kotkas
28.05.2013 13:37
7 aastasel tüdrukul (aktiivne, normkaalus) avastati mõned kuud tagasi kõrgenenud veresuhkur (hommikul tühja kõhuga 6,6-7,2 keskmiselt) ja saadeti endrogrinoloogi juurde. Saime koju glükomeetri ja määrati GTT. Käisime GTT tegemas ja õde luges juba pika loengu toitumiskavast jne. Kahtlustavad 1. grupi eeldiabeeti. Huvitav on see, et kodus glökomeetriga mõõdetuna, oleme saanud hommikused tühja kõhu näidud alates 5,5-7,2 (tavaline siiski üle 6,5 mol) ning lõunased-õhtused on jäänud valdavalt vahemikku 4,5-5,8. Üks kord oli õhtul ka 7,3 (nohuga), mis igasuguseid netis leiduvaid normtabeleid vaadates tunduvad normi lähedased va. hommikune kõrge vs. Lapsevanemana mure meeletu ja mõtlesin küsida teie käest, et kas on pigem lootust, et tegu ei ole siiski diabeediga või diabeet tulevikus kindel, lihtsalt aja küsimus millal välja lööb? Testi tulemused saame teada alles homme. Süda väga valutab ja tahaks kuulda teiste arvamusi asjast.
LunaMagica
RE: Diabeedi kahtlus lapsel
28.05.2013 14:15
Väga lihtne on öelda, et ära ette muretse, oota analüüside vastuseid jne , reaalsus on see, et muretsed ikka hullupööra :(
Kui I tüübi diabeet tuleb siis ta tuleb, seda ennetada ja ära hoida minuarust tänase seisuga ei ole võimalik. Hetkel pole muud soovida tõesti kui oota analüüside vastuseid ja ära kaota usku, ürita mõtteid mujale suunata diabeedi kahtluselt, kerge öelda aga raske kuid vajalik teostada.
My
28.05.2013 14:40
Ära muretse. Esiteks: sa ei ole midagi valesti teinud. Seda sellega seoses, et sa ütled, et laps on normaalkaalus - see ei puutu I tüübi diabeedi vallandumisel mingil moel asjasse. I tüübi diabeet, kui see üldse vallandub, ei ole seotud liigse kehakaalu või vale söögi või vähese liikumisega. Seda ei teata, miks see vallandub, ja seetõttu ei saa seda põhimõtteliselt ka ära hoida. AGA see pole üldse ju kindel, et sinu lapsel midagi viga on. Mina ausalt öeldes ei saa aru, miks nad inimesi niimoodi hirmutavad. Kui I tüübi diabeet diagnoositakse, siis on veresuhkur ikka jõudnud juba palju kõrgemale tõusta, on tühja kõhuga kaugelt üle 7 (pigem üle 10). Ma küll julgen loota, et sinu lapse veresuhkur jääb sinna vea piiresse (ka glükomeetrid mõõdavad ju veaprotsendiga) ja ei ole midagi ka tulemas. Ma ei ole muidugi arst ja ei ole varem kokku puutunud "eeldiabeedi" diagnoosimisega, aga kahtlustan, et teha nad nagunii midagi ei saaks. Seetõttu elage, nagu enne, ja ärge muretsege. Kui tuleb, siis ei ole ka see maailma lõpp, seda enam, et varakult avastatuna on haiguse kulg kohe stabiilsem - pole halba ilma heat, ja kui ei tule, siis võiks arstid hirmutamise pärast ka kohtusse kaevata ;). GTT test on üldse ajast ja arust, mine sa võta kinni, kas selline kõhunäärme kurnamine üldse pigem kahju kui kasu teeb.
chucknorris
29.05.2013 00:18
vähemalt pole need mainitud numbrid kindlasti veel kahjulikud, nii et vähemalt momendil ei tasu liigselt karta.
siilike
03.06.2013 20:51
Ükskõik mis vastust tulemused annavad soovitaksin kiiretsi ja kardinaalselt toitumise üle vaadata. Päikest
My
04.06.2013 15:38
siilike: mida sa mõtled toitumise "kiire ja kardinaalse" ülevaatamise all? I tüübi diabeedi avaldumine EI SÕLTU mingil moel toitumisharjumustest ega elustiilist. Seetõttu on alusetu hakata last kiusama mingite "kardinaalsete" muudatustega, mis ei oleks ka siis mõistlikud, kui I tüübi diabeet peaks diagnoositama. Normaalne tasakaalustatud toitumine on soovitatav kõigile lastele ja täiskasvanutele, see on selge - aga I tüübi diabeedi vallandumist, veelkord, see küll ära ei hoia. I tüübi diabeeti vallandavad teised tegurid, millest mõnda on ka oletatud, kuid päris kindlalt ju ei teata selle haiguse puhul ei põhjustest ega tekkest suurt midag.
ohooloom
04.06.2013 17:11
my, kui sa teisi teemasid ka lugesid, siis näed, et siilike on toortoitlane.
My
05.06.2013 07:04
ohooloom: jah, pärast panin tähele küll :). Jätsin arvamuse avaldamata teiste teemade all esialgu. Aga ei imestanud enam vihje üle "kardinaalsusele". Ütlen siiski, et lapse puhul igasuguseid katseid (ka toortoit seda on, olgem ausad) teha ei tohi. Ei tohiks ka täiskasvanud diabeetikud, aga seal on nende endi otsustada muidugi.
lihtsalt maria
05.06.2013 11:07
Ega vist ei tohi jah katseid teha. Märkan ka, et elukorraldusest lähtuvalt, kui ööpäevas pole ühte korralikku sooja toitu, viskab minu poja vs segamini. Vahel ei aita ka täpne LÜ lugemine. Käis siin metsas tööl ja vs oli meeletult all kogu aeg. Insu annused vähendas kõvasti, keskpäevast lühitoimelist metsas ei teinudki ja ikka madal. Olen arvamusel, et diabeetikule tõesti ei sobi iga võimalik töö.
My
05.06.2013 12:15
lihtsalt maria: sellele vaidlen natuke vastu, et iga võimalik töö ei sobi (ja vabandan teemaalgataja ees kohe, et korraks teemast välja lähen). Diabeetik peab lihtsalt vastavalt tööle ka sööma-süstima. Füüsiline töö on väga ok, siis tuleb lihtsalt osata vähe süstida ja korralikult sedasama täisväärtuslikku toitu süüa, just ka sooja toitu ja mitte vähe. Mul isa on eluaeg I tüübi diabeetikuna palju ja rasket tööd teinud - see teda terve hoiabki, kui nii võiks öelda. Tema ainevahetus on korras, kui ta ööpäevas piisavalt liigub, ja talle meeldib, vabal ajal läheb ka pigem metsa puid tegema kui istub kodus - ta ausalt öeldes ei istugi eriti niisama paigal, ja kui on sunnitud, lähevad ka suhkrud paigast. Nii et eks see ole ikka harjumuse asi.
lihtsalt maria
05.06.2013 12:40
Aga samas tekib ka küsimus, et viies nii insuliini annused suht miinimumi, siis kas ei teki ainevahetuseks nii vajaliku insuliini puudus. Sest eks joostes ja trenni tehes, ehk kehalise aktiivsuse korral on insuliin äärmiselt vajalik, et kõik toimiks organismis täpselt. Ma juba täheldasin, et kodust kaasapandud toitu enam ei tahetud tööpäeva jooksul, millest alguses jäi suisa väheseks- oli isu ka alul! Et pole ka õige lõpmata alandada insuannuseid. Kindlasti on suht erinev, kas inimene teeb rasket tööd meeleldi või et seda peab tegema ja megapikad päevad.
lihtsalt maria
05.06.2013 12:41
... ehk õigemini öelduna- tekib insuliinipuudus, millest sõltuvana ka söögiisu pole. Ikkagi kriis organismis, kuigi veresuhkru näidud on madalad.
Ake
05.06.2013 16:43
maria
Kui suhkru näidud on normis, siis järelikult ei ole insuliinipuudust. Insuliin ei ole ainus hormoon, mis meie ainevahetust kontrollib. Ära pabista, las poiss möllab, kui tahab. Ehk aitab füüsiline aktiivsus ka tema pahurat meel veidi parandada:)
lihtsalt maria
06.06.2013 14:44
Niigi teemast väljas olles ma jätkan, tuttav teema teistelegi diabeedilaste vanematele- alles kord öeldes, et olen nii tüdinenud(väsinud) sellest diabeedist, kaasaarvatud varustuse olemasolust ja kontrollist, vastas minu oma, et arvad et mina ei ole või? Mõistan siiralt tema vastust.
kotkas
06.06.2013 16:01
Tere jälle,
Tänan kõiki toetavate sõnade eest. GTT testi tulemus oli 2h peale glükoosi manustamist 14mmol. Saimegi diagnoosi 1 tüübi diabeedile. Kuna muidu kodus mõõdetuna on vs korras siiani, siis insuliiniravi veel ei määratud. Praegu hommikul tühjakõhu vs jääb 5-7 vahele ja peale sööki reeglina 5-5,5 mmol. Glükohemo viimased 3 kuud olnud 6,4-6,6 vahel. Praegu siis oleme ooterezhiimil ja ootame, millal numbrid muutuma hakkavad. Mõtlema paneb see, et muid märke ei olegi peale gtt kõrge tulemuse ja natuke kõrgenenud glükohemo. On mingeid kogemusi säärase juhtumiga? Kaua selline väljaarenemine võib aega võtta ja kas seda on võimalik kuidagi pikendada? Kas on võimalus, et laps on lihtsalt natuke normaalsest niiöelda tundlikum ja nii jääbki? Arst iseenesest selles osas lootust ei andnud, kuid ka nemad vahest eksivad...Kas gtt test võib anda ka valetulemust mingites oludes?
poisiga
06.06.2013 16:33
See on suhteliselt sarnane teema
http://www.diabetes.ee/foorum-teema.php?lk=35648
GTT tulemus ikka niisama kõrgeks ei lähe.
kotkas
06.06.2013 16:55
Jep, teema sarnane. Ainuke vahe on see, et me ei ole klükomeetrist veel kunagi suutnud liiga kõrget näitu välja võluda. 7,3 on kõrgeim ja siis oli laps haige. Aga eks aeg näitab. Mingeid illusioone selles osas endale loonud ei ole ning oleme tulevikuga juba vaikselt leppinud. Diabeediõe määratud toitumiskavast peame kinni ning üritame harjuda selle süsivesikjte virrvarris. Aga väike lootus ikka on, et ÄKKI....
Ake
06.06.2013 17:19
kotkas
Seda ÄKKI ei tule, aga positiivne pool on see, et saite väga-väga vara jaole ja ilmselt naudite pikalt mesinädalaid ja saate rahulikult harjuda dieediga ja sealhulgas süsikate lugemisega. Mitte pea ees vette nagu I tüübi puhul tihti juhtub. Jõudu ja jaksu teile mõlemale.
kotkas
06.06.2013 17:21
Ok, aga ÄKKI pääsme siis üliharuldase mody'ga :)
kotkas
06.06.2013 17:54
Muuseas, arst ütles, et meil ei ole praegu mesinädalad. Need pidid tulema peale süstima hakkamist.
lihtsalt maria
06.06.2013 23:27
Mesinädalad tulevadki peale süstima hakkamist, meil tulid. Aga mina ikka arvan, et ÄKKI... , sest näidud tõesti pole pahad. Haigena võib vs olla kõrge, minu abikaasal oli väga kõrge, kui põdes kopsupõletikku, kuigi diagnoos polnud vs mõõtmisel teada, siis ise analüüsi tehes kartsin et... , kuid siiani on abikaasa mul diabeedist vaba. Analüüsi tegin põhjusel, et ta muutus järjest jõuetumaks, muid haigussümptomeid omamata. Aga mina küll tahan uskuda, et teie laps on terve, kuigi minu uskumine midagi ei muuda. Aga seda GTT testi tehti ka minu sõbrannal, kellele perearst püüab diabeeti kui diagnoosi sisendada vahel kõrgenenud vs tõttu, kuid testi tulemus oli kõrgem, mispeale ta minult küsis infot, kuid 14 see siiski polnud. Aga kolme kuu keskmine oli tal küll korras. Mina arvan olema tema kõrgenenud vs põhjuseks mingi mu organismi toimimise probleemi, mis kord annab tulemuseks kõrgenenud tulemuse, samas jälle ideaalse. Kontrollige oma lapse teisi tervise näitajaid samuti. Sõbranna probleem on pidevalt olnud ka kõrge veresete, kuid põhjuse jälile pole jõutud. Viimasel ajal see näitaja ka paranenud. Aga teie Kotkas ärge veel lootust kaotage!
kotkas
07.06.2013 21:47
Täna õhtul oli vs 9,8 seega esmaspäeval arstile ja hakkamegi süstima.....
Vilma
09.07.2013 10:28
mul on 11,4 olnud...mitu aastat tagasi....aga diagnoosi küll pole siiani saanud
ann
06.08.2013 22:45
Vilma , aga kas on veel mõõdetud, või ise vs mõõtnud? Üle kümne näit peaks olema ikka jälgimise all.
Trulla
26.08.2013 12:32
Huvitav küll, minu lapsel (9a poiss) on aastaid suhkur olnud hommikuti 6-7 vahel, peale sööki ka 8.0 mõõtnud, siinjuures ehmusin päris korralikult ja mõõtsin ka mehel kohe ära (kes ei ole diabeetik) ja ka mehel on suhkur 8. Olen ka enda arsti juures käinud ja tema ütles, et see ei ole veel diabeet. Ei oskagi nüüd midagi arvata... kas see on siis meil "eeldiabeet"? kui mitu aastat see siis kestab?
lisaks selle GTT kohta, minu endokrinoloog rääkis, et tehtud test ka tervete laste seas, ehk siis anti neile juua Coca Colat ja enamus lastel oli peale selle suhkur 15
Kas teile ei määratud sellist uuringut, mis uurib soodumust diabeedile? vabandust ei mäleta mis on selle täpne nimetus...