Kärolyn
29.10.2008 09:23
Niisiis, kõigepealt natuke tagamaadest. Olen muide 16 aastane neiu.
Väiksena oli mul hommikuti üles ärgates halb olla, pea käis ringi ja iiveldama ajas. Selleks ajaks kui ma riided vahetatud sain ja söögilaua taha jõudsin oli juba parem olla. Halva tunde ennetamiseks hakkasin ma rahulikumalt tõusma, pikutasin voodis veidike, hingasin sügavalt. Mõne aja möödudes jäi see järele.
Ükskord juhtus nii, et sõin liiga palju rosinaid, terve paki nimelt. Mul hakkas väga paha ja ema tõi köögist teed, mis järele oli jäänud. Tee sees oli ka suhkur nii et oleks pidanud vist hullemaks tegema, aga tegi paremaks. Käisin arsti juures, seal tehti test. Test nägi välja nii, et hommikul ilma söömata andsin verd, kahe tunni pärast läksin tagasi, andsin uuesti verd. Siis anti mulle liiter glükoosivett. Jõin selle ära ja tehti uus vereproov. Kõige selle tulemusena teatas arst, et veresuhkur on mul normis, küll aga võib tegu olla kõikuva veresuhkruga, mis avaldub halva toitumise korral. Arst soovitas mul oma toitumist jälgida ja saatis koju.
Pärast seda on mõned juhtumid veel olnud, kuid alati aitas suhkruvesi. Ühel korral hakkas mul päris paha, kuid ma ei arvanud siis et see veresuhkrust on. Hingasin aga sügavalt sisse ja välja ning koondasin oma mõtted sellele, et mul parem hakkaks. Mõjuski.
Nüüd siis eilsest..
Eile sõin ma hommikusöögiks hommikuhelbeid piimaga, mida söön iga hommik. Päeva jooksul sõin veel mõned marmelaadikommid. Lõunaks sõin kartulisalatit ploomimahlaga. Mingi aeg läksin poodi ostsin veel ploomimahla ja šokolaadi. Ema tegi ploomimahla ja vaniljejäätisega jäätisekokteili, jõin seda ühe klaasitäie. Maiasmokk nagu ma olen, sõin ma terve šokolaadi ülejäänud päeva jooksul ära. Šokolaad oli muide Kalevi oma, valge mustikate ja õhitud riisiga. Õhtul tuli emale külaline, kes tõi mulle külakostiks veel šokolaadi. Ka see kadus arvuti taga istudes. Seekord siis piimašokolaad. 50 grammine.
Kui ema mulle õhtusöögi ette kandis hakkasin ma tundma, et mul on halb olla. Talitasin vanaviisiliselt ja tõin suhkruvett. Tuli küll liiga lahja, aga mul oli liiga halb, et püsti tõusta ja suhkrut lisada. Sümptomid olid muide madala veresuhkru omad, mis on veider kuna ma ainult magusat põhimõtteliselt olingi söönud. Pea käis ringi, iiveldama ajas, nõrk oli olla, kõhu asemel oleks nagu suur ja õõnes auk olnud. Mida aeg edasi, seda hullemaks läks. Lõpuks hakkas mul nii paha, et läksin vannituppa ja istusin sinna maha, kartes, et ma endal terve sisikonna välja oksendan. Istusin seal veidi, hingasin sügavalt ja läks paremaks. Läksin tagasi elutuppa, sättisin end mugavasse asendisse ja panin teleka mängima, et tähelepanu oma kehvalt olekult mujale saada. Siis hakkas hooti käima. Kord oli väga halb, siis oli juba täitsa terve tunne. Ei osanud enam midagi süüa ega teha ja ega ei julgenudki. Vahepeal käisin wc-s ja siis hakkas juba palju parem. Poole 12 paiku oli mul juba piisavalt hea tunne, et magama minna. Süüa ma ei tahtnud, isu polnud. Aa.. hakkas halb enesetunne umbes 9 paiku. Jäin üpriski kohe magama kuigi lihased tõmblesid ja käed värisesid veel teki allgi.
Hommikul tõustes olin ma päris närvis, lootes, et mul parem on. Suhteliselt oli ka, aga ikkagi nõrk tunne. Kõht oli väga tühi ja ma otsustasin varajasele kellaajale vaatamata ärgata. Kohe kui teki pealt maha lükkasin hakkasin üle keha värisema. Selline tunne nagu värinad oleks luust läbi käinud. Kerisin hommikumantli ümber ja läksin värisedes kööki. 15 minutiga sain ma apelsini kooritud. Sõin sellest üle poole, mõtlesin, et igaks juhuks rohkem ei söö. Nüüd on jälle samamoodi, külm on, värisen kergelt, enesetunne on halb. Kuid nii hull siiski ei ole kui eile. Lihtsalt väga haige tunne on. Kardan, et eilne kogemus võis mu organismi päris läbi raputada.
Kas keegi oskab soovitada, mida ma sööma peaks, et hea enesetunne taastada? Ja mida üldse sellistel juhtudel tegema peaks?
Ma ise mõtlesin, et lähen arsti juurde, lasen selle testi uuesti teha ja siis arstil mulle toitumiskava paika panna, mdia ja kui palju sööma peaks. Ei tahaks, et eilne korduks.
PS! Olen mures ka sellepärast, et kõikuv ja kõrge veresuhkur võib kahjustada südant, aga mul on emapoolses suguvõsas südamejamad. Kardan, et mul võib ka süda nõrgeneda, seetõttu tahaksingi kiiremas korras abi saada.
Kärolyn
RE: Aidake keegi?!
29.10.2008 09:30
Lisaksin veel, et kaalun 47 kilo. Mul kerge luustik, olen üpriski lühike (170) ja kuna mul on füüsiline puue (vasaku jala lihase kõhetus) siis on mu jalad ka üpris peenikesed.
My
29.10.2008 10:05
Nii. See, mis sul eile oli, oli rahvakeeli nimetades "süda vesine". St sa sõid peaaegu ainult magusat ja see ajabki lõpuks iiveldama ning võib üsna sandi enesetunde tekitada. Rohuks on midagi väga soolast, näiteks soolaheeringas. Olen ise umbes samas vanuses (veidi nooremana) taolise olukorra läbi teinud ja tean, millest räägin :).
Teiseks, sinu toitumisest. Et oma enesetunnet parandada, peaksid sööma KORRALIKKU TOITU. Pole vaja mingeid muid erinippe ega, hoidku selle eest, uut sukrukõverat (kui sulle juba korra öeldi, et veresuhkur on korras, siis on ta korras. Suhkrukõver on päris karm meetod ning seda ilmaasjata teha ei tohi, ma arvan). Korralik toit, st tasakaalus: piisavalt kõiki toitaineid, süsvesikuid-valke-rasvu-mineraalaineid. Hommikul lihtsalt kaerahelveste asemel puder, lõunal supp ja/või praad, õhtul samuti. 2 vahepala võiks ka olla, hommiku- ja lõunasöögi ning lõuna- ja õhtusöögi vahel. Siis mõni puuvili, võileib vmt. Magus ei saa ega tohigi olla keelatud, kuid ainult sellest elada ei saa, nagu isegi näed.
See, mida sööd, mängib väga olulist rolli ka sinu enesetundes. Ei maksa välja mõelda mingeid keerulisi põhjuseid, kui pole proovinud kõige lihtsamat. Ja ma olen üsna kindel, et kui hakkaksid normaalselt sööma, siis on ka enesetunne hoopis teine. Ja kui parasjagu üldse midagi ei taha, aga sant on olla, siis viil leiba või saia, mitte aga šokolaadi ja jäätist. 47 kilo 170 cm juures on ikka üsna habras, "kerge kont" on siiski väga väikese tähtsusega selle juures :).
Ma loodan, et sa natuke ikka usud mind. Olen ise nooremana väga palju söömisega kimpus olnud ja nüüd aru saanud just seda, mis ma eelnevalt kirjutasin: korralik toit annab hea enesetunde (olen praegu 36). Ja ükski asi pole kahjulik, kuni sellega üle ei pinguta (ma mõtlen siis, toidu aspektist).
Kärolyn
29.10.2008 10:12
Tänus abi eest, lähen kohe kööki leiva järele. Hetkel on juba üpris inimese tunne sisse tulnud.
Ma olen lihtsalt harjunud juba seda veresuhkruga seostama, sest veresuhkru languse korral on sümptomid samad olnud. Ja ma üldiselt sööngi nii, et hommikusöögiks on hommikuhelbed, lõunat söön koolis, siis ikka päris korralikult. Kui koolist koju tulen haarangi kas mõne puuvilja või kohupiima, mis ema ostnud on. Siis mingi aeg kui läheb kõht tühjaks (olenevalt kui pikk mu koolipäev oli) söön kas kompotti või teen hoopis pannkooke. Õhtusöögiks on mul alati praad. Muidu ma magusat väga palju ei tarbigi, eile oli lihtsalt kättesaadaval palju magusat ja siis ma sõingi. Üritan nüüd oma toitumist rohkem jälgima hakata.
Tänan veel kord, suutsid mu üpriski maha rahustada juba. :)
Kärolyn
29.10.2008 10:28
Päris hea on olla juba. :D Kõht pole enam nii tühi ja enesetunne ka normaalne. Ainult hästi nõrk on olla, aga küll see ka aja möödudes üle läheb.
Veelkord suured tänud sulle. :D Ma oleks end segaseks muretsenud siin. :D
ohooloom
29.10.2008 16:31
veresuhkruga võivad need halvad enesetunded olla seotud küll, st selle järsu kõikumisega.
Leib jm täisteravärk on tõesti parem valik kui magusad asjad, sest kui sa sööd magusat, hakkab kõhunääre automaatselt rohkem insuliini tootma, mille tagajärjeks võibki olla järsult langev veresuhkur. Sina sööd jälle magusat peale, veresuhkur lendab üles, kõhunääre kukub insuliini tootma, ja jälle suhkur järsult maas. Aeglaselt imenduvad süsivesikud (juba mainitud lei jm täisterakraam) tõstavad veresuhkrut aeglasemalt, kõhunääre ei satu sul paanikasse ega tõmba veresuhkrut tas järsult alla, vaid toodab insuliini nii palju, kui vaja.
Kärolyn
29.10.2008 17:02
No ma midagi sellist arvasingi endal olevat.
Ma olen ka selline inimene, kes läheb kergesti närvi. Ja siis mul hakkab veel hullem. Praegu üritan nüüd rahulikumalt võtta ja vaadata mida ma söön. Täna pole ma palju söönud, isu endiselt pole, aga enesetunne juba parem. Nõrkustunne pole enam nii tugev. Põhimõtteliselt ongi selline tunne nagu ma oleksin haige. Kergelt uimane on olla ja isu pole. Aga eks ma ikka midagi ajan endale sisse ja küll see üle läheb.
lihtsalt maria
29.10.2008 21:38
Kulla Kelly. sellised sümptomid on ka sapipõiepõletiku korral. olen ka meeletu šokolaadi armastaja, kuid teadlikult loobun sellest, sest enesetunne halveneb pärast. lapsepõlves olen neelanud sapisondi, mis ka diagnoosi kinnitas. noorukieas minestasin ka tihti halva enesetunde ehk nõrkusetunde korral. ja ka praegu vanemana pole need olukorrad kuskile kadunud. seega, toitudes diabeetikust pojaga samas rütmis ja võimalikult sama menüü järgi, on enesetunne tasakaalus. aga loogikat ju ohhoolooma jutus on veresuhkru kõikumise näol. küllap ka see on tõde ja põhjendus halvale enesetundele.
Kärolyn
30.10.2008 11:20
Nüüd teist hommikut järjest juba tõustes halb enesetunne, aga see võib olla ka sellest, et ma väga ei söönud eile. Isu endiselt pole.
Kas sapipõiepõletiku korral ei peaks mitte kõht ka valutama? Minestanud pole ma kunagi.
Kaldun siiski ise kõikuva veresuhkru poole, kuna arst mulle sellise diagnoosi kord pannud on.
My
30.10.2008 11:37
Kelly, katsu ikka nüüd täisteratooteid süüa, küll asi korda saab. Nagu ohooloom ütles, hoiavad täisteratooted ja ka tavaline leib, puder jmt veresuhkru kaua samal tasemel, sest neis leiduvad liitsuhkrud imenduvad aeglasemalt. Ja suhtu asja tõsiselt, ega kõikuv veresuhkur mingi mõnus asi pole :).
Mõmm
30.10.2008 12:09
Tere Kelly,
mul tekkis selline küsimus, et kui pikk sa oled ja milline on su kehakaal?
Mõmm
30.10.2008 12:14
Sorry, leidsin selle koha üles....
Mõmm
30.10.2008 12:22
Aga jah, mul tekkis su lugu lugedes mitu mõtet....suures osas olen nõus ohhooga, et peaksid oma söögisedeli tõsiselt üle vaatama ja kiired süsivesikud välja jätma. Aga teine mõte oli seotud kilpnäärme hormoonidega-ehk oleks mõtet kontrollida.
ohooloom
30.10.2008 14:50
ja minul tuli Kelly kirjeldus praegu hästi tuttav ette oma 4 aasta tagusest ajast, kui mul olid paanikahäired... Pidevalt oli tunne, et nüüd on karm hüpo, aga tegelikult lihtsalt närvisüsteem sassis.
Kärolyn
30.10.2008 16:54
Ega jah, mul närvid ka sassis. Ma võin ennast haigeks mõelda ka. Mul eile oli ka mitu korda nii, et kõik tuli meelde ja siis hakkas uuesti halb. Aga üldiselt ma rahunen ruttu maha ka. Praegu vaheaeg ka, üritan lõdvamalt võtta.
Täna juba palju parem olla, kuigi hommikul tõustes oli ikkagi halb. Nüüd külmaga hakkavad veel lihased tõmblema.
Täna sõin hommikuks hommikuhelbeid, paki pealt vaatasin, seal mingeid magusained pole. Puhas täisteravärk, mingid vitamiinid ka veel sees. Vahepeal tegin paar võileiba, siis käisin lauluproovis ja nüüd koju tulles sõin salatit ja pudingut. Enesetunne päris normis, see haiglane tunne on ka ära kadunud.
Ma pean arsti juurde nagunii minema, siis räägin arstile ka sellest. Tänan veelkord kõigile nõuannete eest. :)
marka
31.10.2008 12:17
Rase ei ole ?????
Kärolyn
31.10.2008 12:29
*Naerab*
Ei :D Kohe päris kindlasti mitte. :D
Täna hommikul tõusin jälle varakult. Siiski suutsin uuesti magama jääda. Halb oli olla jälle. Muide, mingit iiveldust ei ole. Lihtsalt enesetunne on halb ja värisen kergelt. Nagu oleks hästi närvis millegi pärast. Söök ei tahtnud ka kuidagi alla minna.
Segadusse ajab see, et eile oli juba täiesti normaalne olla. Käisin lauluproovis, siis sain värsket õhku ka. Pulss oli vahepeal proovis liiga kõrge, pakuks, et koguni midagi 140-ga.
Aga noh.. ma hakkan juba sellega ära harjuma, et hommikuti kõige parem olla pole. Päeva edenedes läheb paremaks.
Mai
31.10.2008 22:06
No kuulge HOMMIKUHELBED ja PUHAS TÄISTERAVÄRK. Nalja teed või? Need kõik sordid kuuluvad kohe kindlasti kiiresti imenduvate süsivesikute hulka ja mingeid kiudaineid neis küll pole kui siis väga vähe. Hommikuks sobivad ikka paremini, pudrud (mitte kasutada kiirkeeduhelbeid vaid tavalisi), võileivad vms.
Ja katsu ikka mingit TOITU ka päeva jooksul süüa, praadi ja suppi nt. Proovi 1 nädal aega nii, et sööd hommikuks normaalset putru (aga mitte suhkruga vaid keeda piimaga ja pane võid silma), lõunaks suppi (Võid lisada ka magustoidu, kuid see olgu väiksem kui supp) ja õhtuks praad. Supi ja prae võid mõni päev ka vahetada. Ning peale selle joo päevas vähemalt 1,5 l vedelikku (arvestades sinu kehakaalu on see norm).
Ja kõigele lisaks jaga oma toidukorrad nii, et nende vahele mahuks ka väike snack (nt õun, väike jogurt, klaas mahla ehk sihuke väike umbes 100 kkcal snack. Ka õhtul võid veel selle snacki võtta. Aga hea on veel kui suudad ka need snackid soolased võtta, nt väike võileib, või juustu või kodujuustu. Ja prae kõrvale ära unusta söömast köögivilju.
Proovi!
-M-
Kärolyn
01.11.2008 14:05
Heh, mina paki pealt lugesin, täistera värk. Seal polegi mingeid magusaineid. Need ongi siuksed magedad. :D
Võid ma ei söö muide.
Aga kui ma päevas nii palju sööksin siis ma läheks lõhki. Ma söön küll päris palju, aga no mitte nüüd nii palju ka. :D Eile polnud isu lihtsalt.
Täna hommikul polnudki enam halb olla, värisesin ainult veidike.
Aga eks ma proovin selle toitumiskava siis järgi. ;)
Marta
01.11.2008 22:55
Tere. Ma arvan, et perearsti külastus ei teeks paha. See pole ju norm. kui igal hommikul on paha ja nõrkus! Veel tundub mulle, et oled oma pikkuse kohta üsna kerge?! Ma ei tea ,inimesed on küll erineva kehaehitusega,erinevate harjumuste ja toitumisega, aga ikkagi mulle tundub, et peaksid arsti poole pöörduma... Hoian Sulle pöialt ja kirjuta ikka, kuidas läheb.
Mai
02.11.2008 14:02
Kõiki kirjutisi ei maksa ka uskuda. Kas McDonaldis on kuskil kirjas, et burksid ja friikad on kahjulikud?
Hommikuhelbed võivad olla valmistatud täistera asjadest, ainult nad on sedavõrd ära röstitud, et on nagu tavalised maiustused.
Ja miks sa neid magusaineid kardad?
Loomulikult käi ka arstil, aga siiski minu tõsine soovitus on, et söö korraliklt. Räägid, et kui sa niipalju sööks läheks sa lõhki. Ei pea siis suppi ja praadi suurt portsu sööma, söö niipalju kui jõuad. Aga söö ikka SÖÖKI, mitte koguaeg snacki.
-M-
Kärolyn
02.11.2008 18:26
Uuendusi veidi, eile üritasin korralikult süüa, õnnestus ka. Hea oli olla terve päev, isu oli tagasi. Enne õhtusööki hakkas halb. Sõin natuke viinamarju, hetkeks läks paremaks, siis hakkas uuesti halb.
Terve õhtu käis samamoodi hooti, kord oli hea olla, siis tundsin kuidas üle keha kuumaks läksin ja halb hakkas. Kuigi tegelikult olin ma külm. Lõpuks läks see üle. Oli täiesti normaalne olla. Läksin siis magama.
Kell 1 läbi öösel tõusin üles selle peale et lihased tõmblesid. Nii hullusti pole enne olnud, värisesin nii kohutavalt et hingata oli raske, kogu rindkere värises. Mässisin end tekkide sisse ja lõpuks rahunesid lihased maha, kogu öö ärkasin väikeste vahedega üles ja jõin vett, sest tunne oli endiselt väga kuum.
Hommikul ärgates oli veidi halb olla. Aga teistmoodi. See enesetunne ei tulenenud veresuhkrust, lihtsalt selline tunne nagu ma oleks haige. Täna siis terve päev nii olnud.. Homme lähen arvatavasti arsti juurde, kui aja saan. Ära väsitab juba see halb enesetunne...
Muide, isu on täna täitsa olemas. Olen korralikult söönud terve päeva. Nüüd õhtupoole hakkab vaikselt enesetunne halvenema..
Mai
03.11.2008 22:41
No kirjuta siis ka, mis arst ütles. Arvan ka, et asi pole mingitmoodi diabeediga seotud, aga kindlasti vajad sa arstiabi kui selline jama.
Tervislik toitumine, aga on ikka ja alati kasuks.
-M-
Kärolyn
08.11.2008 11:39
Teil oli õigus, asi polnud hiljem enam diabeediga seotud. See, et mul lihased tõmblema hakkasid tulenes arvatavasti närvidest. Mul oli hoopis mingi viirus, mis liikvel on.
Arst võttis minult vereproovi ja siis mõõtis vererõhku jms. Veresuhkur oli normaalne, vererõhk normaalne, palavikku polnud. Siis ta rääkiski sellest viirusest. Kuna mul tulid need kaks üksteise otsa, arvasin ma, et see kõik on diabeediga seotud. Arstiga koos selgitasime välja, et kõikuv veresuhkur lõi välja ainult sellel õhtul kui ma palju magusat sõin. Siis olid kehas juba viiruserakud olemas, mis hakkasidki keha ründama ja mul oli järgnevatel hommikutel halb olla.
Kaalus võtsin ma muide 3 kilo alla haige olles. Arst oli ka veidi mures, aga ta on mu puudega kursis niiet tema saab aru miks mul nii väike kaal on. Nüüd jälgin toitumist. Vinguda võite palju tahate, aga hommikuhelbeid söön ikkagi. Puder hommkusöögiks.. esiteks mul pole aega, et seda putru teha ja teiseks pole mul nii vara erilist isugi niiet sellest pudrust küll asja ei saaks. Hommikuhelbed hoiavad kõhu täis, siis saan juba koolis süüa. Tulen koju ja söön siin.. Jne.
Näidiseks tooksin siis eilse päeva.
Hommikul sõin hommikuhelbeid piimaga. Lõuna ajal koolis sõin kartulit, porgandisalatit, kavapihve, leiba ja piima. Siis käisin vahepeal laulmas. Koju jõudes sõin riisi-makrasalatit. Siis mingi kella viie paiku puhastasin endale puuvilju: õun, kaks mandariini, veidike viinamarju, banaan ja kaks ploomi. Need olid filmivaatamise snäkid siis. :D Ja poole kaheksa paiku sain õhtusööki: Kartul, kanakoib, kurgi-tomatisalat, leib ja piim. Ja hiljem õhtul sõin veel ühe pudingu ja soolaseid küpsiseid.
PS! Kui te nüüd hakkate rääkima, et õhtusöök peaks enne kuute olema, siis säästke end vaevast. Kell kuus on minu jaoks keskpäev alles. Kui ma õhtusööki nii vara söön, läheb mul õhtuks kõht tühjaks ja siis ma näksin liiga palju. Siis on hommikul ka kõht tühi ja isu pole nagunii.. Jne..
Igatahes, praegu olen terve. Teisipäevaks taandus ka viirus. Kolmapäeval olin veel igaks juhuks kodus ja õppisin kõik asjad järgi ja neljapäeval läksin juba kooli.
timpsnarmik
08.11.2008 13:09
Tore, et terve oled.
Mis mel siin ikka nii väga vinguda, eks Sa juba suur tüdruk, ise tead mis teed. See peale kuute söömine- pakun, et enamus siin kirjutajatest sööb isegi (või söödab oma lapsi) just kella 18 paiku, ning hiljem veel lisakski (lihtsalt diabeedist tulenev eripära).
tüütutüüp
09.11.2008 20:02
Ma olen ka seda teemat siin hoolega lugenud ja omale arvamusele jõudnud. Kangesti tundub, et siin kohal on diagnoosiks "Fantoomprobleem" või "Hüpoteetilised mured" vms.
Kuna sul on vanust täpselt pubeeea jagu, ning arvatavasti on su vanemad pikad päevad kodust ära ja rabavad tööd teha, ning sa neid näed heal juhul korra nädalas, siis on sul hirmsasti igav ja leidsid ühe foorumi, kus sind heast südamest aidatakse ja soovitatakse arstile minna.
Sina, aga kirjutad, iga päev, justnagu hoolega sepistatud kirjatükke, mille võiks kokku kõita ulmeromaaniks, ning kõik püüavad sind aidata ja arsti juurde suunata, et oma probleemile lahendust leida. Siiski sa kirjeldad piinliku täpsusega meile igat oma argipäeva, ning ka öid, aga arsti juurde ei lähe. Võisiis arst sulle lahendust ei leia. Kaldun arvama, et siin polegi probleemi, ega perearsti vms vaja. soovitan pöörduda psühholoogi juurde, kes sind aidata suudab, ning su murele lahenduse leiab.
Mina okun diagnoosiks tähelepanu puuduse!
Nüüd ma ootan, et sa vihstaksid ja hakkaksid ennast õigustama ja vastu vaidlema, millega sa tõestadki, et minu diagnoos vastab tõele.
Paari aastaga läheb see probleem üle ;)
Kärolyn
11.11.2008 19:52
No, vastu ma hakkan vaidlema tõesti, aga see ei tõesta midagi.
Esiteks, on mul füüsiline puue, mistõttu mu ema tööl ei käi. Tähelepanupuuduse võite kohe kuu peale saata. Siis, arsti juures ma käisin. Kirjutan siia täpselt, et teistel oleks parem mu seisundit hinnata. Ja ma olen psühholoogi juures käinud. Ma olen täiesti terve. Pubekaiga kas alles tuleb või hakkab mööduma. Tegemist on siiski meditsiinilise probleemiga, seda tõestab ka arsti diagnoos. Palun loe enne hoolikalt mu psotitusi kui enda arvamust peale hakkad suruma.
timpsnarmik
11.11.2008 21:19
Rahu, ainult rahu!
Usun, et Krants ei tahtnud Sulle oma arvamust peale suruda, pigem avaldas oma. Ära võta südamesse!
tüütutüüp
12.11.2008 11:15
timpnarmikul on seekord täiesti õigus :)
Igaks juhuks mainin veel- seni, kuni sa EI-tad oma probleemi, ei sa sind keegi aidata...
Siin teemas räägin ma PUHTALT enda kogemustest (mitte, et ma ise sedasi käitunud oleks, vaid olen kokku puutunud sarnaste juhtumitega).
Ma soovitaks rate.ee-s blogi pidada. Seal saab kaastunnet ja värki....
Kärolyn
12.11.2008 17:16
Timps, ma olen täiesti rahulik. :D Tema arvamus ei ajanud mind isegi vihale. Ma olen selliste inimestega ennegi kokku puutunud, kes arvavad, et see puhtalt psühholoogiline on.
Ma ei eita probleemi. Ma mainisin lihtsalt, et see on füüsiline, mitte vaimne. Ma tean, et ma võin närvitsemise ja ülemõtlemisega end veel haigemaks teha. Aga rõhutan sõna VEEL. Kui mul on juba halb, siis ma võin mõtlemisega endal enesetunde hullemaks ajada. Aga ma ei suuda mõtlemisega end haigeks teha.
Rate on mõttetu koht minujaoks. Mul pole tarvis kaastunnet, saan seda niigi iga päev. Ja ma vihkan haletsust. Kirjutasin siia foorumisse selleks, et abi saada. Kuna tol õhtul oli mul tõesti väga halb ja arsti juurde enam minna ei saanud, polnud mul muud teha kui siia kirjutada.
Sa võid vabalt oma arvamuse juurde jääda, mind see ei kõiguta. Mina tean nüüd, mis mul viga on/oli ja kavatsen vastavalt sellele oma elu ja toitumist veidike ümber korraldada. Ja kui sulle ka selle postitusega kohale ei jõudnud, mis mul viga on, on see juba sinu mure.
tüütutüüp
21.11.2008 10:34
Aga ma ei suuda mõtlemisega end haigeks teha.
Soovitan internetist otsida infot fantoomhaiguste kohta ;)
MAMMI
21.11.2008 21:59
Armas Kelly! Kui Sa oma pikkuse ja kaalu ütlesid, siis kujutan ette, et näed päris õudne välja - umbes nagu piibuork. 17 aastaselt kaalusin ka 48 kg aga olin 168 pikk ja tead mis - olin suure tehnikumi kõige kõhnem (mitte saledam) tüdruk (kuigi tookordne moeikoon Twiggy oligi 48-168). Aga maal ei olnud sale olemine moodne. Jube alaväärsuskompleks hakkas külge kui igal hommikul tere asemel jälle öeldi - issand sa oled ikkkka niiiii kohutavalt kõhna et sind on paha vaadata. Ainult et ma sõin nagu loom aga mu ainevahetus oli nii kiire. Siis ometi ilmus naaberkursusele minust veel kõhnem tüdruk ja ta nägi tõesti kohutav välja aga minu enesetunne paranes märgatavalt. Ka minul oli alati kehva olla, süda paha, liikmed värisesid, higi jooksis midagi ei jõudnud teha ja sageli lasin suhkrut mõõta sest suguvõsas suhkruhaigus. Nüd on sellest 40 aastat mööda, liha luudele korjatud ja hädasid ei mingeid. Muideks ma arvan, et 170- ne naine on pikk naine ja sa peaksid endale mõneki kilod juurde nuumama - siis jõuad elada ja elust rõõmu tunda. Neid nälginud välimusega jõuetuid kes jalgade peal värisevad on juba liiga palju. 16 aastaselt peaks iga sekund elust puhas rõõm olema, vaatamata kõigele. 16 aastase päev ei tohi mööduda oma tervise üle paanitsedes. Söö normaalselt inimese moodi, siis jõuad ka inimese moodi elada.
Kärolyn
22.11.2008 21:59
Oeh..
Ma seletan nüüd selle kogu loo ilusasti lahti.
Esiteks, ma ei ole kondikubu. Ma olen täiesti normaalses vormis. Need nõrkushood on mul kõikuva veresuhkru tõttu. Ma olen tugev. Ma ei ole väga tihti haige. Immuunsüsteem on üpris tugev.
Mu lihased on.. minimaalsed. Teate et jalgade lihased moodustavad päris suure osa kehakaalust. Minu jalgade lihased on umbes 8-aastase omad. Jõuab nüüd kohale! FÜÜSILINE PUUE on selle nimi. Mul on tõsiselt kopp ees kuulamast kui peenikesed mu jalad on. Ma olen terve. Ainus haigus ongi kõikuv veresuhkur mis EI OLE seotud mu väikese kaaluga. Pigem mu ebakorrapärase toitumisega. Küll ma ka kasvades kilosid juurde võtan. Aga ma ei hakka toitu sisse suruma, lihtsalt selleks, et teistel oleks parem mind vaadata. Seni kuni mina end tervena tunnen, on mul teise arvamusest siiralt ükskõik.
timpsnarmik
23.11.2008 08:24
Kelly!
Loen siin Su postitusi ja mõistatan, mis on nende eesmärk?
Sa saad ilusti aru, et veresuhkru paneb kõikuma Su ebakorrapärane toitumine. Seega oled jõudnud probleemi võimaliku tuumani ja edasine on Su enda teha.
Mul on tõesti kahju, et Sul füüsiline puue on, aga siinseid postitusi üle lugedes ei kajastu kuskilt sellekohaseid negatiivseid märkusi. Siinsetest kirjutajatest keegi ei ole tänitanud ega kommenteerinud Su välimust ega kaalu. Juba sel lihtsal põhjusel, et pole Sind näinud, seega pole vaja kisada.
Kui Sul teiste arvamusest siiralt ükskõik oleks, siis Sa ilmselt siia ei kirjutaks.
Igatahes, minu jutu iva on see, et keegi siinsetest ei soovi Sulle halba, nii, et ära võta isiklikult. Kui tahad kirjutada, kirjuta, loeme ja vastame. Aga kui oled tõstatanud probleemi ja keegi üritab sellele võimalikku lahendust leida, siis ära solvu kui vastus ei ole päris see, mida oodanud oled. Võta vabamalt!
Merit
23.11.2008 17:44
Minu arust MAMMI kommentaar võis küll üpriski solvav olla. Aga jah, kui probleem on teada, siis on tore, pole mõtet eriti kaalu üle arutleda enam :)
Kärolyn
02.12.2008 16:54
Kui Sa oma pikkuse ja kaalu ütlesid, siis kujutan ette, et näed päris õudne välja - umbes nagu piibuork.
Jamh.. lugege ise ja hakkake siis rääkima et ma ei tohiks seda südamesse võtta. Paljud teist küsivad miks ma üldse siia kirjutasin kui mul endal juba diagnoos teada. Ma kirjutasin siia meeleheitest. Kirjutamise hetkel polnud kuskilt abi loota ja mul oli põhimõtteliselt selline tunne, et ma hakkan surema. Ma lausa ootasin surma, et see kõik lõppeks. Mul pole elu sees nii halb enesetunne olnud ning see hirmutas mind ikka päris korralikult. Mainiksin, et sellel hetkel olid mu kehas juba viirusekolded, mis halvendasid mu enesetunnet veel rohkem kui see ainult veresuhkur tõttu oli. Aga sellest ma muidugi siis veel ei teadnud. Ma kirjutasin siia, sest mul polnud õrna aimugi, mida teha. Ma ei teadnud, mida süüa, kas süüa. Sellepärast ma täpselt kõik kirja paningi, et teistel oleks parem mulle nõu anda.
Suured tänud neile, kes mind aitasid. Üks kogemus on mul nüüd juures ja tean, et pean rohkem jälgima, mida suhu pistan. Magusat suurtes kogustes ei söö ja üritan seda süüa ainult siis kui olen enne midagi soolast söönud. Tol õhtul mul selles oligi probleem, et ma sõin tühja kõhu peale ära kaks tahvlit vägagi magusat šokolaadi.
Ja no.. ma tean, et on olemas fantoomhaigused, ma tean, et mu kaal on väike. Aga see ei puutu absoluutselt teemasse. Kui mul on diagnoositud haigus siis on tobe võtta pähe endale arvamus, et mu aju teeb mind haigeks. Ja mu kaal.. seni kuni mina end hästi tunnen, ei kavatse ma midagi selle kergitamiseks ette võtta.
Kärolyn
19.03.2011 21:54
Nüüdseks on juba kaks aastat möödas ja ma sattusin siia foorumisse ja otsisin miskipärast selle vana teema üles ja siin seda läbi lugedes mõtlesin, et kirjutan kommentaari puhtalt selleks, et ära panna *naerab*
Kulla Krants..
paar aastat on möödas. Ja probleem on olemas, kuigi taandunud. Mu arst on vahetunud ja ka tema on kursis, et mul on II tüübi diabeet. Ma olen käinud vahepeal psühholoogi juures, kuna see on puude astme määramise juures vahel kohustuslik olnud. (Uurib, kuidas ma igapäevaelus hakkama saan ja kas mind koheldakse halvemini ja mis kõik)
Mul on füüsiline haigus. Vaimselt olen ma täiesti terve ja ma olen teadlik, mis on fantoomhaigus.
Nii et kuna sina mind nii "kenasti" tookord aitasid, aitan nüüd ka mina sind.
Võta oma tähelepanupuuduse diagnoos ja mine sellega nõustaja juurde. Nad on toredad inimesed, ausalt!
Sinu kohta kehtib ütlus - Enda silmas palki ei näe, teiste silmis pindu märkab.
Tänan tähelepanu eest. :)
ohooloom
20.03.2011 12:56
Kelly, sulle mõjub täiskuu (lausa Supermoon seekord) ikka päris halvasti. Psühholoogi juurde igaühte küll ei saadeta, et puuet taotleda. Enamasti ei saadeta.
Indigo
21.03.2011 20:34
Au ja kiitus sulle, Ohoo!
Ja kui kahe aasta möödumisel Kellyt veel häirib Krantsi öeldu, siis see aeg läks tühja...
frossy32
25.03.2011 23:47
16 aastase kohta küll kaal liiga väike ei ole! 50kg kõlaks muidugi paremini. Edu tervisliku eluviisi järgimisel! Soovitan osta magnex b6 ja bemfogamma (Mõlemad vabamüügis). Tugevdavad lihaseid ja närvisüsteemi. EDU!
Kärolyn
03.06.2011 20:47
Igaüht muidugi ei saadeta. Aga ma olin tol hetkel üsna noor ja ma nagu mainisin ära ka, et uuriti, kuidas ma koolis hakkama saan ja kuidas üldse tavaelu toimib. Pealegi on puude astme määramises küsimustik, mis hõlmab iseseisvalt hakkama saamise küsimusi. Üldsegi.. Ma käisin 11 arsti läbi, nende seas ka psühholoog. Pole midagi erilist. On sul füüsiline puue, et nendest asjadest nii teadlik oled?
Hetkel on kaal tõusma hakanud. Vaikselt, aga siiski. parem ongi kui ta tasapisi tõuseb, siis ei kao kilod ära. Peaksin vist miskit 48 kilo kanti olema ja eilsest saati 19 aastat vana. Kasv on seisma jäänud ja veresuhkruga on probleeme harva, kuna kontrollin toitumist.
Frossy, aitäh sulle lahkete sõnade eest. Kahjuks olen mina igasuguste ravimite vastane nii palju kui suudan. Ehk siis.. Kui saan ilma, siis valin selle variandi. Alles hiljuti võtsin elus esimest korda aspiriini peavalu vastu näiteks.
Ma kaevasin selle teema jälle üles tegelikult väikese mõttega ka. Ma olen tähele pannud, et veresuhkur hakkab kõikuma, kui ma olen närvis või ärevil. Eile õhtul nii juhtuski ja sellejärgsed hommikud on mulle tuttavad. Ärkan vara ja uinun kuskil 15 minutiks ja siis ärkan taas ja nii kuni ma viimaks täiesti üles tõusen voodist. Unenäod on alati väga segased ja tavaliselt seotud mingi kindla korraga. Kas ma siis pean mingid asjad ritta saama või midagi tegema ja ma ei saa seda kunagi tehtud. Need ärkvelolekuhetked segunevad unenägudega ja siis ongi selline hallutsinatsiooni sarnane olek.
Ma ei tea, kas kellelgi siin on ehk samamoodi olnud. Aga mõtlesin, et räägin ikkagi.
Ja mind üldiselt häirib see, et kuigi ma jälgin korralikult oma toitumist ja tänu sellele pole enesetunne kehvaks läinud, siis ärevusse minnes hakkab ta ikkagi kõikuma ja see on minu kontrolli alt väljas. Kas selle vastu võib ka mingeid abinõusid olla? Eile olin korralikult söönud ka. Sooja toitu õhtusöögiks ja ikka päevas mitu einet ja nii. Ja ometi lähen nii närvi ja enesetunne muutub sekunditega halvaks. Ja siis see kestab veel nii, et järgmine päev on halb olla.
praeguseks on olek suhteliselt normaliseerunud ja ma olen suutnud endale korralikku toitu sisse ajada.
Olen proovinud närvilises olekus suhkruvett ka juua, aga sellest pole erilist kasu olnud. Mõtlesingi siis, et küsin siit, kas kellelgi on ehk mingeid nippe. Kas siis midagi, mida süüa või juua või mingid hingamisharjutused või.. ma ei teagi.
Psühholoogi koha pealt nii palju, et külastan teda ka mingi hetk. ja endiselt mitte fantoomhaiguste tõttu. Mul on täitsa korralik diagnoos olemas, kujutate ette.
Mainiks ära, et ma olen inimene, kes andestab, aga ei unusta.
SigridA
03.06.2011 23:37
Kas sa vs ikka mõõdad ka enne suhkruvee joomist?
Kärolyn
04.06.2011 11:06
Kuna mul pole nii tõsine suhkruhaigus, siis mul pole ka seda mõõteaparaati. Pole nagu kunagi vaja olnud, kuigi samas eile ma mõtlesin küll selle soetamise peale.
Aga kuna ma tavaliselt ei tee väga vahet, kas veresuhkur on madal või kõrge (kui ma just ei tea kindlalt, et ma õgisin enne viis kilo šoksi ära :D) siis ega ma seda suhkruvett väga juua ei julge. Aga vahel on ta mul närvitsedes aidanud ja see mingi üldtuntud võte ka närvis inimesele suhkruvett anda, nii et ma veidi proovisin. Natuke nagu enesetunnet tegi paremaks, aga kohe kui närvilisemaks muutusin, tuli kõik tagasi.
Täna on igatahes juba üsna normaalne olla. :)
SigridA
04.06.2011 23:15
Kui sul pole tõsine suhkruhaigus, siis ei ole sul ka tõenäoliselt ju selliseid veresuhkru kõikumisi, mis su enesetunnet peaks mõjutama :) Ehk ma olen päris kindel, et see "paha on olla" pole sul seotud vs tasemega.
Mul on vs olnud 3,2 ja 13 vahel, mul pole ka veel väga tõsist diabeeti ning ma tõesti ei ole tundnud mitte mingit vahet oma enesetundes :)
Ja kust sa võtad üldse ilma mõõtmata, et sul vs kõigub (kirjutasid, et eile õhtul vs kõikus ja ei saanud magada)?
Kuna sul on oht diabeedile, siis ilma vs taset mõõtmata ei tohiks sa küll iga meeleolulanguse peale suhkruvett juua.
Ma arvan, et need igasugused probleemid sh uneprobleemid on ikka närvidest sul põhiliselt, mitte veresuhkru tasemest.
Kärolyn
05.06.2011 17:11
Mul on diagnoositud kõikuv veresuhkur. Tol ajal oli see veel suhteliselt teadmata vorm veel koguni. Ma olen seda siin enne ka maininud ja pealegi olin ma tol õhtul ikka diabeediku musternäidis. Kõik klassikalised sümptomid, mis mul alati veresuhkru kõikumisega esinevad, olid olemas.
Ju see siis oleneb inimesest, aga mina tean täiesti kindlalt, millal mul on veresuhkruga jamad ja millal mitte. Probleemid on mul sellega olnud algklassidest saati ja ma tunnen enda keha piisavalt hästi, et ära tajuda, kui jamaks läheb.
Ja ma mainisin nagu ära ka, et ma pole koguaeg suhkruvett joonud. Vahel harva ainult.
Ja närvitsedes teaduoärast lähevad kõik hormoonid lolliks ning see on kindlaks ka tehtud, et närviline olek ei mõju diabeedikutele hästi.
Ning jah, ma olen diabeedik. Mul lihtsalt pole krooniliselt kõrge ega madal veresuhkur vaid äärmusest äärmusesse kõikuv. "Pole nii tõsine seisund" väidet mõtlesin nii, et ma suudan seda toitumisega kontrolli all hoida ja tänu sellele mõjutab see enesetunnet harva, mistõttu pole ka vajalik olnud mingeid mõõteaparaate või muid lisatarbeid endale hankida.
Päikene
05.06.2011 20:19
See jutt siin on nagu ............... Kas sa arvad, et diabeetikul on krooniliselt kõrge või madal veresuhkur? Minu diabeetikul on see küll kõikuv. Mismoodi sa saad toitumisega veresuhkrut kontrolli all hoida kui sa pole kunagi mõõtnud?
Kas mulle on kuumus liiga teinud või see teema ongi metsapoole?
Ake
05.06.2011 22:14
pealegi olin ma tol õhtul ikka diabeediku musternäidis.Sinu kirjade järgi (lugesin algusest peale üle) pole sul halli aimugi diabeedist. Kui sa pole oma veresuhkrut kordagi mõõtnud, siis kuidas saad sa väita, et ta kõigub? Mida tähendab sinu jaoks väljend kõikuv veresuhkur? Tunniga 20'nelt 1,9'le ja vastupidi?
Oma pika staazi juures võin julgelt väita, et vaatamata sellele, et sagedaste mõõtmiste tulemusena, tunnen oma organismi läbi ja lõhki, on siiski olnud juhuseid, kus aparaat näitab risti vastupidist enesetundele. Kriitilistes olukordades, eriti, kui glükomeeter ja suhkur on maha ununenud, on väga lihtne üle mõelda ja paanikasse sattuda.
Hommikune pearinglus ja iiveldus on pigem madala vererõhu, kui madala veresuhkru sümptomid. Pealegi, kui vs on madal, siis parandavad enesetunnet ainult süsivesikud, sina aga kirjutad, et hommikusöögi ajaks oli enesetunne paremaks läinud ja aitas enne voodist tõusmist pikutamine.
Ja see suhkruvesi...väidad, et oled diagnoositud diabeetik...veresuhkrut mõõtmata võib see halvimal juhul lõppeda koomaga.
Tahaks kangesti paralleele tõmmata J.Smuuli ühe tegelaskujuga...
SigridA
06.06.2011 11:29
Mul tekkis ikkagi küss, et kui sul pole glükomeetrit kodus, siis kuidas sa tead, et su enesetunded on seotud vs kõikumisega? :))) Ja tõesti- diabeetikutel ju suhkur kõigubki. Et mis eriline kõikumine see sinul siis veel on, et see pole diabeetiku oma? :))
Päikese ja Akega nõus ja vist ei ole väga mõtet siin kommenteerida pikemalt.
Teemaalgatajale soovitaksin kindlasti muretseda glükomeeter ning minna endokrinoloogi juurde, kes sulle seletaks täpselt, mis asi see diabeet siis ikkagi on :)
IT
06.06.2011 11:45
Mulle tundub, et siin aetakse segamine diabeet ja hüpoglükeemia. Minu teadmist mööda pole viimane alati seotud diabeediga ja on tõesti omaette diagnoos? Ehk Ake teab paremini?
Arvan, et Kelly peaks vältima igasugust tegevust a la "õgisin viis kilo šoksi ära" ning jälgima oma toidu GI-d.
Ake
06.06.2011 16:19
IT
Sinu jutus on iva, hea, et meelde tuletasid. Just hiljuti lugesin ühte paksu raamatut ärevushäiretest ja foobiatest. Lihtsalt huvi pärast, et paremini teist inimest mõista. Soovitas seda raamatut keegi kusagil siin foorumis.
Seal on hüpoglükeemia põhjuseid ja sümptomeid väga sarnaselt kirjeldatud, kui Kelly siin oma söömisharjumistest ja enesetundest on pajatanud.
Aga eks tohtrid tea paremini, kui juba diagnoos on pandud...
Kärolyn
06.06.2011 21:16
Mul pole aega kõikidesse siinsetesse vastustesse süveneda hetkel, aga kuna te siin kõik nii targad olete, siis äkki pakuksite reaalset abi ka.
Küsimus on siis järgmine.. Täna hommikul (noh, mis hommik see kell 10 enam on) ei söönud ma midagi, sest enesetunne oli jätkuvalt halb. 11 paiku võtsin ette lühikese bussisõidu ja kohale jõudes oli veel hullem olla, nii et hüppasin haiglast läbi, et veresuhkrut mõõta. Kell oli siis kuskil pool 12 ja veresuhkur oli 5,2. Ma tean, et piir on 5,5 ja selles suhtes peaks ideeliselt kõik korras olema, kuigi arst ütles ka, et tühja kõhu kohta kisub liiga kõrgeks. Aga ma ise mäletan, et viimasel mõõtmisel oli mu veresuhkur 4,6 (pead panti ei anna, äkki oli 4,3 ka) ja tol hetkel olin ma mõned tunnid tagasi söönud. Mistõttu see 5,2 tundub mulle siiski kõrge. Haiglast mingit muud tarka juttu ei öeldud. Aeti vedelikupuuduse kaela ja saadeti mineraalvett jooma vaid. Ehk oskaks siin siis keegi seda kommenteerida, et kui normaalne see 5,2 ikka on.
Hüpoglükeemia, nagu ma aru olen saanud, on seotud ju ka veresuhkru ja insuliini tasemetega?
Ja mainiksin ära, et minu diagnoosi üheks osaks oli miskit sellist, et pankreas on laisk ja ei tooda insuliini piisavalt kiiresti, mistõttu suurte magusakoguste korral kipub jamaks minema. Selle diagnoosiga olen ma elanud enamuse oma elust ja vastavalt sellele ka kontrollinud, mida ma söön.
Pealegi kui ma tulen siia heas usus abi küsima, siis oleks tore saada mingeid arukamaid vastuseid sekka nende "mine psühholoogi juurde" aruteludele. Sinna on mul nagunii saatekiri, olge mureta.
ohooloom
06.06.2011 22:29
5,2 on VÄGA normaalne. Ja sa võiksid lihtsalt enda elu kergendamiseks siiski glükomeetri hankida. Kui sul oli halb olla ja veresuhkur oli siis 5,2, ei saa su enesetunnet kuidagi veresuhkru kaela ajada.
SigridA
07.06.2011 08:19
Sa ütlesid, et sul diagnoositi II tüüp. II tüübi puhul pankreas toimib väga hästi, lihtsalt organism ei omasta insuliini.
Mulle endiselt tundub, et sa peaksid oma diagnoosi kohta arstilt ikka täpsemalt uurima :)
5,2 on normaalne ja ei tohiks sinu enesetunnet absoluutselt kõigutada.
poisiga
07.06.2011 09:32
5,2 on väga normaalne veresuhkur tervel inimesel.
Kui inimene on söömata, siis alguses on veresuhkur madal st alla 3,9 mmol/l, on väga paha olla, käed värisevad, pea võib valutama hakata, võib tekkida minestustunne või minestada jne, siis aga lülitub organism ümber ja toodab puuduoleva energia rasvadest (rasv muudetakse glükoosiks) ning sellega kaasneb veresuhkru taseme tõus.
Ilma söögita ringiliikudes on loomulikult halb olla, söö regulaarselt, normaalseid toidukoguseid ning veresuhkur ei tohiks halba enesetunnet põhjustada, kui liikumine ja toidukogus on omavahel tasakaalus.
Kärolyn
07.06.2011 14:31
Nii palju kui mina olen uurinud ja lugenud on teise tüübi puhul ka kinnitatud selline asi, et pankrease töös võib mingi häire olla. Minu teada oli see isegi siin saidil kusagil info all ära toodud.
Tänaksin viimast vastajat. kirjeldatud tunnet on esinenud küll ja küll, kuid minu probleem ongi pigem selles, et kui mul juba kord nii halb olla on (nagu viimastel hommikutel näiteks) siis olen ma nõiaringis, sest söök lihtsalt ei lähe alla.
Mainisid, et energia toodetakse rasvadest. Kuna ma olen siiski üsna kõhn, siis ma usun, et ka see võib enesetunnet mõjutada koos veresuhkru langusega.
Lisaksin siiski, et ma pole haiglaselt kõhn ja minust ei näe läbi. Seda juttu ma enam kuulata ei viitsi.
poisiga
08.06.2011 08:24
Kui söök alla ei lähe, siis paar lutsukommi põske või glükoosi peaks küll suutma ära imeda. Ainult söömine aitab. Kasvõi vähe haaval.
Vilma
14.06.2011 12:47
Mariale (lihtsale):
ma neelaisn ka lapsena sapisondi ja vedelesin sapipõiepõletikuga haiglas mingi aeg....näeh, sarnaseid asju meil teisigi peale diab.-st laste
Vilma
14.06.2011 12:51
5,2 pole mingi kõrge v/s....vahetult peale kõvat sööki võib tervel kuni 10-ni minna (mul endal on peale 2-tunnist jalutuskäiku 11,4-gi olnud ja ka pole siiani diabeeti diagnoositud)
Ake
14.06.2011 14:54
Kelly
Miks sa üldse siin kirjutad? Mida ootad? Enamik vastuseid Sulle ei sobi, oled pahane kirjutajate peale, kes Sulle vastavad.Mul pole aega kõikidesse siinsetesse vastustesse süveneda hetkel, aga kuna te siin kõik nii targad olete, siis äkki pakuksite reaalset abi ka. Kas pole armas? Pole isegi viitsinud postitusi läbi lugeda!!!Pealegi kui ma tulen siia heas usus abi küsima, siis oleks tore saada mingeid arukamaid vastuseid sekka nende "mine psühholoogi juurde" aruteludele. Sinna on mul nagunii saatekiri, olge mureta.Kena on. Erinevalt sinust, diagnoosi saanud diabeetikuid ei varustata saatekirjaga psüholoogi juurde. Ehk oleks Sul aeg endale aru anda, et tegemist on millegi muu, kui diabeediga ja leppida sellega ja spetsialistidelt abi leida.
Tean, et oled alati sarnase sisuga kirjadele reageerinud rünnakuga, aga ehk oleks aeg aeg maha võtta ja teiste arvamusi kuulda võtta.
tessa
17.06.2011 20:25
Kulla Kelly
Olen küll tunduvalt vanem, aga siin varemmainitud polkovniku lese sümptoomid on mulle väga tuttavad ja need enesetunde muutused liigagi omased. Oled väga heitlik ja ei anna oma probleemidest endale tegelikult päris tõsiselt aru, liiga enesekindel oma arvamuses. Ei ole võimalik, et on määratud diagnoos diabeet ja ei ole eraldatud glükomeetrit veresuhkru kontrollimiseks. Vanuses 16-19 samuti nagu vanemadki diabeedihaiged ei suuda sa kindlasti veresuhru kõikumisi alati ilma mõõtmata täpselt määrata ja suvaliselt süüa, juua magusat või isupuudusel söömata olla ei tee sa küll oma organismile midagi head. Mulle tundub, et oled väga kinni kunagi pandud diagnoosis, mis ei pruugi sugugi väga õige olla. Selle asemel, et külastada erialaarste kribad muudkui foorumis kirjutada, siit võid saada nõuandeid, mitte ravi. Ei hakka oma seiklusi arstide maailmas siin kirjeldama aga soovitan soojalt külastada nii endokrinoloogi kui ka psühhiaatrit (mitte psühholoogi). Ära unusta, et organism on siiski üks tervik. Minu diabeet sai alguse stressist, pikaajalisest depressioonist, mida viimati lõpuks tunnistas ka endokrinoloog, mida ta aastaid eitas. Ei soovi siin sind küll kuidagi solvata aga sinu noore elu alguses peaksid ikka parima ravi peale saama ja mitte jääma oma kinnismõtetesse takerduma, midagi su mõttemaailmas on väga valesti. Loe ja uuri oma tervise kohta ka muudest foorumitest, raamatutest ja ära keskendu ainult diabeedile. Ise olen töövimetuspensionil raskekujulise depresiooni (psühhomaatiliste ja füüsiliste vaevustega) ja II düübi diabeediga, millel neuropaatilised kaasnähud.
lihtsalt maria
18.06.2011 17:19
Enam vist keegi ei aita?
Ake
18.06.2011 20:39
Loodan, et Kelly leiab tee õige inimeseni, kes oskab teda õigele teele suunata. Diabeetikute teadmistest talle ilmselt abi pole, aga kes teab...võisime ka eksida. Igal juhul on sellise tõsise probleemiga siiski parem meie med.süsteemi kadalippu sukelduda.
Kelly
Me tõesti andsime oma parima. Aga kui oled tagasi seal, kust alustasid, siis jätkame, kus pooleli jäi. Aastal 2014?
Ake
18.06.2011 21:08
Kelly
Viga minu väljenduses. Enne kõike ootaks midagi positiivset loomulikult, aga igasugune infovahetus on tore, kui see sulle sobib.
Vilma
23.06.2011 15:35
DÜSFOORIA - depressiooniga kaasnev eriline pahurus....põen ise ka seda.....kellegil tundub veel see sümptom olema...seega - TERE TULEMAST KLUBISSE!
tüütutüüp
29.06.2011 18:17
Ma lugesin esimesi postitusi ja pidin naeru pärast toolilt maha kukkuma. Kui sellist toitumisviisi söömiseks saab nimetada, siis saab varesest ka hea tänupühaprae :D
Ja KORRALIK SÖÖMINE ei ole ka hommikuhelbed (selle asemel söö putru) ja "õhtul, kui kõht tühjaks läheb" ei ole ka mõistlik esimese asjana kompoti ja pannkoogi järele haarata...
Samamoodi ei saa ma aru neist inimestest, kes normaalset toitumist võrdsustavad "kööki võileibu" tegema minekuga.