Kersti
02.11.2007 12:06
Täna sai Kertu endale pumba ja pealepanek oli küll hirmus lapse jaoks ( eks hirmutas ära, võõrad inimesed meie ümber)
Issi oli meil nii agar, et panigi esimese ise lapsele peale, nüüd siis esmaspäeval lähme uuesti arsti juurde ja paneme seal tema nähes uuesti... samas midagi väga rasket see ole, et kui vaja saame ise kah hakkama :)
Kertu natuke võõrastab seda aparaati, tahab püksi küljest ära võtta koguaeg, aga küll harjub. Alles mõned tunnid ju peal olnud... hetkel magab ja pump ei sega teda kuidagi.
Esimesed näidud on ilusad küll :) kell 10.00 v/s 4,9 ja kell 11,45 oli 5,3... edasi mõõdan kuskil kell 14...
Hetkel siis mõõdame iga kahe tunni tagant.
Eks ma siis kirjuta jälle uuesti, kuida meil sabaga läheb :)
timpsnarmik
RE: Meie laps kah nüüd sabaga :)
02.11.2007 15:49
Mul on teie pärast hea meel! Loodan , et Kertu harjub ilusti ära. Edu!
lihtsalt maria
02.11.2007 21:55
Jah, palun edastage edaspidiseidki näite. Väga huvitav teada.
Kats
02.11.2007 23:56
Meile öeldi Tartus, et vaja mõneks ajaks haiglasse tulla, kui pumpa tahame lapsele panna. Kas siis mujal teistmoodi. Võta pump ja harjuta kodus. see baasinsuliini paika panemine esimesel korral pidi arsti järelvalve all toimuma. Aga võib-olla viga selles kah, et me elame haiglast suht kaugel.
Kuidas pumbaga läheb? Ja mis keskmine vs lapsel oli enne pumba panekut? Kui pikk see saba on?
Jõudu Teile!
Kersti
03.11.2007 00:26
Nu nii,
Esimene päev siis möödas...laps vajab veel harjumist, ikka tahab küljest ära võtta, õhtul tahtis just sellel küljel magada, kus pump oli, või kõhuli või sellili.... seda magamise asja tuleb veel mõelda, et kuidas kõige mugavam lapsele oleks...
Nu nii näidud siis tänased: 10.00 v/s 4,9 ja kell 11,45 oli 5,3 , kell 14 v/s 5,8 kell 16.00 v/s 13,2, kell 19 v/s 12,6 ja kell 21. 30 oli v/s 11,1 ja nüüd kell 24.00 oli 4,2 ( andin 100 ml mahla juurde )
Nuh tundub, et mu piigale õhtu poole vaja rohekm baasal insuliini, praegu tuleb 24 h järjest iga tund 0,1 ühikut ja vastavalt söögile siis vajutan ise juurde, 10 süsivesiku kohta 0,4 ühikut, et kui sööb 30 süsi ära siis 1,2 ühikut novarapidi jne
Ja see , et pragu 4,2 oli, on täista minu süüa, kui õhtul ikka suhkt kõrge oli, siis mõtlesin, et annan pool võileiba süüa see siis 10 süssi, aga novarapidi tegin 0,8 ühikut, et nagu 20 süsi eest.... see täitsa minu süü, ei mõelnud asja läbi korralikult ... enam nii ei tee.
Ma ise olen esimse päevaga rahul... sest päeva esimne pool oli küll ilus, eks vaatab hommset... ja eks tulebki nüüd katsetada, mis see vajalik kogus insuliini on...
Täna mõõdan veel suhkrut kell 3 ja kell 6 ( tegelikult mõõdan vist kell 1 ja 4 kah, esimene öö natuke kõhe, äkki läheb liiga alla ) eks tuleb vaadata, kui kõrgele nüüd mahlast tõsusi jne
Eks ma hakkan jah siia kirjutama, nii ehk kellegile kasu miskit :)
Kats, meil oli nõnda läksime arsti juurde ( käime mustamäe lastehaiglas ) hommikul kella 9ks, enne seda kella 8 tõusime üles ja tegin juba kodus 2 ühikut novarapidi ( et täna enam segu ei kasutanud ) Alguses räägiti meile siis pumbas ja näidata , mis teha saab sai ise katsuda jne, kell 10 pandi siis pump peale. Ja esmaspäeval lähen tagasi arsti juurde, siis vaatab meid uuesti üle, seni pean iga 2- 3 tunni tagat mõõtma, kirjutama üles, mis sööb, palju ühikuid teen ja mis v/s näidud on... eks selle järgi saabki basaali kindlaks teha.
Koju saime kaasa pumba manuali ( eestikeele, kõik ära sleetatud, pildid juures jne...
Issi meil kah nii agar oli, et pani lapsele ise pumba peale ja koos kuulasime ja õppisime, et alati saab temaga nõu pidada ;)
Kersti
03.11.2007 00:28
Viimane 3 kuu keskmine oli 7,2 ja enne seda 9,5 ( laps haige olnud 6 kuud ) Saba pikkus, nuh see saba kuskil 40 cm pikk äkki, enamus meil püksis :)
Kersti
03.11.2007 08:50
Öö möödus natuke toimekalt :)
Näidud siin järgmised: kell 24,00 v/s 4,2 kell 1.00 oli v/s 7,8 kell 3.00 oli v/s 3,8 kell 5.00 oli v/s 4,7 ja kell 8. 00 oli v/s 19, 6!!!! Nu nii kõigil kordadel andsin mahala juua,va kella 1 ja 8 kord, siis ei saanud laps miskit. Aga tundub, et öö haku poole vajab Kertu natuke vähem insuliini ja hommiku poole, vajab ta seda rohkem... võib olla hommikul oli nõnda kõrge ka see pärast, et siis oli mehe kord ja tundub, et 100ml mahlast sai 200 ml ( nu mehed :) ) Praegu kell 8 lasin pubast 1,5 ühikut lihtsalt ja nüüd ootame, et see alla läheks, nu alla 10 võiks olla, siis võime söömisega alustada...
Ja eks näis, kuida tänane päev läheb :)
magidon
03.11.2007 12:53
Kersti,
ega nii, ühe öö põhjal seda nüüd küll täpselt väita ei saa - et sel kellaajal vajab rohkem ja sel kellaajal vähem. Täna öösel võib kõik hoopis vastupidi olla - näiteks öösel on näidud kõrgemad ja hommikupoole liiga madalad. Selleks, et asjast mingit pilti saada tuleb jälgida mitu ööd-päeva ja siis saab enam-vähem ülevaatliku pildi, ehkki nagu me kõik teame - erandeid lipsab alati sisse - kahjuks ka pumbaga.
Mina öösel mahla ei annaks üldse - kui siis ainult väga madala korral. Ma olen nii aru saanud, et mahl viskab järsku väga kõrgeks, aga üsna kiiresti laseb suhkrul jälle liiga alla minna. Oma lapse puhul olen jõudnud arusaamisele, et kõige parem on ikka üks võileib. See ei tõsta suhkrut suure pauguga kõrgeks, vaid tasapisi ja hoiab suhkru stabiilsena pikema aja jooksul. Siiani olen üritanud hoida seda joont, et viimase söögikorra ajal talle midagi väga magusat ja rasvast ei anna, ikka 1 võileib ja tass piima. Siis on kindlam, et öösel väga kõrgeks või väga madalaks ei lähe.
Ja 4,7 -se näiduga ma ei annaks üldse midagi süüa (ega juua). Sa ju mõõdad 1-2 tunni pärast uuesti ja siis on näha - kui ikka tõesti langeb, siis alles hakata söötma. Mul on oma lapsega selline kogemus, et läbi une mõõtes oli tal 3,8. Mõtlesin, et kohe söötma ei hakka, mõõdan tunni pärast uuesti. Kui siis tunni aja pärast mõõtsin oli suhkur ilma söömata tõusnud 5,4 peale.
Väiksema lapsega ja väiksema kogemusega oleksin muidugi ettevaatlikum, aga 4,7 pealt (see ju ideaalne näit) vist küll pole mõtet söötma hakata, eriti veel siis, kui sa nagunii natukese aja pärast jälle mõõdad.
Muide, kõige paremini saab basaali reguleerida veresuhkru monitooringut tehes. See mõõdab 3-4 päeva jooksul üle 700 korra ööpäevas. Pärast saab ilusti graafiliselt vaadata, kuidas suhkur mingil kellaajal liigub. Oma lapsele lasen seda monitooringut 1 kord aastas teha ja nende tulemuste järgi siis arst vajadusel korrigeerib ööpäevast basaali.
Kersti
03.11.2007 14:07
Magidon,
Ma ei saa mitte mingil jugul oma 1,9 a last öösel võileiba sööma, sest ta lihtsalt ei söö, tema magab, kui mahala joob siis topin kõrre sushu ja kui magus maiste suus, siis imeb, aga vat leiba ta mul ei näri mitte mingil juhul, ei saa ta veel kahjuks aru, et tuleb süüa, siis kui tuleb...
Ma nüüd otseselt mingeid järeldusi polegi teinud, et nüüd vat nii...vaid tänase öö puhul tunudus sedasi. Miks ma andsin 4,7 suhkru korral mahal juua, sest eelenevad tunnid ju näitasid suur kukkumisi, kui suhkur kukub 7,8 kahe tunni jookul 4,7 siis see ju suur kukkumie, kui poleks miskti andnud, siis ehk oleks liiga madalaks läinud... eks tulebi katsetada. Õigemini mina magasin ja mehel sai öeldud, et kui suhkru alla 5 siis tuleb miskti juurde natuke anda.
See oli ju meie esimen öö alle,s eks iga ööga saan taregemaks...
Mõõdan 2-3 tunni tagant... võib olla tõesti loll käitumine minu poolt see mahal andmine,aga eks hirm ikka suur alguses.
Eks täna näeb siis missugune see öö välja näeb, praegu päeval on jälle ilusad näidud olnud.
Ma tegelikult tean, et mahl pole hea asi tõstab kiiresti ja ruttu ja kaob ära, aga muud võimalust meil pole, olen andnud ka jogurtit seda ta kah vahel on nõus sööma öösel...
Ake
03.11.2007 14:37
Kersti
Hommikune näit on kahtlaselt kõrge väikese mahlaga liialdamise kohta. Võib-olla väikestel on teisiti, kuid mina ütleks, et vs on korraks väga madalaks läinud ja organism on oma varudest seda ise korrigeerinud ehk lühidalt öeldes, varjatud hüpo. Ära sa nüüd ehmata, vahel ikka juhtub. Soovitaks sul esialgu insuliini juurde mitte panna, vaata paar hommikut veel.
lihtsalt maria
03.11.2007 15:10
Tahtsin just sama öelda mis Akegi. Isegi 200 mahla tõstab kuskil 4 või 6 mooli veresuhkrut, mitte niipalju. Oleneb ka mahlast. Oma Henri puhul märkan täiesti, omapoolselt muudetud süstegraafiku järgi, kui teen õhtul 8 lantust- hommikul sama või 3 ühikut langenud suhkur. 9 ühiku puhul aga raudselt 15 või 16 komaga. Olgu mistahes näit õhtul kümnest. Järelikult käib öösel all ära, nii arvab ka Viitas. Uskumatu, kuivõrd iga ühik loeb ja muidugi ka kehaline aktiivsus, mida ma ei pruugi teada teda jälgides. Aga muidu ilusad näidud lapsel.
magidon
03.11.2007 17:24
Kersti,
Ega ma nüüd ei tahtnudki targutada või ammugi mitte manitseda:)) Pigem ikka rääkisin nii, kuidas meil on, ehkki toonist kumas läbi vist tõesti natuke teistmoodi. Ma saan täiesti aru, et ei saagi võrrelda 11-aastast 1,9-aastasega. Muide, kui ma oma last öösel söödan (seda juhtub umbes 2-3 korda kuus), siis ta sööb küll väga kuulekalt, aga hommikul ei mäleta sellest midagi:)))
Kuidas tänased näidud on? Ja mis sa selle hommikuse 19-ga tegid? Keerasid boolust peale?
Ega üksiku kõrge näidu pärast ei hakatagi baasi muutma. Pigem reguleeritakse seda boolustega. Baasi muudetakse alles siis, kui mitmeid päevi järjest on ühel ja samal kellaajal liiga kõre või madal. See viimane oli Akele.
Ake
03.11.2007 19:31
magidon
Viimase oleksid võinud lisamata jätta:(( Pumbal ja pen'il pole olulist vahet...insuliin on ikka üks. Soovitus oli Kerstile, nii igaks juhuks lisatud, pigem meeldetuletuseks.
Kersti
03.11.2007 21:37
Magidon, ma vist kah liiga ründavalt vastasin :)
Aga tänased näidud siis :
8.00 v/s 19,6 kell 8.45 15,6 kell 9,00 v/s 9,1 kell 11.00 v/s 6,7 kell 14,00 v/s 4,2 kell 16,00 v/s 9,7 , kell 17,30 v/s 9,9 kell 19,00 v/s 8,1 ja kell 21.00 v/s 7,7 Nüüd läks piiga magama ja järgmise v/s saan kell 24.00
Nuh nii hommikuse 19,6 puhul lasin poolusest 1 ühiku novarapid ja kui 40 minuti pärast oli v/s 15,6 lasin veel 0,5 ühikut ja kui kell 9 oli v/s 9,1 siis alles andsin süüa ja siis lasin jälle poolust, aga juba nii nagu peab ;)
Nuh täna nagu kah näha, et õhtul kuskil kella 16 hakkab natuke v/s tõusma, ka süsti tehes oli kella 16 alati üle 15 või 20 kui seda lõunast actapidi ei teinud....
Ma ise olen järjekordselt päevaga rahul... piiga õnnelik ja mina kah :) Pumbast ei loobu me kohe kindlasti mitte :)
Aga egas ma seda basaali ise kindlasti muutam ei hakka, esmaspäev lähme tohtri juurde ja kirjutan praegu täpselt üles, mis v/s on, palju ühikud insuliini lasen ja mis piiga sööb...
Täna õhtul toimisin nii, et 7,7 oli andisn terve leiva süüa, see 20 süssi aga pubast lasin 0,4 ühikut, et nagu oleks 10 süsi söönud, vaatab kas täna öösel kah läheb liiga madalaks...
Kersti
04.11.2007 09:42
Tänane öö möödus täitsa hästi :) juurde andin ainult ühe korra, liiga palju vist... või noh vältisin täna öösel mahla ja andsin jogurtit ( oli suhkruga) et siis kuskil pool pakki, nuh 70 g - kuskil 10 süsi, aga oleks vast paarist lusikast piisanud...
Mõtleisn, et valk ehk parem mõjub hiljem, mõjuski, aga liiga palju... nii kõrgeid näite enam ei taha...
Nu nii tänase öö näidud olid:
Kell 0.00 v/s 6,9 kell 2.00 v/s 5,8 kell 4,00 oli v/s 3,9 ( siin andin u 70 g jogurtit juurde) kell 6.00 oli v/s 14,1 ja kell 9,00 v/s 12
Nuh ma kell 4 ei julgenud andmata jätta... aga tundub, et oleks pidanud paari lusikaga piirduma, aga öö esimne pool oli väga ilus.
Ma ei teagi, lapsel oli suur nälg hommikul, magas ju kauem täna, et tegin 0,8 ühikut korrigeerimiseks ja 15 minutit hiljem tegin söögi oma otsa see siis 1,5 ühikut... eks näis, mis kella 11 näit näitab...
Kats
05.11.2007 01:01
magidon
Kus ja kuidas seda uuringut tehakse?
On see mingi kaasaskantav aparaat või tuleb haiglas olla? ma oma lapsepõlvest nagu mäletaks, et olin voodis voolikute all, kui seda uuringut tehti. Kuhu meditsiin vahepeal jõudnud on?
Mina loen huviga Kersti kogemusi.Plaanis sama teed käima hakata. Kõige rohkem kardan jah seda aparaadi kehaküljes hoidmist. Aga kumba toidu arvestamist õigemaks peetakse pumbalastel LÜ või süsivesiku täpset jälgimist.
Vaat, kui hea ,et mees ka oma panuse annab. Mul on nii, et päeval ok! aga öösel ei liiguta naljalt.
Jõudu kogu perele!
magidon
05.11.2007 08:01
See on 3-4 -päevane uuring. Pannakse pumbale sarnane aparaat peale. Kuskil haiglas istuma ei pea ja voodis voolikute külge aheldamist pole ammugi mitte. Saad jätkata oma tavapärast elu, ainult, et duśśi alla ja ujuma selle masinaga ei saa. Olen sellest masinast siin mingis teemas pikalt ja põhjalikult kirjutanud, aga vat ei tule meelde, mis teema all:)))
Põhimõte on siis selles, et masin mõõdab ise veresuhkrut üle 700 (vist 780) korra ööpäevas ja nii kõigi nende 3-4 päeva jooksul. Kahjuks see ei vabasta endal mõõtmisest. Ise tuleb ka veel mõõta ja näidud masinasse toksida, see pidi masinat stabiliseerima. Samuti tuleks kõigi nende päevade jooksul päevikut pidada - mida söödi, kui palju söödi, kui palju liigutati (või ei liigutatud), kui palju peale keerati (või süstiti) ja kui suur oli enda mõõdetud vs. väärtus.
Viimasel päeval võetakse aparaat küljest ära ja andmed lähevad graafilisel kujul arvutisse. Seal joonistub ilusti sikk-sakkidena välja kogu nende päevade veresuhkru graafika. Saad kohe vaadata, mida suhkur tegi eile kell kolm söödud jäätise peale ja mida täna hommikul söödud jogurti peale - kas peale keeratud doosist piisas. Mis juhtus suhkruga siis, kui üleeile istusin päev otsa toas ja lugesin raamatut jne.
Ühesõnaga, selle ööpäevade lõikes joonistunud graafiku abil saab arst määrata parima raviskeemi. Näiteks, kui on ilmselgelt näha, et iga päev kell 15 paiku läheb suhkur põhjendamatult kõrgeks, siis korrigeeritakse vastavalt baasinsuliini (või siis süsteskeemil olevatel lastel pikatoimelise insuliini) kogust.
Graafik ise on nagu graafik ikka. Hästi lihtsalt loetav ka tavainimesele. Joonisel on kujutatud ideaalne vahemik ja veresuhkru kõikumise sakid jooksevad siis mööda seda graafikut. Kohe on selgelt välja loetav, mis kella paiku veresuhkur oma ideaalpiiridest väljub - ehk siis liiga madalaks või liiga kõrgeks läheb.
Kui midagi jäi segaseks, siis küsi. Ma muidu jään jälle liiga pikalt heietama:))
Pumba kohta ütleks veel seda, et seal ei ole küll mingit vahet, kas loed LÜ-sid või süsivesikuid. Ikka nii on mõttekas teha, nagu senini harjutud on. Tulemus peaks ju ikkagi sama olema?
Isiklikult mina ei loe ühte ega teist, vaid lasen lapsel süüa kõike, mida hing ihaldab ja peale lasen keerata selle numbri, mis kõhutunne käsib. Naljakas see, et kõhutunne eksib väga harva. LÜ-sid arvestasime meie kuni selle päevani, kui pump peale pandi. Sealt alates võtame vabalt:)))
Väga väikeste laste puhul ma pole kindel, kas saab niimoodi, ilma arvestamata. Ja väheste kogemustega inimeste puhul ka vist on mõistlikum arvet pidada.
paula
05.11.2007 10:33
Tere.
Kas teie lapsed ka magades hirmsasti higistavad? Meie tüdrukul pea tihti hirmus märg, vanasti seda nagu ei täheldanud?Ja tavaliselt siis suhkur kõrge`?
Kas süstides ei olegi võimalik suhkrut lapsel stsbiilseks saada? Ainus võimalus pump?
Kersti, kui suured sinu lapse pikatoimelise süsti kogused olid enne pumpa`? Meie neid suhkruid küll kuidagi paika ei saa, eile viskas jälle 26 peale enne õhtusööki, nüüd oleme tükk aega iga toidukorra ajal lühikest juurde teinud, kuigi arst arvas, et peaks hakkama saama ainult pikatoimelistega? Kas pikatoimeliste suurendamine muudaks midagi? Räägin küll lähipäevil arstiga, kuid mis teie arvamis?
Kersti
05.11.2007 13:19
Paula,
Kertul olid kasutuses mixtard ( seguinsuliin ) ja actapid ( lühitoimeline inuliin )
Hommikul süstisin 6 ühikut mixtardi lõunajal 3 ühikut actapidi ja õhtul 3,5 ühikut mixtardi
Nu meil selle 6 kuu jooksul oli ka päevi, kus suhkru oli mõned nädalad järjest alla 10... samas meil täpsed kellaajad ja lugesin väga tõpselt süsivesikuid. Aga oli ka päevi, kus suhkur käitus nii nagu ise tahtis... Haiguste ajal meil alati suhkrud kõrged...
Nu nii ma siin paar päeva näite vast ei kirjuta, sest need vist pole päris õiged, eile tõusis kole kõrgeks, kuigi tegin koguage pooluseid peale , aga ikka oli tihti lugu 15 kandis, vahetasime eile ka kanüüli ära, kuid suhkrud väga ei paranenud...
Täna arstil aga selgus, et Kertul on mõlemapoolne äge keskkõrva põletik... nüüd saaime rohud peale... Selles siis ka kõrged näidud...
Või tegelikult kirjutan vast näidud ikka üles, hea jälgida, mis moodi Kertu tervenedses näidud jälle ilusaks muutuvad
Kersti
05.11.2007 13:21
Palula, mu piiga higistab küll magades, aga kuna tal suur parukas peas ( palju palju juuksed ja hästi paksud pikad ) siis olen selle süüks ajanud... kunagi kui mul piiga veel rinnatoidul oli, siis oli kah pea alati märg, eks imemine raske töö :)
Kersti
05.11.2007 18:56
Nu nii eilne päev nägi välja siis selline :
Kell 9. 00 v/s 13,3 kell 11.00 v/s 15,2 kell 13.00 v/s 2,2 ( minu enda süü, ei pannud eelenvalt tähele et laps polnud oma oodet korralikult ära söönud...) kell 15.30 v/s 14,7 kell 18.00 v/s 17,9- siin mõtlesime, et vahetama kanüüli ära, et liiga kõrged näinud terve päev olnud... osadele ei sobi 3 päeva tagant vaid just 2... Aga suurt miskit see ei aidanud
Kell 19.00 v/s 14,2 kell 20.00 7,7 kell 21.00 v/s 6,5 kell 22.00 oli v/s 16,1 ( taas kord kõrge ) kell 23 oli v/s juba 22 ( siis juba mõtlesin ehk ei tule kanüülist piisavalt läbi, aga nii see polnud) kell 1.00 v/s 11,8 ( õnneks ikka isuliin mõjus) kell 3.00 v/s 11,7 kell 7.00 oli v/s 10,7
Ühesõnaga need näidud siis kõrgemad, sest piigal avastati täna äge keskkõrva põletik... seega vajab ta rohekm insuliini kui tavaliselt seepärast ka kõrgemad näidud... Täna saime siis rohud peale ja loodme kiirelt paraneda...
Tänased näidud võin õhtul kirja panna.
Lyzka
06.11.2007 09:56
mul ka poisil oli keskõrvapõlketik ja olid ka näidud väga kõrged kuigi meie omal veel pumpa ei ole!!
SIRTS
06.11.2007 15:44
Tere!
SIRTS
07.11.2007 09:36
Tere jälle! Kõigepealt väikene selgitus. Olen siin foorumis alles uus. Eile kirjutasin siia pika kirja,saatsin ära ja see läks kaduma. Siis katsetasin terega ja see läks kohale. Nii palju siis sellest. Nüüd asjast. Mind hakkas huvitama pumba teema. Mul on 8-aastane tütar,diabeediga koos elanud 4aastat. Arst ei ole meile pumbast midagi rääkinud ja ise ei ole osanud ka küsida. Mis te arvate,kas meil oleks ka võimalik pumpa kasutada,kuna meie suhkrud hüppavad seinast-seina. Ma ei kujuta küll hästi seda ette ,kui ta käib koolis ja trennides,kuidas see pidev kontroll siis välja näeks? Praegu ei oskagi rohkem midagi küsida. Ehk mõni juhtub mu kirja lugema ja vastab mulle ,jään ootama. Kõike head!
Kersti
07.11.2007 09:46
Sirst,
kindlasti saab ka sinu tüdruk endale pumba... vaja ainult küsida arsti käest. Ma ise kujutan ette, et koolis ongi lapsel mugavam pumbaga, pole vaja enne söömist kuskile nurga taha joosta, et süsti teha, vaid saab lihtsalt nuppu vajutada, pole vaja täpselt kellaaegu taga ajada, siis kui isu on saab ka süüa.
Magidonil on tütar pumbaga, tema piiga on 11 aastane, ma olen aru saanud, et kehka tunniks võtab pumba küljest ära ( sul siis piiga vist peaks trenni ajaks kah ära võtma.
Nuh meil alles pump olnud 6 päeva, aga olen kindel, et sellest me ei loobu ja egas siis terveks elusks, iga 2 tunni tagat mõõtma ei jää... alguse asi, et basaal paika panna jne
Ainuke suurem kulu sulle on pump, see maksab ca 20000, aga iga kuised tarvikud saad 90 protsendilise soodustusega...
Aga selle peale ütlen, et oma lapsele pole miski liiga kallis, kui see tema elu paremaks muudab.... see on minu arvamus.
SIRTS
07.11.2007 12:31
Tänan sind Kersti. Edasi ma pöörduksin Magidoni poole. Ma tahaksin teada,kui kaua sinu tütar on koos diabeediga elanud ja kui kaua tal on pump peal olnud? Kas süstidelt üleminek pumbale läks valutult? Kas suhkrud on märgatavalt läinud paremaks? Ausalt öeldes ma ei kujuta seda üldse ette ja sellepärast on mul peas täielik virr-varr. Praegu ma ei küsi rohkem midagi. Kirjutada võivad muidugi kõik,kellel on kogemusi pumbaga. Tänx.
Kersti
07.11.2007 14:25
SIRTS,
Pane ostingusse Magidoni nimi , saad palju infot...
magidon
07.11.2007 15:17
Mul laps jäi haigeks 5-aastaselt. Esimesed 4 aastat süstisime ja kohe, kui eestisse esimesed pumbad saabusid olime meie jaol. Tänaseks on lapsel pump peal olnud 2 aastat. Mingisuguseid kohanemisraskuseid ei olnud. Olin selle masina headuses veendunud juba enne, kui ma seda oma silmagagi näinud olin. Juba esimesel pumba kasutamise päeval sain aru, et see masin vastab täiesti minu ootustele. Laps harjus pumbaga kohe.
Süsteskeemil olles olid meie glükohemod 8-9 kandis, üks kord oli ka 7,0. Pumbaravi esimesel kuul oli glükohemo 6,5. Viimase pooleteise aasta jooksul on glükohemod vahemikus 5,7 - 6,0. Üle 6,0 pole kordagi olnud.
My
07.11.2007 20:49
Meile jälle kinnitas arst, et pumba järele pole vajadust. Kuna olen siin ikka lugenud neid teemasid, siis olin ju kohe küsimas, et kas äkki peaks ka panema. Ja meile ta jah, kinnitas, et puudub vajadus. Huvitav, kas peaks edasi nuruma või ongi nii, et alguses "vaadatakse" niisama? Pumbateema on ju täiesti uus maailm. Esialgu mõtlesin, et ok, süste on meil ainult kaks ja... Aga nüüd jälle loen, et kõik, kes seda tahavad, ikka saavad ka ja kasu on rohkem kui küllalt - ei saa aru, miks meile siis seda põhjalikult mõttetuks peeti.
Kats
07.11.2007 22:44
Alguses vist ikka tahavad niisama jälgida. organism alles sätib ennast paika ja siis võivad veel "mesinädalad" tulla. Kui palju ühikuid lapsele hetkel süstite. ja mis 3 kuu keskmine näit oli.
Meile ei soovitatud ka kohe pumpa panna. haigus avastati varajases staadiumis alguses olid ühikud 2+1.
Nüüd hiljem on öeldud veel, et kui me jätkuvalt nii hästi hakkama saame, siis polegi vaja. Kuigi arvan, et nii kindlast söögireziimist väsib ikka ära küll. Vot haiguste ajal igatsen küll vahel ,et võiks söögiga vabamalt lasta. Mida sa topid seda magusat mahla, kui ikka isu pole.
Muidugi raha teema ka- eks see ikka päris suur "laks", kui haigekassa enam aparaati ei aita hüvitada.
Kats
07.11.2007 22:49
Üks küsimus veel Kerstile- Kauaks sellele pumbale karantiid antakse?
Kersti
07.11.2007 22:57
Kats, ma ei oska sulle vastata...
My, alguses nad ei panegi, tahavad vaadata, mismoodi organism reageerib, ma läksin kah kohe pumba jutuga ja arst ütles, et ikka edaspidi... aga nüüd kui piiga 6 kuud haige olnud, siis nüüd saime... Ja nüüd siis pakkus täitsa ise.
Ma muidugi ei saa aru, miks nad kohe seda ei anna, hoopis parem elu ju lapsel sellega...
magidon
08.11.2007 07:37
Pumbal on garantiid 2 aastat.
My, praegu on küll ainult 2 süsti, aga selle 2 süsti juures tuleb ikkagi küllaltki rangelt sööki jälgida, valimatult ei saa kõike süüa ja söögiaegadest ning päevareźiimist tuleb ka kinni pidada.
Ju siis on mingi kindel põhjus, miks kohe haiguse alguses seda pumpa arst ei soovita. Küsi talt, mis see põhjus on. Ma vaatan, et siin kõigile värskelt haigestunutele öeldakse, et pumba järgi vajadust pole. Täitsa huvitav, miks? Kas siis mesinädalate pärast või siis mingil muul põhjusel? Minu loogika ütleb seda, et mida varem parim ravi peale saab, seda parem. Aga ju siis on midagi, mille pärast nad algul tahavad tavaravi teha.
My
08.11.2007 08:23
Selgitus oligi selline, et ühikud on praegu nii väikesed. Süstime 6 ja 3 ühikut Novomixi. Ma selles mõttes ei karda, et poiss on väga liikuv ja süüa võib üsna rahulikult, kuid raskem on just see süsti tegemise fakt - väike laps EI VÕTA ju seda kui elu loomulikku osa (võib-olla kunagi võtab, aga see on ikka kaugem tulevik, karta on). Kuigi kompenseeritud suhkru kõrval pole mingi süstitegemise füüsiline fakt ju nii oluline, on see siiski päris problemaatiline. Ja nagu aru saan, tagab pump igal juhul paremad tulemused. Ok, eks ootame ära, kuni see esimene aasta möödas on, mis pidi n-ö kergem olema.
Ega te ei tea, kas käib kuidagimoodi töö, et pumba maksumust kompenseeritaks ka 5-aastastele ja vanematele lastele? Kui mitte, siis peaks midagi ette võtma, kas te ei leia?
SIRTS
08.11.2007 08:47
Lugesin praegu selle teema uuesti läbi ja ausalt öeldes teeb viha küll. Ma ei saa aru,miks arst ei ole meile seda võimalust pakkunud,kui ma ise ei ole osanud küsida? Glükohemod on meil olnud kogu aeg 8-9,isegi üle9.Arst ei ole meiega rahul,kuigi ma loen plika iga suutäit.Vahel on sellest nii kõrini.Mul on nii hea meel,et ma avastasin selle foorumi,saan ka targemaks.Praegu tunnen ennast küll nii totuna.Kirjutage,kus arsti juures teie käite?
magidon
08.11.2007 08:48
Siis, kui hakkad kunagi pumpa muretsema soovitan pöörduda kohaliku linna- või vallavalitsuse poole. Olen kindel, et nemad toetavad mingi summaga kindlasti. Mul endal kompenseeriti 10 000.- ja kellelgi kompenseeriti täies mahus (erinevad omavalitsused). See oleneb juba kohalikust omavalitsusest, kas ja kui palju nad toetavad. Siiski, usun, et see on selline asi, millele pannakse meelsasti õlg alla.
Minu kogemused ütlevad, et mitte mingisugune eraviisiline haigekassa poole pöördumine oli tulemusteta. 4 aastat on nende jaoks piir ja mitte mingisuguseid erandeid ei tehta. Tasuta pumba saavad ka need, kes diabeedi ebastabiilse kulu tõttu on vajanud haiglaravi piirkondlikus haiglas aasta jooksul 3 ja enam korda.
magidon
08.11.2007 08:52
Sirts, meie käime dr. Einbergi juures. Varem olime kesklinnas Shori juures. Tema ei rääkinud pumbast sõnagi, ka mitte siis, kui ma ise uurisin ja infot soovisin. Pigem oli eelarvamusliku hoiakuga selles osas. Aga siis muidugi oli asi veel nii uus ka, alles meie turule tulnud, et ta võib-olla lihtsalt ei osanud sellest midagi veel rääkida.
SIRTS
08.11.2007 10:03
Kas teie arst on Tallinnas? Mis valemiga sa arsti vahetasid?Kersti,kuidas teil läheb?
My
08.11.2007 10:22
Sirts, arsti vahetad nii, et lihtsalt lähed teise arsti juurde ja kogu lugu. Tallinnas on minuteada 3 laste endokrinoloogi, Tartus 2. Keegi ei saa sul keelata arsti vahetada. Täiskasvanud saavad seda teha, miks siis mitte lapsed. Kui muidugi uus arst nõus on teid võtma. Aga alustada tasub uue arstiga ühenduse võtmisest.
Mina arvasin "midagi ettevõtmise" all seadusorganite mõjutamist (ühine kiri, Diabeediseltsi kaudu või kuidagi), et see 4 aasta piir ära kaotada või vähemalt kaugele ülespoole nihutada. Minu meelest on täiesti ajuvaba, et enne lastakse tervis ikka täitsa käest ära minna (et aastas 3 või rohkem korda haiglas olnud) ja siis alles mõeldakse, kas äkki soodustaks pumba saamist (ma mõtlen siis, suurematel lastel). Võiks neile ükskord kohale jõuda, et kui soovivad terveid ja töövõimelisi ühiskonna liikmeid - ja diabeetikud saavad seda kahtlemata olla - siis tuleb selleks ikka ENNE midagi ette võtta, mitte siis, kui juba hilja.
Kersti
08.11.2007 10:36
Ohh kirjutasin pika kirja, ja see kadus ära...
Lühidalt, meil läheb suhteliselt hästi, meil kah arstiks Dr Einberg. Praeguste näitude järgi tundub, et basaali jääb natuke väheseks, ja toidu söömise ajal keeran kah nupust rohekm ühikud peale, kui algul ette kirjutati. Eks kui arsti juurde läheme, siis muudame ära, seni kirjutan näidud üles ja kirjutan ka kui palju insuliini peale keerasin ja palju süsivesikuid ära sõi sel ajal...
Millegi pärast läheb öösel kella 3 ajal kõrgeks, ja seda juba kolm päeva järjest... kell 24 mõõdan, siis v/s 8-10 ( pole julgenud siis bolusest peale lasta, sest pikka öö ees, aga tundub et peaks ) ntx täna öösel oli kell 3 v/s 16,1 lasin ruttu bolusest peale ja hommikul ärkas oli v/s 9,1 ( võiks just kui veel madalam ikka olla ) Aga eks me proovima asja paika saada )
Kats
09.11.2007 01:14
TÜ lastekliiniku ja Tallinna Lastehaigla endokrinoloogide V. Tillmanni ja Ü. Einbergi
andmetel on viimase 7 aasta jooksul 1.tüübi diabeeti haigestumine sagenenud 32%,
eriti 5-9 a. laste vanusegrupis.
Nende andmete põhjal võiks küll laste vanusepiirangut natuke nihutada pumba saamiseks.
riinu
12.11.2007 15:03
Magidon, kus Sa elad, et nii suurt kompensatsiooni pumba ostmisel said? Meie linnaosavalitsusest öeldi, et vaadatakse pere sissetulekuid ja siis ehk saame 1000.- Ostan pumba nagunii, aga toetus kuluks ikkagi ära.
Meie ka preagu katsetame pumpa ja olen sellega väga rahul. Kuigi suhkruid on olnud igasuguseid. Vaja veel täpselt järele mõelda, analüüsida. Iga toiduga lisainsuliini vajadus erinev, kuigi meiegi paneme 1LÜ kohta 0,5 boolust põhisöögikordade ajal ja ka muul ajal, kui suhkur kõrgem, Meilgi on nii, et öösel mingil ajal suhkur tõuseb ja hommikuks jälle langeb. Näiteks oli nii, et 2.00 13,6 hommikuks 4,8. Samas ükspäev oli 4.30 veri 7,7, hommikul ärgates aga juba 3,3.
Tõesti, olen ka ise mõelnud, et peaks tegema selle monitooringu. Kas keegi oskab öelda Mustamäel selle õe telefoni, kes sellega tegeleb, et end järjekorda panna?
Magidon, kuidas Sinu lapsel see vaba reziim välja näeb? Kui suured vahed on söömisel jne? Meie arst rõhutas ikka seda, et reziim on väga tähtis.
nööp
12.11.2007 21:58
ahoi
õnnitlen sind kersti, et teie väike plika nüüd ka omale saba sai :) pole siin ammu käinud, kuna olin enda tervisega pahuksis. tahaksin sinuga pikemalt rääkida rehaplaanist, aga kuna sellest on siin palju juttu olnud ja pole ka üldse antud teemaga seotud, siis ehk võin paluda su meili aadressi, kirjutaksin pikemalt. ei osanud sind lihtsalt kuskilt mujalt otsida.
Kersti
13.11.2007 08:56
Nööp,
Mu meil on kersti.pollumae@mail.ee
Ja nii tore teist kuulda :)
magidon
13.11.2007 13:04
Riinu,
ma elan harjumaal. Kui ma käisin oma valla sots.osakonna ametnikutädiga rääkimas, siis rääkisin talle kogu loo lahti pikalt ja põhjalikult - kuidas masin toimib, milleks see hea on, kuidas aitab vältida tulevikus tüsistusi (loodetavasti) jne. jne. Ühesõnaga põhjendasin talle ära, kuidas see masin saab mu lapse elu paremaks muuta. Loomulikult täitsin ära ka mingi taotluse, kuhu tuli märkida pereliikmete arv, sissetulekute suurus jne. Igaljuhul oli see sots.osakonna tädi hästi mõistev ja osavõtlik ning ütles kohe ära, et sellistel puhkudel püüab vald aidata inimest nii palju kui vähegi võimalik. Otsust, kas ja kui palju kompenseerida ei teinud see ametnik ainuisikuliselt, vaid seda otsustasid minu avalduse põhjal vallavolikogu liikmed, istungil.
Vaba reźiim tähendabki seda, et sööb millal tahab, nii palju kui tahab ja seda mida tahab. Kõike saab ju pumbaga reguleerida. Muidugi, kui läheb liiga madalaks, siis PEAB sööma, aga muus suhtes sööb mu laps täpselt samamoodi kui iga teine temavanune laps. Ainus, mis suhtes ma olen teda mingil määral piiranud on see, et enne magama minekut soovitan tal mitte magusat ja rasvast süüa.
Nii, et mitte mingeid kindlaid vahesid laps söömisel ei pea ja mingeid sööke vältima ei pea.
Reźiim on tähtis süsteskeemil olevatel lastel.
magidon
13.11.2007 13:39
Riinu,
Annan dr. Einbergi õe telefoni numbri. See on 697 72 11.
Seda ma ei tea, kas enne peaks arstiga ka kooskõlastama monitooringu või piisab lihtsalt Sveetale (dr. Einbergi õde) helistamisest.
Kersti
13.11.2007 22:26
Nu nii, egas jamad meid ei jäta :(
Nuh käisime täna arstil, tunnistati terveks kõrvapõletikust v/s näidud kah nii kenad olnud viimasel ajal... Ja tulime õhtul koju, mees võttis trepist üles tulles lapse kukile ja oksendas teine, arvasime, et ehk haaras liiga järsku kõrgele, ehk see pärast... edasi läks kõik ilusti sõi isuga õhtusöögi ära ja just jõudsin nupust vajutada 2 ühikut peale kui laps oksendas kõik välja... nu nii loid teine, ainult sülles tahab olla. Nii kahju lapsest, proovisime veel natuke mahla anda, sest novarapid teeb ju oma teeb ju oma tööd ikkagi. Kuid tuli ka see mahl välja... nüüd maadlen siis selle madala suhkruga... 3 tundi möödas sellest vajutamisest nii et sellel mõju olla enam ei tohiks...Nüüd jäi siin sülles magama v/s oli 3,3 andsin enne kui v/s oli 2,9 andsin 2 kommi... millegi pärast kommid välja pole tulnud ( hea uudis seegi )
Loodan, et nüüd tõuseb v/s natuke kõrgemale ikka...
Aga viimased päevad muidu oleme oma näidud saanud enamasti 4-8 vahele ja kui ongi nats kõrgem siis vajutan kohe nuppu... Söögiga teeme nii, et teen tunde järgi... ja tunub, et tunne õige enamasti suhkrud ilusad.
Ntx tänane päev on olnud selline
Kell 7.00 v/s 7,9 kell 9.00 v/s 4,2 kell 11.00 v/s 5,9 kell 13.00 v/s 4,4 kell 15.30 v/s 4,2 kell 19.00 v/s 7,8 kell 20.00 v/s 4,6 kell 21.45 v/s 2,9 kell 22 v/s 3,3.... eks varsti mõõdan jälle
magidon
13.11.2007 22:52
Nii ilusad suhkrud teil täna (kui need 2 viimast välja arvata)! Lausa ideaalsed!
Aga nende kommide koha pealt arvan, et ega need vist püsivalt piisavalt kaua suhkrut paigal ei hoia. Ikka peaksid midagi talle "tahedamat" süüa andma. Kui ta üldse ei taha, siis oleks ehk mõttekas pump tunniks-paariks maha kruvida?
Kersti
13.11.2007 23:05
Ma täna öösel mõõdan tihedamalt... eks vaatab kui ikka päris alla läheb siis võtan jah pumba küljest ära... võib olla saaks talle mahla anda öösel, lootes et see välja ei tule... jogurtit täna anda ei julge okseviirusega see piimabakter head ei tee, ajab veel rohkem oksendama...
Eile päev oli v/s u samasugune, siis olid enamus näidud 5-ga miskit... selle üle mul küll hea meel, et need v/s nii ilusad on :)
Kersti
13.11.2007 23:38
Magidon,
Käisin just mõõtmas ja oligi v/s jälle liiga madal 3,1 keerasin pumba küljest ära ja sain 70 ml mahla antud, kuidagi moodi ( ta pole haigest peast nõus miskit võtma) õnneks pole see nüüd välja tulnud.
Mul hoopis küsimus, kui tavaliselt mainitakse, et pump võib max 2 tundi küljest ära olla... aga kui ma terve öö hoian küljest ära, kas hommikul siis vahetan kanüüli kohe ära või võin ikka samaga edais panna... Kas see kuidgai ära ei ummitus, kui inuliini peale ei tule? Me muidugi alles eile vahetasime... aga kas siis ikka soovituslik homme uus panna ?
magidon
14.11.2007 07:37
Ma ei vahetaks kanüüli ära. See, et pump võib max 2 tundi küljest ära olla tähendab vast ikka seda, et pikema aja peale võib vs. liiga kõrgeks tõusta.
Vaevalt, et see kanüülile midagi teeb. Pane ikka sama kanüüliga, vs. järgi on ju kohe näha, kui läbi ei tule.
Kersti
14.11.2007 08:55
Nuh saingi oma vitsad kätte, egas öö läbi saagi pump pealt ära olla, v/s tõuseb....
u 24 sai pump maha keeratud, kell 1 oli v/s 6,1 mõtlesin, et ootan ikka veel tunnikese siis keeran tagasi.... aga vot sulle, kell 2 oli v/s juba 18 ( eks inuliin sai otsa ) Keerasin tagasi ja kohe ühikud peale ja hommikul ärkas 3,4
Nüüd üritab siin süüa miskit, aga enamus tuleb välja tagasi.... see kord olen targem, ise nupust praegu ei vajuta, las ainult basaal jookseb... eks vaatab kas ta üldse miskit söödud saab....
Juba haigus see okse värk ikka :(
Kersti
14.11.2007 08:55
st jube
My
14.11.2007 09:51
Kersti, tean omast käes, et kui kõhuviiruse ja oksendamisega tegemist ning suhkur kogu aeg all, kuna miski sees ei püsi, siis on ikkagi karamellkomm või suhkrutükk ainus, mis välja ei tule ja suhkru ülespoole aitab. Ega see ju õige pole, et kommidieedil, aga igal juhul on see ju parem kui mitte midagi. Süda muide läheb pahaks ka madalast suhkrust, ehkki ma muidugi ei tea, kuidas lastel sellega on. Et kui kõhuviirus ka, siis on nagu kahekordne põhjus iivelduseks. Samas see imetav komm või suhkur võtab iiveldust vähemaks, jällegi ainult omadest kogemustest oskan öelda ega tea, kas sel ka "teaduslikku põhjendust" on.
Loodetavasti saate tervise korda! Ma ise siin vastiku kõrva- ja silmapõletikuga, lapsed õnneks sellest puutumata (kolm korda üle õla muidugi).
Kersti
14.11.2007 10:12
My, ma annatks hea meelega talle kommi süüa, aga ta ei oska neid imeda veel, hakkab närima ja ohh seda kisa siis kui hammastele haiget tehakse... suhkrut kah ei võta suu sissegi... eile sai tavalisi komme söödetud.... ma olin praegu targem, et ei vajutan nupust boolust peale vaid ainult basaal tilgub taga... praegu suhkur 5,1 ( et oksendas välja küll toidu, aga midgai vast jõudis imenduda kah)
Aitäh teile kõigile toetavate sõnade eest... nii paha et neid haigusi niii palju on, mis mu piigat piinavad... suurt külma tahaks siis ehk sureks need pisikud ära....
My
14.11.2007 10:43
Oijah, vabandust, ta on ju sul tõesti pisikene alles, selle unustasin sootuks.
Aga pump on teil ideaalne vahend, lausa kadestamisväärt. Ma mõtlen, süstimisega oleks sootuks keerulisem ka sellistel haiguste perioodidel. Oi kui keeruline kogu see lapse diabeedivärk üldse on, sootuks keeulisem kui täiskasvanuna.
riinu
14.11.2007 16:08
Magidon, tahaksin Sinu käest veel uurida kui suured insuliiniannused Sinu lapsel on. Ühest varasemast teemast lugesin, et päeval on basaal ainult 0,1, öösel 0,2 ja varahommikul 0,3. Kas teie teete nii, et boolust lisate igal söögikorral? Sest minu lapsel, kes on ainult 7-aastane(igati tavalises mõõdus ja kaalus), on praegu basaal kogu ööpäeva üks 0,4 TÜ. Boolust aga lisame ainult põhisöögikordadel. Minu meelest selline süsteem justkui ei õigusta päriselt, sest mõnikord just pärast ooteid tõuseb suhkur kõrgeks. Ja siis muidugi lisan, aga tahaks ühel hetkel ikkagi jõuda sinna, et ei pea iga tunni-paari järel mõõtma. Laps on ise väga tubli ja oskab ise boolust lisada. Meie arst justkui kardaks neid parajaid suhkruid ja glükohemo 5-6 peale vangutas pead, et hüpooht on suur. Mina aga tahaks ikkagi stabiilsemaid ja korras suhkruid. Milline on dr.Einbergi arvamus neis asjades?
magidon
14.11.2007 19:02
Ausalt öelda, ma päris täpselt ei teagi seda ööpäevast basaali kogus. Justnagu on mingitest paberitest meeles, et ööpäevane basaaltotal on 7, ehk siis 7 TÜ basaali pluss peale selle veel boolused. Eks seda saab masinast ka järgi vaadata, aga praegu pole last käepärast...:))) Seda basaali me ise pole nokkinud. Kogu selle aja, mil masin on olnud (2 aastat), oleme basaali muutnud 2 või 3 korda ja seda alati arsti juures. See, et teil on mitu aastat nooremal lapsel suurem basaal... Ma arvan, et see sõltub nii paljudest asjadest, alustades söömisharjumustest, liikumisest, kehakaalust ja tont teab veel millest. Kui me veel süstide peal olime, siis oli meil ka teiste omavanustega võrreldes ühikuid palju vähem ja kiiretoimelist polnud isegi iga päev vaja teha - piisas selles kahest - hommikul ja õhtul süstist...
Boolusega on nii, et seda peaks ikka alati, igal söögikorral keerama, kas või vähekene, muidu kargab suhkur lakke igal juhul. No meil on vähemalt nii olnud. Isegi siis oleme keeranud, kui lapsel on enne sööma hakkamist liiga madal. Lihtsalt, lasen tal kõhu täis süüa ja siis pärast sööki keeran midagi peale. Eks täitsa alguses, kui pumba saime, siis arst ikka kirjutas konkreetsed numbrid ette, mitu ühikut põhisöögikorraks, mitu ooteks, aga nende järgi ei saanud tegelikult üldse juhinduda. Siis olid suhkrud puhta sassis. Ikka selle järgi on vaja ühikuid arvestada, mida parasjagu sööma hakatakse ja kui palju vs. enne sööma hakkamist oli jne. Ah, ei meil pole enam ammu mingit vahet on oode või põhisöögikord või, kas on päevas 6 söögikorda või ainult 4. Kõik käib ikka lapse enda isu ja tahte järgi.
Aga teie puhul... No kui lapsel ikka on enne oote söömist 8-9, siis on ju selge, et ilma booluseta sööma hakkamiseta läheb suhkur kohe üle 10.
Eks arstid kardavad muidugi, kui lapsel liiga madal on. Nad on seisukohal, et pigem olgu siis juba natuke kõrgem kui natuke liiga madal. No eks ta õige on, aga kunstlikult 10-kandis või üle selle hoida pole ikka ka hea.
See 5-6 glükohemo on ju tegelikult ideaalne, aga ainult sel juhul, kui see on saavutatud stabiilsete näitudega. Kui see tulemus on saavutatud paljude hästi madalate ja paljude kõrgetega (nii tuleb ju ka ilus keskmine), siis see enam pole hea. Nii, et kui su lapsel ei ole alla 3,9-seid näite, siis sa ei peaks üldse muretsema.
Dr. Einberg on meie 5-6 ste näitudega rahul olnud.
Ake
14.11.2007 22:24
My
Vabandan teiste emmede ees, et teie teemale vahele segan:)).
Ka mina tunnen iiveldust, kui vs madal, kuid mitte alati. Pigem siis, kui pole mahti olnud süüa ja söögikordade vahe on pikaks veninud, mitte siis, kui süsikate rehkendamisega olen pisut puusse pannud ja insuliini ühiku või kaks ülearu doseerinud. "Teadusliku põhjendusega" on nagu on, kuid oled esimene, kellega saan kampa hakata:)). Welcome to the club...
Kersti
14.11.2007 23:21
Täna meil siis mure täitsa suur... ei teagi, kas peaks tee haigla poole ette võtma...
Kell 20.30 võtsime pumba küljest ära, sest piiga maadles juba 1,5 tundi madala suhkruga ( 2-3,9 ) selle vahe peal siis kõik näidud, terve aeg kella 19 kuni praeguseni olen lapsele ainult ja ainutl süüa andnud. Selle ajaga on joonud ära 500 ml mahla 4 viilu leiba ( ikka terve käär, see teeb juba 80 süssi) mandariini, suhkruga teed
Ja ikka on mu lapsel suhkur hetkel 3,2
Praegu just oksendas muiudgi kõik asjad välja tagasi... nu ei teagi, kas see haigus ikka kallal või sai seda toitu topitud liiga palju. Aru ma ei saa miks v/s ei tõuse. Meil pole mitte kunagi olnud sellost probleemi, et v/s ei tõuseks, teiseks inuliini mõju peaks ju nüüd täiesti kadunud olema. Viimati sai kell 19.00 lastud talle viimati inuliini ja siis sõi ta väga isukalt õhtusööki...
Prageu mõõtsin jälle 2,7... joonud on ta nüüd kummeliteed seal sees 2 lusikat suhkrut ja kääru leiba. Mis mu lapsel viga on on v/s ei tõuse ???
Ake
14.11.2007 23:28
Kersti
Proovi talle määrida mett suhu, see imendub juba limaskestadelt, ta ei pea seda isegi neelama. Kui mesi talle sugugi ei maitse, siis määri pärakusse, ka sealt imnedub. Hoiad halvima ära.
Mine haiglasse, kui laps, liiati diabeetik, nii kaua oksendab, siis vaja tilguteid. Tal tekib muidu dehüdratsioon.
Kersti
14.11.2007 23:59
Tegelikult on nõnda, et oksendas ta täna hommikul ja nüüd hilja õhtul see ükskord ( kogu selle toidu koguse)
Aga nüüd siis hakkab tõusma v/s, haiglasse me siiski täna ei põruta hetkel 5,6 ( ära on söönud 2 kääru leiba ja kummeliteed suhkruga natuke joonud ) leib vast mõjub veel pikalt, pumpa ma praegu tagasi ei pane, mõõdan kindlasti varsti uuesti...
Ohh täitsa ära ehmatas ei saagi aru, miks nõnda juhtus...
Kersti
15.11.2007 00:09
Ja nüüd siis tõuseb megal kiirusel hetkel v/s 9,2 nüüd panin pumba tagasi...
paula
16.11.2007 10:16
tere Kersti
Kuidas teil läheb?
Kersti
16.11.2007 11:15
Ma ei oska seisukohta võtta... Ma küsiks hoopis, kas mesinädalad võivad ka tulla, siis kui laps juba 7 kuud haige olnud?
Pragune seis siis selline, et boluseid ei keera üldse peale, pumbast tiksub ainult basaal ( 0,1 ühikut tunnis)
v/s kõik 2-5 vahel, ja tüdruk ainult ja ainult sööb...
Eilen õhtsöök oli 1 kartul, lihatükk, toorsalat, terve käär leiba ja u 200 ml mahla. Enne sööma hakkamist oli 4,1 midagi peale ei keernaud, pärast oli 4,7... ( sõi ta ära uu 50 süsivesikut ja ma ei mõista, kuida ta inuliini ei vaja ?? )
paula
16.11.2007 15:32
Tere
Lugesin Riin Shori raamatust selle kohta ja seal on nii, et paari esimese kuu jooksul, peale haigestumist, on insuliini vajadus suhteliselt kõrge, paari kuu pärast vajadus stabiliseerub ja hakkab isegi langema. Uuringud on näidanud, et oma insuliini tootmine lakkab 2-3 aastat peale haigestumist. Mesinädalad võivad kesta kuni pool aastat.
Võibolla siis sinu tütrekesel need ikkagi praegu käes.
Eks sul see raamat kindlasti endal ka, rohkem tarkust seal nagu ei olnudki.
Lyzka
16.11.2007 17:56
kersti kunas teie seal õunakeses käisite?
Kersti
16.11.2007 19:13
Meie polegi seal käinud... Dr Einberg jagab meile vajaliku infot.. ütles, et seal räägitakse sama juttu ...
Lyzka
16.11.2007 19:39
aga kuidas te endale pumba saite?
meile öeldi et ennem ei saa kui oleme Õunakeses ära käinud!!!
magidon
16.11.2007 20:32
Ei tea, mis jutt see veel on? Kõlab umbes nii, nagu enne pumba saamist tuleb 10 prääksuga kükki teha ... Ma lihtsalt ei saa aru, mis jant selle "Õunakesega" on? Meile omal ajal aeti sellist "hirmujuttu", et enne lapsele puuet ei pikendata, kui ta pole "Õunakeses" käinud. Nüüd on siis pumbast tehtud selline privileeg, mida saavad ainult Õunkese läbijad...
Mitte, et sellel õunakesel midagi viga oleks, aga kui sa oled seal juba korduvalt käinud ja kõik need hirmu- ja õudusejutud, mis seal aetakse pealuu sisse on kulunud, siis ma lihtsalt ei näe enam mingit mõtet... Sellega ma olen muidugi nõus, et 1-2 korda peaksid lapsevanemad ja lapsed selle läbi käima, aga milleks on vaja seal käia iga aasta või üle aasta?
Põhimõtteliselt võid sa ilma üheltki arstilt luba küsimata selle ära osta, otse firmast. Mitte keegi ei keela. Ja kui sul see juba olemas on, siis küll arst aitab sinna ühikud ka sisse panna...
Kats
16.11.2007 22:10
Peale rasket oksendamist vajab lapse organism taastumist.Kasutab kõik toidu ära. Selline periood kestab natuke aega ja siis jälle lööb vs stabiilselt kõrgeks . Vähemalt meil on 2 korda peale "okseviirust" nii olnud. Täpselt ühtemoodi skeemiga.
My
16.11.2007 22:52
Minu meelest andis Mustamäe Lastehaigla (või kuidas ta nimi ongi) igati Õunakese mõõdu välja. Loengud, kena õpetus, kuidas saada laps süstima ja suhkrut mõõtma... muud pole ju vajagi. Vbla sellepärast Einbergi puhul ei peagi seda puuvilja-nimelist kadalippu läbima?
magidon
16.11.2007 23:43
My, vat need paar loengut, mida sa Mustamäe haiglas dieediõe Eve käest kuuled on alles algus. Edaspidi eeldatakse, et sa hakkad kord aastas Õunakeses käima ja läbid 4-päevase loengute-uuringute tsükli, mis algajale diabeetikule on kindlasti väga tänuväärt üritus, aga staaźikale pigem tüütu kohustus. Kunstlikult pikaks venitatud, justkui oleks kellelgi vaja kuhugile linnuke kirja saada, et asi on "tehtud".
Ma ei teagi täpselt, dr. Einberg vist sinna ei sunni minema. Tegelikult me oleme pea 2 aastat tema patsiendid olnud, aga ta pole veel kordagi seda maininud. Teise arsti juures käies võeti asi jutuks peaaegu igal visiidil - uuriti, kas aeg kirja pandud, millal jne.
My
17.11.2007 00:33
Võeh :P. Ma arvan, et siin pole kahtlustki, et tegemist on "linnukese" kirjasaamisega. Kahjuks käib meil väga palju asju n-ö linnukese pärast, et saaks öelda: aga töö ju käib, aga meetmed on tarvitusele võetud ja nii edasi.
Mustamäel on minu arusaamist mööda päevastatsionaar, mis arvatavasti Õunakese töö vajadusel ära teeb (ma loodan!). Nagu ikka, tundub, et on olemas erinevad koolkonnad. Päris ebameeldiv, et peale selle ehmatuse, et laps haigeks jäi, pead sa ka nende linnukese-taotlejatega võitlema.
timpsnarmik
17.11.2007 08:24
Jah, mis puutub Õunakese koolitusosasse, siis midagi uut ja üliinformatiivset ei mäleta, et oleks seal saanud, kõik sama jutt, mis õde Eve Mustamäel selgeks tegi, pigem oli Õunakese loeng kordamine. Põhimõtteliselt räägiti täpselt seda, mis dr.Shori raamatus seisab. Tundub tõesti rohkem formaalsusena ( võib-olla on eeldatud, et Õunakesse tuleb teine lapsevanem, kes haiglas ntx. olla ei saanud? ). Positiivse asjana võib välja tuua uuringud ning lapsele meeldis ujumine.
Kersti
17.11.2007 11:04
Nu nii v/s tõusid eile jälle natuke kõrgemale 8 ja 6 siis juba vajutasin natuke bolusest jälle juurde... oksendas mu plika ka see öö veel... ja mina kah, ju meil ikka tõsine viirus peale... jube olemine on küll....
Aga mis puutub Õunaksesse, siis Dr Einberg mainis meile, et jagab sama infi mis seal, ja see üks kordamine seal ole.... see pärast pole sinna läinud...
magidon
17.11.2007 13:08
My, kas oled kindel, et Mustamäel on Õunakesega sarnane päevastatsionaar? Kunagi, kui ma seda uurisin, siis öeldi, et Mustamäel on ainult paksukestele lastele mõeldud päevastatsionaar, aga diabeetikutele pole.
Eks peale loengute Õunakeses tehti lastele ka põhjalikud uuringud, aga kõik need uuringud on muidugi sellised, mille saab jooksvalt ka muul ajal läbi teha - silmaarst, vereproovid, pissiproovid jmt. Ujumine oli tõesti positiivne nähtus.
Kui mina viimati Õunakeses käisin, siis tutvustati seal pumpa pildi pealt, ajakirjast kui mingit ülikallist imenähtust, mis ennast üldse ei õigusta - noh, umbes nii, et kuskil kaugel Ameerikas, vaid väga rikastel inimestel jne. ... kuid kasutegur on väike. See oli veel siis, kui eestisse polnud pumbad jõudnud. Tore, et ajad on muutunud! Kõik selle ala inimesed pole veel seda omaks võtnud, aga need, kelle lapsi asi puudutab, võtavad järjest enam selle omaks.
timpsnarmik
17.11.2007 15:06
Ega see kevadki seal Õunakeses pumba koha pealt suuri muutusi ei olnud. Meil vedas, kuna gruppi sattus laps pumbaga, sai siis igasugu küsimusi esitatud. Aga ega seda seal väga ei propageeritud. Pigem, kes tahab, see mingu, otsigu, uurigu ise. Loengutes sellele eraldi rõhku ei pandud. Ja minu mäletamist mööda see väike pisiasi, et kuni 4 aastased saavad haigekassa kompensatsiooni ei olnud ka mainimist väärt. Nii et kui asjast midagi ei taipa, ega siis ju küsida ka ei oska. Õnneks see ema siis rääkis ise nii palju kui oskas, neilgi oli see üsna uus.
magidon
17.11.2007 15:37
Päris masendav siis! Kesklinnas aeg siis selle koha pealt seisab? Kohati tekib mul isegi selline mulje, et nagu nimme minnakse seal sellest teemast mööda. Kunagi kui üritasin sealse arsti käest pumba kohta uurida (need olid siis just eestisse jõudnud), siis lõpetati see teema järsult.
Selline mulje jääb, et seal töötatakse asjale vastu. Ega eestis ju pole vaja hakata jalgratast leiutama. Mujal maailmas, kus pumpa on pikemaajaliselt kasutatud on ju selles suhtes positiivne kogemus juba olemas.
Ake
17.11.2007 20:51
magidon
Minu Õunakese kogemus piirdub teie, emmede, kommentaaridega foorumis. Ütleks, et seal ei töötata asjale vastu, vaid seal on ajale jalgu jäädud. See tunne tekkis juba mitu aega tagasi, kui sai vaieldud süsivesikute arvuamise üle ja on üha süvenenud, paraku:((
My
17.11.2007 21:18
Magidon, ma ei ole selles kindel, sest pole ise selle päevastatsionaariga kokku puutunud, ainult kuulsin õde Eve ütlevat, et neil on päevastatsionaaris ka tegemist. Siis oletasin, et ju see funktsioneerib diabeetikutest lastele, ja mõtlesin veel, et miks meie haiglas ainult loengute pärast peame püsima, kui võiks neid ka päevastatsionaaris kuulata ja kodus magamas käia (noh, selle koha pealt mõtlesin hiljem ümber, see nädal haiglas oli hea aeg, et harjuda ja rahulikult mõelda).
Ma siiralt loodan, et meie võimalikult väga õunakese-sarnaste asjadega kokku peame puutuma. Diabeet on meie peres nii harjunud nähtus, et ma ei tahaks kuulata mingit mõttetut kordamist, kui see iga päev niikuinii meie elu osa on.
Mis puutub sellesse, et Kesklinnas aeg seisma jäänud - kõige kurvem on see, et tegemist on ju laste elukvaliteedi küsimusega, edaspidise hea tervisega. Kui keegi meditsiinitöötaja selle koha pealt kohe tahab silmaklappidega ringi käia, siis see on ju kahjulik. Te peaksite rohkem häält tõstma ehk? Muidu elavadki rahuliku mulli sees, et kõik on ju "korras" diabeedialase tööga ;).
magidon
17.11.2007 21:51
Ake, seda ma küll ei tahaks öelda, et seal valeinfot antaks või halbu näpunäiteid jagataks (sealne õde on ka hästi tore), lihtsalt tõesti - kogu üritus on ajale jalgu jäänud ja jätab kangesti mulje, et on vaja linnuke kirja saada. Ilmselt mingisuguseid uuendusi loengute ja info osas ei tehta, programm on sama kui aastaid tagasi. Aga diabeediga seoses tuleb ju pidevalt uut infot juurde. Ja uute ravivõimaluste suhtes võiks ikka ka rohkem avatud olla. Nagu näha, ega algaja diabeetik ei oska ise küsida võimaluste kohta ja seal ei pakuta ka, koguni vaikitakse maha...Räägivad seal päris masendavaid lugusid nii ükskõiksel toonil, samas parimat lahendust nagu üldse ei paku, ehkki see on olemas. Teistpidi jälle mõistan neid ka. Mis sa siin ikka reklaamid, kui aparaat on kallis ja kõigil võib-olla ei hakka hammas peale...
Samas, diabeet on oma olemuselt väga keeruline haigus ja et seda lõpuni mõista tuleks tõesti asjad omale hästi selgeks teha. Õunake on selleks puhuks hea võimalus ja kindlasti on hea 1 kord see läbi teha, aga et nüüd iga aasta tiksuda sedavahet - ma tõesti ei näe mingit põhjust selleks.
magidon
17.11.2007 21:56
My, päevastatsionaar on mustamäel olemas küll, aga see on mõeldud paksukestele lastele, mitte diabeetikutele.
Ake
18.11.2007 22:40
magidon
Kas ma ütlesin, et Õunakeses valeinfot antakse??? Loe mu kiri uuesti üle, palun.
Kersti
18.11.2007 23:42
Nu nii...
Meie oleme siis oma v/s näidud jälle korda saanud :)
Täna on kõik näidud jälle 3- 8 olnud ja tundub, et nüüd oleme ka sellest okseviirusest terveks saanud ( täna öösel oksendas veel meie issi kah, üleeile öösel mina kah ) Oli miski tõsisem viirus meil kallal...
Loodame, et nüüd ikka pikemalt terved saame olla :)
Kats
19.11.2007 00:50
Tore!!
Kas pumbaga oli kergem seda kohutavat haigusperioodi üle elada. Igatahes tublid - hakkama saite. Selline tuleproov kohe alguses läbielatud- nüüd ei tohiks enam küll midagi karta.
Kas laps kohanenud koguaeg kaasasoleva "koormaga".
Kersti
19.11.2007 10:06
Ja laps hästi kohanenud, ja ega ma seda ei kartnudki, sest ka süstidega kohanes meeletult hästi, nuttu meie majas nende asjade pärast pole... Kui pump peaks püksivärvli küljest ära tulema, siis tuleb jookseb ruttu minu juurde, üritades ise kah seda tagasi panna. Magab kah sellega nii nagu vana mees juba, pole mingit muret :)
Kats
19.11.2007 22:38
Loll küsimus minu poolt, aga kas selle aparaadi peal tohib laps magada? Mu poiss magab ikka väga huvitavates poosides ja keerutab. Kuhu Teie ööseks selle pumba "panete"?
Nb! paistab, et siin foorumis on 2 Kats`i nimelist inimest.
Tuleb õige nimi avalikustada.
Kaie
Kersti
19.11.2007 23:51
Kaie,
Ma ei teagi, aga mul piiga ikka vahel magab küll selle peal, aga üldiselt keerab ära või nihutab ennast... meil öösel pidzaama püksivärvli küljes, päeva mängides, kas pükste küljes või siis seljaüle osas, kui on ntx traksi seelik seljas, siis saan sinna üles trakside peale kinnitada, nõnda piigal natuke mugavam :)
Ja mul kah öösel super keerutaja...
riinu
20.11.2007 12:32
Meie käime kesklinnas. Saime just pumba, aga võtsin ise initsiatiivi ja küsisin seda ning helistasin ka pumba-firma esindajale.
Õunakese kohta niipalju, et olen olnud seal lapsega vist 3 korda. Alguses ming õudsalt masendas see, et nii palju räägiti tüsistustest. Mulle tundus see lausa hirmutamisena. Niigi on hingel valus ja siis veel see... Ütlesin seda järgmine kord välja ka ja justkui võeti sellest õppust. minu meelest peab rõhutama positiivsust, mitte masendama inimesi. Viimasel korral ma iga päev ei käinudki, tegin vaid vajalikud uuringud. Mõningal määral positiivne oli ka psühholoogiga rääkimine, kuigi ütlen ausalt - minu vestlused lõppevad alati löristamisega. Endiselt valus on rääkida, samas aga peaks ju sellest valust vabaks saama, milles psühholoog võiks aidata.
Kersti
20.02.2008 16:36
Täna sai taaskord arstil käidud :) Üle pika aja mõõdeti ka nüüd 3 kuukeskmist... ja see oli 6,7 arst oli meiega üli rahul ja nüüd siis hoopis 2 kuu pärast tagasi... Nüüd see 3 kuukeskmine ka päris õige, alates novembrist pump peal, et ilusti 3 kuud täis saanud. Pumbaga elu aga hoopis teine, mis süste tehes. Piiga ärkab 10-11 vahel , sööb siis kui isu on, mõni päev piirdubki 2 mandariiniga, mõni päev jälle sööb nagu "loom" :) Nu igatahes ma ikka ei väsi seda kiitmast.
Ühtegi korra pole mingeid erroreid olnud, kanüül pole kunagi ära pealt tulnud ise ja kanüülikohad paranevad ilusti ja ruttu ära. Piiga nüüd 2 a ja kaalub 14 kg ja 89 cm pikk, võtab ilusti kaalus juurde ja on muidu terve ja rõõmus ja rõõsa.
Siiski endiselt mõõdan öö jooksul 2 korda + siis päeval enne igat söömist või näksimist ja siis kui piiga imelik tundub, või siis ennem õue minekut, et üks 10 testriba ööpäevas läheb ikka, vahest ka rohkem.
Kats
23.02.2008 23:47
Siiras hea meel Teie üle!!!
Seleta ,mida tähendab ruttu paranevad kanüülikohad. No näiteks -mitu punast täpikest selgelt pepu peal näha on? Täna käisime saunas ja ega ikka mulle ei meeldi poisil need kanüülikohad. Kuumus ja niiskus kuidagi veel eriti võimendasid täpikeste vaatepilti. Et see tagumik nii pisike ka peab olema. Me vahetame iga 3 päeva tagant asukohta.
Kersti
24.02.2008 00:14
Kats,
Meil siis nõnda, et kui pump pealt ära võtta ja kohe vanni läheb siis läheb see pumbakoht nati punaseks, aga punetus kaob öö jooksul viimasel ajal teen nõnda, et mõõdan v/s ära, kui vaja vajutan nuppu, ootan üks 10 mintsa, et ikka insuliin organismi saaks, võtan pumba ära ja siis u tunnike tips jookseb palju pepuga ringi ja siis alles pistan vanni ja siis see koht punetama ei hakka... peale vanni siis emla kreem teise pepu poole peale ja uus kanüül sinna, et siis vana arm puhkab 3 päeva + siis veel kah ei pane sinna augu peale vaid nats eemale, et saaks veel hingata, et kokku üks koht hingab ikka oma nädala ära, ennem kui uuesti panen.
Ohh nii keeruline seletada :) Aga mul vist piigal hea nahk või nõnda, kui praegu vaadata, siis homme kanüüli vahetus päev ja siis seal poole peal, kuhu uus kanüül tuleb, on hästi väike roosa täpike, pratiliselt pole enam näha...
Aga kanüüliga koos vanni ei pista, siis läheb küll auk koledaks, ühe korra juhtus nii ja siis paranes ikka väga kaua... läks paiste jne ( nuh nahk ei saanud seal plaastri all õhku ja ei kuivanud ära jne )
Vahtus päevad on meil pühapäev ja kolmapäeva, mõlema õhtud...
magidon
24.02.2008 11:46
Meil on ka need roosad täpikesed kanüülikohtadel. Arst ütles, et need on nii pindmised, et sellepärast muretseda pole üldse vaja, aga mind ennast kuidagi häirib. Hakkasin nüüd uuesti kõhu peale proovima ja seekord õnnestus (paar aastat tagasi millegipärast mitte - siis kippus kanüüliots kõverduma jmt.). Nüüd panengi vaheldumisi pepule ühele poole, siis teisele poole, siis kõhule naba alla vasakule ja siis naba alla paremale ja siis hakkab ring otsast peale ning panen vanast täpist võimalikult eemale. Kunagi olen proovinud ka reie peale panna, aga see ei sobinud nagu ülde kohe mitte. Sinna sobiks panna vast täiskasvanul, kes oskab paremini ennast kontrollida ning kes on väheliikuvam kui laps.
Kats
27.02.2008 17:56
Meil soovitati kanüülikohti sagedamini maseerida ja isegi tselluliidikreemi nendele kohtadele määrida. Sinna on tekkinud pisikesd rasvakühmud. Ja ma ei tea kuidas, aga pean teisi kohti uuesti proovima hakkama. Seni pole mul enesekehtestamine eriti õnnestunud. Raske ikka panna asjandust paika, kui nimelt kohe väänleb ja kisab. See vist hetkel ka vanuseline iseärasus ja lapse oma mina näitamine.