nopsik
29.05.2010 17:42
Õige pea vahetame meie ka pumba süstide vastu, seoses sellega tekkis mul palju küsimusi just teistele pumbalaste emmedele.
1. Kuidas püsib pump küljes kui suvisel ajal on lapsel seljas väga vähe ja õhukesed riided?
2. Kuidas lahendate liivakastis mängimist pumbaga? Minu poiss loobib liiva igale poole ja püherdab ka vahel liivas:(.
3. Kas öösiti segab pumb lastel magada v saab selle kuidagi kaugemale lapsest panna, et ei jääks ette kui laps une pealt keerab/vähkreb? Kuidas teie olukorda lahendanud olete?
4. Kui palju osalevad/toetavad teie abikaasad/elukaaslased/laste isad teid lastega? Kas mõõdavad vs vajutavad pumpa? Kas nad üldse pooldasid pumbaravi?
5. Kas julgete jätta last koju kellegi hoolde kui tahate minna ise välja(teatrisse, reisile, kinno jne)?
6. Kui tihti lubate aega endale v olete täielikult pühendunud lapsele ja endale ei jää aega?
7. Kuidas on saunas käiguga, kui laps seal vannis istub ja kuidas lapsed ujumas käivad, kas vahetate igapäev siis kanüüli kui ujumas käite jne?
Ootan väga teie arvamusi, kogemusi ja lahendusi.
Anneli
RE: küsimused pumbalaste emmedele
29.05.2010 18:46
1. Kuidas püsib pump küljes kui suvisel ajal on lapsel seljas väga vähe ja õhukesed riided?
Pump on vööl spetsiaalse pumbakotiga, mis on ümber keha.
http://stores.ebay.com/Pump-and-Stuff-Pack__W0QQ_fsubZ214196019
2. Kuidas lahendate liivakastis mängimist pumbaga? Minu poiss loobib liiva igale poole ja püherdab ka vahel liivas:(.
Enne liivakasti saatmist olen senini pumba pannud pükste ja pluusi alla ning midagi pole juhtunud
3. Kas öösiti segab pumb lastel magada v saab selle kuidagi kaugemale lapsest panna, et ei jääks ette kui laps une pealt keerab/vähkreb? Kuidas teie olukorda lahendanud olete?
last ei sega pump üldse, vahel on ainult keeruline pumpa lapse alt välja sikutada :-)
4. Kui palju osalevad/toetavad teie abikaasad/elukaaslased/laste isad teid lastega? Kas mõõdavad vs vajutavad pumpa? Kas nad üldse pooldasid pumbaravi?
abikaasa pooldab pumbaravi, mõõdab, vajutab ja vahetab kanüüli.
5. Kas julgete jätta last koju kellegi hoolde kui tahate minna ise välja(teatrisse, reisile, kinno jne)?
Paariks tunniks julgen jätta ilma suurema probleemita- vaatan, et enne oleks lapsel kõht täis ja insuliin tehtud. Hoidjatel on ettekujutus sellest, mida saab anda ilma insuliini tegemata (muna,sink,juust,kurk) ja teavad, et madala suhkru korral tuleb anda kas glükoosi või mahla.
Reisil käies on senini kas abikaasa lapsega kodus olnud või siis reisime kõik koos. öine kontrollimine on üsna kurnav ja seepärast ei ole tahtnud kelleltki nii suurt teenet paluda.
6. Kui tihti lubate aega endale v olete täielikult pühendunud lapsele ja endale ei jää aega?
Ikka tuleb ka endale aega võtta. Ja minu arvates teeb pump elu lihtsamaks kui süstidega see oli
7. Kuidas on saunas käiguga, kui laps seal vannis istub ja kuidas lapsed ujumas käivad, kas vahetate igapäev siis kanüüli kui ujumas käite jne?
Saunas ja dushi all käik ei ole probleem, selleks keerame ainult pumba maha ja kanüülile korgi peale. Vannis käik viib aga sageli järgmisel päeval kanüüli vahetusele sest plaaster tuleb lahti.
poisiga
29.05.2010 19:47
1. Pump on küljes 24/7, elutseb lapse seljal sellises kotis
http://static2.album.ee/files/905/32/large_22633167_H274.jpg
http://static2.album.ee/files/905/32/large_22633167_H274.jpg Kotte teen juurde vastavalt vajadusele ja muudan vastavalt ideedele.
2. Poiss hullab mõnuga liivakastis, senimaani pole pumbakotis liiva avastanud, Paradigm pumbad pidid liivakindlad olema ;)
3. Poiss magab ka pumba otsas, kord on küljel, kord kõhul, kord selja all, kord kõhu all, ühesõnaga und see tal küll ei sega. Öö enne pumba saamist panime koti ümber ning vana telefoni sinna sisse, et teaks, mida oodata, midagi ei juhtunud. Mõnikord on hommikuks voolik kotist rohkem välja tulnud, topin tagasi ja muud ei midagi.
4. Otsusele pumbaraviks jõudsime koos, öösiti mõõdab veresuhkrut peamiselt mees. Nuppu vajutab, kui ütlen, palju vajutada. Kui kuulde kaugusel pole, saab ka ilma minuta hakkama.
5. Nüüd julgen last pikemaks kui tunniks kellegi hoolde jätta (vanaema käib lapsega jalutamas) peale lõunasöögi järgset veresuhkru mõõtmist, sest tean, et veresuhkru püsib ühel tasemel ei tõuse ega lange nii 3 tundi, selleks ajaks on lapsel tavaliselt kõht tühi.
6. Üldiselt ega keegi teda hoida ei taha üle paari tunni, ekstra hoidjat palganud pole, lapsed kogu aeg minuga koos. Aga pump teeb elu tunduvalt lihtsamaks:
- koheselt saab sekkuda, kui vs nt ainult natuke kõrge, sest doseerida saab 0,1 ühiku kaupa ning lootust, et vs ise alla läheb, pole. See erinevus seguinsuliini ja pumba vahel,
- süüa teha on lihtsam, pole kindlaid kellaaegu ja koguseid ning ei pea last sundima kõike ära sööma, lihtsalt teen jupikaupa insuliini juurde, kui isu hea. Süstidega ju viit süsti järjestikku ei tee, aga pumbaga seda probleemi pole.
- nt öise madala vs korral ei anna lapsele midagi süsivesikulist juua, vaid panen basaali 1-2h nulli.
7. Vannipäev on tavaliselt kanüüli vahetuse päev, aga oleme ka korgi peale pannud ja pumba lahti ühendanud. Ujumas pole pumbaga veel käinud, ei oska kommenteerida.
ratastega tigu
29.05.2010 22:16
1. Olen pumbakotid ostnud sealt:
http://stores.ebay.com/PUMPN-IN-STYLE__W0QQ_sidZ254349873QQ_stickyZ1QQ_trksidZp4634Q2ec0Q2em14?_sop=2&_sc=1
Kui rannas või koduaias kogu aeg vee vahet jookseb, siis võtan pumba ära ja iga tunni tagant keeran korraks pumba kanüülile külge ja teen ühe tunni basaalikoguse korraga ära.
2. Vanem, MM508 pumb polnud eriti kindlalt suletav, sellel ma leidsin liiva küll aeg-ajalt kaane alt, aga selle puhusin minema, probleeme ei tekitanud. Uuemad pumbad on igalt poolt nii tihedalt suletavad, et liiv sinna küll vahele ei pääse.
3. Laps ei tunne öösel üldse, kui ta pumbal peal magab, pole vahet, kas see jääb tal õhtul kõhu või selja peale, öösel ei sega see tal keeramast.
4. Kuna lapsega jäi peale diagnoosimist koju isa, siis on temal üldse minust paremini nn. kõhutunne välja arenenud, mis puudutab toitu ja insuliini. Öösel olen kogu aeg mina mõõtnud, sest ta ei suuda peale ärkamist niipea uuesti magama jääda, mina magan kohe, kui pea patja puutub. Pumbaravis olime mõlemad kohe kindlad, sensori osas natuke mees kahtles algul, kas on ikka vaja lapsele lisaks kanüülile veel teist ora ja kuhu seda üldse panna tema väikese kere peal.
5. Kinos või teatriskäigu kannatab vanaema küll hoida, öösel pole kunagi teistele hoida jätnud. Ega peale ühe vanaema polegi ühtegi lähedast, kellele mõneks ajaks last hoida jätta.
6. Ikka leian aega endale ka, samas iga päev tööl käies ei tahagi õhtul kuhugi üksi minna, püüan ikka lastega koos olla.
7. Ujumist ja pesemist ei sega kanüül kuidagi, keeran lihtsalt korgi peale. Kordagi pole kanüüli küljes olev plaaster ka lahti ligunenud, meil ongi pigem see probleem, et igasugused plaastriliimid kleebivad liiga hästi ta naha külge - kui kanüüli niisama lahti tõmban, siis jääb mitmeks päevaks punane marraskil koht järgi. Pean plaastrieemaldusvahendiga enne leotama, et liimi lahti saada.
nopsik
30.05.2010 08:31
Vabandan, aga märkasin alles nüüd, et mul on tulnud näpuviga teemaalgatuses. Mõtlesin ikkagi süstidelt pumbale üleminekut mitte vastupidi:P
poisiga
30.05.2010 09:34
Ratastega tigu, ma ei saa ka poisil plaastrilt lahti tõmmata, vaid pean tasakesi lahti nokitsema, sest muidu mitu päeva punane laik.
Quinsi, enamik kasutab kanüüli paigaldusel peamiselt tuimestina Emla kreemi, kuid mu poiss oli sellele ülitundlik, seepärast kasutussel Xylocaine
Kersti
30.05.2010 18:04
1. Pump püsib peal kenasti, kas siis kotis, mis kõhu peal või on püksi/ seeliku värvli küljes ja tihi olen ka pannud plussi külge juuste alla :)
2. Kodu juures mänguplatsil on ikka pump küljes, olen lihtsalt liiva välja puhunud reservuuari vahetades, kui see seal on. Tema tööd pole see seganud kunagi
ja ulmelistes kogustes pole kah seda liivakest leidnud. Rannas oleme toiminud samuti, et pump küljest ära, kork peale ja vahepeal siis oleme külge ühendanud ja insukat peale laskunud.
3. Last ei sega see üldse, magab nii nagu kasutaja Poisiga seletas. Olgu see ükskõik kus, last see ei sega, endal on pigem raskusi, et see üle leida vajadusel.
4. Otsuse tegime koos, selles suhtes algusest peale koos kõike arutanud ja läbi rääkinud. Algus kuudel oli see teema nagu rohkem minu õlul, aga seda seetõttu, et nagu ise haarasin kõik enda kanda. Nüüd siis pole enam vahet, mõlemad oskame asju teha, tihti peale küsime teine teise käest nõu/ kogemus, et kas sai piisavalt vajutatud, et mis tema oleks sellises olukorras teinud jne. Vahetab kanüüli kah, et pigem meil alguses oligi kõik see kanüülivahetus just mehe kanda ja mina siis õpisin nagu hiljem seda kõike...
5. Julgeks küll, kui oleks kellele jätta... Kuna nii minu ema, kui meie vanemad ei ole tahtnud süveneda ja asju selgeks teha. Siis pole nagu olnud eriti võimalust. Nuh sellised 2-3h on olnud küll hoida. Et ennem mõõdan ja ei luba siis süüa anda. Kuid olen alati rõhutanud ja alati näidanud ette, et kui soovi peaks olema süüa anda, siis tuleb vaid 4 nupuliigutust teha ja mulle helistada ja küsida kogus... Kahjuks siiani siiski nad seda ei tee, vaid ikka õnnestub neil midagi toredat ilma nupuvajutuseta anda ja siis piiga v/s seal 20 peale... Seega väga tihti seda hoidmisevärki ei kasuta...
Tuulutams käime siis nõnda, et üks meist on kodus... Selle 3a jooksul on Kertu vaid ühe öö eemal olnud ja mehe õe juures, kelle tollal oli aega ja tahtmist asju selgeks teha. Tänaseks on aga aega vähe... kool, üluikool ja oma elu. Väga pole õnnestnud teda enam hoidma saada...
6. Aeg endale... ma kohe ei teagi, eks ma ikka leian endale aega või kuida ma seletan, et see diabeet, kui selline muutub nii loomulikuks osaks, et nagu ei mõtlegi et see hull pühendumus oleks enam... See on nii loomulik, et see mõõtmine ja nupuvajuts on kõik nii ise eneslik.
7. Vannis käime kord nädalas ja see siis langeb kanüülivahetus päevale. Dušši all aga iga päevaselt, et siis kork lihtsalt peale. Meil see plaaster ei jäta mingit jälge peale. Kahjuks meil just selline nahk, kus see kanüül lahti liguneb, et rannas, baseninis olen selle kanüülikorgi veel teipinud kinni veekindla plaastriga.
Saunaga kogemust pole, ma ise sauna ei kannata ja laps pole tahtnud kah minna...
Mona
02.06.2010 14:11
Ma kasutaks teemat ära ja uuriks, et kui esimest korda pump peale pandi, kas olite haiglas sees või käisite iga päev kohal?
ratastega tigu
02.06.2010 14:21
Ei olnud haiglas sees, ega käinud ka iga päev kohal. Paar päeva varem sain pumba ja kasutusjuhendi kätte, mängisin sellega kodus, lappasin kogu menüü läbi. Siis oli pumba-esindajaga haiglas kokkusaamine, panime koos esimest korda kanüüli sisse ja insuliini pumpa, arst andis soovitused basaali ja booluse kogusteks ja läksime koju. Küsimuste ja murede korral palus arst helistada.
poisiga
02.06.2010 14:33
Mona, Tartus tahetakse 3 päeva haiglasse, aga saab ka paari tunnise visiidiga pumba peale+e-kirjaga paar päeva näitude koguste teatamine ;) Tallinnas nii nagu ratastega tigu kirjeldas.
nopsik
25.06.2010 14:37
Terekest!
Oleme juba mõnda aega saanud pumpa kasutada ja olen rahul. Ei saa öelda, et väga rahul kuna meil on olnud mõned tagasilöögid. Laps olnud väga haige ja seeda ka vs kõrged ja kuna kogemusi veel vähe ei julge niiväga ka baasidega mängida, et tõsta neid haiguse ajaks. Aga õnneks hakkab nüüd juba terveks saama. Olen rahul, kuna juba esimene päev/öö kodus oli päris normaalne. Veresuhkrud olid enamasti ikka alla 10 ja just see, et ma ei pea enam lapsel vs enne magama minekut üles ajama, et ta hommikuni vastu peaks.
Mul on tekkinud ka mõned küsimused:
1. Nimelt kipub meil kanüüli koht minema punaseks ja mädaseks juba teise päeva õhtuks ja siis ka vs kõrged. Pikapeale saab muidugi alla aga raskustega. Kuigi enne vahetust pesen lapse puhtaks, desinfitseerin selle koha enne ja ka pärast emlat ära. Praegu ongi nii, et üle kahe päeva ei kannata peal olla. Kas kellelgi on veel niimoodi? Kas oleks abi kui ma paneks sinna kanüülile veel üleni mingi plaastri peale(nt taolise, mis emlaga kaasas õueminekuks, liivakasti minekuks)?
2. Kust saaks neid plaasteid juurde, mis emlaga kaasas on? Meil kulub emlat vähe ja plaastritest tuleb puudu.
3. Kas kellegi veel kipub emla vahel lapse nahka äritama? Meil koguaeg ei ärrita, aga nii keskmiselt iga teine kord läheb nahk emla all väga punaseks? Kuidas toimite?
4.Oleme küll veel vähe kasutanud pumpa, kuid juba kaks korda on laps endal ise kanüüli ära tõmmanud küljest. Ta mul suure valulävega ja lihtsalt ajab näpud taha ning tirib ära. Arvatavasti on hakkanud juba tekkima sinna ärritus ja laps otsustab, et aitab ja võtabki ära. Kas kellelgi on veel nii, et laps tõmbab kanüüli välja(just väiksemate lastega emmedele)?
Hetkel siis praegu kõik.
Varsti saame siis ka päris oma pumba.
poisiga
25.06.2010 15:16
1 Enne kanüülivahetust pritsin tuimestit Xylocaine, siis natukese aja pärast puhastan piiritusega, lasen veidi kuivada ning paigaldan kanüüli, hoian nõela sees vähemalt pool minutit, muidu on läheb kanüül kõveraks ning näidud kõrged. Ärritused puuduvad. Kui kanüüli välja võtan, siis peitsin taruvaiguga üle. Plaaster eemaldub lihtsamini, kui seda piiritusega immutada enne maha võtmist.
2. Mine apteeki ja küsi kileplaastreid, kui pole, siis palu tellida Balti Intermedist
http://www.intermed.ee või telli neilt ise endale koju posti teel ;)
3. Mu laps on ka Emla vastu allergiline, nahk läks tulipunaseks, mina kasutan Xylocaine Pump Spray, lase arstil kirjutada retsept sellele. Sellel hind ka soodsam, kui Emlal ;) Teine võimalus on tuimestit üldse mitte kasutada, kui laps pole valupelglik.
4. Ei oska vastata, sest meil see probleem puudub. Vahest paned body selga, et kanüülile ligi ei pääseks
ratastega tigu
27.06.2010 22:16
Vastan nüüd, mida oskan:
1. Tundub, et desinfitseerimises siin küsimus ei ole, kui ükskõik kui korraliku puhastamisega ikkagi kanüülikohtadel põletik tekib. Ma pakuks, et silikooniallergia pigem (pehme kanüül on silikoonist). Äkki saad küsida prooviks metallkanüüle (Sure-T). Ma tean, et meil tehakse kole nägu selle peale, et need on valusad ja keegi ei kasuta. Aga ma just vaatasin üle ühest väikesest küsitlusest, et USA pumbalastest 12% kasutab metallkanüüle. Mõned allergia pärast, mõned seepärast, et need ei lähe kunagi kõveraks ja ma pole kuulnud, et keegi oleks kurtnud, et need valusad on.
2. Ma panen emlale peale tavalise köögikile, nurkadest väikeste plaastrijuppidega kinni. Aga kanüüli vahetan üldse ilma emlata.
nopsik
21.07.2010 21:18
poisiga
Kas sa saad seda Xylocaine Pump Spray´d? Ma vaatasin, et apteegist seda ei saa vähemalt ravimiinfo põhjal.
nopsik
21.07.2010 21:25
tahtsin muidugi kirjutada kust sa said, aga last keeleta ja samal ajal kirjutada, teadagi keeruline. Kas see on see lidokaiini sprei, mida kasutatakse günegoloogias? Minu arst uuris, et seda ei saagi apteegist mingit moodi. Seega huvitaks mind väga kuidas ja mismoodi sina seda saad??
poisiga
21.07.2010 21:48
Pane raviminfo otsingusse Xylocain ilma e-ta lõpus, siis tuleb 45 vastet. Apteegist, ikka apteegist sain. Viljandis on kahes apteegis.
Kersti
21.07.2010 23:08
Just täna ostsin, mina sain seda Tõnismäe apteegist ja kui sinu kodu apteegis seda pole, siis saad sa selle tellida endale sinna ;)
nopsik
28.07.2010 22:32
Aitäh kõigile abi eest. Nüüd mu arst ka natukene targem:P
Saime sray kätte ja täna esimest korda ka kasutasime ning olen ülirahul, kuna kanüüli saab suht kohe peale panna. Ärritust pole ja kõik korras.
Aga küsimus tekkis spray koguste kohta. Kui mitu korda te pihustate nahale enne kanüüli panekut. Arst arvas, et üks pihustus on piisav, aga minu kogemus näitas, et see üks pihustus on ikka nii väike kogus, et hiljem enne kanüüli panekut nahka puhastades ei mäleta enam seda kohta nii täpselt kuhu seda srayd sai ju. Mina pihustasin kolm korda, ei teagi nüüd kas tegin midagi valesti.
Sellepärast olekski huvitav teada kui palju teie pihustate.
nopsik
07.08.2010 21:08
Ootan endiselt vastust, kuna meil ei õnnestu see spray tuimestus mitte kohe. Esiteks see voolab tuimestatavalt kohalt minema ja ei tuimesta. Vb ma kasutan liiga väikest doosi v lasen liiga vähe mõjuda, u 5 min. Palun aidake. Kui ruttu teie kanüüli paigaldate peale sprayd ja kui mitu doosi lasete ning kuidas saavutate selle, et tuimestus minema ei voolaks, kuna minu laps keeldub olemast paigal nii kaua. Olen nõutu....
Kersti
07.08.2010 22:12
Mina ostsin kah selle spray ja tõesti meile mõjub. Mina lasen peale umbes 3 korda ja siis hõõrun selle vatipulgaga laiali ja umbes 5-7 minuti pärast kuivatan salhvrätiga ära ja panen kanüüli peale ja mu piiga ei nuta üldse enam, ütleb, et ei tunne midagi.