Suhkruhaige laps lasteaias

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Oleme mõelnud ja ajame praegu asju, et avada Tallinnas üks lasteaia rühm nendele lastele , kus on väljaõppinud õpetajad ja med. personal.Väga tahaks teada, kas oleks tulemas sinna rühma lapsi.Praegu ei ole asi veel nii kaugel, et saaks öelda ,kuhu see tuleb, sest kõigepealt oleks vaja teada, kas lapsi oleks üldse tulemas. Rühm tuleks 2 - 4 ja 4 - 7 aastastele.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7222/suhkruhaige-laps-lasteaias
RE: Suhkruhaige laps lasteaias
Mina oleks väga huvitatud, minu piiga hetkel 3,1a ja aias kuskil ei käi. Väiksema piigaga olen kodune, seepärast ka selline lahendus võimalik. Aga sügisest oleks huvitatud küll, alguses pigem poole päeva kaupa. Ma sügisest ise veel kodune kah, siis ei tahaks oma piigale rasked piki "tööpäevi" veel teha. Eks kui kunagi tööle tuleb minna, siis vaja täiskohaga aeda panna ;) Mul küsimus, kas see rühm eeldaks kah, et mu laps oleks Tallinna nimistus kirjas ? Sest hetkel olen ma sauevalla elanik ja väga seda muuta ei tahaks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7223/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mina olen jällegi seisukohal, et sellist rühma ei tohiks üldse avada. Miks? Sest sellisel juhul on võimalik teistel, kodulähedastel lasteaedadel väita, et pange oma laps sinna spetsiaalrühma, meie siin teda ei võta. Ma ei tea, kuidas teistega, aga mina tahan, et minu laps saaks tavaelus hakkama nagu üks tavaline laps. Et ta erineks teistest võimalikult vähe ja harjuks ajapikku ise enda eest vastutama. Selle hulka käib ka see, et ta on tavarühmas ning esialgu mõõdab kasvataja tema suhkrut ja vajadusel mõõdab, hiljem aga hiljem teeb ta seda ise, sest see lihtsalt käib tema elu juurde. Aga ei murra konti. Me ei tohiks ise kaasa aidata, et diabeetikuid peetaks invaliidideks (võeh, mis jube sõna, aga kahjuks jälle kasutusel) ja sellisteks, kes peavad olema mingites erilasteaedades ja erikoolides ja lõpuks jääma pmst koju kolletama, sest nad pole tavaliseks eluks ju võimelised (nb! selline eristamine viibki lõpuks ühiskonna selleni, et nii hakatakse diabeetikutest arvama, kui me ise sellele kaasa aitame). Mujal maailmas, vähemal Skandinaavias, käivad diabeetikutest lapsed tavaühmades, niipalju kui mina tean (olen sellest lugenud). Meil oli ka seni ikka suund, et eripäraga lapsed peaksid võimalikult palju osalema tavaliste lastekollektiivide tegevuses, st just käima tavalises lasteaias ja koolis. Ma arvan, et see suund võiks jätkuda. Vabandan, et siin niimoodi nüüd urisen. Ma olen nii kaua selle asja sees elanud, et on kohe selline oma seisukoht ja ma julgen arvata, et see on seotud kogemusega. Siin on juttu olnud, jah, sellest, et osades lasteaedades keeldutakse diabeetikust last vastu võtma. Aga kas ei peaks seda kohta muutma, mitte lihtsalt alla andma? Iga lasteaiaõpetaja on võimeline selle asja selgeks õppima, kui vaid talle õigesti läheneda ja mitte hirmu peale ajada. Palju polegi ju vaja teada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7224/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, aga on ju vahe, kas aias on 2a. laps või on 6a laps... st sinu poiss juba saab aru, kui tal paha olla jne. Kasvataja ju pigem tugi talle nagu ma aru olen saanud, siis saab ta ka ise mõõtmisega hakkama? Aga jällegi see 2a laps ei tunneta apsul seda, ja osad ei oska siis ennast väljendadagi korralikult ja nu kui aiad pole nõus võtma ja asju tegema ( minu endal kogemus ühe aiaga, kus kasvata palus mul mitte oma last sinna viia või kui viin siis vastutan 100ga ise, st tema ei mõõda ega süsti ega vaata, kas laps oma ette nähtud söögi ära sööb ) Minu arust kui selline rühm tehtakse, siis see ainult positiivne. Ja dr Einbergi jutust sain aru, et seal poleks ainult diabeetikud, vaid ntx, kelle on erimenüüd, tervavilja talumatus jne Või nuh ma oma lapse pealt vaatan, et mõõtma peaks ikka tihti, st ennem sööki, ennem magama minkut, ennem õue minekut, peale õuest tulekut, vajadusel ka õues...Nuppu peaks vajutama vastavalt näidule ja söödud söögile kindlaid reegelid ju pole. Nii hea oleks kui asju teeks need, kes asjadest ju teavad, st mul oleks endale turvatunne laes... Aga jällegi su poisil vedanud nagu ma aru olen saanud, siis head väha gead kasvatajad ei kohu millegi ees tagasi, aga paljud ju pole nõus midagi tegema. See rühm olekski lehendus neile, kellel mujal halvad kogemused jne
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7228/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kersti, minu laps oli üle-eelmisel aastal haigestudes alles 4 ega teadnud ka midagi ei oma tunnetest ega mõõtmisest. Ta ei mõõda ju siiamaani oma suhkrut päriselt ise ega ka süsti. Kindlasti on meil lasteaiaga vedanud ja kasvatajatega samuti, kuid eks natuke ikka sõltub sellest ka, kuidas asja serveerida. Põhimõte on ju, et laps peab sööma ja võib süüa kõike. Kui ta pärast haigestumist jälle lasteaeda läks, siis alguses oli pool päeva, mina läksin lõuna ajal järgi ja mõõtsin enne, kui ta sööma hakkas. Mõne nädala möödudes hakkasid kasvatajad ka katsetama ja siis helistasin lõuna ajal, kuidas suhkur ja kas peab midagi ette võtma. Sealt edasi jätsin lasteaeda kirjalikud juhised täpselt iga veresuhkru koguse kohta, et paljuga tuleb juurde süstida ja mis puhul süüa. Siis leppisime kokku, et kui midagi on, siis nad helistavad, muidu mitte. Praegu me enam isegi ei helista, sest nad ütlesid, et neil ju paber ees ja sellest piisab. Hommikul lasteaeda jõudes mõõdan ise ja vastavalt sellele saab päev alati kas juurde süües või sellest pääsedes (poisil ainult hea meel selle üle). Serveerimisest just seda, et kui ise hakata asja hästi keeruliseks tegema, siis saavad sellest ka teised nii aru, et see on nii kohutavalt kole ja jube, et parem mitte sellist koormat enda peale võtta. Tegelikult pole selles midagi hullu ja vs mõõtmine, nagu ma siin ikka väidan, pole kosmoseteadus. Pumbal nupu vajutamine, nagu ma aru saan, on veelgi lihtsam kui süstimine näiteks. Samuti ei pea tänapäeva suhkruhaige laps ikka nii hullusti jälgima küll, mida ta sööb, nagu see vanasti oli. Selles mõttes ON diabeetikuga kergem, et ta ei pea järgima erimenüüd nagu näiteks teravilja- või laktoositalumatusega lapsed. Loomulikult on vahe, kas 2- või 6-aastane. Kuid ega su laps ju jäägi 3-aastaseks :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7230/suhkruhaige-laps-lasteaias
Üldjoontes olen ma Myga igati nõus. Erandiks ntx. sõimelapsed- 2-4 a, paraku on palju vanemaid, kes peavad lapse kõrvalt varakult tööle naasma, sõltumata sellest, et laps jäi diabeeti ( elu sunnib), neil oleks sedalaadi rühm igati abiks. Laps oleks turvalises keskkonnas ning ka vanemad jõuaks haigusega kohaneda ja oma stressiga ka toime tulla. ( Mäletan omast käest, mul võttis leppimine ja harjumine oma aastajagu, enne kui lapse haigusega sinapeale sain. Õnneks oli mul võimalik esimene haigusaasta lapsega kodus veeta.)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7232/suhkruhaige-laps-lasteaias
kobisen ka natuke ,kuigi lasteaia kogemust vähe.Me nüüd olnud kodus tõbised,aga meil siis ka ,et kõik paberil kirjas ja kasvatajad väga altid ennast harima diabeedi valdkonnas.Mina sättisin pumbal basaali nii,et mõõtma peavad kasvatajad ainult lõunasöögi ajal ja siis peale magamist söödava oote eel, siis helistame ,et kui palju sõi ja kui palju vaja vajutada.Muu sellise S.O.S. info tegid nad endale selgeks juba teisel päeval.Basaali saime ilusti paika 3päevaga ja suhkur kõikub selle süsteemiga meil praegu 1-3 pügala võrra. Mis puutub erirühma ,siis saan aru nendest lapsevanematest ,kes seda pooldavad(2kuud tagasi oleks ka ise pooldanud),aga täna vaatan tiba teise pilguga.Arvan,et see kuidas kaaskondlased diabeeti suhtuvad oleneb suuresti sellest kuidas "meie" diabeetiku lähedased või diabeetikud ise seda teistele serveerime.Mina näiteks olen suutnud oma paar sugulast ikka nii ära hirmutada,et need keelduvad mu 3aastase lapsega üksi jääma isegi niikauaks kui postkastist lehte tooma lähen .Kasvatajate informeerimise puhul võtsin ennast kätte ja rääkisin ainult vajaliku,mis sai ka kirja pandud ja praegu kasvatajatel instruktsioon ilusti seinale teibitud.Ei hakanud enam diabeeti vürtsitama mingite õudustega sest muidu oleks juhtunud see mis juhtus eelpool kirjeldatud sugulastega.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7233/suhkruhaige-laps-lasteaias
Olen käinud ka soome diabeetikute foorumit lugemas ja seal käivad lapsed tavalasteaias. Neil pidavat siis selline süsteem olema ,et kui rühma tuleb diabeetikust laps ,siis maakonna diabeediliidust (oli vits nii) tuleb väga tark inimene lasteaeda kohale ja teeb kasvatajatele väga hästi selgeks ,et mis loom see diabeet ikkagist on. Vot julgen unistada mina ka ,et meil selline süsteem toimiks.Kui meil oleks terve Eesti peale 20 Eve Rannastet ,kes õpetajaid ja kasvatajaid koolitaks,siis oleks elu küll lill.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7234/suhkruhaige-laps-lasteaias
Beti, tegelikult on või vähemalt oli ka eestis see süsteem, ainult selle vahega, et lasteaia töötajad pidid ise loengusse kohale minema (mis on ju ka loogiline). Lihtsalt mäletan kunagi õunakeses käies, et seal oli juttu, et kasvatajatele ja neile töötajatele, kes lasteaias diabeetikust lapsega kokku puutuvad pakutakse sellist loengut. Vist isegi saadeti vastavaid kutseid (siinkohal võin eksida), aga osavõtt oli alati 0. Nii, et võimalik, et lasteaednike harimisest selles osas on loobutud puhtal nende endi osavõtmatuse pärast. Aga see lasteaia loomise idee on minu mõistes küll super. Olen ka Myga nõus, aga oma lapse lasteaia ajast mäletan, et sealne personal oli üsna ükskõikne. Võimalik, et ma ise ei osanud vajalikele nuppudele vajutada, aga mis teha, ma ei ole lihtsalt sellise eriti pealetükkiva loomuga ka, seda enam, et juhataja suhtumine oli umbes selline, et noh hea küll, me lubame teil edasi siin käia. Mina oleksin küll oma lapse sellisesse lasteaeda pannud, kui oleks saanud. Ei usu, et see lapsesse erilisi hingehaavu lööks või õpetaks abituks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7235/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ma olen kah dr Einbergi käest kuulnud, et kasvatajad polnud huvitatud sellisest koolitusest... Aga ei ma jään endale kindlaks, kui selline rühm oleks, viiks ma igal juhul enda piiga sinna ;) Ma pigem selline inimene, kes räägib kõigile, et diabeet, kui selline pole üldse probleem, ütlen ausalt pole kunagi kõige hullemast rääkinud või oma närvilisust välja näidanud. Hinges on aga vahest täitsa hirm, kui glükomeetri pealt vaatab vastu 2,0 ( nii madalaid on harva, tavaliselt saame3,5 juures jaole). Ntx kui seltskonnas avastan, Kertul suhkur madal, siis ei tee probleemi, et ruttu vaja anda miskit, st karjuma ma ei hakka/ paanitsema ei hakka, kas tirin korra eemale või libistan joogi kätte. Enamus tutvus ringkonnast arvab Kertut nähes, et pole see haiguses hullu midagi ;) Samas mul oma ämm ei julge lapsel nuppe vajutada ega ka mõõta, sest ta lihtsalt ei suuda... siis eeldan, et kui super vanaema, kes muidu lapsega ideaalne ei suuda seda toimingut teha, siis miks kasvatajad peaksid tahtma seda teha ( see on ju neil vastu tulelikus, seaduse kohaselt nad ei tohikski neid asju teha). Aga vat selle rühmas saan ma neile loota, et nad mõõdavad ja vajutavad nuppu.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7236/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mina oleks küll sellisest rühmast huvitatud, aga muidugi palju oleneks asukohast. Ma tunneks ennast igal juhul palju rahulikumana. Ja ma ka ei tahaks uskuda, et seal rühmas käies, mingi märk lapsele külge jääb, sest ega kooli minnes ei uuri teised lapsed, millisest lasteaiast sa tulid. Ja pigem peaks ta ennast teiste omasuguste seas paremini tundma kui praegu, kui sünnipäevade puhul peab ta tordi asemel oma komme sööma, või kui magustoiduks on nt karamell-kissell vms, siis tema peab jälle mingeid oma asju sööma, sest süsivesikute arv on lõunasöögist juba täis jne. Kooli ajal ju selline mure kaoks, siis ta teeks omale süsti ja sööks, aga väikesel lapsel on seda raske mõista. Muidugi kui tavarühmas on sellised toredad kasvatajad kes ise süstivad ja arvutavad, siis oleks kõik muidugi kergem. Mina ideaalis tahaks küll, et kellegi asjatundlik ja hoolas pilk mu last lasteaias saadaks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7237/suhkruhaige-laps-lasteaias
Meil vedas tohutult lasteaia ja kasvatajatega. Super rahul olin. Südamerahus viisin 4 aastat oma last sinna. Ja mulle kasvatajad just kurtsid, et küll käivad nad igasugustel koolitustel, aga et miks ei võiks mingit sellist koolitust toimuda. Nüüd kuulsin, et sügisest alustas nende kasvatajate käe all uus väike diabeetik ja ma usun, et sellel lapsel tõsiselt vedas. Mingisse erirühma ma last pannud küll ei oleks. Maast madalast ikka tuleb harjuda tavaeluga.Ka see, et teised lapsed teaksid juba varakult , et nende hulgas on ka natuke teistsuguste vajadustega lapsed, kuid siiski mitte nendest halvemad on selle kõige juures väga oluline.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7250/suhkruhaige-laps-lasteaias
Millises lasteaias Katu laps käib,kui saladus pole?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7253/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ma ei saa aru, kõik kes te selle erirühma vastu olete, väidate oma postituses, et teil on lasteaia ja kasvatajatega vedanud. Aga kuidas te saate öelda, et seda rühma vaja ei ole?! See tundub kuidagi egoistlik. Mida siis need lapsed tegema peavad, keda lasteaeda ei võeta, või kus kasvatajad ei süsti ja ei mõõda? Nende jaoks ju on seda erilasteaeda vaja!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7256/suhkruhaige-laps-lasteaias
Sorry,Mesimumm. Küsiti ju kas oleks tulijaid ja arvamust üleüldse.Mina ütlesin oma arvamuse ja teised ka ,see ei tee ju meist veel ometi egoiste.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7257/suhkruhaige-laps-lasteaias
Tere! Tahan kirjutada nenedele vanematele, kes arvavad, et kui luuakse üks rühm suhkruhaigetele lastele, st siis võetakse neid kohe kui invaliide.Diabeedikust laps ongi tavaline laps, aga selles rühmas õpetataksegi talle tavalises elus hakkama saamist.Tema eest ei tehta midagi ära, vad järk - järgult õpib ta enda eest hoolitsema. Suhkruhaige laps võib muidugi olla lasteaias nii, et keegi ei saagi aru, et tal on vaja vahepeal midagi teha,aga seal paljude hulgas võib mõnikord midagi õpetajal märkamatuks jääda. Oma rühmas tahamegi seda, et kõik need hirmud vanematel jääksid ära , et laps tunneb end turvaliselt ja kindlalt. Kui laps on saanud tugevaks ja vanem tahab, võib igal ajal ju lasteaeda vahetada.Seda ei juhtu mitte kunagi, et siis hakatakse ütlema, et mingu oma spts.rühma.Olen ise väga suure kogemusega suhkruhaige lapse ema ja nüüd vanaema, et saan aru kõikide vanemate muredest ja hirmudest. Kui see rühm luuakse, siis kõik,kes soovivad, on teretulnud!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7260/suhkruhaige-laps-lasteaias
Tere! Ainult diabeetikutele mõeldud lasteaiarühma loomise idee on üldjoontes väärt ja hea mõte, aga asjal endal on siiski kaks külge. Positiivne- Lasetaiaealised diabeetikud on ju veel selles vanuses, kus üldjuhul laps ise diabeedi kompenseerimisega eriti ei tegele. Tema eest otsustavad (kui palju, mida ja millal süstida; millal vaja mõõta; millal kiiret snacki vaja) vanemad või muu järelvaataja. Selles vanuses lapsed ei suuda veel ise olla oma haiguse peremehed. Seepärast määratakse üldjuhul väiksematele lastele ka puue alati "krõbedam" kui suurtele. Olen 100% nõus, et vähemalt kuni koolieani peaks diabeetikule määratama lausa sügav puue, sest järelvalve ja kõrvalabi vajadus on kohe kindlasti ööpäevaringne. Aga ega ma täpselt ei tea, milline määratakse? Äkki keegi kirjutab siia!!! Ja kui laps vajab järelvalvet, kõrvalabi ja juhendamist ööpäevaringselt on elementaarne, et teda ei tohikski paigutada tavalasteaeda kui keegi ei võta seal lapsevanemalt üle kohustust teda valvata. Või vähemalt peaks keegi võtma enda kanda selle, et igal ajal peab lapsevanemaga sidet. Ainult suund sellisel rühmal peaks olema diabeetikute integreerimine ja rehabiliteerimine mittediabeetikute hulka, mitte nende eraldamine mittediabeetikutest. Negatiivne- see tulenebki sellest kui hästi või halvasti see integratsioon ja rehabilteerimine välja tuleb. On oht, et me hoopis eraldame need puudelised lapsed muust maailmast ja nende tegelik sulandumine ja harjumine ilmaeluga ja enesega toimetuleku õppimine lükkub veelgi edasi. Kuna enamus elust tuleb elada diabeetikuil ikkagi, mitte teiste diabeetikutega koos vaid üldises ühiskonnas, siis kaldun ise mitte toetama sellise rühma moodustamist. Leian, et mida hilisem on diabeetikust lapse muu (mittediabeetikute) kollektiiviga harjutamine ja vastupidi (mittediabeetikute harjutamine diabeetikutega) seda raskemini harjumine läheb. Kui ideaalidest rääkida siis võiks puudega lapse üks vanematest saada nii piisavalt hooldajatoetust, et ta elab vajadusel oma haige lapsega ära ka mitte tööl käies. Isegi kui laps käib lasteaias saaks vanem käia seal igal ajal abiks. Aga jah, meil on see summa kõigest 300 krooni ja paljud OV-d arvavad, et liiga lihtsalt on antud vanematele neid hooldajaõigusi.... -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7261/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kiikhobu lasteaias käis..nüüd siis koolilaps.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7267/suhkruhaige-laps-lasteaias
Tere Arvan et erirühm oleks ikka vajalik. Mu tütar käis lasteaias haigestumiseni, kuid ma ei julge teda tagasi sinna panna. Juhataja on küll nõus teha erimenüüd jms. aga on sellised pisiasjad, mis mind hirmutavad. Näiteks on seal medõde kes näitab end asjatundjana, et ta kõikega hakkama saab ja seetõttu eriti ei kuule, mida ma temale räägin. Ise ta rääkis selliseid asjad, et "diabeetikule füüsiline koormus on vastunäidustatud" või "kui unustada insuliinisüsti teha - suhkur langeb" . Ise nagu eriti ei tea ja kuulata ei taha, muidu on tore inimene. Ja hoopis seal hakatakse lapsega suhtuma nagu invaliidiga, ja rõhutama, et ta on eriline. Ja teine probleem, mis ma olen lasteaias kogenud. Vanemad viivad oma lapsi lasteaeda isegi kui nendel on köha, nohu ja ms. Ja juhataja suhtumine oli selline, et mis teha, lapsed on lapsed, nad alati haigestuvad. Ja mis siis, et kui laps on kodus ja haige, lasteaias toimub mingi üritus ja ta tuleb sinna osalema. Loodan, et kui oleks diabeetikute jaoks erirühm, siis seal suhtutaks tervisele austavam nii personal, kui ka vanemad. sest ise teate, tavalapsele nohu võib-olla tõesti ei tähenda midagi, kuid diabeetikule võb suhkur tõusma. Veel erirühma pluss on see, et laps näeb, et ta pole üksi siin maailmas, kes süstib ja mõõdab, on teised lapsed ka ja kõik normaalselt elu elavad. Ja personal kes läheb sellele tööle teadmisega, et läheb erirühma - on parem, minu arvates, kui see tavaline kasvataja, kelle pähe kukkus selline kõrgendatud vastutus. Mina erirühma avamist täielikult pooldan! Aga kellele vedas tavarühmaga võivad ju mitte tulla erilasteaeda. Tore kui valik ikka oleks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7272/suhkruhaige-laps-lasteaias
Hoidku küll! Mis erimenüüst sa räägid? Mis erimenüüd diabeetikul tänapäeval vaja on, ma ei saa aru. Samuti ei saa aru, miks meditsiiniõde peaks lapse suhkrut mõõtma või süsti tegema - koju kutsute ka meditsiiniõe selle jaoks kohale või? Ja kolmas asi: mis see nohu-köha asjasse puutub - selles suhtes pole ju diabeetik kuidagi kergemini nakatuv või õnnetum. Urrrrrrrr. Te ise teete oma olukorra ja ka lapse olukorra sellega seoses keerulisemaks. Asi algab teie enda suhtumisest. Kui ikka kõiki aspekte nii kohutavalt üle tähtsustada, mida te siis ümbruskonnalt ootate? Ma arvan, et kui juba erilasteaed või -rühm nii vajalik tundub, siis järgmisena hakkab teile vajalikuna tunduma ka erikool ja siis palju õnne, kui teie laps üldse normaalne säilib tänu kõigele sellele. Olete mõelnud, et ta peab oma olukorraga terve elu elama? Olete äkki ka sellele mõelnud, et ta tahaks olla võimalikult normaalne laps, kellele ei tekitata mingeid erilisi eriolukordi ega keskkonda? Uskuge, ma tean, millest ma räägin. Rõhutan veelkord, et vaja oleks muuta suhtumist, ümbruskonna ja tuleb välja, et vahel ka iseenda. Mitte sõna otseses mõttes ise enda ja ümbruskonna vahele aeda ehitada. Eks ta keeruline ole, arusaadav. Aga on ju ka seni hakkama saadud?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7273/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, sa võtad kole isiklikult asja... ma arvan et erimenüü all mõeldi, et kui laps süstide peal, siis ju kindlad süsvesikud, mis ta sööma päeva jooksul ära peab. Nuh kui nüüd õieti mäletan siis ,meil oli nõnda, et 30 hommikul, oode 10, lõuna oli 30 oode oli 10 ja õhtsöök 30 ja öine oode 20... need olid siis vajalikult, et süstid mõju ära katta ( hommikul 6 ühikut mixtardi lõunal 3ühikut actrapidi ja õhtul mixtardi oli vist 4 ühikut. St ma mäletan veel hästi, et kui vajalik oli, et ta kõik oma süsikad ära sööks sest, muidu läks v/s alla. Nuh kui aias olles on toit, mida laps ei söö, siis tuleb ju asendust pakkuda, st ei saa söömata jätta ( mina eeldan et seda mõeldi erimenüü all ) Ja siis kodus ei tule meditsiinitüütaja mõõtma jah, aga kui lasteaias on selline töötaja olemas, siis teeb tema need toimingud, sest ma kordan, kasvataja pole kohustatud tegema seda ( seadusega lausa ta ei tohiks seda teha) Ja egas kõik kasvatajd ( loe inimsed ) pole nii vastutulelikud, kui teil on. Ja see lasteaia rühm ju poleks ainult diabeetikutele, vaid kellel on suured allerigad, mingi toidutalumatus jne. Mina ei näe siin mingid lahterdamist...Ja oma elus ta saabki hakkama. Ja kommentaar on ju ka seni hakkama saadud.... vähesed saavad ju hästi hakkama, paljud hoiavad lapsi kodus ( k.a mina ) Paljudel on v/s väga paigats ära sest aias ei mõõdeta ja ei tehat süsti. Ma tean et paljud on läbi mõelnud oma töö nõnda, et käivad aias mõõtmas ise... aga kõigile pole see ju võimalik. Ntx ka seal palju kiidetud kiikhobus mõõdab med. töötaja ja ema käib lõunaeg nuppu vajutamas ( vähemalt ühe lapse puhul on see nõnda ) Ma kordan jõle vahva on see ,kui tava aias saab laps hakkama st kasvataja julgeb neid asju teha... aga mul endalgi kogemus, kus kasvajata palus mitte oma last tuua või siis kui ma ikka toon, siis ainult enda vastutusel ja tema ei jõua vaadata ja mõõta egas midagi... Ja ma olen selline inimene, kes alati diabeedist räägib väga hästi, mitte kunagi ei räägi halbadest külgedest jne. Et oleks ära hirmutanud inimese....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7276/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kersti, ma ei võta isiklikult. Ma võtan kogemuste järgi, mis on suts teine asi. Ma ise olen terve elu kasvanud tavalise inimesena tavaliste inimeste seas ja väga tänulik oma vanematele selle eest, ei väsi seda kordamast. Sest me võime siin ju rääkida lõputult lapse füüsilisest stabiilsusest, kuid vaimne olukord pole veel vist foorumis väga jutuks tulnud? Kuidas laps end identfitseerib, kuidas pikka aega diabeeti põdev inimene endasse suhtub? Õpitud abitus on väga kerge tekkima ja seda on väga kerge ka tekitada, väsimus haiguse domineerimisest on ka kerge tekkima. Näiteks. Mistõttu ei tohi haigust liigselt tähtsustada. Ja ka lapse menüüst räägin oma kogemuste järgi teatavasti. Süstiv suhkruhaige laps ei pea samamoodi neid va süsivesikuid lugema, no ei pea. Mille jaoks on glükomeetrid ja lühitoimeline insuliin? Teiseks see, et lasteaias liigub laps nii palju, et põhiline on lihtsalt korralikult süüa. Ma võin ju olla teisest koolkonnast ;), aga see toimib täpselt sama hästi kui see, kus paberi peal süsivesikuid arvutatakse. Eks muidugi igaüks arvab isemoodi ja suhtub isemoodi. Ma näiteks alla kolmeaastast last (kui on diabeetik) võimalusel üldse lasteaeda ei paneks. Keeruline teema kahtlemata, ma üritan lihtsalt siin teist vaatenurka sisse tuua.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7278/suhkruhaige-laps-lasteaias
"Süstiv suhkruhaige laps ei pea samamoodi neid va süsivesikuid lugema, no ei pea. Mille jaoks on glükomeetrid ja lühitoimeline insuliin?" Kui ma süstin hommikul oma lapsele teatud koguse seguinsuliini, see peaks siis katma hommikusöögi ja ka lõunaks ettenähtud 30g süsivesikuid, siis kuidas ma lasen tal ära süüa lasteaia lõunasöögi mis sisaldab 60-70 g süsivesikuid!! Otse loomulikult pean ma enne lõunasööki veresuhkrut kontrollima ja ka süsivesikuid arvutama, ilma selleta oleks peale lõunaund asi täiesti metsas. On ju toidud igapäev erinevad, vahel süsikaid vähe, vahel väga palju. Kuidas ma saan sellega mitte arvestada?? Vahel käivad õues rahmeldamas, vahel mitte, vahel suhkur tõuseb, vahel mitte... Kui meditsiiniõde või õpetaja ei mõõda siis peab ju käima ema seda tegemas, aga ema käib äkki tööl!! Vabandage, läksin sellest teemast nii põlema, kuna mul endal just selline situatsioon, tööle minna ei saa, kuna käin lasteaias mõõtmas, seega mina praeguses olukorras oleksin väga rõõmus kui oleks selline lasteaed meil Pärnus ka, kus veel teisigi diabeetikuid oleks. Vähemalt senikaua kuni laps veidi suuremaks saab.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7279/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kas laps siis kl 11 (enne õueminekut) midagi ei söö? Meie laps sööb tavaliselt siis kaasapandud võileiba. Tead, sa võid neid süsivesikuid lugeda või mitte lugeda, tulemus on ikka üks. Veresuhkrut mõjutavad paljud asjad peale süsivesikute ka, nii et sa ei saa kõike teada ja ette näha, veresuhkur kõigub naguniigi. Loomulikult tuleb enne lõunasööki suhkrut mõõta. Kuid üks asi veel: kujuneb seaduspärasus. Mina näiteks tean, et kui jätan lapse umbes 12-se veresuhkruga lasteaeda hommikul, siis lõunaks on see suhkur enam-vähem 6. Hakka või peaaegu ütlema, et pole mõtet mõõtagi, tulemus ikka üks (noh, päris nii see pole, aga natuke küll :)). Sa näed tulevikus küll ja küll neid seaduspärasusi, mis omakorda aitavad paremini orienteeruda. Sa ei pea ka neid süsivesikuid siis enam lugema (kui sa nüüd seda endiselt vajalikuks pead), sest sa oskad toitu ka niisama hinnata. Aga minu hinnangul on see igal juhul endisaegne meetod ja teeb elu tarbetult raskemaks, kasu sest suurt ei ole. Süüa tuleb mõistusepäraselt ja laps tavaliselt ei söögi rohkem, kui see "lubatud" sv kogus on, v a magus. Mis puutub pahuratesse lasteaiatöötajatesse, siis ma ei oska küll enam midagi öelda. Põhimõtteliselt ei tohiks see ikkagi nii olla, et nemad ei mõõda. Kui vana laps on? Kui suuremat sorti, siis saaks teda ju ise harjutada mõõtma, äkki tulemuse tõlgendamisega suudaks preili kasvataja siiski toime tulla (äkki oskab teha vahet numbritel 3 ja 4 või umbes nii?).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7280/suhkruhaige-laps-lasteaias
Meie laps ei söö jah enne õueminekut, reeglina, täna küll sai banaani amps kaasa antud, enne lõunat mõõtes osutus see amps ebavajalikuks. Ühesõnaga, vahel on vaja, vahel mitte, selleks ka tihe mõõtmine. Seaduspära võib tekkida küll ja tõenäoliselt tekibki aga vast suurematel lastel. Meie Pauline 3 aastat ja 3 kuud vana. Ja toidu kohapealt. Just seda magustoitu jah peabki jälgima, st süsikaid lugema. Meil vähemalt muudmoodi küll mõeldav ei ole. Ja ise Pauline kindlasti mõõtmisega veel hakkama ei saa. Ja veel, kuna ma juba väga hästi tean, et veresuhkrut mõjutab tuhat muud asja veel peale süsivesikute ja kuna need on ainsad asjad mida ma kontrollida saan, pean ma mõõtmist ja süsikate arvutamist väga oluliseks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7282/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, teie suhtumine on väga õige, ei tohiks lapsest invaliidi teha. mina näiteks kahtlen praegu kas panna pumba või mitte, kuidas laps selle pumbaga ennast tunneb, erilisena teistest või mitte... aga erimenüüst... kui lasteaias on kell 16 oode- pannkook moosiga ja piim. ikka ma paluks anda minu omale ilma moosita ja tee juurde. ongi erimenüü valmis. aga kuidas teil on selle oodega näiteks? te mõõdate ja kui on vaja süstite juurde? Õpetage mind palun, kuidas sellega hakkama saada, kas te tõiepoolest ei korrigeeri lasteaia menüü?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7283/suhkruhaige-laps-lasteaias
Meie ei korrigeeri lasteaia menüüd (ma ei tea, kuidas teistel siin kombeks, kelle lapsed lasteaias käivad). Kui on pannkook moosiga, siis on moosiga ja piim pole veel kunagi kurja teinud :). Meil see asi, et laps sööb suhteliselt nirult niikuinii, nii et pole ohtu kunagi, et ta üle sööks, liigub see-eest hästi palju. Ma siin ülevalpool kirjeldasin ka, aga lühidalt öeldes mõõdavad kasvatajad enne lõunaööki ja enne õhtuoodet ning vastavalt süstivad juurde, kui vaja, koostasin neile vastavad paberi, mis selle juures abiks. Mulle tundub, et nad muidu teda ekstra ei jälgi, mis pole ka vajalik, sest nad teavad, et diabeetikuga ei juhtugi midagi, kui suhkur ok :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7284/suhkruhaige-laps-lasteaias
Meie oleks kindlad tulijad. Minu süda oleks ikka palju palju rahulikum, kui ma teaks et mu last jälgitakse pidevalt ja samas ta näeks, et ta pole ainuke kes peab tõksutama ja jälgima mida sööb ja millal sööb. Igal juhul olen 100% selle rühma pooldaja. Kui mõni arvab et tema lapse jaoks pole seda rühma vaja, siis arvaku, aga ärgu rikkuge teiste lootust ära, kes juba ammu ilma ootavad ja loodavad et ükskord selline rühm tuleks ja saaks südamerahuga om lapse spetsalistide hoolde jätta, kus teda pidevalt jälgitakse ja kus ta saaks koos teisete pisikest diabeetikutega enne kooli minekut õppida iseseisvalt enda diabeetiga toime tulema. Meie oleks kindad tulijad. Minu laps siis hetkel 3,5 ja haigestusime pea 2 aastat tagasi. See, et mõni laps juba käib lasteaias ja tal on vedanud, et tal nii head ja hoolsad kasvatajad on, kes on suutelised ilusti jälgima teie last, on väga tore, aga paraku kõik kasvatajad ei ole kindlasti huvitatud pidevalt jälgima veresuhkru näitu ja vastavalt sellele tegutsema, kuna see vajab veel täiendavat juurdeõpet.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7300/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ilma asjata närite nüüd My arvamuse kallal. Jutu iva oli ju selles, et tavalasteadadele tuleks rohkem peale pushida, et diabeeti akspteeritaks. Paraku erilasteaedade loomisega võib tekkida olukord, kus diabeetikust laps jäetakse ukse taha, vihjega, et teil ju oma aed moodustatud. Ok, Tallinna inimesel ehk ei olegi probleemiks, saab hädapärast ju last ntx. lasnamäelt õismäele ka aeda viia, aga mis peaks tegema kaugemad asukad? Tõepoolest kõik kasvatajad ei ole huvitatud mõõtmisest/süstimisest, süsivesikute arvutamisest. Ega nad ei peagi. Hea, kui mõned siiski teevad. Teisalt jällegi mammad/papad saavad anda ka oma panuse selliselt, et kasvatajad peaksid sellega minimaalselt tegelema. Üldjuhul last lasteaeda viies on teada ju päevakava ja menüü. Kas on õueminek või mitte. Telefoniside on samuti ju toimiv. Palju asju saab osaliselt ette prognoosida ja kui miskit ei toimi reeglipäraselt ( diabeediga kipub seda juhtuma), siis telefonitsi saab juhiseid anda. Suureks abiks on aegajalt olla lapsega päev rühmas ja teha nn. profiili päev ( mõõta enne ja pärast sööki, õues, võimeldes jne.). Ja kui sinna juurde kasvatajad ära instrueerida, siis asi enam-vähem toimib. P.S. Endiselt arvan, et väiksematele ja ebastabiilsete suhkrunäitudega lastele on selline rühm hädavajalik.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7306/suhkruhaige-laps-lasteaias
minu laps käis tavalasteaia liikumispuudega laste erirühmas (kuna see oli erirühm, siis oli seal lapsi vähem...max vist 13-14....tavaliselt veelgi vähem) ja kasvatajatel oli seega kergem lastel silma peal hoida....kasvatajad ise on selles rühmas kah kogenenumad kui tavarühmades....igas linnas võiks mõnes lasteaias olla mõni erirühm rohkem tähelepanu vajavatele lastele (sealjuures ma ei arva, et see rühm peaks ainult diabeetikutele olema mõeldud....väiksemas kohas poleks see mõeldavgi)...aga üldiselt - mis siin kakelda, kes on huvitatud - annab oma soovist teada ja kes ei ole huvitatud, see ei anna oma soovist teada - väga lihtne ju
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7319/suhkruhaige-laps-lasteaias
aga üldiselt - mis siin kakelda, kes on huvitatud - annab oma soovist teada ja kes ei ole huvitatud, see ei anna oma soovist teada - väga lihtne ju Kakelda polegi püüdnud...., siiski arvan, et ka need kes nö pole huvitatud erirühmas on millestki siiski huvitatud. Nt mina olen huvitatud, et diabeetikuid ei eraldataks mittediabeetikutest. Minu arust teeb see pikemas perspektiivis pigem halba kui head. -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7323/suhkruhaige-laps-lasteaias
Oleksin väga õnnelik, kui saaksin oma suhkruhaige lapse usaldada eriteadmisi omava lasteaiakasvataja hoolde. Teeksin omalt poolt ettepaneku seadustada kasvatajate väljaõppe, kui mistahes lasteaias käival lapsel diagnoositakse suhkruhaigus. Kahjuks pean nentima, et praegusel säästurežiimil töötavates lasteaedades puudub dieetõde, kes jälgiks lasteaias menüüde koostamist, ning toidukaloorsut.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7336/suhkruhaige-laps-lasteaias
Maie, miks sa sellele dieetõele nii väga rõhud? Esiteks pole tänapäeval see erimenüü-värk ju nii kasutuseski, teiseks mõtle nüüd natuke, kui laps kooli läheb. Mis dieediõde tal seal oleks? Siit jõuamegi tagasi selleni, et järgmiseks erikool... Ehk siiski mitte :). Väikeste laste osas saan erivajadusest muidugi aru, ma mõtlen, alla kolme. Aga nii väikest ikka ei panekski aeda, kui vähegi võimalik. Ega see alati muidugi nii lihtne pole, seda mõistan ka. Kuid tänan, kes aru said, mida ma siin üldse püüan väita või mida silmas pean :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7339/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ei ole taas olnud ammu aega foorumis oma mõtteid kirjutada, täna spets selle jaoks aja võtsin. Erirühma poolt olen. Oma last tänase teadmisega sinna ei viiks, kuna oleme juba niigi 3ndas lasteaias. Minu laps on näide sellest, kuidas meid peale diab. diagn lasteaeda vahetama pandi... Olen sellest varem ka foorumis kirjutanud. Täna käib minu laps õnneks tavalasteaias, mille nimi siitki läbi jooksnud. Ja oleme tõepoolest õnnelikud, et lasteaias med. õde, kes möödab. Insukat annustatakse puhtalt minu ettekirjutuse järgi - arvan igal ndl vahetusel jrgm ndl menüü põhjal, kui palju on süsisid karamellikissellis või siis nt kohupiima-ploomi-purukoogis vaniljekastmega või siis pitsarullis, mida ma eales näinudki ei ole... see on omajagu lõbus tegevus, aga samas ikka väga suur piin - kas ikka panen täppi. Meil on olnud lasteaias küllalt üsna madalaid, isegi 1,7 kui ka väga kõrgeid näite, st üle 20. Millegi eest ei süüdista ma lasteaeda, olen neile kõige eest ääretult tänulik! Ise olen valesti prognoosinud, aga ma tõesti ei näe ju laupäeva õhtul menüüd läbi kirjutades ette, kas kolmapäeval on ilus ilm, mis tähendab, et ennelõunat käiakse õues ja mängitakse kulli või et reedel on selline sadu, et hea peremees ka ei saada oma koera välja ja lapsed ka oluliselt passiivsemad... Seega - olen tõepoolest põhimõtteliselt erirühma poolt. Ja seda just südamerahu pärast. Olen töötav ema, ei saa endale kodus olemist lubada. See tähendab aga, et kuni lõunasöögini vahin 10min sagedusega oma mobiili, seda nii koosolekul kui wc-s käies - ei ole just kõige mõnusam. Ja sama kordub, kui kell saab kolm ja lapsed ärkavad päevaunelt... Kui oleks eriväljaõppega õpetajad, õed, võiks loota, et ei pea muretsema. Ja kindlasti ei tähenda lasteaia erirühm invaliidiks tembeldamist, kui meie, lapsevanemad seda ise ei tee. Erimenüüst ka veidi: kuna arvutan alates sügisest igal ndl menüüsid läbi, siis uskuge mind - lasteaed, ka see meie hea aed, teeb ikka väga ebastabiilseid menüüsid. Ühel päeval võib olla lõuna kuni 50 süsi, oode 10 süsi ja teine päev lõuna vaevalt 20 süsi ja siis oode 50 süsi jne. Meie näeme seda ka õhtuti, nt täna tuli laps koju 3,2 näiduga ja kõhu täis söömiseks tuli talle sisse sööta ca 40 süsi. Kusjuures meil on söömisega üsna karm kord - peab sööma. Nii kodus kui ka lasteaias. Kusjuures minagi olen sellest parteist, et kui juba on karamellikreem, siis sinna enam moosi ei luba panna. Ma tõesti ei taha, et ainult magusast toitutakse. Pikk jutt sai, aga öelda tahtsin seda, et lapsevanemad ei peaks häbenema küsida abi. Ja suur abi on see, kui laps on päeva jooksul turvaliselt hoitud. Erirühm on siinjuures ääretult tänuväärne.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7349/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ütlemata jäi see, et erirühm ei oleks väga aktuaalne, kui Eesti Haigekassa saaks aru, et sensoriga (mõõtev) pump on väikelastele hädavajalik, mitte mingi mõttetu vidin. Täna kahjuks ei ole sellest aru saadud. Ja see on ääretul´t kurb, kuna tean nüüd, millest unistan.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7356/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kui oleks eriväljaõppega õpetajad, õed, võiks loota, et ei pea muretsemaKahtlen selles sügavalt.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7358/suhkruhaige-laps-lasteaias
Eks muretseb ju iga ema nii või naa... ( vähemalt mina ise, mõtlen Kertule ka siis, kui tunnike olen eemal olnud ja ta oma isaga koos... ikka mõtlen, mis see suhkur teeb jne) Aga vat ma kujutan ette, et aias, kus on teadjamad kõrval oleks süda natuke rahulikum, kui seda tavaaias olles... Aga mul muidu küsimus nendel, kellel tavaais käivad lapsed, kas mõõedetakse nõnda tihti nagu Teie seda soovite ? Selles suhtes, mõõdan ma ise Kertul ikkagi suht tihti, peale ärkamist, ennem söömist, ennem õue minekut, peale õues tulekut, vajadusel õues, peale magusa söömist, kui ma pole kindel, kas sai õige annus tehtud jne. Nu ikka tubli 10 korda tuleb päevas ära. Nu egas üle 3h päeval mõõtmata pole... öösel viimasel ajal mõõdan 1 korra ja mõned ööd on ka mõõtmata olnud. Teine piiga ripub ainutl tissi küljes ja ma lihsalt ei suuda püsti tõusta osadel öödel... aga neil öil on ta rahulikult maganud ( kui sipleb on kõrge)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7359/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kerstile: mõõdetakse nii, nagu palun. Tavaliselt enne lõunasööki ja pärast ärkamist, see viimane on muutunud aktuaalseks viimase poole aasta jooksul. Hommikul aeda viies mõõdan ise. Ja rohkem pole vaja. Kujutan üldiselt ette, palju suhkur võib aeda jäädes olla, kl 11 sööb ja läheb õue. Söömine välistab suhkru mõõtmise vajaduse, sest ta on ju söönud ning läheb kohe liikuma. Isegi kui õues ei käi, liigub ta ka siseruumides nii palju, et see hoiab suhkru korras. Peaaegu alati on see loogika täppi läinud ja enne lõunat jäävad suhkrud alati alla 10, enamasti 5-7 piiresse. Nagu ikka kinnitan: lasteaias paistab lapse suhkur palju rohkem kontrolli all olevat kui kodus :). Pärast lõunat kippus vanasti tõusma, nüüd on ilmnenud, et peab ka lõuna ajal süstima ja siis väga palju selle pärast magamist mõõdetud suhkruga ei ole, kuigi seal võib siiski rohkem üllatusi esineda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7362/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kirjutades lipsas viga sisse: ma kujutan ette, palju suhkur umbes HOMMIKUPOOLIKUL (ja mitte aeda jäädes, siis ju mõõdan) võib olla. Tavaliselt läheb täppi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7363/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kersti, meie laps läheb aeda peale hommikusööki, st mõõdetakse enne lõunasööki ja peale ärkamist.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7371/suhkruhaige-laps-lasteaias
Pole paar päeva arvutisse vaadanud, aga tahaks tagantjärgi paar sõna öelda. Nimelt toidu kaloraaži arvutamise kohapealt. Töötan ise koolis ja tean, et kõik koolid ja lasteaiad peavad pidama toidu kaloraaži arvestust vanusegruppide kaupa. Iga toidu kohta on välja toodud energia, valkude rasvade ja süsivesikute sisaldus. Selle arvutamist ja vastavust normidele käib paar korda aastas kontrollimas tervisekaitse. Vähemalt Saaremaal on see küll nii, aga siin kehtivad ikka ka samad seadused, mis mujal Eestis. Nii, et selle asemel, et ise umbkaudu süsivesikuid arvutada võiks lihtsalt paluda lasteaiast vastavaid andmeid.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7394/suhkruhaige-laps-lasteaias
kui minu poeg lasteaias veel käis (6 aastat tagasi), olid kasvatajad hästi toredad ja hoidsid mu poja jaoks igaks-juhuks sööklast toodud võileiba koguaeg varuks. sest kui see hüpo kippus tulema, kiskus poisil teistega kismaks:(
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7396/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ma küsiks, mis sellest aiaideest saanud on ? Kas on juba teada, kuhu tuleb ja kas üldse tuleb ? Minu piiga väga ootaks sellist aeda...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/7922/suhkruhaige-laps-lasteaias
NU nii vastan siis ise, rühm tuleb ja seda juba poolest suvest kesklinna ;)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8037/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kersti, Kas abi oli sellest uudistelõigust? Seal ju oli veel linnapoolne resoluutne vastus, et ei ole vaja. Ma alustan augustist oma lapsega tavalises lasteaias harjutamist, eks näis, mis välja tuleb.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8038/suhkruhaige-laps-lasteaias
Eks nii palju oli abi, et aed ise huvitus sellest teemast... dr Einberg helistas mulle eile ja küsis, kas ma olen veel nõus teles esinema... ju siis suruda läbi linnapoolne abi kah. Igatahes aed on olemas, kes tahab sellist rühma teha ja sain aru, et ta tuleb eraka nime all, kuid siiski summa, mis maksta tuleb ei tohiks oluliselt suurem tava aiarühma omast olla ;)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8040/suhkruhaige-laps-lasteaias
Te võite nüüd mind peksta, kui tahate, aga ma arvan endiselt, et teete sellega karuteene suhkruhaigetele lastele kogu linnas. Edaspidi on kõigil lasteaedadel põhjust keelduda võtta last vastu kodulähedasse lasteaeda, sest "tal on ju erirühm olemas".
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8041/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, ma ei tunne, et teeks midagi halvasti, ma tahan minna tööle mõttega, et mu laps on heades kätes ja ma arvan, et seda pole palju palutud ja Tallinnas on vist väiksed dibaeetikuid kõvasti rohkem, kui üks väike rühm ära mahutab. Ja minul on juba üks halb kogemus, kus laps aiast välja jääti ilma, et siis oleks olnud sepets. rühma.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8042/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mina arvan, et selliste spetsiaalsuhtumistega tuleb väga ettevaatlik olla. Muide, kas laps jäeti aiast välja diabeedi pärast?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8043/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mille pärast siis veel ? Minul oli olukord selline, kus mulle juhataja kohe ütles, et kui kasvata nõus on... ( jube see on tegelikult ju vale, peaks nad võtma mu lapse igal juhul ) Nii edasi, sügisel kui tahtsin viia, siis lükkas edasi koguaeg. Ütles, et las teised harjutavad ära, siis temal parem, minu lapsega tegelda/ natuke õppida. Okt. helistasin uuesti, sest juba kuuaeg ju möödas enamus lapsed ju harjunud. Aga öeldi jälle, et ehk olen nõus nov. ootama. Ja kui ma siis novembris tahatsin kohale minna, siis ütles kasvataja mulle otse, et ta ei taha. Ta pole aega teste 18 lapse ( tegelikutl sõimes vist 14max on neid ) kõrval minu omal mõõta/ süste teha. Ja kuna sedusega ei ole tal selleks kohustust, siis ta ei soovi seda teha. Ta palus mul mitte tuua enda last sinna aeda, ja kui ma siiski tahan tuua siis ainultl enda vastutusel. St ma pean ise välja mõtlema mõõtmise/ süstimise teema, ise seal kohal käima, sest tema pole nõus neid asju tegema. Kahjuks seal aias med. töötaja oli ainult päevast paar tundi kohal. Nii olin üdini solvunud ja shokis, et nõnda siis välja arvati mu laps. Ja võtsin ta seal aiast ära, sest miks ma kohta kinni hoian, kui ma sinna teda viia ei saa/ tohi. Nii ja kõige parem oli see, kui mulle koju tuli kohamaksu kiri 3,5 kuu peale, mis ma mul seal nimekirjas oli, taheti 900 kr. Ja kui ma sinna aeda kirjutasin, et ma pole väga seda nõus maksma, sest ma ei saanud ju teda viia sinna kasvataja pärast, mitte enese soovil. Siis väitis see sama kasvataja sellele juhatajale, et sellist asja pole olnud... Nii ja lõpuks kirjutasin haridusministeeruimisse kah, aga nemad samuti leidsid et ma pean selle ära tasuma, siis juba koos viivistega, milleks oli 1100 kr... Mitte et see raha mind ära tapaks, aga nagu pole poleks olnud neil õigust seda nõua. Ja see kogemus tegi mind väga ettevaatlikuks ja ma tahan see kord head "teenust", st minu laps on mulle kõige kallim vara siin ilma peal. Ma tahan et tal oleks hea, kui ta peab minust eemal olema ( st töö ajal ) Asi pole niivõrd selles, et nad vajavad spets hoolt, vaid tõesti ma ei kujuta ette, et päeval vaid mõned korrad mõõdavad. 10 korda kindlasti. Ennem õue minekut, vajadusel õues, ennem söömist, ennem magamist, peale magamist jne. See on lisa kohutus kasvatajale ja väga vinge ja tore kui osadel see toimib ja kasvatajad tulevad vastu. Meie puhul see nii polnud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8044/suhkruhaige-laps-lasteaias
täiesti nõus paneks isegi lapse sellisesse rühma kui oleks vaja tööel minna.ise aga olen 10 kuusega kodus ja saan ise lasteaia juures käia ja mõõta.meil siin ka kahjuks med. töötaja ainult kella 14-ni tööl ja seega ei saaks terve päev mõõtmisi teha. meil aeda saamist ei keelatud kuid kasvataja keeldus mõõtmast kuna see ei ole tema kohustus ja kuna ka med.töötaja olemas(kes alles veebruaris tööle saabus kuna oli sinisel).meie panime poja aeda kella 8 -12.30.hommikul sõi laps kodus ära ja enne lõunasööki/pärast õues käimist tõin ta koju.ise käisin teda veel 11 ajal enne välja minemist mõõtmas.veebruarist hakkas siis seda mõõtmist tegema med.töötaja.tema on küll iseenesest väga tubli.lisaks on meil probleem veel selle söögiga(tsöliaakia).üldse ei olenud viitsimist selle asjaga veel maadelda.ise mõtlesin et ega ta praegu seal aias kauem olema ei peagi.põhiline tegevus toimub nagunii enne lõunat ja kuna ma kodus olen las ta nii siis olla.kuna ma aastaksese kindlasti olen veel kodus siis ilmselt laseme ka järgmise aasta nii aga eks paistab kuis see lõpetamise aasta läheb.poiss ise muidu väga tragi ja tahab end ise mõõta(kuigi päris ainult teme teha usaldada ei saa).pumbaga ümberkäimiseks on ta aga minu meelest endiselt veel väike(ok kui keegi jälgib palju ja mida teeb aga ise -no seda veel ei saa). kannatust ja kindlat meelt kõigile.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8047/suhkruhaige-laps-lasteaias
Olen MY-ga 100% nõus. Mitte mingil juhul ei tohi lapsi hakata diabeedi pärast teistest eraldama. Kõigepealt teeme lasteaia rühma, siiskoolis klassi jne, jne... Ma tõesti arvasin, et me oleme sellest ajast kui veidike kusagile poole kalduvaid lapsi teistest eraldati üle saanud. Nõuka ajal ju ka panime kõik lapsed, kes ei vastanud üldstandardile erladi. Kas me tõesti tahame, et meie lapsed ei sulanduksi kunagi teiste laste hulka ja et neid ümbritseks kogu elu ainult diabeedispetsialistid. Mina küll ei taha. ARvan, et erirühmale kulutatud raha on liiga suur ja kui seda raha jagada hoopis kasvatajatele eriülesannete täitmiseks siis oleks lõpptulemus palju parem. Palun ärge unustage, et teie laps on lisaks sellele, et ta on diabeetik ka ikka veel LAPS!!! Me ju tahame, et nad saaksid elus hakkama. Või tahame tõesti, et meie lapsi vaadataks kui erilisi ja neisse sututakski kui väga haigetesse lastesse, keda ei saa teiste lastega koos kasvatada. Kui me kodudes ei pea neid teistest eraldama siis ei tohi seda teha ka väljaspool kodu. Ja mis saab edasi? Mõelge! Tallinnas avatakse rühm. Kõik Tallinna ja selle ümbruse diabeetikud PEAVAD ju nüüd käima seal lasteaias. Ja kui mõnes teises linnas või kogunisti maakohas hakatakse ju siis ka ütlema, et otsige endale erirühm. Oi, ei nii ei tohi teha. Me peaksime ikka püüdma sinnapoole, et meie lapsed saaksid koheldud kui kõik lapsed. -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8067/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ja veel Kui see arve on tõesti selliselt esitatud siis mina ei maksaks seda. Kas või kohtusse pöörduks. Mis ütleja on haridusministeerium, ega see pole mingi riigimaks või ministeeriumi poolt saadetud arve. Pead kirjutama kirjalikult linnavalitsusele vastulause ja arve vaidlustama. -M- Tahad, siis aitan? Ainult asi peab siis ikka tõesti olema olnud nii nagu kirjeldasid.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8068/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mai, ma ei valeta ( milleks oleks mul vaja seda välja mõelda....) asjad olid täpselt nii nagu ma kirjutasin, aga siin kohal oli selle asja juhtumine 2007a sügisel, seega asi juba 2a vana. Ma kardan, enam ei aita see vaidlustamine midagi, kui ma selle olen juba ära tasunud. Mina ei näe siin, et lapsi eraldakase tavalistes, ma näen seda asja nõnda, et mu laps viib päeval kohas, kus kasvatja oskab mõõta ja toimida nagu vaja ja see poleks tema lisakohutus, vaid kuuluks juba tema töö ülessannete hulka. Ma ei saa aru, elu ei saa olla ainult must ja valge. Et on terved ja haiged on ka teisi värve vahel, st hall. Kus meie lapsed on nagu tavalised, aga siiski terve päev ilma mõõtmata ja süstimata nad olal ei saa ja see fakt. Me ei saa võrredla aedasid ja koole ! Ühes on lapsed 2-6 a, st vajavad kõrvalist abi mõõtmiselt ja mõtlemisel, kuida toimida. Teiselt 7-19a lapsed oskavad vabalt suhelda, saavad ntx helistada ja küsida nõu, olen ka kindel, et minu piiga 7a saab kindasti mõõtmisega omal jõul hakkama. Ja meie lapsi kohelaltakse samamoodi, söövad sama toitu, käivad ues ja mängivad samu mänge, lihtsalt neil oleks seal kasvatajad, kes on asjaga kursis, kellele poleks see lisa töö... Kas te ikka teate, et praeguse seaduse kohaselt ei tohigi kasvataja mõõta lapsel v/s või manustada insuliini, nad ei tohi isegi tühi paljast allergirohtu anda. See on nende vastutulek, kui nad seda teevad. Aga paljud ei taha ja see fakt. Ma arvan, et ma pole ainus, kellel probleeme on selles vallas olnud. Lihtsalt kõik ei võta sõna. Siin on paljud selliseid, kes käivad töö kõrvalt aias ise mõõtmas. Mina seda tulevikus teha ei saaks, Minu tööpäev kestab 12h ja hetkel tööturgu vaadates ei suuda ma endale vast sellist vabagraafiguga tööd leida, et saaks aias käia mitu korda...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8069/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kas te ikka teate, et praeguse seaduse kohaselt ei tohigi kasvataja mõõta lapsel v/s või manustada insuliini, nad ei tohi isegi tühi paljast allergirohtu anda. See on nende vastutulek, kui nad seda teevad. Aga paljud ei taha ja see fakt. No tean ikka... Aga kui hakata rääkima konkreetsetest seadustest ja paragrahvidest siis pole olemas eraldi seadust ega paragrahvi, mis keelaks just kasvatajal/õpetajal VS mõõta ja insuliini süstida. Lihtsalt ravimite manustamine ja määramine ongi ainult ja ainult meedikute pärusmaa.... Kui pilli lõhki ajada siis täpselt samad õigusaktid keeelavad kõige selle tegemise ka diabeetikul endal ja tema emal-isal jne. Ega mittekeegi ei saa kohustada ja sundida ka üht ema oma lapsel VS mõõtma ja süsti tegema, ja kui ikka VÄGA-TÄPSELT-SEADUSTES järge ajada siis ei tohigi ema seda teha ilma vastava paberita. Aga teeme ju??? -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8070/suhkruhaige-laps-lasteaias
Arvasin, et ei võta sõna, kuna mu laps pole päevagi lasteaias käinud, hakkab alles augustis harjutama. Aga sellegipoolest - ma tean umbes, mis mind ees ootab. Mul on vaja välja koolitada 2 kasvatajat, kasvataja abi ja lasteaia med. õde. (jah, paraku ka med. õde, kuna sealtpoolt tuli sissejuhatav küsimus - oi, kas tõesti peab IGA PÄEV veresuhkrut mõõtma?). Kõik sõltub nüüd sellest, kuivõrd suur soov õppida ja vastutada on nendel konkreetsetel inimestel seal lasteaias. See ei ole ju nii, et ma seletan asja ära ja ongi kõik käpas. Õppimine käib ju igapäevaselt edasi, igast oma veast teed mingid järeldused. Võib ju ette kujutada, et siin jõuga midagi saavutab – et käratan juhatajale, et ta on kohustatud mu lapse vastu võtma ja pistan kasvatajale glükomeetri pihku ja asi lahendatud. Tegelikult on ju nii, et kui nad ei taha mu last vastu võtta, siis nad lihtsalt ei võta, ükskõik, mille nad siis vabanduseks toovad. Või siis võtavad vastu mulle sobimatute tingimustega (a la käite ise mõõtmas ja süstimas päeva jooksul). Ja kui nad tahavad, siis nad võtavad ta vastu, hoolimata sellest, kas mul on kusagil mingi alternatiiv või mitte. Mul praegu on kogemus hoidjaga - ta on hetkel ainuke inimene, kellele me saame mehega mõneks ajaks last hoida jätta, aga kahjuks ei tunne end üldse rahulikult, kui laps seal on. Juba süsivesikute arvutamine on talle vahel raske ja ajab sassi - no nt võtab kogemata söögi kaalu grammides võrdseks süsivesikute grammidega. Sealt see hüpo jälle tuleb. Ma saan aru, et parem oleks, kui laps käiks tavalasteaias, aga kui personal peab seal mu lapsega tegelema vastumeelselt või siis neil lihtsalt ei jätku aega 24 lapse kõrvalt, et minu oma natuke rohkem jälgida või siis nad küll püüavad, aga veresuhkur hakkab väga kõikuma... kuna nad ei tea, ei oska ja ei saa. Sellisel juhul on ikkagi mu lapse tervis esikohal ja ma ei saa teda sinna aeda viia, kui see tema tervist kahjustab. See on fakt, millest mööda ei saa. Ja seetõttu olen ma rahul, kui selline aed Tallinnasse tekib. See jääks mulle viimaseks võimaluseks, kui juhtub, et lapse tervis tavalises lasteaias ohtu satub. Ja veel üks tahk kogu selle asja juures, mida meie arst välja tõi – siin on lugemas vanemad, kes teadvustavad endale, mis on diabeet ja kuidas seda kontrolli all hoida. Kahjuks on olemas ka teistsugune maailm - vanemaid, kes seda ei tee ja need lapsed ei ole süüdi, et neile sellised vanemad on sattunud. Selline lasteaed oleks neile lastele ainuke võimalus saada mingil osalgi päevast suhkrud kontrolli all hoitud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8072/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ega ma ei väidagi, et peate oma lapsed järelvalveta lasteaeda viima. Tahan öelda seda, et me peame (loe: peaksime) liikuma suunas, kus lasteasutuse personal ei tegele meie lastega vastumeelselt vaid vastupidi- nad lasua tahavad meid aidata ja püüavad. Ratastega tigu räägib oma viimases lõigus hoolimatutest vanematest, arvan, et samapalju kui on olemas hoolimatuid lapsevanemaid on ka hoolimatuid kasvatajaid. Aga võib-olla ma eksin- võib-olla on hoolimatuid kasvatajaid protsentuaalselt rohkem kui hoolivaid.... Igatahes tulemus, kus lastele peab tegema eraldi lasteaia viitab küll sellele. -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8073/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kui lapsevanem lapse lastekollektiivi paneb, siis peaks ta olema ka valmis arvestama, et ta ei saa omada lapse olukorra üle sama kontrolli. Kui ei ole valmis, äkki siis on veel vara? 10 x lasteaiapäeva jooksul suhkrut mõõta on ikka palju tahetud (arvan mina) ja süsivesikute arvutamine...noh, eks te ise tea. Veidi ju juba peaks olema teada, kuidas mingi söök ja füüsiline aktiviteet lapsele mõjub ning selle võrra saab ka vastavaid järeldusi teha. Ma nüüd küll räägin veidi suuremast lapsest, aga pea seegi aeg ei tule - erivajadusega lapse suurim soov on olla võimalikult tavaline. Lapsevanemal võiks olla julgust seda tal olla lasta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8074/suhkruhaige-laps-lasteaias
Just erivajadusega lapse suurim soov on olla võimalikult tavaline. Kui me oma lapsele koguaeg sisendame, et ta on teistsugune ja vajab erihoolt siis on oht, et teismelise eas tekib neil jube trots ja jonn. Miks just mina jne... Kui aga me elame nii nagu diabeet on täiesti tavaline nähtus maailmas nagu see, et täna sajab vihma ja homme mitte, siis on ka lapsel lihtsam olla inimene. Ärme unustame ära, et lisaks sellele, et tuleb jälgida lapse veresuhkruid tuleb jälgida ka, et laps elaks võimalikult täisväärtuslikku elu. Ise olen oma pojale koguaeg sisendanud, et diabeet ei tee sinust teistsugust inimest. Oled ju ikka samasugune ainult, et sina pead oma suhkuid ise jälgima, sest su pankreas ei tee seda. Nagu mõni kasutab prille ja ei saa ilma elada. On veel üks väga hea ütlemine: Nimelt kunagi vanasti olid meil ju kõik diabeetikud kindla režiimi peal, sõid täpsetel kellaaegadel ja täpseid koguseid. Täna ju see enam nii pole. Ja selle kohta on üks arst kenasti öelnud- laps naudib vaba toitumise režiimi. On ju ilusti öeldud ja see peaks olema suund kuhu me kõik liigume. -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8075/suhkruhaige-laps-lasteaias
Tegelikult pole see ka enam meie pere teema kuna laps juba ammu lasteaiaeast väljas. Enamus aega lasteaias möödus küll süstivabalt, aga paar kuud käis lasteaias ka diabeetikuna ( haigestus aprillis ja juunis lõpetas lasteaia). Meil vedas sellega, et oma rühma kasvatajal oli kodus diabeetikust abikaasa ja tal oli juba eelnevalt kõik selge ja ise ta kutsus lapse ruttu lasteaeda tagasi. Aga tegelikult tahtsin öelda hoopis seda, et lasteaias ( ka koolis) on minu arust palju kergem suhkruid kontrolli all hoida kui kodus. Pärast paari profiilipäeva pole sugugi vajalik väga sage mõõtmine. Lasteaias on vägagi kindel režiim ja etteantud kahe nädala menüü, kus toitainete vahekorrad kindlalt välja arvutatud. See kõik hoiab suhkruid suht stabiilsetena. Meil on küll kooliajal, kui on kindlam päevarežiim, palju lihtsam kontrolli saavutada. Soovitan vanematel, kes pooldavad erirühma, laps vähemalt aasta enne kooli panna tavalasteaia rühma. Laps õpib nii hakkama saamist ka diabeedist mitteteadlike inimeste hulgas. Ja veel üks nüanss: lapsed võivad koolis olla üsnagi õelad ja see, et keegi on tulnud nende klassi nö erirühmast, võib tekitada algul nii mitmeidki mittemõistmisi. Võid kergesti tekkida arvamus, et see diabeet on ikka üks hirmus asi küll, et ta isegi tavalasteaias ei võinud käia.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8076/suhkruhaige-laps-lasteaias
lasteaia vajaduse kohta sõna ei taha võtta, aga kas nt hoidjaga ei oleks lihtsam selline süsteem, et hoidja alati enne sööki helistab emale või isale, ütleb suhkrunäidu ja mida laps sööb, sellisel juhul on põhivastutus (st arvutamine ja insuliinikoguse määramine) ikkagi emal-isal. ja ema-isa teavad kindlasti paremini viimaseid trende ja muutusi ning tulemus võiks olla parem. ja noh, ka lasteaias saaks kasvataja või medõe vastutust ja hirmu vähendada, kui enne oluliste otsuste tegemist saaks vanematele helistada. kui kardetakse telefonikulusid, on äkki võimalik lapsele kõige odavam kõnekaardiga mobiil kaasa panna.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8078/suhkruhaige-laps-lasteaias
Rutt, mis õelusest me räägime, kus üldse teab teine 1 klassi laps, kust aiast keegi tuleb.... Lapsed ei käi kõik oma koduaias ja lähe edasi kõik koos kooli... Lapsed käivad üle linna koolis, keegi ju ei tea nende mineku. Ma arvan, et siin liialt rõhk sõnal "erirühm" Muud ju seal teistit poleks, kui lihtsalt kasvataja oskakas mõõta ja nuppu vajutada / süsti teha vajadusel ja lapsed näeksid on ka teisi sellised, kes mõõdavad ;) Ma ei plaani oma last eraldad, kuskile metsa sisse, et siis pärast ümber harjutamine tava keskonnaga oleks tohtu ja meeletu. Nu me pingutame kõik üle selle jutuga siin. Nu asi on selge aed tuleb, paneb see, kes paneb. Mina olen õnnelik selle aia üle. Saan oma lapse sinna teiste laste hulka viia ja ta areneb nagu iga teine laps. Ja minu laps on tavaline laps, siin keegi mainis, et tuleb kohelada kui tavalist. Kohtlengi, lihtsalt ma pean arvestama ka sellega, et ikka saaks insuliini ja päeva lõpus kokku ei kukuks madalast suhkrust ntx. Ja My, mina jälle ei kujuta ette, kuida saaks päevas ntx 2-4 mõõtmisega hakkama. Ma ei oskaks lihtsalt nii, mu 3,5a laps ei ütle, kui tal paha olla on, küsib vett juu ka madala suhkruga. Ja üle üldse mitte ei tahaks lasta suhkrul tõutsa 20ni, et siis hakkas tohtu pissile jooksmine. Pigem mõõdan natuke tihedamalt ja ennetan neid sümptomeid... Ühesõnaga vat mitte ei kujuta ette alla 8 mõõtmise päev, just vaatasin glükomeetri pealt ja nu tõesti alla 8 korra ei saa öösel mõõdan kah ikka veel 1-2 korda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8079/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ei tahtnud nüüd küll mitte kedagi pahandada, aga kuna töötan ise koolis ja olen ka äsja algklassides käinud poisi ema, kuulen ja näen ikka koolis toimuvat. Teavad need lapsed rohkemgi kui arvata võib: kes kust pärit on, kes on kelle õde-vend, kus kellegi vanemad töötavad, kes kust oma riided ostab ja mida kõike veel. Sellest, et diabeet nakkav ei ole, saadi küll kohe aru, aga algul pidi poiss ikka vahel isegi liigagi tuliselt tõestama, et ta ei ole narkomaan.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8080/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kersti räägi palun täpsemalt, kas tead, kuhu ja millal see lasteaed tuleb? Ja kas saab juba last kirja sinna lasteaeda panna? see lasteaed on minu unistuste täitumine, ma saan oma lapse südamerahuga asjatundjate hoolde jätta, jesss:)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8113/suhkruhaige-laps-lasteaias
Tean nii palju, et tuleb see aed kesklinna kevade tänavale ( Memmemusi peaks nimi olema ) See peaks see sama aed olema, kus inlglastest omanikud jalga lasid, uudistes oli veel suur probleem ) Ja Pirita memmemusi võtis selle aia enda tiiva alla. Dr. Einberg mainis veel, et tahavd juba juulist osaliselt avada selle rühma ( 2-3 korda nädalas ) Ja ei vaja ta eelnevat Tallinnasse sissekirjutust kuna tuleb eraka nime alla. Siin kohal sain aru, et see maksumus ei tohiks tulla teiste erakate maksumusega( ikka sama, mis tava aias, kohamaks+ söögiraha) Sain aru, et sellega tehakse veel tööd. Kahjuks ise rohkem praegu ei tea. Just mõtlesin kah, et peaks helistama ja uurima, mis seisus asjad on, sest juuli ju kohe käes.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8114/suhkruhaige-laps-lasteaias
No meil ka tagasilöögid saadud ja olen huvitatud sellest rühmast.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8117/suhkruhaige-laps-lasteaias
Beti, kui jagada viitsid, siis - millised tagasilöögid? Ma praegu iga päev mõtlen sellele, kuidas ma peaksin kõike seda kasvatajatele edasi andma, mis endal juba natuke sisetundest tuleb. Soojade ilmade tulekuga on kõik skeemid jälle muutumas, enne seda külmaga oli jälle nohu pidevalt kallal, mis jällegi tegi veresuhkru täiesti ettearvamatuks. Pidevalt mingi ajutine basaal kasutuses, sest kogu aeg on mingi segav faktor kallal - viirus, soe ilm, nüüd on neli ööd järjest arvatavasti kasvu visanud - kõik päevad on erinevad. Lisaks sellele tahavad ju mõned toidud extended bolust - kokku on ilmselt kasvatajale liiga palju infot. Aga võib-olla ma pabistan liiga palju ette ja kõik laabub, eks augustis näe.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8119/suhkruhaige-laps-lasteaias
Nüüd on siis juhtunud see, mida ma mõtlesin, et võiks mitte juhtuda. Hea küll, avati siis see erirühm - ei, lausa erilasteaed. Aga nupuke Eesti Päevalehes teeb arvatavasti karuteene paljudele diabeetikutest lastelele võib-olla üle terve Eesti! On siis vaja tervele riigile pasundada, kuidas diabeetikust laps "ilma erijälgimiseta võib kaotada meelemärkuseta ja langeda koomasse"??? Krt, Kersti, kui sina elad selles maailmas, kus su laps vajab erijälgimist ja kümmet mõõtmist lasteaiapäeva jooksul, siis sa ei pea sellega ära rikkuma teiste laste võimalusi liikuda normaalses keskkonnas, kus neid automaatselt ei peetaks viitsütikuga pommiks, kui nii võiks öelda. Õigupoolest, jah, me ise teame, et last tuleb natuke rohkem jälgida. Aga kui nüüd mõelda veidi laiemalt, siis seda ei pea tingimata kõigile rõhutama, sest diabeedi kohta on inimeste peades niipalju linnalegende ja nüüd uhad neid ainult juurde. Ma hakkan mõtlema, et kas selle artikli pärast ei võida meilegi öelda nüüd, et minge spetsiaallasteaeda? Just SELLE PÄRAST??? Mujal maailmas, esmajoones meie põhjanaabrite juures tehakse tänapäeval kõik, et erivajadusega lapsed ei oleks eraldatud, et nad sulanduksid tervete hulka. Meil aga liigutakse lapsevanemate endi mahitusel täpselt vastassuunas. Millal siis on kavas 21. sajandisse jõuda?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8140/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, ma huvi pärast küsin, kui vana su laps on ja mitu korda vs mõõdad 24h jooksul ja kuidas glükohemo on ning millised insuliinid kasutusel
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8141/suhkruhaige-laps-lasteaias
Poisiga: mu laps on 6, vs mõõdan keskmiselt 6 x ööpäevas, glükohemo on stabiilselt 5-7, NovoMix ja NovoRapid. Ei ole eridieedil, ei ole erijälgimisel. Ma olen ise lapsest peale diabeetik ja ausalt, vene ajal oli see asi kordades normaalsem, keegi ei kippunud silte kleepima. Nüüd aga... mul hakkab õudne. Sellise paanikaõhutamise tagajärjel ei võeta meie lapsi varsti kooli ka, sest "äkki langeb koomasse". Ma olen väga pahane sellise mõtlematu propaganda peale.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8143/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mind pole küll vaja süüdistada siin sedasi. Nu mina pole küll kunagi koomale rõhutanud. Ja pole see aed vaid diabeetikutele, vaid ka ntx allergilistele lastele ja ülekaalulistele, samuti käivad seal ka tavalapsed. Juhataja ju manis eile, et pole kavas eraldada lapsi, vaid koos tervetega lihstalt selle vahega, et personal on välja õppinud. Ja tõesti 10 a tagasi polnud aeda vaja, sest lapsi oli selles vanuses haigeid ehk terve Eesti peale kokku 5 tükki... Aga nüüd on 20 ja enamgi Kertu vanust last haiged (2-4a last)Siin Tallinnas. Ja 10 mõõtmist vast ikka mõeldud terve ööpäeva peale kokku.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8144/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kersti, mõeldud võis olla ööpäeva peale kokku 10 mõõtmist, aga lugeja viskab pilgu peale ja esimene, mis temani jõuab, on see, et need mõõtmised tuleb teha lasteaias. Meie teame, mis seal taga on, aga tavalugeja mitte. Aga nende tavalugejatega ja tavaliste inimestega koos tuleb elada meie lastel kogu aeg. Kui neile rõhutada, kui ohtlik on üldse diabeetikuga koos olla (sest ta vajab erikohtlemist, erijälgimist, on iga hetk koomasse kukkumas), siis mis sa arvad, mis sinu last tulevikus ootab? Praegu on, jah, hea, kui pisikese lapse saab "erijälgimise" alla panna. Aga tulevikus võib juhtuda, et eeldatakse, et diabeetik ei tohi üldse ilma abistajata väljas käia, tööl kindlasti mitte, tavakoolis ka mitte. Ega see kohe juhtu, aga kui ikka kõvasti rõhutada, kui dramaatiline on diabeetiku olukord, siis küll see tuleb. Natuke avaramat mõtlemist ehk. Usaldage näiteks neid, kes on terve elu diabeetikud olnud, kasvõi natuke rohkem. Me ei taha erikohtlemist ega erijälgimist, usu mind. Lapsena ka ei tahtnud. See 2-4-aastane kasvab kiiresti suuremaks. Minu kisa on seotud just väljenditega artiklis, kui nüüd ebaselgeks võis jääda. Et nii kerge on diabeetikutesse suhtumist halvemaks muuta vaid mõne mõtlematult välja öeldud lausega. Ma siiralt loodan, et see tänane uudisnupuke unustatakse, on ju suveaeg ja ehk ei loeta ajalehti nii innuga. Aga hirmu tekitab küll ja oli seda nüüd vaja??
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8145/suhkruhaige-laps-lasteaias
Njah, seda reporteri lõiku vaadates jääb küll mulje, et diabeetikust last peab hullult passima, nii kui mujale vaatad nii kohe kooma käes. Valaks veits õli tulle ka- reporterit vist ikka õhtuti vaadatakse. Nali naljaks, aga eks see rühm päris pisikestele abiks ole, loodan vaid, et suuremate laste tavalasteaia kasvatajad nüüd antud ajakirjandusliku nupukese peale silmi pööritama ja protesteerima ei kuku. Halva maigu jättis mu meelest see jutt küll. Ei tahaks, et keegi peaks kunagi tavalasteaias oma DIAGNOOSIGA last rühmast ära võtma vaid sellepärast, et personal ei taha süüvida õppematerjalidesse ega vanemate seletustesse. Ilmselt antud uudiselõiguga taheti parimat, aga välja kukkus... ( Praegu ei õelutse- lihtsalt selliseid asju lugedes- vaadates teeb igaüks oma järeldused, tihti mitte sellised, mis loo autori poolt mõeldud olid). Muus osas-lasteaia idee algatajate ees sügav kummardus- inimesed tegutsevad, mis iseenesest peamine. Ei saa loota, et millegi uuega lagedale tulles see kohe 100% kõigile meeltmööda on. Kuigi ma ilmselt ei jaga kõiges antud seisukohta, hoian siiski pöialt. Loodan, et antud algatusest kasvab tulevikus välja midagi positiivset ja kes teab, võib olla areneb sealt kunagi veel midagi, mis väikeste diabeetikute elu paremaks muudab.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8147/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mina arvan, et see rühm on väga tänuväärne algatus. Kellel on olnud lapse lasteada panemisega ja seal hoidmisega probleeme, saavad aru, millest räägin. Ertiti töötavatel vanematel - kes ei saa ise mõõtmas ja süstimas käia. My, ma ei saa Sinu pahameelest tõesti aru. Selle algatuse taga on dr Einberg, kes näeb ja kuuleb iga päev kümneid diabeetikute vanemaid ja nende muresid. Minagi olen korduvalt temale kurtnud probleeme lasteaiaga. Olen nõus, et oleks normaalne, kui tavalasteaed suudaks diabeetikut võtta kui tervet last, aga nad ju ei suuda (üksikute eranditega). Ja ei taha, sest nad ei pea. Ja eks see nii ole, et diabeetikust lapse mured ongi väga väikese ringi, tihti vaid ema-isa mured. Isegi vanavanemad taanduvad paljudel. Ja see, et see lasteaed nüüd diabeetikutele karuteene teeb, on lühinägelik. Kardetakse ju ikka ja ainult seda, millest midagi ei teata. See, milest räägitakse ja sealjuures ausalt, on hädavajalik. Kelle lapsed on (lasteaias, koolis) koomasse kukkunud, nemad teavad, et seda teemat on vaja kajastada. Sama süstivate diabeetikutega - kes koolis peab peni kasutama, see on ju esmajärjekorras narkomaan. Ja kui laps ise ei suuda seejuures selgitustööd teha, on tagajärg ikka üsna jube. Normaalne oleks, kui ühiskonnaliikmed arvestaks teineteisega ja teaks, miks üks või teine käitub või vajab mingit abi. Diabeetik võib vajada abi ja seda oleks mõistlik kõigil teada. Seega - sõnumitoojat ei ole vaja peksta. Kes ei võta oma kroonilist haigust, mis diabeet ju on, haigusena ja saab nii elada, siis jõudu ja edu. Väikese inimesega nii ei saa - seda olen omal nahal kogenud. Ja olen tänulik neile, kes võtavad vaevaks selle teema ja sealjuures teavitusega tegeleda. Jaanalinnu kombel pea liiva alla kaevamine ei vii meid edasi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8148/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kiks, ma olen olnud diabeetik 27 aastat. Ma oletan, et ma oskan tänu sellele natuke kaugemale näha. Ma juba enne kirjutasin ka - see lasteaiaga diabeetikutest laste eraldamine teistest on alles algus. Kui seda erilisust himuga rõhutada, siis edasi keeldutakse meie lapsi tavakooli võtmast - erikoolid siis? Ja edasi ei ole ette nähtud neile ei autojuhilube, ei ülikoolis käimist ilma abistajata, ei üldse mingit normaalset elu. Eks? Te ise kaevate oma lastele auku, seda tahan öelda. See diabeetiku eripära ei ole nii suur, kui teile tundub. Ma olen aastakümneid koos diabeediga elanud ega leia, et ma vajan erikohtlemist, veelkord. Ei pidanud mu õpetajaid eraldi instrueerima - ja toonitan, et siis ei olnud mingit koduse suhkrumõõtmise võimalust üldse. Ei tohi liiga palju "ausalt rääkida", kellele seda vaja on? Kui paljusid diabeetikuid sa üldse tead, kes üle nädala koomasse kukuvad? Aga tavainimene, kel niigi on kõrva taga hulk linnalegende diabeedist, saab sellest ainult hoogu juurde, et panna diabeetikud ühte ritta igasuguste ühikonnaohtlike haigustega. Kas sa sellist tulevikku tahad oma lapsele?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8149/suhkruhaige-laps-lasteaias
Täiesti nõus My-ga. Diabeetikust lapsel on probleeme niigi, tal pole vaja teistele tõestama hakata, et temaga koos olemine pole ohtlik. Kui kujundada arvamus, et diabeet on üks väga ohtlik haigus, võivad ka näiteks koolides õpetajad väga kergesti keelduda diabeetikust last klassiekskursioonidele kaasa võtmast või treenerid spordivõistlustele ja laagritesse. Põhjendusi leiab ikka.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8151/suhkruhaige-laps-lasteaias
kiksuga nõus. mida rohkem suhkruhaigusest ausalt rääkida, seda vähem müüte, lolle hirme ja eelarvamusi. ja seda lihtsam on nii väikestel kui ka suurtel diabeetikutel elada. kui on peresid, kelle jaoks on spetsiaalne lasteaed vajalik, siis on ju super, kui nad on valmis selle nimel ka ise tegutsema. kellel seda vaja pole, ju on leidnud mõne muu just talle sobiva võimaluse. igatahes ei saa teiste soove ja vajadusi maha teha ja öelda, et on minu arvamus ja vale arvamus. pealegi ei ole vist kedagi sunnitud üksnes spetsiaalsesse lasteaeda oma lapsi panema. kes tahab, paneb tavarühma, kes tahab (ikkagi tore ju, kui ka selline võimalus tekib), paneb erirühma.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8152/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mul on väga-väga hea meel, et see lasteaed lõpuks teoks sai! Oma lapse oleksin ka kindlasti sinna pannud ning ei arva, et teda oleks edaspidises elus sellepärast sildistama hakatud. Nn. vastastelt küsin, et aga mida siis teha, kui tavalasteaed ei võta diabeetikust last vastu? On ju täiesti konkreetsed näited meie endi seast olemas. Jätta laps lasteaeda panemata või käia lasteaias lasteaeda ja otsida kohta, kus sa saad...? Minu laps käis haigestudes lasteaias. Kui ütlesin lasteaia juhatajale, et meie laps haigestus diabeeti, siis esialgu ta süüdistas meid, et ju vanemad on midagi siis valesti teinud, et nii on läinud. Peale mõningast mõtlemist (peale kollektiivis toimunud koosolekut, kus arutati ka meie lapse teemat) ütles juhataja, et hea küll, me lubame teie lapsel siin edasi käia. Mina olin sellest avaldusest jahmunud, sest ma ei tulnud oma naiivsuses selle pealegi, et nad kaalusid ka seda varianti, et meid lasteaiast ära ajada. Võtsin asja samamoodi kui My, et loogiline, et laps käib tavalasteaias edasi ning teeme näo nagu ta ei olekski haige, vaid väikese eripäraga. Tegelikkus kujunes aga selliseks, et lasteaias ei viitsinud sellel teemal mitte keegi kaasa mõelda. Kasvatajad olid küll toredad ja lahked, aga selle 2 aasta jooksul ei mõõdetud tal seal veresuhkrut mitte kordagi (õnneks viimasel aastal oli laps nii suur, et sai juba ise hakkama) ja süsti ei tehtud ka mitte kordagi. Toidu arvestus käis ka niimoodi, et ma kirjutasin igal nädalal toidumenüü üle - mitu kartulit, mitu leiba jne. Ma tõesti ei tea, kas seda menüüd järgiti või mitte (millegipärast kardan, et mitte), aga ega tal suhkrud korras küll ei olnud. Minu jaoks täiesti väljapääsmatu olukord - tööl oli vaja hädasti käia, samas töö asukoht lasteaiast oli nii kaugel, et mitte ühegi valemiga ei oleks ma saanud vahepeal mõõtmas ja süstimas käia... Oeh! Üliraske aeg oli! My, sul on lihtsalt väga vedanud, et sinu lapse lasteaed suhtub tolereerivalt ja viitsib ning tahab sel teemal kaasa mõelda ja tegutseda...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8153/suhkruhaige-laps-lasteaias
OK, saan aru, et osadele lapsevanematele on sarnane erirühm vajalik, sobivas piirkonnas ja ka rahakotile kohane ning neil savi, kuidas ülejäänud hakkama saavad, aga ei mõista, milleks meedias sellist kära oli vaja korralda??? See oli ju ilmselgelt üle võlli keeratud!!! Kõik väikelapsed vajavad pidevat järelvalvet, mitte ainult diabeetikud...ka nn tervete lastega juhtub igasuguseid äpardusi. Suur aitäh, teile! Oleme üritanud aastaid linnalegende kummutada ja inimestele selgitada, et diabeet ei ole mingi maailmalõpp ja me toimime üsna sarnaselt "tervete inimestega" ja oleme ka tööturul võrdväärsed tegijad. Ütleks, et tõmbasite ikka täiega vee peale! Nagu ka My kirjutas, tegite te oma lastele ja ka paljudele teistele diabeetikutele, meedia asjasse segamisega, korraliku karuteene. See ei olnud mitte teavitusega tegelemine, vaid...hirmu ja õõvastuse tekitamine diabeetikute suhtes, sest olgem ausad, artiklis olid välja toodud äärmised ekstreemolukorrad ja väljendatud, kui diabeetiku igapäev.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8155/suhkruhaige-laps-lasteaias
Armsad sõbrad Ülemeremaalt vaadatuna teeb tekkinud diskussioon haiget. Meie pere kolmekuise staažiga olen kogenud, et ega inimesed tegelikkuses ei tea diabeedi olemusest suurt midagi. Vähesed aduvad sedagi, et on esimene ja teine tüüp. Sageli olen kokku puutunud arvamusega, et tegemist on elustiili haigusega ja see arvamus on laialtlevinud ka esimese tüübi kohta (ka üks legend). Legende, ja mitte ainult diabeedi kohta, on alati olnud ja on tulevikus.Seda olenemata sellest, kas rääkida, kui põhjalikult rääkida või üldse rääkimata jätta. Kõik on kinni inimestes endis, selles- millised nad on, kui palju on sallivust ja inimlikkust. Palun ärge tehke haiget nendele emadele, isadele ja lastele, kes selles lasteaias mingitel objektiivsetel põhjustel näevad enda jaoks võimalust, mida senini ei ole leitud. Ühelt poolt me soovime, et riigipoolne toetust oleks suurem- oleks hea kui testiribasid saaks sarnaselt naaberriigile Soomele arstiretsepti alusel tasuta nii palju kui diabeetikul vaja, mitte kui palju "norm" ette näeb. Teisalt tahame, et suhkurdiabeeti võetaks lihtsalt eripärana. Meis endis on vastakad soovid ja tunded, kuigi kaugem eesmärk on üks- normaalne elu ja korras veresuhkur. Eripära ei ole see, mis teeks otsustajate rahakotirauad lahti, sest tervisemuresid on Eestis palju. Tuleb rääkida ausalt ja avatult, see paneb inimesed teema üle mõtlema. Üheks teeks on ajakirjandusele sageli omane šokiteraapia. Kui nüüd õpetaja ei võta last ekskursioonile, treener laagrisse või kaaskondlane on hirmunud- siis on see meie kohustus selgitada, selgitada ja veelkord selgitada,sest vaid nii suureneb teadlikkus kaasinimestes. Püüame mõista, mitte hukka mõista. Päikest
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8156/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kas teil tekkis nüüd himu "kapist välja tulema hakata"? No taga targemaks. Räägime ausalt, tõepoolest... Ausalt rääkides, siis äkki ikka oskate siin kohe vastata, et kas järgmiseks nõuate erikooli? Ja mis juhtub pärast erikooli? On teil ise teada, mis te oma teavitustööga täpselt taotlete? Miks te ei usu neid, kes on aastakümneid koos diabeediga elanud ja oskavad peale diabeedist tingitud kohustuste (süstimine, toidu jälgimine, suhkru mõõtmine) näha ka muud sinna juurde kuuluvat. Näiteks seda, et elu ei keerle suhkru mõõtmise ümber ja tahaks normaalne inimene olla vastavalt võimalustele. Oma kapist väljumisega, veelkord, te nullite ju lapse võimaluse tulevikus eksisteerida normaalselt, sest teised ei võta neid normaalselt, te olete lihtsalt nii tublit tööd teinud, et keegi ei julge neid kuskile kaasata. Mis siis teete, hakkate ühiskonda jälle vastupidises veenma või? Kes teid enam kuulata viitsib. Kas lapsed ütlevad teile aitäh selle eest? Annely, see on väga hea, kui diabeeti suhtutakse kui tervise eripärasse. Miks? Sest siis ei hakata pead murdma, et kas tohib diabeetikut kuskile tööle võtta, kas tohib diabeetikust last ekskursioonile võtta ja nii edasi. Need, kes rahakotiraudade üle otsustavad, nendega suhtlevad meie esindajad, kes arvatavasti küllalt hästi oskavad selgitada, mis sorti haigusega täpselt tegemist on. Seda ei pea igaühele nina alla hõõruma. Kaasinimestele on vaja teadlkkust sellest, et diabeetik on normaalne inimene, ei ole ohtlik, ei kuku jalapealt koomasse, kui teda üksisilmi ei jälgi, ei vaja eritoitu (JA EI VAJAGI JU). Küsisid, et mida siis teha, kui lasteaeda ei võeta. Pisikese lapse, alla 5-se puhul, mina võtaksin sellisel juhul hoidja. Kui ikka ei julge veel last nii-öelda omapead teiste hulka jätta (sest meie lasteaiasüsteem seda eeldab, et sa julged, 18-24 lapse kohta on vaid 1,5 täiskasvanut ju), siis parim järgmine võimalus on ikkagi hoidja, kel ongi silmi ainult minu lapse jaoks (juhul, kui ise pole võimalik kolme aastat kodus olla, see tähendab). Praegu te hakkate maksma mitmeid tuhandeid lasteaia eest, kus võib ju väljaõppinud personal olla, aga neil on ikka teisi lapsi ka, kes KÕIK vajavad, nagu ma aru saa, mingit sorti erijälgimist. Minu jaoks on see natuke ebaloogiline - kuidas nad siis just teie last veel eriti jälgida saavad? Ja see on ka õige, et väikelapsed vajavad niikuinii eriti palju jälgimist. Miks mitte maksta need tuhanded, ja ma julgen arvata, et vähem kui tuhanded, hoidjale? Ja kui laps on piisavalt suur, et ise vähemalt suuta öelda, et kõht on tühi (üks märk, et suhkur on madal, meie lapse puhul näiteks), siis lasteaeda niimoodi, et diabeedi aspekt on küll olemas, kuid mitte rõhutatud, kui nii võiks öelda. Mina ei rääkinud üldse juhatajaga sellest - meie laps oli ka aasta juba käinud lasteaias - vaid ainult kasvatajatega. Ei tulnud selle peale, et juhatajal selle teemaga asja oleks. Kasvatajatele aga selgitasin kuidas võib välja näha madal suhkur ja et esmajoones peab laps korralikult sööma (tavaliselt on ju arvamus, et suhkruhaige ei tohi midagi süüa ja peab kogu aeg süstima, kui halb hakkab). See oli ka enam-vähem kõik. Pluss vs mõõtmine, mida algul tegin ise, laps oli pool päeva korraga, ja siis hiljem juba nemad. Tulemus on see, et lapse suhkrud on lasteaias stabiilsemad kui koduski. Lasteaia elu on iseenesest nii korrapärane, et sealt saab loogilisi järeldusi natuke teha. Liigub palju, mis hoiab suhkru paigas, ja iga söödud suutäit ei pea samal põhjusel arvestama.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8157/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, minumeelest polnud Mesimummi paneku idee selles, et last eriliselt jälgitakse, vaid selles, et personal on nõus mõõtma, süstima, pumpa vajutama, on asjaga kursis ja on nõus õppima, ei pea olema topelttänulik ja madalam kui muru sellepärast, et laps lasteaeda võetakse. Ei pea oma last kuidagi eriliselt serveerima ja hoidma pöialt, et laps aeda võetaks. Tõenäoliselt ma ei pea oma praegu 2,5 aastast aeda panema, kui aga vajadus tekib, siis mul kolkakülas on ainult üks võimalus, kui muidu pole kasvatajad nõus mõõtma-süstima, küll "lisateenistuse saamise nimel" on nõus mõõtma, süstima ja diabeeti mõistma ning selles kolli mitte nägema.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8158/suhkruhaige-laps-lasteaias
poisiga, aga näiteks ajalehe artiklist nii välja tuli (ja ma ei usu, et lapsevanemad oleksid valetanud?), et eeldatakse erijälgimist, kuna see on vajalik, et laps koomasse ei langeks. Noh, see oli artiklis. Sina aga saad ju just seda teha, millest mina ja Ake ja Rutt näiteks räägime: selgitada, et diabeet pole mingi koll.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8159/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, selle nimi ongi ju meedia, eks artiklis võimendati asja natuke üle. Ma pole kordagi arvanudki et Kertu nüüd aeda minnes koomase kohe vajub... Ja meie süü on siin ainult see, et kui mulle helistab reporter ja küsib, kas ma olen nõus rääkima sel teemal, kas laps lasteaeda saada või mitte. Siis olin jah nõus, sest mul on vaja millagil tööle minna. Kuid praegu pean ma tunnistama, et minu Kertu jääks sellest aiast siiski kürvale,s ets mul pole sellist raha aia peale maksta... Ja mina naiivsena mõtlesin, et see ikka tava aia maksumusega tuleb ( kohamaks+ söögiraha ) Nu naine, kes selle artikli kirjutas egas ta midagi diabeedist ennem ei teadnud, ja asi polnudki selles, et nad vajaks eritoitu ja jubedat jälgimist. Vaid mina rõhusin küll pigem mõõtmisele ja nupu vajutamisele/ süstimisele vajadusel) Nu siin kohal pean ma tunnistama, et mu laps mingit eritoitu ei söö, kõike mis meiegi ( ka. kommi ja lipsi vahest ) Ja ma pole ka kunagi maininud midagi eritoidu kohta. Eile helistati mule AK-st uusti ja küsiti, paar küsimus, et kas on jõukohane ja kas ma arvan, et teised vanemad jõuavad maksta sellist raha. Vastasina ausalt et usun, et mitte, diabeet on niigi kallis "lõbu "... arvan et paljud vanemad arvavad nõnda. Tegelik kuumakse on 7 tuhta koos söögirahaga ( artiklis oma maha arvestatud see tallinna raha, kui erakas käib ) Samuti algselt pidi see rühm tulema tava aia sisse, lootes ka oma teise lapse samasse aeda panna tulevikus, et oleks ühised üritused jne... Aga nu mul pole mõtet tulevikus nõnda tööle minnagi, kui aedade peale läheks juba 15 k kuus. Samas eks näis, mis seisu see aiakse jõuab ja kas keegi paneb käe alla ( linna mõtlen ) Siiski olen ma arvamusel, et see on hea võimalus.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8160/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ohh, Kersti. Kahju, et laps lasteaeda ei saanud. Mis öelda, on see, et nüüd tuli välja ikka rohkem jama kui kasu. Sina tahtsid lapsele spetslasteaeda, mina nüüd kardan, et kui mõnele piisavalt hästi meelde jäi, mis uudistes ja ajalehes kirjutati, siis võidakse meile öelda, et palun, teil on ju spetslasteaed olemas. Ja aasta pärast kooli minnes äkki keeldutakse teda vastu võtmast, sest "äkki langeb koomasse". Selliste asjadega TULEB ettevaatlik olla. Meedia on meedia, paljugi, mis rääkides mõtled, niikuinii tuleb sellest mingi muu asi välja. Seda me ju rääkisimegi. Mina kavatsen kandideerida linna volikogusse ja kui mingi ime läbi juhtub, et sinna pääsen, kas seekord või mõni teine kord, siis võtan oma südameasjaks lasteaedade koolitamise seoses diabeediga ja kogu selle olukorra normaalsemaks muutmise, st suhtumise muutmise. Eks näis, kas see idealistlik plaan ka kunagi teoks saab (ja see peaks ka konkreetsem olema muidugi), aga ma vähemalt loodan.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8161/suhkruhaige-laps-lasteaias
Selliste lasteaiahindade juures paneb mõtlema, kas maksta lasteiale see 7000, et saaks kindluse, et nad suhkrut mõõdavad või maksta sensoriga pumbatarvikuid 7000 kuus, mis teeks tavalasteaias kasvataja elu tunduvalt lihtsamaks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8162/suhkruhaige-laps-lasteaias
Tegelikult selle 7k läheb siis maha veel valla komp... ntx saue vallal on see 2k Aga siiski jääb see minu jaoks kalliks u 4000+ söögiraha 45 kr päev ( tuleb selline 5-kas ära ) Tallinnal on 1900 millegiga ja Viimsis on ntx 3000kr Nuh samas ma ütlen, et ka ennem on kõik erakad nõus olnud võtma ja tegelema ( juntsu jne ) Siin kohal olen ma nagu samas seisus, mis ennem...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8163/suhkruhaige-laps-lasteaias
Emmedele Tahtsin parimat, aga tuli välja nagu ikka...ei parasta...mitte üks gramm :((, aga loodan siiralt, et olete kogemuse võrra rikkamad ja edaspidi arvestate natukenegi "staazikate" kogemustega. Teie näete oma pisikest tänases päevas, kuid olete siiski kõrvalseisjad (nii jõhkralt, kui see ka kõlab), meie elame omas nahas aastaid ja kogeme kõike füüsiliselt (alates igapäevastest augustamistest kuni kaaskondsete haletsusest halvustamiseni ulatuvast suhtumisest) ja teame, millega neil edaspidi tuleb rinda pista. Asjata olete My'd nüpeldanud! Tegelikult on tema just inimene, keda te kuulama peaksite, sest ta on nii "staažikas", kui ka väikese diabeetiku ema...kogemustest tal vist puudust pole. Ja meedia...kolm korda mõelge, enne, kui jah ütlete, sest just meiesuguseid nn lihtsameelseid nad jahivadki, et mull suureks puhuda ja kõmu tekitada...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8164/suhkruhaige-laps-lasteaias
Jah...ja üldse on kõige parem vakka olla...mine tea, mida keegi muidu su ütlemistest välja võib lugeda...Muide - minu last ei võetud kah 11a tagasi tavalasteaeda ja erirühmas kah keegi ei mõõtnud ega süstinud (ainult silma hoiti vast rohkem peal ja vajadusel anti kommi, kui laps küsis)...huvitav, miks???....siis polnud ju ometi kõnealust artiklit ilmunud ega Reporteri-saates asja käsitletud ja Kerstigi ei teadnud diabeedist veel midagi???
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8168/suhkruhaige-laps-lasteaias
Nii nagu iga asjaga, riigis, kus kehtib muuhulgas sõnavabadus, on ka selle teemaga. Kes peab vajalikuks, räägib sellest ja kui vaja seinu liikuma panna, siis ka meedias. Kes saab elada nii, et ei räägi, on õnnelikud. Ei saa öelda, et ühed on head ja teised tahavad halba. Need lapsevanemad, kes püüavad leida lahendusi olukorrale, millega nad ise toime ei tule ja väikese diabeetikuga elu käib nii mõnelegi vanemale aegajalt üle jõu (ka minule nt - olen terve tänase öö üleval olnud, sest näit ei tule alla 17...hea on, et on reede öö vastu laupäeva...). Memme Musi on siiki mõelnud laste aitamise, mitte nende eristamise jms jama peale, seega ei ole küll siin õigust kellelgi kedagi karistada ega hukka mõista. Ja kõike seda ei oleks ju tõepoolest üldse vaja, kui nt Haigekassa, Sotsiaalministeerium, kohalikud omavalitsused jt sellised asjapulgad saaksid aru VÄIKESTE diabeetikute vajadustest (lisaks tavalasteaias käimise võimaldamisele kasvõi ribade kogus, pumbatarvikud uutele pumpadele jne), siis tõesti võiks elada "ilma kapist välja tulemata". Aga kuna väikeste diabeetikute arv iga aastaga kasvab, siis ei saa enam ju kapis elada ja loota, et äkki keegi kunagi tuleb appi. Ei tule, kui ise midagi ei tee. Ja see on minu arvamus. Kellele ei meeldi, siis ka selliseks arvamuseks on vabal maal õigus:).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8177/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mina ja mu laps on vist siis veel eriti suure karuteene ümbruskonnale teinud. Mu laps näiteks pidas inimese õpetuse tunnis (vist oli IV või V klass) oma klassikaaslastele loengu teemal diabeet. Ja ta rääkis kõigest, ilma ilustamata. Ütles isegi seda, mida teha tuleb, kui ta imelikult käituma hakkab ja ütles seda ka, et kui ta peaks kokku kukkuma, siis tuleb kohe kiirabi kutsuda. Eriti karuteene oleme nüüd vist teinud... Õnneks on nii, et mitte ükski klassikaaslane pärast seda temast suure kaarega eemale ei hakanud käima, keegi haletsema pole hakanud, keegi kooli peal näpuga pole näidanud, narritud pole ka ja koolist välja pole visatud... Noh, ükskord algklassides üks klassiõde ütles ta kohta narkomaan, aga see on ka kõik. Klassijuhataja oli hoopis väga tänulik ja ütles, et sai selles osas palju targemaks ja klass võttis selle jutu täiesti rahulikult vastu. Ühesõnaga, mina pean õigemaks tulla kapist välja ja rääkida asjadest nii nagu need on ja igaühe oma asi, kas ja mis järeldused ta sellest teeb. Olen enam kui kindel, et enamus tegelikult unustab selle jutu ruttu ja mitte mingisugust seisukohta selles osas üldse ei võta. Siinkohal ma ei räägi haiguse nimme eksponeerimisest, pigem sellest, et pole vaja paaniliselt varjata ning lasteaiast kuni põhikooli lõpuni peaksid kõik pedagoogid teadma, et nende käe all on natukene teistmoodi laps... Mis puutub näiteks erilasteaeda ja pumpa (mida osad mõttetuks peavad), siis mina ja mu laps elame just nüüd ja just praegu ning kui minu sisetunne ütleb, et õige on just nii teha (panna laps erilasteaeda, kasutada pumpa, mõõta 15 x päevas või mis iganes), siis ma just täpselt nii teen. Mind eriti ei huvita, mida keegi teine kuskilt ütleb või arvab või mitu aastat on keegi targem haige olnud. See on ema sisetunde ja vaistu küsimus. Minule tundub praegu niimoodi õige ja võimalik, et mulle tundub ka 20 aasta pärast toonane otsus või tegu õigena. Inimesed on ju täiesti erinevad. Ma ei ütlegi, et minust erinevalt mõtlejate arvamus on vale, aga arvan ka, et igale inimesele võiks jätte ise mõtlemise, arvamise ja otsustamise õiguse. Ma ei saa ju teha oma lapse suhtes mingit otsust ainult selle järgi, et keegi suure staaziga arvas nii, kui minu süda ütleb hoopis vastupidi. Ilmselt sellel suure staaziga diabeetikul see tema otsus ka toimib ja töötab, aga minul töötab see otsus täpselt sama hästi, mille mina olen vast võtnud. Üldiselt olen Kiksi viimase kommentaariga väga nõus. Kersti ja teised, kes tahtsid sinna lasteaeda saada (aga ei saa), väga kahju, et see asi luhta läks!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8183/suhkruhaige-laps-lasteaias
Nu ma pole veel täitsa maha kandud mõtet oma piiga siiski sinna panna, eks näis, kas keegi paneb veel toe alla ( rahalises mõttes)... Üldiselt olen ma arvamuse, et ma ei teinud mitte mdiagi pahasti ja samuti ei kahetse ma seda sammu mitte teps.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8184/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kasutan siis oma sõnavabadust ja õigust arvamusele. Nii väga, kui te alavääristate minu 16 aastast kogemust, olen siiki üht-teist omal nahal kogenud ja julgen öelda, et paljuski tänu meedias valdavalt kajastatud tüsistusega diabeetikute eluga hakkama saamise lugudele (see on loomulikult vajalik, sest nad on tublid ja vaprad ja annavad endast parima), aga see on jätnud jälje diabeedile ja diabeetikutele, kui millelegi väga kohutavale. Ja kui teie, lootes toetusi ja tähelepanu juurde saada, lastes ajakirjanduses must-valgel trükkida, et nii kui selja keerad, on laps koomas, siis annab see veel rohkem teemat eelarvamusteks. Teie lapseke on kaitsvate koduseinte vahel, aga mina pean tööandjale, teab kuidas, selgitama, et olen täiesti tõsine tegija ja võrdväärne nn terve konkureerijaga. Teavitustöö on loomulikult vajalik, teen seda ise pidevalt, ei varja oma haigust sugugi (kannan ka pidevalt vastava märgistusega ehet). Aga saage ometi aru, et parim, mida te oma lastele teha saate, on lasta neil olla võimalikult tavaliste lastena ja seda ka teistele kodanikele mõista andes. Nii on neil hiljem lihtsam oma haigusega elada. Äärmuslikud olukorrad, mis diabeediga võivad kaasneda, võiks siiski jääda nende inimeste teada, kellel reaalselt seda vaja teada, sest loota, et inimene tänavalt, kes eile "Reporterit" vaatas, teile tänaval esmaabi annab...kindlam, kui ta kutsub hädas olijale kiirabi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8185/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ake, võta asja sellest küljest, et rüblikut siiski peab natuke täpsemalt jälgima, sest ta ise ei anna märku, et tal on paha, et tal on hüpo. Kooliealisel ja kahe aastasel on väga suur vahe. Ma usun, et 5-aastaselt mu poisipõnn mõõdab ise endale vs ja 4-aastaselt ütleb, et on hüpo või näriv kõhutühjus, aga praegu, kui ta on 2,5-aastane, ajan hüposid ise taga, tean, et 1,5h peale sööki on turvaline ala, aga üle selle tuleb juba silm peal hoida. See ei tähenda seda, et ma tal sabas jookseksin, ei, tegelen kodutöödega, käin poes jne, aga olen valvel hüpo suhtes. Kui mesinädalad algasid, siis oli 1h peale süsti ja söömist 2,7, mis siis kui mesinädalad oleksid alanud lasteaias? Kordan veelkord, kooliealisel ja maimikul-koolieelikul on väga suur vahe.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8187/suhkruhaige-laps-lasteaias
Poisiga, ma ei taha Sind kurvastada, aga minu pea 4ne ei tunne ikka veel ka hüpot ära, va väga üksikute eranditega ja peamiselt õhtul, kui peab magama minema (keeldub, kui juba nii 5 on). Seega - võibki juhtuda äkki, et nad ei hakkagi neid tundma? Selles osas võiks küll keegi suur, kes lapsena 1-2 haigestus, kommenteerida, kuidas selle tunnetusega on.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8188/suhkruhaige-laps-lasteaias
Akele ja teistele suurtele! Üldsegi mitte ei ole väheoluline teie arvamus ja kogemus. Mina kaldun ka mitu sammu alati ette mõtlema ja olles ise ka tööandja rollis olnud, ei ole mulle ka diabeetiku emana pähe tulnud täiskasvanult, keda värvanud olen, üldse küsida tema tervisliku seisundi kohta. Tunnen ja tean mitut täiskasvanud diabeetikut, sh enda kolleege, kes on tõepoolest vägagi tugevad tegijad tööjõuturul - seega austus (aga, väga oluline teada, et nad on diabeetikud, sest abi on vajanud ka nemad!!!). Aga nagu siin on juba nii mitmedki öelnud, ei saa väikeseid ja suuri ühte patta panna - väike aon vaja iseseisvaks õpetada ja see ei ole selline mustkunsti trikk, et ühe hetkega midagi juhtuks, seega peab tolereerima mõlemaid pooli. Ja selge see, et iga lapse vanemale on oluline, et ta last nn normaalseks lapseks peetakse. Ega peetaksegi ju, kui on teada, mis temaga tegelikult toimub:).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8189/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kiks, väga armas formuleering! Aga kindlasti ärge rünnake Aket, sest tema formuleering on jälle ka väga täpne, just töötamise koha pealt. Mis on tähtis: kulla emmed, ei ole vaja minna üle laipade. Diabeedi teema on väga tundlik ja siin ei ole küsimus tõepoolest ainult teie väikestes, vaid kõikides diabeetikutes. Teie pisikesed on pisikesed mõned aastad, aga diabeetikud terve elu. Minu meelest isiklikult on tähtis mitte kasvatada sisse nn õpitud abitust. Just seda, et "igaüks teaks ja oleks valmis aitama, kui vaja". Esmajoones peab diabeetik ise olema valmis end aitama ja käituma nii, et seda abi läheks vaja nii vähe kui võimalik. Seda on võimatu saavutada, kui neisse suhtutakse kui vaestesse puudega isikutesse, kellele igaüks peab käe ulatama. Nad isegi harjuvad sellega. Jälle langesin õpetustesse, palun vabandust. Aga see lihtsalt on nii. Teile kui lapsevanematele tundub kapist välja tulek ainuvõimalikuna, aga kas te olete mõelnud tagajärgedele, laiemale plaanile? Kas see teeb rohkem head või halba? Nagu Ake õigesti märkis, on see ehk hoopis tähelepanuvajadus. Kui palju sest aga kasu on, paistis välja natuke juba sellest lasteaia-loost, kust kasu ju tegelikult palju polnud. Ja taolist tähelepanu vajate teie, mitte teie lapsed, kui nüüd järgi mõtlete. Diabeetiku kaaskondlane on olla väga palju raskem mõnes mõttes kui diabeetik ise. Ma olen mõelnud, et ehk vajaksid hoopis väikese diabeetiku vanemad korrapärast toetatud psühholoogilist abi. Et keegi ära kuulaks ja toetaks. See olukord on pidev pinge ja hirm ning ehk see tingibki kohatised sellised meeleheitlikud ja meie, diabeetikute, jaoks kummalised "kapist välja" tormamised. Asi pole üldse diabeedis, vaid teis endis. Minu jaoks on see olukord ju juba tuntud ja tuttav, teie, tervete jaoks aga uus ja hirmutav... Selle juures ma lausa palun, et katsuge rohkem mõelda ja oma mõttejõudu kasutada mõistlike otsuste tegemiseks enne, kui midagi laiema avalikkuse ees välja ütlema hakkate. Magidon, sina rääkisid koolilapsest, see on teine asi. Samuti on teine asi see, et TEMA ISE ON DIABEETIK ja räägib OMADEST KOGEMUSTEST. Pole mõtet ironiseerida, nagu oleks ta nüüd ka "kohutavat kahju" teinud. Ei, tema on laps, ilma tüsistusteta, terve mõistusega ja räägib oma kogemustest. See on hoopis teine asi. Ma arvan, kõik diabeetikud on oma tuttavaid mingil määral valgustanud. Mina küsisin oma klassiõe käest, kas tema mäletab, et nad oleks mind või minu pärast kartnud kunagi - ei, seda mitte, kinnitas ta. Laps lihtsalt aktsepteerib seda informatsiooni, mis ta saab, ja edaspidi on tema jaoks lihtsalt loomulik, et tema kaasasel on selline eripära. Sellepärast peavadki diabeetikutest lapsed olema ühes kollektiivis tervete lastega, see mõjub kasulikult mõlemale poolele! Väikeste diabeetikute emadest veel niipalju, et võib-olla peaks siiski rohkem olukorraga arvestama. Te olete lihtsalt suhteliselt heade tingimustega (võrreldes varasema ajaga) harjunud. Teie lapsed saavad alla nelja-aastastena riigi toel pumba ja tarvikud, teil on muidki toetusi (ma mõtlen siin rehabilitatsiooniplaani, mis on küll diabeedi aspektist suhteliselt tarbetu, aga midagi siiski), insuliini on valida korralikku ja veel korralikumat, ribasidki saab soodustusega rohkem kui enne. Ja siis te trambite jalgu ja nõuate, et teie alla 3-aastane laps peab saama ka spetsiaalsesse sõime - ning saate mingitel tingimustel, rahalistel, ka selle võimaluse. Kuid kas peaks üldse alla 3-aastane laps sõimes käima? Ka terve laps? Kui ta on valmis, eks siis see ikka õnnestub, aga diabeetikust lapsele on see ju veelgi raskem alguses. Ja selle peale ütleksin ma veelkord, et te saaksite arvatavasti praegusel ajal väiksema raha eest kui see spetslasteaed, hoidja, kes pühendub ainult teie lapsele ja mis võiks tema tervisele veel parem olla? Suuremat last, kes ise vähemalt oma hüosid tunnetab, ei keelduks ehk aga enamik tavalasteaedu vastu võtmast, kui ikka kenasti seletada. Ma julgen jääda selle arvamuse juurde. Noh, mis ma muidugi siin seletan, tegu juba tehtud ja inimesi ka ei muuda. Aga olen palju sel teemal mõelnud, eriti selle lapsehoiu-teema üle. Et aeg on selline, kus oodatakse, et kõike peab saama ja kohe. Ärge siis seda vähemalt teiste arvelt tehke, st ärge väga tõsiselt seda kapist väljumist võtke, palun.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8190/suhkruhaige-laps-lasteaias
jäin viimasele kirjale mõtlema ja ausalt öeldes ei ole küll muljet jäänud, et kõike (või vähemalt palju!) on väikeste diabeetikute emadel kohe vaja. kui mitte keegi ei üritagi midagi muuta ega ise ette võtta, siis tõesti ei muutugi kunagi midagi ja oota kaua tahad, ei saavuta ka midagi. nii et tore, et keegigi julges "tegu teha". ja seda ka siis, kui see kõigile ei pruugi meeldida. inimesi ei olegi vaja muuta, jäägu igaühele õigus ja valikuvabadus tegutseda ja arvamust avaldada oma südametunnistuse ja isiklike vajaduste järgi. igaühel peab olema endal õigus otsustada, kas ta tahab enda või lapse diabeedist avameelselt koolis või tööl rääkida või tahab seda varjata. aga kedagi ei saa sundida seda varjama või sellest võimalikult vähe rääkima. ärgu nüüd arvatagu, et ma ise igal juhul seda lasteaeda vajan, ei, meie laps on sellest east väljas. aga püüan mõista, et osadele peredele võb see olla ainuke võimalus. meie laps on veel selles eas, kus ta räägib suhkruhaiguses nt koolis vabalt (ja süsti teeb ka lihtsalt eriliselt varjamata koolipingis), kusjuures info võetakse ka täpselt nii vastu, nagu tema seda esitab, st ilma eriliste emotsioonideta (ok, tee süst ruttu ära, saame juba õue). võib-olla murdeeas või täiskasvanuna ei soovi ta seda kõigile niimoodi rääkida, siis olgu see tema valik ja õigus. lõpetuseks, lugesin teema veelkord läbi ja no ausõna, mitte kuskil ei näinud ma kogenud diabeetikute arvamuse alavääristamist ja ründamist. lihtsalt julgeti teistsuguse arvamusega lagedale tulla. olgem sallivad teiste arvamuste ja vajaduste suhtes ja elu on nagu lill, isegi kui vaas on vahel natuke väike.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8192/suhkruhaige-laps-lasteaias
veerev kivi, rohkem on ju juttu olnud sellest mõtlematust jutust, mis meediasse paisati ja mis võib kõigi diabeetikute elu raskemaks teha, sest lihtsalt õhutatakse paanikat diabeetikute suhtes. See, mida sina oma lapsest räägid, on ju vinge ja kena, see kõik peakski nii olema, et keegi sellest numbrit ei tee. Meiegi ei õhuta varjamist, vaid seda, et diabeeti normaalselt suhtutaks. See on hoopis teine asi. Ja erinevad arvamused ja teod ei tohiks siiski kahjustada diabeetikute elu-olu, mis ei seisne, nagu öeldud, vaid süstimises-mõõtmises, eks. Arvake, mida tahate, aga ärge, palun, veelkord, teiste inimeste elu ära rikkuge. Kaasa arvatud teie endi laste tulevikku.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8193/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, Ake jt, aga võtke reporteris olnud lõiku kui Memmemusi lasteaia reklaami, milles nad teadvustavad, et nemad võtavad vastu ka natuke erilised lapsed. Erinevalt teistest aedadest ollakse seal kohe valmis kasutama tänapäeval diabeetiku elu lihtsustavaid vahendeid insuliinide valikut, glükomeetreid jne.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8194/suhkruhaige-laps-lasteaias
Poisiga, aga siis on see kohe eriti räige reklaam teiste arvelt. Ei midagi paremat, iseäranis nagu praegu välja tuli, et tegelikult on kõik eralasteaiad valmis suhkruhaigeid lapsi vastu võtma...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8195/suhkruhaige-laps-lasteaias
Poisiga, kahjuks on nii, et ka suuremad lapsed ei pruugi hüpot tunda. Nii, et ega vist eriti vahet pole. Silma peab peal hoidma igas vanuses diabeetikul. Minu laps on näiteks selline, ke sei tunne oma madalaid. Samuti ei saa mina kõrvaltvaatajana seda aru. Ok, saan aru, aga alles siis, kui asi väga hull (siis on tavaliselt juba alla 2), aga see on tõesti juba selline staadium, kus laps ise pole enam kuigi adekvaatne ja vajb kõrvalist abi. Näiteks 2,3 -ga jalutab ta veel täiesti õige näoga ringi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8196/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, meie laps visati esimene kord välja justnimelt eralasteaiast, kuhu valitakse lapsi! Seega see väide ei päde. Teate mis, sellel teemal ei ole mõtet kakelda. Nagunii on kaks gruppi - kellelel meeldib ja kellele hädasti vaja ja kellele ei meeldi, neil pole ka vaja. Seega jääme valikuvabaduse juurde:).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8197/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kas see, et diabeetikul peab silm kogu aeg peal olema, tähendab seda, et ta jääb ilma paljudest üritustest ilma vanemateta? Meil on küll endastmõistetav, et klassiekskursioonid, võistlusreisid, spordilaagrid kuuluvad poisi ellu nagu kõikidel teismelistel. Loomulikult loen talle enne sõnad peale, ka on ta lähematel sõpradel minu telefoninumber, et vajadusel mulle helistada. Ma ei eelda, et 10-13-aastased oskaksid tugeva hüpo puhul ise otsustada, mida teha. Õnneks pole seda küll vaja olnud. Telefon kuulub küll lapse esmatarbevajaduste juurde. Ka praegu helistab ta ikka, et üle kontrollida oma süsikate ja ühikute arvutused ja oma otsustele kinnitust leida. Aga paar lisakõnet ei riku tema rõõmu olla tavaline teismeline oma vajaduste ja ka vabadusega. Tahan öelda, et mida varem laps õpib arusaama, et vastutus on temal, seda lihtsam on tal endal. Seda suuremat vabadust ja iseseisvust võib talle lubada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8198/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ma ei saa aru, mis iseseisvumisest me räägime 2-6 a laste puhul. Mina olen nii kanaema küll, et oma 6a kuskile reisile ilma, et ma ise kaasas oleks ei laseks ( olgu see siis Kertu või Mirtel). Ma mõtlen, mingit võistlust, ekskursiooni, mis kestaks rohkem, kui paar tundi. Proovime ikka mõelda siin teemas aialaste peale ja nende eludele. Keegi ei plaani rajada erikoole/töökohti ning diabeetikuid koduseinte vahele aheldada ;) Me räägime lastest, kes on väiksed. Täna just rääkisin ühe toreda tädiga õues, kes mänguplatsil oma lapselapsega oli, ja küsis, kas Kertu oli piiga Päevalehesi pildi peal. Vastasin et jah, ei olnud temal meeles küll üksi paha asi seoses sellega. Küsis vaid, nähes mind mõõtmas, et oii kui kiiresti need asjad käivad ja kui mugavad ja väisked kõik asjad on ( glükomeeter ja pump ) Oli just vamustus pumbast kui sellisest ja kiitis, et vat kui hästi saavad väiksed lapsed hakkama hoolimata, et tal haigus on, ei paista kuidagi silma tavalaste seast ;) Sest nad ongi tavalised ;) Aga vat täna oli mänguplatsil peale tormamist suhkur 3,8 ja vajas väikest turgutust. Vat see ongi see eripära, miks need väiksed lapsed vajavad seda eraldi rühma, või siis tavaaeda, kus õpetajad/ kasvatajad on nõus mõõtma)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8199/suhkruhaige-laps-lasteaias
Oh Kersti, mitu korda peab ühte ja sama asja rääkima? Ok, kuna see puudutab otseselt ka minu ja minu lapse ja minu isa elu, siis ma kordan veelkord: mõtlematud väljaütlemised meedias ja üleüldse, samuti igasugune diabeetikute eristamine (igasugused eri-asutused) võivad halvendada diabeetiku olukorda ühiskonnas, kuna teda ei peeta täisväärtuslikuks (töö) inimeseks. Juba suur tagasilöök on olnud seegi, et autojuhilubade saamiseks peab tegema rohkem trikke kui vene ajal üldse, samas kui iga 70-aastane juht on kordades ohtikum kui kompenseeritud veresuhkruga diabeetik. Ka selline asi on otsene näide usaldamatusest ja seda on VÄGA KERGE aina juurde toota. Ja palun nüüd mitte hakata jälle iroonitsema, et kuidas sai äsjane lasteaiateema autojuhilube puudutama. See on näide, ma igaks juhuks toonitan. Sina näed praegu ainult lasteaiateemat. Aga kui viitsiks kaugemale mõelda? Meie hirmud ei ole laest võetud. Kiks, sinu jaoks võib see teema olla naeratamist väärt ja kerge diskussioon valikuvõimalustest. Minu jaoks on see elu (tahtmata vähendada seda fakti, et sa oled diabeetiku ema). Krt, kaua me peame seletama, et see ei ole niisama mingi lasteaia värk, mis muret teeb? Kust sa tead, et tulevikus ei plaanita rajada erikoole või diabeetikuid koduseinte vahele aheldada, kui te nii hoolikalt tahate jätkata toonitamist, kui ohtlik on diabeet, igaühele, kes vaid kuulata viitsib? Mis puutub lastesse, kes on väiksed, siis kirjutasin sellest juba eespool. Ja mis puutub 6-aastasesse: jah, läheb küll sel suvel spordilaagrisse. Jah, isa on kaasas, aga treenerina, mitte poisi valvurina. Isa peab jälgima ka kõiki ülejäänud 20 poissi ja nende eest vastutama. Laps on sel aastal käinud mitmel sünnipäeval, kus meid kaasas pole olnud, mõnikord Tallinnast eemal, on käinud võistlustel, kus isa on kaasas, aga jällegi treenerina. Eks see julgus tule, et julged last ikkagi ilma oma pilguta kuskile saata (lasteaeda ju samuti?!). Kooli saatmine on veel omaette teema, mul on aasta aega harjutada end selle mõttega ja poisil see aeg ise süsti tegema õppida.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8200/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, eriasutused-seltsid on ka Diabeedikeskused http://www.edk.ee , Eesti Diabeediliit http://www.edk.ee , sh siinne foorum. Diabeedipäeva raames 2007. aastal on teema püstataud lausa etv-s, et ei ole pädevaid pedagooge lasteaias-koolis, see vaid vanema mure, kuidas kokkuleppe saavutab http://www.edk.ee Sealjuures klipi pealkiri on diabeet ja laps, aga jutt on peamiselt II tüübi diabeedist ja I tüübist räägitakse, vaid kommi piirangust ning eripedagoogi puudusest. P.S. treener peab olema teadlik diabeedist, järelvalvaja oleks ta nii või teisti.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8201/suhkruhaige-laps-lasteaias
poisiga, eri-all mõtlesin ma siiski erikoole ja -lasteaedu. Eripedagoogi diabeetiku jaoks? Tule taevas appi! Ja seda ära tule mulle ütlema, et treener peaks olema teadlik diabeedist. Mis sa arvad, kas meie poisi treenerid on diabeedist teadlikud või ei ole? Pole mõtet ju pilli lõhki ajada, eks. Minu ja näiteks Ake või Ruti jutt on väga konkreetse mõttega ja selle ümber mingit muud vahtu pritsida on juba puhas jonn :P.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8202/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ma olen siiski seisukohal, et igasugune info jagamine aitab kaasa olukorra paranemisele. Nö kui Reporter lõik läks natuke untsu, siis ei tasu seda materdada siin, vaid teha järgmine lõik-saade parem ja pikem, kui seda on püstolreporter Reporter. Kunagi oli Puutepunkt, ehk leidub ka midagi muud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8203/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kui himu valgustada on, palun, laske käia. Aga palun väga-väga: mõelge enne, mida rääkida ja kuidas rääkida. Diabeet ON tundlik ja keeruline teema.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8204/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ja veel: kui teil on himu valgustada, siis mõelge, et te ei räägi mitte ainult oma praeguste pisikeste laste eest, vaid ka oma tulevaste suurte ja ka täiskasvanud laste eest. Ja praeguste igas vanuses diabeetikute eest. Ja mõelge hästi järgi, kuidas end formuleerite nii, et teie lapsed ei oleks sunnitud tulevikus, täiskasvanuna, istuma kodus mõnesaja- või tuhandekroonise pensioni peal, sest keegi neid tööle võtta ei julge ja autojuhilubasid (näiteks) neile enam ammugi ei anta, sest nad on potensiaalselt koomaohtlikud. Ärge olge naiivsed, veel vähem rumalad. Igaüks on tänapäeval valmis kedagi teist teelt lükkama, et konkurentsis (või tahate eitada, et see eriti praeguses majandussituatsioonis, olemas on??) edasi jõuda. Keda siis veel lihtsam kõrvale lükata on, kui muidu täitsa normaalset, kuid (ohtliku?) kroonilise haigusega inimest, kelle saatusekaaslased ja nende kaaskondlased selle võimaluse ise kätte mängivad. Jah, ma kõlan praegu dramaatiliselt. Aga ma üritan teile selgitada, milleks kogu see mure. Tendents on olemas, ja kui mõtlematult "kapist väljuda", siis see ainult süveneb, kuni jõuab välja selleni, mida kirjeldasin kõige süngemates toonides. Kasvõi murdosa sellestki oleks juba halb.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8205/suhkruhaige-laps-lasteaias
My, praegu jääb juba küll mulje, et on üks õige ja ülejäänud valed arvamused. Kui teie vanad diabeetikud julgeksite ka veidi diabeedist rääkida, siis äkki oleks ribasid saada nii palju, kui seda tegelikult vaja on. Äkki siis oleks igal diabeetikul, kes seda tahab, küljes ka mõõtev pump jne, jne. Need asjad, mis mujal maailmas on tänu diabeedist avalikult rääkimisele normaalsed, ei ole meil, sest meil jubedalt kardetakse pseudoprobleeme, kusagile kinnisesse asutusse eraldamist. Saad ju ise ka aru, et see on tegelikult jabur. Lasteaialast ja koolilast ei saa võrrelda. Ja kui minu mees oleks lapse treener, saadaks mina ka oma lapse kasvõi teise maailma otsa südamerahuga... Seega ei maksa siin ikka maha teha neid, kes püüavad elu paremaks muuta. Ja seda ei tehta kindlasti ei edevusest ega ahnusest, vaid sooviga elada NORMAALSET ELU!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8206/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kiks, iga vahend ei sobi "elu paremaks muutmiseks" ja läbimõtlemata info väljapaiskamine kõige vähem. Oleks-oleks-oleks. Diabeet on väga kallis haigus, nagu sa tead, ja mina mõistan väga hästi, et meie noor riik ei saa endale lubada "mõõtvaid pumpi igale diabeetikule". Olen nii kaua diabeetik olnud, et julgen öelda: me elame juba praegugi väga hästi ja viriseda oleks patt. Su laps saab ju toetust, sa saad kuus talle ikkagi need ribad osta, mida vaja, eks? Pumpa ma isiklikult imevahendiks ei pea, eelistan süstida. Poisi puhul veel ei tea, ma pole ausalt öeldes foorumit lugedes ka selles väga veendunud, et pump annaks paremaid tulemusi (meie puhul) kui süstimine, sest suhkur hüpleb ühtmoodi nii ühel kui teisel. Oluline vahe on kindlasti siis, kui süstides on näha, et seda suhkrut korras hoida ei sa, pump aga rohkem aitab. Või oskad sa nüüd öelda, kust võetakse raha, et kõigile pumbad ja nende tarvikud tagada? Seda, mida me kõik tahaksime - terveks saada - pole seni veel võimalik saavutada. Muu on aja küsimus ja praegu pole ju abivahendite osas väga palju kaugemale jõutud. NORMAALNE elu on aga ongi normaalse inimese elu, kus keegi ei pane sulle silti külge. Ma poleks tulnudki selle peale, et pean kunagi diabeetikutest laste emadega sel teemal vaidlema. Seda, kas on minu arvamus ja vale arvamus, las otsustavad teised ka. Mina oskangi ju ainult oma kogemustest ja oma pere kogemustest rääkida. Neid on väga palju ja ma ei pääse ka ju oma haigusest kuskile. Ma olen väga hästi hakkama saanud ilma omale silti rinnale riputamata, sellest ka minu isiklikud seisukohad ja mul pole põhjust neid muuta. AGA ma olen ka teavitustööd teinud, kui see nüüd sulle hirmus vajalik tundub :). Pere ja kodus on ilmunud artikkel minu kui diabeetiku lastesaamisest.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8207/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kiks- Sa ilmselt loed küll My jutu läbi, kuid ei süvene sellesse, mida My öelda püüab. Loomulikult tuleb diabeedist rääkida, tasub vaid valida moodust, kuidas seda teha, et ei tekiks väärarusaamu. My sõnum on ju üsna lihtne- mõelgem paar sammu ette. Arvata, et praegustes tingimustes suure pasundamise peale kõigile vajajatele pumpasid jagama hakatakse- no see on küll püha lihtsameelsus. Pigem tasuks hinge kinni hoida, et olemasolevaid hüvesid ei kärbitaks. Ega ikka ei ole küll need asjad praegu pseudoprobleemides kinni. Ja vanade diabeetikute kallal ei maksa ka võtta, ilmselt on nende hulgas ka selliseid inimesi, kes diabeetikute eest hea seisavad.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8210/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ruth, kui sa mu jutust just seda välja lugeda soovid, siis palun väga! Mina pidasin silma peal hoidmisega seda, et ka suured lapsed vajavad järelvalvet ning see, et nad rääkida oskavad ei tähenda seda, et nad oskaksid oma hüposid alati ära tunda ja sellest märku anda. Ma ei tea, kuidas teistel lastel on, kuid minu laps ei tunne eriti hüposid. Samas, ei ole ka minu laps mitte ühestki kooliüritusest kõrvale jäänud. Ka mitmepäevased suusalaagrid ja klassiekskursioonid välismaale on kaasa tehtud. Samuti on ta ööbinud sõbrannade pool. Aga minu poolt käib pidev kontroll - telefoni teel, enne reisi teen põhjalikud ettekirjutused, mida millalgi kui palju... Ei ole ta mitte millestki ilma jäänud, millest tavalapsed osa saavad ning oskus vastutada oma haiguse ja sellega hakkama saamise ees kasvab tasapisi, koos temaga. Samas ei mõista ma ka neid hukka, kes panevad kogu vastutuse 10-13 -aastase lapse õlule. See on jällegi iga ema sisetunde küsimus. Mina tunnen, et just niimoodi on õige ja teen nii.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8211/suhkruhaige-laps-lasteaias
Nõustun, et kõik, kes minu lapsega väljaspool kodu peavad tegelema sh vastutama, aga õpetaja, treener, kasvataja jne on ju ühtaegu ka vastutaja, nad peavad teama oma hoolealuse diabeedist. Olen kuulnud ka treenerist, kes puksis lapse oma rühmast välja, sest ei julgend vastutust võtta (tegu polnud diabeediga). Aga, jah, kui inimene on valinud endale sellise elukutse kus ta peab mitte-oma-laste-eest vastutama siis ei saa pidada õigeks, et ta hakkab neid lapsi klassifitseerima. Siis ei saa tal lubada lapsi valida vaid tal tuleb siis valida teine elukutse. -M-
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8216/suhkruhaige-laps-lasteaias
Timsnarmik ja My: ma olen nendele teemadele väga palju mõelnud. Ja ka kaks ja kolm sammu ette - loodan väga, et te ei arva, et ma tahaks nii oma lapsele kui ka teistele, kes iga päev kasvavad nii kooliajaks kui ka täiskasvanud eluks mingit jama korraldada. Vastupidi, ma püüan siin oma väikese pea abil leida lahendusi, et nende laste elu, kes abi vajavad, oleks võimalikult terve ja elamisväärne. Aga see ei tähenda, et peaksin nõustuma sellega, et täna on võrreldses nõuka ajaga juba väga head tingimused diabeedi raviks ja las nii jääbki. Ei, mina küll ei ole sellega nõus, et käime kõik siin selg hirmust küürus, pilk maas ega julge abi paluda. Kui mõõta on vaja mitte 4 vaid 10 korda ööpäevas, siis sellest tuleb rääkida. Kui mõõtev pump on välja mõeldud ja maailmas laialt kasutusel, sh on need küljes Leedu lastel, st ca 300 pumpa juba (meie ca 80 vana pumba vastu), siis ma arvan küll, et teeme oma lastele karuteene, kui nende murede eest ei seisa. Ja et mitte asja halvemaks, vaid ikka paremaks teha.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8217/suhkruhaige-laps-lasteaias
Kiks, väga tore ja õige. Kuid mõtle ka sellele, mida magidon ütles: me peame hinge kinni hoidma, et midagi ära ei võetaks sellest, mis meil olemas on. Me ei saa praegu ju ikkagi mingeid pilvedesse tõusvaid unistusi mõlgutada lihtsalt selle pärast, et raha ei ole ja pole ju ka tulemas. Haigekassa kulusid tõmmatakse kokku. Aeg-ajalt on üritatud diabeetikuid insuliini eest maksma panna (2002 oli see vist), pole ABSOLUUTSELT MINGIT GARANTIID, et mingi taoline idee jälle välja ei ilmu. Kui sa mõtled välja, millistest vahenditest tuleb raha pumpade jaoks, siis arvatavasti on väga asjakohane võtta ühendust Diabeediliiduga ja sealt juba võimsama häälega edasi minna. Kuni sa seda mõelnud ei ole - Diabeediliitu võid ikka astuda ja seal juba kindlasti saad tegutseda parema tuleviku nimel. Ma kujutan ette, et noori inimesi on sinna kohe kindlasti vaja. Endokrinoloogid on meil väga tublid, usu mind, ka nemad annavad oma parima.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8218/suhkruhaige-laps-lasteaias
Ma arvan, et praegu on ravivõimaluste parandamisel kaasatud nii diabeediliit kui ka laste endokrinoloogid, keegi lahtisest uksest sisse ei murra. Ja on ka ette näidata, kust raha (vähemalt osaliselt) selleks leida. Esiteks, praegu on Haigekassa nimekirjas üks kanüülitüüp, aga need ei sobi uutele pumpadele. Uute pumpade kanüülid on täpselt sama hinnaga, Haigekassal oleks vaja nimekirja lihtsalt täiendada. Teiseks, antakse lapse reh.plaaniga ette ilus summa - ligi 20 000 krooni, mida saab kasutada... diabeetiku puhul mittemillekski. Selle raha eest saaks umbkaudu 180 päeva aastas sensorit kanda (kui võtta 780 kr tükk/keskmiselt 7päeva peab vastu). Ja seda, et Haigekassa ka pumba enda kinnni maksaks, ma esialgu ei loodagi. Aga paraku on ajalugu näidanud, et saab see, kes kõvemini kisab - see kehtib ka Haigekassa puhul. Siinkohal oleks kasuks siis staažikamate diabeetikute nõuanded - kus ja kuidas diabeetikutele tähelepanu tõmmata, et see kellelegi haiget ei teeks.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8220/suhkruhaige-laps-lasteaias
Võtke ühendust EDA'ga. Nemad peaksid teadma, kas ja kuhu pöörduda. Või küsige Haigekassast, kes selle täiendusettepaneku teha saaks. Alustuseks võiks ju viisakalt küsida, kui sellest abi pole, eks siis näis. Reh.plaani rahad ja abivahendite rahad tulevad (loodan, et ei eksi) erinevatest kanalitest ja neid ei saa omavahel vahetada. Siin foorumis üksteise kallal näägutamine ei vii kindlasti kuhugi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8225/suhkruhaige-laps-lasteaias
Mina isiklikult väldin endale tähelepanu tõmbamist, kuna kõik mis karjub on tavaliselt seest tühi. Lasteaia koha pealt nii palju,et mina sain hakkama seal 16 aastat tagasi..ilma,et keegi mind sorgiks ja torgiks. Toit oli paigas ja glükohemod ka suht tip-top seal 6-8. Mingi hetk kiskus 10 peale,aga see oli pikast infektsioonist, mis kehas tiksus. Ma olen vist nii laisk täna,et ei loe kõiki neid postitusi läbi, olen enamusi lugenud... aga.. eraldi lasteaial ma mõtet ei leia. Andke andeks. Võib olla olen lihtsalt nii kõvast puust tehtud. Ja ei sooviks seda ka siis, kui endal peaks vaja minema (ptüi,ptüi,ptüi). Kena õhtut!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/8226/suhkruhaige-laps-lasteaias

Viited