Lapse diabeet, palju küsimusi.

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Tere! Liitun ka teie seltskonnaga. Olen foorumit lugemas käinud juba mitu nädalat, alates sellest, kui laps (6 ja pool aastat vana) diagnoosi sai. Aastavahetuse veetsime haiglas. Oleme püüdnud toime tulla, aga aeg ajalt kasvab kogu see diabeediasi mul üle pea ... Küsimusi on nii palju ja need on kohati kindlasti väga rumalad. Haiglas seletati küll kõike, aga seda infot tuli korraga nii palju, et ma olen jätkuvalt üsna segaduses. Süstime praegu kaks korda päevas (9:00 ja 18:00) NovoMix30't. Hommikul 5 TÜ ja õhtul 3 TÜ. Esialgu oli õhtune doos 2 TÜ, aga magamaminekueelsed suhkrud kippusid olema 10 ja üle selle ning endokrinoloog soovitas õhtust tõsta. See on aga ka hommikuse ja päevase suhkru alla tõmmanud, madalaim hommikune siiani 3,8 ... alla 4 võib aga olla ju juba hüpo ... laps magas siiani oma toas, aga nüüd ei julge teda üksi magama jätta, tuba on üle koridori ja kui öösel peaks midagi juhtuma, siis ma lihtsalt ei kuuleks. Mõne korra olen öösel mõõtnud, kui 3:00 öösel on vs 4,6, kas siis peaks juba lapse üles ajama ja talle midagi pakkuma? (Tolsamal hommikul oligi suhkur 3,8) Kui kõrget suhkrut peaks kiiretoimelisega korrigeerima (NovoRapid meil)? Sain nagu aru arstide jutust, et mingi hetkeni võib ka lihtsalt vähemate süsivesikute ja füüsilise tegevusega? Selge muidugi, et kui suhkur 20, siis ei saada last staadioniringe jooksma vms. :) Kuidas te igasugused õueskäigud lahendanud olete? Mõõdate enne iga õueminekut ka veresuhkru? Mul on hetkel selline tunne, et ma kas teen süüa, pesen nõusid, arvutan süsivesikuid või mõtlen mida järgmiseks süüa teha. Lisaks on meil just sündinud pisike beebi majas, kes nõuab ka oma aja. Kodust välja nagu enam ei saaks ega julgekski minna. Iga natukese aja tagant on jälle söögi või oote aeg ... hüposid kardan ka. Olemegi praegu ainult lühidalt omas aias käinud, et ikka natuke õhku saada. Lasteaeda peaks ka tagasi minema veel viimased kuud jäänud käia, aga ma ei ole sellele veel julgenud väga mõeldagi. Praegu igasugused viirused ju ka levimas. Trennis käib (ballett) ja jälle on mul palju küsimusi tekkinud. Kas igal juhul magus jook kaasa? Trenn algab tunnike pärast õhtusööki ja kestab 45 minutit. Ühe korra sai antud enne kõrremahl ja pärast oli suhkur 19,1 ... Ja need süsivesikud. Diabeediõe juures tehtud konspektist loen välja, et juurviljad peale kartuli põhimõtteliselt süsivesikuid ei anna või annavad minimaalselt. Külmutatud juurikate pakil (ilma kartulita) on aga süsikad kirjas 100's grammis ~4. Kas neid siis ikkagi arvestada? Ja kodujuust ... voldikust loen, et 2 kuhjaga supilusikat on 10 grammi süsivesikuid, pakil kirjas 100's grammis 2,4 grammi süsivesikuid. Mida või keda siis nüüd uskuda? :( Loodan, et ei ole liiga pikk ja segane jutt ja annate andeks, kui küsimused on väga lollid. Tahaks ju kõik õigesti teha. Olen küll lugenud siit, et ega muud moodi ei saagi kui inimkatseid tehes, aga hirm on sees. Oleksin väga tänulik kui keegi kogenum oskab nõu anda. :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18008/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
RE: Lapse diabeet, palju küsimusi.
*kui 3:00 öösel on vs 4,6, kas siis peaks juba lapse üles ajama ja talle midagi pakkuma? (Tolsamal hommikul oligi suhkur 3,8) 4,6 on tegelikult väga kena number ja 3,8 pole ka midagi ohtliku või otseselt liiga madalat veel, aga, arvestades et alati ei toimu kõik täpselt ühtmoodi oleks tõenäoliselt ohutum/kindlam variant tõesti hoida 1-2 ühikut suuremat varu madalaga. et natuke oleks ehk tõesti võinud midagi anda. *Kui kõrget suhkrut peaks kiiretoimelisega korrigeerima (NovoRapid meil)? Sain nagu aru arstide jutust, et mingi hetkeni võib ka lihtsalt vähemate süsivesikute ja füüsilise tegevusega? Selge muidugi, et kui suhkur 20, siis ei saada last staadioniringe jooksma vms. :) see sõltub paljuski sellest, mis on parasjagu mõjumas eelnevalt (nii varasem toit kui süst), kui on põhjust eeldada, et pigem veresuhkru tase on hetkel tõusu kui languse teel siis vast alates kuskil 9...12 võiks mõelda sellele, et natuke midagi juurde teha. muidugi ettevaatlikult ja vastavalt sellele kuipalju täpselt on. *Kuidas te igasugused õueskäigud lahendanud olete? aga miks mitte eelnevalt mõõta kindluse mõttes. kui tundub liiga ideaalne number ja on arvata, et õues energiat kulutatakse siis võib ju midagi natuke lisaks anda enne õueminekut. kui on tase pisut rohkem kui peaks võib eeldada, et number kulutatakse õues parajaks. Oleneb muidugi õues tehtavast tegevusest, aga alati ei pruugi see üldsegi nii äärmuslikult erineda ju kodus olekust. *Trennis käib (ballett) ja jälle on mul palju küsimusi tekkinud. Kas igal juhul magus jook kaasa? Trenn algab tunnike pärast õhtusööki ja kestab 45 minutit. Ühe korra sai antud enne kõrremahl ja pärast oli suhkur 19,1 ... Kaua see trenn kestab? Eks igaksjuhuks peaks midagi kaasas küll olema aga mitte loogika alusel, et kindlasti tuleb kaasa antu ära tarbida. 19 on üsna kõrge veresuhkru tase ja sellisega heast trennist vaevalt midagi välja tuleb. Pigem võibolla oleks mõistlik, et enne trenni oleks tase kuskil 9...11 ja kui trenn just väga kaua ei kesta siis ta pigem selle jooksul alla mõistliku taseme ei langegi. Muidugi ma ei ole absoluutselt arst, ega midagi, need olid vaid minu subjektiivsed arvamused põhinedes mu enda elul.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18009/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Tere! Mina soovitaks kõigepealt hästi rahulik olla. Sinu lapsega ei juhtu mitte midagi, ta võib rahulikult edasi lasteaias ja balletitunnis käia ning oma toas magada. Teil on glükomeeter, seda kasutage usinalt. Lapse peab sööma korralikult ja eriti nii väikese lapse puhul on see lausa raudne reegel, sest nad liiguvad piisavalt. Trenni kindlasti magus jook kaasa. Aga kindlasti peaks harjumuseks saama ka kommide kaasas kandmine igal pool, õue minnes kindlasti magus taskusse, meie laps sõi enne õueminekut näiteks võileiva lasteaias (tavaliselt ju hommikuoodet ei ole, aga meie leppisime kasvatajatega nii kokku, võileib oli kaasas). Kui imelik tunne on, kohe komm põske, pärast on aega mõõta. Kõrge suhkruga ei juhtu lapsega midagi, selle saab alla süstida, madalast aga peaks võimalikult pea lahti saama ja sellepärast ka selline soovitus. Ma tean, võib öelda, et mis mõttes kõrge suhkruga midagi ei juhtu. Lühikeses perspektiivis ei juhtugi ning laste diabeediga on prioriteet see, et laps ei satuks ebakindlasse olukorda (mida hüpo on). Samas ei maksa muidugi ka hüpot demoniseerida. Algusest peale peab lapsele sisse kasvatama paari põhitõde, neist üks ongi see, et kui on imelik tunne, tuleb kohe midagi (magusat) süüa. Ütlesin eelnevalt, et kommid, aga eks igaüks leiab ise selle õige vahendi. On neid, kes kasutavad kiireks abiks glükoosidropse, meie jälle marmelaadikomme (Tiina jm), mõjuvad meie puhul efektiivsemalt (laps diabeetik alates 4. eluaastast, mina ise haigestusin 9-aastaselt). Sama põhitõde peaks rääkima ka lasteaias. Lasteaiatöötajaid ei maksa hirmutada kõigega, mis "juhtuda võib", vaid just selgitadagi, et laps võib süüa kõike (ja lasteaias kohe eriti, seal liikumist eriti palju), aga tal peab olema võimalus süüa oma komm ka hetkel, kui tal juhtub halb olema (ehk siis hüpo ajal). Ja rõhuta, et hüpo ei teki üldse kogu aeg ja igal hetkel, ning kui korralikult sööb, siis on neid esinemisi üldse väga harva, ning lapsega ei juhtu ka suurt hullu midagi. Enne trenni peaks suhkur olema 9-10 kandis, siis on esialgu kõige julgem. On ju parem, kui ta ei peakski keset trenni midagi tarbima. Mõõtke esimestel kordadel enne trenni ja pärast trenni ning siis saab parema pildi, kas on selline valik (suhkru kõrguse suhtes) õigustatud või peaks olema madalam, aga võib-olla hoopis kõrgem. Ja kui on alla 9, siis võiks enne trenni midagi süüa, nt võileiva. Diabeet on iga konkreetse inimese puhul suur katsetamine, aga kirjutage üles, mis tulemused mingi tegevuse juures mõõtes on, siis saab parema pildi. Ka enne õueminekut kindlasti mõõtke, seda teen näiteks ka mina täiskasvanuna - mõõdan enne väljaminekut, enne seda, kui pean esinema või tundi andma, pärast õuest tulekut, pärast tundi jne. Liikumine on igal juhul näidustatud, ma nüüd kordan end, kuid ikkagi ütlen veelkord, et selles mõttes on diabeet vaata et tervislik haigus: liikumine muudab enesetunde paremaks, annab ainevahetusele hoogu juurde. Nii et ärge jätke ära trenni ega õueskäike, lihtsalt mõõtke ja sööge. Kui kõrget suhkrut peaks kiiretoimelisega reguleerima? Oleneb, mis on kavas teha. Kui laps on suhteliselt paigal järgnevad tunnid, siis on õigustatud ka alates 9-st (ühe-kahe ühiku kaupa), aga kui on kavas liikuda, siis kuskil 16-17 ehk on näit, millele võib kaks-kolm ühikut süstida. Laias laastus arvestusega, et süstitud ühikute arv korda kaks lahutad glükomeetri näidust ning saad selle tulemuse, mille peaks saama seda süstides (nt suhkur on 16, sina süstid 4 ühikut - 4x2=8, 16-8=8 - umbes selline suhkur peaks mõne aja pärast olema - seda siis juhul, kui ei kaasne liikumist, mis võimendab insuliini mõju mõnevõrra). Toonitan, et see on skeem, mida mina ja poeg kasutame, see ei pruugi teile sobida. Proovi tõesti ühe-kahe ühikuga, lapse organism on äraarvamatu ja mõõtes saate ise teada, mis teile sobib. Süsivesikute arvutamise kohta ei oska mina midagi öelda eriti tarka. Esmalt on hea teada, millised toiduained sisaldavad liht- ja millised liitsüsivesikuid. Seda teile kindlasti räägiti ka. Köögiviljadest sisaldavad peale kartulite süsivesikuid ka mais, oad, läätsed ja herned (kõik ikka liitsüsivesikud). Minule ei sobi ükski neist, pojale jälle sobivad kõik. Igal juhul vajab organism süsivesikuid ja kui lapsele vähegi maitseb, siis peaks toidukord nendest midagi mõnevõrra sisaldama. Porgand sisaldab ka süsivesikuid, kuid tegelikku muljet avaldab organismile ainult n-ö kontsentreeritud porgand, ehk siis porgandimahl (minu puhul). Niisama tavalise toidu sees ei jõua keegi neid nii palju süüa, et sellest mingit mõju tuleks. Aga siin on juttu olnud, et mõnele inimesele siiski - nagu öeldud, diabeetikud on igaüks erinev, igaühel on erinevad toiduained, mis suhkrut tõstavad või siis ei tõsta. Piimatooted sisaldavad laktoosi, mis on liitsüsivesik. See oleneb organismist, kas see laktoos lõhustudes mõjub ka veresuhkrule või mitte. Valdavalt seda süsivesikute hulka ei arvestata, aga te proovige - las laps sööb ja siis mõõtes hiljem saate teada, kas tema veresuhkrule avaldab näiteks kodujuust mõju või mitte. Minule ei mõju igatahes. Unustasin end nüüd rääkima, loodan, et mingit kasu oli sellest jutust ka. Kirjutada võib mulle heid@smail.ee, kui on midagi veel, mis tahaks lähemat selgitamist. Tahaks veel lohutada, et ei ole hullu midagi. Diabeet on tänapäeval väga hästi kontrollitav haigus ja mis kõige parem, ei takista elus hästi hakkamasaamist. Ma saan aru, mida sa mõtled sellega, et ei julge midagi teha ega kuskile minna. Diabeet on ühtlasi (ühe diabeetiku sõnadega kuskilt artiklist) nagu köielkõnd, ei tea ju, kus äkki valesti astud. Aga võib lohutada, et tegelikult ei juhtu midagi, ka veidi dramaatilisemad olukorrad on lihtsalt lahendatavad. Minagi ei julge enne magama minna - ikka veel - ilma, et ma poleks lapse suhkrut mõõtnud. Ja hommikul ärgates on esimene mõte, kas kõik on korras ikka teises toas. Vaatamata sellele, et ma ise olen suurema osa oma elust I tüübi diabeetik olnud ja lapski juba nii suur, et tunnetab end väga hästi. Selle irratsionaalse hirmu vastu ei saa muu kui glükomeetri ja julgusega :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18012/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Tere! mul on väga kahju, et teie peret selline haigus tabas ja kindlasti ma ei ütle, et pole midagi (kuidas saaks keegi teise suure mure peale öelda, et see ei tähenda midagi). praegu keerleb teil kindlasti kogu elu ainult ühe asja ümber. meie laps jäi samuti haigeks kuueselt, nüüdseks staazi üle viie aasta. üks on küll kindel- te saate hakkama. õpite süsivesikuid lugema ja insuliini määrama nii muuseas. üsna varsti oskate arvata, kuidas mingis olukorras käituda. andke endale aega uue eluga harjumiseks. ükski küsimus ei ole liiga loll, et seda küsida. vanaemad/-isad ja muud olulised inimesed (näiteks lapse sõbrad) harjuvad ka olukorraga. ärge jätke midagi tegemata, mida te muidu oleks teinud, kogemustest õpibki kõige paremini. laste sünnipäevad, ujulad, kelgutamised, molutamised, jne jne. kui öösel on suhkur piiri peal, annaks mina midagi natuke ampsata või juua. meil laps käib mitu korda nädalas trennis, igasugune liikumine aitab suhkruid tasakaalus hoida, nagu siin ka teised juba ütlesid. seega trenn on ainult kasuks, aga igale poole, kuhu lähete, alati midagi magusat kaasa. treeneriga tuleks rääkida, et kui lapsel imelik tunne, peab ta kohe midagi sööma, ei saa oodata trenni lõpuni. meil on spetsiaalne trennikotike, kus sees mahl ja glükoositabletid, see seisab treeneri laua peal, nii et ka treener teab, kust midagi kiiresti leiaks. lasteaeda viiks ka. tuleb lihtsalt rääkida kasvatajatega olulised punktid läbi. üks võimalus on nt jätta lasteaeda mobiiltelefon (kui muidu peaks tekkima küsimus, et kelle kulul helistatakse), et kasvataja saaks iga hetk vanematele helistada, sellisel juhul jääks kõik otsused vanemate teha ja annaks ka kasvatajatele julgust juurde. eks see peab olema teie ja arsti otsus, et millal jälle lasteaeda minna,alustage või paari tunni kaupa (paari tunniga ei juhtu teil midagi, kui enne suhkur ära mõõta). kuna meil laps seguinsuliini peal ei olnud, siis nendes küsimustes ma sõna ei võta. muidu mõne üksiku (nt 4-5) süsivesiku peale me alguses kindlasti midagi ei teinud, pigem sai arvestatud, et kui laps läks õue mängima, oligi paras aeg millegagi veidi maiustada; kui neid üksikuid süsivesikuid aga koguneb korraga rohkem, siis peaks mõtlema. ja praegu kõige rohkem infot annab kindlasti mõõtmine, nii et ribasid kulub alguses kindlasti palju. jaksu ja julgust!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18018/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
My, kusjuures ei räägitud liht- ja liitsüsivesikutest. Ehk oskad mind sel teemal harida? Diabeediõde tegi toidukoolituse, kus konspekteerisin palju mingid tavalisemad toiduained süsivesikuid annavad. 200 ml piima - 10 grammi süsivesikuid jne. Andis näidismenüü ja kirjutas ette palju mingil toidukorral süsivesikuid anda. Lasteaiatoidu kohta ütles, et kui söögiks praad siis sel päeval magustoitu ei saa. Endal tuleb nutt peale, kui mõelda, et teised söövad oma magustoitu ja tema peab laua tagant ära minema. :( Või siis hakkab ainult supipäevadel lasteaias käima ... Suur-suur aitäh teile kõigile vastanutele! Juba see, et saan siit nõu küsida annab julgust palju juurde. :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18039/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Meie lubame lapsel ikka ka magustoitu süüa. Ainult mõned asjad, mis kohe üldse ei sobi, jätame menüüst välja. Näiteks oleme lapsega teinud kokkuleppe, et kui lasteaias on pannkoogipäev siis tema sööb pannkookide asemel midagi muud ning saab "kompensatsiooniks" kommi. Kui kolm suurt pannkooki koos moosiga annaksid kokku 60 grammi süsivesikuid siis üks komm annab ainult 5 süsivesikut. Ning õnneks on laps oma kommi üle senini rõõmus :-) Samuti oleme lasteaeda viinud varuks koorejäätiseid, et juhul kui mõne lapse sünnipäeval pakutakse mahlajääd siis saab minu laps oma varudest koorejäätise. Mahlajää viskab suhkru kõrgustesse, et siis sealt kolinaga taas alla tulla. Koorejäätise söömise järel on aga suhkrukõver palju ilusam. Loodetavasti õnnestub ka sul lapse ja lasteaiaga kokkuleppeid teha. Ning mis puutub diabeediõe juhisesse, et sel päeval kui on praad siis magustoitu ei saa, siis sellest ma päris hästi aru ei saa... oluline ei ole ju toidu tüüp vaid seal sees olevad süsivesikud. Kui söögiks on liha koos kahe kartuli, kastme ja salatiga siis minu arusaamist mööda annab see praad enam-vähem sama palju süsivesikuid kui supp koos leivaviiluga.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18053/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Ma tahan ka öelda, et alguses ongi tunne, et maailm variseb kokku, aga üsna ruttu saad jalad alla ;). Minu piiga veel mõned päevad 6a. ja käib samuti aias ja saab hakkama, meie kogemus on ka näidanud, et aias seda tralli/ liikumist nii palju, et ilusti saab kõik toidud ära süüa. Meie oleme kodus ka põhimõtte teinud, et pole asju, mida süüa ei saaks. See muidugi ei tähenda, et me ainult jama sööksime :). Samas kord kahe kuu tagant teeme ka pannkooke. Need lihtsalt vajavad kõvasti rohkem insullini, kui tavapärane menüü. Meil see teistmoodi, et süsti asemel on insuliinipumba vajutus. Veel on meil lapsega kokkulepe, et sööb täpselt nii palju, kui algselt ette tõstetakse, et juurde ei küsi ( sedasi on need aia portsonid ka suhteliselt väiksed). Aga kui ma nüüd vaatan aiamenüüd, siis on need lõunasöögid ja magustoidud täista tasakaalus. Alati ju ennem lõunasööki möllavad õues ja peale seda lähevad magama, et üks väike magus amps kulubki ära. Peale aktiivset aega kipub ju suhkur langema. Seega kõik tuleb Teil kogemusega, mina isiklikult kirjutan üles asjad, mida laps aias sööb ja palju peale lasen vajutada ja mis tegevus tuli. Siis teab arvestada. Nuh ntx on meil aias ujumine ja vat see 30 minti ujumist langetab meie piigal suhkrut kuskil 5 pügala võrra. Või kui reedel on peale oodet trenn (40 minuti üldfüüsilist), siis ootele peale üldse insuliini ei teegi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18059/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
kui sa, tupsununnu, ei arva, et seda infot liiga palju on või pildi liiga kirjuks ajab, siis liht- ja liitsüsivesikute mõte on see, et ühed imenduvad kiiremini ja teised aeglasemalt. see, mis ma nüüd kirjutan, on lihtsustatud lähenemine, millest umbes meie laps praegu ise lähtub. seega meie nimetame neid kodus kiireteks ja aeglasteks (kindlasti ei ole see nüüd mingi õige teaduslik lähenemine) :) aeglasemalt mõjuvad süsivesikud siis, kui toit sisaldab ka palju rasva või valku. nt pannkook, pitsa, kodujuust, kohupiim, juust, hamburger jne- need kõik avaldavad suhkrutele kauem mõju, kui lihtsalt paki pealt süsivesikuid kokku lugedes võiks arvata. nt juust ju süsivesikuid ei sisalda, küll aga aeglustab ta muude süsivesikute tööd ja mõju on ilmselge, vähemalt meie lapsel. (seega nt juustusai pärast trenni enne magaminekut sobib meil väga hästi, sest see mõjub aeglaselt ja hoiab ka kiire kukkumise ära.) nii et kui vahel oled oma arust süsivesikud korralikult kokku liitnud ja viis tundi hiljem näitab glükomeeter mingit kosmost, siis tasub ka meelde tuletada, mida sai söödud. meie praegu praktikas arvestame pitsa, makaronide, rasvasema prae, krõpsude (vahel ju võib) peale oluliselt rohkem insuliini (meil pump, seega ma ei julge öelda, kuidas seguinsuliiniga peaks ümber käima), kui süsivesikute alusel arvestaks. aga kordan veel, räägin meie kogemusest, aruta seda kindlasti selle arsti või õega, kes teil aitab koguseid praegu paika panna. ja muideks, just seepärast, et rasvasemad toidud mõjuvad aeglasemalt, ei sobi sokolaad hüpo korral- siis tuleb haarata kiirete süsivesikute järele, nt mahl (vedelikku saab keha kohe "kasutada"), lutsukommid, meil ka kummikarukesed, glükoositabletid- seega midagi, kus on palju süsivesikuid ja vähe rasva või valku. Millalgi sa märkad, et ka nt praekartul ja kartulipuder mõjuvad erinevalt- üks on esiteks rasvasem ja teiseks kartulipuder on juba oma konsistentsilt selline, et keha omandab selle kiiremini. kui laps on palju aktiivselt tegutsenud, siis hüpo korral on kõige parem veel aeglaseid ja kiireid kombineerida- kõigepealt mahl või midagi muud kiiret, ja siis midagi aeglasemat ka, nt võileiba, kohupiimakreemi. küsisid ka puuviljade kohta- meie silmis on need ikkagi pigem kiired süsivesikud. kui just juba üli-üli madal suhkur ei ole, siis sobivad õun ja banaan ka. kokkuvõttes ma tegelikult arvan, et esialgu harjuge oma tavaliste toiduainete-söökide süsivesikuid lugema ja see aeglase-kiire teema kannatab veidi oodata, aga ise sa küsisid :). jaksu!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18061/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Ma võin oma lapse 2009. aasta seguinsuliini ajast öelda, et sel ajal me pitsat, kohupiima ning hernesuppi ei söönud, sest veresuhkur lendas üles ega mõelnudki sealt alla tulla. Üles minek toimus öösel, ammu peale ametlikku söögi mõju lõppu.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18065/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Mina arvan, et last ei tohi söömast keelata. Sellest väga palju ei räägita, aga tegelikult on väga ohtlik tekitada toidu suhtes selline ihalus, mida on pärast väga-väga raske kontrolli alla saada. Keelatud asi on teadagi, ahvatlev. Kui ta aga on lubatud, siis polegi ehk nii väga. Laps hakkab muretsema, tahtma seda, mis on keelatud, salaja võib-olla sööma. See on lõppkokkuvõttes palju-palju halvem kui mingi kohatine kõrge näit, mille saab alla süstida. Ei ole mõistlik keelata lasteaias magustoitu, sest nad liiguvad, nad söövad lõunat pärast õuest tulekut ja igal juhul on energiat kulunud. Lisaks saab juurde süstida kiiretoimelist insuliini, kui vaja (see oskus tuleb pikapeale, millise näidu juures palju süstida. Mina kirjutasin lasteaiale tabeli ja algul helistasin lasteaeda enne lõunasööki, nemad mõõtsid, andsid teada, mis suhkur on, ja siis mina ütlesin, palju süstida. Hiljem polnud seda enam vaja, sest nad vaatasid tabelist järgi ja vastavalt süstisid. Lasteaia lõunasöögi süsivesikuid ei arvestanud, see on mõttetu ajaraisk). Ja veel keelamisest: diabeediõde eeldas vist, et laps sööb kõik ja kogu aeg? Aga mis siis, kui laps üldse ei söö lõuna ajal oma praadi - sel juhul on magustoit lausa vajalik, et süsivesikuvajadust katta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18066/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Mõtlesin, et kirjutan vahepeal kuidas meil läinud on. :) Esimene glükohemo sai just tehtud - 8,2 ... aga ausalt öeldes kartsin veel hullemat, sest tüdruk oli vahepeal pikalt haige ja suhkrud suurtele insuliinikogustele vaatamata kole kõrged. Nüüd õnneks terve ja loodetavasti järgmisest nädalast jälle lasteaialaps ka. Ikka muretsen nende kõrgete ja madalate pärast, kuid siiani on kõik olnud süsti või magusaga lahendatav ... aga võtab ikka seest õõnsaks küll, kui glükomeeter korra alla 2 numbrit näitab hommikul ... õnneks selline asi on juhtunud vaid korra ja üldiselt laps tunneb omal madalaid ja kõrgeid päris hästi. Tuleb kohe ütlema. Maikuus peaksime pumba saama. Eks siis on jälle uus õppimine ja harjumine.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18488/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
tupsununnu - meil sama vana diabeetik kodus, diagnoos saadud 6k tagasi. Kaalume ka pumbaravile üleminekut, hetkel tekitab raskust see 50%line omafinantseering. Kas teie ei ole teinud Lastefondile vms. taotlust abiks? Küsija suule muidugi ei lööda, aga huvitav, millised vastused sealt tavaliselt tulevad?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18507/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Me tahtsime ka alguses kallimat pumpa, aga hind on ikka väga soolane ja kui tahaks veel sensoreid ka kasutada, siis minu rahaline olukord kahjuks seda ei võimalda. :( Aga ma usun, et see pump mida haigekassa 90% osas hüvitab, ei ole ka nüüd mingi päris mõttetu vidin. Praegu jäi arstiga jutt nii, et võtame selle.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18508/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Minul on Lastefondiga positiivsed kogemused, küsige ikka, lisaks pöörduge oma kohaliku omavalitsuse poole (seda teeb ka Lastefond), sest sellisteks juhtudeks on neil eraldi eelarve real vahendid. Ja uskuge mind, 12 sensorit aastas tähendab kolme kuud väheke mugavamat elu, ei ole pidevat sundmõtet, mis näit võiks parasjagu olla.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18509/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Taotlus Lastefondile on meil tehtud, aga meie arsti sõnul on fondil hetkel teised projektid primaarsemad ja diabeetikute pumbaravi toetamine teisejärguline.... Samas kordavad kõik endokrinoloogid nagu ühest suust, et meie lapse diabeet ei allu ravile soovitult ja ainuke lahendus on pump. Mõtlesime, et kui juba pump, siis ikka see sensorivõimalusega, et kontroll oleks optimaalne. Vot ja nüüd olemegi lõhkise küna ees - tahaks ju oma lapsele ikka parimat, aga kui rahakott ei luba, mis siis? Pean leppima faktiga, et tüsistused on kunagi silmapiiril?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18510/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Eeromari, annetajad saavad valida, millele nad annetavad ning kui insuliinipumba tarbeks on vahendeid, siis peaks ka positiivne otsus tulema. Lisaks pöördu KOV poole.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18512/lapse-diabeet-palju-kuesimusi
Tänan sind, uurin edasi!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/18515/lapse-diabeet-palju-kuesimusi

Viited