Rity
12.11.2008 16:19
Tere kõigile foorumi külastajatele. Loen foorumit mõne kuud, alates lapse haigestumisest. Samas on mõned asjad siiski veel segased. Minu poja siis aasta ja kahe kuune, arst arvas, et vasrti võiks ta pumbale üle minna. Kuidas toimib pumbaga insuliini manustamine? Kas vs mõõtmised on sama sagedased? Kuidas saab laps magada, tegutseda, kui tal pump selja peal? Oleksin tänulik igasuguse info eest, mis on pumba plussid ja miinused. Hetkel oleme kahe erineva seguinsuliini peal (hommiku ja õhtu) + lõunane kiire süst.
Veel - kas teistel väikelastel on ilusad suhkrud, me ei saa kuidagi paika, kord on üle 30 ja teine päev samal ajal 2. Samas ma ei tea kunagi ette aastase lapse puhul, kas ta nt täna magab lõunat tavapärasel ajal või hiljem jne. Samas ei saa ka kuidagi lapse olekust aru kas vs väga madal või väga kõrge. Olen igasuguse info eest tänulik!
magidon
RE: pump väikelastel
12.11.2008 20:02
Pumbast on siin hästi palju kirjutatud. Vaata otsinguga, siin on tõesti mitmeid teemasid sellest, väga põhjalikke ja erinevate inimeste kogemusi.
Ma ei tahaks eriti pikalt siin kirjutada, muidu jään jälle mõnele hambusse.
Kersti
12.11.2008 21:33
Tere,
Minu piiga on hetkel 2,9a ja pump peal olnud täpselt aasta, haigestus mu piiga 1,3a.
Manustamine toimub nõnda, et on basaal ( mis igas tunnis tiksub peale ntx 0,1 ühikut, meie piigal on see 0,2) Basaal on siis insuliin, mida lapsel lihtsalt on vaja.Tuleb masinast automaatselt. Nii ja siis boolused, need vajutad ise peale kui sööb midagi, arvutad välja palju süsivesikuid tarbib ja sisi vajutad nuppu vastavalt ( nupu vajutus on väga kerge)
Nuh ntx, kui minu piiga sööb ära õhtusöögi, kus on kuskil 40 süssi sees, siis vajutan peale 3,5 ühikut.
Masina sees on ainult kiiretoimeline novorapid, et hakkab see kohe toimima. Mina isklikult käitun nii et mõõdan v/s ära, kui see on seal 3,5-8 siis vajutan kohe peale 2 ühikut ja siis vaatan, palju piiga sööb, kui sööb üle 25 süssi vajutan nii palju peale, kui tarvis ( meil vastab u 10 süsivesikule 0,8-1 ühikut, oleneb siis toidust). Kui v/s on üle 10 siis vajutan veel lisaks söögikogusele ka 1 ühiku veel lisaks, et alla saada seda kõrgemat. Nuh ntx v/s on 12 ja sööb ära ntx 20 süssi , siis peale teen kohe 3 ühikut, 1 nagu selleks et v/s alla läheks. Minu piigal on see, kas seljapeal või püksivärvli küljes. Öösel on alati pükste küljes( uneriided) ja kuidagi see teda ei sega. Kui keerab sinna küljele siis lihtsalt sätib selle pumba ise enda külje alt ära. Ja nüüd, kus tal see juba aasta peal olnud, siis ta nii harjunud, ei oskagi ilma selleta kuidagi olla. Kui vannis on siis kohe küsib, kus pump on ( ta meil nimetab seda asjaks). Teab ta samuti, et ilma nupu vajutseta süüa ei saa ja alati kui söömine on või keegi midagi pakub, siis ütleb et vajuta nuppu.
Meil siis kõik lubatud, mitte midagi pole keelatud, kui tahab kommi saada siis saab kah.
Nuh suhkud on küll ilusamad kui ennem, samas ei saa nüüd väita et üldse üle 10 ei läheks... Korra päevas käib ikka seal 11-15 kandis ära. Nuh madalaid on kah ikka olnud, aga kõvasti vähem. Samas mina mõõdan piigal suhkrut 10-12 korda ööpäevas ( mõõdan, siis kui ärkab, siis kui sööb, siis kui õue lähme, kui õues palju rahmeldab, või imelik tundub, siis kui magama läheb) öösel kindlasti 1-2 korda.
Tiheda mõõtmisega saadki haigust kontrollida, ntx kui on 15, siis vajutad nuppu ja juba hetke pärast hakkab v/s alanema. Mina olen pumba tööga väga rahul, soovitan seda iga kell.
Kuna süste tehes on ikka kindel arv sv, mis tuleb ära tarbida, siis ma ei teadnud kunagi, kuida mu piiga otsustab kas tal on isu süüa ära 30 sv või mitte... Aga nüüd siis ongi nii, et mõni päev sööb korralikult 3-4 korda, mõni päev korraliku sööki 1 kord, seda muiugi mitte minu soovil. Aga ma ei sunni teda sööma kah kui ta tõesti ütleb, et ei taha...
Kolmekuu keskmine on olnud terve see aega 6-7 vahel, see arsti meelst hea tulemus, ise tahaks sinna 5-6 kanti saada...
Kui sul küsimusi veel, vastan meeledi :)
Ake
12.11.2008 22:13
Ei taha, kuid pean tegema jällegi väikesed korrektuurid.
Kuna süste tehes on ikka kindel arv sv, mis tuleb ära tarbida,
See kehtib ainult ja ainult vanema põlvkonna- ja seguinsuliinide raviseekimile, mida seni seletamatutel põhjustel ikka ja jälle väikelastele määratakse...
Enamikele süstivatele diabeetikutele on "sundsöömine" aastatetagune ajalugu.
beti
12.11.2008 22:22
sattusin just Akega samal ajal postitust saatma ja minu kirjutis siis kadus.
Kersti,kas tõesti hüposid teil vähem kui süstides ja mis teil see keskmine süstides umbes oli?
Me siin kempleme NovoMixiga,suhkrud metsas.Mõni päev väga kena ,järgmisel aga täielik kaos.Käisime täna arstil ja hakkasin just mõtlema ,et peaks seda pumpa ikka proovima.
Rity
12.11.2008 22:28
Küsimusi väga palju - kui pumba nupu vajutus väga kerge, kas ei ole ohtu, et laps seda ise vajutab?
See sundsöömise teema on meil ka päevakorras, väga hea oleks kui sellest lahti saaks.
Siis veel selline küsimus diabeetikute vanematele - kuidas olete lahendanud olukorra sünnipäevadel, üritustel, kus igal lapsel limps ja pulgakomm käes ja laud söögist lookas? Kas kodus teiste laste ja pereliikmete suhtes kehtib samuti diabeedikord, et keegi ei söö kui ei ole söögiaeg?
My
12.11.2008 22:44
beti, tuleta mulle meelde, kui vana su laps on?
Meie poisil, 5 a, on ka NovoMix. Mul võttis aega, et selle insuliini "hingeelust" aru saama hakata. Üldiselt on nii, et sellega tuleb ikka kiiretoimelist juurde süstida, kui vähegi kindlaks on tehtud, kus seda vaja võib minna. St mitte kogu aeg, aga on perioode, kus see on vajalik, siis jälle muutub. Esialgu olin ka seisukohal, et võiks siis lapsele juba Lantust või Levemiri süstida Novomixi asemel, et siis oleks ka 4-5 süste skeem, aga suhkrud ka korras. Aga siiski jõudsime koos arstiga, st tema juhtimisel, järeldusele, et neid süstekordi tuleks väga palju ühele väikesele inimesele, ja seguinsuliin on lapsel siiski õigustatud just sellepärast, et katab igasugused keha oma tegevusest tingitud tõusud ka mõnevõrra ära. Lihtsalt ise tuleb kaasa tegutseda ja kiiretoimelisega kaasa aidata, kus vaja. Samuti võib NovoMixi kogust siiski muuta vastavalt päeva vajadusele, mitte palju, kuid siiski. Meile soovitati näiteks, et trennipäeval võib paar ühikut NovoMixi vähem süstida, et hüpo-ohtu vähendada.
Üldiselt tuletas arst mulle jällegi meelde, et imerohtu ei olegi ja see ongi selline haigus... Ise nagu olen unustanud selle, aastaid diabeediga koos elanud ja uute vahenditega tundub, et kõik on võimalik. Tegelikult päris nii see ikka ei ole. Kahjuks.
beti
12.11.2008 23:25
mul poja paari nädala pärast saamas kolmeseks. Diabeedi staazi sellest aasta ,oleme proovinud erinevaid insuliine ,kuid nendest kõikidest kõige sobilikum on olnud NovoMix.
Ise olen ka süstinud mõnel päeval rohkem,näiteks siis kui taevast tuleb pussnuge ja kindel värk,et õue ei lähe.Aga My,kaua sul NovoMixi hingeeluga kurssi viimine aega võttis?
Rityle:meil sünnipäevadel kaasas kindlasti Novorapid ja tavaliselt olen ostnud ka kaasa suhkruasendajaga kalja või siis äärmisel juhul Coca -Colat kui peaks olema tahtmine käsi limonaadi poole ulatada.Aga üldiselt poiss on mul tubli,juba küsib,et kas seda või teis tohib.Ahjaa ,meil veel tavaliselt nii,et kui sünnipäeval on salati ja viineri söömise aeg,siis mina topin oma põnni sellest ikka korralikult täis nii,et kui koogi aeg,siis teinekord käib koogi vägisi söötmine.Ja tavaliselt nad jooksevad ka nii hirmsasti ,et see veresuhkur kipub isegi madalaks minema.
Kodus on meil range kord ,süüa saab siis kui Martinil söögi aeg s.t.praktiliselt iga kahe tunni tagant ja ei ole nurisemist olnud.Kallis kaasa on mul selle ajaga kaalust alla võtnud 12kg temal muidugi kella 21:00 oodet ette nähtud ei ole :). Keskmine poja mul 12 ja sööb nagu loom(inimene kasvab),tema siis vitsutab siis ka ,kui Martin magab päeva und.
timpsnarmik
12.11.2008 23:40
Rity ja Beti, Teil tasuks siis ehk tõesti seda pumbavärki katsetada. Kui ei sobi, saab ju süstetele tagasi minna. Pealegi, alla 4 aastasele lapsele kompenseerib Haigekassa 1 pumbaostu. Vt.-
http://www.haigekassa.ee/kindlustatule/abivahendid/pump/
beti
12.11.2008 23:45
huvitav ,kui kauaks nad seda pumpa proovida annavad?
Kersti
13.11.2008 00:00
Vastik vasti foorum, sõi mu pika kirja ära...
ma kirjutan siis uuesti...
Ake, seda süsivesikute söömist mõtlesingi segu insuliini pärats, seal on siiski kellajad ja kindlad kogsued, ma tean suurepäraselt, et täiskasvanutel on head insuliinid, oma õde saab suurepäraselt hakkama viimased kuud kolme kuu keskmine olnud 4,9
Rity, Meil pole vahet, kas tavaline sünna või kodune söömine, laps sööb siis kui tahab miskti ei keela ja ei sunni.
Aga kuna mu piiga suur tordi sõber siis juba teadlikult teen ette 2-3 ühikut ja u poole tunnipärats kui insuliin teeb täies mahus tööd sööb oma tüki ära ja v/s ilusti paigal, lakke ei tõuse, samas peab suht kindel olema, et laps ka siis ikak sööb, kuis edasi ette teha asju... Meie puhul toimib see hästi. Ja kui on kõrgem, siis seletan et praegu nr koledad ja paari hetke pärast saab kui natuke nr ilusamad ja ta mõistab, saab aru, et tuleb natuke kannatada.
beti, nuh ma vist saan öelda küll et madalamid vähem, nuh muiudgi eel kõige just kõrgemaid vähem. Süstidega polenud mingi probleem leida näitu 27... nüüd aga sellised näidud ainult, siis kui kanüülid alt veavad ( paar korda juhtunud)
Süsidega käis ikak päevas korra all ära aga kiirelt praegu glükomeetrile pilu heites siis viimase 5 päeva küige madalam näit on 3,8 ( meie puhul see norm suhkru, lihstalt msikti tuleb hambusse haarata)
Muiudgi hästi tihi saan õues jaole, et kui palju palju jookseb, siis mõõdan ja saan näidu 4,1 ntx siis anna ikka minskit hambusse, samas kui poleks andnud oleks vast poole tunni pärats juabs eal miskti 2ga olnud.
Ma ütlen veel kord, et haiguse võti ongi tihedas mõõtmises...
Kersti
13.11.2008 00:02
Beti, haigla pump saab peal olla 1 kuu ja paar nädalat peale. Me saime proovi pumba 2nov ja päris enda oma dets. alguses miski 10nda paiku, täpselt ei mäleta, ei viitsi otsima hakata neid kuupäevu.
1 kuuga saab tegelikutl juba asja käppa, kas meeldib/sobib jne
Kersti
13.11.2008 00:07
Jube palju tähti vahele jäänud, mul titt tissi otsas, aga nuh eks loll on ikka see, kes vabandusi ei leia ;)
Ma loodan et kõik saavad ikka aru ;)
beti
13.11.2008 09:32
järgmine arstil käik meil nüüd jaanuari keskel,siis teen juttu juba proovi pumbast.Me vist Kersti sinuga kasutame ühte sama mänguväljakut,meie küll harvemini,teinekord kui trehvab,siis teen sulle pumba osas ristküsitluse kui sobib ;).
My
13.11.2008 09:58
beti, meie lapsel on staaži samuti aasta ja NovoMixi hingeelu mõistmine võttis mul aega umbes sama kaua.
Kersti: selles suhtes sul on tuline õigus, et selle haiguse võti peitub tihedas mõõtmises. Ei ole nii palju kasu ei toiduhulga piiramisest, süsivesikute lugemisest ega millestki, kui just mõõtmisest-mõõtmisest-mõõtmisest. Söögiga on just see asi, et loe neid sv palju tahes, ainevahetust mõjutab oluliselt suurem hulk asju kui lihtsalt tarbitavate süsivesikute hulk. Sestap olen ma endiselt tige rehabilitatsioonikorralduse peale, kus meie lastele ettenähtud raha saab kulutatud diabeedi mõttes mõttetute teenuste peale, samas kui nad võiksid selles ulatuses rohkem ribade ostmist kompenseerida ja laste tervist OLULISELT rohkem korras hoida.
Kersti
13.11.2008 10:20
Minu juurde võib kindlasti astuda, me siin maja kõrval mängimas paktiliselt iga päev.
Me lähme Kertuga nov lõpus arstile, siis saab teada mis see näit nüüd olnud on. Samas nuh ma ikka kordan, et on ikka ka sellsied päevi, kus v/s kõrgem ja idaalne ta vist kunagi päris olla ei saa, sest muidu oleks meie lapsed ju terved. Lihstalt süste nagu 10 korda päevas ei kipu tegema, aga nuppu saan just nõnda tihti vajutada, kui vaja peaks olema.
magidon
13.11.2008 22:20
Rity, pärast pumba saamist pole meil küll mitte mingisugust vahet, kas ja kui palju süüa - kui tahad ära söö üldse, kui tahad söö lookas sünnipäevalaualt seda,mida hing ihaldab. Enne seda oli koguaeg mure, kui mingile üritusele oli vaja minna - kuidas lapsele selgitada,et tema ei tohi limpsi ja torti süüa või,et ta ei tohi nii palju süüa ja et ta ei tohi päris valimatult süüa...
Vaatamata väga rangele dieedile ja magusa peaaegu välja lülitamisele menüüst oli süstidega meie glükohemo 7,5-9,3-kandis,rohkem pigem 8-9. Arst ütles,et see on ok ja mina loll ei osanud üldse kahtlustada,et ega ikka ole küll. Kuskilt, vist diabeetiku päeviku tagalehelt veel vaatasin normsuhkru väärtuseid ja ei saanud üldse aru, miks seal olid hoopis teised numbrid. Mõtlesin,et need käivad mingi muu asja kohta vist. Pärast pumba saamist on olnud 5,7-6,5. Ja pump on meil peal olnud 3 aastat.
Ma üldse ei mõista skeptitismi,kõhklusi ja kahtluseid, mis paljudel pumba suhtes on. Miks siis mitte proovida,kui praeguse ravimeetodi on tulemus halb?Mida kaotada on? Iga halva suhkruga nädal ja kuu mõjutab lapse edasist tervist. Miks veel oodata?
magidon
13.11.2008 22:28
Ma ei tea miks küll,aga mul on selline tunne, et ma kasutan ka Kerstiga (ja järelikult siis ka betiga) ühte mänguväljakut:))
beti
13.11.2008 23:21
no,siis peaks kuidagi kohtuma.Ära tundmiseks paneme kõik endile näiteks roosad prillid :)))
Kersti
14.11.2008 14:59
Nuh mind on kerge ära tunda, 2 lapsega, üks vankris( käru punane ja suht ufo väimusega) 6 kuune piiga sees. Ja siis on mu 2,9 a laps, kes enamus ajast lollusi teeb ja ma siis jooksen järgi ja käin ja seletan, miks ühte või teist teha ei tohiks. Ja siis mina, musta jopega suurem naine( nimelt ei ole õnnestunud veel iluskas saada( loe, kaalus alla saada piisavalt) Aga ma iga päev siin u 12-15ni, see mu maja kõrval kohe, sedasi mugav.
Ja siis veel kas räägime ikka ühest, siia pandi just uued kiigud ja mingi laskmise süsteem ?
Beti sinu sõbranna käib küll siin oma tütre lisetiga ( ma ei tea, kas kirja pilt õige) Temaga koos veel laulutunnis kah oleme
beti
14.11.2008 16:36
jep,Lissu jah minu sõbranna tütreke.
Käisin siis diabeedi üritusel.Kersti sinu lapsukese pilt tuli auhinnalisele kohale (kui nüüd just ei ole veel ühte samaealist diabeetikut kelle nimi Kerttu) ja oli ilusti ka väljanäitusel.Tore oli ....,päris palju lapsi oli erinevast vanusest ,oli väike näks ja tore nukuteatri onuke.
Kersti
14.11.2008 18:04
Kahjuks ei saa seda au endale võtta, meid seal polnud ja polnud ka joonistusi. Mu lapse nimi ühe t-ga .
beti
16.11.2008 16:50
mul tekkisid mõned küsimused,et kas pumbaga saab juurde vajutada ka poole ühiku kaupa ja kui pikk see kanüüli paigaldamise nõel on.Sain lõpuks ka nõusse räägitud meie issi,et vähemalt proovime,tema näiteks täiesti pumba vastane.Ise ta sellest diabeedist muidugi ei maad ega mütsi jaga.Meil muidu järgmine arsti aega alles jaanuari keskel,aga helistan homme dr.Einbergile ja küsin ,et äkki saaks juba varem.
Ake
16.11.2008 17:40
Kersti ja teised emmed
Põhjus, miks ma siin jahun ja jahun süstitavatest insuliinidest, ongi just selles, et "need head insuliinid" ei ole mõeldud ainult täiskasvanutele, need on kõigile süstivatele diabeetikutele, küsimus on ainult kogustes ja toimes. Olen ka varem ärgitanud emmesid arstidelt küsima, et miks lapsed on seguinsuliinide peal...ja teie poolt saadud info põhjal olen aru saanud, et peamine põhjus on, et teiste raviskeemidega puudub kogemus, neid pole riskitud katsetada???
Pump on diabeetikutest põnnidel ennast õigustanud ja tõenäoliselt ka parim lahendus, kuid on ju ka perekondi, kellele sobiks paremini elu ilma pumbata.
Ehk oleks aeg teha tohtrile selgeks, et meie tahame ajaga kaasas käia ja neid uusi, häid insuliine süstida?
magidon
16.11.2008 19:39
Beti, punbaga saab ühikuid lasta kas või 0,1 ühiku kaupa. Ja vajutada võid vastavalt vajadusele, kas või 20 korda päevas, igal ajahetkel - öösel, päeval, enne sööki, pärast sööki, ükskõik, millal aga tundub, et vaja on.
Soovitan kindlasti katsetada, kaotada pole ju mitte midagi - pigem ikka võita. Ma olen kindel, et proovite, siis te sellest enam ei loobu.
P.S. Ses suhtes pane vaim valmis, et pumba katsetusperioodil on ilmselt vaja tihemini mõõta, kui seni oled harjunud seda tegema.
beti
16.11.2008 22:31
no ma praegu mõõdan 10korda kindlasti. Mitu mõõtmist teil päevas umbes tuli alguses?
Lisaks siis testribadele kas tuleb mingeid lisakulutusi veel või siis veab välja nendega mida riik omalt poolt pakub?
paula
16.11.2008 23:30
beti, tere üle hulga aja. Mis humulin tegi, et novomixi peale tagasi läksid? Ja kui saladus pole mis teil näiteks viimane keskmine oli? Ja kas see siis novomixi või humulini ajal? Ja millised teie praegused kogused on? Mina siin katsetan, vähendan ja suurendan koguseid ja vahel tundub, et hakkan juba pihta saama aga eks ime numbreid viskab ikka sisse.
beti
17.11.2008 00:48
no tere,tere.No humuliniga sai ilusti hakkama umbes 2nädalat ja siis äkki enam ei istunud ,läksime novomixi peale tagasi.Hetkel siis meil kogused 6Ü ja 3Ü,sai proovitud ka 7Ü ja 2Ü siis ikka olid hommikud kõrged ja päevad madalad,aga nüüd vaatan,et 6jääb ikka väheks.Nagu sa lugeda võid siis kindel plaan pumpa proovida,lihtsalt ei tule meil need normaalsed näidud ülds välja.Süstin lõunaks veel teinekordki Humulin R lisaks ja õhtul siis kui vaja teen Novorapidi lisaks.Me käime arstil üle 2kuu ja alati oleme teinud keskmist ka.Ei mäletagi mis ta oli suvel ,kui Humulini proovisime aga eelmine kord (umbes nädal )tagasi oli meie keskmine 10,3.No arst ütles ka ,et ju vist ikka see pump meile hästi sobiks.
Kuidas teil läheb?
timpsnarmik
17.11.2008 11:32
Vastuseks Ake üleskutsele/küsimusele- eks üks esmapõhjusi, miks hoitakse pisikesi inimesi seguinsuliinide peal on ilmselt ikka see, et vanemad endale asjad selgeks teeks ja süsivesikutega üle ei pingutaks. Vähemalt niimoodi olen mina asjast aru saanud. Kardetakse tulevikus probleeme ülekaaluga. Heade insukatega on ju suht vabad käed- söö palju tahad ja mida tahad, tee ainult kiiret piisavalt juurde.
Seguinsuliiniga teatavasti oled sunnitud järgima lapsel suht ranget režiimi, nii kui süsikatega lõhki lähed, nii suhkrud kohe metsas. Samas see režiimivärk igaühele ei sobi, laps ei söö oma normi täis, ja ikka käivitub ahelreaktsioon: algul hüpo, siis paanikahoos ohtralt süsikaid ja lõpptulemus ikka kõrged suhkrud ja nässus glükohemod.
Teisalt lasteaias, (enamus lapsi ju läheb siiski lasteaeda), on seguinsuliiniga lihtsam majandada. Suur osa lasteaedu ei võta endale kohustust mõõta ja süstida. Nii on vanema mure toit välja arvutada ja kasvatajale selgeks teha, kui palju ja mida laps süüa võib. ( Kuigi ega see ei garanteeri ka head tulemust, suhkur käib ikka oma rada tihtilugu.)
No ja üks põhjusi, miks pikatoimeliste ja kiirete peale väikeseid ei panda, on kindlasti süstekohtade hoidmine. Ideaaltingimustes peaks seguinsuliinil oleval lapsel piisama kahest süstekorrast ööpäevas. Paraku peab tõdema, et ideaaltingimusi ei tule ette nii tihti, kui neid sooviks.
paula
17.11.2008 12:06
betile, tänan küsimast. Meil viimane glükohemo (sai tehtud septembris) oli 7,6. Paulinel oli siis muidugi üsna kontrollimatu juurdepääs õuntele ja marjadele. Meie arst oli väga rahul, mina ise siiski mitte, sest olen aru saanud, et saab veel hulga paremini. Eks ma olen ise oluliselt julgemaks muutunud, muudan koguseid arstiga konsulteerimata ja üritan asjast ikka aru saada, mitte pimesi süstida. Muidugi on endiselt täiesti loogikavastaseid päevi ja kahjuks on üsna tihti ka madalaid suhkruid olnud. Meie arst soovitas suvel, et me võiksime õhtul süstida ühte teist insuliini, selles oleks siis 50% kiiret ja 50% pikatoimelist. Insuliini nime kahjuks ei mäleta ja soovitas ikka sellepärast, et torkeid vähem oleks. Meie ei saa kindlalt läbi ilma õhtuse Novorapidi lisa süstita. Meie kogused on praegu 7 ühikut Novomixi hommikul, 5 Novomixi õhtul ja 1,5-2 ühikut Novorapidi õhtul lisaks.
Olen nõus Tipsnarmikuga, et seguinsuliinid lastele just sellepärast määratud, et torkeid oleks võimalikult vähe aga nagu elu on näidanud, ei toimi see süsteem. Võibolla tõesti oleks lahenduseks 50% ja 50% insuliini süstimine.
Kersti
17.11.2008 14:05
Ma olen täna juba 3 korda proovinud siia kirjutada ja ei lähe läbi, proovin veel uuesti korra.
Beti, kui sa mõtlesid kulu pumba asjadele kuus, siis see on u 260 kr ( tuleb ilusti välja soodus värkidega, jääb veel ülegi) Oli vist nii, et reservuaare 100 ja kanüüle aastas 120... rervuuaare vahetad nädalas korra ja kanüüle iga 3 päeva tagant ( meie vahetame 2 korda nädalas, pühapäev ja kolmapäev, siis käib ka piiga vannis, muidu iga päevaselt pesema lihtsalt strateegilisi kohtasid )
Kersti
17.11.2008 14:06
Ja mõõdame u 10-12 korda päevas ( sellest 1-2 korda kindlasti öösel )
timpsnarmik
17.11.2008 21:17
Paulale-
Meil on asendatud õhtune Novomix Levemiri ja Novorapidiga. Tulemuseks on see et õhtul lähme magama rahuliku südamega, hüposid meil enam nii tihti ei esine. Hilisõhtused ja kuni lõunased suhkrud on ok ( kui just ei patusta). Seega laias laastus 1 torge ööpäevas rohkem, aga tulemus tundub olevat stabiilsem. (Varasemalt esines öiseid hüposid, küll ei saanud söödud, siis söödi jälle liiga palju.) Minu poiss muidugi suurem ka, nii, et süstepinda rohkem.
Muidugi arst arvas alguses ka, et see Levemir ei pruugi sugugi sobida, nii väikeste lastega kogemusi eriti ei ole (poiss 5 aastane), nii, et alustasime ühe ühiku kaupa järjest tõstes. Glükohemo veel küll korda ei ole saanud, kuid püüdleme selle poole. Novomixiga oli meil ntx. suht tavaline taks see, et enne õhtust süsti viskas 18 näite. (Mitte, et praegu ei viskaks, aga nüüd oskan vähemalt põhjusi aimata).
paula
17.11.2008 23:24
tipsnarmikule-
Aga kas hommikul süstite ikka Novomixi? Või siis õhtul Levemir ja enne põhisööke, st. siis 3 korda päevas Novorapidi? See teeb siis 4 torget. Saan ma õigesti aru?
timpsnarmik
18.11.2008 10:43
Paulale-
Kuna meil lasteaed ei süsti ega mõõda, siis päeval meil ikka Novomix; aga see õhtune Levemir tundub, et toetab seda Novomixi. Nii, et skeem näeb meil välja nii: hommikul 14 ühikut Novomixi, siis u. 16 paiku 1-2 Novorapdi ( tuleb lasteaiast, ja siis suhkur ikka kõrge, see õhtusöök lasteaias kipub ikka rammusam olema), õhtusöögiga 4 Levemiri ja vastavalt vajadusele Novorapidi.
paula
18.11.2008 11:11
tipsnarmikule-
Kas õhtune Novorapid on igapäev vajalik või on võimalik, et Levemir kataks õhtusöögi ära?
timpsnarmik
18.11.2008 13:25
paulale-
Meil vähemasti arst ütles, et vähemalt 1 ühiku peaks tegema. Levemir nagu aru saan on siiski pikatoimeline, see üksi toidukorda ei kata, aga ta on stabiilne, seega õhtul/öösel meil hüppemomenti ei teki. Muidugi, on juhtunud, et enne õhtusööki VS on 4,5, siis olen teinud Novorapidi lihtsalt natuke hiljem, pärast sööki, kui on kõht ilusti täis söödud. ( vahel võib juhtuda, et seda isukest ei ole alati käepärast võtta).
My
18.11.2008 13:33
timpsnarmik, kas ma tohin küsida, miks lasteaed ei süsti ega mõõda?
paula
18.11.2008 14:06
Ei küsitud küll minu käest aga kurdan siis ikka. Ka meie lasteaed ei mõõda, rääkimata süstimisest, mida ma tegelikult neilt ei palukski ja reeglina ei ole meil lisasüsti lõunaajal vaja. Med. õde vabandas mõõtmisest rääkides end sellega, et tema on ainult poole kohaga tööl, järelikult ei ole ta koguaeg majas, õpetajad ütlesid, et nemad sellist vastutust enda peale ei võta. Püüdsin küll seletada, et lapse tervist suhkru mõõtmisega ei ole mingil juhul võimalik kahjustada aga nendeni see ei jõudnud. Rääkisin neile ka sellest, et Pauline saab ju detsembris 3 täis ja mind oodatakse tagasi tööle ja ei ole ju mõeldav, et ma järgmised 4 aastat, mis tüdrukul veel lasteaias käia on, käin igapäev 2 korda mõõtmas aga kahjuks ei midagi... Praegu ma käin, lasteaed kohe üle tee aga mis edasi saab, ei tea.
My
18.11.2008 16:11
Väga nõme tõesti. Ma arvan, et kasvatajad tuleb lihtsalt fakti ette seada ja kogu lugu. Kui ise olla kindel ja ka julgustav, siis ehk ei hakata ka vastu puiklema. Mina käisin algul poolest päevast järel, aga mõne aja pärast hakkasid kasvatajad ise mõõtma ja nüüd on ikka täitsa koolitunud juba ja väga-väga tublid. Kirjutasin neile juhtnöörid paberile, mis tulemuse juures kui palju juurde süstida ja millal lisaks süüa anda, nii et põhimõtteliselt tuleb sedagi harva ette, et peaks üle helistama ja küsima, kuidas neil läheb.
Ma olen selle üle mõelnud... Arst meil ka rääkis, et kui nii palju lasteaedu Tallinnas keeldub (?!) mõõtmast ja/või süstimast, siis peaks kaaluma spetsiaalse lasteaiarühma moodustamist. Mina isiklikult arvan, et see oleks väga vale. Meie lapsed on põhimõtteliselt täiesti tavalised lapsed ja sellepärast peab neil olema võimalus käia ka tavalises lasteaias ja tavalises koolis. Neist saavad ju tavalised inimesed, kes võtavad igapäevaelust täpselt samamoodi osa. Kui hakata mingeid inkubaatoreid looma, siis ma natuke kahtlen, kas terve enesehinnanguga lapsi ikka saame kasvatatud. Ma mõtlen just selliseid, kes end kuidagi "puudeliseks" ei peaks.
Sestap peaks hoopis lasteaednikke koolitama või ikka kõik neile asja rahulikult selgeks tegema. Ega siis diabeetik pole enam tänapäeval mingi nii suur haruldus ja kui statistikat vaadata, siis on võimalik, et ühel päeval on igas rühmas üks diabeetik (pole just tore perspektiiv, aga...). Oletan, et neil oleks lausa põhiseaduslik õigus käia tavalises lasteaias tavalises rühmas. Ma ju ei räägiks nii, kui meie lapse rühma kasvatajate näitel ei oleks võimalik kinnitada, et selline normaalne suhtumine on ka võimalik. Kusjuures meie lasteaias pole ka täiskohaga meditsiiniõde, aga teda pole mõõtmisesse-süstimisse kaasatudki.
Ühesõnaga: tahaksin üles kutsuda mitte nii kergesti alla andma, kui lasteaed oma joru ajab. Neil ei ole selleks õigustki, ma arvan.
Kersti
18.11.2008 17:08
My, mina jälle olen poolt, et tehtakse diabeetikute rühm Tallinnas kuhugi ja sinna viiks oma lapse rahuliku südamega, eeldatavasti on need kasvatajad seal läbinud koolituse ja oskavad igas olukorras käituda...
Mitte seepärast, et ma tunnen, et mu laps oleks erinev, ei ole, kohe kindlasti mitte ei ole. Aga tähelepanu vajab natuke rohekm, kui seda suudab anda tavaline kasvataja, kui tal rühmas 18 teist last.
Muidugi siin mängib rolli kindlasti lapse vannus, kas laps on peaaegu 3ne ( veel kõike selgelt ei räägi ja ei ütle, mis ensetunne tal on) või on laps 5-6ne, kes ilusti juba ennast väljendada oskab.
Ühesõnaga ma oleks väga poolt just eraldi rühmast, kus kõik lapsed koos, mõõdekatakse jne ja see kõik nii loomulik oleks.
Aga üldiselt ma arvan, et sellist rühma ei teki ja tuleb siiski tavarühma panna ja kasvatajaid hirmsasti koolitada, minul kah ühe kasvatajaga kogemus, kes mitte polnud nõus vaatam minu lapse järgi, seepärast suhtun suht skeptiliselt neisse... Aga samas siin mänguväljakul oli üks kasvatajast ema, kellega hästi jutule saime, tema mainis küll, et see pole probleem üldse, pigem tundis huvi, mismoodi toimida ja teha asju, kui peaks tema rühma kunagi keegi sellise diagnoosiga sattuma ( kahjuks õpeab ta Kristiine linnaosas, meile ääretult kaugel ja igal pool ju omad järjekorrad..)
Tegelikult arvan, et see, kas mõõdab ja süstib / vajutab nuppu oleneb kõik inimsest endast, kas julgeb ja tahab asjasse süveneda, egas palju kergem on ju öeda, et ei ma ei tee seda... aga vat suur kummardus neile, kes teevad ja tahavad teha ( kohustulik see ju pole, pigem isegi seadusega keelatud... )
Aga dr Einberg mainis mulle, et kunagi olla tehtud, aga mitte keegi ei viinud sinna last, ja kunagi olid nad ka kasvatajatele loenguid korraldatud, kuida käituda jne, aga keegi polnud huvi tundnud...
My
18.11.2008 18:32
Kersti, selles suhtes on sul muidugi õigus, et oleneb vanusest. Aga siiski: mida nii hirmus erilist siis ikka peaks selle lapsega ette võtma? Süüa tohivad nad põhimõtteliselt kõike, lausa peavad sööma, et päev läbi ringi sibades suhkur madalaks ei läheks. Veresuhkru mõõtmine pole mingi kosmoseteadus ja tulemuse tõlgendamine on lihtsa vaevaga paberile pandav. Kogu lugu. Ma arvan, et kasvatajad reageerivad kindlasti sellele, millise pildi lapsevanem diabeedist edasi annab. Kui ise asi hirmsamaks muuta (noh, piisavalt dramaatiliselt kõlab see ju niigi, aga piisab ühe kriipsu värvi lisamisest ja paanika ongi käes), siis nad kardavad. Kui aga suhtuda ise rahulikult ja seda ka neile väljendada, siis peaks olema võimalik ikka suhtumist kujundada küll.
Ma väga vabandan, et nii, võimalik et, karmilt suhtun. Ju elu on selliseks muutnud, eks kogemust ju ka ja hakkama olen ja oleme saanud, väga hästi. Üks asi, mis selle erilise rühmaga veel oleks: see annaks igale lasteaiale võimaluse teatada, et meie teie last ei võta, viige "spetsiaalsesse". Kui see aga teises linna otsas on? See võib olla küll ainult minu arvamus (ja ehk ongi), aga parem, kui laps on ikka vastavalt kas kodu või vanema töökoha lähedal, mitte kuskil ei-tea-kus.
Veelkord, ma ei taha mingil juhul omi mõtteid teistele pähe istutada, seda kindlasti mitte. Pigem olen siuke vana kooli vana kala :)
beti
18.11.2008 18:43
no niii...meie siis saame endale 1.detsembril proovipumba peale.Praegu just lõpetasin õppematerjali printimise.Meil siin peres kummitab mingi viirus,keskmine poja on oksendanud juba 2 päeva,täna olen ise selline poole toobine ja no ma loodan (lootus on lolli lohutus) ,et see viirus kuidagi kaarega Martinist mööda läheks.
timpsnarmik
18.11.2008 18:52
vastuseks My-le:
No esiteks meil maakoha lasteaed, med. õde ei olegi üldse. Ja alguses kui harjutamas käisime, siis kohe keelduti. Üks kartis verd ja teine ei tea mida. paar korda olen uuesti üritanud juttu teha, aga ei ole sellest asja saanud. No ja nii ta jäigi. Küll mulle selgitati, et aias veel 2 erivajadusega last, ja et kõike nemad ei suuda/saa/oska jne. Muidu iseenesest lasteaed väga tore, aga selle mõõtmise /süstimisega on nagu on.
timpsnarmik
18.11.2008 19:11
Mis puutub seaduslikesse õigustesse, siis jah, diabetikust lapsel on õigus käia tavalasteaias, aga see kahjuks ei tähenda seda, et kasvatajad oma vastutusala kasvatama kukuvad. Minu poolt maani kummardus nende ees, kes seda teevad, kuid nii palju, kui ma seda uurinud olen, nõuda ma seda veel ei saa.
Kersti
18.11.2008 23:32
Ma olen mõelnud just, et kui see aed oleks ka ntx lasnamäel ( ise elan Laagris) oleks nõus ka last sinna viima ;)
Kui selline rühm tehtaks, mul just meeldiks mõelda, et kõik need lapsed on ühesugsued, kõigil tuleb mõõta jne. Mul ikka piiga küsib juba, et miks ntx sõber ei pea mõõtma... Lihtsalt mulle meeldiks mõte, et ta on kindlas kohas, kohas kus kasvatajad kõike teavad ja oskavad käituda. Mina just kardan madalaid suhkrudi, sest mu piiga vahel ikka veel ei näita välja,et tal paha olla on, nuh ntx v/s seal 2 peal, aga ta jummalast ok näeb välja... Ja teine, mis ma kardan on see, et õues meil v/s kukub kolinaga, et vahe peal tuleb miskti hamba alla anda, ma ei tea, kas kasvatajad ikka oskaks mõelda sellele, et kui mu piiga rahmeldanud juba tunnike, et tuleks mõõta ja vaadata, kui v/s seal 4-6 vahel ja ta veel õues kavataseb joosta, siis juba poole tunnipärast võib see kukkuda 2ni... ohh eks ta oma moodi teadus ole.
Ma muidu võtan seda asja jube loomulikult, mõõdame me alati seal, kus vaja, midagi ei peida, kõik käib loomulikult, kõigile seletan, kes küsivad, mis ja kuidas ja mismoodi. Eks näis, kui mu piiga aeda läheb ( täiskohaga aeda pole veel plaanis 2a panna, kui õnnestub, siis järgmisest aastast mõned korrad nädalas, paar tundi korraga) Mismoodi ta hakkama seal saab.
My, ma olen suga vägagi nõus , et iga vähegi normaalne kasvaja saab hakkama, ja tõesti pole ju see mingi suur teadus, paari tunni tagant mõõta ja nuppu vajutada ( meie puhul peaks nõnda toimima) Ja ma olengi enam, kui kindel, et nähtavasti läheb mu piiga tavalisse aeda ja loodan, et saame endale mõnusa kasvajata, kes on hakkaja ja haigust ei pelga ;)
Lihtsalt ideaalis ma näeks siiski oma last teadjamate inimestega koos...
beti
27.11.2008 15:17
pumba küsimus:kas alati kui laps sööb vajutate insuliini juurde või on ka nii ,et teinekord ei pea vajutama.Ja ,et kas seda basaali sätite ise ka või siis ainult arstiga? Meil siin oli nohu ,köha ja muid tõbesid,insuliini kogus kasvas oma 30%.
Kersti
27.11.2008 17:02
Minu lapsel ei ole mitte kunagi nõnda olnud, et vajutama ei peaks... kui siis ainult kui mõju veel peal.
Nuh ntx v/s oli 7,2 ja vajutasin peale 3 ühikut, aga laps ei söönud piisavalt või vahel õues olles liiga palju rahmeldamist, et seal 1,5h pärast on v/s 4,2 siis annan küll hambusse miskit juurde ja peale ei vajuta... arvestan, et üks nupu vajutus kestab kuskil 3h.
Basaali pole ise muutnud, arsti juures kokku selle 1 aasta jooksul 3 korda. Mul pole olnud vajadust muuta ise seda. Praegu mu piigal tiksub sedasi, et terve 24h 0,2 ühikut.
Ntx isegi kui mu lapsel on v/s 2,4 ja annan talle juua mahla ( kõrrejoogi 200ml ) siis pean natukese aja pärast peale vajutama ( kuskil 1 ühik, kui rahulik tegevus järgneb) , sest muidu tõuseb v/s kuskil 14ni... Samas kui me oleme õues ja ma tean, et piiga jookseb palju ja ikka tunnike rahmeldamist veel siis ehk ei tee kah, kõik oleneb olukorras... Ja üldse on nii et füüsilien värk väga alandab versuhkrut... et ntx täna õue minnes oli 8,2 ja toimet polnud aga kuna füüsilist tegevust oli palju, siis 2tunni möödudes oli v/s 3,9 andin küpsist natuke ja tuppa tulles oli 6,5...
beti
27.11.2008 17:40
no meil esmaspäeval pannakse siis proovipump peale,eks ma jõuan siin veel igasuguseid küsimusi esitada,nii et olge valmis :).
beti
02.12.2008 15:54
nii,meil siis pump peal,eks talle see mõte algul eriti ei meeldinud aga paari tunni möödudes oli juba vidin unustatud. Kahe päevase katsetamise tulemusena võin öelda,et on ikka väärt vidin küll.Veresuhkrud kõik ilusti meil 6 ja 10 vahel,millest varem und võisin näha. Ei kujutanud ettegi millise meelerahu ma ise võisin sellest saada.Eile õhtul läks poiss magama näiduga 9,2 ja hommik ilusti 6,0.Öiseid mõõtmisi tegin ka kaks korda ,kell 2 oli v/s 7,1 ja kell 6 hommikul 6,2.Lihtsalt super!
Meil siis skeem selline ,et kella 24:00 jookseb tunnis 0,1Ü ja hommikul kella 9:00 0,2Ü.Iga 10 grammi süsivesiku kohta teeme esialgu 0,3 Ü juurde.Tänud siinsetele pumba kiitjatele kes andsid julgust seda proovida. Ahjaa...korrigeerimiseks meil nii,et 0,5Ü tõmbab veresuhkru alla 10 pügala võrra.
Rity
02.12.2008 17:07
me käisime ka arsti juures ära ja pumba peaksime saama jaanuaris, ootame ärevusega ja loodame samuti, et saame pumbaga vs korda.
Kersti
02.12.2008 17:32
Beti, mul nii hea meel teie üle :)
Mul lapsel insuliini vajadus hoopis suurem, 10 sv vastab kuskil 1 terve ühik... aga eks see olegi igal inimesel erinev.
Ja nuh ära siis ära ehmata kui ikka üle 10 neid näite kah tuleb, vahel ikka juhtub...
beti
03.12.2008 18:30
nii,palun nüüd abi.Meil täna kanüüli vahetus,aga kahjuks on mul kogu jutt kanüüli vahetusest nagu peast pühitud.Selles õppematerjalis ei ole väga üksipulki seda lahti seletatud. Palun kirjutage mulle alates eemaldamisest ,eeltäitmisest kuni kanüüli täitmiseni.
Ette tänades.
magidon
03.12.2008 19:43
Kõigepealt võtad pumba lapse küljest ära. Siis võtad reservuaari masinast välja ja keerad küljest ära kanüüli ära. Siis keerad uue kanüüli reservuaari külge ja lased selle rohtu täis - nii, et otsast natuke insuliini tuleks. Siis paned reservuaari masinasse tagasi ning paned pumba tööle ja lased veel boolust niikaua kuni on näha, et rohtu otsast tuleb. Siis paned kanüüli sisselöömise klõpsaka külge(sisse) - eemaldad kleepsud ja sinise nõela kaitsekorgi. See viimane vajab natukene harjutamist.
Seejärel puhastad naha des.vahendiga, tõmbad sisselöömise klõpsaka tagasi ja asetad puhastatud nahale. Vajutad klõpsaka külgedel olevatele nupukestele ja ongi paigas.
Vanale kanüüliotsale lased lihtsalt des.vahendit peale ja tõmbad plaastri ettevaatlikult ära.
magidon
03.12.2008 19:45
Ahjaa, kui kanüül on paika pandud, siis peaks juba lapse küljes olevale pumbale panema peale 0,5 ühikut.
beti
03.12.2008 20:33
tänud,hakkas meenuma jah.Kuna abikaasa täna komandeeringus siis väike paanika osakond mul siin :).
beti
03.12.2008 20:35
aga pumba panen ikka stopi peale jah?
beti
03.12.2008 23:57
uus kanüül ilusti paigas.Nalja sai ka natuke,esiteks ei tahtnud poiss kuidagi kogu aparatuurist loobuda.Vannis olles ikka koguaeg küsis,et kas juba hakkame peale panema ja ,et ega ma ikka pole ära unustanud.Teiseks ,kui siis kanüüli panemiseks läks oli jube kisa lahti(puhas hirm lapsel) ,mina aga panen ilusti kanüüli sinna topsiku sisse,mis siis peaks selle paika tulistama ja muudkui vajutan ja kus juures ikka mitu,mitu korda aga nagu ei saa üldse paika .No oma kolme vajutamise peale taipasin ka vaadata,et nõelal kork oleks ära võetud,kork muidugi uhkelt peal. Lõpuks kõik laabus ,ja oligi õnnelik lõpp.
Veel oli meil selline seik,et kui eeltäitmist tegin ,siis 5Ü peale keeramisel ei tulnud sealt kriipsugi.Kokku sai vajutatud oma 20Ü enne kui hakkas tilk tulema kanüüli otsast.
Veresuhkrud muidu ilusad ,täna hommikul aga üllatus üllatus ,2tundi peale hommikusööki V/s 21.Hommikuks sööb 150 gr putru ja ühe sooja saia juustu vorsti ja tomatiga .Enne sööki oli v/s 5,4 ja vajutasin 1,2Ü.Meil siis 10 gr süsiktele vaja vajutada 0,3Ü.Ülejäänud päev aga oli ilus.
Mina igatahes sellest pumbast küll ei loobu. Vot.
Kersti
04.12.2008 00:58
Beti, Kui mu piiga sööb sooja saia, kus juust vahel sulanud, siis tean juba ette, et tuleb rohkem teha, millegi pärats sulanud juustul komme tõsta hoopis rohkem suhkrut kui tavalisel, vähemalt meie puhul on küll nõnda. Tegelikult sa varsti muutud julgemaks ja vajutad rohekm peale, sest erinevad toidud annavad erinevalt...
Ma oma piigale sellise toidu korral vajutaks kuskil 3ühikut peale.
Mis ma veel soovitan, et kui sa kindlalt tead, et laps sööb siis tee natuke ette ära insuliini, st mõned minutid kasvõi, sets siis kui sa vajutad söögi ajal, või pärats sööki siis see toit on juba suhkru üles tõstnud,
Nuh ntx söök hakkab valmis saama ja nuh u 10 minti aega, siis vajutan juba peale ära, et siis inuliin juba täis võimsusel teeb tööd ja kui sööb siis kohe toimib.
Meil täna oli nõnda et ennem sööma hakkamis 5,0 vajutasin 3 ühikut ja 10 minuti pärast sõime ( meil täna lihtne toit makaronid hakklihaga ja actimel) ja 2h pärast oli 7,2 ja nüüd magama minnes oli 6,0
Kersti
04.12.2008 01:06
Ja siis ma tahtsin veel öelda, et kui sa mainisid, et pidid 20 ü välja vähemalt laskma, siis mina teen alati nõnda, et ennem masinasse asetamist vajutan õrnalt süstla peale, et sealt voolikust juba tuleks tilk välja, nuh voolik täis...
Ja siis kui masinast lasta 5 ühikut ära siis tuleb ilusti nõela otsa tilk ruttu :)
Kiks
04.12.2008 17:26
Meil pump 10kuud peal ja ka väga rahul. Ja skeem 3,3a. poisil täpselt sama, mis Beti lapsel. Päevad on kõik ilusad, saame suht hästi hakkama, aga öösel on meil juba pikemat aega jamad. Holtergi oli vahepeal peal ja selgus, et kl 02.00 hakkab suhkur järsult tõusma, tõuseb kuni kella 5-6ni ja siis langeb. Varem oli öine basaal 0,1, nüüd kella 2-6ni 0,2. Aga ikka on nii, et mõni öö on kella 5 ajal 17 ja samas teisel ööl samal ajal 3,3. Õnneks on ka neid nn ilusaid öid, kus sel ajal näit 5-6.. Seega siit mitu küsimust: on kellelgi veel selliseid hüppavaid öid? Millest see tingitud võib olla - meie muidu väga tubli arst seda meile selgitada ei suuda. Ja veel - vanniskäigud - väidan, et peale vanniskäiku läheb kanüüli korgi vahelt vesi sisse ja siis mõnda aega insuliini peale ei tule, st insuka asemel vesi. On keegi samale järeldusele tulnud?
beti
04.12.2008 19:53
no täna meil suhkrud kõrged,ei tea mis jama on.Vaatasin seda kanüüli ,tundub et kõik on nagu ok.Voolikus on nüüd kaks imepisikest mulli,kas võimalik,et need teevad meile tuska.Samas kui ikka peale keeran boolust siis tiba mõikab ka.
magidon
04.12.2008 20:44
Keera rohkem peale! Võid niisama ka keerata - süüa polegi vaja. Arvesta, et 1 ühik tõmbab alla umbes 3 pügalat (näiteks, kui vs. on 10 ja keerad 1 ühiku peale, siis peaks paari-kolme tunni pärast vs. 7 peale langema). Kui see ei aita, siis võib olla, et kanüüli panek on ebaõnnestunud - ots on murdunud.
Mullid ei tee midagi, kui neid palju pole või kui just suuremat õhuvahe pole jäänud.
Viga võib ka selles olla, et kanüüli täitmisel on kuhugile suurem õhuvahe sisse jäänud. Kui ma kanüüli täis lükkan, siis hoian seda alati sirgelt ülessepoole, see peaks välistama õhu sattumise kanüüli voolikusse.
Kersti
04.12.2008 21:06
Kiks öised kõrged suhkrud on tingitud toidust ja füüsilisest koormusest, vähemaltmeil on küll nõnda.
Nii kui õhtusöögiks on liha, (valgutode) ja see hakkab tõstma alles suhkrut mingi 4-5h pärast.
Vähemalt meie puhul. Ja kui päeval on väga väga füüsiline olnud, siis õhtul ei taha suhkru üldse alluda, nuh ntx on 10,2 ja ma teen peale 1 ühiku ja 2 h pärast on alles 9,8... ja teen jälle peale.
Meie puhul on küll nii, et kõik suhkrud on ikka tavaliselt seletatavad.
Nuh ntx täna käis kertul suhkur 18,9 peale ja ma ei jaganud alguses matsu välja, et kui ennem sööma hakkamist oli 7,6 ja sõi ära 30 süsi ja peale tegin 3 ühikut, et kuida see nii kõrge on, aga siis avastasin, et Kertu vana pätt oli marmelaadi näpanud kapi pealt ( talle tavaliselt see ei kõlba ja ei osanud üldse arvatgi, et ta võiks seda äkki tahtma hakata )
Aga kiire nupu vajutas ja 2 h pärast oli 4,5.
Ja beti alguses, esimesed päevad ongi suhkru ilus ja pigem madalam, sest süsti mõju veel natuke organismis, aga siis tuleb lihtsalt basaali ja boolust tõsta ... eks sa pead katsema, mis tõstab kõrgemale, mis vajab vähem insukat, 1 õun 10 süsi või 4 slp makrone 10 süssi need tõstavd erinevalt ja vajavad erinevat doseerimist. Et eks sa pead katsetama. nu 0,4 ühikut tundub küll 10 süssi peale hirmus vähe.
Aga nuh mul kah algsues arst määrkas 0,5 10 süssi peale, aga nüüd on sellest saanud pigem 1 ühik... nu õuna peale teks miski 0,7 aga 4slp makrone, sinna teeks vast 1,5
beti
05.12.2008 11:02
kirjutasin veel eile hilisõhtul ,aga arvuti sõi selle ära.Teen lühidalt..eile oli meil valdavalt kõrged suhkrud eriti hulliks läks asi peale õhtusööki.Enne õhtusööki oli v/s 13,5 ,sõi ära 30gr. süsikaid ja keerasin peale 0,9Ü toidu jaoks pluss siis 0,5 Ü korrigeerimiseks.Mõõtsin kahe tunni pärast ,siis oli v/s 22,4 tegin korrigeerimiseks 1Ü ,mõõtsin uuesti tunni pärast ja v/s oli 28,4.Siis tuli uus kanüüli vahetus, tundus et nõel oli korras ,ei tea mis viga oli.Igatahes peale kanüüli vahetust vajutasin 1/2 leivakääru ja korrigeerimise jaoks kokku 1Ü.Tunni aja pärast oli õnneks langenud juba 10,5,sealt edasi kell 3:45 oli v/s 6,7 ja kell 5:30 v/s 3,3 (siis läks käiku mahlapakk),kell 9.00 v/s jälle ilus 7,9. Nüüd jälle vaatasin seda kanüüli ja seal oli oma 1,5 cm.pikkune õhumull , võtsin siis vooliku pepu küljest ära ja lasin õhu välja.Ometi eile sai nii õnnestunult insuliin reservuaari tõmmatud,et silmaga ei olnud küll näha ühtegi mulli pojakestki.
Kiks
05.12.2008 11:46
Beti - mäletan hästi, et esimesed 2ndl pumbaga olid päris vintsutusterohked - nagu Kersti kirjutas, alguses vana pikatoimelise mõju, siis nn organismi puhastumine ja uue insukaga harjumine. Aga pea vastu, see töö on seda väärt:).
Nende mullidega on meil ka pidevalt jamad - need tulevad tõepoolest ei tea kust (ma ka omast arust täidan reservuaari jube hoolikalt). Ja kui on selline 1-2 cm, siis tähendab see, et mitu tundi ei tule basaali ega ka lihtsalt booluse annustamine ei mõju - seega meie peres on mullijaht igapäevane tegevus - nii kui ebaloogiliselt kõrgeks läheb, kohe pump maha ja teeme aga prime`i. On olnud ka vigaseid kanüüle - ca kuu tagasi ühes karbis 4 kanüüli järjest ei lasknud boolust läbi - see karp lendas prügikasti, sest kui 4 tk järjest ei tööta, siis pole mõtet lapse tervisega mängida. Samas kulus selle 4 päeva jooksul, mil möötsime ca 15 korda päevas ka üsna palju ribasid (neid läheb meil ka muidu nagunii keskmiselt 11 tk päevas).
Aga Kerstile - meil muideks ka nii, et 17kg kaaluv 3,3ne poiss saab 10 vs peale 0,3 ühikut ja see täitsa piisav. 10 sv õuna peale pean ainult isegi 0,2 panema, sest jah, rabeleb ju selles vanuses mees ikka kõvasti. Sellega tahan Betile öelda, et pea ikka arsti määratud kogustest kinni, kuna liigne annustamine võib väga karmilt lõppeda.
Aga öised kõikumised ei ole meil seletatavad - meil nn rituaal, et õhtusöök 7-8 ajal, ja öine sepik ja piim siis vastavalt 9 või 10. Enne tudu muidugi rabeleb nagu segane, sest emme-issi voodi on ju paras batuut:). Ja vanniskäik veel peale. Ja nii iga õhtu - seega vaheldumisi 17 ja 5 samadel kellaaegadel???
anonüümne
05.12.2008 17:32
Kiks kas te ei karda neid selliseid kõikumisi,meie saime omad vitsad kätte[krampidega täiesti kooma eelne seisund] võitleme siiani nende öödega,vahel 20 ja enam ja siis jälle mitu päeva 2-3.Läheme esmaspäeval haiglasse,ehk saame stabiilsuse jälle tagasi.Meil pump juba olnud 2,5a,siiani oli ikka väga hea elu,loodame selle tagasi saada.
Kiks
08.12.2008 10:17
Tere anonüümne! Me väga kardame ja seetõttu ka iga öö min 2 mõõtmist - kui vaid saaks aru, miks see nii on. Olen tänulik, kui peale haiglaskäiku tulemustest teada annate!
beti
10.12.2008 15:22
miks haigekassa kompenseerib reservuaare vähem,kui kanüüle ja kateetreid.Kas siis iga kanüüli ja kateetri vahetusega ei vahetatagi reservuaari.
beti
10.12.2008 15:48
aa..ja siis tahtsin veel küsida,et mis teie lastel (pumba kasutajatel) on suhkur 1tund peale söömist?Noh , s.t ,et kas see on kõrgem,kui enne söömist või madalam?
Kiks
10.12.2008 17:22
Beti, meie näiteks vahetame reservuaari iga kahe ndl tagant, st et meil jätkub ühest ampullist/tervest reservuaarist tegelikult ca 2,5-3ndl, sest päevane insul kogus on ca 10-12 ühikut. Kaduma läheb insuliini "mullijahiga". Olen vaadanud, et ca 2ndl püsib insuliinil normaalne kvaliteet, seejärel hakkab langema, kuna pump ju kogu aeg keha lähedal ja seega pidevalt temperatuuril vahemikus 36-37 kraadi.
Kiks
10.12.2008 17:22
Seega tahtsin öelda, et reservuaare kulub väikestel, kellel väikesed insul kogused, kokkuhoidliku kasutamisega üsna vähe.
Kersti
10.12.2008 18:23
mina vahetan kord nädalas reservuaari ja 1h peale sööki üldiselt ei mõõda, pigem 2,3h
Ja näit oleneb pigem sellest, mis ta ennem sööma hakkamist oli, kui oli ntx 13 siis vajutasin juba korrigeerimiseks natuke rohkem peale. Kui tänast päeva vaadata eelneva ööga, siis meie näidud on olnud sellised, kell 0,20 oli v/s 4,5 kell 2.04 oli v/s 7,1 kell 5,52 oli v/s 4,4 kell 10 oli v/s 4,3 kell 12.46 oli v/s 3,7 kell 14,52 oli 5,7 kell 15,38 oli v/s 7,5 kell 18.00 oli v/s 6,8.
Ja järgmise mõõtmise teen u 20 ajal siis kui sööme õhtust ( me hilised sööjad ja magama minejad...)
samas eile lipas kaks korda üle 10 näidu kah sisse...
Kiks
10.12.2008 19:49
Kersti, teie näidud teevad kadedaks küll, heas mõttes:).
Meie möödame ka ca 2h vahega, v.a, kui nt 3h päevaund magab, siis ikka une ajal ei torgi. Söögi järgi tavasliselt 1,5-2h möödudes.
Kersti
10.12.2008 21:28
Kiks, kuigi tänane päev on veel hästi läinud, nüüd kell 20 oli 5,4 siis egas kõik päevad sellised pole kahjuks...
alles siis mõnipäev tagasi oli öösel 16,1... nii et on ikka seda kah millega mitte rahul olla.
Unistan ikka uuest pumbast, kus saaks vahemiku kirja panna, mille vahel suhkrud oleksid :) küll siis oleks elu ilus
Meil viimane 3 kuu keskmine oli 7,1.... vahe peal oli juba 6,7...
beti
10.12.2008 21:53
ei kurda ka mina meie näitude üle ,kõik ilusti normis ,eile lõi siin kella 5 paiku päeval 13 peale,siis korrigeerisin .Teinekord olen mõõtnud siin peale sööki 1tund,lihtsalt selleks ,et aru saada mida moodi see meie suhkur käib.
Üleeile õhtul viimase oote eel oli meil suhkur 7,4,sõi siis ilusti oma sepikud ära ja tunni pärast oli meil 4,3.Kusjuures vajutasin alles siis peale kui sepikud söödud sai.
Kiks
11.12.2008 11:40
Meil ka nii, et on super päevi, kus üle 8 ei lähe, aga siis tulevad mingid kotermannid vahele ja nii me oleme oma keskmisega ikka ja jäädavalt 7,5 juures. Samas arst viimane kord kiitis, et selle nr-ga diabeet kompenseeritud ja et kõik OK ja võime rahulikud olla. Aga no sellegi keskmise saamine on tegelikult kõva pingutus ja keskmiselt 11 möötmist ööpäevas (vahel ka 15x). Tänane öö oli selline: 22 ajal oli 8,2; 1.30 tuli kusagilt 16,3, siis 0,5 boolust ja kell 5 oli 4,9 ja ärkas kell 8.30 6,3-ga. Aga see 16,3 tähendas jälle seda, et tegelikult oli lapsevanematel ööuni üsna halb:(. Aga no mis teha.
My ja teised, kes ise staazikad diabeetikud siin listis, kui saladus pole, mis teil lapseeas keskmised olid - neid ju ikka möödeti?
Ake
11.12.2008 13:02
Kiks
Ei mõõdetud. Selline analüüs tuli kasutusele veidi üle 15-ne aasta tagasi. Glükomeetrid, mis on täna iseenesest mõistetavad, tulid kasutusse veelgi hiljem. Näpuotsast vereanalüüsi vastuse sai ikka labori abiga teada.
Kui vahel aega ja huvi, sirvi vanu teemasid - eks oleme siin vahel ikka vanadest aegadest heietanud :)). Vast sellest ka meie, uutele tuliatele kohati arusaamatu, optimism, et oleme ka päevi halvemaid näinud. Saime siis hakkama, mida siis nüüd veel ohkida:)). Diabeetiku elu on aastatega palju lihtsamaks läinud ja see on ainult positiivne ja loodan, et tänased pisikesed põnnid meenutavad kunagi samuti, muie suunurgas, et olid ajad.
anonüümne
11.12.2008 21:18
oleme nüüd haiglast tagasi. targemaks saime nii palju et 1,kanüül üle 2,5päeva ei peagi veatult töötama 2.pumbale nüüd lausa oma insuliin olemas[ilma tsingi ühendita,ei ummista kanüüli]3.väikelastele kel kogused väikesed saab raviarst haigekassalt kanüüle juurde taotleda 4.kui väeke kisa teha siis saab küll kas või iga kuu arsti valve all pumba baasi üle vaadata. lõpetuseks öeldi meile et ööd peavad püsima nii et vanemad saaks ka magada.enne seda mõõtsime juba iga 2tunni tagant. nüüd katsetame kodus uut kava 2päeva ja siis saame lõpliku baasi [selleks korraks nagu enne õudusi-ligi2aastat oli tõeline rahu]
beti
12.12.2008 00:11
panen ka meie tänase päeva kirja.Alates siis eilsest ööst 00:45 oli 4,8 , 1:21 oli 5,3 ,3:45 oli 6,2 ,5:39 oli 5,2 , 7:30 oli 9,7 , 11:00 oli 3,7 , 13:00 oli 11,2 , 15:00 oli 10,9i , 17:00 oli 3,4 (andsin ühe kõrrejoogi) , 18:00 oli 9,1 , 20:00 oli 8,3. Vot selline päev,ise olen ülirahul.Süstides meil ühe päeva sisse nii palju ilusaid näite küll ei mahtunud ,sellistest näitudest ei osanud isegi ond näha. Olgu kiidetud suursugune insuliinipump :)).
beti
12.12.2008 00:14
anonüümne-kui vana su laps on?
anonüümne
12.12.2008 08:14
meie poja sai äsja 6 aastaseks,diabeedik juba kolm ja pool aastat
Kiks
17.12.2008 15:56
Anonüümne, kas sa kirjeldaksid, mida teiega haiglas tehti ja kaua sees olite, millises haiglas. Meie öised horrorid ei näi lõppevat ja see rikub lisaks lapse tervisele juba omaenda tervist. Minul, kuldsel magajal, on totaalsed unehäired:(.
anonüümne
17.12.2008 21:00
esimene ööpäev ainult mõõtsime ja üritasime elada nagu kodus ja lasteaias[kaisime õues ja koduseid toite ja maiuseid oli ka kaasas],siis hakati baasi korrigeerima ja toidu katteid vastavalt vajadusele vähendama,suurendama.kokku olime 4päeva ah jaa esimesel päeval vahetati ka rohi pumbas. nüüd oleme nädala kodustes oludes olnud[eile käisime veel end näitamas ja suurendati natuke öösel baasi]ja võiks õelda et vanad ajad hakkavad tagasi tulema.üle10 pole enam läinud ja alla 4,5 kah mitte.oleme tartu patsiendid
Kiks
18.12.2008 15:51
Tänan, anonüümne. Kui veel pärida tohib, siis mis rohi teil nüüd pumbas on . saan aru, et mitte NovoRapid?
anonüümne
19.12.2008 17:11
meil oli humalog praegu novorapid,pumba insuliinile läheme uuel aastal[nad vist veel katsetavad,praegu on tartu omadest kahele uus pandud]
Mesimumm
07.02.2009 18:46
Küsiks natuke pumba kohta.
Kas teie lastel, kellel on selline tundlikum veidi allergiline nahk, kanüüli ümbrus punaseks ei lähe? Ma mõtlen, et meil näiteks iga süstikoha ümbert on alati paar päeva punane, et kanüül seal sees ärritaks ju veelrohkem nahka.
Ja kuidas lasteaias pumbaga on, kui kasvatajad suhkruid mõõdavad, aga s/v-d arvutada ei oska/ei taha ja insuliini vajutada kardavad, kas siis te panete kellaajaliselt mingi koguse ise peale, või kuidas?
beti
07.02.2009 19:09
meil olid need süstekohad jah natuke punased veel järgmine päev.Pumbaga on see kanüüli koha auguke ikka päevake veel näha,aga mingit punetust küll ei ole .
Lasteaia kohata veel kaasa ei oska rääkida.Esmaspäevast äkki juba oskan,kuna meil siis esimene proovi päev.Aga dr.Einberg rääkis et mõnel pumbalapsel siis see basaal keeratud vähema peale või üldse nulli,oleneb siis insuliini vajadusest.Me siin täna katsetasime seda päevaplaani ja õues olime sama aja mis nad ka lasteaias hakkavad olema . Nooo ütleks ,et ka meil vist peaks selle pumba täitsa nulli keerama või siis andma enne õue minekut kindlasti 25gr süsivesikuid,et enne lõunat liiga madalale ei langeks.Eks see asi tuleb lihtsalt paika timmida.
Ise kujutan vaimusilmas seda lasteaias käimist hetkel ette nii,et hommikusöögiks imbume lasteaeda ,vaatan mis hommikusöögiks on ja vajutan vastavalt vajadusele peale siis paari tunni pärast oleks kena kui kasvataja mõõdaks ja annaks siis pool leiba ja ühe banaani.Järgmine mõõtmine jääks siis enne lõunat ja siis tulen talle juba nagunii järgi ja vajutaks siis söödud lõunasöögi eest peale.Me siis hakkame käima praeguste plaanide kohaselt pool päeva.
Kersti
23.02.2009 23:07
Nuh, kes täna kõik kanüülid ära ostis apteegist ? ok nali. Ma läksin täna kanüüle ostma mustamäele kella 2 aeg, eelnevalt veel helistasin ette kah, et kas nad ikka täna normi ajaga lahti või lühendatud päev. Ja tädi vastas, et kella 15ni. Ma poleks eales arvanud, et tarvikud otsa saavad (vähemal sellist juhtust pole ennem olnud selle 1,5a jooksul)
Ma just selle mõttega läksin ostma, et täna vannipäev ja õhtul viimase peale panen( loe, et poleks sellist olkorda, et ühtegi kanüüli pole varuks) ja veel riigipüha tulekul jne. Ja tuli välja, et ennem mind oli kõik ära ostetud, apteeker veel mainis, et kunagi pole nii palju kanüüle läinud ühe päevaga...
Nuh egas midagi hullu pole, uued tulevad kolmapäev ja vahetan ise alles neljapäev, aga lihtsalt hämmingus olin, et kõik täna tormasid kanüüle ostma kaasa arvatud mina ;)
kas keegi veel ilma jäi ?
Kats
23.02.2009 23:31
No linnainimesed- sellist lõbu saate ainult Teie enesele lubada. Minul küll kõik tagavara olemas- patareid, kanüülid jm asjakesed. Kur.... kohe kadedaks teeb kui Te saate nii kaua ühe kanüüliga läbi.
Kersti , kui palju teil on insuliinikogus muutunud (kasvanud) selle viimase aasta jooksul näiteks. Olete juba basaali muutnud ka või ikka haiglas peale pandud ühikutega?
Kersti
24.02.2009 00:09
Oleme selle 1,5 a jooksul 3 korda basaali muutnud... Praegu on nii, et 0,2 ühikut igas tunnis va kella 7-12(hommikul) on 0,1 ühikut...Toiduga teen nii, et umbes 10 süsikale vastab 1 ühik, ja päeva peale kokku läheb umbes 13-16 ühikut. Oleneb kui hea isuga piiga on... Täna tegin õhtusöögi peale 5 ühikut, sest sõime täna nats räpsu ( pizzat ja soovis jogurdit kah peale ) ennem söäma hakkamist oli 8,2 ja magama läks 7,2 ja toime oli läbi. Öösel meil üldiselt seisab suhkur paigal viimasel ajal . Eile läks magama 6,8 öösel oli 6,2 ja hommikul äkas 7,5ga
Insuka kogus polegi väga kasvanud ,sest piiga kaal nüüd pikka aega seisnud paigal. Kaalub mul piiga 17 kg ja pikk 99cm ( see siis 2 kuud tagasi mõõdetud) Ja vanust nüüd siis 3a ja paar nädalat.
Ma vahetan 2 korda nädalas kanüüle ja võiks vist isegi harvem vahetda, näidud meil halvaks ei lähe, vaid see kanüülikoht läheb liiga põletikuliseks kui üle 4 päeva on... Aga vageame siis esmaspäev ja neljapäev ;)
Kersti
24.02.2009 00:11
st vahetame
beti
24.02.2009 00:14
minu kiri läks kaotsi.Ulme.
Kersti
24.02.2009 00:24
Kirjuta aga uuesti, ma juba tean, teen alati copy igaks juhuks, siis kui läbi ei tule siis paste ja ongi olemas ;)
beti
24.02.2009 00:30
no ei ole võimalik.Täna enam ei jõua kribada .Homme kirjutan
magidon
24.02.2009 10:36
Mina olen teinud nii, et tellin mingiks konkreetseks kuupäevaks kogu krempli ette ja siis lähen järgi. Seega ostan kogu aasta varu korraga välja - nii on lihtsam ja kindlam. Tigedaks teeb ainult see, et ribasid ei saa kogu aasta omasid korraga välja osta.
Täpselt samamoodi on patareidega - neid on mul alati terve hunnik ette ostetud, sest siinkohal kehtib meil Murphy seadus, et vajalik vidin lõppeb just mingisugusel riigipühal või lihtsalt puhkepäeval, kus apteegid-kellassepad kinni.
Meie vahetame ka 2 korda nädalas. Talvel on kanüülikohad täiesti ilusad, aga suve lõpus mõnikord tunduvad sellised mitte just eriti head.
beti
24.02.2009 11:05
No nii ,täna siis sattusin samaaegselt Magidoniga kirjutama ja arvake kelle kiri kadus?
Meil siis praegu basaal kella 24:00 0,2Ü ja kella 9:00 on basaaliks 0,3Ü.Sellised kogused meil tänu armutule gripi lainele mis meid on tabanud. Ennem meil oli öine basaal 0,1Ü ja päevane oli 0,2Ü. Selle gripi küüsi jäime peale kolme päevalist lasteaias käimist ,kõigepealt oli meil väikse palavikuga okseviirus ,siis meeletu nohu ja nüüd on meil kurk väga väga valus ja köha on vist ka hommseks olemas. Suhkrud valdavalt ikka kõrged ja oma paar ööd tagasi vajutasin öösel korrigeerimiseks kokku 4,2Ü ja hommikul oli ikka glükomeetril näiduks 17,2. Seda kõik on meil olnud nüüd oma kaks nädalat varsti.
Kanüül vahetame nüüd ka kolm korda nädalas varasema kahe korra asemel kuna kanüüli ots on lihtsalt murdunud ja insuliini läbi ei tule.Meil ka korralik varu kanüüle olemas,kui Kerstil pühade ajal ikka vaja vahetada siis anna teada , saame aidata.
Ahsoo ,tahtsin veel küsida kas annate oma lastele mingeid immuunsüsteemi tugevdavaid tinktuure või vitamiine , ma siin kuulan natuke maad et äkki peaks ikka hakkama andma kuna sealt lasteaiast nüüd ka suurem võimalus igatsugu patsille saada
magidon
24.02.2009 12:57
Mina vist olen sellele kanüülimurdumise müsteeriumile jälile saanud. Mul mingil perioodil juhtus seda alailma. Millegipärast juhtus seda rohkem siis, kui mina panin. Kui mees pani, siis oli ok. Mees arvas, et äkki ma ei vajuta klõpsaka sisse vajutamise momendil piisavalt tugevalt peale, hoian liiga õrnalt lööjat naha vastas. Pärast seda, kui olen tugevamalt hakanud vajutama, enam seda muret pole olnud.
Beti, sa tee alati enne kommentaari ära saatmist copy oma jutust, siis ei lähe kogu vaev kaduma:)
beti
24.02.2009 17:26
nii...palju õnne meile siis nüüd ka kõhulahtisuse pärast.No ei ole võimalik,et minu laps nii tõbine on .Ja lisaks mul keskmine poiss veel eilsest kipsis,mis muidugi ei puutu üldse asjasse aga mul juba kisub naeruks,et kuidas see võimalik on :).
Peaks jah proovima natuke kõvemini sellele kanüüli paigaldajale vajutada,ma panen muidu lihtsalt vastu nahka ja siis vajutan.Tänud vihje eest.
ratastega tigu
24.02.2009 21:41
Kersti - mina olin see kiuslik, kes kogu Mustaka kanüüliportsu ära ostis. Andestust :) Kui häda käes, siis anna teada, saan laenata. Mul laps alles teist nädalat pumbaga ja kanüüle pean vahetama ülepäeviti, sest pidevalt umbes. Ilmselt tuleb see väga väikesest insuliinikogusest, oleks suurem vool, ei tekiks sinna seda troppi. Siis otsustasingi, et kui Mustamäele satun, ostan kogu aasta kanüülid korraga välja.
Üritan varsti aega leida ja oma mustmiljon pumba-küsimust siinsele rahvale esitada. Seni on mulle aga vanad teemad suuresti abiks olnud, aga tundub, et pumba saades on kõigi elu kiirelt paremuse poole läinud. Ma nii lootsin ka seda, aga praegu on küll kaks nädalat läinud läbi häda ja viletsuse.
Kats
24.02.2009 22:35
Aga mina ei kasutagi seda kanüülipaigaldajat! Meil Tartus laideti see täitsa maha- andsin lapsele mängida selle asjapulga.
Mina annan küll poisile multivitamiine- kuigi ega ma täielikult aru ei saa küll on see vajalik või mitte. Arvamused ikka nii seinast - seina. Eks see tervislik toitumine ikka kõige õigem ole. Aga kui lapsel öösiti kiskusid jalad krampi- siis nüüd peale neid multivitamiinide võtma hakkamist pole seda tõesti olnud. B-grupi vit. puudujääk pidi suht tavaline olema diabeetikutel. Haige on väga vähe olnud- ta ju kodune laps kah. Lasteaias korjaks ikka kõik kaasa- teisiti poleks see ju võimalik. Nii hulga lapsi koos. Aga kui kooliminek käes siis usun, et Beti laps karastunum kui minu kodune nunnuke.
Oh need kõhuviirused jubedad- tean mida tunned. (uus WC -paberi reklaam) Aga ilma pumbata oli see 10 korda hullem- siiani mõtlen õudusega kuidas haigele lapsele lü sisse sööta ja joota. Võtad küll ühikuid vähemaks, aga tavaliselt mitte piisavalt.
R.tigu- ikka edasi ja edasi, mitte sammugi tagasi! Algus ongi jube-aga küll see loogika tuleb. Ja inimajul on hea omadus paljud neg. asjad ära unustada. Pärast ei mäletagi, et raske ja keeruline aeg oli.
anonüümne
02.03.2009 17:49
kas kellelgi on infot mini med pumba vastupidavuse kohta,kaua ta kestab,kas ja kui tihti peaks seda hooldusse viima?
magidon
02.03.2009 19:33
Esimesed eesti laste kasutuses olevad MiniMedi pumbad on vähem kui 4 a. vanad. Nii, et ega meil eestlastel siin väga pikka kogemust ei ole nende masinatega.
Kersti
04.03.2009 14:46
Me tulime just arsti juurest ja Kertu 3 kuu keskmine oli 6,1 ( nu mul kohe mega hea meel ) ja tahtsin veel kirjutada, et dr Einberg rääkis, et Tallinnas tehtakse siiski diabeetikute rühm ;) ( tegelikult küll seal teisi kah, kellel eri menüü ntx)
Üks kasvatajatest pidavat ise olema diabeetik, ja tuleb see siis kas mustamäele või kristiinesse ( pole veel päris lõplikult otsustatud) Nu minu arust see super uudis :) Kui uuesti mais arsti juurde lähme, siis pidavat infot rohkem olema.
Kats
05.03.2009 21:31
Tublid olete-ikka väga head näitajad!!!!!!!!!
ratastega tigu
06.03.2009 09:11
Kersti, olen siin foorumi vahendusel Kertu loole kaasa elanud ja jube hea kuulda, et 3kuu keskmine nii ilus on!
Mu lapsel (2a6k) nüüd kolmas nädal läheb pumbaga ja nüüd siis üleeile oli esimene päev üldse pärast d-diagnoosi, kui terve päeva numbrid 5 ja 9 vahel. See rõõm oli muidugi üürike, sest eile tõusis tal palavik, ilmselt mingi viirus murdis ta maha. Üritan nüüd oma tekkinud küsimustes mingi järjekorra luua ja need siia kirja panna - äkki viitsite kogemusi vahetada.
1. Kas haigusega ikka alati tõuseb vs? Meil vastupidi, eile ärkas kole madalaga (2,2), päeval püsis ilus, õhtul tõusis palavik ja vs hakkas jälle alla nelja vajuma. Peale sööki (piim, leib+liha) boolust ei teinud, tunni aja pärast ikkagi vs 3,5. Keerasin pumba hoopis kinni ja siis mahla ja meega turgutades sain lõpuks kella 23-ks veresuhkru tõusma. Öösel oli täitsa ok, 03-08.00 tal nagunii basaal on nullis, eks nüüd peab vaatama, kui palju julgeb päeval pumpa üldse käima panna.
2. Kui tihti kanüüli vahetate? Me vahetasime esimesed nädalad ülepäeviti, sest pidevalt läks umbe. Kohe oli näha, et mingi valge tomp on seal ees. Nüüd sai esimest korda 3 päeva sama kanüüliga hakkama, ei julge lootagi, et see nii jääb. No ilmselt pump ise otsustas, et neid algajaid vanemaid on vaja kanüülivahetusel ülepäeviti treenida.
3. Mida nutikat olete välja mõelnud kateetri kokkukerimiseks? Kui ma selle talle lihtsalt püksi topin, siis minuti pärast on see jälle väljas ja WC-s käies peab seda voolikut potist välja õngitsema. Väljamaal kasutab rahvas vist sellist vidinat:
http://www.infusion-set.com/index.asp?pageid=H2306 Küsisin Unomedicali Eesti edasimüüjalt, kas meil võiks ka seda müüa. Vastuseks sain, et saab tellida jah, tükk maksab 66 krooni, miinimumkogus on 1000 tükki. Imeline turumajandus :) Eestis ilmselt pole niipalju pumbakasutajaid, seega jääb ära.
4. Mõtlen juba suviste vee- ja liivamängude peale - kuidas pumpa kuivana ja puhtana hoida? Peab vist mingi vettpidava koti tellima - on kellelgi kogemusi?
5. Emla kreem - kas kasutate? Mul on lapsel plaastri-foobia, seepärast ei saa kuidagi seda kreemi plaastriga kinni katta. Esimest korda panin kanüüli ilma kreemita, nüüd olen ikkagi kreemi kasutanud, kuigi ta hõõrub selle mööda elamist laiali, kui plaastit peal ei ole, aga ilmselt midagi ikka jõuab mõjuda ka. Seepärast mõtlesin proovida tavalist lidokaiini-spreid, see on tunduvalt odavam ja peaks ka sama töö ära tegema, lisaks pääsen ka kreemijälgedest diivani peal. Peaks enda peal proovima, äkki polegi ilma tuimestuseta nii valus ja saaks lapsel ka üldse ilma.
Kersti
06.03.2009 10:53
Ma vastan siis meie piiga pealt ;)
1. Meil haiguses, kuidas kunagi, üliselt väike nohu kõha v/s ei mõjuta, samas kui oli kõrvapõetik, siis oli v/s enamasti üle 10 vajutasin ikka hulle koguseid peale, et kuidagi seda v/s alla saada. Mul piigal hästi suur inuka vajadus, ntx mul ei saa pump üldse küljest ära olla üle tunni... siis kohe v/s tõuseb ja ikka hoogsalt.
Ntx meil siin oligi üks öö jama ( õppisin kogu eluks sellest ) Kertul said eelmine nädal pumbal patakad tühjaks ja kuna mul varu polnud, kihutasin ruttu poodi ( nu jällegi, nüüd peale seda lugu ostsin kogu aasta varu ära ) Ja sain mingid patakad, kuna nad nii odavad olid ( 30kr tükk) siis mõtlesin, et sealt küll varu ei osta ette, et otsin muu koha. Aga tuule pea nagu ma olen unustasin ära... ja need patakad pidasidki nädala vastu ( eile öösel hakkas pump lõugama, et power off.. ja öösel kell 4 pole ju essugi teha selle teatega... Ja ma loll nagu ma olen mõtlesin, et selle 4h vast ei tõuse, et ei hakka öösel süsti tegema, aga kella 8 hommikul oli v/s Kertul 20.4 ( nu jube jube kõrge) Kihutasin ruttu maaletooja juurde ja sain õiged patakad ja ostin kohe mitu pakki, et sellist olukorda enam ei juhtuks ja nu need patakd ikka peavad 2-3 kuud vastu... Ühesõnaga ja eile maadlesime, siis koguaeg hullult kõrge suhkruga, sest eks organims sai hoobi...
Nuh täna juba ilusad näidud tagasi. kella 5 ajal oli 6,7 ja kell 7.30 oli 4,8 kell 10 oli 5,2 ( mõõdan ka täna iga paari tunni tagant, et välitida neid jubedaid kõgeid, mis eile meid kollitasid...
2. kanüüli vahetame meie 2 korda nädalas, praegu on nendeks päevadeks neljapäev ja esmaspäev, siis teen ka vanni piigale. Mu tüdruk kanüüliga vannis ei käi, sest muidu läheb sealt alt põletikuliseks...
Mul seda pumba umbe minkut jube väha olnud, üks vahe pidi tihti vahetama, kui kanüülid ära murdusid ( mingi praak oli vahe peal) Aga, kas proovite kõik mullid kätte saada ? ja siis veel, et kui me uue peale panema, siis ennem kui ma masinasse selle reservuaari panen pigistan selle vooliku insukast täis, st et näen et asi liigub...ja siis vel see 5 ühikut välja.
3. Mul enamasti piigal pump pluusi küljes taga, kui kaputsiga dressikas seljas, siis ei saa üldse aru, et tal seal oleks midagi, et libistan selle juhtme, pluusi alt läbi, siis ei jää ette... Kui aga on pükste küljes, siis ma otseselt midagi polegi teinud, kuskile kinni ta jäänud pole ja mind ennast ei häiri ;)
Ma tean, et osadel on mingid kotid tehtud selle jaoks, ma ise pole veel vajadust näinud.
4. Suvel rannas olles probleeme polnud, ennem mõõtsin ära vastavalt vajadusele vajutasin nuppu või mitte ja keerasin maha, kork peale ja laps hullas nii vees kui liivas ;) Umbes tunnikese pärast mõõtsime uuesti, kas vaja vahepeal pump külge panna või ei... Õhtul vaatasin siis, kas kanüüli plaaster on nõrgalt või ilusti ( vahest kui ta mul ikka 3h vees elas siis see kanüüli plaaster tuli lahti, siis panime õhtul lihstalt uue). Ütleme, et 10st päevast vees umbes 2-3päeval tuli õhtu uus kanüül panna, kui´gi tegelikult vahetus päev polnud.
Kodus liivakastis olles pole kunagi pumpa maha keeranud ( jälle pluusi külge olen pannud, otseselt sellili ta seal liivas olnud pole kunagi )
5. Kasutasin esimsed kuud, aga nüüd enam ei kasuta juba ammu, ei näe vajadust...ütleb ta selle kreemiga koos korra ai ja samuti niisama pannes...
Ulvi Tammer
06.03.2009 12:41
magidon
06.03.2009 20:21
Ma vastan ka ratastega teole:
1. Haiguste koha pealt kaasa rääkida ei oska, sest haige on ta üliharva (ptüi-ptüi-ptüi!) - ca 1 kord kahe aasta jooksul, siis ka ainult 1 päev ( tavaliselt just sel päeval on ammu planeeritud ja kaua oodatud klassiekskursioon Soome lõbustusparki vmt - Murphy seadus:))))).
2. Kanüüli vahetame 2 korda nädalas, tihemaks vahetamiseks pole vajadust. Umbe pole kanüül mitte kunagi läinud. Mulle isegi tundub, et seal polegi midagi umbe minna. Pigem võib olla õhumullid sees, aga need olen saanud alati välja kanüüli täitmise ajal ning hiljem pole enam pidanud neid taga ajama. Üksvahe oli meil ka palju kanüüli murdumist (see ots, mis naha sisse jääb murdus panekukäigus kahekorra) ja siis rohi mõistagi läbi ei tulnud.
3. "Juhtmega" pole probleeme olnud. Need on ilusti riiete sisse ära pandud. Laps on suur ning ta oskab seda ise hoida.
4. Aparaadi jaoks on olemas selline ümbris, mis on täiesti hermeetiline. Sellega võib olla liiva sees ja ka ujuma minna. Meil sellist pole, aga ma tean, et eesti maaletooja käest võib seda osta.
5. Emlat pole kunagi ostnud. Mul oli laps juba üsna suur, kui pumba sai ning plaastri hirmu eriti ei old. Samuti olen siit lugenud, et päris paljud väikeste laste vanemad on loobunud selle kasutamist, sest efekti eriti pole.
beti
06.03.2009 22:07
1.Meil haiguse ajal kippusid need näidud ikka kõrged olema,insuliini kulus väga,väga palju.
2.Kanüüli vahetame ka kaks korda nädalas,kuigi on tulnud ka ette ,et kanüül murdunud.Kanüüli umbe minekut täheldanud ei ole.
3.Juhe meil ilusti püksis.
4.Suviseid mõnusid pole pumbaga nautinud ja endalgi tekkis küsimus,et mismoodi saaks kõige paremini rannas käidud.Aga Magidonilt sain ka mina vastuse.
5.Meil alguses sai ilma Emlata hakkama,paar nädalat oleme jälle kasutanud kuna laps on hakanud kanüüli vahetust pelgama ja paigaldamise ajaks tõmbab tagumiku kivi- kõvaks.Meie paneme Emlale peale tüki võileivakilet,püsib ilusti ja diivanid jäävad puhtaks.
ratastega tigu
07.03.2009 12:48
Suured tänud vastuste eest. Imelik, et meil kanüülid just umbe kipuvad minema. Õhumulle näha ei ole, aga kui ikkagi kõrgeks läheb ja kanüüli välja võtan, siis on seal sees näha väikesed valged tükid. Kui nõelaga läbi kanüüli torgata, siis need tulevad välja, aga ilmselt ikka insuliinisurve neid eest ära ajada ei jõua. Viimasel nädalal õnneks polegi olnud.
Suveks varun siis korraliku pumbakoti, sest meil on lisaks selili liivakastis aelemise murele ka ujumiskoht välisuksele liiga lähedal.
ann
13.03.2009 18:13
Mull selline küsimus et kui laps läheb pesema ja pumba maha keeran kas ma pean pumba siis ka seiskama selleks ajaks. meil pump alles teist päeva.
Kersti
13.03.2009 20:42
Mina pole seisma pannud ;)
magidon
13.03.2009 22:13
Mul laps paneb seisma. Aga üldiselt pole vist erilist vahet.
Kiks
18.03.2009 21:48
Meie oleme hakanud suspendima küll, seda eelkõige selleks, et insuliini lõhna tuba tis poleks:).
Kats
18.03.2009 22:49
Eriti tundlik nina !!!! Kas see siis nii vastik lõhn?? Ma sellega nii harjunud, et ei saa probleemist arugi. Eriti veel väikelaste vanemate puhul- pissita ja kakata lapsi- see on siis parem lõhn või?
Mina küll vanniskäigu ajaks ei lülita pumpa välja. Kaua ta siis peseb ennast, 1 tund viitsib sulistada- mitte rohkem. Ja patareisid kulutab kah vähem, kui ei piiksu koguaeg.
Rat. tigu´le- meie vahetame ka iga 2 päeva tagant kanüüli asukohta. Algul arvasime kah, et insuliin kristaliseerub otsiku otsa ära. Aga nüüd kui poiss juba suurem ja ühikud suuremad ikka sama jama. Aga viga hoopis omapärastes nahaalustes kudedes. Peale plaastri eemaldust tunda kohe kõvem moodustis . Hiljem kaob jälle ära-arst nimetas kah kuidagi "tselluliiditundlikumaks" nahaks.
Kiks
18.03.2009 22:57
Jah, Kats, see tundlik nina jäi mulle raseduse ajast ja enam ära ei lähe:).
Kats
18.03.2009 23:08
vaeseke- muud ei midagi. Aga siis ju pidev okserefleks hinge taga ootamas. Mu mõtted läksid kohe sellele ajale kui last sai kantud ja mingi (odava )parfüümiga üle valatud isik vastu tuli. Õnneks mul möödus see tundlikus.
ann
19.03.2009 11:48
Kas suhkrud kõrgeks ei lähe peale vanni või ujulas käiku. Minu meelest meil lähevad aga meil ültse öised suhkrud kõrged.
Kiks
19.03.2009 12:56
Meie teibime juba ca 3 kuud alati vanni ja basseini minekuks kanüüli veekindla kileplaastriga kinni ja julgen soovitada - näidud on paremad. St et minu kahtlus, et vesi läheb kanüüli vahelt sisse, vastas tõele. Ja see vesi mõneks ajaks kas ins toimet vähendab või siis üldse segab insukal imenduda.
ann
25.03.2009 19:28
Kust neid häid plaastreid saab, kõik plaastrid mida ma apteegist olen saanud tulevad lahti.
beti
26.03.2009 10:03
mina olen küsinud apteegist täiesti tavalisi veekindlaid haavaplaastreid.Meil nad toimivad.
Kiks
26.03.2009 17:49
Mina käin veekindlaid kileplaastreid ostmas siit foorumist saadud vihje peale Semetronist. Tallinnas nendel kontor Kotka tn 26. Karp, 50tk maksis minu meelest ca 200 krooni. Ja oleme väga rahul.
ratastega tigu
27.03.2009 08:30
Kas need Semetronis müügil olevad plaastid on needsamad, mis Emla kreemiga kaasas on?
Mul veel selline küsimus - kas kellelgi veel on sellist kogemust pumba ja süstimise võrdluses, et pumbaga insuliin toimib või mõjub mingil põhjusel ligi kaks korda kehvemini? Meil nii, et kui kanüüliga midagi juhtub ja vaja juurde süstida, siis on teada, et 0,5 ühikut Humalogi langetab vs 10 võrra. See siis teeb 0,1 ühiku kohta langust 2 mmol/l. Pumbaga on see suhe meil 0,1 üh ins / 1 mmol/l. Süstides oli ööpäevane kogus 5 üh ins, pumbaga on see praegu umbes 10,7. Insuliin on ikka seesama Humalog. Kanüüle vahetan ülepäeviti, sest kui kanüül ära võtta, siis on kohe näha, et seal nõela sees on paksult mingit valget sodi ja harvemini vahetades läheb see täiesti umbe. Mis on mu lapse organismil kanüülide vastu?!
magidon
27.03.2009 13:52
Ratastega tigu, äkki on viga insuliinis? Kas säilivusaeg kehtib? Kuida sa insuliini hoiad? Kas ikka tavalises külmikus, mitte sügavkülmas või toatemperatuuril? Kas sa võtad rohu enne kasutuselevõttu toatemperatuurile nö. kohanema? Ehkki soovituslik on võtta paar tundi varem välja, siis meie teeme nii, et kui on teada, et õhtul on vaja vahetada, siis võtame rohu juba hommikul kapist välja.
See asi ka, et meil on kasutusel NovoRapid ja pole mitte iialgi umbe minekuga probleemi olnud. Ehk on see valge sodi Humalogi eripära?
ratastega tigu
27.03.2009 15:58
Säilivusaeg kehtib kindlasti, praegune karp on 09/2009. Insuliin on tavalises külmkapis ja võtan samamoodi hommikul tuppa kohanema. Pen-is on täpselt samast karbist pärit insuliin. Ma ei teagi, kas see umbeminek on Humalogi eripära, mõtlesin Apidrat proovida järgmisena.
Kiks
27.03.2009 16:09
Ja minu kiri läks kaotsi...
Semetronis ikka veekindlad plaastrid, st kannatavad nii basseinis ligunemise kui ka saunaskäigu. Emla kreemi karbi omad ei ole meil vett pidanud, ujuvad minema, neid kasutamegi ainult emla jaoks. Soovitan semetroni plaastri kasutamise järel õrnemat nahka puhastada, et liim ei ärritaks nahka.
Kersti
27.03.2009 19:46
Ma sain kellegi jutust aru, et haiglas pandi insuliiniks novorapid ( humologi asmele ) et see teine pidavatki probleeme tekitama pumbas... keegi veel siin kujutas sellest, et oli Tartus haiglas, sest näidud olid kehvad ja kohe vahetati insuliin ümber...
Meil suhe umbes sama... mul pole mitte kunagi seal kanüüli juures mingeid tükke olnud jne, tõesti usun, et insukas vale
anonüümne
28.03.2009 15:17
meie oleme need kellel vahetati humalog novorapidi vastu,nüüd juba kolmas kuu vahetame kanüüli 3,5-4päeva tagant.see valge sodi on kanüülist kadunud.semetronist ostetud plaastrid on tõesti tunduvalt pehmemad ja püsivad ka vees alles.50tk maksid 129,00
ann
15.04.2009 12:04
Kas panete kanüüli ka jalapeale?
ratastega tigu
15.04.2009 12:57
Tahtsin suured-suured tänud edasi öelde neile, kes soovitasid Humalogi Novorapidi vastu välja vahetada. 2 nädalat tagasi tegime vahetuse ja ummistused on kadunud, kanüül peab kenasti 3-4 päeva vastu. Ja imelik küll - õues olles on hüposid ka Novorapidiga vähemaks jäänud. Mulle tundub, et Novorapid mõjub kiiremini, Humalogiga pidin alati tund peale sööki õue minnes arvestama, palju tal sel hetkel veel insuliini "pardal on", sest õues insuliini toime kohe suurenes. Aga nüüd on tund peale sööki veresuhkur suht ok ja enamus insuliini juba töö teinud.
Ann, su küsimusele vastuseks ütlen, et ma oma lapsele ei pane jala peale, ainult pepu kasutuses.
Kiks
16.04.2009 19:28
Tere pumbakasutajad!
Kuidas teil viimasel ajal kanüülide kvaliteediga lood on?
Meil on viimased 1,5 kuud tõeline õudus. Oleme pidanud lapsest eemaldama üle 10 kanüüli, mis on paigaldamisel või paigaldamise järgselt katki läinud. Selle aja "tulemus" on see, et meie 7,1 glükohemost on saanud 8,4, sest enam ei ole harv juhus, et glükomeeter näitab katkise kanüüli tõttu HI-d ja nii paar tundi järjest. Olen rääkinud sellest murest juba ka nii arsti kui kanüülide maaletoojaga - keegi ei oska aidata...
Nüüd siis lihtsalt ootaksin infot, kas meile on sattunud õnnetu partii või on meil saatusekaaslasi?
magidon
16.04.2009 21:14
Ära räägi! Hullumaja viimase 24 h jooksul olen vahetanud täpselt 4 kanüüli. See on aegade rekord. Kõiki "vigaseid" kokku lugeda ei jaksagi. Olen selle ikka selle arvele pannud, et laps on liiga kõhn ja pekki pole.
Rääkisin ka Ingridiga ja tema tunnistas, et kuskil (mitte eestis) oli ka rahvas protesteerinud, aga vaatamata kõigele tootjad endal süüd ei näe...
Kersti
16.04.2009 23:00
Mul kah jama, otseselt katki pole, aga v/s nii paigast ära et jube... mul juhe koos, elus pole sellised näite olnud, ehk ei lase minu kanüülid korralikult läbi siis??
Vx
17.04.2009 00:42
Kiks ja magidon, vaadake ja võrrelge oma kanüüli karpide LOT numbreid, et kas ühtivad. Meil õnneks pole viimasel ajal jamasid olnud aga mingi aeg sai ostetud ka suurem kogus siis läks ikka rõõmsalt kümnest 4-5tk. aia taha ja nii juhtus mitme karbiga. Pärast selliseid elamusi me provvaga enam vana kanüüli enne ära ei võta kui uus on ennast tõestanud. Sellest on natuke abi olnud, sest kui näidud lähevad kõrgeks ära siis läheb ikka tükk aega enne kui näit üldse allapoole liikuma hakkab.
beti
17.04.2009 23:21
Meil siis see voolik murdub just pumba poolsest otsast,karbis selliseid olnud juba 3tk.Suhkrud selle jama pärast muidugi kõrged :(.
Kiks
18.04.2009 20:59
Kas siin on ka mõne teise, kui MiniMedi pumba kasutajad? Kuidas nende tarvikute kvaliteet on?
Magidonile: meie rekord on 4 katkist kanüüli järjest, aga see tähendas siis ca 36h pilvesoolekut ja mitmeid kordi peni abi, sest mõistus ei suuda ju uskuda, et sellised asjad juhtuvad ja siis ikka ootad ja loodad. Nüüd on juba teist kuud pen igaks juhuks käeulatuses...:(. Kui LOTide võrdlus midagi tõestab, siis meil 6 karpi korraga lahti ja nii töötavaid kui vigaseid igaühes. LOT kolmel karbil 2208510 ja kolmel 2208671.
Lisaks on meil nüüd olnud ka üks mittetöötav reservuaar, millele sain õnneks kohe täites jagu.
Ma lasin lausa arstil lapse kanüüliprobleemi pärast üle vaadata, et kas on tekkinud mingid naha alused mügarikud vms, et ei saa ju paigaldada kanüüle nüüd äkki nii, et järjest katki. Laps on küll kõhn, aga hinnati ikka kanüülikõlbulikuks.
Ei jää muud üle, kui kahelda kanüülide kvaliteedis ja seda sügavalt.
Ei tea kas meil vedas, aga uue pumba, sensoriga Paradigm 722 katsetuse ajal olid küll 100% ideaalsed tarvikud. Unistus nendest aitab veel normaalseks jääda.
ratastega tigu
18.04.2009 21:22
See MiniMedi kateetri murdumine sealt pumba juurest on mulle meelde jäänud viimase aja teemana mujal foourmites ka. Kas need murduvad kateetrid on hiljuti ostetud?
Kersti
18.04.2009 23:13
Klge, mis kell homme pumbapäev hakkab, ma olen suutnud selle kutse kuskile ära pista täitsa... Siis teab, mis kell tuleb sõitma hakata
Kersti
18.04.2009 23:28
Nu nii siiski leidsin üles ;)
magidon
19.04.2009 18:37
Meil kanüülide LOT nr. on 2208056
beti
19.04.2009 21:37
meie kanüülide LOT nr.on 2208671. Meil siis kattub Kiksi LOT-iga.
magidon
20.04.2009 15:27
Kersti, kuidas üritus oli?
Kiks
20.04.2009 17:04
Beti, kohtun homme Ingridiga ja annan selle info edasi. Siis lisaks meie 10le katkisele kanüülile. Ja õudus meil jätkub... Täna öösel sai taas kanüüli vahetatud.
Kersti
20.04.2009 17:43
Üritus oli täitsa tore, kahjuks jäi endal palju selgusetuks, kuna sinna oli kutsutud Läti doktor vestlema( kogemusi jagama) ja kogu jutt oli venekeeles ( kahjuks ise seda keelt üldse ei valda, pole kunagi õppinudki... ) Ja muiudgi oli mu 3a piiga paras pätt tormas seal ringi kohutavalt ja tegi lärmi jne.
Sain nii palju aru, et juulikuus saab vist teada, kas uue pumbakanüülid saab haigekassa nimistusse ja aetakse vist seda liini, et mõned senorid kah, et ntx mitte iga päev pole v/s senor sees, vaid kuus 2 nädalat... nuh mingi aeg oleks asi kontrolli all... 2011a tuleb uus pump välja, selline, mis ple juhtmega sul küljes... kahjus see osa oli enamuses venekeeles... Ja siis veel see Läti tohter soovitas kanüüle panna nii et kõige poolt üks pool nii palju täis ja siis alles teine pool, et nii pidavat nahk kauem paraneda saama. ( ntx kõht, et paned uue koguaeg sinan kõrvale ja siis alla jne ja kui enam sinna panna ei mahu kuskile siis võtad teise naba poole ette ja paned sinna kanüüle ja siis paari nädala pärast võtad ntx pepu ühe poole jne)
Kanüüle soovitati vahetada peale hommikusööki... kindlati mitte õhtu/ öösel. ja mitte vanakanüüli ennem eemalda, kui kindlat teada, et uus toimib... Ise aga vahetan jätkuvalt õhtul, peale vanni ja ennem magama minekut ja vana kanüüli võtan kah ennem ära ( meil läheb see koht muiud hästi punaseks, kui kanüüliga koos vanni läheb... ) Muidugi mul pole eriti öösel probleeme olnud kah...
Korrutati, et teismelised ei taha väga mõõta, et kindlasti 4 korda tuleks päevas mõõta jne.
Kiks
20.04.2009 23:01
Minul sama mure, et vene keelega ei ole väga sina-peal ja seega läks osa infot kõrvust mööda. Seega oleksin ka väga tänulik, kui keegi, kes KÕIGEST aru sai, siia korraliku kokkuvõtte kirjutaks:). Kersti, see onu oli tegelikult Leedu doktor:). Tänades juba nüüd!
magidon
21.04.2009 12:53
Ei tea, kas ainult kanüülid tulevad haigekassa nimistusse? Pump ise tuleks ise välja osta vist? 60 000.-? Ilmselt on nendele kanüülidele ka mingi vanusepiirang? Ma parem igaks juhuks ei hakka lootust hellitama...
See on muidugi hea soovitus, et kõigepealt panna ainult ühele poole nii palju kui mahub. Ise ei oleks selle peale tulnudki, aga see ainult hommikul vahetamise asi vist ei saa küll hästi toimida, kui tegemist on kooli- või lasteaialapsega. Üks vahetamisekord jääb meil nädalavahetusele, siis nagu sobib, aga koolipäeva hommikul mitte. Ma ei saa ju teda peale vahetamist mitmeks tunniks kooli saata teadmata, kas hakkas tööle või ei hakanud...
Kiks, kas kohtusid Ingridiga? Millise vastuse said? Ma olen talle kunagi sellel teemal kirjutanud, ta on ka asja uurinud, ent valmistajafirma ei võtnud seda praagi tootmise süüd omaks, ehkki nurisetud on päris palju...
Kersti
21.04.2009 17:19
magidon,
Tead ma sain aru nii, et ikka pump tahetakse kah nimistusse panna, aga siin aga iga inimese kohat ikka 1 pump ja meie ju olema oma pumbad juba kätte saanud... Seega jah 60 k tuleks siis ise leida. Ma ütles, et minul puhul polekski see nii suur probleem. Kui tarvikud komp. siis selle 60 ma leian ( väike laen ntx oleks täitsa väärt seda )
Aga ma ise kahtlustan, et küllap see liigne luksus oleks... ei usu et see läbi läheb...
Dr Einberg mainis, et mingi osa sensoreid ikka kah nimistusse, et oleks kuus ntx nädal või 2 asi kontrolli alla... tead selle kohta pead kah ei anna, poole kõrvaga kuulsin ainult...
Ja kiks, tänan parandamast ajasin täitsa sassi ja nagu öeldud kahjuks ei mõista ühtegi sõna venekeelt...
magidon
21.04.2009 19:40
Nojah, ma pole Haigekassa poolt seda ühte pumpagi saanud. Selle MiniMedi ostsin ikka omade jõududega välja, aga küllap ostaksin selle 60-tuhandesegi, kui tarvikud kompenseeritaks. Ahh, süda kohe valutab... Ei julge isegi proovimiseks seda uut pumpa võtta, siis on pärast veel hullem tunne... Tead, et tegelikult on olemas aparaat, mis aitaks last, kuid reaalsuses tegelikult aidata ei saa...
Kiks
21.04.2009 20:09
Oeh, kirjutasine tõen Magidoniga ühel ajal ja mu pikk-pikk kiri läks...
Kohtusin Ingridiga ja andsin LOT-id üle. Aga probleem jah selles, et seesama leedukas, kes saan aru on MiniMedi esindaja Baltikumis, ei võta jah kanüülide jt tarvikute kvaliteediprobleemi südamesse, samadel põhjustel, mida ta Rakveres rääkis: peab kasutama kanüülialust pinda nii, et üks torkekoht saaks puhata 40 päeva. Meil on see loomulikult utoopia. Mida sellest 17 kilosest kondiklibust tahta. Ikka nii, et ük kord kanüül ühele kannikale ja järgmine teisele. Kuigi selles osas panen küll käe südamele, et me väga hoolega vaatame, et eelmisi torkejälgi ei jääks isegi plaastri alla, need ju ikka paistavad. Seega - mina olen järjekindlalt arvamusel, et viga on ka tarvikutes.
Samas peab leedukast aru saama, et ta ei taha neid 508 vigu tunnistada, kuna leedukatel pidid olema valdavalt Paradigm pumbad, ehk siis need uued pumbad ja 508 neil eilne päev. Niuks:(. Ja olles ise seda pumpa testinud, tean, et need tarvikud on eelmiste edasiarendus - on vigadest õpitud. Ja mina usun, et meil ainult ei vedanud nende tarvikutega, vaid need ongi head.
Seega ei ole meil siin ka muud vaja teha, kui oodata ja loota, et HK saab lõpuks aru, et meie lastel ka vaja uut pumpa+tarvikuid. Meie pere poolt läks viimase taotlusega koos HK vastav pöördumine. Ja kui seekord ei peaks õnneks minema, siis ma küll väga loodan, et kõik huvitatud lapsevanemad panevad seljad kokku ja lähevad vastavatele asjapulkadele selgitustööd tegema. Keegi teine meie eest ei seisa ju...
magidon
21.04.2009 21:11
Kiks, ma just mõtlesin, et võiks teha mingisuguse ühistaotluse, millele siis kõik soovijad oleksid saanud "käe" alla panna ja siis saata Haigekassasse.
Näiteks teha kiri valmis ja jääks see arsti kätte ja kõik, kes arsti juures käivad saavad pöördumisega tutvuda ja soovi korral alla kirjutada.
ratastega tigu
22.04.2009 08:21
Ajakirjandusest on alati lobitöös kõvasti abi olnud, äkki kellelgi on mõni tuttav, kelle kaudu saaks lehte toetava loo?
Kiks
22.04.2009 11:23
Selline plaan ongi, et kui HK vastus tuleb ja juhul, kui see meile, väikeste diab vanematele ei sobi, siis täiega meediasse. Nii pealtnägijasse kui ka ajalehte. Kõik on korraldatav ja mõne telefonikõne kaugusel. Minu palve vaid, et siis oleks rohkem peresid valmis oma lugu rääkima. Saan teie peale loota magidon ja tigu? :). Dr Einberg teab seda juba ka ja täitsa nõus selle asja kaasa tegema:).
magidon
22.04.2009 11:57
Mina oleksin nõus igale poole, kuhu vaja oma "käe" alla panema, kaasa rääkima ka, aga ilmselt otseselt oma näoga teleekraanile tulijat minust pole. Ma kannatan selle häire all, mille nimi on sotsiofoobia.
magidon
22.04.2009 11:59
P.S. Mul tuleb meelde, et ma olen kunagi ka ise Haigekassasse pöördumiskirja teinud, kuid see lükati üsna järsult ja konkreetselt tagasi. Seekord puudutas asi MiniMedi pumpa.
Kersti
22.04.2009 12:23
Ma olen kah nõus lugu rääkima ;)
Kiks
22.04.2009 12:43
Me ei teinud nn üksikiskuna seda HK pöördumist,see läks koos Dr Einbergi ja AB Medicali avaldusega. See on siis nn ühe diabeetiku lugu, et miks on vaja väikestele uut pumpa. Ja meie seetõttu, et oleme Paradigm 722 proovinud.
Kiks
22.04.2009 12:46
Kuulge, palun vaadake ka seda Hei-hei ptk siit foorumist. Mida arvate 1.mai mõttetalgutest. Ma väga tahaks nendel teemadel heietada, sest olen juba üsna veendunud, et kui ise ei tee, ei tee keegi.
ratastega tigu
22.04.2009 17:22
Kindlasti olen nõus omaltpoolt kõikvõimalikku tegema, et Haigekassat mõjutada.
Mis mõttetalguid puudutab, siis viimati lastehaiglas arsti juures käies võtsin ma ka selle teema üles, et miks peab reh.plaanis välja pakkuma nii vähe võimalusi rehabiliteerimissumma kasutamiseks? Et nagu antakse küll 20 000, aga kulutada võib seda psühholoogi vastuvõtu ja ravivõimlemise peale. Diabeetikutel peaks olema võimalik seda summat ka abivahendite peale kulutada, et hiljem oleks vähem tüsistusi ja rehabiliteerimist. Selle küsimuse peaks kindlasti päevakorda võtma - tuleks hea meelega arutama mõttetalgutele.
Kiks
23.04.2009 17:01
Nii oleks vaja seda 1.mai talgut, aga oleksin väga õnnelik, kui leiduks veel keegi aktiivne, kes selle enda vedada võtaks. Ise hetkel ei jõua, laps veidi tõbine ja seega pool päeva tööl, pool kodus jms jooks ei anna aega juurde vaid võtab ära. Aeee, kas on kedagi. Kohale tuleks kindlasti ja kaasa räägiks ka.
magidon
24.04.2009 20:20
Kuulge, ma täna vahetasin lapsel ja mõtlesin, et järgin siis soovitusi - et jätan kanüüli külge nii kauaks, kuni on kindel, et uus kanüül töötab - no seda ma tegingi, aga kui vana jääb külge, siis on täiesti võimatu, absoluutselt teostamatu sinna kõrvale panna teine kanüül. Selleks lihtsalt pole ruumi. Minu laps on juba suur, isegi temale ei mahu, ammugi siis ma ei kujuta ette, et niimoodi saaks panna 2-3 -aastastele.
Kiks
25.04.2009 13:19
Ei saagi, pole füüsiliselt võimalik.
Meil veel üks uus avastus. Oleme viimasel ajal selle pideva vahetuse hirmu tõttu hakanud 3päeva tagant 4-ndal päeval kanüüli vahetama. Viimased 2 kanüüli aga on eriskummaliselt peale õhtusööki ööhakul töö lõpetanud!!! Numbrid lakke ja alla ei tule. Samas välja võtmisel ideaalselt ilusad kanüülid olnud mõlemad. See on jälle mingi uus jama, mida seletada ei oska:(.
Samas testime praegu nagu Leedukas soovitas Silhouette kanüüle. Esimene peal. Paigaldus oli paras kosmoseteadus:), aga teist päeva toimib kenasti.
Kiks
30.04.2009 09:49
Küsimus: kas üldse ja kui, siis kui palju teie peale kanüülivahetust nn lihtsalt boolust peale panete, et kanüül toimima hakkaks? On meelde jäänud keegi, kes kirjutas, et alati 0,5 ühikut peale. Me seni ei ole kunagi midagi peale pannud, aga Silhouette kanüülid küll nõuavad seda.
ann
30.04.2009 10:08
Meie teeme kanüülivahetuse järgselt alati 0,5 ühikut peale.
Kersti
30.04.2009 10:49
Mul ikka oleneb näidust, kui v/s alla 6te siis ei tee midagi peale, kui üle 7 siis vajutan nats peale.... aga kindlasti mõõdan veel paari kolme tunnipärast et veenduda, kas tegin piisavalt ja õieti jne...
Kiks
30.04.2009 14:42
Ann, kas teid õpetati nii? Või olete ise selleni jõudnud?
ann
30.04.2009 17:23
Ja meile õpetati nii. Tõmbad insuka välja ju kanüülist koos nõelaga.
magidon
30.04.2009 20:44
Pumba juhendis on niimoodi kirjas, et igakord peale vahetamist peab 0,5 peale keerama.
beti
18.03.2010 10:48
Tere!
Alustuseks ilusat kevadet :)) kõigile.Tahtsin küsida ,et kuidas teie pumbakasutajad hetkel olete rahul kanüülidega.Meil sai ostetud eelmine karp u nädal tagasi millest järgi on 2tükki.Nimelt murduvad need jube kergelt ,meil need nädal aega ikka suhkrud täitsa kosmiliselt kõged.Kanüüli vahetasin eile öösel (murdunud),ele õhtul (murdunud) ja täna hommikul (murdunud)...eks paistab kaua nüüd siis see hommikune vastu peab.
Kersti:
Uurin sinu käest nende pumba patareide kohta,et need mis müüakse maksimarketi kellassepa juures sobivad ikka meie Minimedi?
Kersti
18.03.2010 14:44
Tere,
Mul kah sellest karbist 1 ära murdunud aga mitte kanüül, vaid just see vooliku osa on pooleks läinud. Ja kui aus olla, siis pean homme uue karbi ostma ja nüüd juba kardan ette lausa...
Patareidega on, nii et nad sobivad küll, aga peavad vähe vastu, u kuu max ( meil tavaliselt 3 nädalat ja sony omad olid 40 kr maksis tükk) Samas ma ise ostan ikka sealt firmast, sest need peavad ikka 2,5k vastu kindlasti. 9 tk sees, tuleb ju u sama hind...
Ja mina võtaks Ingridega ühendust ja räägi murest, kui sul ikka nii katki lähevad siis peab selle partii ära võtma turult... ja äkki saadvad teise asemele. Sest nu see pole ju normaalne, et sedasi peab vahetama palju.
magidon
22.03.2010 22:52
Mina ostan koguaeg Laagri Maksimarketist, onu juba tunneb meid nägupidi. Küsingi kohe insuliinipumba jaoks ja need püsivad ca 2,5 kuud. 3 patareid maksavad kokku 75.- krooni.
sipsik
23.03.2010 11:33
Tere!
Mis kanüülidesse puutub, siis viimasel ajal ei kannata need tõepoolest enam kriitikat. Küll murduvad pumba juurest voolikud ja see osa, mis läheb naha sisse on just kui mingi valge tükk ees. Probleem on meil tekkinud viimase poole aasta jooksul ja järjest hullemaks lähe. Olen kuulnud tõesti, et see probleem on paljudel.
poisiga
23.03.2010 14:27
Paljud teist aprillist soodusnimekirja tuleva pumba Paradigm 512/712 soetamise peale on mõelnud?
kasutaja
23.03.2010 17:23
ei ole mõelnud, ei taha mingit tehnikat endale külge, tuleb siuke ulmefilmi tunne peale et pool robot- pool inimene :D
Kristi
23.03.2010 19:01
Kanüülide osas soovitan 6mm üle minna 9mm (kui just väga väikese ja väga kõhna lapsega tegemist pole). Meil olid väga suured probleemid kanüülidega eelmisel kevadel, mil neid karpide kaupa katki läks. Päevast, mil läksime üle 9mm kanüülidele, ei ole enam sellises mastaabis probleeme esinenud. Laps oli siis pisut üle 3.a. ja ca 15 kg. Pikemate kanüülide puhul on vaja leida pepul selline koht, kus laps kukkudes või pepu peale hüpates kanüülile viga ei tee (kanüül võib minna otsast kõveraks, kui on kehva kohta paigaldatud). Olen kuulnud, et Leedus, kus mitusada pumbalast, kasutavad enamus 9mm kanüüle. Ja seda olenemata vanusest ja kehakaalust, põhjuseks parem kanüüli töökindlus. Soovitan proovida!
Laagri Maksimarketi patareide kohta ütlen, et nt meie lapse pumbale (ka MiniMed 508) need ei sobinud, pump ei hakanud tööle. Kellassepp ei imestanud, vaid ütles, et ta on ennegi kohanud pumpi, kus tema patareid ei toimi.
ratastega tigu
23.03.2010 19:56
Patareidest niipalju, et ostsin ka viimati kellassepa käest patareid, 75 kr 3 tükki ja need pidasid pumbas vastu 2 päeva. Keset ööd teatas pump, et "power off". Ostsin nüüd AB Medicalist suurema varu, et enam nii haledalt hätta ei jääks.
Ingridilt sain nõu, et kanüülide otsast kõveraksmineku (murdumise) vastu aitab, kui peale kanüüli panekut veidi aega nõela veel sees hoida. Ise pole veel proovinud, ei oska kommenteerida.
Sipsik - mis insuliini sa kasutad? Valge tükk kanüülis kõlab pigem insuka poolt põhjustatuna. Humalog kipub mõnel inimesel tükki minema. Äkki proovid mõnd teist marki insuliini ja vaatad, kas sellega ka tükki läheb.
Vooliku murdumise kohta - kus pump on olnud, kui voolik murdunud on? Olen kuulnud, et murduma kipub voolik siis, kui pump on taskus või nt vööklambriga värvli küljes. Meil on kogu aeg pumbakotis ja pole ühtegi vooliku murdumist olnud... ptui, ptui, ptui, ma loodan, et nüüd ära ei sõnanud, igasuguseid hädasid juba piisavalt palju :)
poisiga
24.03.2010 07:05
Kristi, kas need kotid on nö tasuta jagamiseks või väikese tasu eest?
Üsna kindlalt läheme aprillis-mais-juunis pumba peale üle, seega kogun igasugust infot, mis võiks elu mugavamaks teha.
sipsik
24.03.2010 09:22
Tere!
Mina kasutan oma lapsel Apidra insuliini. Ei tohiks insuliini viga küll olla. Eraldi pumba kotti meil küll pole ja Tallinnas ma ka ei ela, et endale seda soetada saaks. Pumpa kannab laps püksi värvli peal. Kott oleks kindlasti üks lahendus.
Kaunist päeva!
magidon
24.03.2010 19:27
Kristi, see on väga imelik, et Laagri Maksi kellassepalt ostetud patareid ei sobi. Olen ostnud aastaid just sellesama onu käest ning ta teab täpselt, et kõik patareid sinna ei sobi. Mõnikord tal pole parasjagu sees neid patareisid, siis tellib meile spetsiaalselt. Minimedi pumbad peaks ikka kõik ühesugused ses suhtes olema, et raske usuda, et ühele pumbale sobib, teisele mitte.
ratastega tigu, ära nüüd lähtu sellest 75.- kroonisest hinnast. 75.- krooniseid patareisid võib olla ju igasuguseid, erinevate võimsustega. Olen ka ise kunagi ostnud sellise summa eest Selveri kellassepalt 3 patareid ja need töötasid tõesti vaid 2 päeva. Praegused peavad vastu tõesti 2,5 kuud.
Kristi
24.03.2010 21:34
Magidon, tõenäoliselt oligi siis meie patareide soovimise juhtum kehval ajal, selle erinevusega, et kellassepp EI öelnud, et tal neid õigeid patareisid pole. Lasi meil sealsamas patarerid pumpa proovida ja kui pump pilti ette ei võtnud, ütles, et ta ei saa sel juhul aidata, need ainukesed patareid, mis peaks sobima.
poisiga
06.04.2010 18:41
Kuulge, Tallinnas pumba paigaldanud, kui tihti te esimesel päeval lapsel veresuhkrut mõõtsite, kui kiiresti saite basaalinsuliini koguse paika?
Lyzka
06.04.2010 19:34
Kersti mis pump teil on?
Kersti
06.04.2010 22:18
Meil ikka see 508, ma ootan, et sissetulekud natuke kasvaks, et saaks uut lubada...
Lyzka
07.04.2010 09:01
Ma juba uurin kuidas kohalik vallavalitsus saaks toetada ja vb isegi maavalitsus uue pumba ostmist!
poisiga
16.04.2010 16:05
Mis värk pumba ja insuliiniga on? Kui seguinsuliin oli, siis oli suhe suht 10g süsikaid=1 ühik insuliini, kuid nüüd koos basaaliga on 10g süsikaid=0,5-0,6 ühikut insuliini.
Kersti
16.04.2010 16:19
Sa pead ise selle välja katsetama, mis sobib ja minul tuleb küll arvestada toiduga kah, ntx 10 süsi õun ja 10 süsi 4 spl makarone kindlasti ei taha sama liigutust, ehk ühel juhul teeks 0,5 peale ja teisel juhul lausa 1,5 ühikut.
Üldiselt mina süsikad ei loe, vaatan toidule peale ja tean palju see toit peaks insukat tahtma. Arsti arvetes on Kertul ka üsna suur insuka vajadus enda vanuse kohta.
Kui Kertu pumba sai, siis tuli basaali igas tunnis 0,1 ja 10 süsikale arvutas arst välja 0,4 kuid Kertule sellest ei piisanud... Muiudgi nüüd mul piiga kasvanud kah. Et minu 4a, kes on 110cm pikk ja 19 kg. Temal tuleb siis baasi igas tunnis 0,3 ja ja öösel 24-4ni tuleb 0,5 tunnis. Söögile siis vastavalt vajadusele 0,5-1,5 10le süsikale.
Nuh ntx 2h tagasi lõunal sõi natuke spagette pologneese kastmega, klaas piima ja väike pulgajäätis ja peale sai tehtud 5,5 ühikut. Hetk tagasi oli v/s 9,2 ( samas tunnike on veel toimet... et usun et kuskil 6 peale ta tagasi jõuab); Sööma hakkamisel oli v/s 4,7
Oleme nüüd kuidagi järele saanud, ja hoolimata sellest, et vahe peal olid megakõrged näidud öösel, siis päevad koguaeg ilusad ja viimane glükohemo oli 6,7( nädalaka tagasi sai tehtud. Meil nüüd viimane aasta nad koguaeg 6-ga midagi olnud ( 6,1 kõige madala ja kõige kõrgem oligi nüüd 6,7 )
Kersti
16.04.2010 16:22
Kui Kertu aias on, siis tuleb süsikate arvuks 0,6-0,8 see siis üle jäänud toidu kohta. Hommikune puder aias nõuab 2 ühikut ette ennem söömist + 1 järgi peale söömise lõpetamist. Et suhkur seal alla 10 jääks pärast toimet.
Mesimumm
16.04.2010 16:40
Ma arvan pigem, et kuna sa enne lõunasöögiks kiiretoimelist ei teinud, et siis sa ei tea sellest kogu tõde :D
Selle miksiga ongi asjad teisti. Meie näiteks süstisime enne hommikusöögiks 5 ühikut mix50 (ehk siis 2.5 kiiret) ja nüüd pumbaga sama pudru peale vajutan 1 ühiku. Aga kuna me enne katsime lõunasöögi kiiretoimelisega, siis nüüd on lõunal ka täpselt sama kogus mis enne (0.3 10le). Pumbaga pidigi insuliini vajadus vähenema 20%. Mind paneb see ikka imestama, et kui me enne süstisime ööpäevas 13 ühikut ja nüüd tuleb vaevu 9 kokku, et no kuhu see vahepealne nii suur kogus siis kadus?!
Mind huvitaksid tegelikult need mullid, et kas te olete leidnud mingi seose mullide ja hüppamise vahel? Meil on küll isegi rahulik laps, aga loogiliselt võttes hüpates see insuliin ju võib vahule minna, igal juhul, vaatamata väikesele staažile pumbaga on neid mulle meil juba küllalt välja ajada tulnud. Kuigi iga kord koputan selle reservuaari ikka üle ja nagu ühtegi ei tohiks jääda. Aga viimastel päevadel on laps küll kuidagi eriti hüppamishimuline olnud ka :)
Kuidas teil poisiga,
muidu näidud on?
Meil on siin küll igasuguseid olnud, omavahel öeldes, olid enne ikka ilusamad ;)
Kersti
16.04.2010 17:01
Meil vist kuidagi eriti hästi õnnestud värk, mina mulle taga ei aja, sest neid pole või need ei tekita meile probleeme. St ennem peale pankut vaatan küll, et mullid välja saaks.
Nuh ma ütlen nii, et meil kah ikka igasuguseid näite olnud. Selles suhtes vist kellegil pole ainult seal 4-8 vahel. Vähemalt lastel ? Ma vähemalt lohutan ennast sellega. Õue mul ei tasu minnagi ala 10 se suhkuga, muidu tagasi tulles seal 2 peal... st ma annan alati ennem õue minekut miskit näppu.
poisiga
16.04.2010 17:12
Hämming jätkub, enne sööki 4,9, 2ühikut insukat ja 50g süskareid, 3h peale sööki 3,2. Nüüd peale järjekordset tankimist oli 8,6.
Näidud enne pumpa olid muidu ilusad olnud enamjaolt, esimene glükohemo 7,5 edasi 6,4; 6,6; 6,6.
Üle 20st vs olen ühe korra näinud. 15+ näidud olid samuti haruldused.
Varem 10ga välja minnes tuli kuskil 1h pärast leib vms põske pista.
Mesimumm
16.04.2010 18:22
Eks see katsetamine võtab aega, aga mul on siiski veel säilinud tunne, et ükskord tuleb päev, kus kõik on paika saadud ja elu läheb ilusaks :)
Ma loodan et meie puhul kehtib ütlus et "raske õppustel, kerge lahingus", sest selle poole nädala jooksul oleme me näinud nii murdunud otsaga kanüüli, elu kõrgeimat näitu ja mitmeid mulle...
Kuigi mullide kohta ma mõtlen veel, et vbl oleks kaval see pump põiki asendisse sinna spets kotti panna, et püsti vöö peal hoides lipsavad need mullid kohe välja, ei tea.
poisiga
17.04.2010 14:22
Ühelt poolt peale 48h pumbaga olemist on tunne, et miks ma seda varem ei teinud, teiselt poolt, hea oli, et aasta ootasin - saame parema pumba ;)
Muutused seguinsuliiniga võrreldes:
• ma sain hommikul alustada supi tegu, ei pidanud eelmisel päeval puljongit valmis keetma, et lõunaks suppi süüa, sest lõunat saab süüa siis kui söök valmis, mitte ei pea kellaajaliselt.
• ma ei pidanud poissi lõunasöögi tarbeks taga ajama, tuli ise kööki ja tahtis süüa, ei vigurdanud, veiderdanud jms, sõi, ise ja kärmelt.
• kui õhtusöögi järgselt oli 6,8, siis keerasin basaali 3h nulli, kui südaööl oli vs 4,9, pikedasin basaali nullis olekut, süstidega oleks lapse üles ajanud piima jooma.
Mesimumm, ma tegin sellise
http://static2.album.ee/files/905/32/large_22633167_H274.jpg
http://static2.album.ee/files/905/32/large_22633167_H274.jpg
Vx
17.04.2010 15:01
Meie hangime pumbale patareid viimasel ajal sony esindusest. Seal hõbeoksiid patarei SR 44 357 hind 20.- tk. Viimased pool aastat olen vahetamised üles kirjutanud. Peavad meil vastu 1,5-2 kuud. Varem hankisime AB Medicalist.
Mesimumm
19.04.2010 08:07
poisiga, aitäh piltide eest.
Sa oled ikka eriti tubli, pump ainult 48 h peal ja sul juba nii vägev kott valmis :)
poisiga
20.04.2010 09:32
Mesimumm, ma tegin koti(id) juba enne pumba pealepanekut, sest rüblik lammutaks selle muidu koheselt ära
Mesimumm
26.04.2010 13:34
Kuidas teil lapsed saunas käivad? Kas võtate kanüüli välja või kannatab see kuuma?
ratastega tigu
26.04.2010 15:15
Mesimumm, ega sa sauna nii kuumaks ei küta, et plastmassist kanüül sulama hakkaks :) Ikka koos kanüüliga saunas ka.
Mesimumm
26.04.2010 15:56
Kes teab, kes teab ;)
Mul omal näiteks plastmassist juukseklamber on küll aja jooksul saunas käies imelikult kõveraks muutunud. Aga vbl ma kuidagi toetan sinna peale ja ise painutan teda seal kuumas.
Aga olgu, kui teie käite, eks me siis julgeme ka proovida :)
laura-liis
27.04.2010 09:23
meie ka ikka koos kanüüliga saunas. siiani pole küll mittemidagi juhtunud.
Ake
27.04.2010 11:26
Soovitaks saunas käimise ehk siis kanüüli temperatuuritaluvuse küsimuses tootjalt aru pärida...alati ei ole kõik silmaga hoomatav, käega kombatav...
Mesimumm
03.05.2010 14:12
Sauna kohta küsisin üle - võib! :)
Soovitatavalt mitte liiga kauaks liiga kuuma kätte jääda ja seda ka pigem sellepärast, et higistades võib see kanüüli plaaster lahti tulla.
poisiga
06.05.2010 21:09
Tuimestiks kanüüli vahetusel sobib lisaks Emlale ka Xulocaine Spray, apteegis hind 138 krooni sentitega. Mõjub kiiremini kui Emla.
ratastega tigu
06.05.2010 21:50
Kas see on retseptiga?
poisiga
06.05.2010 22:13
Tuimestid peaks vist kõik retseptiga olema ;)
Aga jah, see oli retseptiga.
poisiga
07.05.2010 10:39
Kui 712 pumba hind 19620 eeku, haigekassa soodustus on 90%, mitu krooni ise maksta tuleb? Päris nii see ju ei olnud, et 1962,- mingi omaosalus vms on ju ka...
poisiga
11.05.2010 15:54
Kui pisidiabeetik on haige, kui palju te basaali selleks ajaks tõstate?
0,1üh/h basaaliga kihutas vs öösel 4 tunniga müraki 8,6lt 16,5 peale. Ja hoolimata lõunasöögi priskemast kattest oli 1,5h hiljem 15,3.
ratastega tigu
11.05.2010 16:29
Teengi sellise matemaatika, et kui 4 tunniga öösel tõusis 8 võrra, siis (meil langetab 0,1 üh insuliini vs 1 ühiku võrra) oleks selle aja jooksul juurde vaja 0,8 ühikut. Jagada see 4 tunni peale ära, saab lisainsuliini koguseks 0,2üh/tunnis, seega oleks siis uueks basaaliks 0,3üh/h, aga et on öö, kus nii mõndagi võib juhtuda, teeks natuke vähem, 0,25 äkki... ja mõõdaks tihti.
A su eelmine küsimus - see 1962.- peakski ju omaosalus olema, rohkem maksma ei pea. Vähemalt 508 ostes oli nii.
poisiga
11.05.2010 16:49
Ostsin pumba ära, apteek küsis 2265,-, tseki peal oli pumba hinnaks 22650, soodukat arvestasid kogu summa pealt, haigekassa piir on 19620. Kui poleks arvestanud, siis oleks 5000 küsinud. Mis hinnaga AB Medicalist otse ostes see pump on? Huvitav, kas apteek keevitas 15% hinnale kasumiks peale?
poisiga
11.06.2010 16:23
Hehee, kui keegi teist Paradigmm pumbale tahab patarei asemel laetavat AAA-akut panna, siis see ei õnnestu, sest akud on 1,2 voldised ning mu VEO andis sellise lükke peale tulemuseks "battery test failed"
VäikeseKutiEma
15.06.2010 11:41
Poisiga, kui tohib küsida, siis kust apteekis sa selle pumba ostsid? Kas apteegid siis müüvad seda uut veo pumpa? ja kuidas see hind nii soodne on? Kas ainult pump maksis 22650 krooni? või koos transmitteliga?
Ja kas keegi oskab vastata, et kas kuni nelja aastased saavad soodukaga pumpa osta( see tähendaks siis, et4,5 aastane ei saa enam soodustust, saan ma õieti aru?)
poisiga
15.06.2010 13:59
VäikeseKutiEma, minu pumba ost on pikk jutt ;) kirjuta mulle poisiga06@gmail.com
Mesimumm
16.06.2010 19:40
Kuulge, kas keegi oskaks kohe hoobilt öelda midagi selle VEO pumba menüüs oleva "Sensor Isis" kohta, see on seal sensor statuse all, seal kus on kirjas järgmine kalibreerimise kellaaeg ja sensori vanus?! Meil jääb see nr tavaliselt sinna 10 ja 25 vahele, aga täna terve päev pigem 40! Kas see peaks mind millegi suhtes murelikuks tegema, kui siis mille suhtes? Sensori vanus on ka vaid 3 päeva, tavaliselt peab meil vastu nii umbes 12 päeva, nii et vanaks ta ei tohiks olla läinud. Ma manuaalist nagu ei leidnud midagi nende numbrite kohta.
Ja veel, kui ma ma kunagi küsisin sauna ja kanüülide kohta, siis nüüd on aeg edasi läinud ;), nüüd küsiks sauna ja selle saatja kohta, et kas selle saatja jätate ka sensori külge kui sauna lähete?
Mesimumm
16.06.2010 21:36
No nii, juhul kui see "Isise nr" kedagi veel huvitab, siis ma võin ise oma küsimusele vastata :D
Nüüd tõusis see nr juba üle 50 ja kuna mul on paanikaks vähe vaja, siis ma helistasin muidugi Ingridile, kes mu maha rahustas :) See nr võiski olla vahemikus 5-60 ja see tõuseb tavaliselt siis kui veresuhkur kõigub või kui oled just uue sensori paigaldanud ja muidu näitab mingit elektrilaengut rakkudes vms ja kui ta üle 60 tõuseb, siis võis sensori veidikeseks ajaks välja lülitada ja oodata kuni ta maha rahuneb.
Ja ka sauna lubas ta koos saatjaga minna, juhul kui just väga kuuma leili ei võta ;)
ratastega tigu
16.06.2010 23:33
Nägin alles nüüd su küsimust. ISIG on see number, mida sensor saadab, pump konverteerib selle oma "vahetuskursiga" veresuhkru numbriks. Meil on see vahetuskurss tavaliselt 2,5 ringis. St. kui isig on 25, siis veresuhkur on 25/2,5=10. Iga kalibreerimisega annad pumbale selle hetke "kursi", mille järgi ta siis edaspidi hakkab sensori numbrit veresuhkruks konverteerima. Kui kalibreerimised on heal ajal tehtud, siis tavaliselt sensori eluea jooksul see kurss ei muutu eriti. Kui sensori eluiga läbi hakkab saama, siis tavaliselt isig läheb järjest madalamaks, ja see vahetuskurss järjest muutub. Samamoodi võib erinevate sensorite puhul see vahetuskurss olla erinev, sõltuvalt sellest, kui heasse kohta sensor parajasti sattus. Pumbatootja väitel on sensor kõige paremini töötavasse kohta sattunud siis, kui kurss on 2,25. Aga ma veel liiga vähe sensoreid kasutanud, et midagi täpsemat oma kogemusest öelda.
Mesimumm, kas sul oli isig stabiilselt 40 ringis, aga veresuhkru näit pumba peal muutus? See ei tohiks võimalik olla.
Ja saatja ja sensoriga on laps saunas käinud küll, polnud probleemi.
Mesimumm
17.06.2010 09:34
Suured tänud ratastega tigu!!!
No küll sul on hea oskus nii keerulisi asju alati nii lihtsalt lahti seletada :)
See nr meil eile ikka muutus seal veidi, näiteks nii 36-42 ja lõpuks siis 51 ja veresuhkur ka aina muutus, kuigi jah, eile oli suhkur ka kõrgem kui tavaliselt ja õhtuks läksidki käsikäes nii see isig kui veresuhkur ilusaks.
Aga vähemalt sain jällegi natuke targemaks!
poisiga
22.06.2010 11:19
Kui kellelgi on probleemi kanüüli plaastri eemaldamisega, siis immutage plaaster viina/piiritusega kokku ja mõne sekundi pärast tuleb plaaster lahti nagu polekski liimi ;)
poisiga
14.09.2010 16:16
Üks väga lahe pump, mida Eestis veel ei ole:
http://www.mylife-diabetescare.co.uk/mylife-omnipod.html
Omnipod System, ei mingit voolikut, dushi alla minemiseks lahti ühendamist, kotti pole ka vaja vöö peale, pult on eraldi ja toimib ka kui glükomeeter
ratastega tigu
14.09.2010 16:40
Siiski on omnipod vähemalt laste jaoks liiga suur, nii umbes pooliku kanamuna suurune, jääb igale poole ette. Aga eks suund olegi nn voolikuta pumpade poole, nad peavad lihtsalt veelgi väiksemaks muutuma (
http://www.jewelpump.com/ ,
http://www.jewelpump.com/ , Minimed lubab ka juba ammu oma patch-pumbaga välja tulla.
Selline nahale kleebitav pen-tüüpi asjandus, millel nupp insuliini annustamiseks küljepeal võiks ka turule lõpuks jõuda, ei oleks pubekatel enam vabandust, et unustasid pen-i koju kapipeale
http://www.jewelpump.com/
poisiga
14.09.2010 17:47
OO, see Jewel on ikka mega ;)
poisiga
28.10.2010 22:20
Kohe-kohe on kellakeeramise aeg, kas pumba insuliinirütm sassi ei lähe, kui kella kruvida? Kuidas teil läinud on see keeramise värk? Väike segadus üheks hommikuks või pikemaks ajaks?
kiusatus
02.11.2010 20:51
Jewelpump ja muud uudsed pumbad on huviäratavad. Kas kellelgi on õnnestunud ka hinnaklass välja uurida?
poisiga
02.11.2010 21:57
Jewel on välja töötatud, kui tahad võid omanikuks saada, sest selle patent on Šveitsi firma poolt müügis ;)
Omnipod otsib eestisse esindajat
Lyzka
04.11.2010 17:54
Kas keegi müüb isetehtud kõhukotte pumbale?
ELDÜ
04.11.2010 18:11
Lyzka - ELDÜ müüb. Kirjuta palun oma kontaktid kas lastediabeet@gmail.com või helista 5303 7571. Pumbakotid on nähtaval ja järgi proovitavad näiteks homme Mustpeade Majas toimuval konverentsi näitusel.
Kats
07.11.2010 22:45
Mure siis selline, et meie ei vea jälle haigekassa poolt kompenseeritavate kanüülidega välja. Äkki on mõni pere, kellel jääb neid üle ja seega välja ostmata? Kindlasti jõuame hinnas ka kokkuleppele. Minu tel. nr.53301089
Vähemalt arst vahetas meil HUMALOG insuliini NOVORAPIDI vastu välja ja nüüd peavad kanüülid kauem vastu.See tõesti toimib- ei ummistu enam nii kiiresti kanüüli otsik. Oleks ainult varem mõistust olnud kaebama hakata oma muret. Arsti sõnutsi pidigi Humalog olema väga kiiresti kristaliseeruv insuliin. Väikelastel, kel väikesed baaskogused ning vähe"pekki" pidigi see tavaline mure olema.
Lyzka
11.11.2010 08:14
Küsimus selline, et kaua teil lastel see sensor püsib , meil 5 päeva ja siis keha tõrjub selle välja. Kuhu teie sensori paigaldate, kas pepul ongi nii et sensor max 5 päeva?
Anneli
11.11.2010 08:17
Meil on sensor pepul. Tavaliselt hakkab sensor 6-7 päeval aiateibaid näitama ja seepärast tuleb see välja vahetada. Aga keha poolest võiks sensor pikemaltki peal olla- põletikku ei ole õnneks kordagi tekkinud.
ratastega tigu
11.11.2010 09:17
Meil on sensor käe peal, küünarnuki ja õla vahel tagapool kõige pehmemal kohal. Vastu peab reeglina 8-10 päeva, peale seda sureb kiiret surma. Üks rekordsensor pidas suvel 16 päeva vastu, oleks ilmselt veelgi pidanud, aga ma tõmbasin välja, sest kartsin, et nahk ei pea vastu.
veerev kivi
11.11.2010 14:39
meile öeldi, et käe peale lastel pole soovitav panna (põhjust tegelikult ei küsinudki). seni oleme ainult pepu peale pannud, kuna see on kehal ainuke pehmem koht. sensorit kasutame pausidega, st 6 päeva peal, siis teeme pausi. kui on lähemal ajal plaanis ujuma minna, siis veel sensorit ei pane, kui on mõni sünnipäev paistmas, kus tahaks vabalt maiustada, siis paneme rutem. no ja kui torkimised ära tüütavad, siis paneme jälle sensori. aga üle kuue päeva pole hoidnud, sest isegi selle aja peale hakkab vahel valesti näitama (madalamaid).
heilieh
03.01.2012 15:49
küsimus ratastega teole: kuidas teil see uus sensor käe peal toimib? kuidas üldse laps sellesse suhtub? kuna nüüd uue seaduse järgi saab alla 5-ne 48 sensorit aastas,siis ma arvan,et pepu ei pea äkki sellele koormusele vastu ja mõtlesin ka kätt proovida. kuna poja pole eriti õbluke ka,siis peaks vist iseenesest toimima? lihtsalt mõtlen tema reaktsiooni sellele,kuna tagumikule panek on juba tõrjuva suhtumisega..
ratastega tigu
04.01.2012 09:06
Helieh - seni olen kasutanud kogu aeg vanu sensoreid, ainult ühte uut. Uus töötas täpselt samamoodi, nagu vana. Aga seoses sellega, et poiss on kõvasti pikkust kasvanud, aga kaalu pole juurde tulnud, hoopis "titepekk" on ära kadunud, ei saa ma enam käe peale panna sensoreid - seal lihtsalt pole enam seda pehmet kihti. Nüüd olen ainult tagumikku kasutanud.
Aga lapse reaktsioon - ma vahetan sensoreid ainult öösel, seega ei anna talle võimalustki oma arvamust avaldada. 2,5 tundi lasen tuimestaval kreemil mõjuda ja ta ei tunne midagi läbi une.
Lisaks käele võid näiteks veel kintsule proovida panna. Või siis hoopis kanüülid käe peale ja sensor tagumikule.
Marcus´e emme
16.02.2012 23:16
Saime ka selle Paradigm pumba. Aga nüüd on mure patareidega. Oleme proovinud mõningaid müügil olevaid Energizer AAA patareisid aga ükski pole patareitesti ära teinud. Ehk oskate keegi soovitada milliseid patareisid ja kust täpsemalt osta. Hetkel on pumbaga kaasas olnud patareidest viimane kasutusel.
ratastega tigu
17.02.2012 07:29
Kas need patareid, mida proovisid, olid kõik ühest karbist? Mõnikord on patareid poeletil niikaua seisnud, et veidi tühjaks läinud ja pump ei võta neid vastu. Kõlbavad kõik AAA patakad, ei pea Energizer olema. Proovi lihtsalt osta mingi teine pakk. Ma kasutan tavalisi Duracelli omasid.
gretzu
17.02.2012 09:46
äkki teate teie mis tuleb 1 sensori hind haigekassa toetusega?Ja kui suur on summa sensori stardipakett?
äitähh kes oskab vastata..Kuna meie 3 aastane on nüüd pumbale üle läind siis tulevikus tahaksime ikkagi sensoreid ka soetama hakata aga huvitakski mis need hinnad tulla võivad?:)
poisiga
17.02.2012 16:16
Ma olen ainult Panasonicu AAA-sid ostnud
heilieh
17.02.2012 18:29
meil pole ühegi patareiga probleeme olnud(philips,duracell,energizer)
haigekassa toetusega on 4-paki hind ca 18-20 eurot,oleneb apteegist.
serteri kohta ma ei oska hinda öelda,kuna selle saime pumbaga koos.
aga uue enlite senori sisestaja oli 54 euri,kui hästi mäletan.
ehk õnnestub järgmine aasta enlite sensorid ka haigekassa nimekirja saada,siis oleks ülimalt tore ;) aga praegusel olukorral ka midagi viga pole ;)
kindlasti sensorid õigustavad ennast,näiteks meil on haiguse ajal väga kasulikuks osutunud,kui lapsel pole isu,saab jälgida,mis toimu - ilma,et peaks teda torkima kogu aeg ja öödest ei hakka üldse rääkima ;)
Kersti
17.02.2012 19:16
Meie oleme siit tellinud
https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/init.do?item=69-243-18&toc=0 ( on samad, mis pumbaga kaasa tulid).
Ilma sensorita peab kuu vastu, sensoriga kuskil 2-3nädalat.
heilieh
17.02.2012 19:40
ahjaa,seda olen jälginud,et 1,5V oleksid.
gretzu
19.03.2012 11:08
Tere!Tekkis küsimusi kas kellegil on veel lapsel olnud väga suur insuliinivajaduse langus,nimelt meie oleme 2 nädalat hädas sellega..päevase vajaduse oleme kuidagi paika saannud aga õhtust mitte nimelt kella 18-01 on meil baas täiesti 0 keeratud ja kui laps 8 ajal sööb siis söögikatteks saab ta 0,6 ühikut kui ma 2 h peale söömist kontrollin veresuhkrut on normi piires nii 5,6-8ni.aga millegipärast eii taha see kuidagi püsima jääda ja langeb ja langeb..mida ette võtta?Samamoodi on ka peale lõunast söömis kus kella 13-16 on baas samamoodi maha keeratud ja kui 2 h peale lõunasööki kontrollid on ilus number aga ikka tahab õhtusöögi ajaks langeda..Kas kellegil on kogemusi ja oskate nõu anda?
poisiga
19.03.2012 12:27
Keeradki insukat senikaua maha, kuni püsima jääb, tavaliselt järgneb sellisele maha keeramisele üks hetk tõus, mil hakkad insukat juurde kruvima. Meil on pidevalt nii, et mõni nädal püsib, siis üks hetk hakkab hüposid hüpode otsa tulema hoolimata insuka vähendamisest ja siis järgmisena lajatab kõrgeid, insukat juurde, tuleb tasakaalu periood mõneks ajaks kuni hakkab jälle hüposid viskama.
Tanja
21.03.2012 20:07
äkki teate teie mis tuleb 1 sensori hind haigekassa toetusega?Ja kui suur on summa sensori stardipakett?
äitähh kes oskab vastata..Kuna meie 3 aastane on nüüd pumbale üle läind siis tulevikus tahaksime ikkagi sensoreid ka soetama hakata aga huvitakski mis need hinnad tulla võivad?:)
Minu lapsel (1.8 a) on ainult 2.5 kuud kogemus (sai haigeks jaanuaris 2012 a), see p'rast ma v'ga h'sti tean palju see maksab. Sensorid abikaardiga maksavad 18-20 eur aga aastaks soodustusega saab osta ainult 48 tk - ehk aastasele ei piisa, ja sa pead eraldi taishinnaga osta moned pakid - umbes 5 pak. - 1000 eur, sensori saatja maksab 623 eur - haigekassa ei kompenseeri uldse - ja tootab ta umbes 3-4 aastat, stardipakett - on umbes 650 eur.