nööp
12.04.2007 08:10
kirjutan, et kuidagi enese jaoks veelkord reaalsust tunnistada. nii raske on seda tõde omaks võtta ja uue eluga pihta hakata. aga peab. meie väike tytar on suhkruhaige. ta on 1 aasta 10 kuud vana. saime just haiglast välja. arstide valvsa abini jõudsime pärast kolme päeva kestnud ülirasket seisundit, millest me oma teadmatuses kuidagi ei osanud suhkruhaigust välja lugeda. ravimajast oskasime veel rotaviiruse külge korjata, mis veelgi enam vaevas väikse tervist. nüüd oleme vähemalt kodus. hakkame aga süsi arvutama ja pisikest sõrmekest suskima. olen teie foorumit lugenud ja loodan väda, et kui millegagi hätta jääme saame siit selgitust paluda.
sel aastal tuli kevad teisiti....
nööp
Tõnise emme
RE: nüüd meie ka suhkrupuntras. tere
12.04.2007 11:02
Ei teagi mida sulle soovida. Meil nüüd möödas aasta. Hinges ikka torgib veel. Olge tugevad ja ikka päev korraga.
Vilma
12.04.2007 11:14
minu tütar oli ka mingi 2-aastane, kui avastati...nüüd 13...süstib ja mõõdab ise (kui muidugi meeles on ja tuju on)...
nööp
12.04.2007 13:30
kui vanalt ta ise systima hakkas? mitte, et ma seda aega juba ootaks :) lihtsalt tunne on, et mida rohkem erinevaid kogemusi ja mõtteid asja kohta läbi hekseldad seda omasemaks see kõik muutub. ja kas teil ka alguses suhkur suurelt kõikus? meil oli haiglas palju kõikumisi ja tilgutitega öid. ja nüüd kodus näib, et ei saa ka kuidagi joonele. hommikul oli 7,7, mis on ju superluks, aga siis enne lõunat jälle 25,1. kuigi hommikuks sõi mõõdu järgi herkulo pudrikut ja pool kiivit. vahepeal käisime väljas.
My
12.04.2007 14:13
Kevadel ongi kombeks kuidagi asjad vussi keerata teinekord... Ma ise jäin ka kunagi haigeks just ühel kevadel, üheksaselt. Aga omalt poolt saan vaid palju jõudu ja kindlameelsust soovida. Minu oma väiksem on aastane ja ma ei kujuta ette, kuidas küll sellistel pisikestel selle kõigega hakkama saadakse...aga siin on palju kogenud emasid, kes seda tunduvalt paremini teavad, nii et kindlasti saad siit abi, kui vaja. Pean tunnistama, lausa klomp tuli kurku sinu kirja lugedes. Oma diabeeti suhtun külma rahuga, sest olen temaga nii kaua koos elanud ja täiskasvanu ka juba ammu. Kuid pisipõnnidega on hoopis teine lugu.
Olge tublid
My
magidon
12.04.2007 15:59
Ei puutu küll eriti asjasse vist, aga küsin, et miks üks mitte haige inimene loeb diabeetikute foorumit? Paluks minu küsimusest mitte midagi halvustavat või negatiivset välja lugeda. Ma lihtsalt huvi pärast küsin. Ise näiteks ma ei tuleks selle peale, et külastada näiteks vähihaigete vmt. foorumit, kui endal sellega mingit pistmist pole. Või on ehk ka mõnel teisel pereliikmel (näiteks vanaisal-vanaemal) diabeet?
nööp
12.04.2007 17:06
heh, ei ei, nõnda pole, et lihtsalt luusin igavusest mööda diabeetilisi virtuaalsusi. ma ilmselt kirjutasin ennist pisut segaselt. tulin siia esimest korda sama päeva õhtul kui teada sain, et väike on haige. see oli kaks nädalat tagasi. lihtsalt nüüd kui haiglast koju saime kippus see "kas me ikka saame hakkama tunne" liialt ligi tikkuma ja tundus, et toeks on ka see kui tulla siia tere tegema.
magidon
12.04.2007 18:39
Aaa! Okei! Kui ma su teemaalgatuse pärastu uuesti üle lugesin, siis hakkasin sama mõtlema, et kindlasti sain valesti aru, et tulid siia uurima siis, kui laps juba haigestunud oli.
Aga muus suhtes! Ole tugev! Eks me kõik siin teame, kui raske on enda või oma lapse diagnoosiga kohaneda. Aga hiljem läheb kergemaks, kindlasti läheb! Loodan, et leiad siit tuge ja soovitan lugeda siit foorumist kõike, mis tundub, et vähegi teid võiks puudutada. Olen ise siit saanud palju head ja tarka nõu ning väheke juba kogenenumana olen püüdnud seda ka teistele jagada.
sillyy
12.04.2007 20:16
minu tütar 9 aastane haigestus ka diabeeti. juba haiglas olles hakkas ise süstima ja vs. mõõtma. suhkrud kõikusid ikka 2-35 vahel ikka üle poole aasta.süsivesikute arvestamine ei mahtunud mulle mitu, mitu kuud pähe, et kuidas ikka asi käib. asi lahenes, kui ostsin koju köögikaalu. nüüd haigestumisest möödas varsti aasta ja kaalu enam ei ole vajagi kasutada. kõik käib silma järgi. veresuhkur ei tee ka suuri kõikumisi. ikka 4-10 vahel. laps tunneb kohe kui vs. madal, siis peavalu.kui liiga kõrge samuti peavalu. aga õnneks ta mul nii tubli. kohe mõõdab vs. ja teab kuidas tegutseda.
jah, pole sugugi kerge sellise mõttega elada, et laps eluaeg raske puudega. mida lasteaiast saab, mida koolist?kuidas hakkama saab?mis edasine elu toob?ja miljon küsimust.aga ole tugev! aitame sind kõige nõu ja jõuga!!
päike
12.04.2007 22:17
Kulla nööp!
Olen ise pikaajaline diabeetik, lapsed terved-noorim 1,5a. Muidugi on Sul väga raske ja seda on meil kõigil kunagi olnud.Aga siiski, arvan ma, et selles haiguses nagu teisteski, on üks peamine mõte - mitte alla anda, mitte hääbuda ja mitte olla pessimist.
Tore on ju see asjaolu, et me ise areneme diabeedikogemuses ja teadus areneb edasi.Lastel on kindlasti parimad võimalsed kui meil, kes jäime sellesse haigusesse 25a tagasi.
Sina emana oled praegu oma pisikesele tohutult vajalik - sina oled see, kes mõõdab vs, oskad analüüsida selle väärtust, tead ja oskad ette näha lapse reaktsioone kas kõrgele või madalale suhkrule.Tee ennast targaks - uuri, küsi, mõtle.Koosta päevik:mida laps sõi-jõi, kui palju, mis tegevust tegi, palju siis vs oli.Tuleb saavutada stabiilsus söögis ja päevakavas ning süstimises.
Loodan, et diabeetikutest laste emad on Sulle toeks.
Aastatega saab Su laps ise endaga hakkama.
Ära süüdista ennast ega peret selle haiguse vallandumises.
It just happened!
Su laps elab, ta on olemas, aga natuke teisem ja kõik!
Ole tubli ja püüa olla rahulik.Kui Sa näitad välja oma ärevust ja teadmatust, siis ei ole ka Su laps kindel Su peale.Aga tema usaldab ju ainult Sind!
Päikest!
Päike
ohooloom
13.04.2007 09:48
sillyy - miks su laps peaks eluaeg raske puudega olema?:) Puue võetakse mu teada maha niipea, kui täiskasvanuks saab ja pole endale mõnd kõvemat tüsistust külge korjanud. Täiseas antakse puue ikka neile, kes ise oma igapäevaeluga toime ei tule.
nööp
13.04.2007 10:31
hea tunne on teada, et kodus toanurgas on väike värav, mis viib sind läbi salasõnade nö. omade sekka.
kas puue tõesti võetakse vastutustundlikuks saades maha? mitte, et see midagi sisulist muudaks, lihtsalt huvitav teada, kuidas asjad käivad.
magidon
13.04.2007 10:56
Seal on vist mingid sellised asjad jah, et kui noor inimene saab juba iseendaga hakkama, siis võetakse puue maha.
Kui hakkad neid pabereid täitma, siis näed, seal on kohe terve suur küsimustik selle kohta, kas laps vajab kõrvalist abi, kui jah, siis milles - ja seal on kõik ülesloetletud alates riietumisest kuni söötmiseni. Ja selle küsimustiku põhjal ja arstipoolse otsuse alusel siis komisjon määrab, kas on vaja puue vormistada. Kui jah, siis kui raske jne.
nööp
13.04.2007 14:40
meil tekkis täna esimene reaalne takistus uuel okkalisel teel. käisime läbi neli apteeki ja üheski ei olnud testribasid. tõsi, linna tõnismäele me ei jõudnud, lastel tuli uneaeg peale, õhtul uuele ringile. kas on äkki kindlalt teada mõni rohukuur tallinnas, kust neid alati leida võiks?
nööp
13.04.2007 14:43
ahjaa, masin millele ribasid otsime kannab nime accu-chek. neid on ju erinevaid nagu ma aru olen saanud. selles mõttes, et äkki on apteegiti erinev- ühes on yhed, teises teised müügil.
My
13.04.2007 18:13
Kui tahate riigi poolt soodustusega saadavaid välja osta, siis kindlasti on Accu-checki ribasid Lastekodu tänava apteegis, Tõnismäel ja Mustamäel Liivatee apteegis. Kui tahate ilma soodustuseta osta (kui soodusega on läbi, st :)), siis on kõige mõttekam osta esindusest, AS Surgitech aadressil Raua 36/Vilmsi 5. Seal on hind oluliselt väiksem kui apteekides ja soodustused. Aga esindusest jälle ei saa neid riigi poolt soodusega antavaid ribasid.
Piibeleht
14.04.2007 15:25
Accu-checki aparaate on 2 erinevat: vanem tüüp Accu-check Active (ribakarbid rohelised) ja uuem Accu-check Go (ribakarbid oranþid). Nii väiksele lapsele on kindlasti sobivam viimane aparaat, kuna sellel ribas olev lõhe imeb ise veretilga ribasse ja see tilk võib olla suhteliselt väike (seega ka augustamise sügavus võib olla väiksem). Meil vahetas Surgitechis klienditeenindaja Active aparaadi Go vastu ilma vahetasu võtmata.
My
14.04.2007 15:41
Seda küll, jah, on kasulik teada, et Surgitech vahetab ümber või korrastab kõike vajaminevat glükomeetri ja sellega kaasaskäivate vahenditega seoses.
nööp
14.04.2007 23:21
seda on tõesti hea teada.meil on accu-check go.sain ka ribasid, aga kuna me polnud jõudnud veel haigekassas tarvikute vihiku järel käia pidin seekord maksma kogu hinna. järgmine kord siis juba rõõmsam arve. kui sageli te glükomeetri nõela vahetate?
My
15.04.2007 11:21
Kui meelde tuleb, siis vahetan. Aga mina olen selline paksunahaline ka, ei tunne eriti valu, kui ise end torgin. Lapsel...ma ei tea, vist vahetaks iga uue purgiga...
Vilma
16.04.2007 08:35
süstima hakkas vist kuskil 10-aastaselt, aga veresuhkrut mõõtma hakkas varem...veresuhkrud on tal kogu aeg kõikunud...ta on väga kange iseloomuga ja ega ta eriti kuula, mis talle räägitakse....
Vilma
16.04.2007 08:40
Ja veel:
väikese lapse puhul on ERITI OHTLIK madal veresuhkur, mis võib väga ruttu teadvuse kaotuseni viia...just seda tuleb erilise hoolega jälgida, et liiga madalaks ei lähe...minu lapsel oli 3-4 aastaselt paar korda nii, et kui madal, siis hakkasid silmad peas imelikult pöörlema...nagu poleks suutnud pilku fokusseerida...siis sai ruttu suhkruvett vms antud
Änn
16.04.2007 10:36
Minu kogemused näitavad, et glucocardi x-meter glükomeeter vajab testmiseks tõeliselt imeväikese veretilga. Siis panin veel tähele et accu-cheki erinevate aastakäikude augustajad (mis näevad küll ühtemoodi välja), teevad sama torkesügavuse valides erineva sügavusega auke. Ja olen alati kõik soovitu saanud Magdaleena apteegist. Jõudu ja meelekindlust väikese vanematele.
My
16.04.2007 22:50
Nööp, mul on ära anda purk Accu Check go´ribasid, 10 riba seal sees. Sai ükskord kogemata võetud Surgitechist, kavatsesin aparaati vahetada, kuid jäin ikkagi oma armsa Accu-Check Active´i juurde ega teadnud seni, mida nende ribadega nüüd siis peale hakata :). Kirjuta mulle myh@hot.ee
karjed
23.04.2007 10:08
meie poja oli ka 1a 10k kui diagnoositi I düübi diabeet.aasta sai sellest täis selle aasta jaanuaris.mul isiklikult kulus 4-5 päeva kuniks mul siis lõpuks kohale jõudis mis toimub.pä'ris pikalt tundsin end ka süüdi selles mis juhtunud.aga sellest kõigest saab üle ja elu läheb kergemaks-sellest saab justkui elustiil.meie laps on sellega igati harjunud(selle aasta märts sai ta 3).ei tunne ta hirmu ühegi asja ees mida seoses diabeediga tegema peame(kusjuures ei karda ta ka enam vaktsineerimis süste mida perearst teeb-enne kartis).meie oleme nüüdseks muidu juba pool aastat pumba kasutajad ja ka pumba paigaldamine ei valmista mingeid muresi(justa kanüüli paigaldamine lapse külge).
muide nende glükokatega on nii et Accu-check Go´l on ka juba uuem varjane mis oli juba olemas enne talve(meie saime selle vahetatud nende igakuisel üritusel tallinnas).tegemist siis Accu-check Go New(ma ei tea kuidas see täpselt kirjutatakse aga eestikeeles siis sama sõna "uus").selle aparaadil veelgi lisafunktsioone(võimalik panna peale meeldetuletusi mõõtmiste kohta et laps näiteks koolis ei unustaks mõõta.hoiatusi.samuti sobib see inimestele kes ei näe või on vaeg nägijad-annab piiksudega märku palju suhkur on)sobivad talle samad ribad mis Accu-check Go´le.ilmselt saab oma eelmist selle uue vastu vahetada ka nende kontoris aga kindlalt tean et oma üritustel pakuvad nad küll alati võimalust vahetada.
karjed
23.04.2007 10:29
unustasin veel lisada et sinna kõige uuema Accu-check´i glükokasse sobib sisse ka nende kõige uuem kuue teralise padruniga torkevahend Accu-check Multiclix(uus nõel tuleb ette lihtsalt ).karp nõelasi 100+2 maksab nende esindusest ostes või netist nende käest tellides mingi 120.-,abteegis kallim.
ja ka seda et köögikaal on väga hea asi.lihtsustab paljude asjade endmise lapsele(meil elektrooniline)
kõike kõige paremat teile ja olge tublid :)
nööp
24.04.2007 15:25
oi, see on küll tore, et glükomeeter sõbrana piiksuma hakkab, et: uu, kus sa oled, tahaks juba su verd testida :) kui väiksed tuulepead end süstivad on see ju ideaalne, et kohustus end ise meeldetuletab. mis puutub köögikaalu, siis sellest oleks ilmselt tõesti abi. peab ikka saba selga võtma, ühel hetkel selle aja leidma ja kaalupoodi minema.
meil oli vahepeal esimene hüpo. veri 2,4. ehmatas ikka väga ära. õnneks märkasin vist veel viimasel õigel hetkel. külm higi, lumekarva nägu ja pisikesed värisevad käed olid kohal, aga pilk püsis sirge ja nutmiseks sala-varu jaksu oli ka veel. kiire siripiri aitas meid seekord ja tõi minutitega naeru näole, sest nii imeliselt magusat ampsu pole ju nädalaid enam olnud. ei saandki aru, mis see täpselt selleni viis, ilmselt mitu väikest viga kokku. hommikusest pudrikust jäi ju siis amps puudu ja ka oote andmine jäi pisut hiljaks, sest teise väikse röövliga oli probleemide lahendamine pooleli. igatahes on mul kindlam tunne selles mõttes, et see staadium on ikka väga kergesti äratuntav. kartsin kõige rohkem just, et kuna ta on nii väike, ei räägi veel, äkki ma ei saa aru ennem, kui on juba liiga hilja. aga see oli nii selgelt hetkega märgatav muutus, et võimatu oli mitte aru saada. a kuidas sellega on, kas hüpod väljenduvad ühel inimesel alati sarnaselt ja ühte rada pidi või on see sõltuv antud olukorra teguritest. ma mõtlen, et kas võib vahest ka nii olla, et näiteks külma higi, värinaid, krampe ei tulegi, et inimene lihtsalt langeb koomasse, ilma väliste tundemärkideta.
magidon
24.04.2007 16:32
Minu laps küll on juba nii suur, et oskab rääkida, aga kasu sellest suurt pole, sest tema probleem on selles, et ta eriti ei taju, kui tal hüpo on. Näiteks 2,4 juures jalutab ta veel rõõmsalt ringi ja ei tee teist nägugi. Ja sel hetkel, kui tal juba tõeliselt paha on, siis ta ise pole enam piisavalt adekvaatne, et märkaks ise sööma hakata. Kord oli ta täiesti segamini omadega. Ma sain juba aru, et tal on ilmselt madal ning käskisin tal sööma minna. Aga temal oli juba nii halb, et ta ei saanud aru, mis ma talle ütlesin. Sel korral mõõtes oli tal veresuhkur 1,7.
Eks öeldakse ka seda, et kui diabeetikul on väga sageli väga madal, siis ta lõpuks enam ei tunneta oma hüposid.
PriitPius
24.04.2007 19:53
Ma soovitan last kasvatada teadmisega, et see on tema elus kõige tähtsam siis ei lase vähemalt suhkruid käest ära.
lihtsalt maria
28.04.2007 18:07
Tahtsin vaid lisada, et meie teeme vereproovi ka varbast, siis ei torgi sõrmi hirmsasti ära. Teeme proove tihti, varbast kontrollin tavaliselt öösel või hommikul, kui ta ise magab jalad teki alt väljas, või kui unes räägib või vähkreb-ühesõnaga kahtluse korral.
laura-liis
13.05.2007 12:41
teemaalgataja---kuidas teil läinud???
nööp
14.05.2007 19:05
/ohkab/ ei saa me kuidagi joonele. suhkrud kõiguvad 30 ja 3 vahel päevast päeva. sööme kõike aabitsate järgi, hoiame rangelt kellaaegadest kinni, aga väike organism käib oma radu. olime vahepeal jälle haiglas ja sealt haakis üks kodutu bronhiit ennast sappa. nüüd kõriseb kogu kerest kui köhib, uni on häiritud ja õue ka ei saa. setõttu pole ka ju söögiisu. lõputu ralli söögi ja kiire insuliini vahel. see pole enam elu, mille pealkiri on "päev korraga" vaid "tunnist tundi".
laura-liis
14.05.2007 20:06
olen eelpool kirjutaja sillyy, aga nüüd laura-liis. kuna õnnestus kaotada sisselogimiseks vajalik inf.
appikene kui suured jamad teil ikka veel??teie kiri läks kohe alguses nii hinge, et appikene kui väikene ja juba selline jama kaelas.kuidas siis sööte, kui lapsel söögiisu pole??
minu laps juba 10 aastne ja võrreldes eelmiste aastatega, kui diabeeti polnud, ikka hulga vastuvõtlikum haigustele.ilmad ka suht jahedad, ainult üks nohu ja köha teise otsa.immuunsussüsteem on ikka palju nõrgem.
suhkrud kõiguvad meil ka ikka 35-3.muideks kui ilmad soojemad on vs. ka kõrge.söögi kellaaegadest pean ikka kinni,kuigi nädalavahetuse hommikul lasen küll lapsel magada.nii kahju teda kell 7 äratada. seda enam, et õhtul ju kaua üleval.
minu meil on qete@hot.ee võid pikemalt kirjutada, kui muidugi aega on. olen nõus sind toetama.
Vilma
16.05.2007 14:53
kui lapsel söögiisu pole, aga süst tehtud, siis arst on soovitanud mahla (või siis limonaadi) anda juua, et vajalikud leivaühikud kätte saaks
Vilma
16.05.2007 14:55
nööbile:
kui haigus kallal, siis see tõstab ka veresuhkruid nagunii (haigus ise + see, et liigub vähem)
lihtsalt maria
16.05.2007 16:20
Olen kinnitust saanud arstide öeldule, et haigestudes tõuseb insuliinivajadus kolmandiku võrra. nii olen toiminud ka mina poega põetades.
nööp
16.05.2007 16:28
lihtsalt mariale- agakas tohtrid soovitavd, siis pikatoimelise insuliini koguseid suurendada või süstid lihtsalt kiiret sagedamini?
nööp
16.05.2007 16:31
meil praegu, haigusest hoolimata pika annused ikka samad(hommikul 4,5 ja õhtul 2,5) olen lihtsalt kiiret juurde süstinud. vahest mitu korda päevas, tänagi oli enne lõunat jälle 25,5 vs. kuidi oote ajal palju ei söönud, sest siis oli ka liiga kõrge 16,2 :(
Kersti
01.06.2007 00:54
Nööp
Kuidas teil läheb, olete asja kontrolli alla saanud ?
Kertul läheb juba päris kenasti, täna oli siis esimene päev, kus kiiretoimelist üldse juurde ei teinudki, terve päeva oli alla 10 suhkur- kõik päevad võiksid sellised olla :)
nööp
01.06.2007 07:24
ma tõesti enam ei oska mõelda, mis on valesti, aga meil pole ühtki päeva olnud, kus vs. oleks terve päeva normi piires :( väga jõuetu ja abitu tunne on. teeme ju ometi kõik nii nagu peab, aga sellest lihtsalt ei piisa. arst seletas ka, et väga palju on see kõikumine emotsioonidega seotud, tõsi ta on, võrreldes õega on ronja meeletu röövel ja tulesäde, sekundiga saab naerust nutt ja vastupidi. see on nagu nõiaring, kui kõigub tuju on ka suhkur paigast ära, samas-ilmselt kui verenäitajad pole korras on ka laps närvilisem, tunneb end kehvasti. meil ühesõnaga valitseb täielik nõutus, ootame pikisilmi järgmist kohtumist arstiga. ehk tõesti saame pumba ja olukord muutub stabiilsemaks.
kurblik emps
Kersti
01.06.2007 09:24
Ma loodan, et saate selle pumba ja siis asi paremini kontrollitav, meil kah 5 juunil eest arsti külastus, eks siis näis, mis ta meist arvab...
Aga küll Ronjaga kõik korda saab
Vilma
01.06.2007 14:37
Nööpile
meie peres juba 11a see trall (2-selt jäi, nüüd 13)...tuju kõikumine võib olla põhjus v/s kõikumiseks, aga ka v/s kõikumise tagajärg...meil oli väiksena nii, et kui v/s madal, siis läks päris pööraseks - ei teadnud ise ka, mida tahab...v/s-d ka kõiksee aeg kõikunud (nüüd viimasel ajal ikka püüab...vähemalt mõni päev)...aga muidu koolis läheb hästi ja kuidagimoodi ikka hakkama oleme saanud
nööp
01.06.2007 20:54
hea kuulda, et olete ikka optimistlikud. mulle tundub, et ronja talub just kõrgeid näitusid kehvemini. siis loobitab ta asju, karjub kõrge hääega nutta ja püherdab maas. ju tal on ikka väga halb, kui suhkur kõrge. täiesti mõistetav, kahju on tast. tunne, et ise põhjustad lapsel sellist olukorda oma saamatusega on aga talumatu. tema ju ei saa midagi enese heaks teha. ja kui ikka uhkruid korda ei saa, süüdistad iokka ennast. isegi kui mõistusega saad aru, et kõik ei ole kontrollitav.
Ake
02.06.2007 15:11
nööp
Seda juhtub kõigil, et aeg-ajalt ei allu veresuhkur mingisuguselegi loogikale vaid toimetab omasoodu. Loomulikult tuleb vahel ahastus peale, aga hommik on õhtust targem ja elu läheb edasi. Võta rahulikumalt, süümekad ainult halvendavad olukorda. Laps tajub ju seda oma meeltega... Anna endale aega kogemusi koguda. Loe ja täienda ennast pidevalt, tee ülestähendusi, et oleks võrdlemise võimalus. Diabeet on iseõppijate haigus, arst on rohkem nagu tugiisiku rollis.
Sirvisin teemat ja jäi mulje, et teile kahele on ette antud ranged raamid, mida, millal ja kui palju sööte. Võiksid ennast rohkem usaldada ning õppida toidu ja insuliini koguseid reguleerima vastavalt olukorrale. Kui ikka veresuhkur on kõrge, siis ei ole vaja ette antud süsivesikute kogust ära süüa või tuleb süstida rohkem insuliini, kui ette nähtud on.
magidon
03.06.2007 22:29
Olen Akega täiesti nõus. Esiteks, et diabeet on iseõppijate haigus ning arst pigem tugiisik. Tegelikult ei peaks nii rangelt arsti ettekirjutusest kinni pidama, seda just selles osas, mis puudutab toidu- ja süsteühikuid. Ma olin ka algul rumal ja süstisin ja söötsin last täpselt arsti ettekirjutuste järgi. See tähendas seda, et vs. polnud peaaegu mitte kunagi korras. Pikatoimelist insuliini ise ei maksa muuta, aga lühitoimelisega võiks küll oma parema äranägemise järgi "mängida". Kui sul lapsel on ikka vs. 25, siis 1 ühikut kiiretoimelist juurde süstida jääb ikka kindlasti väga väheseks. Üks, mida arstid ja dieediõde on koguaeg rõhutanud on see, et last näljas ei tohi hoida, umbes nii, et laps tahab süüa, aga süüa ei saa anda, sest suhkur on kõrge. Ikkagi peaks laps saama ise oma isu korralikult täis süüa ja siis vastavalt söödud LÜ arvule ja enne sööma asumist mõõdetud vs. suhkrunäidule tuleks lihtsalt kiiretoimelist juurde teha. Kui arst on öelnud, et lõunal peaks 1 ühikut kiiretoimelist juurde tegema, siis on see tegelikult täiesti ebamäärane soovitus, sest kiiretoimeliste ühikute hulk peaks ikka sõltuma täiesti sellest, kui kõrge on parasjagu suhkur ning mida ja kui palju kavatsetakse süüa.
Kui suhkur on ikka väga kõrge - 16 ja rohkemgi veel, siis 1 ühikut kiiretoimelist süstida on vist ikka liiga vähe (kuskil oli selline näide, ei tea, kas selles teemas või kersti algatatud teemas), eriti kui veel sööma ka hakatakse kohe. Öeldakse nii, et 1 ühik kiiretoimelist peaks vs. alandama 2 pügala võrra. Omadest kogemustest võin öelda, et minu lapsel alandab 1 ühik kiiretoimelist isegi 3 ühikut. Nii, et näiteks kui 16 vs. juures ainult 1 ühik kiiretoimelist süstida, siis see alandab vs. vaid 13-14 -ni, mis pole ilmselgelt piisav. Sinul ja Kerstil on väga väikesed lapsed, võimalik, et nii väikeste puhul toimib rohi äkilisemalt, seega võiks lihtsalt vaikselt, katseeksituse meetodil selgeks teha, kui palju ja kui sageli peaks kiiretoimelist lisaks süstima, et suhkur ikka normini langeks.
nööp
04.06.2007 04:34
aitäh teile, need olid väga vajalikud kirjutised praegu, just sellist toetust oli praegu vaja. selles mõttes et, ma olin ise just nende viimaste nädalatega jõudnud sellisesse ühtpidi ummikusse, teistpidi tundeni, et midagi PEAB muutma, nõnda enam edasi ei saa. ja just sellest enesekindlusest on puudu. oleks endal haiguse algus, ju katsetaks uljamalt, saad ju kohe ise otsustada, mis kuidas mõjub ja milleni viib. selge, et kõik inimesed on erinevad ja arst ei saagi lõpuni igaühe sisse näha, et milline see ideaalne ravi just antud patsiendie on. aga kui tegu on nii väikese sõbraga, kellest niigi raske vahel aru saada, siis ikka tundub, et kes olen mina, et siin midagi katsetama hakata. arst on õppinud ja tegeleb päevast päeva sarnaste olukordadega, tema teab paremini. hirm on ka. ronjal oli haiglas olles juhus,kui ta tõusis päevaunest, veri oli 6,4, diabeediõde käis, soovitas varsti piima anda, et liiga madalale vs. ei langeks,kuna eelmisel päeval oli kahene hypo olnud ja siis paarikümne minuti pärast, ennem veel kui piima sai pakutud hakkasid krambid, vs 2,2. käsitlematu. siis pandigi südamele, et tal on kalduvus hypodele, et hoidke vs. pigem pidevalt üle 10.mne. ma ei tea, mis teha.
meil läks viimase kolme nädalaga kolm karpi testribasid. ööd kui päevad mõõdame. ja oleks siis sellest mingitki süsteemi kujunemas, ma olen ainult ühele asjale kinnitust saanud- see on kontrollimatu.täiesti ebaloogiline. ja siis mõtled tõesti, et miks ma siis veel last pean piinama sellega, et ei anna talle niipalju süüa või juua kui ta tahab, kui nagunii see asi ei toimi ja tal on päevast päeva kehv olla. või jällegi, kui ta mingil hetkel lihtsalt ei taha süüa, siis ikkagi nui neljaks, 30gr. süsivesikuid peab söödud saama. mis muidugi tähendab seda, et ta saab oma lemmikutest lemmikumaid maiusi- marju, vilju,magusat kohupiima, mahla. mulle näib, et see on tegelikult väga vale. see ainult süvendab seda nippi mitte süüa "ebahuvitavat toitu", ehk siis korralikku sööki: kapsast,kaali, kartulit ja liha. lisaks on oluline vahe, millest see kolmkümmend grammi täis süüa. kui ta sööb oma neli spl. pudrikut hommikuti, on see hoopis midagi muud, kui süüa ettenähtud kogus erinevatest maiusroogadest täis. ja ma ei mõtlegi ainult ainete imendumiskiiruse erinevust, vaid ka koos toimimist organismis. et kui sa sööd süsivesikuid rasvasemas koosluses mõjub see teisiti kui kui näiteks valkudega mestis.
seda ma olen püüdnud välja peilida, et kui palju üks ühik kiiret tal vs. langetab, aga ka see on kaootiline. ühel päeval teed 25.e pealt kaks- kukub kümnele, teinekord kaheksateistkümnele.
asi mida ma ka ei osanud arsti käest viimasel korral küsida, on see, et kui palju võib kiiret insuliini päevas süstida. on sel ka miski ülemmäär?
ja veel on mul küsimus selle kohta, et kui väike sööb ära/või joob/ 10gr süsivesikuid,siis kas see verre jõuab sama kogusena, ehk siis kas vs. laias laastus tõuseb sellest kümne pügala võrra? ma mõtlen just selles osas, et kui hakata ikkagi seda taktikat kasutama, et vaadata palju ta sööb ja siis pärast kiiret süstida.
jälle sai üks pikk ja murelik vada. väga ootan päeva, millal saan tulla siia teie sekka, kes te meid aidanud olete ja öelda: meil oli täna terve päev veresuhkur normis!
Kersti
04.06.2007 09:56
Ohh eks see elu raske ole, aga tuleb ju ometi hakkama saada....
Kertul on nii häid, kui ka halbu päevi, Hüposid on ainult 3 korda olnud terve selle haiguse aja peale ( 1 kuu ), hüpod pole üldse hullud olnud, st kui isegi suhkur madal olnud, pole laps teist nägu teinudki ja mänginud ja jooksnud samamoodi edasi nagu ennemgi. Söömisega pole probleeme, nagu eelnevalt maininud olen, tahaks minu piiga rohkem saada, kui ette anatakse, olengi mõelnud, et peaks ehk rohkem andma ja siis pärast lühitoimelisega alla võtma.
Ma ei teagi, ehk võtan liiga kergekäeliselt seda, et ma öösel ei mõõda, kui laps magab ilusti, siis mis ma tast ikka torgin ( kuid siiski pisteliselt olen ikka mõned ööd mõõtnud ja öösel alla 10 on alati olnud )
Ühe sõnaga iga öö ma teda ei torgi, veel olen täheldanud, et 16,30 ( oote aeg ) vat sel ajal on alati kõrgem, kui tavaliselt, nuh ikka tavaliselt 15 ja natuke peale, vat sel ajal teen alati kiiretoimelist juurde, sest muidu kell 19 (õhtusöögiks) tõuseb täitsa lakke.
Hommiku poole oote ajal 11.30 võib olla 15 ja natuke peale ja süsti pole vaja teha, lõunaks kella 14 kukub ilusti suhkur 3-7 peale ( sellises vahemiksu üldiselt enne lõunasööki on )
Mul veel rumalad küsimused, mul laps suur juustu fänn ja poes olen ikka neid süsivesikud vaadanud, eesti light juustul on 100 g koha 0 süsivesikut, kas see tähendab, et võiks seda juustu ka söögi vahe näksida anda, kurk on tal koguaeg näpus....
Ja muidugi on ka Kertu v/s väga imelikult käitunud, et kui üks päev oli ooteajal 15 ja süsti tegin ühe kiiretoimelise juurde siis kella 14 oli suhkur 8, samas teine päev oli suhkur 16 ja süsti ei teinud ja lõunaks oli suhkur 4 peale kukkunud.
Füüsiline koormus oli neil päevadel täpselt sama 1,5 tundi väljas kiigu, liumäe ja liivakastiga
Ake
05.06.2007 20:06
Saan nüüd jällegi öelda, kuidas enamikel täiskasvanud diabeetikutel on. Valgu ja rasvarikas toit, vaatamata sellele, et peaks sisaldama 0 süsivesikut, näiteks juust, siiski tõstab veresuhkrut, kuid tunde hiljem. Kuidas kellel - eks tuleb testida.
Ise olen suur juustu sõber (vahel ikka lõõbin, et eelmises elus olin vist hiir) ja võiks lõpmatult juustu närida, kuid jah... Igatahes, kui olen aeg-ajalt "nõrk" ja õhtu jooksul 100-150g juustu ära hävitan, seal juures vähese rasvasisaldusega, siis hommikul eriti veresuhkrut mõõta ei taha, sest tean ette, et see number, mida näen ei meeldi mulle. Üldiselt hakkab juust veresuhkrut vaikselt kergitama umbes 4-6 h pärast .
Teine suur juustu miinus on tema suur kaloraaž. Kui pole kalduvust tüsedusele, siis võib ju maiustada.
Muidugi võib süüa palju isu on ja süstida vastavalt rohkem, kuid see on suletud ring - mida rohkem süstid, seda suurem on isu. Tulemuseks on ülekaalulisus, mis jällegi diabeetiku niigi haprale ainevahetusele veel lisakoormust lisab.
Glükeemiline indeks on tegelikult, lisaks süsivesikutele, ka üsnagi oluline suurus diabeetikutele veresuhkru "prognooside" tegemisel. Võimalik, et seal ka sinu "kala" oli, vaatamata sellele, et muus osas olid päevad võrreldavad.
Jaksu studeerimisel. Ära (ärge) ennast kehvasti tundke (tunnen ennast tänitava tädikesena). Aastate pärast jagate kogemusi järgmistele uustulnukatele :)) Olenemata staažist, on pidevalt midagi uut, mida teadmistepagasisse talletada. Nagu Urmas Alender kunagi laulis:"Inimene õpib kogu elu, sureb aga ikka lollina".
nööp
05.06.2007 23:10
jälle väga hea teada, sest ronja on ka täielik juustuuss. sain mõned päevad tagasi teada, et rootsis on kasutusel sisse hingatav insuliin?! pidi siis toimima nõnda, et on insuliini tablett, mis vees lahustub, see pannakse teatud piibu taolisesse anumasse, milles see vedelik aurustub ja siis tõmbad selle auru sisse. seda on sisse töötatud juba 15 aastat ja tänasel päeval on ta reaalselt kasutusel. uudistes oli üks mees, kes rääkis, kuidas ta kolm korda päevas enne sööki seda auru hingab ja asi toimib suurepäraselt. kas on kellelgi kogemusi sellise võimalusega?
merka
06.06.2007 23:18
Kuidas saada sellest aru,et mida rohkem süstid seda suurem on isu?Ma süstin ikka niipalju kui palju ma kavatsen ära süüa.
Hellukas
07.06.2007 10:00
Kirjutasin juba eile foorumis omi probleeme, kuid veel pole keegi vastanud. Proovin siin teemas. Mul selline probleem, et kaks kuud tagasi avastati minu abikaasal II tüübi diabeet. Esialgu sööb ta veel tablette, kuid perearst viimasel ajal tahab teda panna insuliini süstima, sest veresuhkur ikka veel liiga kõrge, mingi 9,5 Kui esimest korda arsti juurde läksime, oli näit 17. Ta ise oli sel ajal täiesti kindel, et tal on vähk, sest alakõhus olid pidevalt valud. Pole kunagi varem suhkruhaigusega kokku puutunud, tahaks teda kuidagi aidata, aga ei oska. Täiesti terveks polegi vist võimalik saada, sest olen siin lugenud, et mõni on põdenud juba üle 20 aasta. Kas süstimine on väga keeruline ja tüütu tegevus?
karjed
07.06.2007 13:23
esiteks saada mees ikka eriala spetsialisti juurde(eriarstile siis).minu äial diagnoositi II düüp pärast seda kui minu pojal I düüp.ta võttis ka mõned kuud tablette ja siis perearst kirjutas talle insuliinigi välja ja sai need ostetudki.kuid ta otsustas enne süstimist ka eriarsti külastada ja too laitis kindlameelselt süstimise maha.nüüd ta siis ikka tableti ravil.tal muidugi minuteada üle kümnesedid eriti ette ei tule aga enamasti on need 7-9 kandis.
II düübist saab ikka lahti.selle tekke peamiseks põhjuseks loetakse ülekaalu mis ei lase pankreasel korralikult toimida ja insuliini eritumine on häiritud.mida normile lähemale kaal saada sedaparem tervisele.aga kui kõiki arsti soovitusi eirata ja eirata oma haigust siis minu teadmist mööda kujuneb lõpuks välja selline seis et tulebki süstida kuna oma insuliini enam ei ole.ma võin küll eksida aga nii olen mina sellest II düübist aru saanud.
Ake
07.06.2007 23:44
merka
Sellest tuleb nii aru saada, et insuliin soodustab isu teket. On inimesi, kes on hädas isutusega ja on inimesi, kes võiksid süüa lõpmatuseni, sõltumata sellest, et kõht on tegelikult täis (silmadega sööjad). Kuidas kellel ajus see peene nimega (ei saa laksust öelda) osakond reguleeritud on. Nii ongi, et hea isuga diabeetikutel, tekitab insuliin veelgi suuremat isu. Aitab ainult suur tahtejõud ja hirm tüsistuste ees.
Ake
08.06.2007 00:12
Hellukas
Diabeet on ravimatu haigus. Kui ta on, siis ta on, kuid ta pole surmatõbi, kui ise tubli olla. Vahel on II tüüpi diabeeti võimalik ainult dieediga kontrolli all hoida, kuid terveks ravida pole võimalik. See on võrreldav endiste alkohoolikutega - nad on küll karsklased, kuid...
Soovitaks samuti minna endokrinoloogi jutule. Pärast kahte kuud kohe insuliin...ehk oleks vaja dieet paremini paika panna. II tüüpi diabeetikutel on väga oluline õige toitumise ja liikumise suhe - see on ravi põhialus. Need veresuhkrunäidud, mis kirjutasid olid lihtsalt hetke näidud või kolme kuu keskmised?
Süstimine on rutiin. Diabeetikute süstevahendid on nii mugavd, et olen süstinud ennast väga erinevates kohtades nagu näiteks pikaliinibussis, restos laua taga... Tänast õhtust süsti oli vähe keeruline teha, sest Keila-Joalt Tallinnasse sõites, on tee ikka väga auklik ja käänuline, aga ära tegin!!:)) Üldiselt on see süstimise värk rohkem peas kinni, kui seal asjad õigeks panna, siis pole probleemi. Samas, ega paljudel diabeetikutel pole valikut, kui elada tahavad.
Kersti
12.06.2007 22:48
Nööp
Kuidas teil läheb, kas piiga ilusti pumbaga ära harjunud, kas näidud oluliselt paranenud, jutusta natuke, kuidas teil läheb...
nööp
14.06.2007 03:14
ahoi
kirjutasin pisut ka selle teema all, mille pealkirjaks "insuliinipumba miinused ja plussid" aga tõesti tõesti, see pump on ime! esimestel päevadel oli kahtlus, et mõõtja valetab, tundus võimatu, et lapsel on päeva jooksul mitu näitu järjest normi piires. selliseid numbreid polnud meie peres enam ammu nähtud.üle pika aja oli kohe õnne tunne kallal :) ja kõik need hirmud, et väike ei harju sellega, tõmbab öösel kanüüli välja või see lihtsalt segab ta mänge ja tegemisi olid täiesti põhjendamatud. ka see kõhedus, et kuidas me ikka selle kanüüli paigaldamisega hakkama saame, kas teeme kõik õigesti, on möödanik. see on kõik nii sõbralikuks tehtud kui vähegi võimalik. on tuimestav kreem, mis valu leevendab, on plastmassist paigalduskapsel /vabandan nüüd hetkeks kõigi meeslugejate ees, aga see kapsel on tampaxi süsteemi põhimõttel,lihtsamast lihtsam on sellega kanüüli paigaldada/ ja see kanüül ise on väike kummist sabake, 6mm pikkune. suud ja silmad piinlikusest puntras, pean tunnistama, et esimesel hetkel, kui pumbast kuulsin, kujutlesin, et see on päris nõel, mis naha alla hakkab insuliini toimetama. vanad kalad said nüüd kindlasti pisut lustida mu rumaluse üle, aga nii ma tõesti mõtlesin. nii et võite kujutleda mu rõõmu juba ainuüksi selle üle kui pisikest kummist sabakest nägin :)
mõõtmist on muidugi kõvasti. viimase kuuga on meil neli karpi ribasid läinud. aga see kõik on olematu vaev kui näed, et väiksel on hea olla, tuju parem ja numbrid on korras. praegu peilime veel seda, kui palju peaks öö esimeseks pooleks baasinsuliini juurde timmima, sest nagu näha tõuseb vs. siis kõvasti rohkem kui söödud toidu järgi võiks arvata. dr. einberg lohutas ja ütles, et see on normaalne. paljudel väikestel pidid ööd sama rada käima. kuidas teil on vanemad pumbahaid? palju teil öö esimeseks pooleks insuliin on säetud?
muidugi ma valetaks kui ütleks, et meil selle esimese pooleteist nädala jooksul ühtegi suurt numbrit pole glükomeetril olnud. ikka on juhtunud, aga vahe on selle, et need on tõesti meie enda vead olnud, kohe ei oska ju nii täpselt doseerida. paar korda on 19 olnud näit pärast sööki. lihtsalt ei julgenud nii uljalt neid boolueid kruttida. päev-päevalt tuleb selgust ja kindlust juurde, mis kuidas mõjub.
ja üks juhus oli selline, et ronja sõi AB leivajogurtit, seal on kirjas 15 sv 100 gr. ta sõi 200 gr. tegin 1,5 aga pooletist tunni pärast oli vs 24, tegime veel juurde 1 ühiku, aga tund hiljem oli näit langenud vaid 0,3 pügala võrra, siis pind tabas loomulikult paanika, et nüüd pamp ei tööta, insuliin ei jõua verre jne. helistasin kohe arstile. jõudsime selleni, et kuna väiksel oli samal päeval sünnipäev siis kõik see meeletu möll ja pinge pikast päevat olid ta sedavõrd ära väsitanud, et sellest ka see ebakõla. ja arstil oli täiesti õigus, et paari tunni jooksul, kui väike magama sai oli suhkur jälle normis ja olukord lahenes. kui nüüd kellelgi jäi hinge kriipima, et mis meeletut möllu nad hullud oma kaheaastasele korraldavad, siis pigem pean just seda silmas, et tulevad vanaemad külla ja toovad uued riided, uued asjad, sõbrad toovad lilli ja kingitusi saab palju, eriti kui sünnipäevalapsi on kaks korraga. see kõik on tõesti arusaamatu ja kurnav väikestele. meil nagu üldiselt pole sellist kommet, et lähme näiteks toidupoodi, aga noh-võtame lastele ka mõne asja. katsume seda asjastumist vältida.
oi, kuhu ma oma pika pihiga olen jõudnud. igatahes olen ma seni väga rõõmus, et pumbast nii palju abi olnud.
ühesõnaga
nööp
14.06.2007 03:26
ehh, see öösel kirjutamine ikka ei ava emakeele olümpiaadide väravaid- siis pind tabas loomulikult paanika, et nüüd pamp ei tööta, :)
ikka mind tabas paanika ja pampudega on kõik korras, töötavad, pumbaga oli mure :)
boolueid- nuiab ka üht essi juurde.
Hellukas
14.06.2007 10:08
Tänan toetavate sõnade eest. Need suhkrunäidud olid tal hetkel, kui arsti juures käisime. Just käisime, sest ilma minuta ta kurivaim arsti juurde ei lähe. Endokrinoloogi juures käisime ära, siiski süstimist ei peetud veel vajalikuks ehkki anti miski suhkrutaseme mõõtmise aparaat. Põhiline ravi on siis ja liikumine, dieet. Ta mul ju "pisut" ülekaaluline kah. Igal juhul selle diagnoosi algusest saadik (aprill) on kaal langenud ehk umbes 4 kilo. Üritan talle söömist meelde tuletada umbes iga 4 tunni tagant. Varasematel aegadel ta ei söönud terve päev midagi, alles õhtul peale tööd ja siis loomulikult nii palju kui kõhtu tollel hetkel mahtus, lisaks iga toidukorra juurde umbes 1,5 liitrit keefiri. Kusjuures suhkruhaige nagu ta nüüd on, magusat ei söö ta absoluutselt. Võib-olla 1 ruut ðokolaadi varem ühe kuu jooksul, nüüd mitte sedagi. Nii et kokkuvõtteks on toitumisharjumused kõvasti muutunud.
magidon
14.06.2007 13:35
Nööp!
Nii hea lugeda, et ühel väikesel elu jälle helgem. Kui booluse arvestamise nipid käes, siis lähevad suhkrud veel ilusamaks.
Eks algul võib ka basaaliga jamamist olla. Me korrigeerisime basaali vist isegi 1-2 korda enne, kui täitsa heaks saime. Ja just ka oli seda öist vaja muuta. Esimese korraga ongi seda raske päris paika saada, tuleb mõne aja jooksul jälgida ja katsetada ning kindel on see, et aegajalt vajab see edaspidi ikka ja jälle korrigeerimist - noh nagu süsteravil olleski on vaja aegajalt doose suurendada või vähendada. Lapse kasvades ju insuliinivajadus kasvab.
See, et teil sünnipäeva ajal oli kõrge võib tuleneda küll sellest, et laps oli erutunud. Siiski võiks sellisel juhul üle vaadata ka kanüüli, et ega suuremat õhuvahe pole sisse jäänud. Neist väga väikestest mullikestest vast pole hullu, aga kui on näha, et lausa pikk õhuvahe on sees, siis see mõjutab kindlasti vs. taset.
Kas teil on MiniMedi või Accu Cheki pump?
nööp
14.06.2007 19:42
meil on minimedi abimees. täna just käisin haigekassas seda uut tarvikute lehte saamas. varsti siis lähme päris oma sõpra apteeki lunastama.
Pandiit
14.06.2007 21:41
Lugedes nööbi postitust tuli vägisi pähe mõte, et Jumalal (keda pole teatavasti olemas) on omapärane huumorimeel. Ühe käega saadab pisikesele diabeedi ja teise käega veidi hiljem insuliinipumba.
Kersti
14.06.2007 23:26
See on küll tore, et teil hästi läheb :) loodame,et nüüd ainult hästi minema hakkabki...
Meil siin on ikka nii, et päev hakkab ilusate näitudega nii 4-7 ooteaeg on kah nüüd täitsa ilusad numbrid 4-12 selles vahemikus, lõuna kah veel täitsa ilus 4-10 selles vahemikus, kui peale lõunat tõuseb kuskil 15 kanti ja õhtul muud kui tõuseb, täna viksis kell 22 näidu 25 nu ei teagi, mis siis juhtus, et nii kõrgeks lõi... söök oli ilusti normi piires, täna siis 200g ühepajatoitu 200ml keefiri ja üks leiva poolik ja nüüd viskas nii kõrgeks....
Ise mõtlen ja loodan, et kui saaks pumba ehk paraneks need näidud
Kas teil paberiasjad kõik aetud ja toetused määratud, meie nüüd sattusime nii pahal ajal seda tegema, suvepuhkused ju igal pool, sain alles 21 augustiks aja, et rehab, plaani minna sots töötajaga tegema...
Hea vist, kui jõuluks asjad aetud saame...
nööp
15.06.2007 13:25
jah, meil ka see rehaplaan tegemata. lihtsalt pole aega olnud. seda saab ju oma kohaliku sots-töötaja abiga teha, või peab pensioniametist alustama?
Pandiidile- tjah, olen isegi mõtetes sama radapidi uitanud. aga mine tea, ehk olematu jumal tegelikult võitles meile parima variandi välja. võib ju olla,et tegelikult oli väikese eluaabitsas märksa koletumad tõved ettenähtud. aga vanal mehel hakkas lapsest kahju, puhus öösel vaikselt pilved laiali, näpsas ajariiulilt salaja ronja raamatu ja kustutas kõik teised koledad haigused nimekirjast maha. aabitsat tagasi pannes aga komistas pimedas öö taevas oma habeme otsa ja jäi saatusele vahele. siis tuligi kompromiss leida, et päris puhta lehena ei saa ikka elule vastu minna, kui tegelikult oli pikk nimekiri tõvesid ettenähtud. habe pakkus siis välja, et hää küll-olgu siis raskem haigus, aga vähemalt üks- ainus ja lisaklauslina nõudis insuliinipumba võimalust.
Ake
15.06.2007 18:55
nööp, sa oled tore. Tabasid täpselt teemasse. Vahel saavad inimesed siinsete in side joke'ide peale kurjaks.
Tegelikult tahaksin ühe oma mõtte, mis kummitab mind üha rohkem, kui loen väikelaste emade kirju, teistele arutleda anda.
Pump. Kõik kiidavad. Ravi toimib.
Kas ka tegelikult on küsimus ainult pumbas? Te (emad) ju mõõdate endiselt sageli, arvutate vajalikud ühikud ja annate aparaadile korraldused. Ainus vahe süstimisega on, et insuliin tilgub vähe aeglasemalt organismi.
Arvan, et probleemi lahendus on tegelikult insuliinis.
Seguinsuliin, mida lastele alguses süstida soovitatakse... no nii, uurisin kirjandust ja seal on kirjas, (erinevalt teistest insuliinidest, kus on antud tundides toimeajad) et toimeajad sõltuvad lühi-ja pikatoimelise insuliini suhtest segus.
Mixtardil on see antud 30/70. Lisaks süstite te veel NovoRapidi, mis on juba kolmandat tüüpi insuliin.
Kui nüüd nende kolme erineva insuliini mõjukõverad graafikusse kokku joonistada, siis ongi tulemuseks kaos. Peab olema üliinimene, et viia kokku insuliinitoime, söödud süsivesikud (millede arvutamine on algajatele ka paras peavalu) ja lapse liikuvus.
Ja teie, emmed, süüdistate ennast, et olete saamatud???
pikksukk
15.06.2007 19:07
sauka Nööp!
sinu kirjad on siin nii mahlakad ja ülimõnusad lugeda, tänud sulle selle eest!
meie saime oma pumbabasaali paika aga kahe kuuga, meil tõusis suhkur enne ööd kõvasti ja siis öösel mingi kell hakkas langema. nii et meie pisikesel hetkel jookseb õhtul peale üheksat 0,5 ja siis kella 2st 0,1. muidu tavaline päevane jooks on 0,2-0,3 ühikut, kasutame novorapidi.
kuna laps käib lasteaias, siis hommikuti 10st 12ni insuliini peale näiteks ei jooksegi, kuna kippus väga madalale minema. nüüd saime korda, kui kaks tundi nulliga paneme :)
ma fännan pumpa kõvasti, parim lahendus mis hetkel pakkuda meditsiinil.
meil ka minimed.
Rutt
16.06.2007 20:16
Tere.
Olen 9 a. poisi ema. Lapsel avastati diabeet 2 a. tagasi, alates haiglast on end ise süstinud. Kasutame siiani Mixtard 30/70 ning oleme sellega suht rahul, glükohemo on olnud viimasel ajal 6 ja 7 vahel. Eelmisel talvel, kui oli pikemalt haige lõi korraks üle 8. Novorapidi süstime juurde vastavalt vajadusele, mõni nädal üldse mitte, mõnel päeval lausa mitu korda.
Muret teeb viimastel nädalatel hommikused kõrged suhkrud kuigi magama läheb normaalsetega, nii 5 ja 7 vahel. Peale diabeedi avastamist pole laps küll olnud sagedamini haige. koolis möllavad sageli igasuguseed viirused, külge sai ta selle ainult korra. Tujutseb küll märgatavalt rohkem kui enne, ei tea on see tingitud haigusest või murrab puberteet sisse.
nööp
17.06.2007 02:33
täpselt, Ake, mida päev edasi/räägin ajast enne pumpa/ seda enam ma mõistsin, et on ülikeeruline ideaalset vs. ööpäeva jooksul hoida, kuna ma ei suutnud lihtsalt kokku viia erinevate insuliinide toimekõveraid ja hetkel söödu suhkrusisaldust. eriline pundar tekkis siis, kui oli äsja süstitud pikka, söödud, siis lisasüst tehtud ja paari tunni pärast selgub, et on ikkagi liiga kõrge. väga raske on siis arvata mitu ühikut kiiret lapse suhkru normi tagasi viiks. liiga palju muutujaid. lisaks veel liikumine, emotsioonid, saunaskäigud.
aga noh, matemaatika tekitas juba kooliajal mus teatavat kohmetust, ni et ehk ma pole parim näide selles vallas. kindlasti on väga tublisid emmesid kes on suurepäraselt selle asja käppa saanud. selleks läheb aega ja kannatust, et testida ja katsetada.
pikksukk- ei ei, hoopis mina pean tänama kõiki, kes kaasa mõtlevad, leiavad aega vastu kirjutada. see on nii soe tunne. väga palju olen teie seltsis asju selgemaks saanud. aitäh.
sa kirjutad, et teil on alates üheksast õhtul 0,5, seda on ju päris palju? kui kõrgeks ta siis teil alguses tõusis, kui see veel paigas polnud. ja ki vana su väike võitleja on?
Piibeleht
17.06.2007 13:49
Ruttile
Hommikused kõrged suhkrud võivad olla öiste hüpode tõttu, mõõda paar ööd järjest iga 2 tunni tagant lapsel veresuhkrut, siis näed, kas see öö jooksul langeb või tõuseb. Kui läheb öösel alla 3,8 , võiks anda klaasi mahla juua.
magidon
17.06.2007 16:01
Rutt ja Piibeleht
Ei pruugi sugugi olla nii, et hommikuse kõrge vs. tekkes on süüdi öine hüpo. Ka meil oli vahepeal nii, et hommikuks oli vs. kõrge, aga see oli lihtsalt vaikselt öö jooksul tõusnud kõrgeks. Kõige parem viis teada saamiseks, mis toimub on see, kui lasete teha veresuhkru monitooringut. Minu laps on seda teinud juba 2 korda - eelmisel kevadel ja sel kevadel. Ei hakka kogu masina toimetamist siin ümber kirjeldama, aga paari sõnaga öeldes on tegemist aparaadiga, mis mõõdab lapsel 3 päeva jooksul korduvalt veresuhkrut. Täpselt ei mäleta mitu korda aga mingi 700-800 korda ööpäevas. Seejärel pannakse tulemused arvutisse, kus luuakse vs. liikumise kohta graafik läbi nende kolme päeva ning sealt saab selge soti, kuidas vs. ööpäeva jooksul liigub ning, milliseid jõnkse suhkur mingil kellaajal teeb. Meil oli näiteks viimase monitooringu andmetel ilusti ja selgelt näha, et kui terve päev, õhtu ja öö I pool oli suhkur ideaalne, siis kuskil kella 3 -st öösel hakkas vaikselt tõusma ja tõusis kui kella 7-8 -ni hommikul - kuni esimese söögini ja rohu peale keeramiseni. Siis läks ilusti normi tagasi. Öise booluse reguleerimisega saime vs. ilusaks.
Nii, et et selget pilti saada võiks Tln. Lastehaiglast uurida monitooringu tegemise võimalust. Mina olen nüüd omale pähe võtnud, et kui vähegi võimaldatakse, siis 1 kord aastas hakkan oma last monitoorima:)))
ohooloom
17.06.2007 16:59
igasugused õhtused kohupiimad-juustud-vorstid tõstavad ka öö jooksul suhkrut päris kenasti.
pikksukk
17.06.2007 20:23
tervist taas.
meie pisikesest diabeetikust kes haigestus 3a on saanud nüüd 7a iseloomuga plikatirts. on olnud kergemaid ja raskemaid aegu nendel aastatel, kuid elu läheb edasi.
Meie suured kogused insuliini enne ööd on tõesti ka arstidele huvitav ja uudne. nimelt tõuseb plikal kiiresti suhkur vastu ööd ja siis peale 4 hakkab kolinal langema. meil on 1 kord hüpo olnud kella poole kuue ajal hommikul( süstide ajal). nüüd pumbaga siis saam näitusid reguleerida vastavalt tema omapärale. sööb teine enne und reeglina alati 1 võileiva ( 20g süsikad) ja lisan bolusena 1,8 , taustaks basaalina jookseb siis kella kaheni 0,5. reegina mõõdan alati enne magama mineku, nii kella 23-24 vahel lapse üle, kui näit on 6-8 siis ei tee midagi, ja plika ärkab kella 8 paiku enam vähem sama näiduga. natuke madalam on... kui aga näit on sel ajal kui mina magama lähen üle 8 siis alati lisan insuliini juurde., kui aga alla 6 siis joome 5g süsikaid juurde.
mina arvestan ainult süsivesikute hulka, mitte leivaühikuid.
Aga hüposid plika ära ei tunneta kahjuks, jookseb rõõmsalt ringi 2ste näitudega. Sügisel läheme kooli, võtan taas päev korraga , ette pabistada ei jõua..õnneks on olemas mobiilid ja saame sidet pidada. kuid just see hüpode tunnetus, see paneb muretsema. Meil langeb suhkur ülikõvasti näiteks kinos ja teatris, siis alati sööme keset etendusi :)
päikest kõigile!
lihtsalt maria
18.06.2007 19:16
Meil langeb suhkur tugevalt, kui riidlen või õpime koos tema õppetükke. Kooliskäigu kohta julgen aga väita, et suhkrute jälgimine isegi kergem, sest on mingi reziim ehk päevakava ja koolitoit(soe) ka olemas süstimise tarbeks. Töötava emana on mulle lõunasöök probleemiks. Raha eest söömas käies süüakse ju vaid friikartuleid. Suvi selles suhtes natuke vilets periood minu meelest. Ja koolis ta ikkagi teiste pilgu all, juhul kui miskit paha peaks juhtuma. Hea oleks, kui teie lapse tulevane klassijuhataja haigusi ei kardaks. Olen kuulnud juhtumist, kus kaasõpilatest oli rohkem tolku kui õpetajast, kui noormehel tunni ajal langetõvehoog peale tuli. Tegelikult on laste sõbrad head ja abivalmid.
nööp
19.06.2007 03:45
monitooring?? kas selleks peab haiglas olema? räägi palun lähemalt kuidas see käib? mis masin see selline on ja kuidas toimib? see tundub väga hea võimalus olema, kuidas ülitäpselt kõikumisi välja peilida?
magidon
19.06.2007 10:05
Ei pea haiglas olema. Tegemist on pumbale sarnaneva riistapuuga. On umbes samasuur ja kinnitub vööklambriga värvli külge. Teises otsas on kanüül, mis läheb naha alla. Erinevus on see, et seda ise ei saa peale panna ega ära võtta. See pannakse peale polikliinikus ning jääb sinna kolmeks päevaks. See tähendab siis ka seda, et vanni ega ujuma sel ajal minna ei saa. See pannakse Tln. Mustamäe Lastehaiglas peale. Arvan, et kõige parem on otse dr. Einbergi või tema õe Sveta poole pöörduda.
Kui masin peal, siis antakse sulle toitumispäevik, kuhu siis paned detailselt kirja mida ja, kui palju laps sõi ning kui palju sa ühikuid peale keerasid. Enne sööki mõõdad vs. ja sisestad selle numbri masinasse. Masin küll ise mõõdab ju, aga millegipärast on vaja ka oma mõõdutulemused sinna sisestada balansseerib masinat või midagi... ma täpselt ei tea, ma tehnika koha pealt nõrk... :)) Ja nii siis läbi kolme ööpäeva. Kui masin maha võetakse, pannakse andmed arvutisse ja veresuhkru liikumisest joonistub graafik. Võtate arstiga täidetud toidupäeviku ette ning siis analüüsite tulemusi. Seal on siis hea näha, et kas oled peale keeratud booluseühikuid õigesti arvestanud ning kas basaal on paigas. Kui näiteks ikkagi on näha, et kõigil kolmel päeval (või ööl) mingil kindlal kellaajal suhkur oluliselt tõusma hakkab, siis järelikult on vaja basaali sellel kellaajal kõrgemaks panna või siis vastupidi.
Ega muud kunsti polegi. Natuke raske on masina tööpõhimõtet siin kirjeldada, eks selge pildi saab ikka siis, kui ise järgi proovida.
Mulle on kuidagi selline mulje jäänud, et ega nad ise seda masinat ei paku ega reklaami, endal tuleb initsiatiivi üles näidata. Olen aru saanud, et see haiglale on kallis protseduur ja sellepärast vist eriti ei pakutagi. Saavad need, kes ise oskavad küsida.
Segane jutt sai. Ei oska kuidagi paremini seletada. Kui on küsimusi, siis küsi, siis on ehk lihtsam seletada:))
nööp
19.06.2007 21:13
ei ole segane ühti.huvitav tõesti, miks siis ise veel mõõtma peab, kui masin mõõdab, ma saan aru, et see ta põhifunktsioon ongi :) aga ei, ega ma ei taha targutada, lihtsalt põnev.aga kuidas teie siis selle võimaluse osaliseks saite, ma mõtlen, et kas oli npikka aega probleeme veresuhkruga või võib seda tõesti igaüks küsima minna?
magidon
19.06.2007 23:02
Mingi põhjendus oli ikka asjale ka olemas selle kohta, miks siis ise veel mõõtma peab. Ma võin küll eksida, aga mu meelest aitas masinal paremini mõelda vmt. (kõlab küll naljakalt, aga midagi sinnakanti). Ei mäleta täpselt. Ja ega selle masina eesmärk polegi aidata kasutajal ribasid kokku hoida vaid selles, et saaks analüüsiks graafikuna välja joonistada vs. ööpäevase liikumise.
Võimaluse otsisin ise. Arstid seda ei pakkunud. Nimelt oli 1,5 aastat tagasi Jõulutunneli heategevussaade, kus koguti raha just selle sama - veresuhkrumonitori ehk Holteri ostuks. Jõulutunneli annetustega osteti Lastehaiglale veel see insuliinipump, mida nüüd antakse testimiseks lastele, enne oma pumba välja ostmist.
Eks ma siis üsna kohe olin jaol. Kõigepealt proovisime haigla pumpa, kuu pärast ostsime juba oma pumba ja siis mingi aja pärast küsisime Holterit. Nii, et jah, ise tuleb küsida, mingeid näidustusi (pikka aega probleemne veresuhkur) ei pea olema. Saavad vast kõik, kes soovi avaldavad.
Rutt
21.06.2007 07:52
Pole mitte suutnud öösel mitu korda üles tõusta, et lapsel vs mõõta, aga nähtavasti olid hommikused kõrged vs tingitud liiga kauasest magamisest. Olen poisi nüüd üles ajanud enne tööle minekut ja vs on olnud 5-7 vahel. Koolivaheaeg lööb ikka päevakava väga sassi, pole võimalik teda ka päeval nii kontrollida. Ta üritab küll ise tubli olla, aga päeval sõpradega ringi joostes ununevad tihti korralikud söögiajad ja mõõtmiseed. Lühitoimelist pole ta kunagi päeval teinud ilma mõõtmiseta. Mul on selline küsimus ka: millistes trennides käivad diabeediga lapsed ja kuidas see nende vs mõjub? Kui suurt koormust võib lapsele üldse lubada?
lihtsalt maria
21.06.2007 19:46
Minu poiss käib jalgpallis. Trennide koormus on kasvanud kõvasti, nad ju 14-15 aastased. Tahaks, et ta jälgiks vähemalt reeglit, et iga 0,5 tunnise treeningu järel joob 100-200 grammi süsivesikute rikast jooki, kuid vahel siiski tuleb jook joomata kotis koju tagasi. Trennidele järgnevatel öödel langeb suhkur hommikuks tugevalt. Praegugi kaks viimast ööd on hommikuks suhkrud olnud madalad, eile 2,8 ja tänane hommik 4,2. Ilma trennideta. Alustame ka päeva vara, sööb koos minuga kell 7, enne minu tööle minekut. Enne esimest ja ainukest koomat panin toidu lauale, äratasin ta ja tegin süsti ära. Et hakaku sööma. Siis minu oma silmade all süües! äkki hakkas kohvi sülle ajama ja kraanikausi juurde minnes kukkuski teadvusetult maha. Nüüd ma ikka jälgin, et minu silmade all toit saaks söödud, enne ei lahku. Minul on selline kogemus, palun et teil midagi sellist ei juhtuks.
Ake
21.06.2007 22:46
Kui tahate, et teie väikesed diabeetikud oma haigusega tülli ei läheks ja seda ignoreerima ei hakkaks, siis ärge öelge talle, et ta ei või seda või teist teha, sest tal on diabeet. Hetkel on minu nimekirjas ainult sukeldumine, mida ma diabeedi tõttu kunagi kogeda ei saa. Kui leiaksin juhendaja, kes mu minu isiklikul vastutusel oleks nõus vee alla viima, siis teeksin seda kindlasti, sest usaldan ennast piisavalt. Pigem peaks last suunama omavastutuse suunas, et ta harjuks ja õpiks oma organismi kuulama (jutt teismelistest diabeetikutest) ja vastavalt vajadusele ka sööma, süstima. Saan aru, et see "minna laskmine" on raske, ka tervete laste emad ei raatsi kontrollist loobuda, kuid see on tegelikult äärmiselt vajalik. Sest kui sul on alateadvuses teadmine, et võid ainult endale loota, siis nii ka on - organism arvestab ainult enda varudega. Emmed usaldage oma lapsi, andke neile võimalus. Te teete sellega enda elu kergemaks.
Rutt
21.06.2007 23:23
Tegelikult pablan ma hoopis selle pärast, et poiss endale trennidega liiga ei teeks, käib ta küllaltki intensiivses trennis: judo-karate-kickbox. Talvel 3-4 korda, suvel 2 korda nädalas. Vahel kui laiskus majas saab ikka tagant utsitatud ka, tegelikult talle see meeldib, ta oma valik. Liigse kontrolliga ma arvan mul probleeme pole, kuid kui laps oli kodust ära 2-päevastel võistlustel olin ikka mures küll, kuigi treener on tal väga tubli ja ma usaldan teda täiesti. Trenni olen ka alati kaasa andnud magusa joogi. Ühepäevastelt võistlustelt kipub pigem liiga kõrge vs-ga tagasi tulema, olen selle ikka pika bussisõidu "süüks" pannud. Hüpodega olen küll paar korda hädas olnud. Ükskord öösel kutsusin isegi kiirabi, koomas ei olnud, aga ei reageerinud ka, väikest viisi käisid krambidki peal. siis ei suutnud küll enam muud teha kui abi kutsuda. Nüüd mõõdame õhtuti alati enne magama minekut vs korralikult üle.
nööp
22.06.2007 08:01
ahoi! kuulge suhkruga kauem tülis olnud ja muidu teadjad-huvilised, mul on küsimus. kas hüpo on siis, kui vs on alla kolme või loetakse hüpoks ikkagi seda kui olukorraga kaasnevad konreetsed füüsilised ilmingud? olen natuke mures, meie väike röövel on juba paaril hommikul suhkrust suht lage olnud, ärgates veri 2,6 ja 2,8. ise on aga rõõmus ja rahul. loomulikult saab siis väikse mahla ja kohe valmib ka pudrik. ma olen nüüd lihtsalt mõelnud, et kas iga näit alla kolme on sammuke tüsistustele lähemal/no mitte nii traagiliselt ma seda nüüd muidugi ei mõtle/ või ikkagi sekkuvad tervise kulgu vaid need, mis krampide ja muu koledani viivad?
ja Ake, mul tuli su sukeldumise jutuga meelde, et mulle vastas arst, kui ma küsisin, et mida ronja oma elus haiguse tõttu kunagi teha ei saa, et need asjad on sukeldumine ja langevarjuhüpped. miks hüpata ei või??
üks väike hetk meie olemistest-käisime lastega loomaaias. see on hiiglama tore, väikeste esimesed ahvid, asimene hüljes ja elu esimene elevant. jne. jne. mõned tunduvad põnevad, teised ajavad hirmu nahka...
korrga jalutas mööda teed meie poole pisike poiss, suur suhkruvati tuust varda otsas. ja see oli uskumatu- ma tundsin füüsiliselt, et võiksin toitu rünnata :) noh, kohe, et võtaks mõõga ja raiuks vatil raisal pea otsast. ja see polnud sugugi viha ega haletsusega seotud, et miks tema saab seda süüa, ja minu nööbike mitte, ega ka mitte see, et ma oleks püüdnud ronja jaoks seda nähtamatuks teha. see oli lihtsalt väga toores sisemine võitlusvalmidus, mis sel hetkel vormus konkreetseks tundeks.
tagantjärele tundub see nagu eelpool räägitud "olematu jumala" /hakka teda või suhkruvanaks nimetama/ monitooring. see oli nagu vastuseks mu hirmudele, kas ma saan ikka hakkama. selle väikese vene poisi pihust peegeldus kogu mu viimaste kuude läbielatu. nii selgelt ja kindlalt.
kõike ei suudagi enese jaoks sirgeks mõelda. vahest on lihtsalt vaja mõnd välist impulssi , mis tabab sind ootamatult ja kõik lööb klaariks.
see oli kummastav hetk. poiss vantsis edasi,mina rõõmustasin eneses ja ronja ei saa sellest kõigest ilmselt kunagi teadma.
Pandiit
22.06.2007 09:21
Suhkruvatti tehakse nii, et tilgake siirupit klopitakse vatiks. Suhkrut on seal seesväga vähe, peamiselt on õhk. Oleks võinud oma pojale näiteks 1 üh kiiretoimelist teha ja las sööb oma suhkrvatti.
Vilma
22.06.2007 09:51
mina olen aru saanud, et tüsistusi tekitavat ikka rohkem kõrged v/s-d ja suured kõikumised üles-alla???...hüpod ei pidavat tüsistusi tekitama üldjuhul, ainult antud hetkel on ohtlikud...et võib kergesti koomasse sattuda ja pikaajaline kooma siis jah tõesti võib vast ajukahjustust tekitada
nööp
22.06.2007 12:55
ei ei, Pandiit, poega mul pole, ja laps kes antud on, ei oska veel vatti tahta. lihtsalt naljakas oli aduda,et kaua kestnud pinge isegi suhkruvatti kohates võib väljundit otsida.
Vilma-aga kust alates on vs. nii kõrge, et võib kordudes tüsistusi tekitada?
pikksukk
22.06.2007 18:03
ahhaa nööp!
Tuttav tunne tuli, kui sinu lugu lugesin. Mina käisin diagnoosi alguses tükk aega vihasena suhkru peale ringi.Poes olev saiakeste küpsetuse lõhn ajas raevu jne. Mingi hetk tekkis eneselegi ootamatu pööre, hakkasin salaja nurgas saiasi ja küpsiseid pugima, ikka mõeldes nii, et ma veel ju võin-äkki ka üks hetk enam ei või..... imelikud teed, kaspole.
aga suhkrutest veel niipalju, et sellised suured kõikumised on organismile kõige halvemad, püüdke hoida enam vähem tasakaalu. pole hea ei madal ega kõrge väärtus.
seega ülesanne päris keeruline ja igapäev ka ei õnnestu, kuid ajapikku saate meistriks.
point on selles, et kasvav organism teeb trikke, mis mingilegi loogikale ei allu, seega säästa närve ja mõtle ainult positiivselt.
ohooloom
22.06.2007 20:11
vilma, kui aju jääb regulaarselt glükoosinälga, siis võib pikapeale ka sellest probleeme tekkida.
Vilma
25.06.2007 13:35
dr. Viitas on öelnud, et kui glükohemo üle 7,5...siis juba protsentuaalselt tõuseb tüsistuste oht nendega võrreldes, kel see alla 7,5
nööp
25.06.2007 15:36
meie polegi korgadi veel oma glükohemo kokku arvutanud. kas seda peab ise tegema, kas igal kuul või ainult koos arstiga kindlate perioodide kaupa?
me käisime täna arsti juures oma pumba basaali timmimas. hommikul 5-7 võeti hoopis nulli peale, sest tõesti enne ärkamist algas kiire langus. muidu arvas arst, et oleme päris tublid olnud.
aiglast tulles pidime pangast läbi minema, rahakassa oli täis saanud ja käisime seda pangakontori metallimasinas tühjendamas. aga rahapesas varitsevad pisidiabeetikut salakarid-mitmed lahked daamid kommivaagnatega. üks pakkuvam kui teine. see oli päris keeruline hetk. väiksel tuli muidugi tönn peale, kui ma kompvekiprouad viisakalt eemale tõrjusin. ja pangakunded, kaasaarvatud kommitädid vaatasid mind tõelise põlgusega, et on alles moor, keelab lapsele väikest maiust/rääkimata sellest arusaamatusest, et hea loll-tasuta saab, a ikka ei võta :) /
need on sellised väiksed seigad, mis ellu on lisandunud, millele varem üldse ei mõelnud. elu on rikkam, palju uusi hetki ja läbielamisi. kasvame koos.
Kersti
25.06.2007 16:19
Nööpile
Mul küll laps natuke väiksem ( 1,4 ) aga mul alati kotis kaasas kurk/ porgand :) Nuh mul laps küll pole ennem elu sees kommi saanud, aga kui teised lapsed miskit söövad, siis tahab ju minu plika kah, ja surangi kätte kurgi-või porgandiviilu ja piiga jääb rahule...
Ja kui on ikka selline hetk, kus ei saada aru, et laps ei saa kommi süüa, siis olengi öelnud, et laps on diabeetik...
Mul siin oli üks päev poes selline juhus, et laps natuke jorises, ja üks vanem daam minu taga hakkas lapsega jutustama, ja piiga ei jätnud ikka jorinat ( nuh, mis siin salata, minu viga, kogemata nägi poes kõrrejooke - vat mahal oli üks lemmik vanasti, nüüd oleme mahla joonud ainult siis, kui liiga madal on )
Ja vana daam, siis räägib, et lapsel on kõht tühi jah, et vaena laps jne jne, nuh piiga ikka jorisises edasi, nuh daam jälle ohh sa vaeseks süüa ei annta, nuh ma siis viisakalt ütlesin, et kõht ei tohiks tühi olla ja söögiaeg pole veel käes...
Daam võttis kommid kotist välja ja hakkas pakkuma, ma viisakalt keeldusin.
Ja kus ma siis sain sõimata, et nii väiksel lapsel kindel aeg söömiseks, et miks ma oma last piinan, nägi veel kärus, neid light jogurdeid ja kukkus edasi rääkima, et sellisest lurrist laps kõhtu täis ei saa....
Ma sain ise äkki nii tigedaks, et ütlesin, et laps on diabeetik ja tema elu käib kella aegade järgi, et temal ka tulevikus oleks ilus ja tore elu, siis ei saa ma talle kommi anda, ega sööta, siis kui tuju tuleb.....
Peale seda tõmbas naine tagasi, ise punane, ja tal vist oli nii häbi, igatahes lahkus ta sealt järjekorrast...
Glükohemot ise arvutada ei saa, selleks võetakse spetsiaalse maisnaga vereproovi...
Ma ise olen aru sanaud, et seda võetakse iga 3 kuu tagant ( vist ongi 3 kuu keskmine)
Meile pole kah veel seda tehtud, aga me pole veel 3 kuut haige kah olnud...
karjed
25.06.2007 17:28
selle glükohemo kohta ütles meie arst et nii väikestel nagu meie 3aastane poja on täiesti ok glükohemo 8,1-8,5mmol/l kuna pisematel suurem oht hüpodeks.meil nad sinna vahesse on jäänud ka nüüd pumbaga ja eks aja pikku soovime neid madalamaks saada.aga siis kui veel süstisime siis oli meil kord glükohemo isegi 5,6 mmol/l aga see oli ka suuresti selle pärast et tooaeg oli meil palju madalaid(alla 4-seid) suhkruid.nüüd ikka sada korda parem neid suhkruid hoida.
kommi kohta nii palju et mina ei ole pangas käies kunagi lapsele keelanud kommi kui seal on.ta alati ise viisakalt tädi käest küsib ja kus ma teda siis keelan.tavaliselt antakse hansapangas klaas komme ja keskmine süsivesikute sisaldus on ju neil sama.saate ju arvutada palju umbes ühes kommis süsivesikuid on ja teete insuliini juurde.muidugi süstival lapsel on raskem.mina olen alati nii teinud ja kõik on rahul.ka pangas istuva tädi meel läheb selle peale paremaks kui tuleb üks pisem juts emmega asju ajama küsib kenasti paar kommi ja tänab pärast tädi,ära minnes teeb veel tsau :).
aga eks see iga ühe oma valik ja ega need kaks kommikest söögiajaks isu ära ka ei aja-meie lapsel vähemalt.
muidugi on võimalus alati öelda,kui on väike laps,et ta veel liiga väike ja kommi ei söö või teine variant et kui klaaskommid siis et laps klaas komme ei saa kuna need suht ohtlikud pisikesele(mina ei andnud kolmanda eluaastani lapsele klaaskomme ega ka pulgakomme.nüüd peale 3 aastaseks saamist olen talle neid andnud ja ainult siis kui istun ise tema juures ja jälgin kuidas ta kommi kenasti ära sööb,sest mämguhoos.....).
õnneks ei ole meil tulnud kunagi kellelegi kõrri karata ja selgitama hakata et laps diabeetik.
ja selline ütlus mulle ka ei meeldi et "laps ei tohi süüa kuna on diabeetik".
laps peab ju saama piisavalt insuliini ja miks mitte maiustada.pisikesele ei olegi ju palju vaja.ruut shokolaadi pärast sööki vüi paar kommi ja kui lapsel on veel pump sis milles küsimus.alla kolmestele ei ole ju muidugi vaja palju maiustusi anda.
püütke ikka oma pisikestele ka vastu tulle ja ärge nüüd selle pärast kogu maailma maiustusi ära keelake :)
nööp
25.06.2007 19:29
me oleme kahe aastased ja ka enne haiguse avastamist olin seda meelt, et väikesed väänikud alla kolme aastat ei peaks maiusi vitsutama. olen arusaanud, et nii väiksele kehale on see lihtsalt liigne koormus ja miskit kasulikku sellest ei sünni. nüüd muidugi on mul "tänu haigusele" vanaemade vastu relv taskus, varem oli väga raske nendega võidelda ja püüda selgitada, et pikk elu alles ees, küll jõuab veel kõike head ja paremat süüa. aga klaaskommide kohta nõnda palju, et ega ma ka nii rangelt magusa vastu ei seisa, loomulikult on ju insuliin see meie abimees, kes aitab ka pannkooke ja muud paremat süüa, aga sel hetkel seal pangas ei oleks ma kuidagi osanud välja mõelda, kui palju insuliini teha. oleme ju alles selliseisuses ja õpime, kui palju laskemoona mingi asi vajab. eks iga korraga jälle targemad.
Kerstile- kõigepealt, kuidas teil on läinud, kas see suur kõikumine, mis teil vahepeal oli, on möödas? olete miski tasakaalu leidnud? kirjutasin sulle vahepeal ka seal sinu teemas, aga miskipärast kustus kogu mu tekst ära,kui ta teele saatsin. kuna jutt oli piisavalt pikk ja aeg öine, ei jaksanud enam uuesti kirjutada. igatahes tahtsin sind julgustada, et ju on dr.einbergil oma kindlad põhjused, millal ja kellele pumbasaba taha panna. usun, et tal on meeletult kogemusi ja ta ei eksi oma töös. meile ta ütles ju ka, et kohe alguses ei saa, ehk peab alguses lihtsalt jälgima ja vaatama, kuidas keha haigusega toime saab. ma ei tea, aga olen veendunud, et saate parimat ravi.
teiseks selle glükohemo kohta- kas see siis on miski ühekordne mõõtmine? mina ikka arvasin, et see on kolme kuu keskmine vs. et lihtsalt pannakse kõik väärtused ritta ja arvutatakse keskmine?kuidas siis on?
Ake
25.06.2007 20:58
Glükohemoglobiini analüüs näitabki kolme kuu keskmist vs'i. Selleks võetakse näpust verd (varem veenist ja analüüs tehti laboris) ja vastav aparaat annab vastuse.
Kersti
25.06.2007 21:24
Nööbile,
Nuh meil ikka kõiguvad suhkrud hirmsasti, ja ei võta minu mõitsus kinni, miks see nõnda on...
Nuh hommiku poole on ilusad arvud, ikka alla 10, kuid umbes kella 16 hakkab tõusama, ja siis jäävad need arvud ikka üle 15, sageli isegi üle 20 ne...
Nuh ma täitsa usun, et dr Einberg oma ala parim, lihtsalt ma lugenud igalt poolt nii palju, et pump see kõige parem lahendus... eks me oota oma järjekorda :)
Ülehomme ongi jälle arsti külastus, eks vaatab, mis meile räägitakse.
Karjed,
Mina ei saaks oma 1,4 aastasele lapsele ka ilma haiguseta kommi anda, sest klaaskomme ei oskaks ta üldse süüagi ( neelaks lihtsalt alla )
Eks kui piiga kasvab, küll ta siis oma kommid ka kätte saab :)
nööp
26.06.2007 21:17
Kersti, kirjuta siis kindlasti, mida arst räägib.ma arvan, et õhtupoolne aeg ongi sellepärast hästi keeruline, et kõik need päevajooksul tehtud kiired ja hommikuse pika insuliini toimeajad hakkavad kokku jooksma. täpselt nagu Ake ühes oma postituses kirjutas, et neil kõigil ju oma mõjurütmid ja just seetõttu ongi väga raske õhtul arvutada, kui palju peaks kiiret toidu juurde süstima. lisaks veel liikumisega arvestamine. see on mulle siiamaani veel tõeline mõistatus, millist sorti liikumine ja kui suurel määral mõjub. vahest oleme terve pärastlõuna metsas ukerdanud, ringi kõmpsinud, aga justkui miskit ei mõju,teine päev oleme lihtsalt oma aias ringi tuterdanud ja peenraid kastnud/rohinud ja vs. langeb kolinal.
meil on kolme haiguse kuujooksul kolm tortidega pidu teele ette sattunud ja vot tükk torti on minu jaoks ka veel lahendamata saladus. kunagi ei ole osanud õigesti insuliini doseerida. alguses proovisin ühe ühikuga, vs tõusisikkagi 19-neni, teine kord tegin 1,5, aga ikkagi läks üle kümne. kolmas kord oli küpsise hapukoore kook, ronja sõi 4 teelusikat, tegin 0,8 aga ikka ei olnud hea. eks peab veel testima ja katsetama. kuidas teie tortidega pidustustel insuliini doseerite?
karjed
26.06.2007 21:46
Kersti,
seda ma ju oma kirjas kirjutasingi et väikestele klaas kommid ei sobi ja ka teiste kommide suhtes võite ju öelda et laps liiga väike veel.ütletegi sellistele muttidele nagu teil poes trehvas et laps alles 1,4a ja ei soo veel kommi ja asi tahe.
kui ma ise olen see kes tordi ostab siis ikka sellise millel süsivesikud kirjas ja kaalun lapsele siis paraja portsu ja vastavalt insuliini.kui aga on ostnud keegi teine ja sellise millel süsivesikuid peal ei ole siis teen tunde järgi.ikka aga alati nii et kindlasti palju ei saaks.lihtsam on ju mingi aja pärast uuesti mõõta ja vajadusel insuliini lisada kui et lõpuks madal suhkur.
ega ei olegi kindel et jooksmine võtab alla 3 ühikut ja hüppamine 5 on nii nagu parasjagu on.ka sama tegevus ei võta ühtviisi alla.meie sätime väljamineku ajaks suhkru tavaliselt 10 peale.kui alla selle sööme juurde.siis ei ole karta et hüpo tuleb ja tuppa tulles on suhkur tavaliselt 6-10 vahel aga vahel ka alla 4.õues ka alati midagi söödavat kaasas kui siiski hüpo tulema peaks.
Vilma
27.06.2007 15:49
Tükk torti - 2 üh lühit. (tükk ei tohi muidugi veerand tordist olla)
Kersti
07.07.2007 02:31
Nööp
Kuida teil läheb, suhkur ilusad pumbaga?
Kersti
07.07.2007 02:32
st suhkrud
nööp
07.07.2007 15:42
ahoi
ikka jah, järjest rohkem on neid päevi, kui vs. vaid paar korda üle kümne tõuseb. tavaliselt on siis mängus mõni meie jaoks seni tundmatu, ehk siis läbi katsetamata toiduaine. samuti oleme pisut hädas selle liikumise arvestamisega, seetõttu on mõned korrad vs. alla kolme kukkunud(2,4-2,8). krampide ega värinateni need korrad pole õnneks jõudnud. kõige raskem on praegu meie jaoks öise tasakaalu leidmine. esimesel öö poolel toimub meeletu surra-murra, suhkur tõuseb harilikult pöörase kiirusega, kuni 16.neni näiteks, hoolimata sellest, et oleme tund tagasi 0,5 lisaks teinud. päris läbi on võtnud see mõõtmise ralli. senine rekord on karp ribasid kolme päevaga. mõõdame iga kahe tunni tagant, öö alguses vahest iga poole tunni tagant, et võimalikult täpselt välja peilida, kuidas öiseid annuseid timmida. meie poole aasta ribade varu sai kahe poole kuuga otsa. eelmine nädal, kui apteegis käisin, sattus väga tore proua seal olema, kes sundis mind ribade ostutshekki kindlasti alles hoidma, ehk saan ikka raha tagasi kuidagi, et nii väike laps. eks näis. lähme varsti jälle arsti juurde, vast saame siis täpsema skeemi ööde tarvis paika panna. kui palju teil, "vanemad pumbakalad" aega võttis selle täpse doseeringuni jõudmine?? ja kui täpselt te päevikut peate? kas toit on grammi kaupa kirjas, lisaks liikumine jm?
aga Kersti, kuidas teil läheb? kas olete nüüd uuesti arstiga kohtuda saanud, eelmisel korral, nagu mäletan, läks pisut nihu :) kas sa arvutad liikumist reaalse vs. alandajana kui insuliini süstid? kuidas tuttavate sünnipäevad on sujunud, koos paljude maiustustega?
Kersti
08.07.2007 01:08
Tere
Me saime uue arstiaja teisipäevaks, et siis näeb, mis arst meist arvab, 5 nädalat pole nüüd tema juures käinud...
Nuh mul laps veel nii tilluke, et ei saanud ta varem kah koogi-ega torditükke, et ei oska ta neid ka praegu nõuda ja ise pole pakkumas käinud, nuh meil siin oli üks suur pidustus ja lapsele siis söögilauas panen rõhku lihale ( meil liha praktiliselt suhkrut ei tõstagi )
Eks tulevikus saab ka piiga oma torditükid kätte:) lihtsalt praegu ei näita ta selle vastu huvigi...
Nuh meil ikka see mixard kasutuses ja siis novarapid kui kõrgeks läheb, mul siin polegi nagu eriti midagi liikumisega seoses arvutada, et süstid on kindlatel aegadel ja mõõdan samuit iga 2-3 tunni tagat, kui kõrge teen süsti. Liikumisega meil nõnda, et üks päeva jookseb kohutavalt ja suhkur ikka kõrge teine päeva, aga läheb alla.
Magamisega sama, üks päeva lõunaune ajal läheb kohutavalt madalaks, teine päev annan siis natuke rohkem süüa, et ei läheks nii madalaks ( nu 5 süsivesikut rohkem ) ja siis on jälle nii kõrge, ühesõnaga suhkur käib oma rada...
Testiribade pakk läeb meil umbes 4-6 päevaga ära ( metsik rahaauk )
nööp
08.07.2007 11:26
aga kas teil on nüüd invaliidsus paberid korras ja "rehaplaan" tehtud? kas selle abiga saab ribasid rõõmsama hinnaga, ehk siis miskit rahalist toetust??
Kersti
08.07.2007 11:54
Ei pole meil midagi tehtud, sest suvel ei saa teha, asutused kõik puhkusel, mul 24 august aeg kokku lepitud, et siis sots töötsajaga plaani koostama hakkame ja siis vist pidi u 4 kuud veel aega minema, et hea, kui jõuluks kätte saab...
Ja ma helistasin kõik tallinna asutused läbi, kes seda teevad ja samuti tln-a lähedal olevad asutused ja kõik pakkusid aega augustiks...
Nagu ma ise olen aru saanud, et siis hakkab toestust saama, nats üle tuhande
nööp
08.07.2007 17:59
sots.töötajaga? a teil on siis pensioniametis juba käidud? et puue on määratud? mina sain aru, et sotsiaalsed mesilased hakkavad alles siis tegutsema, kui puue määratud.
Ake
08.07.2007 19:10
Kersti
Täitsid mais paberid puude taotlemiseks. Kuupäev, mis on sulle saadetud vastusel, ongi pensioni saamise esimene päev ehk teisiti öeldes raha tiksub, sõltumata sellest, palju ülejäänud asjaajamine aega võtab.
Suvi ei muuda asja! Pensioniamet töötab ka suvel! Reha plaan ei peaks asjasse puutuma.
Kersti
08.07.2007 19:30
Teate ma ei saa enam ise kah aru, mis tegema peab...
Arst ütles, et kui saan postiga selle rehab. plaani paberid, siis esimeseks asjaks lepin aja kokku sots töötajaga, ja siis hakkavad asjad alles liikuma...
Seda ma tean jah, et raha juba tiksub, lihtsalt need asja ajamised võiksid kergemad olla.
Nuh see leht, mis postiga tuli, seal olid kirjas kõik asutused, kes neid reab, plaane teevad, aga neile kõigile helistades, ütlesid, et suvel puhuks ja ka nemad mainisid, et ennem pole penioniametis miskit teha, aga võta nüüd näpust, kuida asjad tegelikult on....
Rutt
08.07.2007 23:40
Minu mäletamist mööda oli võimalik testribasid soodsamalt saada juba enne kui reh.plaan tehtud, puude toetuse sai küll alles siis kätte kui paberid korras. Läksin lihtsalt arstikirjaga haigekassasse ja seal kirjutati välja abivajaja kaart, mille alusel siis sai ribasid osta 10%-se hinnaga (praegu 600 p.-a.s), selleks polnud küll vaja veel reh.plaani. Esimesel korral tehti reh.plaan küll ainult 1 a.-ks, olin rumal ka ei osanud asja kontrollida ega pikemat aega nõuda, aasta pärast tuli see triangel uuesti läbi teha, siis olin juba targem ja nõudsin pikemat aega, tehti 3-ks a.-ks. Absurd ju , nagu see haigus oleks mööduv. Kasu nendest komisjonidest ju niikuiñii pole, raviarst on ju ikkagi see kellelt abi saab.
Kersti
08.07.2007 23:47
Mul see abivajaja kaart olemas, 12 pakk testiribasid sain soodsa hinnaga ( ehk 600 riba)
Aga kuna ma oma lapsel pean mõõtma iga 2-3 tunni tagant ( öösel möödan kah kindlasti 1 või 2 korda)
Siis on mul sellest 12 pakkist ainult 4 veel alles... nuh ja siis tuleb osta täis hinnaga ( 410 kr apteegis, maaletooja käest 323 kr)
Lihtsalt minu isklik arvamus on, et need võiksid koguaeg olla soodusega, aga seda vast ei juhtu kunagi...
Ake
09.07.2007 18:21
Kes meist ei unistaks piiramatust ribade limiidist, kuid paraku jah... Kui mõelda, et veel aasta tagasi said täiskasvanud I tüüpi diabeetikud 250 riba ning lapsed ja rasedad 300 riba aastas soodustusega, siis on hetkeolukord edasiminek. Seda enam, et ka selle pisku välja kauplemiseks on väga ja väga kõvasti vaeva nähtud. Tänud vaevanägijatele!!!
Kersti
09.07.2007 21:16
Ma kindlasti usun, et on palju vaeva nähtud :) Lihtsalt ma mõtlesin, et jah kõik võiksid neid saada selle soodustusega nii palju, kui kulub....
magidon
09.07.2007 22:36
Oot! Aga II poolaastal saad ju veel 600 riba. Aastas antakse kokku 1200 riba lastele.
Ilmselt oleneb apteegist, aga mina sain terve aastakoguse korraga välja osta märtsis. Lihtsalt tellisin enne telefoni teel ette, et soovin suuremat kogust, sest ekspromt kohale minnes ei pruugi neid apteegi korraga nii palju sees olla.
Kersti
09.07.2007 23:53
Jah sul on õigus, nüüd saab jälle 600 juurde :) Nuh ehk siis juuli ja augusti peaks nende soodus ribadega hakkama saama...
Siinsetest juttudest olen aru saanud, et paljudel ikka lapsed suht väiksed olnud, kui haigus külla tulnud, et kas teie lapsed lasteaedades käisid/ käivad? Ja kui käisid, kas said hästi hakkama, siin pigem mõtlen seda suhkrut ja toitumist just...
Kui meie elu 2 kuud tagasi veel pahupidi polnud pööratud, siis olin kindel, et laps läheb süsgisest sõime ja mina tööle ( kodulaen tahab maksmist ja autoliising jne jne jne )
Nüüd aga pole enam üldse kindel, st mul on sõime koht olemas ja kasvataja haigusest teadlik ja oli nõus siiski mu piiga võttma, kokkuleppel, et käin alguses natuke kauem koos lapsega seal, et kasvataja saab, siis minu pealt õppida, kuida toimida tuleb... väga sõbralik kasvataja oli ja armas väike lasteaed.
Aga üha rohkem tunnen, et ma kardan hirmsasti, et kas ta ikka jälgib piisavalt minu last jne ( lisa kohustus ju ikkagi)
Kersti
10.07.2007 01:09
* võtma- mul kohe häbi oma vigade pärast...
nööp
10.07.2007 02:31
ma just mõtlesin sama asja. plaanisin ka sügisest tööle tagasi minna, väiksed röövlid siis juba 2,4 aastased. /omavahel öeldes, olen päris ootama hakanud seda aega juba, väikeste väänikute emad ilmselt teavad, millest ma räägin/ aga nüüd tundub mulle ka, et kui me koduski ei ole veel kolme kuuga asju täielikult kontrolli alla saanud, kuigi pump abiks, siis kuidas veel kasvatajalt sellist tähelepanu oodata. täiesti arusaadav, et lapsi ja nende probleeme on alati palju, isegi siis kui neid on vaid kaks :) kodus ju ka ikka sageli murrame pead, kui palju ühe või teise asja eest insuliini teha. tänagi näiteks tegime suvekõrvitsa salatit riisiga ja küll sai nuputatud, palju juurde toksida. läks õnneks. paar päeva tagasi olin selveri ahjusepikuga kimpus. nii ahvatlevalt ahjusoe oli, isegi koju jõudes. arvutasin siis tavalise sepiku järgi, sest seal ju pole kirjasid peal, aga ilmselt on seal rohkem süsikaid, sest veri tõusis 16.mneni :(
tagasi tulles lasteaia mure juurde, tundub mulle, et peaks otsima koha, kus arstitädi ka kasvatajatel abiks. tuttavate jutu järgi olen aru saanud, et see ei olegi miski imeasi, kui arst lasteaias igapäevaselt väikseid mürgeldajaid oma kohalolekuga turvab. see oleks vast küll lahendus. sest nii suurt lisavastutust kasvataja õlule panna tundub mulle ülekohtune. oleks siis tõesti, et olukord stabiilsem, praegu näib see võimatuna.
nööp
10.07.2007 02:47
väike lustilugu ka teile, armsad teekaaslased-
eile õhtul käisime kontserdil ja vanaema pani kaksiku-plikad õhtul magama. lähen siis öösel ronjat mõõtma, võitlen pimedusega ja mu pusimine kannab vilja-väikse veri 5,3! mul suur rööm hinges, keset ööd nii hea näit, kui äkki märkan teki ääre alt pikki valgeid juukseid. meil nimelt nõnda, et ühel plikal- saskial on pikemad juuksed, aga väikised suhkrusõdalasel-ronjal suhteliselt lühikesed. loomulikult olin ma rõõmustanud meie terve tytre suhkrunäidu üle, sest vanaema oli õhtul laste voodid sassi ajanud, ehk siis saskia, kes muidu magab akna pool, oli ronja voodis ja ronja õe pesas :) itsitasin siis natuke nurga taga ja läksin uuele katsele. ja hea oli, et juukseid teki vahelt märkasin, sest ronjal oligi veri 12,5, mis hädasti insuliini vajas.
selline seik siis eilsest ööst
Kersti
10.07.2007 08:43
Nööp,
Ma ise uurisin kah , et arst oleks kohal, kahjuks vähendas meie Eesti Vabariik, lasteaia õe töökoormust 0,25 peale, st Kui isegi arst/ õde tahaks sela olla 8-17 iga päev, siis saaks ta ikkagi 0,25 koha eest palka... See pärast siis lasteaedades polegi enam täiskohaga õdesid, vaid neil mitu aeda korraga, et korralikumat palka saada, nõnda seletas, meie lasteaia juhataja meile...
Meil küll on õde iga päev kohal, kuid ajaliselt vähe, vist 2 tudi, veel eelmine aasta oli see sama õde töödanud seal täiskohaga.
Mõned lasteaiad vist veel on õega, aga kauaks... ja nii pikad järjekorrad on ju....
Aga tervise seisukohast oleks nõnda, hommikuse ja õhtuse süsti teeksin ma ise, st et hommikust ja õhtust sööks mu laps kodus, kasvatajal tuleks ainult mõõta seal ja siis vajadusel novarapidi teha, või kui hoopis madal, siis miskit süüa/ juua anda...( seda siiss el juhul, kui oleme veel mixtardi peal selleks ajaks, lasteaias peaks ta 2 oodet ja lõuna sööma,)
Ma ise seda kõrget suhkrut seal ei kardagi, sest lasteaias käib tohutu rabelemine, küll ta selle maha jookseb, aga vat just madalat kardan...
Ohh tegelikult võiks olla ju diabeetikute rühm, kus siis oskajad inimesed...
Meie piiga on sügisel 1,7a ja väga seltsiv laps, et ma seda ei karda, et ta sinna jääda ei taha, kui ta teisi lapsi näeb, siis unustab ta täielikult minu olemas olu ja ikka tükk tööd, kuid ateda sealt ära saada, kui vaja peaks olema :)
Aga eks siis sügisel vaatab, mis saab... kuigi juba kahtlen selles panekus
Rutt
10.07.2007 09:54
Mul poiss jäi haigeks lasteaia lõpus aprillis. Mõtlesin küll, et ei viigi teda enam paariks kuuks sinna, aga kasvatajad ise käisid peale, et viimased kuud on kõige põnevamad. Väga hästi saadi hakkama, tõsi küll ta oli siis juba üsna "suur", suhkrut mõõta oskas ise, ka süste on alates haiglast teinud ise, kedagi teist ennast torkima ei lase. Vahepeal oli vaja teha profiilipäevi, siis oli küll kasvatajatest suur abi. Passisid peale täpseid kellaaegu ja panid näitusid kirja, unustasin neile öelda, et see jääb kõik ka glükomeetri mälusse. Meil oli selle tõttu lihtsam, et ühe kasvataja mees oli ka süstiv diabeetik, nii et suurte kogemuste inimene oli alati rühmas käepärast. Tänu sellele ei jäänud tegemata ei lõpupeod ega väljasõidud.
Koolis rääkisin haigusest klassijuhatajale, velskrile ja treenerile, klassikaaslastele rääkis poiss ise nii palju kui vajalikuks pidas. Koolis on palju lihtsam kuna töötan ise samas, päeval käib poiss sageli minu juures mõõtmas ja vastavalt vajadusele lisasüsti tegemas. Ostsin nüüd sooduka ajal ühe glükomeetri ka lisaks, siis on üks kogu aeg mul töö juures sahtlis koos, ei pea enam kaasas vedama. Suvel hüppavadki meil suhkrud rohkem kui talvel. Testiribasid läheb ka suvel märgatavalt rohkem, alati kui poisil on maiustamise isu mõõdab üle, et õigustada magusavajadust. Tavaliselt ongi suhkur liiga kõrge peale seda kui on mõõdetud liiga madal ja siis endale veidi rpohkem lubatud. Ei ole talle veel suutnud selgeks teha kui palju võib mingi näiduga lisaks süüa.
Vilma
10.07.2007 12:56
Vilma laps läks lasteaeda 4-aastaselt...erirühm, kus üldjuhul olid liikumispuudega lapsed (ca 12 last), aga peale minu lapse veel 1 diabeetik...korra kutsuti kiirabi, et läks madalaks...aga nii hulluks asi ei läinud, et haiglasse oleks pidanud minema...muidu oli kõik OK...süstisin sel ajal Humulin MIX-i hommikul, kui järgi läksin (kella 17.30 paiku), siis lühitoimelist ja õhtul veel Humulin MIX-i...
Vilma
10.07.2007 12:57
ah jah, kommipakk oli lasteaias, kust siis kasvataja vajadusel andis üks-kaks tükki
magidon
10.07.2007 14:06
Meil lasteaiaga nii ludinal ei läinud. Laps käis lasteaias, kui haigestus. Kui lasteaia juhatajale (vanem inimene) telefoni teel teatasin, et lapsel on nüüd selline haigus, siis juhataja hakkas lausa karjuma mu peale. Ma ei tea, kas see oli lihtsalt selline reaktsioon halva uudise peale või ta tegelikult ka mõtles oma välja öeldut nii. Tema suhtumine oli süüdistav, justnagu meie (vanemad) oleksime oma hoolimatusega põhjustanud lapse haiguse - a´la kuidas me siis midagi ette õigel ajal ei võtnud, kui märkasime, et laps on haiglane jne. Ühesõnaga, selline tavaline diabeediga mitte kokku puutunud inimese jutt, et millal ta terveks saab ja kui kaua ta neid süste peab veel saama jne. Ta küll otse ei öelnud, aga suhtumisest lugesin välja, et ta ikka väga süüdistas meid lapse haiguses. Ehk siis arvas, et me söötsime oma last valesti kodus, lasime liiga palju maiustada vmt. Mingi aeg pärast meie telefonivestlust ta teatas meile, et nad olid lasteaias otsustanud, et lasevad lapsel lasteaias edasi käia, mis mind ka kõvasti hämmastas, sest ma rumaluke pidasin iseenesestmõistetavaks, et laps käib lasteaias edasi.
Lasteaias rääkisin kasvatajatele põhjalikult mis ja kuidas. Viisin nii palju lugemismaterjali, kui vähegi saadaval oli, kirjutasin lasteaiast antud menüüle lubatud söögid, kirjutasin juurde kogused, maha tõmbasin keelatud söögid jne. Õnneks laps oli haigestudes piisavalt suur, et sai juba paljuga ise hakkama. Mõõtis ise ja jälgis oma menüüd. Väike arusaamatus oli ka kodust kaasa pandud söögiga. Ehkki ma olin ju kasvatajatele kõik selgeks teinud - puust ja punaseks värvinud, tuli mingi aeg hiljem laps koju jutuga, et kasvataja ütles, et teiste ees süüa pole ilus. Et kui teiste ees sööd, siis peab teistele ka pakkuma. Loomulikult polnud mul lapsele kaasa pakitud mingeid hõrke maiustusi, vaid hommikuooteks tavaliselt 1 puuvili, sest lasteaias hommikuoodet ei pakutud. Siis olin ma tõesti hämmeldunud. Tegemist polnud ju 3-aastaste rühmaga, kes ei saanud aru, mis ja miks, vaid 6-aastastega, keda oli ju informeeritud, et nende seas on laps, kes peab natuke teistmoodi sööma.
Mis lasteaia arsti või õde puudutab, siis ... Kas lasteaias üldse ongi arst? Nii palju, kui mul kokkupuuteid lasteasutustega on olnud, on seal alati ikka lasteaia/kooliõed. Polegi kuulnud, et kuskil arstid oleks. Ja seda ma eriti ei usu, et lasteaiaõe kohalolekust suurt kasu oleks. Ega üks tavaline õde tea diabeedist suurt midagi, noh ehk lihtsalt üldised teadmised, aga ... Ikkagi on ta tarvis eraldi just teie lapse haiguse järgi välja koolitada, aga tegelikult saab kõik needsamad tõed ju ka kasvatajatele selgeks teha. Kõige parem diabeetiku järelvaataja on ikkagi inimene, kellel endal konkreetselt selle haigusega päevast päeva pistmist on - on ta siis ise diabeetik või on tal peres diabeetik. Ega see, et lasteaia õel med.haridus on ei anna talle ju sisulist oskust, kuidas täpselt arvutada leivaühikuid, mitu ühikut kiiretoimelist süstida vmt. Noh, ehk süsti teeb ta julgema käega, kui kasvataja, aga sellega on ka nii, et kasvatajad peavad ju süstimise nagunii ikkagi selgeks õppima, sest mis saab siis, kui lasteaiaõde juhtumisi pole tööl?
No, kui ma tagantjärgi mõtlen, siis mu lapsel vedas ikka hullupööra, et tal kordagi midagi halba ei juhtunud. Selles suhtes oli ka hea, et saime hakkama sel perioodil vaid pikatoimeliste süstidega. Hommikul kodus tegin ja õhtul. Lõuna ajal polnudki vaja teha. Aga samas, muidugi lasteaias oli kõik magus menüüst välja lülitatud.
Huhh! Vist natuke liiga negatiivse tooniga kommentaar sai...
Ahjaa! Kunagi mäletan, et Õunakeses oli mingi jutt, et lasteasustusest, kus käib diabeetik, kutsutakse lasteaiaõde ja konkreetse rühma kasvatajad diabeedialasele koolitusele. Jutust sain aru, et peaaegu mitte ükski kutse saanutest ei olnud huvitatud sellest üritusest, st. osavõtt oli nullilähedane. Ei tea, kuidas tänapäeval selle asjaga on. Kas korraldatakse veel selliseid üritusi?
lihtsalt maria
10.07.2007 15:35
Meil Henri enam peale haigestumist lasteaeda ei läinud, sügisest tuli ka kool peale, kusjuures esimese klassi õppisime ise kodus ja seega läks otse teise klassi. Magidoni laps oli lasteaias arvatavalt seguinsuliini peal, mida süstiti kaks korda päevas. Meil oli seguinsuliin küllalt pikka aega ja siis olidki suhkrud 6-7 vahel, mis jättiski petliku mulje, et tulen diabeedi jälgimisega nii superhästi toime. Minu endaealine tuttav on haige viis aastat, kusjuures süstibki seguinsuliini, keegi vahetada seda tal pole soovinudki, vs näidud on ka 6-7 vahel. Jah tuleb süüa kindlatel kellaaegadel, kui töö võimaldab seda, siis pole ju mingit probleemi.
karjed
11.07.2007 00:09
meie poja lasteaias ei käi.hetkel mõtlen et kui siis vast siis kui tuleb etevalmistus aasta kooliks.
meie arst ütles et pumbaga lapsi ei taheta üldiselt aeda võtta.paremini pidavat saama käia süstivad lapsed ja väga hea on veel siis kui süstite last hommikul ja õhtul ise.kui ka lõunaajal tuleb seda teha siis peate üldiselt ise minema kuna kasvatajad ei taha süstida.nii rääkis meie arst.ma ei tahagi väga pingutada et laps sinna aeda saaks.kui tal kodus parem siis las ikka olla kodus.samas ei tahaks mina kasvatajana ka endala täiesti diabeedi võõra inimesena sellist vastutust võtta.pahaks ma lasteaedadele seda eio pane.vahva oleks kui lasteaias oleks erirühmad kus siis oleks pädev inimene kes oskaks selliste pisikeste 1-6 aastaste eest hoolitseda.samas ei taha ma oma last väga aeda panna ka juba selle pärast et ma ei suuda oma last väga kellegi hoolde usaldada kes diabeeti ei tunne/tea nagu meie.ainuke kelle kätte julgen pojat jätta päevaks paariks on mu mehe ema kuna ta poja ravi palju kõrvalt näinud/õppinud(kanüüli vahetust ta veel ei oska aga kui ära vahetan saab ta ise hakkama.minu ema ei julge teda enda juurde võtta.on nõus teda vaatama pool päeva või nii aga mitte rohkem,kuna ta kardab.sundima ma teda ka ei hakka).
nii et kokkuvõttes minu meelest täiesti mõistetav see probleem lasteaedade kohapealt.
to nööp:
kas teil on tüdrukud ühe-või erimunakaksikud(olen aru saanud et teil kaksikud tütred).
Kersti
11.07.2007 00:38
Ma küll pole nööp, aga ma haiglas olles nägin neid vilksamisi ja minu teada, on tal erimunakaksikud, mõnusad tüdrukud ja hästi erinevad välimuselt ja neiude vanaemad rääkisid, et ka iseloomult on väga erinevad piigad :)
Aga eks ema ise oskab lähemalt rääkida :)
Lasteaia teemasse veel, et ma ise natuke kardan kah, et kas keegi ikka jägib piisavalt jne, nuh tervise seisu kohast vist oleks parem, kui ta minuga kodus on, aga ta mul metsikult seltsiv laps, armastab teiste laste seltskonda ja lasteaed ju arengule kah hea, ühesõnaga ma olen kindel, et mu piigale seal meeldiks olla ( vähemalt ma arvan )
Ohh eks see aeg siis näitab...
Rutt
11.07.2007 09:35
Mina soovitaksin küll enne kooli vähemalt aasta kas või poolikute päevade kaupa lasteaias käia. Valmistab last päris hästi ette suures rühmas hakkama saamiseks, samuti toimuvad lasteaias tunnid kus ei õpetata mitte ainult lugemist ja arvutamist (seda saab väga hästi ka kodus õpetada), vaid üksteise kuulamist ja teistega koos tegutsemist ja arvestamist.
Samuti on päris head asjad koolide juures toimuvad nn. eelkoolid. Enne kooli minekut käis poiss ka seal. Toimus kord kuus kokku 5 korda, lastele tutvustati koolikorda, õpetajaid, õppeaineid, kooli ruume. Samal ajal olid teises ruumis lastevanematele loengud. Nii et kooli tulles oli kõigile selge mis neid ees ootab.
nööp
14.07.2007 02:25
tere tere kõik see antisuhkru pere :)
meil jah nii sattunud, et kõik röövlid oma munast alguse saanud. täitsa eri nägu ja tegu, mis teeb asja muidugi väga põnevaks. aga karjed-kui vana su poeg on ja kuidas sa jaksad sedasi, kui sul ainult üks abiinimene on?
mis lasteaeda puutub, siis muidugi, ega ma arvanudki, et päris arst seal olla võiks, neid elus arsti on vist võimatu neil päevil enam lasteaedadest leida. pigem pidasin silmas med.töötajat, kes ilmselt olekski õeks õppinud. lihtsalt vahe on selles, et temalt oleks lihtsam ja ka õigustatum oodata, et ta rohkem jälgiks, tähelepanu osutaks ja aitaks kui vaja. kasvatajale sellist vastutust panna on muidugi pisut palju palutud. see on muidugi vaieldav moment, aga kuidagi ikkagi tundub sedasi.
aga jah, see kõik paneb mõtlema, et viimane aeg oleks luua väikeste suhkrupelgurite pesapaik-lasteaed. kus kõik tunneks ennast omasuguste sõprade seas kindlamalt ja harjuks ka kindlasti kiiremini oma isemoodi olukorraga. seal saaks seltsis õppida, millised toidud kuidas mõjuvad ja kindlasti oleks koolitatud personalil aega ja oskusi iga väikeste väänikute seisundit jälgida ja neid vajadusel aidata. keegi ei peaks salaja nurga taga oma puuvilja nosima ja vanematel poleks probleemi teemal, kas lasteaia koridoris teiste laste juuresolekul on ikka paslik süstida, kui vaja peaks olema. rääkimata sellest, et peaks päev läbi muretsema, kas ja kuidas kasvatajatädi ikka lapsega toime tuleb.
oeh, oleks see vast tore.
see tundub kohe niiiiii kipa, et hakkaks või ise otsast pusima ja unistust liivast lossiks muutma. kes on käpad? teeme ära?
ilma unistusteta õnne ei sünni :)
Kersti
14.07.2007 10:28
Nööp,
Mõtlesin just üks päev sama, et hakka või ise lasteaeda tegema :)
Aga see vist natuke keeruline kah, et rühmas peaks vist enamvähem ühevanused lapsed olema, aga ega vist sellised erilisi väikseid lapsi meil palju pole...
karjed
14.07.2007 15:48
mis seal ikka jaksata.poja muidu 3 aastane.kui ma oma kahte last vaatan siis ega midagi teistmoodi ei olegi.v.a siis ainult see et pojal pumbaga natuke asjatamist ja söögi kaalumine muud nagu midagi nii rasket ei ole.selles mõttes ma mõtlesin et ämm on ainuke kellele ma saaks poja kauemaks kui pooleks päevaks jättanii (1-2) ,muidugi mehele ka.teisi selliseid ei ole.poole päeva hoidjaid on ikka aga pikemalt hoidjaid mitte.ega seda pikemalt hoidmist nii väga vaja ei olegi.ikka alatiise hakkama saanud.
lasteaeda on minul ilmselt last raske jätta.ilmselt mõtleks päevas miljon korda sele peale kuidas lapsel ikka läheb ja närvitseks nii et seda nägu.samas usun et see ka vast alguse asi aga siiski ei suudaks ma väga usaldada kasvatajaid...
samas arvan ma et eraldi lasteaeda küll ei ole mõtet tegema hakata.lihtsalt võiks olla lasteaias rühmad kus on erivajadustega lapsed.ja selle rühma kasvatajal võiks olla meditsiini koollitus ja teadmised siis nendest haigustest/robleemidest mis siis selle rühma lastel on.
kaksikute kohta küsisin see pärast et teate isegi kui suur vahe kas sama-või erimunakaksikud.ühemunakaksikutel vist see oht et ka teine jääb samasse haigusesse üsna suur.kui meie esmakordselt haiglas olime siis õde rääkis meile et just oli enne meid olnud haiglas teismeline poiss kellel diagnoositi I düübi diabeet.tema vennal oli I düübi diabeedi diagnoos aasta varem.olid nad siis ühemunakaksikud.vot selline kurb asi nende ühemunakaksikute poistega :(.
nööp
19.07.2007 20:10
naljakas, tippisin vahepeal ka jutu, aga see läks ilmselt virtuaalavarustesse seiklema. ma ei teagi, kui tavaline see on, et erimuna kaksikutel mõlemal haigus väljaareneb. ilmselt on ikka nii, et neil on sama väike võimalus haigust jagada, kui sama pere õdedel vendadel.
kuulge, kui teil on lapsed olnud vanaemade või teiste heade hingede hoida, kas pole kunagi söömisega probleeme olnud? mul on küll kuidagi ootamatult raskeks kujunenud selgitada, et kõik mida ronja sööb peab olema kontrolli all. tänu pumbale saame küll ajaga rohkem mängida, kuid idee on ju sama. praegu peab toitu veelgi täpsemini jälgima, kuna organismis puudub ju pikatoimelise nö. tagavara.
olime kaks päeva ära, vanaemale sai kõik kirja pandud. et kõik võimalikult lihtne ja arusaadav oleks, ütlesin, et ärge sööge midagi, mille süsivesikuid te ei tea. ometi just seda nad tegid. sõid saladuslikke küpsiseid külas olles, millel puudus pakend. neid ei söödud mitte üks ega kaks viisakusest, vaid seni kuni isu jätkus.selge, et alguses on keeruline, aga kõige lihtsama vastu eksida.....seda on raske mõista. eriti marru ajas mind põhjendus- aga talle nii väga maitsesid!!!! sedavõrd lähedane inimene, kes on kõigega kursis olnud, mis ja kuidas ja kui raske on see olukord seni olnud. kui pikka aega me juba ööde kaupa mõõtnud oleme, et võimalikult täpselt rezhiimi paika saada jne.
kuidas saab olla, et täiskasvanud inimene ei anna endale aru olukorra tõsidusest. selle väikese inimese tulevik on ju sellest kinni, kuivõrd meie suudame teda praegu aidata. just mõned päevad tagasi mõtlesin, et kas suudame ikka nii tublid olla, et ronja neerud sinna maani vastu peaksid, kui ta lapsi tahab saada. see on meeletu vastutus, te ju kõik teate seda väga hästi, kirjutan lihtsalt selleks, et kuidagi oma suurest pettumusest läbi närida.
Rutt
19.07.2007 22:00
Olen 100% nööbiga nõus. On sama probleem. Kuna poiss oli haige ja jäi koolist koju ja endal oli väga kiire, viisin vanaema hoole alla, loomulikult koos põhjaliku ettevalmistusega. Ütlesi veel, et enne sööki mulle helistada ja nõu pidada kui on probleeme: haiguse ajal ju suhkur normis ei püsi. Õhtul v.-s täitsa laes. Minu pahandamise peale öeldi, et ega laps ju midagi ei söönudki ainult jõi. Joogiks oli talle toodud siis poest mahla kuigi kaasas oli nii mullivesi kui ka fun. Süsivesikutest ja sellest kus neid on, on räägitud küll ja küll.
Ja siis veel need nn. dibeetikute küpsised ja kommid - hullemad kui muu maiustus. Paki peal on ju ometi kirjas sv sisaldus.
Kersti
19.07.2007 23:17
Minul on ainult üks hoidja ja see on mu mehe õde, kelle kätte usaldan oma lapse 100 prossa, ta küll alles 18 aastane aga hästi saab Kertuga hakkama, ei pelga ta süsti tegemist, ega suhkru mõõtmist...
Kui ära olen käinud, olen täpselt öenud, mis Kertu sööb ja kui palju, tavaliselt helistame veel üle kah, et ise helistan ja tunnen huvi, mis v/s väärtused on olnud ja mehe õde siis alati küsib üle kah, et mis moodi selle söögiga ikka oli...
Mul meeletult hea meel, ta saab haigusest aru, on lugenud / uurinud selle kohta palju ja tõesti teda usaldan ja laps fännab teda täiega:)
Aga vanaemadest ei tasu meiegi peres rääkida, ikka tahavad nad maiustusi pakkuda ( kui ka Kertu terve oli, siis ei tahtnud ma talle komme ja asju anda, nu terve elu aega neid süüa, 1,5 a ei pea maiustusi ohtralt õgima)
Nad pole huvi kah tundnud, mismoodi sv arvutamine käib... ehk kunagi hakkavad tundma, küll siis saab seletatud..
Mind hoopis härib see, kuida ikka ämm räägib, et vaene laps, peab süsti saama, et oi oi kui kurb jne jne, aga nu süst vajalik, et täisväärtusliku elu elada... ei taha nad sellest aru saada...
nööp
20.07.2007 00:56
no just Rutt, ma ka ütlesin, et kohe kui tekib väikegi kahtlus (ja täiesti mõistetav, et kõik ei saagi kohe selge olla, loomulik) siis helista kohe, ükskõik, mis kell on. ja tõepoolest toonitasin mitu korda, et ära anna palun mitte midagi, mille sv. sisaldust sa ei tea. ja siis tuleme tagasi ja suhkru näidud on mõlemal päeval olnud ligi 19!!! täiesti võimatu. ja mida me mehega siis pingutame siin päevast päeva, ööst öösse iga ühiku nimel. nii kohutavalt lootusetu tunne tuleb peale. olen päris ahastuses. mis lasteaia mõtteid ma siin üldse julgen mõelda, kui isegi oma vanaema, kel vaid kaks last hoida, nii lootuselt käitub. niii palju on räägitud, puust punaselt selgeks tehtud.... ei tea ...
väga kurb on
magidon
20.07.2007 12:35
Täpselt sama siin. Mina polegi saanud oma last kellegi hoida jätta, sest täiesti võimatu on selgeks teha, mismoodi ja kuidas... Nüüd on laps muidugi nii suur, et saab ise või õega koos kodus olla (lühikest aega), aga sellist asja meil pole siiani, et nüüd suvi hakkas ja saadan oma lapse maale, vanaema juurde. Millegipärast arvavad mul vanemad ja õed, et ma pingutan üle. Et siis liialdan. Et ei ole vaja nii palju seada piiranguid söögi osas ja et liialdan ka nende mõõtmistega (laps mõõdab keskmiselt 4 korda päevas). Vaene laps, miks teda sellise tiheda torkimisega piinata! Kui nad selle magusa söömise keelust veel kuidagi aru said, siis muus suhtes... Ühesõnaga, loogika on selline, et kui on suhkruhaigus, siis magusat süüa ei tohi, aga soolast tohib süüa piiranguteta ja koguseid arvestamata.
Mul emakodus algab hommik sageli praekartulite, praeviinerite ja praemunaga. Neid on praetud rasvase suitsupeekoniga. Ja no mitte ma ei suuda neile selgeks teha, et lapsel on parem mitte sellist toitu süüa, sest pärast sellise söögi söömist oli tal alati üle 20. Üks õde siis ei saanud kuidagi aru, et mis siis valesti on. Tema loogika oli selline, et esiteks, see on soolane toit, seda võib ju süüa, teiseks, kuidas ma ka neid ühikute arvestamist ei proovinud neile selgitada, oli nende arusaam ikka selline, et kui 1 kartul=1LÜ, siis järelikult 1 viiner=1LÜ, 1 praemuna=1LÜ jne. Noh, ja ei teegi kuidagi selgeks, et päris nii ikka ka arvutada ei saa. Kui üritasin asja selgitada kahtlustati mind jälle ilmselges liialdamises ning liigses pirtsutamises ja seejärel lõin käega ja mõtlesin, et las laps parem istub suvel linnakorteris silma all kui maal, kahtlase vs-ga. Nüüd on lapsel pump ja söögi osas pole ma talle küll mitte mingeid piiranguid teinud, aga arvestada, kui palju peale keerata tuleb ikka ja kuna ta ise seda teha ei mõista, siis istub ta ka sel suvel linnas.
Vilma
20.07.2007 12:56
minul on küll nii, et mu ema (haige lapse vanaema siis) on tublimgi toidu ja v/s jälgija kui ma ise...eriti toidu osas...no ta on üldse väga tubli ja hea inimene...ma teist sellist ei teagi, kuigi kah juba ligi pool sajandit ilmas elatud
Vilma
20.07.2007 12:58
see-et...mul on ema (lapse vanaema) tublimgi toidu ja v/s jälgimisel kui ma ise...ja üldse on ta kõige tublim ja parem inimene, keda ma siin ilmas tean ja tunnen
karjed
20.07.2007 14:35
nööp:jah erimunakaksikutel on see risk sama mis sama pere lastel.
ongi raske selgitada.kuigi peab ütlema et ämm saab lapsega üsna hästi hakkama ja ei anna lapsele asju mida ma pole lubanud ja asju mille 100g sisaldust ta ei tea.nädalavahetusel tulebki laps vanaema hoida jätte.eks siis paistab kuis ta need kaks päeva hakkama saab.mina tavatsen tavaliselt sellistel puhkudel lapsele ise toidu asjad valmis osta ja ära märkida palju lü miski on.näit.meeldivad mu lapsele jubedalt 0 min. kiir kaerahelbe pudrud.need on ka portsionide kaupa pakikestes ja üks pakike on 3lü.selle täie sööb aps kenasti ära ja kirjutan ka palju siis sellel 3lü insuliini pumbast juurde vaja teha.
kirjutan talle ka paberil mis järjekorras nuppe vajutada ja kui palju insuliini teha ja et kui miskit sassi läheb ja edasi midagi teha ei oska et siis mitte ühtegi nuppu rohkem vajutada ja oodata kui koduekraan(pilt kellaajaga) ette tagasi tuleb ja siis otsast alata.
uskumattu aga toidu andmisest,just magusa,ei saa aru ka inimesed kellel näit II düübi diabeet.mu äial nimelt on II düüp ja ta on minu käest mitu korda küsinud et kuidas tohib laps magusat süüa.siis ma ikka selgitan talle et tal ei ole probleem mitte magusa söömise vaid sellega et tal ei ole insuliini ja et kui laps saab vastavalt ära söödud magusa hulgale insuliini siis kõik ok.ta arvab et laps ei tohi magusat süüa just selle pärast et tema ei või.aga olukorrad on ju hoopis erinevad.temal on olnud see diagnoos umb pool aatat.nüüd hakkab ta juba aru saama et temal on magus keelatud kuna vaja kaalus allla võtta aga lasele on vaja vaid piisavalt katet.
aga jah hoida andmine on paras probleem.näit. üsaldakn ma oma lapsi oma ema hoida 100% aga probleem selles et ta ei julge marcust tema "haiguse " pärast hoida ja kui tema ei julge siis ei julge ka mina last temale jätta.tütre temale hoida jätmine ei ole muidugi mõista probleem.ta hoidis ka marcust enne diabeeti.nüüd on aga nõus vaid mõned tunnid vaatama(selle aja jooksul ei pea ta midagi tegema mis puudutab diabeeti).
tegelikult saabki see nädalavahetus olema meile uudne sest üle paari tunni ei olegi marcus pärast pumba saamist vanaema hoida olnud.eks paistab kuis ta akkama saab.aga see on meil küll kindel et peame teleonitsi päeva jooksul mitmeid kordi vs ja söögi üle nõu.ei suudakski olla need kaks päeva ära nii et ma ei tea lapsest midagi ja ega kui mina ise või mees ei helistaks helistaks ämm meile.
aga jah.algul ma ikka viitsisin inimsetele ikka seletada et kuis ja mida aga enam ei viitsi.ei muuda see ju midagi.peaasi et teavad inimesed kes lapse juures võ tegelevad temaga.
nööp
20.07.2007 15:53
täpselt magidon, ma tunnen ennast juba süüdlasena, et kuidas ma küll sedasi oma last kasvatan ja vanaemaga ülitõsisel toonil vestlen, et näe siin on suur viga tehtud. just, ma olen halb inimene, sest laps ju on väike ja ikka tahab, milleks siis keelata!!? USKUMATU! ja kõik on mõtlevad inimesed, ei ole probleeme alkoholiga ega muidu elust arusaamisega :) ei no tõesti, selline olukord lihtsalt paneb juurdlema, et milles on asi. kui me tagasi tulime ja üks näit oli olnud 18,7! siis vanaema ei osand suurt midagi selle peale öelda ega arvata, umbes nii et mis siis ikka, läks nii. ja ma ei ole siin üldse selle peal väljas, et kedagi lootusetult mustata, vastupidi, vanaema on lastega väga tore ja mul on tohutu rõõm ja kergendus, kui ta saab nad pariks päevaks enda hoolde võtta, lihtsalt et see söömise moment on täiesti nagu ära plokitud. ma ei tea, mis peaks juhtuma, et ta tõsiselt asja üle mõtlema hakkaks. kas tõesti on vaja ronja pimedus ära oodata, et siis ehk hakkab asi reaalsemaks muutuma. see on kohutav jutt ja ma tegelikult loomulikult ei mõtle nii, lihtsalt nii kohutavalt abituks teeb olukord. ja pagan, see ei ole ju ülepingutamine, see on igapäevane võitlus oma lapse täisväärtusliku tuleviku eest. see on kaugel pirtsutamisest, ülereguleerimisest või mõttetust pabistamisest. vastupidi see on kõikide nende lähedaste otsene kohustus väikeste ees, kellele on see haigus põue pugend.
aga ma arvan, et siin on pisut peidus ka seda üdini inimlikku hoiakut, et kes see loll ikka tuld ennem kustutama hakkab kui otsest leeki lõõmamas ei näe. samamoodi on meil ju kõigega, kui palju on räägitud nüüd neist suitsuanduritest, väike asi, aga võiks päästa paljusid peresid tragöödiast. lihtsalt inimene ei vaevu süvenema ennem kui endal leegid sarikas.
ma justkui mõistan küll sellist asjade tunnetamist, aga ma siiski ei saa leppida, et kõige lähemad nii kergekäeliselt suhtuvad mu lapse tulevikku.
huhh, kui sõjakas kiri nüüd sai, armu ja andestust :) mind lihtsalt tõesti väga ärritab selline asjade seis
nööp
23.07.2007 04:35
kallid kauged ja ometi nii lähedased
hüppan rõõmust ja säran südames. meie väiksel sukru-kribalal oli täna esimene päev oma uues elus(alates 27 märts 2007, kui haigus tuvastati) mil terve ööpäeva näidud, 13 korda mõõtmist, jäid alla 10!!! kusjuures polnud ühtki näitu alla 3,5! see kõlab ja ilmselt ka näib lugedes liig lihtsameelne, kuid ma olen tõesti õnnelik :) se on ühe pika teekonna esimene rõõmus vestapost. ja ma annan endale täiesti aru, et see võib olla lihtsalt juhuste kokkusattumus mitte niivõrd meie pingutuste vili. kuivõrd oleme omameelest juba viimased nädalad kindlamalt käitunud võrreldes algusega, selles mõttes, et juba on nii mõnedki pudrikud ja muud toidud omad individuaalsed väärtused saanud pika testperioodi tulemusel. aga hoolimata sellest, seni pole nii stabiilset ööpäeva olnud. millest need rõõmunumbrid ka tingitud pole, väge haga hea meel on :)
lihtsalt maria
27.07.2007 21:56
Vot jah, mille üle meie rõõmustame. Teistele tundume imelikud, sest neid paneb nii kilkama vaid suur lotovõit. Küsin siinkohal, kui paljud teist (kes töötavad kollektiivis) saavad tööl teistega vesteldes rääkida oma lapse suhkrutest, nii et ei märka nende nägudel varjatud või varjamata igavust? Nööp rõõmustaks kindlasti ka teisel päeval tööle minnes veel "vanast rasvast". Eelmisel töökohal töökaaslane küll huvitus sellest, kui ise juhtusin mainima. Praegu uue kohas aga unustan end ja ütlen vahel ka, et hommikul oli suhkur kas kõrge või tõesti ilus ehk korras. Meil on ju see suhkru jälgimise värk juba lausa veres ja ei unune hetkekski. Aga noh siin foorumis küll hingame kõik kergendusega, et ehk ka edaspidi on mingi selgus ja piirid su lapse suhkru kõikumises, mis sest et oleme teatud mõttes võõrad, ehk kauged ja samas nii lähedased!
MAMMI
27.07.2007 23:36
Erimunakaksikutes kohta küsisite. Tõenäosusest ei tea ma midagi, aga mu erimunakaksikud, kes väljanägemiselt on täiesti ühesugused, jäid alati lastehaigustesse nii, et esmasündinu haigestus ja viis minutit hiljem sündinu haigestus poolteiste päeva pärast. Kui esmasündinu 15. aastaselt jäi diabeeti, sai kaksikvennast poolteist aastat hiljem diabeetik. Esimesel on raskem suhkruid paigas hoida, teisel püsib nats paremini. Esimesel lõigati jaanipäeval pimesool välja (mädane põletik, lõhkes), kas teisel juhtub sama siis poolteise aasta pärast või? Elame-näeme.
nööp
28.07.2007 13:37
väga tugev side siis su kaksikute vahel, isegi yhtegi haigust ei taha teineteiseta läbi elada :) huvitav, kui nad juba nii suured olid sel ajal kui haigus avastati, kas siis tekib see võistlusmoment ka lastes, et kes suudab paremini oma numbreid korras hoida ja täpsem insuliini doseerija olla. kas nad arutavad seda omavahel või pigem on selline suhtumine, et peaasi et enam-vähem oleks, pikemalt küll ei viitsi teemaga tegeleda?
lihtsalt maria, sellest on vahest kahju jah, et inimesed su lähedal nii suurt rõõmu ei tunne sellest, kui üks päev on ilusad suhkrunubrid olnud. oleks hea suur kuhil õnne, mida jagada :) aga ju seda ongi keeruline mõista, kui pole päris lõpuni asjas sees. aga siia teie sekka sellest imepäevast rääkima tulla oli küll tõeliselt hea tunne.
...oh see imeline internet, mis oma seeneniidistike kaudu meie kõigi tuppa jõuab..
Kersti
12.08.2007 12:17
Nööp,
Kuidas teil lähe, teist pole nii ammu miskit kuulda olnud, pumbaga elu palju parem ja ja näidud korras jah :)
nord
12.08.2007 12:41
Tere ja jõudu teile kõigile! Äkki oskab keegi ka minu küsimusele vastata: Kas Eestis on kuskil osta testribasid ACCU-CHEK Sensor Comfort glükomeetrile? Saime selle koos testribade tagavaraga kingituseks, aga nüüd saavad ribad otsa ja siiani pole kuskilt uusi osta saanud. võib vastata ka e-mailile : nord.stern@hot.ee