Kristiina
09.03.2010 16:47
Tere, olen 17.a ja olen ülekaaluline. See diabeet avastati mul umbes paar aastat tagasi. Ja võtan tablette Metforal 850, muud ei midagi. Tahaksin siis küsida, et mis tüüpi mul on? Kas kergem? Ja mis riskid mul on, kas ka võin silmanägemise kaotada, issake nii kardan kui loen siin neid riske!
poisiga
RE: Missugune tüüp?
09.03.2010 16:58
Kui tabletid määrati, siis II-tüüp.
I-tüüp on alati insuliini süstidel.
Mai
10.03.2010 10:13
Riskid ikka on.
Riske saad maandada hoides oma VS normile võimalikult lähedal.
-M-
Ake
10.03.2010 10:39
jah
Ei ole kergemat ja raskemat tüüpi diabeeti. On I ja II tüüp, mis oma olemuselt erinevad haigused. Kui sind kohe haiguse alguses süstima ei pandud, siis on sinul II tüüpi diabeet.
issake nii kardan kui loen siin neid riske!
Siin on sul võimalik ise üht-teist ära teha ja alustada võiksid oma ülekaalust. Kui sa suudad ennast normaalkaalu viia, siis on olemas isegi võimalus, et saad hakkama ka ilma tablettideta.
teine
10.03.2010 12:32
Teine, ikka teine tüüp!
Aga kui sa muid tablette peale Metforali tarvitama ei pea, siis on su tervisega muus osas ju korras. Võid rõõmustada - ei vererõhku, südameprobleeme ega muud. Ja see olgu sulle ka lohutuseks, mida minu arst mulle ütles - see Metgoral ei olegi veel tõsise diabeedi ravim ega langeta veresuhkrut, lihtsalt muudab organismi insuliiniomastamise paremaks. Kui sellega hakkama saab, siis ei ole haigus veel väga tõsine. Ehk lohutab see sind ka.
Tegelikult ei ole Ii diabeeditüüp "kergem" - ta on lihtsalt teistsugune - oma insuliinitootmine ikka toimub, kuid see on kas vähene või ei suuda organism seda õigesti omastada. Aga tüsistused võivad tekkida nii I kui ka II diabeedi puhul.
Üldiselt on Akel õigus - loomulikult ei ole 100%-list garantiid kusagil ja milleski, aga palju nende tüsistuse osas sõltub su suhkrutasakaalust. Minu diabeediõde ütles mulle lohutuseks (ma ju ka kardan neid tüsistusi!), et tüsistused ei teki kõikidel ja kaugeltki mitte kohe.
Ka selles osas on Akel õigus, et kehakaalu vähendamine parandab kohe suhkrunäite. Isegi paarikilone kaalukaotus on abiks.
Kristiina
10.03.2010 13:41
Ohh, suured tänud, et vastasite :))
svet
11.03.2010 14:38
tere jah. tüsistused tulevad , pikka mööda ja aastatega, ja kuidas võitleb oma haigusega inimene ise, stressid ,vihad . ja kolmanda põlve probleemid. proovi toituda õigesti, mõtle positiivselt, ole anda üle uhke, pole vaja ennast süüdistada. tean üht diabeetikut, kes oli kõvasti ülekaaluline , ja tema muutis oma mõtlemis viisi, hakkas vähem sööma ja , ja ta on tavaline inimene ja ei kasuta tablette. arvan et sul on vedanud , et pole insuliini vaid tableti ravil, võid proovida oma tervise korda teha ja võib olla pole vaja ka tablette üks kord.,
miks mina olen . siis kui olin noor , ma ei tednud midagi sellest mida nüüd räägin , tihti olen mõelnud et kui... üks selgetnägija ütles mulle , ise tahtsime seda. hiljem , mitu kuud hiljem taipasin, et tal oli õigus ise mõtleme endale need halvad asjad külge .minul on seda 25 aastat hiljem keeruline parandada, aga sellegi poolest püüan . andestada "vaenlasele" ja ka ise endale .
Ake
11.03.2010 16:01
ja ta on tavaline inimene ja ei kasuta tablette.
Selles osas olen erimeelt. Kui inimene on kord juba diabeetik, siis ei muuda siin enam midagi, päris "tavaliseks" ei saa ta enam kunagi. II tüübi puhul on küll võimalik ilma ravimiteta hakkama saada, aga dieet ja kõik muu diabeetikule iseloomulik elukorraldus jääb. See on nagu joomise maha jätnud alkohoolikuga - alkohoolik on ta elu lõpuni, sest nii kui jätab enesekontrolli, hakkab vana trall jälle peale.
Kristiina
11.03.2010 18:24
Aga kas selle silmanägemise halvenemine/ pimedaks jäämine, gangreen jne, need on siis äärmuslikud kahjustused või on mingid täiesti loomulikud/tavalised suhkruhaige puhul?
Pandiit
11.03.2010 21:19
Aga kas selle silmanägemise halvenemine/ pimedaks jäämine, gangreen jne, need on siis äärmuslikud kahjustused või on mingid täiesti loomulikud/tavalised suhkruhaige puhul?
Kontrolli all oleva diabeedi puhul sihukesi asju ei tule. Rahune ja võta ennast kätte, saa lahti ülekaalulisusest.
Kristiina
11.03.2010 22:23
Muidugi kerge öelda, et "saa lahti ülekaalulisusest", aga eks ma olen ennemgi seda proovinud ja eks ma üritan seda kaalu siiamaani mingitmoodi alandada. Ongi plaanis mingi trenažöör koju seotada :) Aga kui dieeti pidada, kas diabeetikutel on mingid kindlad asjad ka, mida peaks rohkem/vähem sööma või siis sobiks nagu iga tavaline dieet?
krau
11.03.2010 23:01
Mina isiklikult arvan,et sinu puhul on ikka kindlad asjad mida vöid mida mitte,just eelköige kaalu puhul.mh milleks trenasöör,kui kevad tulekul,välja köndima,sa sööd nii palju kui ka energiat ära kulutad.Mul tädil oli ka,2diabeet aga sai kaalu alla ja vs läks normi ja mis ta siis tegi,liikus ja ikka jälgis mida suhu pistis ja sai hakkama.kindlasti vöiksid olla ka mingid kindlal kellad kui sööd.nii et pole hulllu miskit,tasa ja targu ja kaugele jöuad.Päikest
Ake
11.03.2010 23:15
Muidugi kerge öelda, et "saa lahti ülekaalulisusest",
Ei ole kerge öelda. Aga see on sinu õlekõrs, mis aitab sind pinnale lähemale. Aga sinu viimane kiri viitab, et dieetidest pole sul õrna aimugi.
Jäta oma kontakt, võtan ühendust.
teine
12.03.2010 00:29
Tegelikult on see ju kohutav, et noorel inimesel ei ole õrna aimugi, kuidas oma haigust kontrolli all hoida! Kivi igatahes mitte selle noore ihnimese, vaid meie tervishoiusüsteemi kapsaaeda. Kohe diagnoosimisel oleks pidanud talle õpetatama oma haigusega elama.
Kahjuks aga jäetakse inimesed pärast diagnoosi saamist väga sageli nö omapead. Kui õpid ujuma - hästi, kui ei õpi, siis upu pealegi!
Tean seda tunnet hästi, sest elasin selle alles hiljuti läbi.
Jumal tänatud, et ta siia foorumisse jõudis - siit saab ikka saatusekaaslastelt abi.
Aga teemaalgatajal soovitan läbi vaadata kõigepealt siinsamas lehel olevad materjalid toitumisest - mina alustasin ka sellest. Ja ausalt öeldes selle Exceli tabeli abil oli üsna väike vaev toitumine kontrolli alla saada.
Jõudu ja vastupidavust sulle, jah! See foorum on meile tõeliseks õnnistuseks - siit saab peale nõuannete ka julgustust ja usku, et selle haigusega on ikka võimalik elada. Näe, kui paljud tulevad sellega toime!
Kristiina
12.03.2010 11:22
Ma sain tegelt jumala juhuslikult teada, et sellised asjad on selle haigusega jne. Põhimõtteliselt mul hakkas väiksest peale kaal väga järsku tõusma ja Ida-Virumaa arstid ütlesid, et see loomulik ja ei osanud midagi öelda vms. Ja siis ikka pikka aja peale läksin Tartu arsti juurde, seal öeldi, et kõrge veresuhkur, kirjutati need tablettid välja ja ongi kõik.
Minu e-mail on: kytty07@hot.ee
Kersti
12.03.2010 15:31
kaalu saab ikka alla poole, kui vaid soovi on ;) Mina ehe näide sellest. Olen kah noor 24a ja hetkel 70 kg ( 10 kg veel minna ) 17a olin 65 ja siis hakkas lisanduma, ikka aastas 10kg ja rohkemgi... 20a olin 103kg ja siis veel rasestusin, seega võtsin veel 17kg juurde. Siis läks alla kaal, liikumisest ja teise lapse lõpp kaal +21kg oli 113kg. Ja samuti läks jalutamsiega kõik see raseduseagne kaal alla. ja siis jaanuar 2009 kaalusin ma 93kg ja siis mõtlesin, et Ei ma olen noor ja tahan normaalne olla jne. Võtsin kätte ennast. Liigun palju jala, söön tihti, aga vähe korraga ja peale 19 proovin mitte süüa. Mitte midagi ei keela endale, kuid kommipaki asemel söön nüüd korraga 1-2kommi. Ja on tõesti päevi, kus luban endale ka kõike muud. Koju soetasin trenžööri, mis matkib sõudmist ja ratas kah kodus. Saia vahetasin leiva vastu ja õhtused puuviljad juurikate vastu. Mahla vahetasin vee vastu ja salatit söön taldrikult kõige rohkem, siis liha ja siis alles, riis/ makaron/ kartul...
Ma küll pole diabeetik, aga ma ütlen sulle, et praegu on seda kergem teha, kui sa noor oled. Ja eesmärk, et
Kersti
12.03.2010 15:32
võimalus terveks saada ;)
poisiga
12.03.2010 16:58
Kersti, ma olen pahviks löödud :O poleks uskunudki
Kristiina
12.03.2010 17:43
Ohohh, Kersti väga tubli oled :P Selliste praeguste ilmadega ei tahaks küll jalutada .. Aga ma otsustasin tasa ja targu, teen võimlemist kodus .. Majandan kodus, pesen pesu, koristan jne. Piiran söömist, ERITI MAIUSTUSI! Kevadel saab siis juba õues ilusti liikuda ja nt jalgrattaga sõita :))
Kristiina
12.03.2010 17:45
+ mul veel iga päev kooli kõmpida umbes 1km ja tagasi 1km :))
Kats
13.03.2010 00:55
jah,
mainisid ida-Virumaa arste, kui see saladus pole siis kust sa täpsemalt pärit oled, ise olen Kohtla-Järvelt ja juba 11a. diabeetik..
Kristiina
13.03.2010 01:09
Ma olen Jõhvist :))
tips
19.03.2010 23:32
Minu mõtlemine on selline, et mis sobib Kallele ei sobi Mallele. Mu sõbranna vanaema on umbes 70aastane ja 2.astme diabeetik olnud väga varajasest east, tal vererõhk on natukene kõrge ja jalgu määrib hobusesalviga kuid muid hädasid ei ole. Ja asi kindlasti on asi suuresti selles, et vanasti ei teatud muud, kui ainult seda, et siis ei tohi sukurt süüa ja kui sa ei tea mida karta siis reeglina ei juhtugi midagi hullu.:)Isegi oma dieedist mis talle nüüdisajal määratud ei pea ta eriti kinni aga ta lihtsalt ei mõtle sellele ja nii ongi asi korras. Ja ema mul elab norras, räägib, et igal teisel seal on 2.astme diabeet aga seda hoitakse väga kenasti kasvõi ainult toitumisega kontrolli all ja paljud inimesed paranevad sellest jäädavalt:) eks muidugi siis vaja natukene endaga tööd teha aga ära võta seda kui õudust, eks inimesed ikka haigestuvad ja siis saavad jällegi terveks. Kopsupõletik võib ju ka surmavaks osutuda aga millegipärast selliseid haigusi me reeglina ei karda. Endal mul täna mõõdeti tühja kõhuga 7,1, varsti annavad mulle glükomeetri koju ja eks siis paistab kas saan diagnoosiks diabeet või ei. Praegu üritan lahjasid toite süüa ja endale sisestada, et pole mul midagi häda. Aga seda võid tõesti uskuda, et 2.astme diabeedikut ikka paranevad ja mitte mingi 2% vaid ikka oluliselt suurem protsent:)
Kristiina
21.03.2010 01:06
Oi, aitäh, tegid kohe mu tuju paremaks :P
Ake
21.03.2010 09:11
jah
tipsi juttu ei maksa uskuda. Ta ei tea isegi, millest kirjutab. Kahju, et rikun su tuju jälle ära, aga sellise enesepettusega sa kaugele ei jõua.
tips
lahjad toidud ja diabeetikule sobivad toidud ei ole üks ja sama. Aga seda võid tõesti uskuda, et 2.astme diabeedikut ikka paranevad ja mitte mingi 2% vaid ikka oluliselt suurem protsent:)
Kas ka selle "info" allikaks on sinu ema, kes elab Norras. Kui ei siis ehk valgustad ka teisi, kust selline info pärit on?
tips
21.03.2010 12:47
Min tean selliseid näiteid palju! Ja kui te viitsite kliinik.ee's natukene ringi tuhnida, leiate sealtski artikleid, kus seletatakse milliste meetmetega ja kudias ennast aidates 2.astme diabeedik rohtudest lahti võib saada:) No selge see, et tervislikult toitumisest ja mõõdukast liikumisest peab kinni hoidma surmani ja kui magusa lõksu langeda, eks siis muidugi suhkur tõuseb aga mina isiklikult defineerisin seda terveks saamist sellega, et ei pea enam tablette võtma:) Meil naabrimehel on kõrge veresuhkur, aga ta 20 aastat seda toitumisega hoidnud, alla ei lähe aga kuna üles ka mitte siis pole hullu. Naine muidugi väsinud sellest lahjast menüüst aga elu on seda väärt:) Ei ole vaja siis tüsistusi ega midagi karta:) Ja tõsiselt, mul suhkruhaige sõbranna hiljuti sünnitas, laps ja ta ise terved nagu purikad (ta ei mõelnud sünnitamise riskidele, et see soodustab pimedaks jäämist jms). Ärge kutsuge ise kurja kaela
Tänapäeval saavad pimedad ka nägijateks:) Ja väga tähtis on ikka eneseabi ja usk endasse, kui olla kurb ja valida haigeks jäämine siis muidugi ei parane midagi. Soovitan eneseabi raamatuid, ei hakka ühtegi konkreetselt mainima, kuna poes peaksid selle õige ise ära tundma:)
tips
21.03.2010 12:53
natukene parandan ennast, ''magusa lõku langemise'' all mõtlesin üleüldist vastunäidustatud toitu:)
Ake
21.03.2010 13:20
tips
Sa võid enda jaoks asju sõnastada kuidas tahad, aga ära esita neid, kui fakte, mis teisi eksitada võivad. Diabeet on krooniline progresseeruv haigus ja hetkel ei ole olemas sellist ravi, mis võimaldaks sellest haigusest terveks saada. Õnneks on täna olemas vahendid, mis võimaldavad diabeediga elada just nii elamisväärset elu, kui keegi tahab.
Loe vahelduseks meditsiinilist kirjandust...
poisiga
21.03.2010 13:27
tips, see et teise tüübi diabeetik saab rohtudest lahti, ei tähenda seda, et ta on terve. Veresuhkur liigselt süsivesikuid manustades läheb ikkagi üle normi. Dieeti jääb teine tüüp alati pidama.
tips
21.03.2010 22:14
Ake, mis kohe nii kurjalt? Ma elan koos arstida, kes väitis mulle just sama, et 2. tüübi diabeetikud paranevad, kui on võimelised ülejäänud elu oma söömist jälgima:) Ja just seda ma ju silmas pidasingi. Muidugi võib olla erinevaid arvamusi selle dieedi pidamise kohta, kes peab seda ka tugevaks probleemiks tänu haigusele siis muidugi võib end endiselt haigeks nimetada aga ise ma ei näe dieedis midagi sellist, mis mind nüüd haigemana tundma paneks. Vähemalt on kena figuur karanteeritud.
tips
21.03.2010 22:30
Ma olen sunnitud vabandama, otsisin artikkleid ja õpetusi enda vaatenurgast vaadatuna.
''Dieetravi ainsa ravivõttena on edukas umbes pooltel II tüüpi suhkruhaigetel. Ilma ravimiteta teostatav ravi (dieetravi ja liikumine) toimib kõige paremini haiguse varajases staadiumis ning haiguse ärahoidmisel.
Kui järgida dieeti, vähendada kehakaalu ning hoida saavutatud tulemust ja suurendada liikumise osakaalu, tuleb diabeetik toime ilma ravimiteta, või vähemalt lükkub tablettravi alustamine märgatavalt edasi.'' (inimene.ee)
Aga ma ei tea kuidas on nendega, kes juba tablettraviga alustanud on.
Ehk anname mulle andeks aga postitiivset meelt ja lootust ei maksa siiski alahinnata:)
Ake
22.03.2010 10:52
tips
Spetsiaalne dieet ja liikumine loetakse diabeedi puhul raviks. Kui oled kord diabeetik, siis selleks ka jääd surmani. II tüüpi diabeeti on mõnel juhul võimalik ennetada, aga kui organism iseseisvalt suhkruainevahetust enam ei reguleeri, siis on inimene pöördumatult haige. Diabeedist ei terveneta. Ei saa aru, milline arst küll sellist jama võib ajada.
Rõhud pidevalt positiivsusele ja optimismile...sul pole vist õrna aimugi, kui lõbusad ja rõõmsameelsed ja positiivsed on suurem osa foorumi külastajatest.
Mulle tundub, et sinu viis - omale ilustatud pildi loomine - võib ühel hetkel bumerangina tagasi tulla, kui sa aasta aasta järel tervenemist ootad...see on sinu valik. Aga see, et sa oma suva järgi foorumis teistele protsente ja ei tea mida kokku lubad...minu jaoks tundub see väär.