Merks
04.01.2011 08:29
http://www.tarbija24.ee/?id=365811
Sellist uudist on ainult rõõm lugeda. Heameel nende laste üle, kes pumbad saavad! Mu pojal pump peal neljandat kuud ja oleme rahul!
tüütutüüp
RE: Väga hea uudis!
06.01.2011 12:59
järgmise kampaaniaga kogume täiskasvanutele ja siis ongi elu lill (Y)
chucknorris
06.01.2011 19:42
mis eelis sellel pumbal siis süstla ees on? ainult see et nõel on koguaeg kehas sees mitte 1 minuti päevast? või on ka mingi mõistlikum põhjus miks seda tahta?
kiusatus
06.01.2011 20:09
chucknorris#36318
06.01.2011 19:42
mis eelis sellel pumbal siis süstla ees on? ainult see et nõel on koguaeg kehas sees mitte 1 minuti päevast? või on ka mingi mõistlikum põhjus miks seda tahta?
On eelis. Omast kogemusest tean. Eluaeg hädas olnud suhkrutega. Hüppasid teised nigut märtsijänesed. Nüüd aga on suhkrud palju stabiilsemad ja mugav on ka. Pidevalt läks näiteks meelest ära teha õhtuti pikatoimelist insuliini - mis omakorda põhjustas kõrge hommikuse suhkru.
Ja lastel eriti on pumpa vaja - kas sa norris kujutad ette lapse õrna nahka, mida päevas tuleb augustada ca 3-4 , kui mitte rohkem, korda???
chucknorris
06.01.2011 20:55
eiei, ma ei kritiseeri, ma lihtsalt huvitusin, et milliseid plusse on.
Selles suhtes, et kui ma midagi ise teha ei unusta ja süstides insuliin õigesti imendub, siis mingit praktilist kasu tervise seisukohalt see pump mulle ju ei anna?
Kersti
06.01.2011 21:16
Hea eelis vist on see, et pump imiteerib organismi, ehk igas tunnis tuleb teatud kogus basaali sisse. Ja toidule vajutad peale lisaks. Eks suur eelis ongi vast see, et enamus lapsi segu peal. St kindlad ajad süüa jne. Pump võimaldab ka mitte midagi süüa päeva jooksul ( kõhuviirus ntx )
Et meil on küll pump ainult head toonud. Või ntx sünnale minnes, et ole mul probleem ka 10 ühikut lapsele peale teha, kui ta torti tahab jne. Et seguga vist lapsed rohem piiratud. Üldiselt ma pikatoimelise ja kiiretoimelise vahel pumba eelised ei näe, peale torke rohkusi ;)
Kersti
06.01.2011 21:17
Ma lisan veel, et eelis on samuti uuel pumbal, et ekraanil on koguaeg ees su suhkutase, kui sensor sees. See kah veel väga väga hea lisa ;)
poisiga
06.01.2011 23:51
Või see, et sisestad söödud süsikate grammid ja pump arvutab, mitu ühikut insuliini vaja teha. Samuti saab teha insuliini sedasi, et nt rasvast ja valgurikast süües imendub kõik (square) või osa (dual wave) insuliinist vabalt valitud aja jooksul nt 4h jooksul ühtlaselt. Viimasel ajal olen kasutanud söögikatteks tehtava insuliini manustamist 30 minuti jooksul, siis pole hirmu, et kui põnn laua taga uimerdades vahepeal pilti taskusse ei viska, sest insukas toimib, aga laps veel ei söö. Palju-palju on eeliseid.
ratastega tigu
07.01.2011 10:09
chucknorris #36321
Selles suhtes, et kui ma midagi ise teha ei unusta ja süstides insuliin õigesti imendub, siis mingit praktilist kasu tervise seisukohalt see pump mulle ju ei anna?
Veab, kui süstitava pikatoimelise insuliini imendumiskõver vastab organismi vajadustele. Tihtilugu see ikkagi ei vasta - insuliin imendub enam-vähem ühtlaselt kogu toimeaja jooksul, aga inimesel oleks vaja vahepeal hoopis rohkem basaali ja siis mingitel tundidel (nt öösel) hoopis vähem. Seda saab pumbaga paremini reguleerida, kui süstides. Kui lapsel on kasvuperiood, siis on basaalivajadus öösel peale magamajäämist hästi kõrge, hommikupoole ööd üsna nullilähedane ja siis umbes kella 6-st hommikul tõuseb jälle vajadus järsult. Sellist, kellaajast sõltuvat basaalirežiimi saab kompenseerida ainult pumbaga.
ohooloom
07.01.2011 10:47
ahaa - nüüd sain mina ka aru sellest pumbakultusest: et eelised on seguinsuliini ees, mitte niivõrd lühi- ja pikatoimelise skeemi ees? Muide, mina olen "märtsijänestest" jagu saanud sellega, et tabasin ära oma suhkrute hüppamise loogika (2 nädalases rütmis hüppavad) ja hakkasin enamvähem õigel ajal pikatoimelist kas juurde panema v maha võtma. Nädal enne "päevi" panen juurde, nädal pärast "päevi" võtan maha. Sellega jäävad mulle ainult üksikud päevad kuus, mil vs hüppab, sest ma pole taibanud veel Levemiri kogust tõsta. Pluss siis mõned toiduga tehtud apsakad.
krau
11.01.2011 11:45
Tere,meie ka ühed önnelikud,kellel on vöimalus saada pump,aga kahjuks vöi önneks on mul väga segased mötted seoses selle pumbaga,kuidagi hirm nagu,et kuidas ja mismoodi ja ikkagi oma süstimistega ära harjund ja nii edasi.Et valida anti kolme pumba vahel,kuid kuna omal ju absoluutselt kokkupuudet pole,siis ehk oskab keegi aidata,et vaataks järge ja annaks need pumpade nimed.
laura-liis
11.01.2011 12:25
meil ka pump juba üle 4 aasta. vajutad muudkui nuppu ja ongi kõik. kui laps tahab ikka magusat süüa, siis sööbki, lihtsalt lisab kohe ühikuid juurde. kuigi aastas ikka korra ja juhtunud, et hakkab oksendama ja enam järgi ei jää. ja niiviisi kiirabiga Tallinna viidud. ja seal avastatud, et kanüüliots viltu sees. nüüd oleme tagrema, kui ikka veresuhkruaparaat näitab HI siis vahetame kanüüli kohe ära, et oksendamist ei tekiks. juhuseid on olnud, kui lihtsalt lampi on iseenesest paika pandud basaaliühikud muutunud. ja seega tiksub peale vähem insuliini. korra nädalas meil ikka suhkrud lendavad lakke. ei ole see pump ikka mittemingi imetegija ka. meil Minimed 508.
ratastega tigu
11.01.2011 14:23
krau-le
Minu teada on valikus Accu-chek Spirit (
http://www.surgitech.ee/tooted/) , Minimed Paradigm 712/512 ja Minimed Paradigm Veo (maaletooja AB Medical, nende pumpade kohta saad infot näiteks siit
http://www.surgitech.ee/tooted/)
Accu-chek'i pumpasid kasutatakse hetkel Eestis vähe, kuna mingi firmapoliitika ei luba vist Accu-chekil uuemaid mudeleid Eesti turul müüa (kehtib ka nt glükomeetrite kohta), seetõttu eelistavad vist paljud ostjad tehniliselt uuemal tasemel pumpasid. Tean ka seda, et garantiiajal katki läinud pumba uue vastu asendamisega on hetkel ühel lapsel väga suured probleemid, emafirma vist keelduvat asendamast ja soovitab oma raha eest uue pumba osta. Kasutusjuhendis on öeldud, et pumba kasutusiga on 4 aastat, täpselt 4 aastat peale esimest käivitamist pump lõpetab töö, hoolimata sellest, et ta oleks tehniliselt veel töökorras. Booluskalkulaator, aktiivse insuliini arvestaja jm elu lihtsamaks tegevad võimalused puuduvad sellel pumbal.
Minimed Paradigm 712/512. Minimed pumpasid peaks Eestis kasutusel olema umbes 100 ringis, klienditugi on sellel firmal väga tasemel. Vanade 508 pumpadega alatihti juhtus midagi ja siis toodi sulle liigsete küsimusteta uus pump väga kiirelt kasvõi nädalavahetusel koju kätte. Vana pumbamudelit (508) selle kampaania raames ei olegi üldse pakkumisel. Kahe pakutava Minimed pumba vahe on põhiliselt selles, et Veo-ga saab kasutada ka glükoosisensorit. Kui sensorit ei kasuta, siis pumba menüüd ja võimalused eriti ei erine kahel mudelil. Väga mugav asi lapse jaoks on booluskalkulaator - enne söömahakkamist küsib pump veresuhkrut ja süsivesikute arvu ja ütleb, palju oleks vaja kokku teha insuliini. Samal ajal peab pump arvestust eelnevalt manustatud insuliini koguse üle ja ütleb igal ajahetkel, palju on kehas nn. aktiivset insuliini, et vähendada kõrgete veresuhkrute ülekorrigeerimise ohtu. Kasutusaeg erinevalt Accu-chekist piiratud ei ole, garantii on 4 aastat.
Hinnalt odavam on 712/512 mudel, aga kui valid selle pumba ja aasta pärast tunned, et tahaks näiteks aeg-ajalt ka sensorit kasutada, siis sellega kahjuks ei saa. Lootma peab, et sensorid jõuavad ka Haigekassa nimekirja, sest arstid järjest enam võtavad ravi korrigeerimisel aluseks ikkagi sensori tulemusi. Ja kui korraks oled saanud pumba ekraanilt näha lapse veresuhkru graafikut, siis hiljem ei oska elu ilma selleta ettegi kujutada. Kui diabeetiku elu võrrelda autojuhi omaga, siis glükomeetriga mõõtes teeb see autojuht korraks silmad lahti, näeb, kus ta hetkel on, paneb silmad kinni ja sõidab edasi...kuni järgmise mõõtmiseni. Sensoriga sõidad kogu aeg silmad lahti, näed, kui hakkad teelt kõrvale kalduma ja saad midagi ette võtta, enne kui asi tõsiseks läheb.
krau
11.01.2011 14:53
Nagu ma välja loen siis see Minimed Paradigm 712/512 siis sensoriga ja see nagu normaalseim neist kolmest jah.vöi mis ei ikka üks 712 ja teine siis 512 vöi:)
poisiga
11.01.2011 15:11
Krau, Paradigm 712/512 ei ole sensoriga. Sensor on Paradigm VEO pumbal selle number oli miskine 754/554 vms. Hea asi on, tõepoolest on hea, mul poiss oli üle aasta süstide peal, ikka tugevalt mugavam on praegu. Meil on VEO pump, aga kasutame ilma sensorita, sest need on liiga kallid.
Ma sensoriga elu päris nii nagu tigu, ei kirjeldaks. Mul oleks pigem nii, et ilma glükomeetrita on silmad kinni st pimedana sõitmine, glükomeetriga on vahepeal spidomeetrile vaatamisega aga silmad lahti sõit ning sensoriga on kiirus kuvatud tuuleklaasile, näit koguaeg silme ees ning kiiruse ületamisel hoiatab, otsa sõitmisel pistab kisama nagu parktronic.
Nii 712/512 kui ka VEO pumbal on peal booluskalkulaator, millele saab sisestada süsivesikute kogust ainult grammidena või siis koos glükomeetri näiduga st et veresuhkru mõõtmine enne sööki pole kohustuslik. Korrektsiooni arvutab ka pump. Muidugi kõik arvutamise vahemikud tuleb endal ise eelnevalt seadistada ning ajavahemik, millele eri seadeid annab panna, on alates 30st minutist.
712 ja VEO vahe on ka selles, et 712 minimaalne insuliini kogus on 0,05üh, VEOl 0,025.
Seitsme või viiega algava pumba mudeli vahe seisneb selles, et 7 algusega pumbal saab kasutada 3 või 1,5ml reservuaari insuliini jaoks. 5-ga algaval pumbal on võimalik ainult väike 1,5ml reservuaar. Praegu neljasel poisil kulub kuus kolm 3ml reservuaari.
Kui ma süstidega mõõtsin alguses 15x ööpäevas, see kahanes paari kuuga 8 korrale, aegamööda peamiselt 6-7x ööpäevas. Siis pumbaga ma alguses mõõtsin 12-13x ööpäevas, nüüd juba kaks-kolm kuud samal tasemel tagasi ehk siis 6-7 testriba ööpäevas. Alguse harjumine on iga asjaga, loomulikult ei saa välistada erandpäevi, mil olenevalt olukorrast on mõõtmist rohkem.
ratastega tigu
11.01.2011 15:12
Täpsustan, et 512 ja 712 on selle poolest erinevad, et 512 mahutab korraga 180 ühikut insuliini ja 712 mahutab 300 ühikut, see tähendab siis välise suuruse osas mõne millimeetri suurust vahet. Menüü ja kõik muu on täpselt sama ja sensorit kummalegi ühendada ei saa.
Sensori saab ühendada ainult Minimed Veo-ga, ka sellel pumbal saad tegelikult valida, kas tahad suuremat (300) või väiksemat (180), üldiselt vist üle 6-aastastele lastele soovitatakse kõigile suurema mahutavusega pumpa.
ELDÜ
11.01.2011 20:50
SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi ametlik info insuliinipumpade kampaania kohta:
SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond (www.lastefond.ee) on üks suurimatest ja vanimatest lastehaiglate juures tegutsevatest heategevusfondidest Eestis. Kümne tegevusaasta jooksul on kogutud ligikaudu 18 miljoni krooni/1,15 miljoni euro ulatuses annetusi.
Tegeleme vajaliku aparatuuri soetamisega Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinikusse ja kliinikumi teiste allüksuste lasteosakondadesse. Lisaks toetame eriliste haigusjuhtumite ravi üle Eesti, välislektorite visiite Eestisse ning õdede ja arstide väliskoolitust.
Aitame heategijatel jõuda oma toodete ja teenustega abivajajateni.
Viimastel aastatel oleme tähelepanu pööranud vabatahtlike kaasamisele fondi töösse.
Lähiaastate peamisteks eesmärkideks on püsiannetajaskonna hoidmine ja kasvatamine, vabatahtlike värbamis- ja motivatsioonisüsteemi arendamine ning uute ideede elluviimiseks erinevate võimaluste leidmine.
14. novembril sai Lastefond 10-aastaseks ning fondi nõukogu otsustas üksmeelselt eraldada 500 000 krooni/31 956 erurot insuliinipumpade hankimiseks lastele.
Alates 3. jaanuarist 2011 käivitub kampaania, kus kogutakse lisaannetusi koostöös Procter & Camble´ga. Heategevuskampaanias osalevad kaubamärgid Ariel, Bonux, Tide, Lenor, Fairy, Pampers, Always, Discreet, Naturella, Head&Shoulders, Pantene, Londa, Gillette, Blend-a-med. Ostes antud kaubamärgiga tooteid, annetab ostja 0,5% insuliinipumpade hankimiseks. Kampaania periood on 3. jaanuar kuni 31. märts 2011.
Kui Teie laps põeb diabeeti ja olete huvitatud insuliinpumpravist, kuid haigekassa ei kompenseeri pumba ostu Teie lapsele, siis:
Konsulteerige arstiga, kas insuliinipump on Teie lapsele vajalik ning missugune pump oleks sobivaim.
Leidke omaosalus insuliinpumba ostmiseks, mis on 10% pumba maksumusest.
MISSUGUST PUMPA VALIDA?
Insuliinipump Accu-Chek Spirit (Saksamaa)
Pumbal on kuue aastane garantii.
Pump on turvaline - rohkem kui 9 miljonit töökindluskontrolli päeva jooksul.
Pumbal on taustvalgustus ja nupulukustus, ekraaninäitu on võimalik 180 kraadi ümber pöörata.
Võimalik on programmeerida viis erinevat baasinsuliini profiili.
Lisaks algaja menüüle on olemas rohkmemate funktsioonidega menüü ning kolmas menüü, kuhu on võimalik koondada enim kasutatavaid funktsioone.
Pump võimaldab programmeerida laiendatud boolusinsuliini 24 tunnini.
Boolusinsuliini saab annustada ka kombineeritult.
Insuliini saab annustada iga 3 minuti tagant (0,1; 0,2; 0,5, 1 või 2 ühiku kaupa).
Spiritile sobib mistahes ümberdoseeritav insuliin.
Pumba andmeid on võimalik SmartPixi abil välja printida.
Vaadata saab 30 viimast manustamist, 30 viimast hoiatust ja veateadet, 30 viimase päeva insuliinikoguseid, 30 viimast ajutist basaalinsuliini määra.
Hind 16 194 krooni/1 035 eurot.
Insuliinipump Paradigm 712/512 tootjafirma Medtronic MiniMed (USA)
Alarmid ja veateated: kuuldav toon(piiks) või vaikne (vibratsioon).
LCD ekraan, taustavalgustusega.
Baasinsuliin: 0,05 -35 Ü/tunnis automaatne etteprogrammeeritud annustamine. Võimalik baasdoosi muuta iga 0,5 tunni järelt. Võimalik salvestada/valida 3 baasprofiili vahel. Ajutise baasdoosi võimalus.
Boolusinsuliin: annustamine 0,1Ü kaupa. Annustamise kiirus 1,5Ü/minutis. Võimalus valida standard boolus, pikendatud boolus või kahelaineline boolus (osa boolusest kohe teine osa mingi ajaühiku jooksul).
Booluskalkulaator: aitab arvutada boolusinsuliini vajalikku kogust, võttes arvesse kasutaja veresuhkru väärtust ja tema insuliinitundlikkust.
Tühja insuliinireservuaari hoiatus, oklusiooni avastamine.
Turvakontroll: Üle 50 sõltumatu turvasüsteemi jälgivad lakkamatult kõiki pumba operatsioone. maksimaalne infusioon üheainsa rikke tingimustes: 0.0074 ml.
Andmeid võimalik insuliinipumbast laadida personaalarvutisse, analüüsida ja välja printida.
Garantii 4 aastat.
Hind 16 339 krooni/1 044 eurot.
Insuliinipump Paradigm Veo tootjafirma Medtronic MiniMed (USA)
Alarmid ja veateated: kuuldav toon(piiks) või vaikne (vibratsioon).
LCD ekraan, taustavalgustusega.
Baasinsuliin: 0,025 -35 Ü/tunnis automaatne etteprogrammeeritud annustamine. Võimalik baasdoosi muuta iga 0,5 tunni järelt. Võimalik salvestada/valida 3 baasprofiili vahel. Ajutise baasdoosi võimalus.
Boolusinsuliin: annustamine 0,025Ü kaupa kuni 0,975Ü doosi korral; 0,05Ü suuremate booluste korral. 24 viimasena manustatud boolusannust mälus. Võimalus valida standard boolus, pikendatud boolus või kahelaineline boolus (osa boolusest kohe teine osa mingi ajaühiku jooksul).
Booluskalkulaator: aitab arvutada boolusinsuliini vajalikku kogust, võttes arvesse haige veresuhkru väärtust ja tema insuliinitundlikkust.
Tühja insuliinireservuaari hoiatus, oklusiooni avastamine.
Turvakontroll: Maksimaalne infusioon üheainsa rikke tingimustes: 0,0 Ü
Garantii 4 aastat.
Võimalik kasutada koos insuliinipumbaga pidevat glükoosijälgimise süsteemi.
Glükoosisensor paigaldatakse nahaaluskoesse. Glükoosisensor kogub infot kudedevahelisest vedelikust ning seejärel saatejaam saadab info raadiolainetega insuliinipumpa. Saadud informatsioon salvestub pumpa. Pump fikseerib iga 5 minuti järel glükoosinäidu, seega ööpäevas 288 mõõdetud näitu. Andmeid on võimalik koguda 6 ööpäeva (mis on ühe sensori eluiga).
Andmeid võimalik insuliinipumbast laadida personaalarvutisse, analüüsida ja välja printida.
Hind 21 691krooni/1 386 eurot. Lisaks transmitter 9 756 krooni/624 eurot.
Teie Lastefond
krau
11.01.2011 23:14
Aitähh,teile köigile,eks siis näis kuis meil minema hakkab,ootan pönevusega jaanuari löppu:)loodan et köik läeb ikka paremuse poole
chucknorris
12.01.2011 00:25
ainult veresuhkru mõõte sensorit pole olemas ilma pumbata?
ratastega tigu
12.01.2011 09:11
chucknorris - on küll olemas, vt
http://www.diabetes.ee/foorum-teema.php?lk=29634 siin teemas on juttu mõlemast - Dexcom ja Guardian.
poisiga
12.01.2011 10:02
Tigu, kui pikk Dexcomi nõel/sensor oli? Lühem või pikem Minimedist?
ratastega tigu
12.01.2011 10:24
Minu mäletamist mööda oli enam-vähem sama pikk, aga see nõel, millega sisestasin, oli tunduvalt peenem. Sensori traat, mis naha all käis, oli peenem, seetõttu sai ka nõel peenem olla ja sai panna ka ilma tuimestuseta.
Riin
20.01.2011 13:27
Kas pumbataotluse võib esitada ka see laps, kellel juba on pump? Asi nimelt selles, et vana pumba eluiga hakkab vaikselt vist otsa saama, kipub viimasel ajal trikitama. See on ostetud aastaid tagasi (siis, kui esimesed pumbad eestisse jõudsid). Tookordne pump sai ostetud omade vahenditega, kuna laps oli üle 4 a. vana.
ratastega tigu
20.01.2011 16:44
Mina olen kuulnud küll lastest, kes oma vananenud pumba selle kampaania raames uue vastu tahavad vahetada.
Vilma
20.01.2011 17:46
Kas 17-aastane on ka laps? Reklaamplakatitel figureerivad küll sellises vanuses inimeste näod?....Mul tütar 17 ja suhkrud mega-korrast-ära....kuigi ma ise vist ei tahaks endale mingit karbikest nõelaga pidevalt kere külge...ma muidugi ei kujuta ettegi, kuida see seal kinnitatud on ja kuidas lastel (kes palju rahkeldavad ja rübelevad) see paigal püsib???
Riin
20.01.2011 18:09
Vilma, uute pumpade kohta ei tea, kuid MiniMed 508 pumbal küll mingit nõela ei ole. On plastikust peenikese otsga kanüül, mis ei lähe väga sügavalt naha sisse. Kinni hoiab seda plaaster. Minu laps ei ole küll kunagi kurtnud, et kanüül oleks valus. Samuti ei ole tal mitte kunagi plaaster küljest ära tulnud.
17-aastane liigitub ikka lapse alla.
Pumbatarvikuid (kahjuks mitte pumpa ennast) saavad lapsed minu teada kuni 19-aastaseni soodustusega.
Anneli
20.01.2011 19:47
laste tavapärase mängu juures ei ole meil midagi juhtunud. Ainult siis kui ta voolikut pidi kuhugi kinni on jäänud, on kanüül välja tulnud, seepärast
tuleb voolik riiete alla paigutada. Valus ei paista kanüül olevat sest see ei takista batuudil istuli maandumast.