui palju sõi ning palju liikus) suurendan või vähendan kalkulaatori poolt soovitatud korrektsiooni insuliinikogust.
Minu jaoks ülimõnus võimalus, muidu arvutasin toitu ja insuliini olenevalt kellaajast, nüüd vaid toitu ;)
Lyzka
26.10.2010 16:41
saab keegi minuga skypes seda asja arutada , olen kuidagi väga põmmpeab :)
poisiga
26.10.2010 17:02
Lyzka, äkki võtad Ingridiga ühendust, usun, et ta oskab ka väga hästi õpetada
Anneli
26.10.2010 17:09
mul skype pole aga ehk saame msn-s hakkama - anneli3211