Artur
22.04.2009 20:25
Tere,
Sess on kohe ukse taga (loe:käimas täie hooga) ja oleks vaja nõu energiajookide kohta.
Und kipub väheks jääma, kuid sellega harjub ära. Une tekke hoiab ära tass kohvi või siis tuleb sellele lihtsalt alluda. Niisiis, küsimuse juurde.
Lugesin burn'i pealt, et seda ei soovitata diabeetikutele (sama vist kehtib ka muude stimuleerivate jookide kohta) ja valisin siiski kodumaise tootja joogi.
Üldiselt hoian eemale sellistest jookidest, juhul kui häda käes pole. Mis siis teeb nad nii ebasoovitavateks ja mis on need võimalikud ohud, mida peaksin silmas hoidma ?
timpsnarmik
RE: Energiajoogid
23.04.2009 11:06
Seost diabeediga ei oska öelda, aga tavainimesel võib lüüa seedimise sassi ( gaasid on hommikuks garanteeritud) ning üleväsimuse ja energiajoogi koosmõjul tekkib varem või hiljem peavalu. Kui uurida pudeli tagaküljelt koostist, ning teha järeldused lõhnast ja värvist, siis on tegu paraja segu seitsmega, mida ei ole ilmselt soovitatav üldse juua.
Kui oled teejooja, siis proovi vahelduseks rohelist teed ( ntx. tsitruse segu, tsitruselised pidid teatavasti keskendumisvõimet parandama ja on virgutavad). Enda kogemusest võin öelda, et kui tarvis üleval tiksuda, siis tee vähe parem variant, kuna kohv paneb lõpuks käpad värisema ja erinevalt energiajoogist pääsed hommikuks kõhu- ja peavalust.
Koostisainete mõjust diabeedile oskab äkki Lev miskit kosta?
IT
23.04.2009 13:53
Kas nende energiajookidega pole mitte nii, et need ei lisa sulle energiat vaid võtavad seda sinu enda varudest (ükskord saavad need varud ikkagi otsa). Parem maga end välja, siis jõuad efektiivsemalt õppida, mitte ei kuluta kogu oma jõudu ärkvel püsimisele.
svet
24.04.2009 20:52
miks sa kasutad nii ebaloomulikke jooke. joo rohelist teed , see on nii ergutav et oled poolööd üleval.
maygree
04.05.2009 23:05
kule miees on olemas ka energiajoogid juba suhkruhaigetele, minuarust redbull kus polnud süsivesikuid yldse sees, selline hele sinine purk oli !
Sanni
26.05.2009 19:51
Üleelmine suvi õhtul sõpradega rannas olles tundsin ma, et veresuhkur on vist natuke kõrge, kuna meeletu joogijanu oli. Jõin ära enda coca lighti (mille sõltlane ma olen), ning lisaks läks klassiõe starter. Olemine muutus õhtu peale pahaks ja tegin küll lisasüsti oma tunde järgi, kuna veresuhkru mõõtjat ma too õhtu kaasa polnud võtnud. Järsku läks olemine ikka väga pahaks ja ma otsustasin minna oma vanaema juurde ööseks, kes elas lähemal kui päris kodu oli. Öö peale läks asi täiesti käest ära, jooksin korduvalt wc vahet ning ma kujutasin endale igasugu asju ette, sellised hallutsinatsioonid olid. Hommikul kutsuti mulle kiirabi, mu vs oli olnud 50!!! Põhiliselt kadus mul pilt ära sellest hetkest, kui ma vanaema korterist sisse astusin kuni hetkeni haiglas, kui ma koomast ärkasin. Arstid rääkisid, kuidas ma olin neile karjunud, et koristage need valged toolid ära siit (ühtegi tooli polnud läheduses olnud) ja igasugu muid absurdseid asju.
Kui arstid uurisid, millest see siis olla võis, ei leitud ühtegi kahtlast asja, välja arvatud see, et mu veres oli alkohol. Alkoholi aga me polnud see õhtu sõpradega joonud.
Praegu olen ka esimest aastat ülikoolis ja hetkel on sess. 2 aastat olen nüüd energiajookidest kaarega eemale hoidnud, kuid paar päeva tagasi jõin täitsa ise ühe hustleri ära ja nii hea oli õppida terve öö läbi ja vs oli ka okei.
Mu seisukoht on igatahes selline, et ma joon neid vaid siis, kui mul on vs aparaat kõrval ja ma saan kontrollida kogu aeg. Ei kavatsegi neid jooma hakata regulaarselt, aga ma tunnen lihtsalt, et ma vajan seda energialaksu, et sessi ajal ellu jääda.
My
26.05.2009 23:37
Et miks purgil nii kirjas on? Üks võimalik vastus on, et diabeet on sinna pandud ainult sellepärast, et diabeet on nii salapärane haigus, et igaks juhuks tasub see tootjate meelest igal juhul panna kasutamist keelavate seisundite nimistusse, et lihtsalt vältida võimalikke hilisemaid süüdistusi. Diabeedist teatakse vähe ja selle kohta liigub ringi nii palju müüte, et parem karta kui kahetseda, kogu lugu. Diabeediga on neil hirmudel ja müütidel tihti vähe pistmist.
Mis aga ei tähenda, et energiajjooki vältimatult kasutama peaks.
Ise eluaeges palju öösiti eksameiks õppinuna ja nüüd jälle ülikooli jõudnuna (ning JÄLLE ka öösiti õpppijana :)) võin nentida: parim vahend öösiti ülevalpüsimiseks on normaalne veresuhkur. Nii lihtne. Kuluta energiajoogile mõeldud raha parem testiribadele ja tulemus on tõhusam. Suhkur 4-6,9 pluss vbla kohv või tee tagab suurepärase resultaadi.
jyricen
10.11.2009 09:31
Rääkisin kord ühe energiajoogi tootejuhiga.
Ta leidis, et suhkruvabad energiajoogid on mõtetud, kuna neid ei osteta, maitseb halvasti ja üleüldse, mis energiajook see ilma suhkruta on, sest suhkrust saad sa energiat. Veel on energiajoogis turgutavad aineid, nagu kofeiin ja tauriin. Mida rohkem neid kahte viimast on, seda kauem "surised". nt batteris peaks neid palju olema. Suhkruvabad energiajoogid on muidugi helesinine red bull, mis maitseb isegi enam-vähem normaalselt. Ja veel hustler, mingis valges või roosas pudelis ja mis maitseb päris kohutavalt. Muidugi tuleks vaadata, et poleks palju säilitusaineid, mida enamustes on küllaga(vähem tavalises hustleris).
Ega eriti ei soovita energiajooke, kuna nad on kallid, ebatervislikud ja suure suhkrusisaldusega. Parem alternatiiv on mõnus tassiäis head kohvi või kanget teed. Püsib ka kaua üleval, maitseb paremini ja ei jäta taarat maha:D
Vilma
10.11.2009 09:37
kas oli ikka alkohol?...äkki atsetoon???
Trulla
10.11.2009 13:50
no see on ju selline keemia et anna otsad ära!!!!
üks töökaaslane oli täielik energiajoogi fänn, ja just tihti selleks et pikalt üleval olla, jõi seda praktiliselt iga päev, mis te arvate mis juhtus? see on täitsa saatuse iroonia, aasta pärast oli Tal endal diabeet käes!
Artur
20.11.2009 01:47
Tänan arvamuste eest. Usun, et teema jääb veel avatuks ja kütab kirgi ka edaspidi.
Mis ma pool aastat hiljem tõdeda võin?
Võtsin akadeemilise puhkuse - sai villand. Kavas on kindlasti alustatud õpingud lõpule viia.
Kõige targem ja samas väljakutsuvam on oma aja planeerimine, et ei peaks viimasel hetkel oma uneajast asju tegema. Nii pääseb järgmise päeva zombi olekust. Samuti peaks ka oma õppejõududelt regulaarselt tagasisidet küsima, isegi kui nad on kitsid sellega. Nagu britid ütlevad, procrastination is an expensive hobby - asjade tarbetu edasilükkamine on kallis hobi.
IT, aitäh mõistliku soovituse eest.
svet, timpsnarmik, My ja jyricen, teil on õigus, et tee on etem erguti kui energiajook. Eriti kange roheline tee, mille maitse üksi juba ajab karvad turri.
maygree, jah, on jooke suhkruvabu, kuid see-eest aspartaami või mõne muu sarnase magustajaga. Isiklikult ei salli üldse nende ainete järelmaitset jookides. Aspartaam on praeguse manustamistaseme järgi ohutu, aga kui ollakse sellest sõltuvuses, siis võib järeldada, et suure hulga tarbimisel on see mürgine ? Lihtsalt mõte.
Jõudu, jaksu,
Artur
timpsnarmik
20.11.2009 09:02
Njah, tänaseid toimetusi ära viska homse varna, sest neid sinna enam ei mahu. (See käis kunagi minu õpingute kohta.)
Igatahes soovin Sulle head kosumist ja peatset jätkamist sealt, kus pooleli jäid!