zinger
10.10.2008 14:26
Tere kõigile,
vaatan, et siin peamiselt 1. tüübi diabeetikud sõna võtavad. Kuid minul on 2. tüübi diabeet ja soov teada, kas siin liigub veel 2 tüübi diabeetikuid? Kuidas kellelgi on ja kuidas läheb?
Millised on teie peamised probleemid ja kuidas läheb toitumise jälgimisega, ning füüsilise tegevusega?
Tervitustega,
Zinger
vana mees
RE: 2. tüübi diabeet
15.10.2008 08:00
olen ka 2 tüübi deabeet.nii et ka neid siin. ohh ära kohe räägi sellest toitumisest..iseloom puudub tean et ei tohi aga ikka .raske aga saame hakkama..
Helena
15.10.2008 09:42
Ma andsin vereproovi ja veresuhkur oli 8,9. Arst kirjutas mingid tabletid ja võtan neid 2x päevas.Kahe kuu pärast lähen tegema uut vereproovi,siis selgub kas kõik on korras. ma ei tea, kas olen nüüd diabeet või ei? Olen ka keskeas naine ja perekonnas pole suhkruhaigeid olnud. Aga võibolla olen mina esimene?
Anne
15.10.2008 11:12
Tere
Siin mõni teema edasi on jutt Invamessist, mis toimub 15.-16.10.08. Endla 59. Soovitan soojalt, kui vähegi aega, tulla 16.10. tulla sinna (kui vähegi saate, siis enne 16.00 algava diabeediloengu algust, aga võib ka pärast lõppu) ja külastada Tallinna Suhkruhaigete Seltsi tuba II korrusel, saate ehk mõnedele küsimustele vastused.
Anne
zinger
15.10.2008 22:57
Mulle kirjutas endokrinoloog välja metforal 850-ne... aga mulle need paraku ei sobinud. Olin neid võtnud ca kuu aega, kuid enesetunne oli äärmiselt kehv.. iiveldas, väsimus, värinad jne.. saadeti haiglasse uuringutele (mitte oma perearsti poolt :( vaid mulle täiesti tundmatud arstid, kes hoolisid minust kui võõrast rohkem. Oma perearst arvas, et pole mul häda midagi) enivei peale 4 päeva haiglas, otsustati mul ravimid ära vahetada, nüüd võtan diapreli (2tk hommikul) enesetunne on märkimisväärselt paranenud. Ainult väsimus vaevab vahel. Dieeti olen suutnud hästi pidada (tohutu hirm on tüsistuste ees) alates kevadest olen alla võtnud 8 kg. Nüüd on KMI 25 ja viimase 3 kuu keskmine veresuhkur 6,0 . Olen kõvasti vaeva näinud, et oma näidud normi saada. Tuleval aastal plaanis ehk peret suurendada ;)
Ülle
21.10.2008 23:03
Tere!
Mul avastati 2. tüübi diabeet veidi üle aasta tagasi. Esialgu pabistasin hullult. Üritan ikka jälgida toitumist. Mõnikord ikka libastun. Kui suhkur on kõrgem, siis vähendan süsivesikute kogust.
mairx
21.10.2008 23:36
Mina ka 2. tüübi diagnoosiga juba mõned aastad. Raviks on Metforal 850, 1 tbl hommikuti ja sellega on veresuhkur ok. Ise ei mõõda just väga tihti, kuid need harvad mõõtmised on korras olnud. Ja viimati tehtud glükohemoglobiin oli ka ok, 5,o. Kaalulangetamine ei edene aga üldse. 2 aastat tagasi, oma teise raseduse ajal, võtsin alla 11 kg ja nii on see siiani. Tegelikult võiks ju veelgi need numbrid väiksemaks saada, kuid ei ole minul seda iseloomu ja liikumisega on suhted ka üsna kehvad. Nujah, kui välja arvata see, et kaheaastase poisi kõrval usinalt tegutseda tuleb ja lasteaias töötades ka mitte laiselda ei saa. ;) Aga kuna mul suhkrud korras, siis ma väga nende kaalunumbrite pärast ei muretse.
Kui tihti te mõõdate ise suhkurt? Mina sain viimane kord apteegist testribad, mis olid karbis 50 kaupa. Ja mul aegusid paljud neist. Tuleb lahtine karp ju kuu jooksul ära kasutada, aga 50 riba kuus, st u 12 päeva kuus (4x päevas tavaliselt mõõdan), no ei ole mina nii tihe torkija... Minu meelest oleks mõistlik, kui oleks miski 10-kaupa need testribad. Mõõdaks pisteliselt. Aga praegu kukub välja nii, et paar nädalat usinalt üritad mõõta ja siis ligi pool aastat pole miskit teha, kui just täishinnaga juurde ei osta.
zinger
22.10.2008 10:07
no ma ise mõõdan vs 2x nädalas ja 4 korda päevas. ja arst soovitab võimalusel ikka tihedamini mõõta. Minu puhul on nagu huvitav see, et kui mulle ravimeid veel määratud polnud, siis oli hommikune vs ika kuskil 6-7, õhtul kõrgemgi. Kuid kui hakkasin rohtusid võtma, siis vs ka tõusis. Hommikune on tavaliselt 7 ja üle selle ja päeva jooksul jääb vs ikka alla 8. Süsivesikuid olen nüüd seoses kaalulangusega ka vähendanud. Libastumisi tuleb ikka ette, kuid lugu on lihtsam siis, kui kodus ei hoia üldse magusat, siis ka ahvatlusi vähem. Pereliikmetele on magusa vajaduse rahuldamiseks tavaliselt küpsisepakid kapis (suudan, end taltsutada ja neid mitte süüa). Vahel teen ikka magustoite ka, selliseid mida isegi süüa saan ja need lähevad pereliikmetele superhästi peale. ;)
Shokolaadi meie majas üldiselt ei leidu (paradoksaalsel kombel ole(i)n nö shokohoolik, lihtsalt jumaldasin shokolaadi) sest laps seda süüa ei tohi (allergik) ja mees ei ole shokolaadist ka eriti huvitatud. Soetasin endale suure elevuse saatel 99% kakao sisaldusega shokolaadi (ise jube õnnelik, et 100g kohta vaid 8g süsivesikuid) khmmm... peagi sai karm tõde teatavaks... shokolaadi meenutas vaid selle välimus :S aga samas kõige kehvematel momentidel aitab ikkagi shokolaadi maitsetaolise elamuse saada.
viimaste analüüsidega avastati B12 vitamiini puudus (arst küsis seepeale, et kas ma ikka liha söön?) jah- kana-, kala ja kalkunit söön. Paraku, sellest ei piisa, peab ka punast liha sööma. Kuid mees mul veiseliha süüa ei saa ja mina sealiha ei söö, siis pean leidma mingi alternatiivi. Igatahes ostsin ära need kohustuslikud vitamiinid (diabetiker vitaminer) ja söön nüüd neid. Ei tea kas tingituna nendest, aga söögiisu on viimase nädalaga kolossaalselt tõusnud :(
saltserikutt
22.10.2008 21:22
tere.
ma kah teise tüübi diabeetik juba 3 aastat. pugisin isuga neid tabletikesi ja nüüd siis asi nii kaugel , et enam need tabletid ei aita. arst istutas nõela otsa. süstin nüüd 4 kord päevas . humalogi 6+6+6ü. ja lantust 30ü. vere suhkur alla ei lähe. keskimine on 13.0 - 16.0 . mida tehe kelle poole pöörduda?
ja ihu väriseb kah. majad kõiguvad ja pea käib ringi, tasakaal kah puudub.
suitsu ei tee, viina ei joo,naist ei pruugi, kaua võib ???
valdur
18.11.2008 16:19
Olen teise tüübi diabeetik juba 5 aastat.Söön igal hommikul ja õhtul neid tabletikesi .siiani olen suutnud nõelast hoiduda .
Anne
18.11.2008 18:53
Tere
Minu soovitus on küll põhiliselt mairxile - ära siis kasuta neid 50-seid karpe ribadega. Ei tea, milline glükomeeter sul on, kuid karpe on erinevate suurustega, palu siis apteegil väiksema kogusega karbid tellida ja kui ei saa, siis lase glükomeeter sellise vastu vahetada, kus ka väiksema kogusega karpe on. Aga kui said suurema, siis oleks ju võinud suurema osa tühja kinnisesse topsi panna ja kasutatavaid siis vähem.
Aga kõikuvate majade ja väriseva ihuga ikka tagasi arsti juurde, või vähemalt helistada, kas siis muudab koguseid või insuliine.
zingerike
27.10.2011 14:04
(endine zinger ei leidnud enam paroole)
Nüüdseks on lood sellised, et peale sünnitust kaal jätkuvalt tõusis. Jõudis 102 kg, otsustasin ette võtta midagi väga drastilist, nimelt bypass lõikuse.Hetkel on opist möödas 2 päeva ja taastun veel haiglas. Kuidas asjalood edasi lähevad, üritan teid ikka kursis hoida.
mõmmi
28.11.2011 06:29
Ei leidnut sobivamat teemat,proovin küsida siin.Mõni aeg tagasi oli moment kus veresuhkur ei tahtnud alluda kontrollile.Arsti soovitusel suurendasin nii baas,kui ka kiire insuliini süsteühikuid.Praegu tundub asi korras olevat.Avastasin siiski ühe asja,nimelt,kuna pean varakult ärkama,teen tühja kõhu veresuhkrut kella nelja paiku,suhkur normis 4,5-5,0.Teen oma toimetused ära ja enne hommikusööki kell 7 on suhkur juba üle 8,0.Vahepeal pole isegi kohvi joonud.Milles võib asi olla?
ratastega tigu
28.11.2011 13:27
Selle nimi on koidikuefekt - hommikul ärkavad koos sinuga ka kõik su sees elavad hormoonid ja alustavad tegusat päeva. Möllavad ringi oma asju ajades ja saadavad maksale sõnumi - et kõiki neid äsja tehtud hommikusi plaane ellu viia, palume saata ühe suurema koguse glükoosi rakkudele toiduks. Maks saadabki, lootuses, et kõhunääre omalt poolt sobiva koguse insuliini saadab, et see glükoos rakkudesse jõuaks. Aga ei, kõhunääre veab jälle alt.
See siis oli lühidalt minu arusaam, kuidas asjad toimivad :) Kui see ikka katkematu järjekindlusega iga päev juhtub, siis pole muud, kui paras kogus insuliini peale ärkamist süstida.
chucknorris
28.11.2011 17:31
ma arvan, et see on lausa eeliseks sulle, kui sellisel kellaajal ärkad, nagu eelmine postitaja märkis saad asjaoluga arvestada ja selle lisa energia saamiseks omakasuks pöörata, palju raskem on inimestel, kes tahaks oma aega kella 4 ja 7 vahel kasutada magamiseks =)
ohooloom
28.11.2011 18:44
kas 2. tüübil pole ka mitte koidikufenomeni nagu 1. tüübil?
teine
30.11.2011 10:55
ratastega tigu, sinu postitus oli suurepärane! Ma kohe südamest naersin algul selle üle (no oli ju humoorikalt kirjutatud!), aga pärast imetlesin, kuidas on võimalik keerulist asja puust ja punaseks teha ja lihtsalt-arusaadavalt ära seletada.
mõmmi
03.12.2011 10:03
Olen nüüd nädal proovinud kella nelja ajal mõne ühiku lühitoimelist süstida,kuid tulemust ei ole.Kella seitsmeks ikka suhkur 7-8.Üks küsimus veel targematele,kas süsteühikute suurendamine pikendab toimeaega või toime tugevust?
poisiga
03.12.2011 11:14
Mõmmi, toimetugevus suureneb ühikute suurendamisel.
tanit
21.12.2011 21:03
Mõni aasta tagasi võtsin samuti metformiini, aga ei sobinud mulle.Sai nüüd käidud perearsti juures , 3 kuu keskmine 7,1. Saatis endokrinoloogi juurde. seal küsiti kas olen nõus osalema uuringutes. Mingi uus ravim pidi olema "Linagliptiin"
tahavad katsetada. Eks näeb siis, kas kõlban üldse osalema selles katsejänese rollis.
Vinnipuh
30.12.2011 23:45
Meil perekonnapea oma vere suhkurt ei mõõda. Sööb kõike nagu suhkruhaigust polekski. Kunagi on kuskilt saadud retsept ja nüüd ajab tablette näost sisse, aga veresuhkru olukorrast pole mõhkugi. Küsimus on pensionärist. Ta ei lähe arsti juurde arvatavasti selle pärast, et ühele naisterahvale oli arst määrand otsejoones süstid. Inimene on teadlik suhkruhaiguse tagajärgedest, aga sellest hoolimata ükski võim teda arsti juurde ei saa. Lapsi ja lapselapsi häbistab oma hirmsa haisuga ja ütleb vastu, et jäta järele... , siis lõpuks tuleb riid ja kõige lõpuks jube sõimamine. Nii aastast aastasse. Perekond peab väga kibedat haisu taluma. Kas sellisele kiirabi võib kutsuda? Inimene ise on arvamusel, et teised mõnitavad teda.
Kõige suurem probleem paistab olevat kartul. Kõike saab suhkruhaige süüa, aga meil paneb endale kartulid taldrikule nagu terve inimene. Sama söögikorraga kulistatakse uksetaga veel õunamahla ja tükk kringlit kah.
Kuuldavast sellel tüübil on veresuhkur olnud 18 ringis, tablettidega vist vähe maha saanud, aga kuidas saada abi? Mida sihukesele peab ütlema, et asi oleks arusaadavalt öeldud.
Enne jõule pidime vanakesed koju saatma, sest külla tuldi nagu oleks tervis korras, aga jube hais käis üle pea. Lihtsal võimatu pealt vaadata olukorda. Lõpptulemusena süüdistatakse, et ise teame, millal peab arsti juurde minema ja loobitakse telefonitoru hargile, samas oodatakse lapselapsi , sest lastega ju läbi ei saada kuna ollakse jäik juraksas kes haiseb kui vanakurat.
Tahaks kuulda kommentaare kartulist. Olen andnud kirjalikud juhised palju miski toiduaine sisaldab süsivesikuid, aga paberid on tõenäoliselt ahju visatud. Kõige masendavam on see, et too inimene on kunagi 10-20 aastat tagasi käinud eriarsti juures ja nõnnaviisi eland.
SOOVIKS UUT AASTAT ALUSTADA UUTMOODI.
tanit
24.01.2012 20:13
Kuu aega möödunud, olukord paremaks läinud, kusagil 6.0 ringis on tase. :)
mõmmi
25.01.2012 06:23
Sain umbes kuu tagasi veresuhkru enamvähem kontrolli alla,hommikul 5,0 ringis.Siis hakkas jälle tõusma,arstide soovitusel olen jõudnud pikaga (lantus) hommikul 60üh,õhtul 6oüh.Novorapidi viis korda päevas a-15 ühikut.Söön normaalselt ja teen tervisesporti.Kas need annused on ikka normaalsed? Muuseas hüpot pole veel kunagi tundnud.Tunne on,et süstid lähevad kui kaevu.Lisaks võtan veel kolm korda päevas metforaali.
ohooloom
25.01.2012 09:41
mul tõusevad pika kogused siis, kui süstikoht on ennast ammendanud. Proovi ntx vahetada.
lihtsalt maria
25.01.2012 10:11
Selleks mina oma suurt poega süstingi ise kodus olles, muidu läheksid kõik süsted kõhtu. Kintsu-reide ta enam ei tee, sest kunagi olen näinud milline on tulemus, kole. Aga olen kuulnud, et abikaasa süstib naist turjalihasesse. Noore inimese puhul on seda massi vähevõitu, kuhu süstida. vanemal peaks olema pinda rohkem. Ja keha eripiirkondades on imendusmiskiirus ka erinev.
mõmmi
25.01.2012 10:35
Paljukest neid süstekohti ikka on,kõht ja kaks kintsu-reit?
ohooloom
25.01.2012 11:22
tuhara ülemine piirkond. ise teen hädakorral ka käevarde, kui kõht kipub end ammendama vahel.
suhkur
28.09.2013 21:14
Kuidas kommenteerite, tuttav II tüüp ca 11a, keskmine Hba1c 7,1 ringis st keskmine suhkur 8,5, avaldasin arvamust, et liiga kõrge. Erinevad tüsistused ka kallal. Võtab vist Metformini, hommikused 6 ringis, mida võiks- peaks ravis muutma. Selge see, et kõigepaelt peaks toidusedelit korrastama, aga tundub et sellest ei saa aru.
teine
30.09.2013 11:05
Ega meil polegi siin midagi kommenteerida. Tõenäoliselt ta ikka regulaarselt arsti (perearsti?) juures käib või kust ta need kolme kuu keskmised suhkruväärtused võtab.... Kui tema arst talle kolme kuu keskmise veresuhkru teatab, siis peaks tema ju mingeid selgitusi andma selle kohta. Et kas on kolme kuu keskmine liiga kõrge või normis, kas tarvis ravimit vahetada/lisada või piisab ainult dieedi karmistamisest või võib jätkata samas vaimus. Arst ju teab, kuidas tal ülejäänud analüüsid on.
Muide, meie diabeediõde rääkis diabeetikust, kes 6-st madalamaid suhkrunäite tajub juba hüpona ja ongi kõik hüpo tunnused. Nii et ka diabeetikuid on erinevaid.
Ulvi Tammer
30.09.2013 11:52
Hba1c analüüsiga 7,1% võib põhimõtteliselt rahul olla ( ideaalis peaks olema alla 7,0%) , hetkel ei ole küll mõtet ravi muutma hakata.
teine
01.10.2013 09:11
Ulvi, kas tõepoolest Hba1c analüüsiga 7,0 % võib põhimõtteliselt rahul olla ja ravi muutmist see ei vaja?
Minul oli see näit viimati 6,6% ja arst ütles, et kui ka järgmine näit madalam ei ole, siis tuleb kindlasti ravi muuta (st ravimeid lisada). Loomulikult püüan praegu kõigest hingest veresuhkru näite korras hoida ja mõõdan nii palju, kui rahakott võimaldab. Väidetakse küll, et teisetüübilistele piisab sellest, et toitutakse tervislikult, aga ega ikka ilma mõõtmiseta ka teisetüübilised tea, kui kõrged need suhkrunäidud tegelikult on.
Kuidas siis nende Hba1c "normidega" tegelikult on?
suhkur
01.10.2013 09:14
Dr. Bernstein(USA) näiteks sihib oma patsientidel Hba1c alla 5%, st praktiliselt sama mis tervetel et siiski hoiduda pikaajalistest tüsistustest.
Ulvi Tammer
01.10.2013 13:23
Vastavalt Eestis hetkel kehtivale ravijuhisele:
1. Aktiivne ravi tõhustamine on hädavajalik, kui paastuglükoosi väärtus on 7,0 mmol/l, söögijärgse glükoosi väärtus 10,0 mmol/l ja HbA1c tase üle 7%. Intensiivne diabeedi ravi tõstab hüpoglükeemia riski. Kui konkreetse patsiendi seisukohast on esmatähtis ravi turvalisuse aspekt (eelkõige vanemad, üksinda elavad, isutusele kalduvad patsiendid), võivad eesmärkväärtused olla pisut kõrgemad (HbA1c < 8%).
Ulvi Tammer
01.10.2013 13:26
Ravijuhis on küll pärit aastast 2008, IDF ( International Diabetes Federation) ja ADA ( american Diabetes Association) poolt on tulnud välja ka juba uued ravijuhised:
ann
10.12.2013 17:18
Mul on ka mure, palun kommenteerige kas ammoniaagi lõhnaga tulebki leppima hakata? Või näitab see mingit suuremat terviseriket? Samas tuleb öelda, et seda ammoniaagi lõhna pole olnud kogu aeg. Ma ei saa veel aru miks see tekib ja mida peaks selle vastu tegema. Igatahes probleem on kohutavalt häiriv. Hommikune vs reeglina 7 ja üle selle, kuni 8 harva alla 7. Päeval vs enam-vähem normis.
Ake
17.12.2013 11:49
Ammonjaagi lõhn on tingitud liiga väikesest süsivesikute osakaalust toiduratsioonis. Ei ole õige inimene kommenteerima, aga arvamust avaldan siiski. Raviskeem tuleks ümber vaadata ja muul moel kompenseerida süsivesikute tarbimine, kui lihtsalt nende välistamine.
PS! Minule on õpetatud/selgitatud, et süsivesikute vaene dieet teeb neerudele liiga.
ann
21.01.2014 18:43
Ma sõin süsivesikuid oma päevanormi täis, arvestusega hommikul 40gr ja lõunal, õhtul 60gr. Käisin ja hädaldasin arsti juures ikka ja jälle, tulemuseks tehti palju analüüse ja tulemus on käes. Mul vahetati II tüübi diabeetikuna tableti raviskeem süstide vastu. Saan aru, et olen nn üleminekuperioodil. Sain ka aru, et ma olevat ebareeglipärane juhtum. Ma küll toodan ise omaljõul insuliini, aga proov näitab siiski I tüübi tunnuseid. Sain ka teada, et kui vs on päevas mingil perioodil kõrge annabki see seda nn ammoniaagi lõhna. Nüüd olen siis süsti peal, näis mis saama hakkab.
Ake
21.01.2014 19:30
Mis mõttes ebareeglipärane juhtum? Kas selle pärast, et II tüüp ja vaja tablettide asemel süstida?
ann
22.01.2014 08:24
ei ei asi pole selles, ma kohe oskan ennast vist halvasti väljendada. Pigem on teema ikka analüüsid ja nendes tulemused ning nende tulemuste põhjal arsti poolt tehtud järeldused. Mis analüüsid täpsemalt tehti siis jään vastuse võlgu, sest neid oli palju.
teine
22.01.2014 10:29
Ann, kui kaua sul diabeetikustaaži on? Ilmselt on sul ravimeid ka vahetatud enne kui süsted määrati?
ann
22.01.2014 10:59
Varsti saab aasta. Raviskeemi muudeti, aga need ei mõjunud nagu vaja, söö mis sina sööd või liigu palju tahes. Hommikul vs ikka üle 7. Harva 6 millegagi. Hommikune diaprel võttis ennelõunat olemise väga kehvaks, mida aeg edasi siis ülejäänud ajal 2 tundi peale söömist oli vs tihti 10-13. 3 tundi peale söömist läks vs enam-vähem normi. Mul neid muid hädasid ka ju on/oli. Eks ma seepärast ikka käisin arstil ja hädaldasin, et asi pole õige. Jälgin ju oma söömist ning liigun enda arvates piisavalt. Arsti otsus oli, et tabletiravi ei aita ja tuleb määrata süstimine. Katsetamisvärk. Täna oli hommikune vs 5! Mul pole selle aja jooksul mil diagnoosi sain nii väikest numbrit olnudki. Mulle ütles hiljuti üks arst, et ´´ sina ise pead enda pärast muret tundma, iseenesest ei muutu midagi´´ Eelnevaga mõtlen seda, et kui asi on korrast ära siis võta see aeg ja otsi põhjust ja palu inimesi kes sind aidata oskavad. Kui alguses artstile läksin siis arvati, et lihtne asi, määrame tabletid ja sellega peaks piirduma, aga pole see nii lihtne midagi. Muidugi iga inimene on ka erinev.