milline pump on sinu lapsel??

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
lapsele pandi Tallinnas proovi pump MiniMED 508. laps juba 11 aastane ja mulle tundub, et kuidagi häbeneb seda pumpa. et nii suur ja ega eriti riietega varjata ei saa. juba teatas mulle, et kooli ta küll sellega ei lähe. kas on siis ikka mõtet 20 tuhat maksta, kui nagunii vedelema jääb?? milline pump on sinu lapsel ja kas ta ise on rahul?? kes selle otsustab, et milline pump just lapsele pannakse? ma mõtlen ikka välimust ka. aitäh!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5195/milline-pump-on-sinu-lapsel
RE: milline pump on sinu lapsel??
Minmed 508 on meil, mul piiga küll 2,5a ja selles vallas oma arvamust veel ei avalda. Aga nu klge, , lapsele tuleb ikka selgitada, et egas see mingi ilu asi pole, vaid vajalik... Ja nu mul õnnestub küll pump suht hästi ära peita. ntx kui panen pluusi kaeluse külge ja kaputiga dressikas/ kampsun selga siis see jääb sinna kapuutsi alla ja pole nähagi. Kanüüli juhe siis naha vastu pluusi alla. Kui pükse värvli küljes, siis mult jube tihti küsitud, kas nii väiksel lapsel peab juba mobiil küljes olema... Et egas võõrad ju ei teagi, mis see on. Ja nu minu laps kasvab koos pumbaga, et egas ta vist ei saagi teadma elu ilma selleta, et loodetavasti meil sellised probeeme ei teki... Ja nu pole ta midagi nii suur, suuremal lapsel just seda lihtsam ära peita, kasvõi kotti jne. Täna päeval ju igast juhtmeid küles ( kõrvaklapid muusika kuulamiseks jne ) Et ei saaks ka keegi sellest aru... Nii kui teile juba proovi pump peale pandi, siis vast suhkrud kõiguvad, tuleks ikka eelkõige selgeks teha lapsele, et see mugavam/ parem vahend haiguse kontrolliks. Kas teda siis see ei lohuta, et süsti enam pole ja kõik toidud lubatud, lihtsalt ennem nuppu vajutus... Ja minu teada haigekassa siis finatseeribki ainult seda minimed 508 ( teil siis tarvikud 90 prossalise soodusega) Ja välimusel pole ju tõesti midagi viga. Muidugi nüüd juba uuem mudel, mis natuke vingem, aga maksab see 65 tuhat ja tarvikud kuus ca 10 tuhat.... ( muiugi välimus, mind nii väga ei huvita, vaid sellel on paremd võimalused haiguse kontrolliks )
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5197/milline-pump-on-sinu-lapsel
Jeerum! No see on nüüd küll äärmiselt kummaline lähenemine. Jääb vedelema? Ma ei tea küll siiani mitte ainsatki pumbakasutajat, kellest oleks pump vedelema jäänud, kuna see ei meeldi või ei sobi. Häbeneda? Mis siis nüüd tähtsam on? Kas tervis või mingi häbenemine? Minu laps on 12 ja juba kaua pumpa kasutanud. Ei paista tal see riiete alt mitte kuskilt välja. Alati on kas pluus peal ja,või pumb on pandud pükste või seeliku sissepoole nii, et see ei paista üldse välja. Arvan nagu Kerstigi, et tänapäeval on noortel ju kõiksugu pleiereid ja vidinaid nii, et kui see ka paistaks välja, siis mitte keegi ei tuvastaks ära, mis riistapuuga tegemist on. Mis veel häbenemisse puutub, siis ma olen oma last küll selles mõttes julgustanud, et oma haigust ta kõva häälega kuulutama ei pea, aga häbenema ka mitte. Klassikaaslased on ilmselt harjunud. Nooremates klassides küll oli mingi narkomaaniks nimetamine, aga nüüd pole enam kuulda olnud. Aasta tagasi, terviseõpetuse tunnis aitasin lapsel oma haigusest ettekande kirjutada, mille ta esitas oma klassikaaslastele. Rääkis haiguse olemusest, kontrolli all hoidmisest ja sellest, kuidas talle abi anda kui midagi juhtub. Õpetaja tegi meile sellise ettepaneku ja laps ise oli kohe nõus. Pumba juurde tagasi tulles, siis Hirmuga mõtlen sellele, et aastad aina lähevad ja siis, kui ta täisealiseks saab, siis tuleb sellest "lõbust" ilmselt loobuda. Tõesti, ei kujuta elu ilma selleta ettegi, eriti veel pubekaeas, kus suhkrud hakkavad veel rohkem omatahtsi tegutsema. Imestan veel sedagi, et kas su laps siis ei taha, et torkimist vähemaks jääks? Usun, et kui tal see nii nädal-paar peal on olnud, siis ta sellest enam ei loobuks. Kersti, haigekassa finantseerib ka Accu Cheki pumpa. Aga MiniMed vist on etem.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5198/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ikka ka sama 508 pump. Kuidas see pump siis nüüd äkki nii suur on? Kui siin väiksemad saavad selle ära varjata, küll siis ka teie. Asi on ikka rohkem tahtmises. Meil see küll vedelema pole jäänud. Paar korda, mis on vaja olnud nüüd vahest süsti teha, siis on ikka suur kisa majas. Kanüüli paneku ajal teeb vahest piuksu, kuid süstalt nähes on kisa taevani. Proovige ikka hakkama saada, see ju tema enda huvides. Ärge andke kohe esimese tuju peale alla.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5199/milline-pump-on-sinu-lapsel
Kas teda siis see ei lohuta, et süsti enam pole ja kõik toidud lubatud, lihtsalt ennem nuppu vajutus... Tänapäevaste insuliinidega (erinevalt nendest, mida lastele endokrinoloogid kirjutavad) on kõik toidud lubatud ja puuduvad kohustuslikud söögiajad. Väike nõelatorge on tühine, võrreldes kõigi ebamugavustega, mida pumba kandmine põhjustab. Usun endiselt, et pumpa kasutavate laste hea vs ei ole mitte tänu pumbale, vaid insuliinile, mida läbi selle aparaadi manustatakse. Ei imesta, et kooliealine ei taha seda vidinat endale külge riputada, mina ka ei taha, isegi mobla sokutan pigem taskusse või käekotti ja veel ööseks endale midagi külge rippuma jätta...no ei!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5201/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ake, kas sa oled pumpa kasutanud, et tead, milliseid ebamugavusi see põhjustab? Minu laps ei ole veel mitte ainsatki korda kurtnud ebamugavuse üle, samuti pole mitte kunagi olnud probleem, kuhu see peita, sest masina annab edukalt panna püksi- või seelikuvärvli sissepoole. Ja me ei ole sellepärast mingeid spetsriideid küll ostnud, kuhu alla see peaks ära mahtuma. See pump on tegelikult nii õhuke ja väike, et mahub sinna alla ilusti peitu. Öösel see ei ripu lapse küljes, vaid on samamood pidzhaama pükste püksikummi küljes, samuti saab seda eduliselt padja alla panna. Absoluutselt ei ole nurinat kuulnud, et segab või jääb ette. Loomulikult on just insuliin see, mis lapse tervise hea hoiab, aga pumbaga on suhkrut oluliselt kergem kontrolli all hoida ja päeva jooksul vajaduse korral reguleerida. Usun, et eriti väiksemate laste puhul on ikka päris oluline vahe, kas torgata 1 kord kolme päeva jooksul või torgata 6 korda päeva jooksul. Ja siiski, süsteskeemi puhul on võimatu saavutada sama stabiilset baasinsuliini mõju kui süsteskeemil. See ei ole ainult minu isiklik kogemus, vaid seda on korduvalt rõhutanud ka arst. On ikka päris suur vahe, kas sul insuliini tase liigub peale süsti teatud skeemi järgi (mitte eriti hea skeemi järgi - üles ja alla) või tiksub koguaeg, ööpäevaringselt ühtlaselt peale ilma, et oleks (baasist tingitud) olulisi tõuse ja languseid. Miks sa laidad sellist asja, mida sa ise ilmselt pole ihusilmagagi näinud, veel vähem proovinud? Minul on kogemused mõlema variandiga ja ma tean, mida ma räägin. See, et pumbaravi on hetkel parim kättesaadav ravi laste jaoks on fakt, siinkohal ei ole isegi millegi üle vaielda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5203/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ühinen Ake arvamusega, et ei tasu imestada, et kooliealine ei taha pumpa külge riputada. (muide, keegi ei ole seda laitnud ega vaielnud ja näinud on neid ka iga vähegi koolitatud diabeetik). See on väga hea, kui laps on seadmega nii harjunud, et see teda ei sega. Mina näiteks olen aastakümnetega süstimisega nii harjunud, et kui keegi mulle praegu ka tasuta pumpa pakuks (mida täiskasvanu puhul ei juhtu), ei tahaks ma seda mingil juhul. See, mida nii Ake kui mina öelda tahame, on see, et ärge palun väga imestage, kui teie laps seda teismelisena enam võibolla kanda ei taha.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5204/milline-pump-on-sinu-lapsel
Aga, kas teismeline süstida tahab teiste ees?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5205/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ok, minu pikk kiri kaudus just ära... Ühesõnaga ma tahtsin öelda, et Ake, mu õde jagab täiesti sinuga arvamust :) Ta kah mitte kunagi ei taha seda masinavärki endale saada... Aga mina arvan, et see ikka minu lapsele ainu õige variant. Ise ma mõtlen, et minu plika tõesti kasvab sellega koos, ehk ei teki tal sellised häbenemise teemasid. Ja nuh eks see tema valik, kas ta tulevikus ka seda tahab või mitte. Egas mina sundima ei hakka, aga oleme mehega sel teemal rääkinud, et kui ka Kertu saab 18 ja soovib siiski pumba raviga jätkata, siis meie kui tema vanemad haiguse kulusid jäämegi toetama ( sest eks noorel ole tõesti raske seda raha leida) Eks nõnda kaua toetab, kuni laps endale ise jalad alla saab ( korralikule tööle jne ülikoolid läbi ) magidon, aga miks üldse peakski teiset ees süstima, mul õde alati nii diskreetene selles suhtes olnud, alati lahkub, kas wc- mitte et ta häbeneks seda, vaid ei taha küsimusi ja neid pilke... Nu mina küll tõesti nuppu saan teiste ees vajutada, aga nu üldiselt ka mina võõras seltskonnas lähen eemale, sest ma olen väsinud sellest, mismoodi mu last hakatakse siis vaatam, kui imelooma ja rääkima, oi kui kahju ja vaene laps jne. Kergem on korraks kuskile vaiksemasse kohta minna...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5206/milline-pump-on-sinu-lapsel
Kersti, sellest ma räägingi, et pumbamajandust annab täpselt samamoodi varjata kui süstimist. Enamus diabeetikuid ei süsti teiste silme all, samamoodi ei ole vaja pumbaga teiste silme all toimetada ja vähemalt suurem laps saab selle pumba omale riiete külge nii sättida, et see kuskilt välja ei paista. Ma just praegu lapse käest küsisin, et kas keegi on kunagi märganud tal seda pumpa küljes ja kas keegi (kes pole tema asjadega kursis) on mingeid küsimusi selle kohta esitanud ja ta vastas eitavalt.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5207/milline-pump-on-sinu-lapsel
Minu 16 aastase lapse klassivend on ka diabeetik ja tal on pump.Küsisin siis ,et kas segab ka ,sain vastuseks et üldsegi mitte ja ,et on ikka palju,palju parem kui süstides.Ise ta seda ei häbene,demostreeris mulle suisa oma pumpa.Klassis pidavat ka kõik teadama,et tegu diabeetikuga ja elu pidavat olema nagu lill.Üks päev oli ta meil siin külas ja pugisid meie lapsega kartulikrõpsu,mina kohe küsima,et kas endale liiga ei tee ja ,et ma tooks talle hea meelega kartuleid kapsa-hakklihahautisega tema aga hakkas laginal naerma . Nii,et mina arvan,et see pump on ikka hea asi küll.Oma lapsel ma seda veel ette ei kujuta,sest nii kui päev algab ja vihma ei saja siis meie laps kohe basseinis on ja õhtuks suudab ta end nii ära mökerdada,et vannis käik on kohustuslik.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5208/milline-pump-on-sinu-lapsel
magidon Ake, kas sa oled pumpa kasutanud, et tead, milliseid ebamugavusi see põhjustab Ütleks, et sina ei ole ei pumpa ega süstimist enda peal kasutanud, nii et kas ikka tead, milliseid ebamugavusi need mõlemad toimingud põhjustavad???
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5211/milline-pump-on-sinu-lapsel
Alustaks sellest, et jutt ei olnud väikelastest, kelledele on pump tõesti hetkel vist parim lahendus, vaid koolilapsest, kes on täiesti võimeline ise toime tulema oma süsivesikute ja insukate arvutamisega, kui vaid talle võimalus antaks. Emmed unustasid jällegi, et ka täiskasvanud diabeetikud ei ela kiviajas! Miks sa laidad sellist asja, mida sa ise ilmselt pole ihusilmagagi näinud, veel vähem proovinud? Huvitav lähenemine...kuidas saaksin avaldada arvamust asja kohta, millest midagi ei tea? Loomulikult olen endale asja selgeks teinud ja kaalunud pumba plusse ja miinuseid (maksumus ei kuulunud kumbagi tulpa). Ja samas, emmed, kas tunnete tegelikult tänapäevaseid insuliine? Kas teie olete nende "hingeeluga" kursis? Miks halvustate pumba mitte pooldajaid, kui ise ei teagi, millest jutt?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5212/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ake, ma ei ole tõesti enda peal ei süstimist ega pumpa kasutanud, aga ma usun oma lapse juttu. Ilmselt kumbki neist pole väga mugav, aga mu laps on piisavalt suur, et eristada kumb parem on. Kuna tuleb valida kahe halva asja vahel, siis pump on parem valik. Ma ütlen ilmselt sajandat korda, et ma ei oska öelda, mis täiskasvanud diabeetiku jaoks mugavam ja parem on, aga lapse seisukohast on pump (eriti veel see mõõtmisanduritega pump) kahtlemata parim võimalik ravi, mida hetkel diabeediravis pakutakse. Ma ei viitsi siinkohal üleüldse vaidlema hakatagi. Ja see ei ole mitte ainult minu seisukoht, vaid eelkõige meie arsti arvamus, keda pean Eesti kõige paremaks laste endokrinoloogiks. Ja küllap ma ühtteist ikka neist tänapäeva insuliinidest ikka tean ka. Süsteskeemiga ei ole kohe kindlasti võimalik ka mitte kõige uuemate ja paremate insuliinidega, ka mitte kõige parema tahtmise juures sama ühtlast veresuhkrutaset hoida kui pumbaga. Kuna mu laps on mitu aastat järjest, üks kord aastas teinud vs monitooringut, siis on mul võimalik graafikuna vaadata, kuidas pumbaga veresuhkur liigub. Pumpa mitte pooldajaid pole siin mitte keegi halvustanud. Pigem üritan julgustada neid, kel kogemus puudub ja kes on kahevahel. On selles midagi halba? Veelkord Ake, mitte keegi pole sind lolliks pidanud. Kindlasti tead sa meist kõigist rohkem siin, aga ära tõtta halvustama seda, mida sa ise enda peal reaalselt pole kasutanud. Ja ära unusta asjaolu, et pubekaeas liiguvad suhkrud natukene teistmoodi, kui täiskasvanul, kellel enam hormoonid ei mölla ja, kellel päevaplaan ja söögiharjumused on rohkem paika loksunud. Sa võtad kuidagi jube isiklikult seda asja siin.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5213/milline-pump-on-sinu-lapsel
Sa võtad kuidagi jube isiklikult seda asja siin. Kui sa kirjutad kirja nimelt mulle, siis kuidas teisiti see olla saabki? Lapsele on pump hea lahendus, keegi polegi teisiti väitnudki, kuid hea vs'i tasakaal on ka süstides võimalik saavutada. Kordan veel kord oma seisukohta, et pump ei ole imevahend, mis suhkrud korda teeb, nupule vajutaja on, sõltumata kas on see siis pen'i või pumba nupp. Kui keegi usub teisiti, siis see on tema valik, aga milleks hakata lahmima, et kas ikka tead, kas ikka tead... Sinu laps ütleb praegu, et pump on OK, aga laura-liisi laps nii ei arva ja ma saan tast aru ning kuna siin foorumis hetkel kirjutavad ainult pumba pooldajad ja jutt on siiski ainult plussidest, siis üritasin talle öelda, et ta laps ei ole ainus, kes nii tunneb. Muide, tean viie aastast diabeetikut, kes viskas hundiratast selle peale, kui ta vanemad, tema nõudmisel, pumba kasutamisest loobusid. Ja mis puutub teadmiste pagasisse, siis mul on suht savi palju keegi teab. Puuduvad igasugused alaväärsuskompleksid. Arvasin siiani, et on tore teistega oma teadmisi jagada, aga kui pole vaja...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5214/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ei Ake, Sinu jutus on alati iva sees! Ära nüüd ära kao! Aga mina oma pojale ka ei suuda selgeks teha, kuivõrd tore asi see pump on. Ise saan ma ehk aru, saan aru ka süstemetoodikast, vs olen insuliinisüstetega 7,0-ni viinud. aga eks pumba taga ole ikka emme mõistus ja hoolivus, pump üksi ise imet ei tee. Seda kummalisem oli Pärnus pumba reklaami üritusel näha arsti poolt esitletud pumbapoissi, kes pidavat väga hästi toime tulema, omal keskmine vs üle 8, ja ema "õitses" tal kõrval, oi kui tublid me oleme, jagasid veel õpetusi oma näite varal. Lubage naerda, tõeline nali oli kõrvalt seda vaadata. Olen ise rumal, üritan pidevalt üle oma varju hüpata poja diabeeti ohjes hoides. Lepin poja valikuga, et süstida on parem. Pumpa küljes olemata tunneb ta ehk tõesti end süsteväliselt mittediabeetik olema. Ja ju tal on seda tunnet vaja tunda, et mitte erineda teistest.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5215/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ka meil on pump jutuks tulnud. Vastus - kategooriline ei. Kui mõtlen poisi pidevatele trennidele ja pikkadele rannapäevadele ei kujuta ka ise teda pumbaga ette. Rannas on ju lihtne korraks koti juurde joosta, suhkur ära mõõta, vastavalt vajadusele lisaamps või -süst ja vette tagasi. Ma arvan, et enne trenni peaks ka vist kanüüli välja võtma - pole vist hea sinna pihta tugevam löök saada. Judost-karatest loobumine ei tuleks kõne allagi, sinna ta tahtis juba lasteaias enne diabeeti. Kolme aastaga on ind ainult kasvanud, ei tahaks et laps tunneks, et diabeet on talle takistuseks millegi tegemises. Väikelapse puhul on pump vist tõesti parim lahendus, aga teismeline peab selleks ikka ise valmis olema.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5216/milline-pump-on-sinu-lapsel
Mina pole mitte kunagi väitnudki, et keerad aga pumba peale ja ongi kõik mured murtud - ehk haiguski kadunud? Loomulikult tuleb endal kaasa mõelda ja tegutseda, et tulemus pumbaga hea oleks. Ainuüksi pump üksi ei tee midagi. Jättes praegu kõrvale kõik muud faktorid - häbenemise, ebamugavuse, torkamised, mitte torkamised vmt. tegurid, siis kõige suurem erinevus süsteskeemil ja pumbal on see, et süsteskeemil, pärast süsti toimub pika insuliini tõus, mis jõuab haripunkti paari tunni pärast (sry, kui tundidega praegu eksin, enam ei mäleta täpselt), hakates siis üsna kiiresti langema, kuni järgmine pikatoimeline peale tuleb. Rohu mõju käib kogu ööpäeva vältel üles-alla... Räägin praegu ainult pikatoimelisest. Aga pumba puhul tiksub rohi peale kogu ööpäevas ühtlase sirgena, tehes kuidas kellelgi - kas 2-3 või 4 korda ööpäevas ühe tibatillukese nõksu üles- või allapoole (kui doosi hulk suureneb või väheneb teatud kellaaegadel). Kuna rohi tilgub peale ühtlaselt on seetõttu lihtsam ka suhkrut paigas hoida ja lihtsam arvet pidada toidu ja booluste peale keeramisel. Muide, arsti käest nimme küsisin, kas mõni laps on pärast mõneajalist kasutamist sellest ka loobunud ja ta ütles, et tema patsientide seas sellist last pole. Lihtsalt maria, tead, osad arstid vist tahavadki, et väikestel oleks glükohemo natuke kõrgem. Pumba koosolekul arst ütlest, et kuskil riigis oli arstidel lausa vanusegrupiti jaotatud nn. normaalsed glükohemod. Et väikestel loeti heaks, kui see oli kuskil 7-8 -ringis (vist lapse turvalisuse huvides) ja teatud vanusest (ei mäleta täpselt millisest) oli hea 6-7. Õnneks hakkab see hoiak vist kaduma. Mäletan, et eelmine arst, kelle juures käisime (siis meil veel pumpa polnud), nähes meie keskmist, mis oli ükskord 7,0, lausa kohkus kergelt ja pani kohe doosid väiksemaks, et glükohemo tõuseks. Nii oligi meie glükohemod pumbaeelsel perioodil 7,5-9,3 või, midagi seesugust ja arst muudkui aga kiitis. Nüüd pumbaga on tavaliselt 5,7 - 6,5. Nii, et see 5-aastane kõrge keskmisega pumbaomanik võis olla nimme sellise keskmise peale timmitud. Aga, kui tal see üsna stabiilselt selle numbri ümber püsib ilma suurte tõusudeta, siiis ehk polegi nii halb? Aga tegelikult tahaks hoopis seda teada, kuidas Laura-Liisil lapsel läheb. Vist vähemalt nädal kogemust peaks selja taga olema?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5217/milline-pump-on-sinu-lapsel
Mina olen aru saanud, et algajatel väikestel diabeetikutel on seda ilusat glükohemo suht raske saavutada. Kersti on siin selles suhtes medalit väärt. Ehk olid eelpoolmainitud lapse eelnevad glükohemod veelgi kõrgemad, et arst neid kiitis? Kui minu laps haigeks jäi, siis esimene glükohemo pärast haigestumist oli koguni 11 millegagi (mul võttis ikka kole pikalt aega, enne kui ma süsteemile pihta hakkasin saama), ning kui järgmiseks korraks saime selle 9 peale, olin saavutatuga tolleks hetkeks ikka väga rahul. See aga ei tähenda, et antud tulemusel peaks pidama jääma. Me püüame edasi, aga alla 7 pole seda veel kordagi saanud. 7-ga on meie arst igatahes meiega rahul. Need vanusegruppide tabelid on välja toodud dr. Šhori raamatus "Sinu laps ja diabeet" (kui mu mälu mind ei peta). Ake! Mina tahan ikka, et sa meiega oma teadmisi jagad! (Sul paistab neid palju olema ning lisaks teooriale, oskad Sa seletada, kuidas neid praktikas kasutada). Mina olen igatahes siinset foorumit lugedes saanud tühjaks jäänud lüngad ära täita. Aitäh, Teile, kes Te võtate vaevaks oma kogemusi jagada! (P.S. On tore, et vaatenurgad on erinevad!)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5218/milline-pump-on-sinu-lapsel
Meil viimane kolme kuu keskmine oli 6,7 ( aga ma tahaks, et see oleks 5-ga miskti ) Aga arst ütleb et alla 6 seda väga lasta ei tahagi nii väikse lapse puhul, kui meie oma ( Dr Einberg siis ) Nu nii ma olen aus ja ütlen, et Kertul on ikka suuri tõuse kah olnud pumbaga olles, et päris nii hea meil pole, kui Magidon kirjutab, aga ma usun, et siin mängib vanus rolli, et pidavatki, vist alla 3a see tohutult hüplema... nuu püüdleme igatahes paremuse poole. Mina arvan kah, et Ake, egas keegi siin ju ei ütle, et sa jama juttu ajad, Oled ikka tark ja aidanud meid kõik oma nõuga. Mina kah alati loen huviga su postitusi, et jätka ikka samas vaimus :) Muideks mina olen süsti torget enda peal proovinud ja polenud see hull midagi ( mina vana süsti kartja muidu ) pumba nõela pole, sest ei taha neid raista sedasi ilma asjata... Ma siiski tuline pumba pooldaja, aga ma ütlen ka ausalt, et vahest on tõesti süsti tehes mugavam, eelkõige suvel, et msikti pole küljes jne. Ntx meie lapsel on küll nõnda, et pump ei saa küljest ära olla, isegi siis kui ma eelnevalt vajutan ühikud peale on v/s kohe kõrgem kui pump pealt ära on.... Eks iga üks peab leidma selle, mis talle sobib :) Egas tülisid pole ju vaja, kõik räägivad omadest kogemustest... ja see ju ainult hea ;)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5220/milline-pump-on-sinu-lapsel
Tore lugeda, et pole asjata foorumis aega raisanud. Eks minagi olen oma teadmised põhiliselt teiste staažikate diabeetikutega kogemusi vahetades ja ennast jälgides (pean endiselt päevikut) kogunud. Abiks muidugi ka minu arst, Ulvi ja kirjandus, kuid diabeet siiski iseõppijate haigus, paraku... Pumba teema juurde tagasi minnes, tooks välja tema peamise miinuse minu jaoks - ma peaksin loobuma vesiaeroobikast, sest olla tund, poolteist ilma igasuguse insuliinita ja samal ajal trenni teha ja pealegi 2-3 korda nädalas (mitte paar korda suvel rannas), ei ole mingit moodi organismile hea. Süstides seda probleemi pole - Levemir on mul organismis 24h. Aktiivsete pubekatega ilmselt sama teema - pump segab. Häbenemine ja varjamine on siin mitmeid kordi jutuks olnud. Kui nüüd tohib...irw...siis uudishimulike vältimiseks, ei vaata enne ega pärast süstimist ringi. Silmsideme puudumine välistab ka uudishimulike küsimused, kes nägi, see nägi, kui ei meeldinud, eks pööranud pea ära...WC on minu jaoks out, sest sellises patsillipesas ma ennast süstida ei saa. Ja nüüd "magustoit" :)). Sain siin küllaga süüdistusi, et pole pumpa ise endal katsetanud (ka süüdistaja pole seda endale külge riputanud) ja ei tea millest räägin... Olen alati rõhutanud, et räägin tänapäevastest insuliinidest, nii et magidon, sul oleks kena oma sõnad tagasi võtta, pärast süsti toimub pika insuliini tõus, mis jõuab haripunkti paari tunni pärast (sry, kui tundidega praegu eksin, enam ei mäleta täpselt), hakates siis üsna kiiresti langema, kuni järgmine pikatoimeline peale tuleb see on eilne päev.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5221/milline-pump-on-sinu-lapsel
kirjutan nüüd teist korda, postitasime Akega samaaegselt ja minu oma lendas kusiganes. Nii, tõesti, Magidon, kes oli vist seguinsuliini peal, pikk insuliin ei tee mingit jõnksu haripunkti suunas. Pikk ehk baasinsuliin toimib küllaltki ühtlaselt kogu ööpäeva vältel. Ja kui teda lihtsalt hommikuni ei jätku, siis tuleb annust suurendada ja jagada kahele süstekorrale ööpäevas. see graafikul kujutatud tõusu kaare tekitab segust lühitoimeline insuliin. ja sellist asja kui hea või halb näit pole olemas. On arstide poolt hääletuse-analüüsi tagajärjel määratud glükohemo näit, praeguseks on see 7,5, millest allpool vs hoida suutes on oarganismis kahjustuste tekke võimalikkus nullilähedane. Ja pumbapoiss oli suur mees juba, vanust vist 12. Ja arsti kiitus toetub pigem tõsiasjale, et "kiida lolli, hakkab veel paremini tööle"! Vabandust, kui nüüd valusasti välja kukkus, aga tõsi ta on. Suhkruhaige on ju sinu, mitte arsti laps!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5222/milline-pump-on-sinu-lapsel
ja kui inimene teeb aktiivselt trenni, siis aktiivse treeningkoormuse tagajärjel põletab organism küll enam süsivesikuid, kuid ka kogu treeningu vältel vajab organism norm toimimiseks insuliini, mida pumba küljest ära võttes organism enam ei saa, süsteravi korral on pikk insuliin baasiks olemas. õnn muidugi, kui trenni ajal maost vereringesse imenduvad süsivesikud kompenseeritakse trenniga üksühesse. aga kui on süsikaid rohkem, siis jäävad need vereringesse ringlema. ja trenni tegelik koormus avaldub ikkagi pärast treeningut päris pika aja vältel. treeningu ajal on insuliin vajalik, jooksmisest üksi ei piisa. olen lugenud, parim aeg treeninguks on tund-poolteist peale söömist-süstimist.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5223/milline-pump-on-sinu-lapsel
ja kolmandaks, imestama paneb mind just see, et loengu pidajaks ja pumbapoisi kiitjaks oli just teie poolt kiidetud Dr. Einberg. oleks ta siis poole sõnagagi maininud, et teil on veel hea näiduni vaja püüda. või näoilmegi, ei külma kõhuga naine oli.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5224/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ja nüüd "magustoit" :)). Sain siin küllaga süüdistusi, et pole pumpa ise endal katsetanud (ka süüdistaja pole seda endale külge riputanud) ja ei tea millest räägin... Olen alati rõhutanud, et räägin tänapäevastest insuliinidest, nii et magidon, sul oleks kena oma sõnad tagasi võtta Jah Ake, võtan sõnad tagasi, Sinul on alati õigus!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5225/milline-pump-on-sinu-lapsel
Dr Einbergi pole siin küll vaja materdada, ta on siiski Eesti üks parimad laste endokrinolooge, ja tunneb ta oma tööd siiski hästi. Ja nüüd lähete ju liiale Magidoni materdamsiega kah, eks igal ühel ole eriarvamused ja enamus vist on need juba välja öelnud. Eks see olegi nii, et kõik vaatavad asja oma mätta otsast... Meil, kelle lastel on pumbad on just selle pooldajad ja tegelikult tuleb ju tunnistada, et on tõesti üks igati hea asi ja seda eelkõige väikestele lastele nu ja isiklikult arvan ,et ka noortele ja täiskasvanutele...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5226/milline-pump-on-sinu-lapsel
pump meil jah nüüd peal olnud üle kuu. alguses oli proovipump. nüüd siis päris oma pump. see on hea, et on võimalus osaliselt maksta. lapsel suhkrud kipuvad ikka kõikuma. kuigi tunduvalt vähem, kui süstides. kõik sõltub igast pisimastki asjast. näiteks laps on närvis, või tujust ära, kohe teevad suhkrud seda mida tahavad. ja teismeliseeas on eriti palju seda tujutsemist. tundub, et nüüd on suvi ka meile lõpuks jõudnud. ja veedame palju aega rannas. ex seal veits raske selle pumbaga. ujub nagunii ilma pumbata. insuliini ei saa. siis mõõdab ja paneb korraks pumba peale vajutab vastavad ühikud, laseb rohu sisse hoiab veits aega ja jälle pump maha. sest uuesti ujuma minek. ja ega rannas ujumisriiete peal ta küll seda pumpa kandma ei hakka. siis on küll vist lihtsam süstimine.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5227/milline-pump-on-sinu-lapsel
Mis dr. Einbergi puutub, siis minu jaoks on tema üks vähestest arstidest, kes oskab suhelda ja kes ei võta patsienti lihtsalt kui tööobjekti. Tal on olemas empaatiavõime ning lapsesõbralik. See väljend - "külma kõhuga" on väga valesti tema kohta öeldud. Ta on väga vaikne ja malbe ning tema viga on ehk see, et ta ei suru oma arvamust peale, vaid ta jätab ehk liiga palju lapsevanema enda otsustada, vahel võib-olla ka siis, kui lapse jaoks oleks teistmoodi parem. Mis sellesse puutub, et ta seda kaheksast glükohemo kiitis, siis seda tegi ta ilmselt eelkõige lihtsalt viisakusest. Seda ju ei tea ka, milline oli selle lapse glükohemo enne. Ehk oli 10? Siis oli kiitmine ju omal kohal. Seda on ta alati rõhutanud oma loengutel ja ka eravestlustel, et eesmärgiks on pumbalastel glükohemo alla 7. Siis on pump oma eesmärgi täitnud. Ja enamikel see nii pidi ka olema. Üldiselt on ta siiski üks parimaid (et mitte öelda kõige parem) lasteendokrinoloog Eestis. Ja ta on selles pumbamajanduses ära teinud metsiku töö. Esiteks see, et need nüüd eestis saadaval on ja teine asi see, et ega ilma korduvate pöördumiste ja palveteta ei oleks hakanud Haigekassa seda asja finantseerima. Esimene kord sai ta oma pöördumisele äraütleva vastuse. Ta käib pidevalt välismaal loengutel ja seminaridel end täiendamas, uut infot hankimas ja välismaa kolleegidelt kogemusi saamas. Muide, ujuda saab ka pumbaga. Selle jaoks on pumbale loodud veekindel ümbris calipso.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5229/milline-pump-on-sinu-lapsel
järelhüüdeks: head ujumist siis! pumbaga seonduvalt ongi minu põhimureks just probleemid, mis seonduvad pumba remondiga. aga küllap Magidonilt saab ka sellele minu probleemile ammendava vastuse. millest mina kui diabeetiku ema puudust tunnen, on kehaga ühendusesolev glükomeeter, millelt saab pidevalt haige oma veresuhkru näitu vaadata. see oleks pumbast vajalikum, sest süstimisega on võimalik inimesel endal toime tulla, kuid veresuhkrut inimene veel instrumendita mõõta ei saa. ja kõige kaasaegsema pumbaga kaasasolev glükomeeter ei näita ka vs näitu pidevalt. aga noh, pole miskit parata, tuleb edasi elada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5230/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ja jällegi loen ja tunnen, et keegi teab kõigist paremini. Dr. Einberg võib ju olla sinu jaoks, magidon, maailma parim, kuid meil kõigil on arst, keda me usaldame ja kelle arvamust respekteerime. Ausalt öeldes, olen väsinud sellest titelikust ärplemisest...aga mina, aga mina... Vana teema juurde tagasi minnes ja enne kõike emmede pärast, kelle lapsed ükskõik millisel põhjusel ei kanna pumpa, et nad peaks mures olema, et nende võsud nüüd ainuvõimalikust ravist ilma on. Novorapidile, mida pumpades kasutatakse, nii fooni, kui lühitoimelisena, on olemas alternatiiv, süstides Levemiri fooniks ja Novorapidi kiireks. Omast kogemusest võin öelda, et Levemir on väga rahulik insuliin. Kui on huvilisi, siis andke teada, jagan kogemust laiemalt. PS! Endiselt, ei kirjuta aupaiste pärast, ei aja taga enda õigust. Lihtsalt, kui tunnen, et tahaks teistega sõna vahetada, siis seda ka teen.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5236/milline-pump-on-sinu-lapsel
Me nüüd juba 3 nädal Levemiriga katsetame. Alguses tegime õhtul 1 ühiku Levemiri,( hommikuti meil ikka Novomix ka). Esimene nädal oli ikka väga kohutav. Õhtused-hommikused suhkrud olid 20 ümber. Enne oli Novomix ka õhtul, laps harjunud enne und sööma, mina jälle ei julge seda Novorapidi palju juurde teha, kardan ööseks hüposse lasta. Nüüd teeme õhtul 2 ühikut Levemiri, lisaks siis 2,5-3,5 Novorapidi. Hommikuti meil endiselt Novomix- 14 ühikut. Tundub, et lõpuks hakkab looma. Tasapisi lähevad suhkrud loogilisemaks ja stabiilsemaks. Ennelõunased suhkrud ka enam-vähem paigas 7-10 kanti. (Hetkel olen väga rahul). Nüüd kui kole kõrgeks viskab, oskan vähemalt põhjusest aimu saada. Igatahes loodan, et saame ülejärgmiseks nädalaks suhkrud paika, siis hakkab jälle lasteaed, ja seal selle süstla ja glükomeetriga tal keegi järgi ei jookse. Ake! Levemiri kogemus meil hetkel väga aktuaalne, nii et kui tüli ei tee, siis võiksid jagada küll.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5237/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ake, see on nüüd küll lausa solvav, et sa mulle sõnu suhu topid. Ma ei ole mitte iialgi öelnud, et pump on AINUVÕIMALIK ravi. Mina ütlesin, et pumbaravi on parim võimalik ravi (laste jaoks), mida hetkel diabeediravis pakutakse. Ja igaks juhuks rõhutan üle, et laste puhul ning mitte ainult 3-aastaste jaoks, vaid erinevates vanustes laste jaoks. Samuti ei ole ma teisi arste laitnud, kuid dr. Einbergi halvustamine on ülekohtune. Ei ole ka tähele pannud, et ma oleks titelikult ärbelnud. See, et ma julgen oma arvamust omada, sinu omast erinevat, teeb mind titelikuks ärplejaks? Ma ütlesin, et minu lapsel on kogemus nii süstimisega kui ka pumbaga. Saan aru nendest, kes veel kõhklevad, mille vahel valida. Ma mõtlesin teisi lihtsalt julgustada, sest mäletan isegi kõhklusi ja kahtlusi, mis mind valdasid, kui meile arsti juures proovipump peale kruviti.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5239/milline-pump-on-sinu-lapsel
Tere kõigile vaidlejatele:). Esimest korda loen seda foorumit tundega, et kellelgi on puhkus puhkamata jäänud. Seni olen ikka üsna mitmed korrad foorumit lugedes heas mõttes laginal naernud ja kiitnud oma mehelegi, kui muhedad on diabeetikud ja nende lähedased. Olen sellest kõvasti tuge saanud. Aga siinne kraaklemine on lausa nõmedaks kiskunud. Loogiline, et igalühel on oma arvamus, aga minna isiklikuks teemas, mis on NII ISIKLIK, pole jsut väga mõistlik. Hetkel on tunne, et vaieldakse teemal, et punane auto on parem kui sinine... Või roheline parem kui kollane - kuigi mõlmad viivad punktist A punkti B. Aga olgu see minu arvamus. Ise olen kolmese daibeetiku ema - pool aastat süstisime, pea pool aastat oleme pumpa kasutanud. Pumpa süsti vastu ei vahetaks vabatahtlikult küll. On olnud paar korda vajadus süstida, ja need on olnud meie lapse õudukad. Pumbaga on ka jamasid jah - uued kanüülid ei kannata kriitikat - osad töötavad, osad mitte. Aga sama on ka peniga - kui pead süstima 1-2 ühikut, ei tea kunagi, kas see jääb kehasse või tuleb koos nõelaga välja. Omast kogemusest räägin. Ja ma pole hooletu ega saamatu, selles olen kindel. Samas glükohemo oli hoolikal süstimisel 9, pumbaga kohe peale esimisest kuud 7,5, uued nr tulevad usutuvasti oluliselt paremad. Seega numbrid räägivad iseenda eest. Ja siinkohal nõustun eelkõnelejatega - et seda väikelaste puhul. Tean mitmeid täiskasvanud diabeetikuid, kes on süstimisega rahul, nr korras. Aga vahe on kehamassis ja ins koguses, mida vaja kehasse viia. Sry täiskasvanud, ma ei tea, mitu ühikut te keskmiselt korraga süstite, aga kindlasti on vahe nt 1 ühik versus 10 ühikut - 1 ei pruugi kehasse jõuda, 10st midagi ikka jõuab. Samas pumba/süsti vahe on meie lapse näitel selleski, et süstiga ei saanud laps kõike süüa (tean juba ette, mis kriitika selle jutu eest saan, aga no ma ei anna 15 kilosele mahla, mis ta nr kosmosesse viib..), pumbaga aga oleme tagasi seal, kus enne diagnoosi - laps sööb kõike, mida mina temale luban (tervisilikult loomulikult). Ja joob ka mahla, kui seda väga tahab - sest ma saan selle neutraliseerimisega iga kell hakkama. Tänu pumbale. Süstiga ei saanud. Tean, et täiskasvanud saavad, sest 50-80 kg ei tee klaas mahla seda, mida 15sele. Lisaks saab pumbalaps nii ujuda kui kõike muud lapsele rõõmu valmistavat teha - kui väga mõlluks läheb, võtame pumba kasvõi pooleks tunniks maha, laseme mürgeldada, anname boolust (ilma torkimata!) ja möll edasi. Ja veel: dr Einbergi "kaitsmata" jätta ma ei saa - tema on jah see tubli naine, kes on loonud Eesti lastele võimaluse pumbaraviks. Muud tema kiituseks pole vaja öeldagi - sest teod räägivad iseenda eest. Pikk jutt sai, aga ju mul oli siis ka vaja rääkida:) - valik - kas pump või süst - on sügavalt igaühe enda oma. Ja arvan, et on hädavajalik, et selliseid kogemusi siin vahetatakse. Enne oma lapse pumpa veetsin mitmeid öid foorumit lugedes, et veenduda, kas teen õige valiku. Tänud nendele, kes julgustasid!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5241/milline-pump-on-sinu-lapsel
Loen ja saan aru, et olen ilmselt aega raisanud. Tundub, et mitte ühte sõna pole mõistetud nii nagu kirjutasin. Jah, Kiks, asi on paiguti nõmedaks kiskunud, kuid lisaks igaühe isiklikule arvamusele on olemas ka faktid. Esiteks, sai "arutelu", pumba vajalikkuse ümber, alguse teismelistest, kes ise oma suhkrutega majandavad. Tittedele, kellel emmed sabas, on muidugi pump vaieldamatult parim, kuid spordipoiss, kes veedab tunde basseinis...? Teiseks, teie (pumba kasutajate) kirju lugedes, olen aru saanud, et jutt käib, meie puhul, aiast ja aiaaukudest. Süstevahend on hea vs'i saavutamisel ikkagi teisejärguline, oluline on insuliin, mida süstitakse. Teie kogemus süstimisel piirdub seguinsuliinidega (olen ka ise alguses süstinud), nendega head vs'i tasakalu saavutada on ime, kui ei ole just verivärske diabeetik, kelle organism ise ka veel veidi töötab. Pumbas kasutate te Novorapidi - loomulikult läksid näidud paremaks. Saadan vahepeal osa minema, uut kirja enam ei kirjutaks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5265/milline-pump-on-sinu-lapsel
Nii palju kui mina mäletan, siis veel aasta-paar tagasi arstid Levemiri lastele välja ei kirjutanud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5266/milline-pump-on-sinu-lapsel
Mina isiklikult ei näe küll vahet, miks teismelise jaoks peaks pump vähem vajalikum olema, kui väiksel. Ma ei kujutaks ette, et mu laps päevas 6 korda end süstiks. Mõnikord sööb ta iga tunni aja tagant ja see ilmselt eeldaks ka sama sagedast süstimist. Samuti ei saa ma aru sellest vahest, et miks siis väikse lapse puhul see ühikute arvestamine teistmoodi oleks? Jah, teismeline arvestab ise, aga mis vahet seal on? Mida see pumba kasutamises või mitte kasutamises muudaks? Mismoodi siis väikelaste puhul pump tõhusamaks osutub? Ma olen üsna kindel, et need väiksed, kes täna pumpa kasutavad jätkavad selle kasutamist ka teismeeas. See, kas laps arvestab juba ise või mitte ei mängi pumba puhul mitte mingit rolli. Ujuvate laste puhul ma probleemi ei näeks, aga keegi siin kirjutas, et poiss teeb karated, sellel puhul on asi tõesti küsitav. Selline spordiala vist tõesti pumbaga kokku ei käi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5267/milline-pump-on-sinu-lapsel
Teine pool kirja läks uttu, paraku just seal oli iva, aga noh kriitika on juba ilma selletagi kõva... Muide, magidon, paar aastat tagasi ei olnud Levemir veel üldse Eestis kasutusel.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5268/milline-pump-on-sinu-lapsel
timpsnarmik Kardan, et teid väga aidata ei saa, sest ise täiskasvanu. Tundub, et olete pioneerid selles osas, aga see on iseenesest tore, sest keegi peab ju alustama. Kuidas teil on suhtumisega nõelatorkesse, kas süstimine on problemaatiline? Kui ei, siis miks mitte minna üle süsteskeemile (nagu täiskasvanutel), kus õhtul ja hommikul on Levemir ja Novorapid vastavalt vajadusele enne sööki. Kirjuta, küsi! Siin ju ka teisi teadjamaid lugejaid, kes õla alla panevad. Vaja vaid piisavalt häiret teha.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5269/milline-pump-on-sinu-lapsel
Põhjus, miks läksime 3 insuliini peale oli poja veresuhkrute kõikumine. Kuna laps käib reeglina 2-3 päeva nädalas lasteaias(sõltuvalt minu töögraafikust) ja sealsetelt kasvatajatelt ma nõuda ei saa, et nad süstiksid, siis oli meil siiani süsteem, et kui lapse peale lõunat lasteaias ära võtsime tegime kiiret juurde. (Lisaks hommikusele-õhtusele Novomixile). Nüüd on poja vajadused muutunud võrreldes eelmise sügisega, kui saime peaaegu ainult Novomixiga läbi. Veresuhkur hakkas hirmsasti kõikuma ja hommikuti õhtuti kole kõrgeid näite viskama. (Eks siin minu viga ka, kõikidele suutäitele järgi ei jõua, lisaks on praegu õueski palju toredaid ahvatlusi, mis seda suhkrut imeväel tõstavad ntx. vaarikad jms.). Niisiis meie tohter soovitas proovida Levemiri just selleks, et seda stabiilsust veidike sisse tuua. Novomixita päris ilma me ei saa veel- lasteaed esialgu ei süsti, (aga eks ma meelitan veel). Aga õhtuse süstiga annab meile Levemir vabadust veidi juurde. (Enne oli vaja süüa kell 18.00. ja kell 21.30.). Nüüd meil enne und oodet süüa vaja ei ole, aga kuna harjumus selleks on, siis sellest probleemid algasidki. Mitte ei oska seda täpset kogus välja arvutada, mida sellele toidule katteks teha. Imelikul kombel just õhtune kiire insuliini süst käitub kummaliselt, kord tõmbab hästi ruttu maha, siis jälle ei saa aru. Aga eks me katsetame. Varsti jälle arstile ja siis vaatab uuesti kõik üle. Levemiri tegime alguses 1 ühiku, nagu enne mainisin, ja kui peale 2 nädalast kasutamist tundus nagu oleks vett süstinud, tõstsime 2 peale. Tasapisi hakkab pilt muutuma. loodan, et saame jälle ilusaks. Süstimisega on nii nagu on- noorhärral valitud kohad, kuhu süste teha. Samas suurt kisa nende pärast meil ei ole ja ühest asjast on poiss väga hästi aru saanud, kui tahab maiustust või midagi toidukorra vahele siis tuleb ise ütlema teinekord, et süsti vaja teha.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5270/milline-pump-on-sinu-lapsel
Pumbaravist veel niipalju, et eks meiegi oleme seda kaalunud, aga pump üksi imet ei tee. Lasteaed “meditsiinilisi toiminguid” ei teosta, seega ei ole meil eriti vahet, kas oleme süstide või pumbaga, lasteaias oleku ajaks pean ikka üritama sättida nii, et vahekord toit/veresuhkur/mäng/veresuhkur/uni oleks enam-vähem tasakaalus. Eks see hirmus laveerimine ole ja enamjaolt on kõikuv, aga me püüame. Pump, mis ka mõõdaks, oleks muidugi lahendus, kuid paraku ei hakka sedasorti tarvikutele veel hammas peale, nii, et püüame toime tulla vanaviisi. Süstimisega probleeme vahel on ( nagu eelpool öeldud valitud kohad), aga eks laps saab aru, et seda on vaja teha. Õnneks väga ei protesteeri. Üldse olen täheldanud, et suvel on seda suhkrut palju raskem kontrolli all hoida, võrreldes talvega. Ilmselt seetõttu, et suvel režiimist suht võimatu kinni pidada, lisaks on laps enamus ajast õues. Trööpamine ja soojad ilmad teevad oma töö, ja loogikat suhkru kõikumistes otsida raskem. Pumbamõtet ma maha ei laida, lihtsalt see variant, mis hetkel oleks meie puhul kättesaadav, kardan et ei leevendaks meie olukorda oluliselt. Seega, elame näeme. Kui süstetega korda ei saa, eks siis mõtleme edasi. Millegi pärast ma usun, et ilma pumbata on võimalik samuti asja kontrolli all hoida. Tuleb vaid välja timmida need õiged vahekorrad. Laste puhul on see lihtsalt raskem.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5271/milline-pump-on-sinu-lapsel
Ake, olen nõus, et eks see iva süst versus pump ikka torkimises ju ongi. Kellele torkimine ok, sellele v-o küll süst lihtsam lahendus. Kellele aga torkimine vastunäidustatud, sellele ikka pump. Insuliinid ju liiguvad parema kvaliteedi poole nagunii. Timpsnarmik, siinkohal oled välja toonud väga olulise poindi - just sellisele lasteaialapsele, kellele kasvatajad/õpetajad keelduvad süsti teha/boolust anda, on pump parim lahendus sellepoolest, et pumbale saab panna ju kellaajalised boolused - lasteaias ju tead, mis kell sööb. Saad pumba nii seadistada, et a la 11.30-12.30 tuleb peale x ühikut, mis neutraliseerib lõunasöögi jne. Seda ikka lasteaiast nõuda saab, et nad garanteerivad, et laps sööb x koguse süsisid igal söögikorral, et insukat liiga palju ei saa.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5280/milline-pump-on-sinu-lapsel
mina kardan küll et kasvataja, kes keeldub last aitamast süstida või vs kontrollida, mis on ju imelihtne, vaevalt see vaevub lapse suutäisi jälgima, et kõik toit ikka söödud saaks. vahel peab väikelast ka meelitama, et mittemaitsev toit suhu pääseks. öelda ta ju võib et jälgib, tegelikkus aga teine. nad ei mõista diabeetikut ega kogu vajaliku toidu ärasöömise olulisust. kes kasvatajatest on abivalmid, neid järelikult ka huvitab kõik diabeediga seonduv, kogu komplekt.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5285/milline-pump-on-sinu-lapsel
Kiks Tore, et oled viimaks keegi, kes vaevus mu kirja mõttega lugema. Aitäh sulle! Pole viimasest postitusest saadik foorumit lahti teinud...nii palju mõttetut lahmimist...ei jaksanud enam. timpsnarmik Lugesin su kahte viimast kirja...äkki vahetad lasteaeda? Mul siin hea targutada, aga, kui on lasteaias hea med.õde või kogemustega hakkaja kasvataja, siis teed hommikul pika (Levemir)ära ja edasi kulgeb päev, kas või telefonitsi - kasvataja loeb sulle ette, mida süüakse, palju on õues ringi rahmeldatud ja sina teed kiired arvutused, palju kiiret insukat vaja süstida. See siis ideaalvariant...aga seniks oled tubli ikkagi!!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/5286/milline-pump-on-sinu-lapsel

Viited