viinamari
16.08.2010 17:57
tere !
mind huvitaks mis sümptomid on kõrgete veresuhkrutega diabeetikul ? ma mõtlen seda kui näiteks tegite valesti süsti või sõite palju süsivesikuid, kuidas saate aru et suhkur on kõrge ( välja arvatud mõõtmine siis ). nimelt ma olen palju kuulnud/lugenud et kuidas üks või teine tunneb end sandisti kui suhkur on lubatust rohkem, mina isiklikult aga ei saa kunagi aru kui mu suhkur kõrge on ( isegi siis kui ükskord 30.2 oli ). madala veresuhkru tunnen ma alati ära - nägemine läheb halvaks, käed värisevad, külm higi, öise madala tunnen ma unepealt ära alati nii et mul tekib hirmus nälg :) kirjutage mulle kellel missugused sümptomid on nii madala kui kõrgega. ( ma selles asjas alles noor ja roheline - diabeetik alates 01.03.2010 )
tänud!
poisiga
RE: kõrge ja madal suhkur
16.08.2010 19:17
Käitumuslikult:
Kõrge 13+ puhul mu laps muutub tujutuks, rahutuks, tormab ringi, suhteliselt pidurdamatu, sihitu.
Normis suhkru korral tegeleb peenema käelise tegevusega, on eriti jutukas ja arukas, selline eesmärgiline tegevus, selline nagu on harilik 4-aastane.
Madala vs korral küsib süüa või jääb kuidagi vaikseks, vaatab ringi või ühte asja, aga ei tee midagi.
Pandiit
16.08.2010 19:35
Hommikune kõrge (kui näiteks unustan hommikul süstida) tuletab ennast meelde lihtsalt vastiku enesetundega, kogu olemine "hõõgub". Raske paremini kirjeldada.
Õhtune kõrge on talutav, ei pruugi üldse ära tundagi, et on kõrge. Teinekord tuled trennist, olemine on kõik väga bro, mõõdad - 17 ?!?
Kui öösel on pikalt kõrge olnud, siis tunnen hommikul üles tõustes jalgadega, et nüüd on jälle kõrge. Paremini kirjeldada jällegi ei oska. Jalgades on mingi "tunne" sees.
Rutt
16.08.2010 23:59
Mul poiss tahab madala suhkru korral hirmsasti süüa, kõrge puhul tekib janu.
nipitiri
17.08.2010 09:48
minul kõrgega enamasti läheb olemine natuke uniseks ja suhu tekib selline imelik "paks" tunne-maitse :-) Aga tihti jah, ka selliseid olukordi, kus enesetundel pole viga mitte midagi, aga mõõtes suhkur kõrge :-S Madalat suhkrut palju lihtsam tuvastada enesetunde järgi jah(tunnused samadmis sina ja eelpoolkõnelejad juba kirjeldasid). Nii igatsen aega,mil tehnika ja teadus oleks juba nii kaugele arenenud, et saaks endale külge miski vidina, mis kogu aeg ekraanil jooksvalt veresuhkrunäitu näitaks :-D
Pandiit
17.08.2010 10:17
Nii igatsen aega,mil tehnika ja teadus oleks juba nii kaugele arenenud, et saaks endale külge miski vidina, mis kogu aeg ekraanil jooksvalt veresuhkrunäitu näitaks :-D
Sama siin. Polekski tarvis pidevat mõõtmist. Päeval piisaks vast iga poole tunni tagant ja öösel iga kahe tunni tagant. Huvitav oleks teada, kui tihti organism ise "mõõdab".
poisiga
17.08.2010 10:28
Nii igatsen aega,mil tehnika ja teadus oleks juba nii kaugele arenenud, et saaks endale külge miski vidina, mis kogu aeg ekraanil jooksvalt veresuhkrunäitu näitaks :-D
Sama siin. Polekski tarvis pidevat mõõtmist. Päeval piisaks vast iga poole tunni tagant ja öösel iga kahe tunni tagant. Huvitav oleks teada, kui tihti organism ise "mõõdab".
Selline asi on täitsa olemas, Eestis on võimalik AB Medicalist osta. Seade ise ca 30000, 6-päeva tagant vahetatavad sensorid ca 750EEK/tk
http://www.medtronic-diabetes.co.uk/product-information/guardian-real-time/index.html
Elly
17.08.2010 11:40
Enamasti kõrgega tekib selline raske olemine - jällegi selline tunne mida raske kirjeldada aga teinekord tõesti saab aru ka sellest, kui tihti WC külastusi tuleb ette (kuid joogijanu pole mul vist kunagi olnud :S) aga teinekord läevad käed paiste ja nagu varem mainitult suus läheb imelikult paksuks - kuivaks.
Madalaga oeh - nendega on nii palju sümptomeid, ei hakka siin neid kirjeldama aga kõige hullem on siis kui ei suuda tuvastada, kas tunnused on seotud kõrge või madalaga (tihti on ka sarnane tunne) ja alles mõõtes saab tulemuse (nt. arvasin, et on kõrge aga hoopis madala või vastupidi).
•
Kas on kellelgi selle aparaadiga kogemusi - kas tasub ära (loomulikult mõistan, et selle jaoks peab multimiljonäär olema aga siiski)?
poisiga
17.08.2010 11:58
Elly, loe Sensoriga pumba teemat
http://www.diabetes.ee/foorum-teema.php?lk=29634
On olemas ainult mõõtja ja mõõtja+pump, selles teemas räägitakse mõlemast. Aga elu sensoriga on ikka ilus küll.
My
17.08.2010 17:48
Mina arvan, et elu mingi asjaga, mis võtab palju raha ja ripub sul kogu aeg küljes, kuid kasutegur on umbes sama kui kordi odavama glükmeetriga, pole esialgu ihaldust väärt :). Just täiskasvanuna siis. Kui nad kunagi midagi lihtsamat ja väiksemat välja mõtlevad, siis ehk küll.
Aga kõrgest suhkrust. Mul on erinevaid sümptomeid - unisus, sagedam WC-s käimine, mõnikord tühi kõht, mõnikord joogijanu, mõnikord valutab mõni koht (silmad), silmad on kuivad, lihtsalt imelik olla (seesama "paks" tunne - väga hästi öeldud, muide, nipitiri :)). Kahjuks pooled neist tunnetest kattuvad madala suhkru sümptomitega. Ja vahel pole üldse mingit erilist tunnet. Nii et ise järeldusele jõuda, kas suhkur on kõrge, st ilma mõõtmata, on ikka väga kahtlane tegevus. Muide, see, kas kõrge suhkur üldse kutsub esile mingeid sümptomeid ja mis väärtuse juures, oleneb sellest, milline on tavapärane keskmine vs, st on see põhiliselt selline normaalsem või pigem mittenormaalne, st pidevalt üle 10 näiteks. Sel juhul on eriti tõenäolin, et see üle 10 ei kutsu esile mingeid erilisi emotsioone, organism lihtsalt harjub. Sama ka madala suhkruga. Nii et olgu taevas tänatud kõigi erinevate mõõtmisvahendite eest!
My
17.08.2010 17:53
Aa, ja mis eriti iseloomulik kõrgele suhkrule (minu puhul küll viimasel ajal ka madalale suhkrule, aga see tõenäoliselt seotud minu diabeedistaažiga) - eriline "kuiv" tunne, mis ei kajastu vaid kuivavas suus. Ja janu, mitte tavaline, vaid kõikehaarav, pigem mentaalne (et näed unes ka jahedat voolavat vett umbes). Tuvastan selle juba siis, kui tekib eriline himu gaasiliste ja/või jahedate jookide järele (ja see EI OLE tingitud soojast suveilmast ja/v saunast :)).
Echo
17.08.2010 19:55
No madalat lihtsam ära tunda: higistamine,"sihitu" olek, st käed ega jalad ei kuula sõna, võin üritada peenmotoorikat, aga ei õnnestu:);juttu rohkem kui muidu, selline tunne, nagu oleks purjus jne. Kõrgega suu kuivab, kõhus "keerab", on kuidagi "kuiv" üle kere olla. Mul just peamiselt kõhu poolt annab tunda. Aga nagu eelpool mainitud- vahel sümptomid kattuvad ja siis on tõesti kõige õigem mõõta.
Ulvi Tammer
18.08.2010 08:07
Tundmused nii kõrge kui madala suhkru korral võivad olla isegi sama inimese puhul erinevad, see tõttu tuleks olla eriti tähelepanelik. Näiteks sõltub hüpoglükeemia sümptomite esinemine ka sellest kui kiirsti veresuhkur langeb, lisaks on siin veel rida muid tegureid. Osade inimeste puhul esineb ka raskeid hüposid ilma eelneva tunnetuseta. alati soovitame aga spetsialistidega nõu pidada. Kokku võttes aga tuleb siiski veresuhkrut mõõta, sest enestunne võib olla petlik.