Meie 1,3 aastane laps kah diabeetik.....

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Tere Peas nii palju küsimusi ja mõtteid, mis kõik ootavad vastuseid.... 10 päeva tagasi avastati meie tütrel diabeet, kes on 1,3 aastane. Ohh kurbuse olen enda seest juba välja saanud, pole midagi muud teha, kui asjaga leppida, ja õppida elama... Täna saime lastehaiglast välja ja kohaneme uue olukorraga kodus. Ma tahaks teada, kas seda foorumit külastavad veel nii väikeste laste emad, kellel suhkruga probleeme, mis moodi teil läheb, kas olete suhkrud ilusti kontrolli alla saanud. Kas lapsed käivad lasteaias, kuida seal hakkama saavad, kas tallinnas üldse on äkki mingi diabeetikute rühm ? Elu kõik nii sassis, täpselt 2 nädalat tagasi oli plaan sügisest tööle asuda ja laps sõime panna, nüüd arvan pigem, et olen ikka kodune edasi, lihtsalt näiteks tulevikus. Hea külg asju juures on see, et mul laps väga hea isuga, alati sööb toidu ära, mis ette antakse ja piima armastust tal pole, et saab ilusti oma süsivesikud kätte ja süste siis selle järgi. 10 päevaga on ta ka juba ära harjunud süstimisega juba 3 päeva ei tea piuksugi, istub ilusti ja vaatab toimuvat... Tubli tüdruk, ka toidu arvestamisel pole probleeme, see asi juba käpas Suhkrud siiski kõiguvad päris palju, peame täpselt kellaegadest kinni ja ka söögi kogused alati täpselt lubatu piires, aga nuh õhtul kell 21 mõõdetuna oli piigal jälle 23. Õhtusöök oli meil kell 19 enne seda 15 minuti tegin 3 ühikut Mixstardi nagu peab, peale õhtusööki käisime väljas jalutamas, ma nüüd küsimuse ees, kas peaksin kiiretoimelist 1 ühiku juurde tegema ja ühe võileiva talle ooteks andma ?? Ei teagi, mis täna siis lahti on, haiglas olles õhtul nii kõrge asi polnud.... Ohh mure nii suur lapse pärast....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1907/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
RE: Meie 1,3 aastane laps kah diabeetik.....
nii halb tunne on sees kui jälle loen siit et üks pisike tibu sellega kimpus.meie tibu oli 1a 10k kui saime diagnoosi.sain ise selle süsteemi kiiresti selgeks ja sellega muret ei olnud.laps harjus kenasti süsimisega ja söömisega on olnud probleeme ainult haiguse ajal.kui siis on tulnud ette et kindlasti vaja süüa(süsivesikuid)siis alati on abi olnud kommist /shokolaadist.esialgu on teil kindlasti raske suhkruid paika saada kuna lapsel lisaks veel oma insuliinigi ja eks asi vajab harjumist.meilgi tuleb veel suuremaid kõikumisi ette(laps diabeedi diagnoosiga 1a 4k).poiss juba kolmeaastane tulbli poiss ja saab kenasti hakkama.kindlasti läheb ka teil kergemaks.käige ikka siin ja jagage muret,küsige nõu.siin kindlasti palju neid kellelt tuge saab.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1908/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kulla teemaalgataja! Soovitan sul väga hakata kohe mõtlema insuliinipumba muretsemisele! Esiteks on see sisuliselt ainus võimalus lapsel suhkruid enam-vähem kontrolli all hoida ning lapse jaoks jääb torkimist ikka oluliselt vähemaks. Usun, et sul on praegu peas üks suur virr-varr ning isegi paljas mõte hakata jälle mingi uutmoodi süsteemiga harjuma tundub ehk vastuvõetamatu, aga usu mind! hiljem sa ei jõua ennast ära tänada, kui lapsele kohe pumba muretsed. Nii kaua kuni su laps on alla 4-aastane saad pumba tasuta, hiljem tuleb selle eest juba endal maksta. Palun loe siit foorumist teemasid! Pumbast on siin palju juttu olnud. Head infot ja paljude erinevate kasutajate kogemusi. Täpselt sama soovitus ka diabeetikust lapse emale, kelle kasutajanimi on Nööp (loodetavasti ta loeb ka seda teemat).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1909/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Pumba teemat olen ka ise mõelnud, samti olen juba kõik teemad seoses pumbaga siin läbi lugenud... Arst ütles, et paar kuud on süstimis epeal, sisi vaatab, ka säkki pump, et kohe ei panda. Ma ise muiugi üha enam ja enam mõtlen kah pumba peale, sest olen just lugenud, et saab suhkrut kontrolli all hoida. Ühesõnaga kuna me alles nii värksed haiged, siis arst ütles, et kõige pealt ikka süstimise pea... Aga eilsest veel nii palju, et tegin ikka ühe ühiku kiiretoimelist ja andsin ühe võileiva süüa. öösel mõõtsin 2 korda suhkrut ja see oli ok ( kell 1 öösel oli 12,7 ja kell 4 öösel oli 9,2 ) Hommikul kell 8 tõusest oli 12,9 ja tegin tavapärast 5 ühikut mixtardi ja siis kell 9.20 oli suhkur 4,2 siis sõime ilusti oma 30 g süsiveiskuid ja nüüd sisi 11,30 oli 15,5 andisn ühe õuna ja näris kurki ja käisime väljas jalutamas, loodan nüüd et kell 14, kui on lõuna söök pole see lakke tõusnud.... Aga mul veel mure, kas neid veresuhkrumõõtjaid saab vahetada kah, meil mingi Caresims ja nu üli kehv, koguaeg viskab erroreid ette, neid testiribasid läheb nii palju raisku, haiglas olles oli optium xceed ja polnud mite minegid probeelme üli kerge oli teha. Mis ma peaks tegema selleks, et kah seda aparaati saada ? Ja kasutaja Nööp , me vist olime koos haiglas mõned päevad....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1910/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma vabandan enda vigade eest, laps sülles kirjutasin kiiruga....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1911/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
glükomeetrite asjus ma julgen Surgitechi firmat soovitada, neil on ka korralik klienditeenindus. Tallinnas Vilmsi 5/ Raua 36. Meilida saad ntx heleri@surgitech.ee ja küsida, kas seda tüüpi aparaate neil ka välja vahetatakse. Mina sain kunagi enda vana B Brauni masina küll ümber vahetatud. Kuna ribasid läheb teil alguses ilmselt palju, siis on sealt neid odavam osta kui apteegist (kui soodusribad otsa saavad). Optium oli vist mingi teise firma aparaat, aga ntx Accu Check Go on ka päris korralik. Aparaadiga tekkivate murede korral saab Surgitechist ka alati abi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1912/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
õhtat! Mina mäletan kui minu lapsuke haigeks jäi, siis mina olin täiesti hullumas :( käisin ringi kui luupainaja, olin täiesti põhjas ja arvasin, et ei naerata ega naudi elus kunagi midagi... otsisin süüdlast, süüdistasin iseennast ja kogu maailma! tänaseks olen harjunud, küll mitte leppinud ja elu läheb edasi. Mäletan et käisin lapsega esmakordselt õunakeses ja seal arst tutvustas tüsistuste graafikut, siis oli küll selline tunne et..läksin selat sellise pilliga minema ja kui tänavale jõudsin siis löristasin juba nii kõvasti, et möödujad hakkasid abi pakkuma :) nüüdki maadleme me söömiste ja sukrutega, hüposid üldse ei tunneta ja mina näost aru ka ei saa. õnneks pahasti pole veel juhtunud. väiksed lapsed väiksed mured, nüüd meil kooliaeg käes ja taas on tulevik ebaselge. eks ikka päev korraga tule siin toimetada. jõudu ja püsivust! ja peamine rahulikkust!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1914/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Täna päev on täitsa kenasti läinud... Kell 14 oli näit 4,7 ja kell 16,30 oli näit 14,6 kell 19 oli 23,6 ( siis tuli 3 ühikut mixtardi) ja nüüd siis 22 oli näit 18.6 tegin ühe ühiku kiiretoimelist ja andsin võileiva kätte. Nuh vähemalt üle 25 pole läinud, haiglas olid näidud ka 25-39 Nuh mina olen asjaga leppinud, esimen päev oli kõige hullem, siis ainult pisarad voolasid ja mõtlesin, et miks küll minu laps. Sel päeval olid kohutavad mõtted peas ja sel päeval ütlesin, et Kertu on ja jääb minu ainukeseks lapseks. Ma veel suht noor ( 22), aga sel hetkel küll mõtlesin, et enam ei saa kunagi lapsi. Ka järgmine päev oli väga masendav, õhtul kui laps magas lahistasin nutta.... Aga tänaseks võin tunnistada, et olen asjaga leppinud ega polegi ju muud võimalust. ( kuigi vahest nutan öösel siiani ) Ma natuke ka eelnevalt teadsin, mida diabeet tähendab, mul õde diabeetik, jäi kui oli 14 ja nüüd siis 23, temal on kõik kenasti läinud, aga kuna ta oli suht suur , kui jäi, siis tegeles ta ise endaga ma ikka suhteliselt kõrvale jäin asjast. Aga mitte iial isegi ei kaalnud seda võimalust, et minu laps jääb haigeks.... Kuna laps laseb ilusti süsti teha ja veresuhkrut mõõta, siis on mulle selle üle ainult hea meel... Aga mu laps nii hea isuga, et ta tahaks rohkem süüa, kui ma talle anda võin, vat see on raske, st tahaks ju tema soovidele vastu tulla, aga ei saa, päeval sööb heameelega kurki, aga vat õhtul ei taha ( vanasti sai õhtul putru eks tal sellest nii suur isu õhtuti ) Ohh eks me ela üks päev korraga ja vaata, mis tulevikul meile varuks on Aga tänaseks olen kindel, et lapsi saan ma ikka veel, ausalt öeldes isegi käivad rumalad mõtted peas, et kui ma nagu nii Kertuga pean koju jääma veel , kas poleks mitte tark kohe see teise lapse tee jalge alla võtta.... Samas ma pole veel kindel selles soovis Aga ma ei saa aru teistest inimestest, kõik, kes kuulevad hakkavad ohkima, et mina pean neid rahustama, tegelikult võiks see ju olla vastu pidi.. Tulime just ämmalt külast ja nu käituti nii nagu Kertul oleks surma tõbi küljes, pisarad jooksid jne Ja mina siis pidin lohutama, et Kertu ei sure ära... vat selline asi ajab vihale küll... Minu laps ju mina ju vajaksin tuge hetkel, õnneks mees nii mõistev, et saame ilusti üks teisele asjad ära rääkida ja tuge teine teise käest. Ma nii loodan, et Kertul läheb kõik hästi ja näidu saame kontrolli alla...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1917/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Väikestel lastel kipuvadki veresuhkrud rohkem kõikuma, seda eriti just haiguse avastamise algul (võimalik, et mingi väike osa beeta-rakke on veel säilinud ja võivad ees olla nn "mesinädalad")...NB!!!...väikeste laste puhul on eriti ohtlik just liiga madal suhkur...mis muidugi ei tähenda, et kõrge suhkur hea oleks, aga sellega ei satu nii kiirelt raskesse seisundisse
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1919/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
jah selle pumbaga on selline asi et siiski peab mõnda aega enne süstima kui pannakese.kohe alguses ei saa seda. kui aga mingi aeg selle muretsete siis mina soovitaksin teil endale muretseda beebiboest jalutustraksid.neil on seljal lai plastikosa mille taha pump klambriga fikseerub(MiniMed-see küll,teisi ei rtea kommenteerida).kuna teil laps alles pisike siis see minu meelest parim variant ja ei piira ka kuidagi seda kui pals ise pissil käib. glükomeetrit soovitan samuti Accu Check Go´d aga neil on sellest juba ka uuem vatiant olemas ja ma arvan et saate kenasti ära vahetada,sest niipalju kui mina olen nendega rääkinud on ikka alati jutu olnud ka sellest et nad vahetavad vanemaid glükokaid ümber.lisaks võid nende esinduses käies küsida või saata maili heleri@surgitech.ee ja uurida kas saaksid ka nende sooduskaarti sellega saad niigi odavama hinnaga ribad veel 9 protsenti odavamalt.apteegist on mõtetult kallis ribasi osta.samuti saab neilt nõelu torkevahendile ja uut torkevaheendit kus sees kuus nöela mida kerge vahetada.lisaks saab tellida kõik asjad ntis.tuleb saata neist kellegile oma tellmus ja kui see ületab 500.- siis on trantsport üle eesti tasuta.pakk tuleb ELS-iga. oletan et teil kas on alles ees või olete juba ära ajanud oma paberid.kindlasti viige võimalikult kiiresti arsti poolt saadud paberid pensioni ametile ära.raha makstakse tagant järgi esitamise kuupäevast.mida rohkem venitate seda rohkem kaotate.peate ka valmis olema selleks et üsna mitu kuud peate kõik vajaliku lapsele ostma oma rahaga hiljem hakkate saama puude toetust kui pensioniametile paberid esitatud(selleks kulub aga umbes 3-4 kuud-meil 4 kuud,aga siis saad kõigi kuude eest raha tagant järgi kätte). lisaks soovitan uurida(ei tegi kus elate ja kui seal asjad)kas on võimalik kompenseerida teile raha mida kulutate lapse raviks(meile maksab vald tagasi summa mis kulub meil üle puude toetuse,selleks pean esitama avalduse ja panema kaasa kõik arved ja tsekid).nii on teil rahaliselt kindlasti kergem.millegi kohta küsimusi on siis kindlasti siit küsige sest siin ju juba kogemustega inimesi küll. sai vist kõik kirja mida kirjutada tahtsin.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1923/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Elame Tallinnas, aga ega eriti looda, et siin miskit makstakse.... Kindlasti üritan oma glükomeetri ringi vahetada, saadan sinna maili ja küsin, kas nad meie Caresimsi kah ümber tahavad vahetada. Kõige pealt pean haigekassasse minema, seda soodus kaarti saada, Haiglas olles täitsin mingit paberid ära, arst ütles, et tema täidab oma osa ja siis saadetakse koju postiga vastus, ma usun, et see ongi see sama, et toetust saada ?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1927/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ei tahaks küll tuska teha, aga siiski ei saa mitte ütlemata jätta, et ega üle 10 -sed veresuhkrud ikka head ei ole. Veel parem, kui need jääks alla 7. Teil on alguse asi ning ilmselt kohe suhkruid paika ei saa, võimalik, et raviskeemi tuleb veel mitu korda enne muuta, kui asi enam-vähem kontrolli alla saab, aga siiski üle 10 -st näitajat väga ok-ks lugeda ei saa. Eks aeg-ajalt juhtub kõigil diabeetikutel minema üle 10 ja mõnikord ka üle 20, aga ikka väga tuleks selle nimel pingutada, et need oleks madalamad... Arstid muidugi pigem soovitavad neid suhkruid väga väikeste puhul pigem kõrgemal hoida, sest eks hüpo on hetkeolukorrast lähtudes ohtlikum, aga pikalt kestnud kõrge veresuhkur on jälle pikemas perspektiivis väga halb. Tunnistan, et ega meie oma suhkruid enne ei saanudki korralikult kontrolli alla kui alles siis, kui pumba saime.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1928/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nuh meile räägiti, et kuni 12 alla 3 aastase lapse puhul on juba hea, aga üldiselt olen ma praeguste näitudega väga rahul, sest need ei ületa enam seda 25 piiri, nuh tõesti me rohelised alles sellel alal. Ma teen täpselt nii, kui peab, saab ta kindlatel aegadel kindlad koguaed süüa, üle ei sööda, jalutamas käime , ühesõnaga ma teen omalt poolt ju kõik selleks, et meil oleks need näinud head.... Ma juba mainisn, et selleks, et pumpa saada, peab paar kuud süstimise peal olema. Ja kohe mainisid arstid, et alla 3 aastasel lastel suht rakse asju kontrolli alla hoida, sest lihtsalt see kõigub... Aga ma teen kõik selleks, et neid näite alla saada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1929/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
st kindlatel aegadel kindlad kogused süüa, täpselt ajan järge, et süsivesikud klapiks
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1930/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ahoi kersti, olen jah see sama nööp, me vilksamise haiglas trehvasime. tore, et ka koju saite. mul jäi kohe üks küsimärk õhku, ühest su loost lugesin, et kui teil vs. oli 23,6 siis tegite 3ühikut mixtardi?? tõesti? mõtllen selles osas, et ilmselt on siis kiiretoimelise süstimine kõigil erinev, kuigi meie pika skeemid on sarnased ( meil hommik 4,5 ja õhtul 2,5). kui nüüd mu arusaamatus segaseks jäi, siis mõtlesin seda, et meile öeldi haiglast kaasa, et igaljuhul tuleb siis kiiret ka teha, kui nii kõrge vs. on. isegi kui on parasjagu pika süstimise aeg. pidada pisut vahet ja novokat ka teha. meil oli täna jälle üks tõeline sinka-vonka päev. pärast lõunaund on väiksel 23, sai 1ühiku kiiret süsti ja sellest hoolimata oli enne õhtusööki 25,6. täitsa võimatu. vahepeal oli söönud ainult keedetud muna, aga see ju suhkruid ei kõiguta. tegime siis veel 2 ühikut novorapidi ja sõime pika pusimisega 30 õhtusöögiks. aga taustal töötab ju ka pikatoimeline abimees, nüüd ongi hirm, kuidas öö möödub, kas jagub hommikuni suhkrut ühes tillukeses alles elu alustanud vereringes. aga mis muud kui väikselt salamahti verd võtta ja öölambi valgel numbreid ekraanile oodata.... täna öösel.... homme öösel... igal ööl. "viie-suhkruseid" öid kõigile meie sõpradele!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1931/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tere tere Nööp sulle :) Aga jah, kui mul siin õhtul viskas 23,6 siis lihtsalt oli täpselt selle pikatoimelise aeg ja ma ei teadnud, kas koos võib neid teha, haiglas olles, ei juhtunud kunagi kokku need süstid, õhtusöögiks oli alati norm see näit... Meil esmaspäev arsti aeg, siis küsin järgi, mis moodi sellises olukorras käituma peaks. Nuh nagu teil oli haiglas probleeme, et piiga ei tahtnud süüa, siis mul vastu pidine probleem, koguaeg nõuab süüa ja mitte teps pole rahul värske kurgiga, aga nuh lõpuks peab leppima, sest muud ju anda ei saa Tänane päev oli kah nagu ta oli .... Kell 8 hommikul oli 12,3 siis 5 ühikut mixtardi, kell 9 oli 7,7 ( enam ei saa 2 tuni vahet hoida, läheb liiga alla ) kell 11.30 oli 12,8 kell 14 oli 7,5 kell 16.30 oli 16,0 ( tegin 1 ühiku kiiretoimelist ) kell 19 oli 16,7 siis tava pärast 3 ühikut mixtardi ja 22 oli 21,8 tegin jälle ühe ühiku kiiretoimelist... Söögiga olen nagu lubatud piiridesse jäänud, ei teagi, mis seda suhkrut sedasi tõstab ja just õhtul viskab suure nr ette, hommikul kõik ilus. Söögiks täna olnud, kell 9 kaks leiva poolikut singiga ja lihgt jogurt - 30 süs. kell 11,30 ooteks õun- 10 süs. lõunaks sõi riisisalatit 100 g ja 2 võileiba - 30 süs. kell 16 jällegi õun- 10 süs. ja õhtusöögiks 50 ml keefiri, 1 leivapoolik 100g ühepajatoitu ja 1 lihgt jogurt- 30 süs. ja nüüd 22 üks leivapoolik juustuga, Päeva jookusl on ohtralt kurki närinud, ühe porganid ja mõned kapsa ampsud... ja tal on ikka lõputu nälg...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1933/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
vot seda ma nüüd ei tea kuis tallinas need asjad käivad.aga meil tartus kirjutas arst mingid paberid siis käisime pensioniametis kuhu esitasime omalt poolt täidetud taotluse puude saamiseks,mille siis pensioniamet saatis arstlikule komisjonile arutamiseks/otsustamiseks.haigekassa on hoopis teine asi.sellega ei ole muud kui kohale minna ja ongi olemas.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1934/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Pensioniametisse tuleb jah minna ning avaldus puudega lapse toetuse saamiseks teha, siis saadetakse veel Rehabilitatsiooniplaani koostamisele ja kui see ka tehtud, siis alles lootust puudega lapse toetust saama hakata... ja kui v/s ikka üle 20...siis ikka natuke (kasvõi paar ühikut) lühitoimelist juurde vaja teha ja selline asi veel, et kui v/s juba on kõrge ja siis jalutama minna, siis võib ka nii olla, et läheb veel kõrgemaks (kui insukat piisavalt pole organismis)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1935/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Eks peab seda jälgima jah, meil muidu soovitati just välja jalutama minna, et nagu füüsiline koormus pidi aitama, aga ma siin jälgisin, et vannis möllamine mõjub väga hästi.... Ühesõnaga ma täitsin arsti juures mingid paberid ära, kuhu panin oma andmed ja lapse omad ja siis täitsin seal asju, mida mu laps saab teha, mida mitte st ntx oli küsitud, kas riidesse saab ise , ja kas söödud saab ise jne See paber jäi nüüd arsti kätte ta ütles, et täidab vajaliku osa ära ja siis saadab ära ja siis tuleb mulle postiga vastus. Sain ma nüüd õieti aru, et pean ikka pensioniametisse minema ?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1937/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Pensioniametisse on asja pärast seda, kui puudeaste on määratud. Need paberid, mida täitsid, ongi taotlus puude määramiseks. Veresuhkru taseme ja füüsilise koormusega on lood järgmised. Üldiselt sebimine alandab veresuhkrut ja mitte ainult liikumise ajal vaid ka hiljem. Kui pikalt ja kui tugevalt, sõltub liikumise intensiivsusest. Samas, kui vs on rohkem kui 16, siis võib asi toimida vastupidiselt, miks - ei tule kohe laksust meelde.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1939/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
üks suur mõistatus. mulle tundub kummastav see, et kui me öösel poole nelja aeg mõõdsime oli vs. 11,5 ja kui väike hommikul tõusis oli16?? kuidas see võimalik on? ta ei söönud joonud öösel midagi, pealegi magamine ju alandab suhkru taset veres. täielik müstika. kui ometi saaks kuidagi teada, mis täpselt selle pisikese inimese sees toimub. tahaks nii väga teda parimal viisil aidata ja suhkruid õiges määras hoida, aga sellised hetked muudavad nõutuks ja kurvaks. kinnitavad inimese võimetust looduse tahtmiste ees.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1949/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
oi oi, ikka mõõtsime, mitte mõõdsime :) istu, kaks!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1950/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meil siin mõned päevad täitsa kenasti läinud, täna oli siis esimene hüpo 2,6 lapsel suhkur, ja tipsil polnud häda midagi naeris, möllas ja mängis täie hooga, mõõtsin suhkrut nagu tavapäraselt enne lõunasööki, ehmatasin ikka täitsa ära, aga andsin kiiresti süüa ja mitte midagi üle liikset ikka oma süsiveikut kätte ja kui 2, 5 tunni pärast uuesti mõõtsin ( enne oodet ) siis oli see 20,6 et ikka vääga suur hüpe, vat sellest ei saa aru, kuida nüüd nii kõrgeks äkki viskas Aga meil siis üldsiselt nii et päevasel magamise ajal tõusebki suhkur kõrgeks, lõuna on meil kell 14 ja kohe kui söödud, keerab lõunaunne ja alati peale seda on näit üle 15... Mul pole nagu võimalik teda üleval kah hoida, kell 8 tõuseb ju ,et laps väsinud... Eks homme arstile, siis kuuleb, mis ta meist arvab... Söögiga endiselt nii, et süüakse kõik ära, mis ette antakse ja häälekalt nõutakse veelgi, kurki läheb ikka kõvasti päevas :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1951/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
väiksesl lapsel on tõesti raske tasakaalu hoida.meil laps nüüd juba 3 aastane ja diabeeti juba 1a4k.ka meie käime arsti vastuvõtul iga kuu sest lapse insuliini vajadused muutuvad ñii kiiresti(pumba laps).see aga tingitud ju paljudest asjadest:lapse aktiivsus,kui palju ta väljas käib,suve ajal jookseb rohkem sõidab rattaga jne,talvel üldiselt vaid jalutab väljas,jooksmist vägem,muidugi mõjutab ka lapse kasvamine ja kindlasti veel paljud teised tegurid. kujutan ette et hea tasakaalu saaks siis kui kõik päevad oleks sarnased aga ei ole ju.täiskasvanul on suhkrute ohjeldamine kindlasti selle võrra kergem et neil on ikkagi välja kujunenud mingi kindel elurütm aga lapsed ju ettearvamattud ja pidevalt kasvavad. nagu ma juba enne mainisin tuleb meil insuliini annuste muutmisi ette pea iga kuu.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1953/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
karjed! Kas te boolustega ei "mängi"? Me pumbal igakuiselt põhiskeemi küll ei muuda, küll aga mängime boolustega hästi julgelt. Praegu on pump peal olnud 1,5 aastat, aga selle aja jooksul oleme baasskeemi muutnud vaid 3 korda. Eks kipub see suhkur kõikuma ikka, ega seda ideaalselt stabiilseks vist laste puhul ei saagi, aga meie arst arvas küll, et ei maksa kohe hakata baasi muutma, et võiks pigem just boolustega reguleerida. Nii me olemegi teinud ja asi toimib väga hästi. Eks täitsa algul, kui me pumba alles saime, siis arst ka kirjutas ette, et hommikusöögi eel keerata nii mitu ühikut peale oote ajal nii palju, lõunasöögi ajal nii palju jne. aga tegelikku ellu neid konkreetselt ettekirjutatud numbreid rakendada ei saanud. Ikka tuli oma loogikast ja sisetundest lähtudes insuliini koguseid sättida. Kõik oleneb ju ka sellest, milline on vs. enne sööma hakkamist, mida sööma hakatakse, kas pärast sööki minnakse õue ringi lippama või jäädakse tuppa raamatut lugema jne. jne. Eks nüüd, kui koolivaheaeg hakkab, siis võib-olla tuleb ka basaali muutma hakata, sest mu lastel suveperioodil see elustiil muutub kardinaalselt. Kui kooli ajal ärgatakse 6.30, siis suvel magatakse kella 12-ni, juba selline erinevatel kellaaegadel ärkamine võib vs üldtaset nii kõvasti muuta. Kerstile ma ütleks nii, et see hirmus hea söögiisu võib viidata ka sellele, et vs. suhkur on liiga kõrge. Vähemalt oma lapse puhul panin tähele, et kui tal pikemalt suhkur kõrge oli, siis söögiisu läks väga suureks ja see isu oli koguaeg. Kui vs. on hetkeliselt madal, siis on tal ka tugev söögiisu, aga see on selline momendiks, kui kõht saab täis ja vs. normaliseerub, siis on rahu majas. Kõrge vs.-ga peab millegipärast see vs. pikemat aega juba kõrge olema, kui lapsel selline alaline nälg tekib... Ühesõnaga, sel ajal, kui lapsel vs. korras on on söögiisu normaalne - ei mingit tugevat isu ega ka mitte isutust. Mis sellesse puutub, et väikelapsel on raskem ja suurel lapsel kergem kontrolli all hoida, siis meie puhul pole see paika pidanud. Lapse erinevates vanustes on see kontrolli all hoidmine suhteliselt raske ning täiesti ühtmoodi raske ja ikkagi hästi ebaloogilisi jõnkse teeb see suhkur. Meil on nüüd kohe puberteediiga peale tulemas ja arst juba hoiatas, et siis võib asi päris hulluks minna... Ainus, mis ikkagi aitab asja kuidagimoodi kontrolli all hoida ongi pump, tänu sellele on ikka mingisugunegi stabiilsus saavutatud ja sellega on natuke lihtsam asja kontrolli all hoida. Vahel keeran rohtu peale ka söögivälistel aegadel - näiteks, kui öösel mõõdan ja väga kõrge on, siis keeran kindlasti juurde. Loodan väga, et täiskasvanu iga on selles mõttes ikka natuke kergem, et siis asi muutub rohkem kontrollitavaks. See, et öösel mõõtes normaalne on ja hommikuks on suhkur jube kõrgeks tõusnud pole üldse imelik. See, et laps vahepeal söönud pole ei olegi mingi näitaja, see vs. tõuseb ilma söömatagi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1954/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Me käisime arstil ja üldjoontes oldi meiega rahul tagasi kutsuti 2 nädala pärast, rohu annuseid jäid kõik samaks, söögiga olen kõik õieti lugenud, nii et jätkame samas vaimus ja loodame, et varsti ikka suhkur väga kõrgeks ei kisu ( loota ju võib) Lapsel hea tuju ja magab kogu öö, praegu tunnen, et magan ennast välja, varem ju oli tissi küljes või siis kui haigestus, siis jõi öösle nii palju, et oli ka mähkmeid vaja vahetada. Nüüd paneb öösel 1 jutiga 22-8 välja. Lapsel suured jonnituurid ära kadunud, ehk olid sellest kõrgest suhkrust pahad tujud vanasti. Praegu on kõik küll hästi, pole koledaid momente tekkinud, kui kõrgeks viskab, siis süstin juurde, kui madalaks, mida ainult ühe korra juhtunud, siis annan magusat ( ma siis hüpot pidasin silmas 2,6 )
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1955/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ei ikka teen insuliin ka alandamiseks juurde kui näit seda nõuab.rohkem pisadin ma silmas öist baasi.see meil koguaeg muutub.vahepeal ei saanud öösel kaks tundi insuliini,neli kuud tagasi aga läksid suhkrud öösel /eriti just vastu hommikut kole madalaks ja siis ei saanud laps öösel lausa 6 tundi insuliini ja suhkrud olid väga head.nüüd hakkasid aga jälle kole palju tõusma ja nüüd on ta öösel 4 tundi insuliinita ja jälle suhkrud ok.päevaosa saime päris kenasti paika juba 4 kuuga pärast pumba paigaldamist/eriti heaks on nad läinud just viimaste kuudega.kõige rohkem olemegi kimpus olnud öödega.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1956/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
nööp, selline veresuhkru tõus öösel, nagu eelpoolkirjeldasid, tähendab täiskasvanud diabeetikutel reeglina seda, et pikka insuliini ei jätku. Kuna veresuhkur tõusis öö jooksul tasapisi, siis jääb ära varjatud hüpo võimalus. Hiline valgu- ja rasvarohke õhtusöök annab samuti hommikuks ilusa suure numbri.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1957/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Veider jah! Meil ka just nende öödega kõige suuremad probleemid. Päevasel ajal on suhkrud kohati lausa ideaalsed, aga ööd millegipärast nii ettearvamatud, et kui tahaks hakata baasi reguleerima, siis kohe ei teakski, kuhu poole seda reguleerida. Meil võib vabalt nii olla, et enne viimast õhtuoodet on suhkur ilus, laps keerab näiteks 2 peale, sööb paar võileiba... Kui ma öösel mõõtma lähen on 16. Samas järgmine õhtu - vs. on jälle ilus, laps keerab jälle 2 peale, sööb nagu eelmiselgi õhtul paar võileiba, aga kui ma öösel mõõtma lähen on 2,9. No mitte me ei saa selles suhtes joonele, et saaks ometi kuidagi need ööd stabiilseks. Täiesti ebaloogiliselt liiguvad need öised näidud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1958/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Õige ja sellest palju olenev, on vist küll see õhtusöögi sisu ja just valgu- ja rasvarohkus. Mulle on selgitatud, et kui hommikuks on suhkur kõrge, siis kas öist insuliini ei jätku või on öösel suhkur all ära käinud ja rakkudest talletatu tagasi tarbinud. Nii ka vist Magidonil, 2,9 puhul mõõtis ta just suhkrut täpselt madalal tasemel olekuhetkel. 16 puhul aga oli suhkur all juba ära käinud. Vist on insuliini palju, just pikka, või siis peaks amps rohkem võtma. Mõõtma peaks ta 1,5 tundi peale paari võileiva söömist, siis saaks miskit öelda. Meil näiteks pikka-Lantust teeme õhtul 14 ühikut. Eile õhtul kell 22 mõõtes oli suhkur 4,6 ja sõi õuna, aeglaselt imenduva.Õigemini pikemalt. Öösel kell 2 andsin pool kohukest igaks juhuks ja hommikul 16,9 miskipärast. Järelikult käis all ära, sest söödus süsivesikute hulk ju niipalju ei tõsta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1959/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
to nööp: hommiku eel hakkavad inimese organismis möllama siuksed hormoonid nagu adrenaliin, noradrenaliin ja midagi oli vist veel...neil siuke omadus, et tõstavad veresuhkrut...sellega seoses võibki tekkida nn "koidikuefekt"...st, et veresuhkur tõuseb ka ilma söömata
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1971/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
kui öösel valku süüa, on loomulikult hommikul suhkur püsti. Vähemalt paljudel:)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1984/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
http://www.fitness.ee/main.php?main=tooriistad/kaloriarvuti Minu meelest asjalik abimees neile, keda arvutamine huvitab.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1986/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Häh! Link oli nii hirmult pikk. Arvasin, et aitab poolest küll, aga ei...silly me :)) Üritan uuesti http://www.fitness.ee/main.php?main=tooriistad/kaloriarvuti/index&top=top.lime&bot=bot.lime
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/1987/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii meil järjekordselt arstil käidud... Tänase käigu ma ise väga rahule ei jäänud, sest arsti soovitusel vähendame hommikust insuliini kogust, samas ma ise pole kindel, kas see ikka hea mõte on, sest hommikul on küll suhkur ilus aga oote ajaks tõuseb ikka sinna 15 kanti nuh lõuna ajal läheb jälle ilusti 4-8 vahele ( paar üksikut korda 2 peale läinud ) Õhtuti sama jama kella 16,30 ajal hakkab tõusma ikka üle 15 tavaliselt teen kiiretoimelist ühe ühiku juurde, õhtusöögiks on ta u samal kohal ikkagi suht kõrge, hilis ooteks jälle normaliseerub.... Hommikul teeme 5 ühikut mixtardi ja õhtul 3 ühikut, nüüd siis peame hommikul 4,5 ühikut tegema ja õhtu jääb samaks. Pumba teemat üritasin kah arendada, ütles, et kunagi, et veel ei taha panna. Kurtsin, et laps näljane, tahab rohkem süüa, soovitas kanaliha anda toidu vaheajal, et see ei pidanud tõstma, eks katsetame ära, kodujuustu samuti. Light jogurdi asemel soovitas anda tavalist. Mul nüüd ongi küsimus, kumb rohem kõhtu täidab, kas üks terve ligt jogurt ja 2 võileiba ( leiva poolikut), või üks tavaline jogurt ja üks leiva poolik , arst andis mõista, et viimase puhul saab rohkem kõhu täis, ise kaldun esimese poole Süüa tohib ta 30 süs, põhi söökideks ja ooted 10 süsi. Ülekaaluga probeeme pole, pigem on ta peenema poolne, 11,1 kg ja 82 pikk
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2037/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mul on ainult üks küsimus. Miks lapsevanemaid sunnitakse oma lastele süstima seguinsuliini? Järjest ja järjest loen kirju, kus ollakse hädas üles-alla käivate veresuhkrutega. Küsige oma arstidelt, miks on seguinsuliinidega süsteskeemid paremad, kui pika- ja kiirtoimelise kooslus? Tundub, et viimase puhul on insuliini toimet palju kergem prognoosida ja lihtsam doseerida lühitoimelist.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2040/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Minult siin üks päev küsis apteeker samuti, et miks teil ikka nii vana isuliin veel on ( mixtard) , et palju uuema dja paremad välja tulnud, ei osandki vastada, arst mainis, et lapsed ongi segu peal....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2041/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ma ise eelistaksin kah tavalist jogurtit (ja vajadusel süstiks siis rohkem)...lastele ma üldse neid suhkruasendajatega asju ei soovitaks kui vähegi võimalik
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2052/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
segud võivad kergemini hüpot tekitada kui näit Lantus + Humalog
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2053/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii tänane päev täiesti nässu läinud näidud kõik 15-25 kandis , päeva koormus sama, toit täpselt välja arvutatud, hommsest vana raviskeemi juurde tagasi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2054/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ilmselt on selle mixtardi soovitaja üks- ja seesama lasteendokrinoloog. Mina ei tahaks küll arsti teadmisi kahtluse alla seada, aga hiljuti ühes omavahelises vestluses kahe teise lasteendokrinoloogiga kirtsutasid nood küll nina, kui kuulsid, et enne pumbaravi oli laps meil mixtardi peal. Ma ei saanudki päris täpselt aru, miks nad seda halvaks pidasid, sest ega keegi siis oma kolleegi otsuseid kritiseerida ei taha, aga põhimõtteliselt sain ma nende jutust aru küll, et see on üks iganenud ja väga piiranguid seadev (see tähendab eeldab väga ranget päeva- ja söögireźiimi) ning nemad seda oma patsientidele ei kirjuta välja. Omadest kogemustest ei oska midagi öelda. Olime ka algul mixtardi peal, aga kuna teisi pikatoimelisi insuliine ei ole proovinud, siis võrdlusmoment puudub. Mixtardiga meil suhkrud korras küll polnud igaljuhul.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2063/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
kui raviskeemi reguleeritakse, läheb ikka mitu päeva, enne kui tulemust näed. Esimene päev võibki sassis olla.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2064/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meie arst on küll soovitanud minna tagasi vana süsteskeemi juurde, juhul kui süsteannuste muutmise ehk meie puhul suurendamise korral on asjad päris hulluks läinud. Minu arust peaks ikka küllalt kohe olema näha tulemus, kui muuta süsteannuseid.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2065/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meil vähendati insuliini kogust natuke, ja piigal olid eile näinud ikka väga kõrged ikka üle 20 koguaeg, õhtul siis oli enne magama minekut 23 ja tegin 2 ühikut kiiretoimelist ja andsin võieliva süüa ja kell 1 öösel mõõtsin oli 2,1 ( hüpo ) Ohh sõi siis läbi une ilusti magusa jogurdi ära 20 minti hiljem oli näit 6 peale tõusnud, siis uinusin rahulikult, kell 4 mõõtsin veel korra ja siis oli näit 8. Hommikul kell 8 oli näit 10,2 tegin eelneva raviskeemi järgi 5 ühikut mixtardi ja kell 9 oli näit 4,5. Sõi ilusti kõhu täis, oote ajal oli 12 sõi õuna ja nüüd lõunal oli 7,2. Mulle tunudb siiski, meile need 5 ühikut vajalikud, nii on suhkrud ikka paremad
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2069/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Aga, mis põhjusel arst siis teil doosi vähendas, kui selleks mingit vajadust polnud? Viskasin veelkord põgusalt pilgu peale sinu siin eelmistes kommentaarides kirja pandud näitudele, aga minu arust olid suhkrud varem pigem liiga kõrged kui liiga madalad.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2070/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu arst arvas, et päikse ja suvi, et laps jookseb palju, et ehk kisub liiga madalaks ( meil siin 2 korda olnud, lõunaaeg, kerge hüpo) 2,1 oli ühe korra ja teist korda 2,8 Sellest vist järeldas.... Klge rääkige, kas teie olete sotsaaltöötaja ilusti kätte saanud, et rehab. plaani koostada.... Ma helistan juba nädal, iga päeva vähemalt 20 korda, kui mitte rohkem, olen proovinud hommikul kohe kell 8 ja ka enne 17. Nu ja ei vastata seal, lasen nii kaua kutsuda kuni annab kinnist tooni ja ikka oma 5 korda helistan küll korraga. Mind lihtsalt ajab vihale, kas ma saaks sinna kohale kah minna ehk siis saab asjad liikuma ?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2078/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Pärnus mina lähen ise Pensioniametisse ja teen seal avalduse, et suunataks reh.plaani koostamisele...nemad siis saadavad tähitult mingi aja pärast papred ja siis edasi aeg kinni ja reh.plaani koostama
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2079/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kersti Mina sinu asemel võtaksin nn second opinion. Arst arvas...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2081/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tegelik olukord on niisugune Meil vähendati insuliini kogust natuke, ...üle 20 koguaeg, ...enne magama minekut 23 ja tegin 2 ühikut kiiretoimelist ja andsin võieliva süüa ja kell 1 öösel mõõtsin oli 2,1 ( hüpo ) ...sõi ...jogurdi ära 20 minti hiljem oli näit 6 peale tõusnud, ... kell 4 mõõtsin ... näit 8. Hommikul kell 8 oli näit 10,2 tegin ... 5 ühikut mixtardi ja kell 9 oli näit 4,5. Sõi kõhu täis, oote ajal oli 12 sõi õuna ja nüüd lõunal oli 7,2. Ja on mingi raviskeem, mis peab arvestama kõiki neid ülaltoodud numbreid... No andke andeks, see ei ole võimalik. Õige raviskeem on see, et süstitakse vastavalt olukorrale, palju ja mida söödi ja palju liiguti ja mis tuju oli ja milline oli temperatuur jne. Paistab, et pump on lastele parim lahendus.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2082/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma ise veendud kah iga päevaga selles, et pump on vajalik, arst tahab veel oodata kahjuks....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2085/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
st veendun
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2087/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Täiesti nõus Pandiidiga, sest ega ühe-kahe hüpo puhul ei peaks kogu raviskeemi muutma, kui tegelikult on need teised näidud normaalsed või kohati isegi pigem kõrge kanti. Kiiretoimelist tuleks tõesti süstida siiski vastavalt olukorrale. Kõik loeb - mida süüakse, kui palju süüakse, milliseid toiduained omavahel koos süüakse, kas pärast sööki liigutakse, kui kõrge oli vs. enne sööma hakkamist ... Oh! Tegelikult on see tõesti täielik teadus ja kahjuks vs. käitub ikka mõnikord täiesti ebaloogiliselt ja seda ka pika staazhiga diabeetikutel, mitte ainult lastel või algajatel diabeetikutel... Ja hüposid ja kõrgeid tuleb vist ikka kõigil diabeetikutel aegajalt ette, olgu see raviskeem nii ideaalseks timmitud kui tahes. Kas arstil on muidu mingi põhjendus ka, miks on tarvis pumbaga oodata? Ilmselt on teil sama raviarst, kes meilgi esimestel haigusaastatel oli. Mu laps oli juba 4 aastat haige olnud, kui pumbad eesti turule tulid. Siis oli ka see ootamise jutt, ehkki mu laps oli juba piisavalt kaua haige olnud. Aga, mida oodata tuli, sellest ma aru ei saanudki. Kui esimene (õigemini vist teine) laps eestis oli omale selle aparaadi peale saanud, siis tahtsin ka arstilt pumba kohta infot saada ja hakata asja ajama, siis viidi jutt mujale... Ikka aega on jne. Ei teagi miks. Aga aega tegelikult ei ole, sest iga liiga kõrge keskmise vs.-ga nädal, kuu ja aasta võib viia võimalikele tüsistustele sammukese lähemale.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2088/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meie arst on dr Einberg ja oodata tahab ta selle pärast, et meil suht alles avasti see haigus ( 4 mail ) et kuu siis praegu ravi saanud. Nuh ega ma arsti ei kirugi, lihtsalt tahan ju oma lapsele parimat ja tundub, et see pump seda meile pakuks.... Olen siin erievaid teemasid lugenud ja uurinud, et pump juba selle pärast hea oleks, et laps saaks süüa nii palju, kui tema seda sooviks, praegu ikka selline situatsioon, et laps käib koguaeg külmkapi kallistamas ja anda saan ma talle sealt ainukt kurki, kui pole söögiaeg.... Tänased mõõdu on olnud jälle suht koht kõrged... kell 8 hommikul 13,9 siis 5 ühikut mixtardi kell 9 oli 9,9 siis sõi 3 leivapoolikut või ja singiga ( putrusid mu laps keeldub söömast) kell 11,30 oli 15,5 andsin pool õuna ( süsti ei teinud, sest lõunaks läheb ilusti alla ) kell 14.00 oli 5,4 sõi 6 spl makarone hakklihaga, ühe leivapooliku singiga ja 40 ml magusat jogurtit. Kell 16.30 oli näi 18,3 tegin ühe ühiku kiiretoimelist (novorapidi) ja söögiks üks leivapoolik juustuga, kell 19.00 oli näit 15,6 siis 3 ühikut mixtardi, sõi makaronisalatit 150g ( ise tegin, piigale meeletult maitseb, salati sees oli makron, vorst, tomat, kurk, muna, sibul, 10 potsendiline hapukoor ja lahja majonees) üks leivapoolik juustuga ja 50 ml light jogurtit. kell 22 oli näit 10,4 ja söögiks sai üheleiva pooliku pasteediga. Põhisöögid on meil 30 süsivesikut ja ooted 10 süsivesikut, ise olen siin ikka omaarust õieti arvutanud, aga näinud ikka kõrged.... Päeva jooksul sööb laps kurki, porgandid ikka päris palju ära
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2089/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Aa, kui dr. Einberg, siis võtan sõnad tagasi. Tema on hetkel eestis laste endokrinoloogidest kõige rohkem pumpadega kokku puutunud arst. Aga toidu suhtes ei oskagi siis soovitada. Ilmselt nii kaua kuni pumpa veel pole võtaks kõik magusa võimalikult menüüst välja või miinimumi peale, sest kui ma neid näite vaatan, siis just nagu pärast magusat jogurtit on vs. kõrgeks läinud. Või siis just enne magusa söömist teeks natuke kiiretoimelist, vaatasin, et sa tegid seda alles järgmise söögikorra ajal, kui vs. oli juba kõrgeks visanud. Kui enne magusa söömist kiiretoimelist teed, siis see ei peakski laskma vs.-l tõusta, nii peaks järgmine kord sööma hakates vs. normis olema. Ainult nende süsivesikute lugemise peale ka lootma ei saa jääda. Ühes magusas jogurtis võib süsivesikuid olla sama palju kui leivas, aga ometi võib 50 grammi jogurtit ja 50 grammi leiba tõsta vs. erinevalt, sest magusas jogurtis on ju palju suhkrut. Aga, mis alalisse nälga puudutab, siis ma soovitan lapsele liha anda. Isegi ju tunned, et pärast liha söömist on kõht tükk aega täis ja on ka teatav küllastumustunne. Eriti hea on kana- või muu linnuliha. See on vähem rasvane ja on kasulikum.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2090/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Päeval peale lõunat on see pärast kah kõrge, et piiga läheb kohe peale lõunsasööki magama ja sageli ärkab alles 16,00, et seda liikumist vähe sel ajal. Olen proovinud magamist muule ajale sättida, aga ta ei jää varem magama ja samuti ei jõua ta olla üleval, et hiljem magama minna... Nuh üldiselt olen ma kõik magusad asjad menüd välja jätnud, magusa jogurdi võtsin kaustusele arsti soovitusel, et ega vist suhkruasendaja hea kah pole.... Ohh eks see elu raske ole, aga küll me asjad pika saame. Kanaliha olen andnud iga päev, et keedan kanakintsu ära ja lõikan tükkideks, seda siis toidu kõrvale pea iga kord, arsti sõnul sian aru, et kana ei pidanud andma miskit.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2091/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tere Kersti! Alustuseks soovin Sulle jõudu lapse kasvatamisel ja elu igapäeavarütmi saavutamisel. Mul tegelikult aga küsimus Sulle, et millised olid laspe esimesed nähud, et suhkruhaigus avastati. Milliste muredega arsti juurde läksid? Mul endal ka 3 aastane poeg ja kuna isa ka diabeetik, siis sooviks teada saada, millised nähtused väikesel lapsel võivad suhkruhaigusele viidata. Juba ette tänades vastamise eest...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2094/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma toitsin last rinnaga 1,2 a ja siis kui tuli kõhuviirus nägin head võimalust võõrutuseks, sest süüa ta ju ei saanud, Nii üks nädal hiljem hakkas mu laps palju jooma, just vett, muud kui täitsin nokaga tassi koguaeg, ja samuti pissima hakkas üle mõistuse palju. Ise arvasin, et tal lihtsalt imemis vajadus suur ( lutti ega lutipudelit pole kunagi võtnud ) Nokaga tass oli ainuke imemis võimlaus veel, ja üks 2 nädalat peale seda, kui oli hakanud hirmsasti jooma läks pepu punakseks, eks ise arvasin, et see sellest suurest pissimisest, viimasel nädala kodus enam mähet ei pannudki alla, muudkui siristas.... Öösel pidin 2 korda mähet vahetama, sest muidu oli voodi ja laps läbimärjad, ka öösel nõudis juua... Nuh ja ikkagi ma ei arvanud, et miskti valesti on, aga kuna rauaproov oli halb, siis läksime perearstile ja ma lihtsalt mainisin, et laps joob palju, ja pissib ja punane pepu ei taha kuidgai ära paraneda, mõõdeti kohe veresuhkur ära, see see oli 28 ( norm 5-7 vahel ) Nii me siis haiglasse sõitsimegi otse polikllinikust. Pepu oli punane, kuna haigusest oli välja löönud seen, pepu sai kohe kord,a kui õige rohuga sain määrida. Haigla arstid väidavad, et eks see rinnavõõrustus vallandas selle haiguse käigu, et suur muutus... Ise lugesin, et ka vahest okseviirused võivad selle vallandada, Kertul ju 2 korda seda okseviirust põdenud lühikese vahega ja väga väga raskelt... Ja pärilik soodumus meil kah, mul õde diabeetik, aga tal avastati see 14 aastasena, ise praegu 23 ja saab ilusti hakkam. Nuh ma ütleks, et ma väga ei põegi, mul on kodus ilus terve laps, kes on lihtsalt väikse eripäraga....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2095/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mul ka lapsel oli kevadel see okseviirus mitu korda suht järjest, aga see ilmselt sellest, et viibisime seltskonnas, kus paljudel erinevad viirused kimbutamas olid. Ma tegin lapsele näpu otsast vereproovi ka umbes pool aastat tagasi ja siis kõik oli normis. Vahel tundub, et lihtsalt otsin ja kardan liialt seda haigust. Ja nagu teada, siis inimese kujutlusvõimel ju pole piire... Ma lapse puhul seda vee joomist küll õnneks nii täheldanud pole. Kas lapsel oli ka halb hingeõhk (atsetooni lõhnaline)? Kas su laps kaotas kaalus ja oli loid ja väsinud, magas palju? Olen tegelikult üritanud võimalikult palju netist uurida selle teema kohta, aga pole ikkagi piisavat infot saanud just selle kohta, kuidas avastada seda. Pole ju mõtet last pidevalt torkida ja suhkrut kontrollida ka. Kui väga palju muret ei tee, siis palun veel vasta ja kirjelda, mida võiksin või peaksin veel märkama. Või ma lihtsalt mõtlen asju enda jaoks liialt halvaks...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2096/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Halba hingeõhku polnud, loid polnud, kaalust ei kaotanud, kuid jah ilusti hakkas magama küll, aga ma ei teagi, kas see oli haigusest tingitud, varem tahtis koguaeg tissi külje rippuda, aga kui ära võõrutasin hakkas 2-4 tundi päeval magama. Nüüd magab nii 1-2,5 tundi. Natuke kahvatu oli, aga ise arvasin, et ehk rauapuudusest.... Meie lapse ainuksed suured sümptomid olidki hästi suur joomine ja väga suur pissimine ja lõpus katkine pepu, mis kuidagi ära ei tahtnud paraneda.... Aga sulle soovitan, et ära muretse ja lase asjal olla, kui haigus tahab tulla siis ta tuleb igal juhul.... Kuigi mul õde diabeetik, siis isegi kunagi ei kaalunud, et minu laps võiks jääda, aga vat sulle.... Aga pole hull, mis ei tapa teeb tugevaks.... Tead ma ei oskagu sulle miskit soovitada, mida jälgida, kindlasti suur joomine ( minu piiga ikka 2-4 l päeva jooksul jõi ära küll). Tegelikult sul endal ju kõik kirjas ära mainitud, mida jälgima peaks... Aga ma soovitaks sul natuke vabamalt võtta, et proovi mitte muretseda, laps ju pole haige ja tunne sellest rõõmu.... Küsi aga julgesti, kui miskit veel huvitab, kui ma vastata oksan, siis teen seda kindlasti :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2097/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
selge, suured tänud sulle... loodan, et saan oma luuludest lahti ja ei mõtle halbadele asjadele palju... Teile aga kiiret ja tõhusat kohanemist uue eluviisiga ja eks kui tulevikus mind miski taas vaevama hakkab, siis kindlasti küsin nõu! Ilusat suve!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2098/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
minu laps oli küll loid ja magas palju ja jäi kõhnaks, aga samas jõi ka kohutavalt palju (öösel mitu korda küsis juua ja ikka mingi 0,5 ltr jõi ära korraga) ja pissis ka palju
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2100/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Vilma, kui vana Sinu laps oli kui haigeks jäi? Kas veel oli sümptomeid peale joomise ja pissimise? Mis ajendas lõpuks arsti juurde minema?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2101/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
kirjutan ka oma lapse haiguse loo, kuigi see on veidi teistmoodi algusega.poiss haigestus vahetult peale 3-aastaseks saamist,jõi palju ja pissis samuti väga palju ja kaebas kõhuvalu, kutsusin koju perearsti ja kuna laps oli ka loid, siis kurtsin arstile, et asi ei ole sugugi õige. selle peale perearst arvas, et kui laps palju joob, siis ta ju peabki palju pissima ja arvas, et neelupõletik.õhtupoole hakkas laps oksendama.kutsusin kiirabi ja enne, kui arst last nägi, ütles juba ukse peal, et pool linna oksendavad, see mingi viirus ja andis oksendamise vastu tableti.ma juba olin raskelt endast väljas ja püüdsin arsti tähelepanu juhtida, et see ei saa olla tavaline viirus, kuna laps hingab kähisedes ja ei reageeri enam minule normaalselt.no arst jäi ikka endale kindlaks, et viirus mis viirus ja läks minema.hommikul kutsusin uuesti kiirabi ja nõudsin haiglasse sõitu.sõitsimegi.haiglas arst saatis ta röntgenisse ja arvas, et midagi vist on ikka kopsus ja pani talle glükoosilahuse tilkuma.möödusid mõned tunnid, mina nutsin tema voodi kõrval ja kuna sellel arstil tööpäev sai läbi ja ta unustas teda vahetanud arstile mainimata, et seal palatis ka üks patsient, siis öövahetuse arst leidis meid alles peale teiste palatite visiitide tegemist.õed ikka sebisid ja vahetasid aga uue glükoositilga pudeli, sest eelmine oli juba tühi.kuna minul polnud diabeedist kõige vähematki aimu, suguvõsas seda pole kunagi olnud, siis arvasingi, et kopsupõletik, mingi raskekujuline.kuna aga laps kaebas ka pidevalt kõhuvalu, kutsuti sinna kirurg, kes pidi siis katsuma, ega tal juhuslikult pimesool ka veel põletikus pole.no see kirurg siis pani asja paika ja küsis arstide käest, kas veresuhkrut olete mõõtnud.....edasi intensiivravis koomas 2,5 öödpäeva.aga välja rabeles see pisike, sest ta jäi paari päevaga nii kõhnaks, et trullakast väikemehest oli saanud lotendava nahaga väike vanainimene.see lugu juhtus juba 11 aastat tagasi ja praeguseks on tast saanud täiesti normaalne puberteetik, kusjuures puberteedieal on omad mured aga need ka mööduvad.emmed-issid, olge tublid ja pidage vastu.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2102/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kuna meie peres siiani pole diabeeti olnud- pole pärilik- siis kahtlustan, et lootena kõhus arenedes teatud elundi arenguetapil oli minu elus teatud "kino", mis pärssis organi ideaalse arengu. Oletatavasti see kõhunääre, õigemini beetarakud, tootsid oma võimete viimse hetkeni insuliini ja 6 aastaselt lakkas asi toimimast. Teine versioon oletustest, mis ei tule samuti naabrinaiselt, et viirusnakkused on niivõrd mürgised. Henri oli tihti haige, kni bronhiidi ja kopsupõletikuni. Kunagi ei möödunud lihtne köha-nohu niisama. Jaanuaris oli aga palavik väga kõrge ja selle taandudes ime, et laps ei haigestunudki kopsupõletikku. See viirus oli aga järelikult nii salalik ja lõi hoopis teise kohta oma küüned sisse. Veebruaris hakkas ta äkki öösel 4-5 korda pissile küsima ja sama jooginälg, millest teisedki on kirjutanud. Oli kõhna ja väsinud, kuid meie koomasse ei kukkunud. Mina ise ütlesin, et see on midagi hullemat haigust, näiteks suhkruhaigus, mida keegi ei uskunud, kuid arstile minnes ja vereproovi tehes oligi hommikul söömata 8,4 ja siis paari küpsise järel haiglasse jõudes 14. Siis tilgutiode all ja oksendamine. Ka varem purskas vahel joana suppi välja, kui vend narris, et oli "liha". Arvan, et peaksite last korrapäraselt toitma, mitte palju korraga. No arvestades, et teil on isa ka haige, siis teie kodus on toitumine küllap korrapärane ja mitmekesine. Minul see varem tõesti nii polnud. Süüdistan end väheke ka seeepärast. Ja pulgakommid olid meil ka kodus pidevalt, mis on ju kohutav keemia.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2103/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
suur tänu kõigile vastamast! minu laps on ka vehel kurtnud, et kõht valutab, aga see sellest, et tal on olnud siis kõht kinni ja on kartnud wc-sse minna. Ma nii väga loodan, et tema need viirused ei ole sellest suhkrutõvest tingitud... Seda eelkõige, kuna oleme perega kõik haiged olnud ja samasugustest viirustes kui temagi. Sellist metsikut joogijanu tal pole ka õnneks olnud ja pissimist ka mitte nii palju. Samuti on ta mul selline reibas poiss, kes jookseb siia ja sinna ja väsimatult... Aga just see, et isa on diabeetik on mind teinud väga ettevaatlikuks ja tihti näen igal pool seda kurja hunti. Sama olen ju tundnud ka enda suhtes ja teinud seda vereproovi nii hommikul kui vahetult peale sööki ja tund peale sööki. Mõtlen ikka , et pean üritama ennast mitte nii pinges hoidma ja üritada oma lapsele võimalikult tervet eluviisi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2105/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ikkagi öeldakse et peamine ja esimene sümptom ikkagi sage joomine ja sellest tulenev pissimine. meie poja(siis 1a 9k) hakkas detsembri algul tavalisest rohkem juua küsima.sellel esimesel nädalal ei arvanud ma sellest suurt midagi.mõtlesin lihtsalt et janu või söögist tingitus,palav jne.veel nädal edasi muutus joomine sellevõrra imelikumaks et ta jõi ära ja kui vesi sai ära pandud siis nõudis nutuga juurde.kusjuures just vett tahtis.siis ei näinud ma ka veel põhjust muretsemiseks.veel nädal hiljem läks aga joomine veel hullemaks.nüüd hakkas poja juba öösitigi mitu korda juua küsima ja mis kõige hullem tühja klaasi ta tagasi anda ei tahtnud vaid võttis selle kaissu.selleks ajaks oli juba aastavahetus käes ja nüüd tundus mulle juba küll et see enam normaalne ei ole.veel neli päeva ja siis läksime perearstile.kui kurtsime suurt lapse joomist siis ja sellest tulenevat pissimist(pepu punetusega meil probleemi ei olnud ja oositi voodi märjaks ei saanud).arst lasi kohe mõõta vs.siis oli see 21.arst aga ei saatnud meid haiglasse(ei osanud ka ise midagi nõuda ja ega ta meile oste öelnudki et nüüd on).andis meile hoopis glükomeetri kaasa et kodus kaks päeva mõõdaksime(suhkrud olid 4-üle 33) ja järgmine päev pidime pissi proovi viima.ülejärgmine päev tagasi minnes ütles ta et meil tuleb haiglasse minna.tartu haiglas siis arst ütles et perearst oleks pidanud meid kohe pärast 21 suhkru mõõtmist haiglasse saatma.aga kuna kõik oli hästi siis mina vimma ei kanna.haiglas ütles arstki meile et väga õigel ajal ja isegi varajases staadiumis jõudsime haiglasse.ketokehad olid siis nõrgalt positiivsed. meil sama et oodata ei osanud kuna ei suguvõsas seda ei ole.see pärast see ka nii ootamatu.nüüd kutt juba 3a 3k. algul kui tütar sündis ja ka natu enne seda põdesin ma väga palju selle pärast et miis siis kui temal ka.aga pole mõtet,see muretsemine ei muuda midagi.tuleb parem nautida seda et ei ole ja kui tuleb siis nagu nii ja teha ei ole sinna midagi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2107/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Minu laps oli algul trullakas, sest rinnapiima (ainuke asi, mida ta sõi-jõi) voolas ojadena. Aga kuskil 1,5 aastaselt hakkas kõhnaks jääma ja söögiisu läks halvaks. Kui kaheseks sai, siis oli väsinud ja loid ja silmaalused tumedad ja hästi kõhna. 2a ja 3 kuud - jäime mõlemad palavikuga haigeks ja pärast seda hakkas ta hullult palju jooma...öö jooksul mitu korda ja pissima ka palju...läksime siis arsti juurde , kus selgus, et v/s 30...kohe kamandati haiglasse...tilgutite alla küll polnud vaja panna (haigla tohter arvas, et tänu sellele, et ikka rinnapiima sai)...nüüd on ta 13-aastane.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2108/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Siis Teil Vilma lapsega diabeetiku staazi 11 aastat. Meil 8. Kuidas teil keskmised vs näidud on? Ja kuidas silmadega? Meil on ta jalgpallur ja muidu 14 aastane väänik. Ise ta diabeedi jälgimisest suurt ei hooli(minu meelest), kuigi kõiki põhitõdesid teab. Mind ikka huvitab diabeetiku tervislik seisund, pärast teatud aastaid põdemist. Loomulikult on tõsi, et vene ajaga võrreldes on insuliini kvaliteet muutunud puhtamaks, kontrolli võimalused on täiesti olemas. Kuid siiski.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2113/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ise ta eriti tubli ei ole süstimisega ja kontorllimisega (laseb ikka niiöelda lohvkalt)...kui pissil hakkab tihti käima , siis ikka süstib juurde...ja keskmised ei ole head olnud...ikka üle 8 (paar aastat tagasi oli isegi 11 korra)...silmade kohta pole praegu midagi öeldud (kuigi kaugele näb ta halvasti, aga see on muu teema)...muid tüsistusi ka pole täheldanud siiani - 26.juuli läheme silmade kontrolli
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2134/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Vilma, tore et vastasite. Olen aru saanud, et oleme mõlemad Pärnust. Meie läheme silmade kontrolli jälle augustis. Kas käite dr.Kahuski juures? Uurin siis täpsemalt, mis viga. Eelmisel korral- kiideti silmi ja kõige lõpuks öeldi, et eelsoodumus muutusteks. Ukse taga jõudis mulle alles pärale, sest muidu nägemine ideaalne. Kontrastsuse kadumine, ehk kae...? Praegu, kuna ilmad fantastilised, käivad kängiga ujumas ja muud füüsiliselt kurnavat on palju. Juhul kui Lantust teen 14, on hommikuks kõrge. Kui 15, siis õhtul madalama vs näidu korral, kuigi võtab suutäie peale, hommikul kõrge, millest järeldan öist hüpot. Samas õhtuse 10 või enam näidu puhul hommikuks normis. No eile oli kell 22 vs 12 ja hommikul 7komaga. Natuke raske on jah, kõike mis suust tal sisse läheb kontrollida ei saa. Hea, et viimane keskminegi oli 7,7. Tihti mõtlen diabeetikutest titadele, kuidas küll nende emmed nendega hakkama saavad, kui suuredki sõnadest aru ei saa.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2139/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ohh meil asjad puhta hulluks läinud... Pepu peale lõi uuetsi seene välja, käsiime laupäeva hommikul erakorralises, et rohtu ruttu saada, peale 2 tunnist ootamaist selle ka saime. Suhkrud hüppavad nii hirmsasti ja ei allu mitte mingi sugusele korradusele :( Ntx eile õhtul kell 19 oli suhkur 24 tegin 3 ühkut mixtardi ja 2 ühikut novarapirdi, sõi natuke vähemgi, kui ette nähtud. Kell 22 mõõdetuna oli ikkagi 24 ja siis otsustasin veel oodata 2 tundi ja vaadata, kas hakkab lanegma, kuid kell 00.30 oli see ikkagi 24,8 siis otsustasin siiski teha 2 ühikut kiiretoimelist juurde ( sest eelmisest tegemisest oli ju väga väga mitu tundi möödas) ja kell 2 öösel mõõtsin uuetsi ja näit oli 0,8!!!!!! Ma ehmatasin ikka vägevalt ära, äratasin lapse ülesse ja tema rääkis veel oma pudikeelt ja isegi naeratas, siis juba jõi ilusti klaasi mahla ära ja jogurdi ja 15 minuti pärast oli see näit 20 peale läinud. Hommikul kell 8 oli näit 18 tegin 5 ühikut mixtardi ja kell 9 oli 10,1 ooteajal 12, 1 lõunaajal 14,6 ja järgmise oote ajal oli näti 27,3 nüüd tegin jällegi 2 ühikut kiiretoimelist ja kell 19 oli näit 18,1 Ohh suhkrud on nii kõrgeks läinud ja ma ei saa aru, miks,sest söögi arvutan täpselt välja, päeval liikumist palju.... Eks me kurda oma näite arstile kah...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2156/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
kersti, Plaun vaata insuliinid üle ja proovi jälgida kindlasti insuliini toimeaega. pead arvestama kui kaua mingi insuliin kehas püsib ja millal maksimum toime on. see aitab,,, ja kui lapsel on hüpo siis proovi säilitada kainet meelt, eriti kui annad sööki juurde. ikkagi arvesta kui palju annad ja mis insuliinid hetkel toimivad. eks ta üks kõrgem mat ole, kuid ajapikku õpid kõik vajalikud valemid selgeks. ka meil oli alguses sellised näidud ja palju segadust, siiani on plikal väga kõikuvad väärtused, eks see olegi indiviidist kinni. meil näiteks suvi insuliini vajadust ei mõjuta, ehk ainult esimestel kuumadel päevadel läheb seda vähem, kohe kui organism suvetemperatuuri ja graafikuga harjub, tõstame kogused samaks, vaata et veel kõrgemaksi, kuna söömist on suvel meie peres tunduvalt rohkem. :) mina lugesin ja õppisin kõikvõimalikest diabeedi raamatutest ja lugesin ülemaailmseid diabeedi foorumeid, sain palju õpetust ja tarkust juurde. seni ajani jälgin pidevalt kõiki foorumeid ja omandan uusi nippe. kui huvi on, siis võin avaldada sulle aadresse, kust mina lugemas ja küsimas käin. eriti puudutab see pumba teemat, kuna eesti kogemused selles vallas alles lapsekingades. igaljuhul on pumbaga kergem näite reguleerida ja korda saada. jõudu ja kindlat meelt teile! PS. parim arst oled lapsele sina ise, sest oled ju 24t kätte saadaval ja tunned last kõige paremini, nii et tasub oma uus kaaslane elus täpselt tundma õppida.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2157/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tahaks ka midagi tarka öelda. Kui ikka suhkrud nii kõrged pidevalt, siis äkki mingi viirus kõhus, kui pepu ka korrast ära. Meil alles ka miskipärast äkki tõusid suhkrud ja miski muu ei aidanud, kui tõstsin annuseid kolmandiku võrra, nagu haiguse korral. Ja kui lõpuks paar ringi kakamist ta järgmisel päeval kiirendatult ära tegi, langesid ka suhkrud imeväel iseenesest. Muidugi koheselt alandasin ka insuliiniannuseid, et mitte suhkrut kõikumisse lasta, ise üleannustamisega hoogu lisades. Eks see jälgimine üks köielkõnd ole. Samas ei ole ma kunagi täheldanud ilma ketokehadeta uriinis kõrge suhkru korral mingit löövet pojal kuskil. Võibolla tüdrukutel on see teisiti.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2159/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Aga mina jälle arvan seda, et glükomeeter teil selle ülimadala näidu puhul lihtsalt valetas. Sellise näidu (0,8) peale tasuks alati uus proov teha. Mulle meenub omadest kogemustest, et meil on ka paar korda näidanud 0,7 või 0,8 või midagi sinnakanti. Tegime kohe uuesti ja siis näitas õiget numbrit. Vahel võib juhtuda, et glükomeeter tembutab - näitab errorit või lihtsalt mingit utoopilist numbrit. Enamasti on selle põhjuseks see, et veretäpp on liiga väike (vähemalt meie vanal glükomeetril oli korduvalt sellega mingi jama, nüüd uuega pole sellist asja täheldanud) või siis ei tohi masinat mõtlemise ajal segada - näiteks riba liigutada vmt.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2160/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nuh ma ei usu, et masin valesti näitas, sest kui ta sai ju eile 200 ml mahla, ja jogurtit , kui see näit oleks olnud kõrge, siis suhkur oleks pärats u päris kõrgeks löönud... Lihtsalt Maria, Ma arvan, et selle pärast see seen tagasi tuligi, et ketokehad on uriinis, sest kui suhkur nii kõrge, on siis nad ju tekivad... Meil siin see nädal need näinud üldse kõrged olnud, õhtuti ikka üle 20 olnud nii mõnedki korrad. Pikksukk, Ma olen vaadanud nende insullinde toimeajad üle, mixtard max toime 2-8 tunid ja organismis üldse 24 tunid ja novarapid maks toime on 0,15- 2 tunid ja organismis üldse 5 tundi kokku Aga kui kell 19 õhtul tegin 2 ühikut ja alles 00.30 uuesti 2 ühikut, siis selle max toime oli juba läbi ja paraktiliselt oli ka see aeg läbi, mis ta organismis peaks ju olema. Aga ma oleks küll huvitatud nendest foorumite aadressidest :) Praegu oli piigal 14, 4 suhkur ja ma ei teinud mitte mingit süsti, andsin hoopis leivapooliku talle ja nüüd läks magama, eks ma mõõdan igaks juhuks uuetsi paari tunni pärast... Nuh ja nüüd veel selle glükomeetiga mure, meil on see accu chek go, varem näitas ta mulle kuupäevad ja kellaajad, milllal mõõdeta nüüd peale seda 0,8 näitu, näitab ta ainult numbrit ja üleval kuupäeva ja kellaaja koha peal on memory 1 ja 2 ja 3 jne Püüdsin ka juhendist vaadata, aga ei leidnuki sellist kohta, et miks ta nüüd sedasi näitab, ohh ma tunnen ennast nii rumalalt :(
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2161/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma muidugi ei väida, aga oletan, et ehk ikkagi glükomeeter näitas aiateibaid. Pärast selle mahla ja jogurti söömist ei läinud sellepärast kõrgeks, et selle 2 ühiku kiiretoimelise mõju veel kestis (see kestab 4 tundi) ehk siis langetab suhkrut 4 tunni jooksul pärast süstimist. Oletame nii, et pärast kiiretoimelise tegemist langes suhkur 10 peale, aga pärast mahla joomist ja jogurti söömist tõusis jälle 20 peale. Igal juhul teinekord kui sellised madalad - just kui need 0,... -ga mingid numbrid tulevad, siis võiks uuesti mõõta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2163/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ok jätan meelded, tegelikult, kui meil siin üks öö oli veel 1,8 siis mõõtsin küll uetsi kohe ja sain tulemuseks 2,0 ja siis andin ruttu süsivesikuid, aga see kord, oli see näit ju nii nii vähe, et jooksin kohe kööki ja tagais ja äratasin lapse ülesse ja hakkasin teda söötma/ jootma...siis kui olime nendega lõpetanud, siis mõõtsin uuesti...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2164/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Minul on jäänud just see mulje, et need nulliga algavad näidud on kahtlased väärtused. Et 2-sed ja isegi 1,8 -sed näidud on võimalikud, aga kui on 0,... siis on asi kahtlane. Noh, mul lihtsalt tuleb meelde, et mingi 2-3 korda on meil olnud selline juhus. Ja, et kui kohe uuesti mõõta, siis annab ikka hoopis teistsuguse numbri, mitte vaid 0,2 pügalat kõrgema. Muidu mingi eksimis"maa" on neil glükomeetritel lubatud ka, nii et 1,8 ja 2,0 on vist täitsa lubatu piires kõikumine.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2165/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
...kui veretilk jääb napiks, võib ka tunduvalt vähem näidata v/s väärtuse mariale: silmaarst on meil dr. Säre, endokas dr. Viitas Lantust süstin õhtul 37 ühikut, Humalogi vastavalt söögile 5-10 üh
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2172/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tunnen ennast praegu nii imelikult, kuuldes teie lantuse süstehulga numbrit. Novorapidi teeme 8 või 9 ühikut toidukorral. Jälgin siis ka söödava toidu hulka, kuid vähem kui 8 leivaühikut ei söö ta kunagi. Süstin vähem vaid hommikuti, kui ärgates vs 3,8 või 5 vahel, süstin siis 7. Sööma ju peab kõvasti, sest ta pole pikk poiss. Aga no 37 ühikut lantust meie 14 vastu. Nad ju peaaegu sama kaua põdenud ja sama vanad ka. Millest need erinevused, kas tõesti et teie poiss nii väiksena haigeks jäi. Teie Vilma, kas olite oma poisiga ka õunakeses, kui Henri isaga oli. Mul mees nagu mäletab, et oli kolm poissi korraga ja üks ka Pärnust. Olen kogu aeg teadlik kellestki Riia mnt. elavast samaealisest diab. poisist, sama vanast. Ka üks samaealine oli kord meil õues mängimas aastaid tagasi, vanaema elavat Vana-Pärnus. Aga see selleks. Küsin, kas Kersti uriinis ketokehi ise ei kontrolli vastavate testribade abil. Meie arstilt ostame neid ja kõrgete suhkrute püsimisel teen proovi saamaks teada, kas trenni ta tohib teha. Sest kui ketokehad uriinis, pole lubatud. Ja üllatuseks, need ei tekigi nii kergesti uriini, kui süstimine toimib. Usun, et ka teie lapsel neid uriinis pole. Mina pole 8 aasta jooksul kordagi neid uriinist leidnud. Siis juba mürgistus organismis nii tugev, kui nad tekivad. Üllatavalt on päris tihti olnud uriin suhkruvaba, kui mingid päevad on suhkrud alla 10 olnud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2173/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Minul soovitati silmaarstiks Kahuskit, sest tema just spetsialiseerunud suhkruhaigetele. Pidavat Pärnus kõige targem olema. Meil ka teiseks arstiks dr. Viitas.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2174/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
süstitava insuliini kogust mõjutab ka lapse kaal/suurus.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2176/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Lihtsalt Maria, ma pole jah ise veel neid ketokehasid uurinud, aga tõesti peaks, eks vean ennast homme apteeki ja muretsen need endale, nuh meil muidugi pissi väga raske tabada, aga nuh küll ma selle kätte saan :) ( mul veel laps mähkmetega ja potile ütleb ei ) Aga samas ega see seen võib lihtsalt kah olla, eks see ole selline haus, mis istub veres ju koguaeg, et kui organism natuke nõrgem lööb välja, mul õde sellega ali kimpus, et lööb ikka päris tihti välja. Meil nüüd kreem seene jaoks olemas ja tunduvalt paremaks on juba pepu läinud, et eks paari päeva pärast see vast täietsi kadunud. Suhkrud on ikka täna väga kõrged olnud, ei teagi, mis värk on, süsivesikuid olen isegigi vähem täna andnud, kui ette nähtud, et olen siin rohkem rõhku pööranud lihale ja makaroni/ riisi /kartuli kõrvalt ära jätnud, et siis ntx õhtsöögiks ahjuliha nu üks 200g ja värskesalat ( kurk, tomat, porgand, kaspas) ja leiva poolik, ja nüüd 3 tundi peale seda sööki oli jälle näit 19. Aga ma ise arvan, et ehk see seen hoiab kah suhkru kõrgel...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2179/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meil on hoopis tüdruk, aga Riia mnt-l võib olla Rauno (temaga käis minu tütar koos lasteaias ja kunagi olime 2a järjest ka Õunakeses koos)...nüüd pole me enam Õunakeses käinud, sest autot pole ja mul töölt äraolemisega ka probleemid...oleme vajalikud uuringud Pärnus teinud. Aga dr. Viitas rõhutas just viimane kord, et pigem teha baasinsukat (siis Lantust) rohkem ja lühitoimelist vähem...aga tüdruk mul turskemat sorti küll...165 cm pikk , kaal ca 57-58 kg
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2183/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kerstile: kuidas liikumisega on - äkki vähem liikunud laps, et v/s kipub kõrgel olema?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2184/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
minu meiliaadress: haigelaps@hot.ee
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2185/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Vilma, Nuh meie plika nüüd 1,4 aastane, et ega talle ei ütle veel, et nüüd jookse :) Aga üldislet ise arvan, et seda liikumist peaks tema joaks küll olema, hommikul lähme koeraga välja ja üks 40 minti, siis jalutame, nuh ikka nii, et 1 samm edasi ja 2 sammu tagasi.... Siis toome koera tuppa, sööme oma oote ära ja siis lähme maja kõrvale mänguplatilse, seal kiik, liivakast ja liumägi, mõned karusselid, nende vahet ta siis jookseb. Väljas oleme üldiselt lõunasöögini, õhtul lähme veel terve perega välja, ja võtame sellise suurem ringi käsile, muidugi on meil käru kaasas, ja kui ta enam käia ei jõua, siis istub kärus. Ma ise arvan, et seda liikumist ikka on, ega ta mul selline püsimatu hing, kui toas oleme, sis kah muudkui jookseb ringi, hästi aktiivne on
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2186/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
no siis ma ei oska arvata...meil endal kah vahel nii olnud, et ei saa ja ei saa suhkrut alla, aga siis mingil ajal läheb ise korda
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2188/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Vilma, Tervitusi Teile, olengi Rauno ema Riia mnt., siin foorumis küll vähe sõna võtnud aga loen ikka, mida teised tarka öelnud on.pole ammu trehvanud linna vahel, töö ikka neelab vist suurema aja aga lisan oma meili aadressi, kui viitsimist, kirjuta ja tervita kindlasti tütart,minu pubeka poolt samuti. deysy5@hot.ee
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2191/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kerstile. Meie saime need uriini kontrolliks testribad arstilt, dr. Viitaselt ja maksid kuskil 120 krooni , siis. Arstilt peab küsima, tookord meie pärast kuskilt ta tellis, vist eriti teised ei kasuta. Mina ikka aegajalt teen. Hea näha, kui uriin suhkruvaba. Aga selleks peab ikka paar päeva alla 10 suhkur olema. Kõrgete suhkrunäitude puhul vahin ka neid ketokehi, mida pole siiani leidnud. Vilmale ja deysyle ka! Meenus jah, et poisi nimi oli Rauno. Abikaasa mäletab, et Rauno oli Henrist palju lühem. Kuidas praegu kasvuga on? Henri pikkus 157 ja kaal vist 45. Suvel eriti aktiivne ta meil. Kui kaks suve tagasi 15 lantust tegime, siis kukkus ta hommikul koomasse, see ainuke kord kõigi nende aastate jooksul. Oli ikka haiglas ka. Siis langetasin 13-le ja praegu on 14 see number. Imestan isegi, et ühikute vajadus ei tõuse ehk kasva. No haige olles teen talle 18 või isegi 20 pikka, kui kuidagi suhkruid alla ei saa. Aga siis ka jälgin pingsalt, kui langema ehk normi minema hakkab, kohe vähendan. Äkki peaks Kersti ka kolmandiku võrra tõstma annuseid. Pole küll arst, kuid arvan kõrgete näitude põhjuseks olema selle seene. Mingi põletik ta ju on organismis. Ja seen ei tulenenud mitte kõrgetest suhkrutest vaid vastupidi. Aga millest seen alguse sai, kas mingist toidust. Pepu läheb ka tavalisel inimesel korrast ära kui on tugevad gaasid kõhus.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2196/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
seen võib küll vohama hakata niiöelda magusast organismist, samas teistpidi võib selline häire ka v/s tõsta...niiöelda "surnud ring"
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2205/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
lihtsalt mariale poiss on 14-aastane, 163 pikk ja 51 kg.lantust teeb hommikuti 28 ühikut, + 3 x novorapidi 7-10 ühikut.ma kahjuks Henrit mäletan väga ähmaselt ja see oli ka ju hulk aastaid tagasi.tervisi Teile ja alati võite kirjutada mulle meilile, vastan kindlasti esimesel võimalusel.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2207/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Enne kui uriini üldse ketokehad ilmuvad- on nad veres juba enne olemas. Tillukestele diabeetikutele, pumba kasutajatele jne.- soovitame muretseda glükomeeter, millega saab verest ketokehi määrata. Eestis on aparaat täiesti saadaval ning ka veresuhkru ribad soodusnimekirjas, ketoonide ribad peab küll ise ostma.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2208/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
deysy- tore, meie noormehed on ju lausa samaealised. Kaalu ja kasvu erinevus näitavad aga, et muretsemiseks on põhjust küllaga. Kuigi võrreldes siin ta eakaaslastega, on osad sama pikad, osad aga meeletult pikemad. Kuna ka insuliinid on meil samad, siis hea ka sellest küljest olukorda jälgida. Dr. Haamer väitis haiglas uuringutel olles, et insuliini üldkogus peaks ühikuliselt olema samane kehakaaluga, mille küll dr. Viitas koheselt ümber lükkas. Kui nüüd teie ja minu poja kaalu ja ühikute hulka vaadelda, umbes nii ta siis ju ongi. Erinevus vaid, et teie süstite lantust hommikul, meie aga õhtul kuuese toidukorra ajal. Äkki prooviksin ka hommikust süstimist ja suurendaks lantust, mis dr. Haameri soovituse järgi peaks olema soovitavalt pool kogu süstitava insuliini kogusest. Peaks proovima jah, sest vist on lantust vähe süstitud. Oky-toky, Deysy kirjast sain mingismõttes abi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2209/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
insuliini üldkogus peab olema selline, et veresuhkrud korras oleksid...nii on tõesti öelnud dr. Viitas ja seda ütleb ka terve talupojamõistus...baasinsukas (näit Lantus) peab olema piisav, et tagada ööpäevane norm. v/s...lühike vastavalt toidule...(ma ise saan sellest suurepäraselt aru, aga mede diabeetik paraku alati mitte)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2218/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ohh ma olen nii tige ja tige saan ainult ise enda peale olla... Meil oli täna arsti külastus... st mina arvasin, et meil on arsti külastus, tegelikult tuli välja, et meil oli eile arstiaeg. Täna ootasin dr Einbergi ukse tagai 40 minuti ja mõtlesin, et mis jama siis sedasi on, lõpuks otsustasim maja peale teda otsima minna, ja siis kuulsin et ta hoopis Helsingis... Mina veel vihane kah , et kuida nii, et lepib aja kokku ja siis polegi. Aga, kui koju tulin, siis otsisin lipiku välja, ja seal peal oligi 26,06 ( minul aga oli meeles 27,06) Hirmus häbi kah veel, et sedasi sassi ajanud olin, eile siis ootas meid seal niisama, sest mina vana tuulepea, olin asjad segamini ajanud... Nüüd saan alles emaspäeval helistada ja uut aega kokku leppida...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2237/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Insuliini ikka jätkub???
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2238/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mixtardi on piisavalt, külmkapis mitu ampull veel, aga seda novarapidi on ainult praegu kasutuses olev ühekorde pen, nuh seal on natuke alla poole veel, ma usun, et jätkub vast ikka, eks kui väheseks hakkab jääma, sisi torman kellegi juurde, küll rohud kätte saame :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2241/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kas Vilma oskab mulle selgitada, kuidas kindlaks teha vajalik baasinsuliini hulk ööpäevaks? Dr. Viitas soovitas meil süstida õhtuse toidukorra ajal lantust ja lantuse kogus pidavat olema piisav, kui õhtul kella kümnese vs norm. veresuhkru kontrollnäit püsib hommikuni sama või on minimaalselt muutunud. Meil sobivaks annuseks oli 14, mis aga on võrreldes teie lastega väga väike kogus. Nii arvan mina, mitte aga arst. Mäletan, Henri haigestumisel korduvalt Tartus haiglas olles vaatas dr. Kelk lapsele peale ja suhtes tema kehakaaluga pani kirja vajalikud süstekogused. Ja osakonnas sees olles selgus, et suuri erinevusi ei olnudki, kui toitumine ja süstimine algas. Praegu aga, et katsetage ja katsetage. Millal teie pikka süstite, kas õhtusöögi ajal, hommikul või enne und?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2243/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Minul on kodus Novorapidi olemas. Lausa 2 karpi. Nii, et kui puudu tuleb, siis ma võin anda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2244/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
lihtsalt mariale: kui hommikused veresuhkrud korras, siis peaks baasinsuka kogus piisav olema...teiste lastega eriti võrrelda ei maksa, sest lapsed erinevad...meie oma kipub vähe liikuma ja isalt päritud priskus ka kimbutamas...kaal ca 57 kg (pikkus 160 cm)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2249/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Olen väga- väga mures. Olen nüüd proovinud süstida hommikul ja lantuse annust olen suurendanud 14-lt 18-le. Ausalt öeldes, suhkrud p-s. kole kõrged. Kella kolmest kaheksani ehk enne ja peale õhtusööki 5-6-7 vs. Ja siis järsult tõuseb 15-le. Täna tegin jälle 14, päeval kaks võistlust ka tal. päeval olevat olnud enne esimest mängu 10. Pean vist hoopis vana radapidi edasi minema, ju siis talle sobilik hulk, teisest samaealistest erinevalt. Kas kasv 1,57 m on norm kasv 14-15 aastasele? Viitas ütleb, et vähe, sööge ja süstige rohkem. Sööb niigi korrapäraselt ja peab vist lühemaid tüdrukuid lihtsalt piiluma.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2255/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
kas ema-isa lühikest kasvu?...poisid võivad ka hiljem pikkuses "täis kasvada"...aga võib-olla on tõesti baas-insukat vähe ja kui v/s kipub kõrgeks minema, siis isu pole ja kui vähe sööb, siis kasv aeglane???..
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2258/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kui ruttu, teie olete oma veresuhkrud kontrolli alla saanud, kui haigus avastit ? Kertul saab paari päeva pärast 2 kuud haige oldud, kui asju kontrolli alla meie ei saa!!! Teen kõike õieti, aga ikkagi käib see suhkur oma teed, hommik algab meil hästi, kuid kella 16 õhtul hakkab tõusma, ja alla ei lähe, ikka 20 ja üle selle... Igalt poolt loen, et sellised kõikumised kole pahad...Mure nii suur lapse tulviku pärast...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2274/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kulla Kersti! Sarnaselt Sinuga ootasin ka mina sellele küsimusele praegu siin ja kohe vastust, kuid nagu näed, ei vasta keegi. Minul poeg haigestus kuueselt ja nüüd siis läheb üheksas haigusaasta, kuid suhkruid korda nagu polegi saanud. See on pidev timmimine, toidu- ja insuliini tasakaalu hoidmine, ehk nagu köielkõnd. Kord on paremad ajad ja vs näidud, siis aga keerab kõik jälle pea peale. Mäletan, et mingiks ajaks normi piiridesse saime vs, kui olime Tartus haiglas. Seal nägin ma vahetult kõrvalt suhkrute timmimist, antavate toiduportsjonide suurust ja kõike kaasnevat. Imestan, et nii väikestele nagu teie laps ei pakuta haigla varianti targemas osakonnas. Praegu seda haiglat Tartus enam ei eksisteeri, kus meie sees olime, kuid sealt meid enne välja ei lastudki, kui vs oli stabiilselt normis mingi hulk päevi. Imelik, isegi nüüd mõelduna naljakas, et enda haiglasoldud koha eest pidin ma raha kinni maksma tol ajal, nagu oleks kuue aastane laps võimeline omandama iseseisvalt haiglas õpetatavaid teadmisi. Eks see diabeediravi üks suur kino ole!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2295/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
mulle tuleb mina ise meelde.mina mõtlesin ka alguses no üle poole aasta kindlasti pidevalt sellele et miks meil kohe üldse ei lähe.kõik teised kiidavad et kui hästi läheb.arst rääkis kui hästi hakkas kohe ühel sama vanal poisil minema kes peale meie poja haiglasse tuli jne.miks siis ometi meil midagi välja ei tule.suhkrud olid seinast seina.süstisime oma 9 kuud ja siis saime pumba.nüüdki tuleb VAHEL ette kõrgeid(rohkem oma süül kuna vahel olen unustanud näit toidu katteks teha või mulli välja ajada mida kohe plaanisin teha) ja madalaid (mis rohkem ootamatud).aga enam ma nii palju sellele ei mõtle miks meil ei ole kõik ideaalne.mina olen oma poja suhkrutega alates mööduunud septembrist pärast pumba saamist palju rohkem rahul ja muretsen tunduvalt vähem.enne pumpa olid meil glükohemod 5,6-6,7-ni.tundub ju väga hea.selle hind oli aga väga palju madalaid suhkruid ja suur vs kõikumine.viimane glükohemo oli meil nüüd pumbaga 8,1 ja nii mina kui arst väga ahul.suhkrud nii 4-10 tavaline.vahel madalamaid vahel kõrgemaid.arsti sõnul on 3 aastaste soovituslik glükohemo 8,1-8,5.muidugi tahaks glükohemo madalamaks saada aga sellega ka ei taha riskida et liiga palju madalaid ka sisse tuleks-ei ole seegi ju lapsele hea. nii ta on.aeg näitab et läheb paremaks...eriti kui veel pärast mõningast süstimiseaega pumba saate.jaksu teile :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2297/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ah ja.poja haigestus kui oli 1a 10k ja nüüd on 3a 3k.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2298/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Aitäh teile, kes te vastasite, eks ikka loen jah, et kõigil läheb hästi, tegelikult mul ju omal hea vaadata õde kõrvalt ja nuh temal läheb kah hästi, et ikka üldiselt alla 10 vahel lipsab sisse ka natuke kõrgemaid, aga tema ju täiskasvanud ja temal ka teine raviskeem, ( ööseks pikatoimleine ja päeval enne söömiseid kiiretoimeline). Mulle endale tundub, et sedasi nagu suhkrud kergem kontrolli alla hoida, aga nuh lastele millegi pärast sellist raviskeemi ei määrata... Nuh meil siin paar päeva täitsa ilusad v/s olnud, et tõesti kõike kõrgem olnud 15, aga täna lõi jälle õhtul 22 ette, kusjuures õhtuks sõi 4spl riisi kanalihaga ja klaas keefiri, leivapoolik( peaks ju olema suht lahja toit) Ohh eks me siin kakaleme selle suhkruga edasi.....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2299/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
nonii...meie 13-aastasel (11a staaz) oli seekord siis glükohemo 7,5...üle aastate hea tulemus...ei mäletagi, et enne nii hea tulemus oleks olnud
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2300/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma olen siit lugenud, et enamus soovitavad kasutada koos pikka ja lühikest insu. Kas see tähendab, et alati enne mingit sööki tuleb lühikest juurde süstida ning õhtul ja hommikul teha korraga 2 süsti. Meil arst soovitas ka juunis Levemiri peale üle minna, pidi hea uus asi olema, võimaldab päevakava suht lohvalt võtta. Poiss ei olnud sellega sugugi nõus, et peaks hakkama rohkem süste tegema, praegu kasutame Mixtardi hommikul ja õhtul enne sööki, vahel harva tuleb lisaks teha päeval Novorapidi kui on enne sööki üle 7. Kuna glükohemod on seni olnud head 6 - 7 vahel, siis arst eriti peale ei käinud. Lähme enne kooli uuesti vastuvõtule, võib-olla tuleks siiski insu vahetada. On kellelgi Levemiriga kogemusi laste puhul?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2301/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kui meil oli raviks seguinsuliin Mixtard, olid meie vs keskmised ka 6-7 vahel. Pärast üleminekut pika- ja lühitoimelisele ka keskmised näitajad tõusid. Samas tean täiskasvanut 1 tüübi diabeetikut, kes süstibki kaks korda päevas vaid ja kui ma ei eksi, on tal algusest siiani insuliiniks mixtard, kusjuures ka glükohemod on 6-7 vahel. Ja ka arst ei kipu miskit muutma, kuna see insuliin sobivat talle. Paraku pakuvad aga arstid haigele aina uut, et pidavat parem olema. Saavutatud tulemus aga ei kinnita seda väidet.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2302/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
No nii, mis aastal see siis oli, kui teie Mixtardi süstisite? Pärast "mesinädalaid" võivadki keskmised näitajad tõusta. Organism ei aita enam ju!! I tüüpi diabeetik, kellest kirjutad, kui pikk on ta staaž? Kas tal on ikka I tüüp? Pidavat parem olema...krt ongi parem!! Ma ei pea enam seitse korda päevas sööma, ma ei pea oma päevakava planeerima vastavalt söögiaegadele, ma elan...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2313/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii meil järjekordselt arsti juures käidud :) Täna mõõdeti seda 3 kuu keskmist, mis oli 9,5 arst mainis, et sellise väikse lapse puhul on see täitsa hea tulemus( sain aru, et kuni 11 on normaalne, alla 3 aastastel lastel ) Saime endale uue insuliini, actrapidi, et seda pean, siis lõunajal süstima, kui on näit üle 8 ( enne sööma hakkamist) et siis ennetada seda kõrget suhkrut, mis meil tavaliselt kell 16 on... (novarapidi jätame praegu siis kõrvale ja vaatame, kuida see teine meile sobib) Eks saab siis varsti näha, kas aitab... Täna rääkisime juba pumbast kah, sain aru, et sügisel siis saab meie preili endale pumba, nuh eks aeg näitab :) Kaalu ega pikkust polnud juurde tulnud, täpselt sama, mis eelmine kuu 82 cm ja 11,1 kg
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2339/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ma olen aru saanud, et kui kaalu ja kasvu juurde ei tule, siis insuka kogus liiga väike
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2340/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mul laps 1,5 aastane ma mõtlen, et ta ju sellises eas, kus enam iga kuu ei tule juurde, eelmine kuu võttis 600g juurde, et suht palju, et ehk võttis nagu ette ära, ühesõnaga arst sellest probleemi ei teinud, varem kui piiga terve oli, ei võtnud kah iga kuu juurde, ma mõtlen just neid viimaseid...( kui oli aastane ja sealt edasi)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2345/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kersti, kas oled kursis Actrapidi toimeaegadega? Mõjuma hakkab ca 20 min. pärast süstimist, toime maksimum on 2h pärast süsti ja siis hakkab mõjukõver langema ja see võtab kokku umbes 5 tundi süstimise algusest. Võrreldes Novorapidiga on ta pikaldane, ole alguses ettevaatlik, et topelt ei süsti.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2351/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tänan Ake, et hoiatasid, meil veel täna novarapid, kuna apteegis polnud seda actrapidi sees, aga homme, kui rohule järgi lähme plaanin korraliklt läbi lugeda juhendi :) Aga põhimõtteliselt kirjutaski arst seda selle pärast välja, et meil lõuna söögi sööb ära ja millegi pärast kell 16.30 lööb väga kõrge näidu, et arst mainis et peaksin seda siis lõunasöögiga koos tegema, et siis peaks ennetma seda kõrget suhkrut, nu eks vaatame , kas aitab... Et meil siis peaks nüüd raviskeem välja nägema selline, et hommikul 5 ühikut mixtardi siis lõunal 1 ühiks actrapidi ( kui ei aiata üldse siis 2 ühikut) ja õhtul 3 ühikut mixtardi ja ta siin loodab nüüd et ehk saame näidud kontrolli alla ja peale lõunat enma üle 20 ei viska... Ühesõnaga eks proovime :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2352/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
See kord olen tohtri soovitustega päri :)))))))). OK, nali naljaks, aga tera on asjas sees. Sinu kirjade järgi võiks oletada, et hommikuse süsti pikk ei vea õhtuni välja (kuna teil on hommikune on seguinsuliin, siis kogust suurendades võivad hommikused veresuhkrud, insuliinis oleva lühitoimelise insuliini toimel, liialt madalaks minna, aga õhtud endiselt olla kõrgemapoolsed). Oh! Jutt jumala segane. Raske selgitada. Nagu ütles Agu Sihvka (no olen mina alles õigekirjaga kimpus), et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada, algusest. Mikstard koosneb (kirjanduse andmetel) 30% Actrapidist(lühitoimeline, mitte kiiretoimeline) ja 70% Prothaphanest (pikkatoimeline, ka eelmisest põlvkonnast, koos kõigi oma mõjukõveratega) See kord olen tohtri soovitustega päri :)))))))). OK, nali naljaks, aga tera on asjas sees. Sinu kirjade järgi võiks oletada, et hommikuse süsti pikk ei vea õhtuni välja (kuna teil hommikune on seguinsuliin, siis kogust suurendades võivad hommikused veresuhkrud, insuliinis oleva lühitoimelise insuliini toimel, liialt madalaks minna, aga õhtud endiselt olla kõrgemapoolsed). Oh! Jutt jumala segane. Raske selgitada??? Nagu ütles Agu Sihvka (no olen mina alles õigekirjaga kimpus), et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada, algusestJ) Mikstard koosneb (kirjanduse andmetel) 30% Actrapidist(lühitoimeline, mitte kiiretoimeline) ja 70% Protaphanest (pikkatoimeline- ehk fooninsuliin, samuti eelmisest põlvkonnast, koos kõigi oma mõjukõveratega). Kuna Actrapidi lõplik mõjuaeg on päris pikk, siis tolleaegses raviskeemis, koos Protaphanega täitis ta päevasel ajal osaliselt ka fooninsuliini rolli, mis hetkel kasutusel olevate kiiretoimeliste (Novorapid) puhul ei toimi. Nii et, loodan, et antud hetkel, koos Actrapidiga, lähevad teil suhkrud paremuse poole. Ka endal ei õnnestunud Prothaphani ja Novorapidi kokku miksida. Erinevad põlvkonnad ikkagi.... Kas oled lugenud nn meie piiblit? Aastal 2000 Eestis välja antud raamatut “Diabeet”, suur kollane päevalill kaanel. On teine mõnes mõttes (uued insuliinid) ka vananenud, kuid enamus põhitõdedest siiski arvestatavad. Nagu ütles Agu Sihvka (no olen mina alles õigekirjaga kimpus), et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada, algusestJ) Mikstard koosneb (kirjanduse andmetel) 30% Actrapidist(lühitoimeline, mitte kiiretoimeline) ja 70% Protaphanest (pikkatoimeline- ehk fooninsuliin, samuti eelmisest põlvkonnast, koos kõigi oma mõjukõveratega). Kuna Actrapidi lõplik mõjuaeg on päris pikk, siis tolleaegses raviskeemis, koos Protaphanega täitis ta päevasel ajal osaliselt ka fooninsuliini rolli, mis hetkel kasutusel olevate kiiretoimeliste (Novorapid) puhul ei toimi. Nii et, loodan, et antud hetkel, koos Actrapidiga, lähevad teil suhkrud paremuse poole. Ka endal ei õnnestunud Prothaphani ja Novorapidi kokku miksida. Erinevad põlvkonnad ikkagi.... Kas oled lugenud nn meie piiblit? Aastal 2000 Eestis välja antud raamatut “Diabeet”, suur kollane päevalill kaanel. On teine mõnes mõttes (uued insuliinid) ka vananenud, kuid enamus põhitõdedest siiski arvestatavad. eline- ehk fooninsuliin). Kuna Actrapidi lõplik mõjuaeg on päris pikk, siis tolleaegses raviskeemis, koos Prothaphanega täitis ta päevasel ajal osaliselt ka fooninsuliini rolli, mis hetkel kasutusel olevate kiiretoimeliste (Novorapid) puhul välistatud on
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2360/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Oi, mis jama nüüd on juhtunud?? Copy- paste...ja korratud kõike, mis sülg mulle suhu toonud:))) No jah, tuleb mul sellega edasi elada. Alar, ehk korrigeerid mu näpuka?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2361/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Häbi tunnistada, aga ma pole veel seda raamatut lugenu, küll teisi, aga vat seda veel pole, aga plaan kindlastis ee raamat endale hankida :) Aga aitäh, et asja seletasid, sain aru, küll ja ise loodan kah, et ehk kaovad need pealelõunased kõrged suhkrud ära :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2363/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
AKE pikk jutt on s... jutt, muidugi korrigeerin, aga kuidas? Pane oma valik ma kustutan vana ära.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2366/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Alar Kui juba valida lubasid, siis jätaks teise lõigu alles ja ülejäänust loobuks. Ette tänades...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2367/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
ahoi kersti, kuidas nüüd kulgeb uue insukaga? ja kuule, kui teil seda kolme kuu keskmist mõõdeti, siis kuidas see täpselt käis ja milliste vahenditega. meil nimelt käis isa väiksega viimane kord arsti juures, mina jäin teise röövliga koju. ja ta ütles ka, et ronjat mõõdeti ja kaaluti ja võeti vereproov, aga talle ei mainitud otseselt, et see nüüd glükohemo test oleks olnud. olla võetud samasuguse glükomeetriga ja andrus arvas, et see oli lihtsalt tavaline veresuhkru proov. tulemus oli 5,1. samas meil pole ju kunagi niisama nüüd arstil käies verd mõõdetud. nüüd mõtlengi, et kas see võis kolme kuu keskmise analüüs. ei taha nagu arsti ka nii väikse asja pärast tülitama hakata.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2374/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nööp, Meil läheb praegu üli hästi, kuigi ainult paar päeva olnud selle raviskeemi peal, ja üle 10 pole väärtused läinud... Näide eilsest päevast on selline, et Hommikul kell 8 oli v/s 7,5 siis tegin 5 ühikut mixtardi, kell 9 oli v/s 4,3 sõi hommikust, kell 11,30 oli v/s 4,4, kell 14 oli 3,7 siis 2 ühikut actrapidi ja sõi lõunat, kell 16,30 oli v/s 6,5 sõi oote ära, tunnike hiljem oli natuke virinat, mõtlesin, et ehk madal ja mõõtsin uuesti ja oli 6,9 (andsin igaks juhuks veel ühe leiva, sest õhtusöögini oli veel 1,5 tundi) kell 19 oli v/s 9,1 siis tava pärased 3 ühikut mixtardi ja õhtusöök, kell 22 oli v/s 3,1 (andsin oote ära ja pool klaasi mahla lisaks) tunnike hiljem oli v/s 10,3 ja siis läks piiga magama. Ja see 3 kuu keskimine käis nõnda, et õde mõõtis küll selle tavalise glükomeetriga ennem ära, meil oli sel ajal see 4,4 aga sealt samast agust pigistas ta natuke verd, kuskile ampulli, mis siis pandi ühte masinasse ja siis pidi 6 minutit ukse taga ootama, ja siis sain teada, et meie kolme kuu keskmine oli 9,5 Kas teil laps võtab ilusti juurde nii kaalus, kui pikkuses?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2378/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tuju tõusis minulgi lugedes, kui ilusti teil on läinud need paar päeva. Arvan, see pikkuse probleem kerkib üles teismeliseeas, mitte nii pisikestel kui teil.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2380/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kas foorum lukus või, et keegi kirjutanud pole enam?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2381/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Siin oli eespool juttu, et seguinsu puhul tuleb päevaplaani väga plaanida. Miks? Énne hommikusööki 1 süst, enne õhtusööki teine. Päeval vastavalt v.s näidule kiiret (tavaliselt pole vajagi). Suve algul oli meil probleem kõrgete hommikuste näitudega, magas laps ju märgatavalt kauem. See sai lahendatud nii, et õhtune süst ka tublisti hiljem, et pikemalt hommikul välja veaks. Täna enne õhtut lõi 18-se näidu ette, uurisin siis glükomeetrit, poiss tuli trennist ja mõõtis ainult v.-s 2,2. Peale nii madalat on alati pärast kõrgeks löönud. Põhjus oli selles,et poiss oli endale trenni kaasa ostnud spordijoogi, kus s.-v 0g. Teab küll, et peab olema magus jook, aga ei oska veel alati pakendit uurida. Minu arvates on selline süsteskeem alati kiirustavale mürsikule parim, tühjagi sellisel päeval üksi toimetades alati meelde tuleb enne igat suutäit süsti teha. Hommikul ja õhtul koos süües see juba ei unune. Koolis käies on ka mugav kui pole vaja päeval süstida. Sageli on tal nii kiire, et ei jõua ta koolis mitte enne sööki v.-s mõõtma. Segu puhul tean, et tavaliselt polegi suhkruga probleemi enne koolilõunat, mõõtmine on igaks juhuks. Suvel jälle see probleem, et sõpradega üksteise pool toimetades jääb ikka ja jälle mõni marjapõõsas ette ja planeerimata suutäis ongi käes. Seguinsuliin katab ka selle ära.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2382/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu meil näidud nii head, et ise kahtlustan neid mesinädalaid... Aga võib olla tõesti sobib meile hoopis see 3 süsti skeem.. Tänane päeva nägi välja selline kell 8 hommikul 4,3 siis 5 ühikut mixtardi ja sõi kohe, kell 11,30 oli 7,2 sõi oma oote ära, kell 14 oli v/s 4,1 siis 2 ühikut actrapidi, tunnike hiljem oli laps natuke viril mõõtsin, oli näit 4,5 ( olime loomaaias ja otsustasime süüa jäätist, ühe topsi jäätise sõi ära ja kell 16,30 oli näit jälle 4,7 sõi oote ära ja kell 19 oli v/s 5,2 siis jälle 3 ühikut mixtardi ja sõi õhtusöögi ära, kell 10 oli näit, 10,0 sõi oote ära ja läks magama Nu tõsiselt ilusad numbrid :) Eilne päev oli u samasugune :) Rutt, Kui me päevaplaani ei täida, st söögid/ ooted hilinevad ( harva juhtub) siis lööb meil suhkru väga alla seega püüame täpselt jälgida neid asju...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2384/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii täna siis katstasin järgi, ka ska ilma päevas süstita ilusad suhkrud on... aga ei lõunaeg oli ilus 4,1 ja sõi ära ja kell 16,30 oli v/s 20,1 ( ma ise kahtlustasin neid mesinädalaid, aga lihtsalt meile see 3 süsti skeem sobib ) Et siis homme meie tavapärase päevaplaani juurde tagasi, et päeval 2 ühikut actrapidi....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2386/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ega mesinädalad vajadust insuliini järgi ei kustuta. Meil viisid süsteühikud miinimumi lihtsalt, süstekordadel 1 või 2 ühikut vaid seguinsuliini. Kuid see oli väga lühikeseks ajaks, lootsin kauemaks. Mesinädalad kestsid vist vaid paar kuud, kui ma õieti mäletan. Ma loll ikka lootsin, et äkki mul poeg terve, vaid mingi organismi häire oli vaid. Kindlasti lootsid paljud nii, sest eks lootus sure viimasena. Aga tore, et teil Kersti seal kõik nii kenasti läheb. Teame, mis töö ja hoolitsus selle taga tegelikult on.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2387/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma vist kirjutasin natuke segaselt ennem :) Hommikul süstisin ikka 5 ühikut mixtardi, kuid lõunase lühitoimelise jätsin ära ja õhtul ikka samuti süstisin 3 ühikut mixtardi nagu vaja, aga just peale lõunat tõusis hirmus kõrgeks, et meile sobib see 3 süsti skeem hästi :) Aga ma ütlen ausalt, et ma ei ole kunagi hellitanud neid mõtteid, et mu laps saab terveks.... kuid mu ämm ikka räägib veel, et ehk Kertu kasvab välja, ma olen talle raamatuid lugeda viinud ja ikka seletanud, kuid ei taha tema sellest aru saada. Ja meie kodus ei räägigi sellest, kui haigusest, vaid meil on natuke eriliseb laps :) Aga ma ise kah jube õnnelik, et suhkurd sellised madala poolsed nüüd v.a. see tänane peale lõunane. Nüüd kohe lähen viin piiga magama ja just mõõtsin v/s oli 6,7 Nüüd vaja veel oode ära süüa ja see mega aktivist magama ära panna :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2388/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kersti Mesinädalateks peetakse aega, mis esineb osadel diabeetikutel vahetult pärast diabeedi diagnoosimist. See on periood, kus kõhunääre siiski mingil määral toodab insuliini ja insuliinikogused, mis tuleb juurde süstida, on väikesed. Olen ka varem maininud, et endal kestsid mesinädalad pea pool aastat ja suurema osa sellest ajast süstisingi 2x päevas Mixtardi, lõpupoole tegin küll neli süsti (üks pikk ja kolm lühikest - tol ajal ülimalt uus lähenemine), kuid 2-3 ühikut korraga, nii et naerdi mu üle pidevalt, et asjata rikun nahka:)) ja siis hakkas insuliinivajadus tasapisi suurenema, seda mööda, kuidas mu organism ka need viimased rakukesed hävitas. Teil sai lihtsalt raviskeem korda, mille üle on äärmiselt hea meel, kuid mesinädalad jäid teil vist läbi põdemata, kahjuks...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2389/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Need mesinädalad suudavad tõesti süstida lootust, et tegelikult ei ole ju mingit insuliini vaja, tegemist on arstide eksitusega, kõik saab kenasti korda. Meil olid küll mesinnädalad väga võimsad: tükk aega sai süstitud ainult hommikuti Mix.-i 1 või 2 ühikut, päeval kippus sellegagi sageli liiga madalaks, õhtuse jätsime üldse ära, et mitte öösel hüposse minna. Paari kuu pärast hakkasid kogused tasapisi tõusma. Praegu süstib Mix.-i 18 ü hommikul ja 16 õhtul, vanus 9, pikkus 152, kaal 42 ( vähemalt enne jaani oli nii, pikkus muutub pükste järgi vaadates lausa tundidega). Ma arvan, et ta saab ilma päevse lisasüstita läbi sellepärast, et päeval pole pidevalt kedagi kodus talle sööki meelde tuletamas, paar jooksupealt amsatud pala ja jälle mere äärde, mis insu siis veel. Väiksematele lastele see kindlasti ei sobi. Õnneks tunneb poiss madalamad suhkrud suht kiirest ära ja leiab ikka midagi põske pistmiseks kiiresti. Kerstile: väljakasvamist ei saa muidugi olla, aga mina küll veel päris ilma igasuguse lootuseta elada ei suuda ( staaþ diabeetiku emana 2 a. ), teadus areneb väga kiiresti, nt. 10 a. teaduse arengus on pikk aeg, samas 19 a.-ne noormees on veel küllaltki noor, et minna kaasa uute ravidega.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2390/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kangekaelselt kordan veelkord, toetudes ka Ruti poja süstegraafikule, et seguinsuliinil pole viga midagi ja minu pojal olid siis ka kolme kuu keskmised suhkrunäidud paremad, 6 ja 7 vahel ja arst kiitis. Nüüd on "tõrksa taltsutust " pika- ja lühitoimelise insuliini peal olles märksa raskem läbi viia. Aga see selleks. Minu lootused poja diabeedi osas on kahanenud selleni, et usun siiralt, et kuna meil pole diabeet pärilikku laadi, siis ehk tema lastel seda riski haigestuda ei saa olema. Ja et keegi üldse tahaks temaga lapsi saada. Tulevikus ämmana aga poleks mul ka lapsega minia vastu midagi. Selliseid asju mõtlen ja loodan mina, 14 aastase poja ema. Tütardel on tõesti olukord keerulisem, sest vaja ju sünnitada. Aga diabeedi osas areneb teadus tõesti kiiresti, kahjuks siiski aeglasemalt, kui diabeet ise levib.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2392/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
lihtsalt maria ei taha küll kurvastada aga kui siiani ei olnud I düüp teil pärilik siis teie pojast edasi on see pärilik.ka nii minu kui mehe suguvõsas ei ole kellelgi I düübi diabeeti on see meie pojal.siiani ei olnu see pärilik.aga temast alates tema lastel lastelastel on see risk olemas.ei mäletagi nüüd mis see % oli.aga tõsi on see et see nüüd edasi pärilik kui ta ka enne ei olnud. seda olen minagi mõelnud et mida mõtleb mees või naine kes tahab last aga teab mis riske see lapsele tähendab.ei kujuta ette mis tunne võiks olla sellises olukorras olla või olla olukorras kui sina oled terve ja sinu teisel poolel on selline "haigus" ja sa tahaksid temaga lapsi. äkki keegi neist kes on sellises olukorras olnud mis tunded teid siis valdasi ja mida mõtlesite kui last saada soovisite.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2400/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu tegelikult kui aus olla, siis risk ikka väike... Mina siiralt loodan, et minu tütar saab kunagi emaks. Õde mul loodab samuti saada emaks varsti ja tema teist poolt küll see haigus pole ära kohutanud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2402/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kui mina sündisin, ei teadnud keegi, meie suguvõsa kummitavast diabeedikollist. Olin veidi üle nelja, kui haigestus minu tädi I tüüpi, teismeline, kui diagnoositi esmalt vanaemal ja veidi hiljem ka vanaisa õel II tüüp. Ise olin 23, kui sain diagnoosi... Mida siin protsente lugeda või oletada? Kas mu ema oleks pidanud mu sünnitamata jätama...igaks-juhuks, et äkki võib mul mõni tõbi küljes olla??? Mis peab tulema, see tuleb, inimeseloomal siin sõnaõigust ei ole...paraku... lihtsalt maria Seguinsuliin on muidugi hea diabeedi alguses, kui organism ka ise veel mingil määral funkab. Muidugi on siis vs'i näidud ilusad...organism kompenseerib oma nappidest varudest algaja "arvutusvead". Selles, et edaspidi asjad enam nii kergelt ei suju, pole süüdi mitte insuliin, vaid arvutaja.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2403/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kerstile Lugesin teema läbi + veel mõned foorumi esiotsast ja tekkis selline ebapopulaarne mõte, et kas sinu Kertule on ikka tark pumpa panna, kui saite nüüd süstitavate ravimitega vs kontrolli alla. siit lugedes sain aru, et pumba mõte on pelgalt selles, et siis saab süüa millal tahes, ei pea kellaaegadest kinni pidama. aga ammu on teada tõsiasi, et kindlatel kellaegadel söömine on inimorganismile parim, olgu ta haige või terve. regulaarsus on inimese tervisele ainult kasux ja seda kõikides eluavaldustes. Keegi kirjutas, et pumbaga ta tunneb, et nüüd ta elab. õudne mõeldagi, kui elamine tähendab õgimist. vaadake, see teise tüübi diabeet vohabki sellepärast nii hirmsasti, et inimesed aint päevad läbi ohjeldamatult õgivad. see ongi nüüd looduse ninanips. sina muidugi otsustad ise (koos arstidega), mis su lapsele parim, aga siiski proovi seda joont jätkata, et laps sööb kindlatel aegadel. ütlesid, et tal jääb kõht tühjax....aga kas niimoodi ei saa, et sööb rohkem, aga ühtlasi siis süstid suurema annuse? vbl, et ei saa, ma ei tea....ma ise ei ole diabeetikutega otseselt seotud. Igal juhul soovin kõike parimat....oled väga tubli ema ja mulle läx su lapse haiguse lugu väga hinge. loodame, et saite nüüd õige kogusega ravimid peale.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2404/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
See viimane on nüüd küll väga võhiklik kommentaar. Esiteks, mis õgimisest saab juttu olla näiteks 1-2 -aastaste laste puhul? Minu 10-aastasel on pump olnud 1,5 aastat, aga temast pole selle pärast küll mingit õgardit saanud. Sööb täpselt samamoodi kui kõik teisedki lapsed ja pigem on liiga kõhn kui paks. Ja II tüüpi diabeet I tüübi diabeetikut vaevalt, et enam ohustada saab... Teiseks, kui pump peal on ei keela mitte keegi jätkata tervislikke eluviise. Sa võid edasi süüa kindlatel kellaaegadel ja väga tervislikku toitu. Samas, lasteaias või kooliskäival lapsel tekib tahes või tahtmata mingi kindel päevareźiim ja kindlad söögiajad. Kolmandaks, ega pumba ainus hea omadus pole see, et nüüd saab süüa siis kui tahad ja nii palju kui tahad. See on vaid üks pumba headest omadustest. Neid häid omadusi on ikka veel. Kuna pumbaga on veresuhkrut võimalik kergemini kontrolli all hoida, siis loodetavasti lükkuvad võimalikud tüsistused väga kaugele tulevikku või ehk jäävad üldse tulemata. Vist läheb liiga tüütuks ja liiga kordavaks, kui hakata siinkohal kõiki neid plusse jälle uuesti üles lugema. Aga seda muidugi otsustab Kersti ise, kelle soovitus tundub parem olevat - kas inimese, kes on siin juhuslik mööduja ja kellel diabeediga pole otseselt pistmist või nende inimeste arvamus, kes on kogenud diabeetiku elu nii süstides kui ka pumbaga...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2405/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu tegelikult on asjad nii, et meil olid jah väga ilusad näidu nädal aega, aga eile viskas jälle peal lõunat v/s 16 peale ja täna samuti ja ma ei saa aru miks,sest lõuna ajal sai ikka tehtud 2 ühikut actrapidi nagu ennemgi, tegelikult ma ise eeldan, et rolli mängib siin nohu, mis eile kuskil lapsele külge haakus... õde mul väidab, et kui temal nohu või pisike külmetus on v/s kohe paigast ära. Ja tegelikuses on nii, et tahan ma ikka oma lapsele pumpa, ja ainus põhjus pole küll söömine, vaid ikkagi neid torkeid lapsele oleks vähem ( praegu 3 kord päevas süsti, pumba puhul oleks ju 3 päeva tagant torge) Kindlasti on pumbaga haigus veel rohkem kontrollitav. Kindlasti peame me ka siis kindlaid söögivahesid, aga ma olen arvamusel, et lapsed peaksid siiski siis süüa saame, kui nad seda vajalikus peavad ja kindlasti ei saa 1-3 aastate laste puhul rääkida rasvumisest, minu piiga kah pikk ja peenike... Aga ma usun, et ka kui Kertu kunagi pumba saab, siis päris nii see ikka ju pole, et sööb, mida tahab ja milla tahab, ikka tuleb arvestada ja vaadata jne Ja kui täiskasvanud inimene teadustab endale ise, et vat sel ajal saab süüa ja vat neid asju ei saa süüa, siis ei suuda ma kuidagi oma 1,5 aastasele lapsele selgeks teha, miks tema pragu süüa ei saa, kui linna peal jalutab vastu laps kelle, jäätis näpus... Kõik sellised suured üritused ( sünnipäevad, jõulud, tähtpäevad) need nu nii raksed lapsele. Kui tavapäevadel sööme me koos lapsega ja toiduvahe ajal ei söö ise kah, pole ju lapsel ka kiusatust, aga nu külas olles ikka ei ütle, et korjake nüüd laud tühjaks, ja ei suuda ma oma 1,5 a lapsele selgeks teha, et sinu norm on nüüd täis...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2406/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
minu meelest on pumba kasutamisel võrreldes üks väga suur eelis.vähemalt meie lapse puhul.varem kui süstisime ja juhtus et söögiaeg nihkus 15 min.edasi oli suhkur kohe madal.ikka päris tihti tuli alla 3,5 ette.koguseid aga vähendada ei saanud muidu oleks jälle näidud kõrged olnud.ikka oli täpsus söömisel hästi oluline. nüüd aga kui juhtub söögiaeg natuke nihkuma ei ole seda karta.minu meelest on see väga oluline.lapsel võiks tõesti olla kindel päeva kava,kuid see võiks siiski olla paindlik.üks kaks üritust kus ka palju süüa ja pidevalt süüakse,sellistel kordadel on ka pump ju asendamattu.kujutage ette sellises olukorras lapse pidevat torkimist et kiiretoimelist juurde teha ja juurde mõelda kui lihtne ja mugav on see pumbaga.kas need erilised pidupäevad tuleks lapsele ära keelata.... meie poja on 101cm ja 16,3kg ja igati kena sale pikk poiss kes võiks pigem rohkemgi kaaluda kuid on oma näitajate poolest arsti sõnul väga heas pikkuse/kaalu suhtes. muidugi on arvajaid igasuguseid ja las nad siis arvavad mida tahavad.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2408/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii õnneks on foorum tagasi :) Nuh meil siin vahe peal täitsa kohutavad päevi olnud, nohu mudugii ikka veel lapsel kallal ja suhkrud nii kõrged, ja käituvad nii nii erinevalt... Täna võtsin kätte ja süstsin 2 ühiku actrapidi asemel 3 ja õnneks täna oli siis peale lõunane v/s 8,4 ( eile 2 ühiku actrapidiga oli 17) Ohh meil üldse imelikult see v/s käitub, üks päev oli õhtul kell 22 v/s 8,2 ja andsin terve võileiva enne magama minekut ja kui kell 2 öösel mõõtsin oli v/s 20,2 ?? vat seda ei mõista, kuidas ta nii kõrgele sai tõusta, teine päev oli jälle ennem magaminekut näit 10,2 ja andsin jälle võileiva ja 3 tunni möödudes oli näit 7,2 Ühesõnaga suhkur käib oma teed. täna hommikul oli piigal ärgates v/s 16,8 ühesõnaga meila asjad nii sassis viimasel ajal, nii loodan, et see ikka selle nohu pärast, mis on kohutavalt suur nohu ja üle minna ei taha... Samas kui õhtul kõrge, siis ei julge nagu seda actrapidi teha, sets sellel saabub alles 2 tunni möödudes see max toime, kardan, et läheb siis liiga alla.. Augustis arstile, eks vaatab, mis ta meile räägib
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2409/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kallis Kersti. Suurenda siis seda mixtardi kolmandiku võrra, ehk kolme ühiku asemel tee neli. Ma ka sinu asemel actrapidi ei julgeks suurendada, eriti õhtul magama minnes. Paranemine sõltub ju ka omakorda suhkrutest. Olen Henril nüüd julgelt seda kolmandiku võrra suurendamist kasutanud, kui on haige. Samas jälgin, et kui kohe tõmbab suhkru normaalseks, annan ka tasapisi insuliiniga tagasi vanadesse annustesse. Oma Henril olen saanud nüüd süstegraafikute muutmisega omal käel ehk Vilma ja Rauno ema vihjete varal suhkrud ilusamaks, olen annuseid suurendanud. Täna aga selline imeline päev, et algas 3,2-ga ja hiljem kolm korda mõõtes on kõik korrad olnud 6 komadega. Rohkem ei kilka ma siin.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2410/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
lihtsalt maria, Ma ei tee enam õhtust süsti, isegi kui magama minne kõrge, ei julge seda actrapidi teha, kuigi täna oli erand, kell 22 oli 21,7 siis tegin 1 ühiku ja just käisin mõõtmas nüüd oli läinud 8 peale eks tunikese pärast mõõdan uuesti, suuredasin seda lõuna ajast Aga homem siis proovin hommikul 5 mixtardi asemel 6 teha, eks siis vaatab, mis saab... ja õhtuse 3 asemel 4
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2413/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
No kuidas teil on, Kersti?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2416/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tänane päev ei olnud jälle just kõige parem, hommikul ärgates oli 10,1 sai süti tehtud, kell 9 oli 8,6 siis sõi ka hommikust, kell 11.30 oli 18,6 tegin 1 ühikut actrapidi kell 14 oli 12,1 tegin jälle 2 ühikut actrapidi kell 16,30 oli 19,1 tegin jälle 2 ühikut actrapidi ja kell 19 oli 8,7 ( siis tegin mixtardi 3 asemel 3,5 ) nüüd magama minnes oli 13,1 Homme hommikul teen siis 5,5 asemel siiski 6 ( täna panin siis 0,5 juurde, aga see ei aidanud üldse ) Kusjuures tänasest toidust, et rõhk oli toorsalatitel ja pigem sõi neid leivaühikuid vähem, kui peaks, aga vat ikka oli kõrge... Nohu kah hirmus suur, samas palaviku pole..
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2418/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ootasingi teie vastust. Kui algannus oli 5, siis kolmandik sellest on jagatuna kolmega ehk pisut alla 2. Mina süstiks 5+1,5 ühikut hommikul, või isegi 7. Kas mixtardist 30% on lühitoimeline osa? Ma vist nii mäletan. Ja 1,5 tunni pärast peaks ju lühitoimeline olema kompenseerinud hommikusöögi, seega kontrolliksin suhkrut peale söömist ja süsti 1 või 1,5 tunni pärast. Mitte aga nagu teil 2,5 tunni järgi. Sest juhul kui on süsteannus suur olnud, siis käib suhkur all ära, nii et 2,5 tunni pärast teil näit selline kõrge juba vastureaktsiooniks ongi. Tean mulle õpetatust, et mõtet on suhkruid kontrollida kas enne sööki, või siis 1,5 tundi pärast sööki. Siis näeb, kas lühikese insuliini hulk oli vastav tarbitud toidu hulgale. Minu meelest võhiklikult öeldes, tõmbab organism ise rakkudest talletunud süsivesikud tagasi, kaitsmaks organismi insuliini üleannuse eest. Niikaua, kui sealt on tõmmata. Esmalt organism võitleb ise oma eksistensi eest nii ja seepärast suhkru all ärakäimise järel ongi veres suhkrunäit kõrge.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2419/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii eilne päev oli juba palju parem :) Täna tegin veel 6 ühikut mixtardi, aga lõuna ajal nüüd tõmbas nii madalale ( 2,1 ja mõõtsin 13,30 telikult oleks pidanud kella 14 ajal mõõtma) Et hommsest teen jälle 5 ühikut ja eks siis vaatab, kas tõusevad jälle või mitte... Täna lõunajal nüüd tegin 2 actrapidi ( ei julgenud nii madala näidu puhul 3 enam teha, samuti vaatab, mis v/s meil 16,30 teeb, kui kõrge, siis hommsest ikka 3 ühiku peale tagasi, aga õhtul plaanin ikkagi 3,5 mixtardi teha, sest tänane öö oli väga ilus :) Õhtul kell 22 oli v/s 13,1 kell 1.30 oli v/s 9,5 kell 3 öösel oli 7,9 kell 5 oli 7,2 ( tänane öö oli hirmus rahtu laps selle pärast nii tihti mõõtsingi, aga see rahtus tuli siiski nohust...) Hommikul kell 8 oli v/s 7,9 tegin 6 ühikut mixtardi ja kell 9 oli v/s kukkunud 7,3 peale , kell 11,30 oli 9,2 ja nüüd 11,30 oli 2,1... Eks näis, mis õhtu toob, aga see üle pika aja ikka väga hea hommiku poolik :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2424/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
No tore kui mingitki muutust paremuse poole on märgata. Äkki ka haiguse lagi murtud. Muidugi mulle tundub, et diabeedi puhul üheseid lahendusi polegi, kuid loen alati teiste kirja pandud kogemused läbi ja kuskil mälusopis meeles püsides on neist ikka abi, kui juhtub omal analoogne olukord tekkima.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2437/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii :) Oleme vist jälle järjele saanud, lapsel juba 3 päev kus kõik suhkrud on olnud alla 10 :) enamasti seal 4-7 vahel :) Samas nüüd teen natuke rohkem ühikuid, hommikul 6 ühikut mixtardi ja õhtul 4 ühikut ja lõuna ajal 3 actrapidi ( varem, sai 5 ühikut hommikul ja 3 lõunal ja 3 õhtul) Proovisin, siis üks päev vana skeemi juurde tagasi minna, aga kohe olid suhkurd kõrgemad... egas 15 august saab kuulda, mis meie arst sellest arvab, et ise toosi tõstsin, natuke pelgan seda, aga nu ju siis piigal suurem insuliini vajadus... Aga mul nii hea meel, et nüüd juba 3 päev, kus v/s näidud nii head olnud :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2465/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kersti, kui arstile sinu "isetegevus" meelehärmi valmistab, siis on sulle ainult üks soovitus: vaheta arsti. Kuigi kahtlen, et sa noomida saad, peaksid hoopis pai saama. Selline diabeetiku argipäev ongi, et ta süstib insuliini vastavalt vajadusele, mitte nii nagu arst ette kirjutab. Ette antud ühikud-kogused on vajalikud algajatele (harjutamiseks), kellel omal veel õrna aimugi pole, mis ja kuidas. Ka arst määrab esialgsed ühikud umbkaudu, et neid siis katse-eksituse meetodil parajaks timmida. Temagi pole kõikvõimas. Rõõmustan koos sinuga! Diabeetikuna, tean seda vägagi hästi, kui hea tunne see on, kui vs oma lollitamise lõpetab ja glükomeeter mitu aega järjest ilusaid numbreid näitab. Tead, äärmiselt hea on, üle hulga aja, emmede kirju lugeda.Te suudate olla üle emotsioonide ja diabeedile mõistusega läheneda. Teiega on hea kogemusi jagada, sest te mõtlete kaasa ja julgete ise katsetada, mitte ei korruta nagu mantrat, et teen kõik õieti nagu arst ütles. Palju päikest!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2473/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma siis kirjutan jälle natuke piigast :) Oleme tagasi tavalise süsteskeemi peal, et mixtardi nii nagu ennem, et hommikul 5 ja õhtul 3,actrapidi olen jätnud samaks, et 3 ühikut seda. Juba teist nädalat on suhkrud lausa võrratud :) teeb ikka meele heaks küll, kui enne sööki suhkrud 3-5 kandis ja peale sööki 6-8 kandis :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2546/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mesinädalad?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2547/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma ei taha seda uskuda, meil ka eelenevalt olnud sellised nädalaid, kus kõik ideaalne...eks alati nii, kui hõiskan, siis asjad muutuvad, täna oli lapsel ärgates suhkur 11,5 aga nüüd järgmised mõõtmised on jälle normid olnud....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2548/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mul ka lapsel ( suurel poisikolakal) paar hommikut suhkrud kõrged. Täna lausa 15 komaga. Eile õhtul ju Tivoli ja üleeile kogu öö telkimine aias, no siis oli selle suure ringiajamise peale hommikul kümnest 5,1 aga enne seda saime ka keskpäeval 23 kätte. Ei tea, kas käis all ära või lihtsalt sõi midagi mida ema ei tea, või hoopis jõi? Tõsi ta on, et nii kui kilkad, nii näidud sassis.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2549/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Küsiks veel tarkadelt, olen kuulnud, kas vastab tõele, kui on olnud hüpo endale tajumata siis lööb üles suhkru näiduks kuskil 15 ümber. Kui on üle 20-ne, siis on õgimise tagajärg.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2550/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meil kah täna siis rehab. plaaniga algust tehtud, positiivne on see, et tädi rääkis, et toes hakkab jooksam septembrist, nu kõige hiljem oktoobrist... Minu jaoks negatiivne oli see, et see kes seda plaani koostab, ei ole just kõige targem haiguste alal... Näide sellest, et tädi küsib, kas soodusribasid jätkub, ütlesin, et jah paar kuud saan nendega hakkama, tema nii vähe, mina vastu, et iga 2-3 tunni tagant mõõdan kindlasti öösel vähemalt 1, enamasti 2. Et kokku läheb 10-15 testiriba päevas. Tädi küsib, miks ma nii tihti mõõdan, mina selle peale, et selle pärast, et ma teaks, mis mu lapsega toimub, kui madal vaja süüa kui kõrge vaja süsti jne. Tädi selle peale, et eks see ole alguse asi, et küll vartsi hakate vähem mõõtma, mina selle peale, et ega ikka ei hakka küll, haiguse üle head kontrolli saabki ju läbi mõõtmise.... Ütlesin, veel et pigem hoian ükskõik, mille mu pealt kokku, aga vat lapse ja tema haigus pealt ei anna kunagi kokku hoida...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2557/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
st toetus hakkab jooksma sept kõige hiljem oktoobrist...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2558/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Tõesti nii hilja? Kas see mingi tagasiulatuva jõuga pole? Mäletan, et minu laps sai raha alates märtsist (haigestus veebruaris).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2559/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
suvel olid nad puhkusel, ja plaanidega ei tegeleta... aga jah saan küll tagasi ulatuvalt kah nende 3 kuu eest :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2560/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Toetusrahad saab tagantjärgi kuupäevast, mil taotlus pens-ametile esitati. Meie ootasime eelmise aasta lõpupoole rehab-plaani koostamisele peaaegu 3 kuud järjekorras.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2561/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Toetusrahad saab jah tagantjärgi taotluse esitamise kuupäevast, minul oli see kui perearstil käisime ja ta paberid täitis. Mina mäletan nii. See kuupäev oli määrav. Küllap sulle öeldi, et rahad laekuvad septembris. Jälgi täpselt, mis kuupäevast on kättesaadaval otsusel puudeastme kohta see toetus määratud. Mul oli seal viga ja hetke ehk kinnitamise või allkirjastamise kuupäev pandud ja pensioniametis märkasin alles ja saatsin tagasi otsuse. Mul oli siis nende süül nelja kuu raha saada. Meeletud järjekorrad ju. Ja huvitav teada, mis aste teile siis määratakse. Meil on keskmine puue.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2565/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Me käsime täna arsti juures , piiga on ilusti juurde võtnud, kaalub nüüd 12,0 kg ja pikkus on piigal 84 cm. Arst oli meiega rahul, vaatas kah meie ilusaid päevi, kus näidud kõik ilusad olnud ja rõõmustas koos meiega :) Järgmine kord läheme oktoobris arstile, siis saab oma sõime kogemutsest rääkida, täna rääkisime ka sõime minekust ja tema oli vägagi positiivne selle koha pealt, eks siis sept. vaatame, kuida läheb, kui ikka näidud tõusevad, lähevad paigast ära, siis kogu päevaks teda sinna ei vii, aga paariks tunniks mängima küll. Reab. plaani käigus vaatas meid üle ka psühholoog, logopeed, füsioterapeud. Kõik arvasid, et Kertu on hästi arenud laps :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2573/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii, sain siis täna kirja postkontorist kätte ja Kertule määrati raske puue... Aga mul nüüd küsimus, kas pean veel selle kirjaga kuskile minema, või hakkab nüüd toetus iga kuiselt ise laekuma... Või pean veel minema pensioniametisse ?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2662/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Mina küll pidin, sest siis tegin alles avalduse rehabilitatsiooniks mõeldud rahade saamiseks ja jälgi hästi, mis kuupäev on märgitud alates kui... Seal peab olema kuupäev, mil tegid avalduse puudeastme määramiseks, mitte määramise kuupäev. Mul oli minu kahjuks otsuse väljastamise kuupäev seal lahtris ja tagasiulatuvalt keeldus pensioniamet meile raha maksmast. Nii et saatsin otsuse taas tagasi, ühesõnaga "kino". Nuidu oleksin ilma jäänud viie kuu toetusest.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2663/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Ma lugesin selle läbi, seal 27 mai kirjas ( nuh 4 mail haigestus ). Et peaks ikka saama ka nende suvekuude eest... Eks ma esmaspäeval siis pensioniametisse... Ma tahtsin veel küsida, et kuskil teemas Magidon krjutas, et saab veel liskas 300 kr kuus mingit toetust, selle eest, et tööl ei käi... Mis selle toestuse nimi on, ma küsiks ikka selle kah endale, kõik raha ju tere tulnud, nüüd, kus teise ootel, siis tööle ertit ei kipu... :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2664/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Selle toetuse nimi on puudega lapse hooldaja toetus. Praegu läksin huvi pärast asja uurima ja avastasin, et alla 3-aastase puudega lapse puhul seda raha ei saagi vist. Seal on kirjas nii: Hooldajatoetust makstakse igakuiselt: - 3—16-aastase keskmise, raske või sügava puudega lapse ühele vanemale või võõrasvanemale, kes ei saa töötada puudega lapse kasvatamise tõttu, 75% sotsiaaltoetuste määrast (2007. aastal 300 krooni); Panen lingi tervest leheküljest: http://www.ensib.ee/frame_pensionid.html Minu laps on ju juba 11 -aastane. Aga kuna ma olen väiksemaga lapsehoolduspuhkusel, sissetulekut töötasu näol ei oma, siis oli mul võimalus seda hooldajatoetust saada, ehkki ma ju tegelikult polnud mitte haige lapse pärast kodune, vaid väiksema pärast. Nii, et siis, kui sul laps saab 3 täis, alles siis... Keegi siin kunagi kirjutas, et seda raha ei maksta ka emapalga maksmise perioodil, aga mulle millegipärast maksti. Võimalik, et neil oli endil siis seal asjad veel sassis ja korralikult reguleerimata, sest kui mina viimase lapse sünnitasin, siis oli emapalk alles väga uus nähtus. Ei tea! Aga muus suhtes imetlen sind Kersti täiega. Et sa oled oma lapse haigusega nii kiirelt leppinud. Mina nii vähe aega pärast lapse haigestumist veel ei suutnud juhtunut endale tunnistada ja polnud üldse võimeline haiguse teemal kaasa rääkima. Isegi pool aastat hiljem veel lamasin voodis, taskurätiku kuhi nina ees ja vahtisin klaasistunud pilgul ühte nurka... Tunnistan, et sügavaimast masendusest tulin välja alles 4 aastat hiljem, siis kui laps pumba sai. Alles siis tundus, et selle haigusega saab ikka kuidagimoodi võidelda ka.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2666/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Magidon, Panete siin mind punastama... :) Aga nuh võib olla ma kohanenud nõnda hästi see pärast, et olin ju sellest haigusest teadlik, mu õel ju diabeet... Aga ma suhteliselt positiivne inimene, mõtlen alati enda jaoks ka kõige hullemas olukorras kõige parema variandi... ( raske lause tuli, ma usun, et saate mõttest aru...) Nuh tuleb ka praegu ette neid hetki, kus mõtlen, miks küll minu lapse elu nõnda raskeks on tehtud... ( kuid siin selgitan, et tõesti enam ei mõtle, miks minu laps haige on, sest egas see miskti muuda, nõnda juba on ja tagasi võtta seda käiku ei saa) Aga raske on siis, kui sõber sööb kõrval head või joob mahala ( kertul pole söögiaeg veel käes) ja siis su laps ütleb aitäh, aitäh ja sina pead talle ütlema ei .... vast siis on raske. Me küll püüame vältida sellised olukordi, aga vahest on ikka juhtunud, oleme siis eemale läinud mõneks ajaks, et pärast taas rõõmsalt edasi mängida... Nii praegu veel minu üheks suureks unistuseks on pump, mulle tunudb, et pump laseks mul vältida selliseid olukordi... pluss suhkrud oleks ka paigas... hetkel maadleme hommikuse väga kõrge suhkruga, päeva peal läheb ilusaks, aga piiga ärkab 14-18 vahel olevate suhkrutega... Ja mulle on nii mõistmatu see, et eile kell 2 öösel oli V/s 8,1 ja kell 8 hommikul oli see 16,1 ??? ma lihtsalt ei saa aru...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2668/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meil täpselt sama, vaid täna hommikul oli 6,0, kuigi tõusime hilja. Pärast 1 sept. kõrget palavikku pole suhkruid korda saanudki. Äkki Henri veel haige, praegu ka köhatas. Ja teie jutu jätkuks vaid, minu Henri ütles ka millalgi väiksem olles, et "ma ei taha enam suhkruhaige olla"!?, nagu oleks see tahte asi ja siis selgita talle taas, et nii ju jääbki. Alul kartsin hirmsasti, et laps hakkab mind süüdistama, et mina süüdi tema haiguses, eks äkki olengi, kuid sellist asja pole õnneks olnud. Julgust teile veel lapsi saada!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2670/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
kersti! Kui oled Tallinna inimene, siis Tallinn maksab kord aastas puudega lapse toetust 700.-( kui vahepeal muudetud pole) . Selleks pead minema linnaosa valitsusse kaasa ekspertiisi otsus ja lapse dok. ( igaks juhuks helista sinna ette, sest vastuvõtu ajad on reeglina sellistes kohtades teatud päevadel).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2675/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Olen küll tallinna inimene, ja aitäh, eks uurin järgi :) Nuh siin hõiskamine hommikuse kõrge v/s üle aitas, täna oli täitsa normaalne juba. Muidugi ma ei saa ikka veel sellest v/s käitumisest aru, võtsin eile kätte ja mõõtsin öö jooksul 3 korda. Kell 21,30 oli näit 6,5 ( nuh mul hetkel piigat nii raske sööma saada, jookse järgi ja meelita, nu apsul ei taha ta enam süüa ) Nuh leib lükati ikka nii tagasi, kui vähegi saadi, lõpuks sain talle pool light jogurdist sisse... Kell 00,20 oli näit 7,1 mõtlesin veel edamisi, kas veab ikka välja hommikuni... loll mina... Kell 2.30 ärkas laps üles suure nutuga, mõõtsin kohe, sest arvasin, et ehk ikka madalaks läinud, aga V/s oli hoopis 8,8... Lapsele juskui olnudki miskit viga jäi uuesti magama ja ärkas 4,30 jälle nutuga. Mõõtsin jälle ja näit oli 10,6 Nuh juba oli tuju null, mõtlesin veel läbi une, et hommikuks on kindlasti lakke jälle tõsusnud, kell 8 tõusis piiga üles ja v/s oli 8,1 Nuh kõvasti parem, kui eilne 16... Üle üldse ei saa ma aru, mis tema und härib... veel nädalake tagasi magas 22-8 nii et ei ärganud kordagi, nüüd terve eelmise nädala, ärkab nutuga...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2676/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Kas see ühekordne puudega lapse toetus on Tallinnasisene toetus? Oma hingedele. Lihtsalt igaks juhuks võiks Pärnustki seda küsida, mul sinna asutustesse nagunii asja.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2685/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
See konkreetne 700.-eek on jah Tallinna sisene, aga võid ju Pärnus uurida, võib-olla neil koguni mingi parem süsteem kohalike toetuste vallas. Ise pole Pärnu kohta uurinud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2691/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Meie käisime täna taas arsti juures :) Kertu kallub 12,6 kg ja on 85cm pikk ( et siis 600g juures ja 1 cm ) Kolme kuu keskmine oli 7,4... see on küll hea uudis :) Novembris saame siis pumba kah endale. Mul küsimus kah, kus saaks lugeda pumba kohta, et kus oleks hästi põhjalikult seletatud jne...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/2808/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik
Nu nii... Reede läheneb ja Kertu saab siis endale pumba, üritame siin hirmsasti valmistuda, väike hirm küll, kas piiga ikka laseb endale saba taha panna :) Suhkrud meil ikka kohutavalt kõiguvad ehk saab siis paika... Me saime endale praegu minimed 508 kasutusjuhendi koju , oleme seda nüüd mehega siin sirvinud ja hoolega lugenud, aga mul tekkis küsimus, kas siis kui ikka täitsa iskliku pumba saame, kas see sisaldab kah ikka seda raamatut? Sest egas päris peas küll asjad pole... Sealt ikka hea vaadata oleks.... Ma olen püüdnud otinguga otsida siinseid pumateemasid ja need läbi lugenud, samuti olen googlesse pannud insuliinipump ja siis vastuseid lugenud, kas kuskill oleks veel miskit kasulikku lugeda ? Tegelikult ootan reedet juba väga, mulle siiski tundub pump kõike parema lahendusena ja nii loodan, et saab asjad ilusti käppa...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/3058/meie-13-aastane-laps-kah-diabeetik

Viited